SLO | ENG

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 460
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Education of older people for combating their loneliness
Jana Bezenšek, Branka Čagran, Katja Krošl, 2015, izvirni znanstveni članek

Opis: The article discusses education of older people for combating their loneliness, the reasons for it, and its consequences. The current theoretical findings were the reason for the empirical study of the research problem by the authors. In the empirical part, some aspects of the life of older people regarding their residences were compared: among older people living with their relatives, alone, with a partner, or in a retirement home, with special regard to the reasons/causes for residence, and the feeling of loneliness and contacts with relatives. The obtained empirical results showed that older people living alone or in a retirement home are in a worse position compared to those living with relatives or with a partner. The most at risk are older people living alone.
Ključne besede: education, elder people, residence type, loneliness, contacts
Objavljeno: 29.03.2017; Ogledov: 4; Prenosov: 0
.pdf Polno besedilo (320,86 KB)

2.
PERCEPCIJA KAKOVOSTI IZOBRAŽEVANJA IN MOTIVIRANOST ZA IZOBRAŽEVANJE MED DIJAKI IN ŠTUDENTI IZOBRAŽEVALNIH PROGRAMOV S PODROČJA TURIZMA V SLOVENIJI
Andrej Purgaj, 2016

Opis: V magistrski nalogi sem preučeval značilnosti izobraževanja na področju turizma v Sloveniji in sicer predvsem skozi percepcijo dijakov in študentov, ki obiskujejo izobraževalne programe s področja turizma. Uporabil sem relevantno znanstveno in strokovno literaturo, izvedel pa sem tudi anketno raziskavo med 350 dijaki in 211 študenti, ki se izobražujejo na izobraževalnih programih s področja turizma. Ugotavljal sem koliko so dijaki in študenti aktivni v prostovoljnih aktivnostih povezanih s turizmom, kako ocenjujejo zadovoljstvo s kakovostjo izobraževalnih programov s področja turizma in katerim vsebinam, bi po njihovih ocenah v izobraževalnih programih morali nameniti več pozornosti. Podal sem se tudi v raziskovanje pomembnosti praktičnega izobraževanja in poskušal ugotoviti koliko so dijaki in študenti motivirani za opravljanje obvezne prakse v tujini. Ugotovitve raziskave kažejo, da so dijakom in študentom najbližje prostovoljne aktivnosti v organizacijah, ki izvajajo večinoma turistične aktivnosti. Dijaki in študentje, ki se izobražujejo na izobraževalnih programih s področja turizma, pretežno izražajo zadovoljstvo s kakovostjo izobraževanja, vključno z praktičnim izobraževanjem. Več kot pol anketiranih pa je motiviranih, da bi opravljajo obvezno prakso v tujini. Med manj zadovoljnimi dijaki in študenti je občutno bolj prisotna želja po dodatnih vsebinah, ki bi vključevale komuniciranje z gosti. Na tej osnovi lahko sklepamo, da je prav pomanjkanje takih vsebin eden izmed pomembnih razlogov za nižje ravni zadovoljstva. To se potrjuje tudi v ugotovitvi, da bi dijaki in študenti želeli imeti več dodatnih vsebin predvsem s področja komuniciranja v turizmu, k temu pa se pridružujejo sorodne vsebine, kot so tuji jeziki, animacije in turistično vodenje. Navedene ugotovitve tako kažejo na solidno raven zadovoljstva udeležencev v programih izobraževanja na področju turizma, pri čemer se možnosti za izboljšanje kažejo predvsem v večjem poudarku na praktičnem usposabljanju ter na področju komunikacijskih veščin in znanj.
Ključne besede: turizem, izobraževanje, prostovoljstvo v turizmu, zadovoljstvo s kakovostjo izobraževanja, obvezna praksa.
Objavljeno: 03.10.2016; Ogledov: 78; Prenosov: 37
.pdf Polno besedilo (1,33 MB)

3.
Jezikovni obrat in slovenska eksperimentalna poezija
Darja Pavlič, 2014, izvirni znanstveni članek

Opis: Članek oriše politični in filozofski kontekst, v katerem se je v šestdesetih letih 20. stoletja razvijala slovenska eksperimentalna poezija, ter poveže koncept jezikovnega obrata s problematizacijo referencialne funkcije v moderni poeziji. Z analizo izbranih pesniških besedil pokaže, kako radikalen je bil jezikovni obrat pri Franciju Zagoričniku, Iztoku Geistru, Tomažu Šalamunu in Niku Grafenauerju.
Ključne besede: slovenska poezija, eksperimentalna poezija, jezikovni obrat, referencialna funkcija
Objavljeno: 30.12.2015; Ogledov: 241; Prenosov: 17
URL Polno besedilo (0,00 KB)

4.
Lipuševi deli Boštjanov let in Poizvedovanje za imenom kot sklepanje kroga s krepkejšo črto
Silvija Borovnik, 2013, izvirni znanstveni članek

Opis: V najnovejšem proznem besedilu Florjana Lipuša z naslovom Poizvedovanje za imenom, ki je izšlo v letu 2013, deset let po zadnjem objavljenem delu Boštjanov let iz leta 2003, je zanimivo opazovati, v čem sta si besedili podobni, kje se dopolnjujeta in kako zadnje izhaja iz vseh prejšnjih, pa tudi prestopa okvir vsega doslej napisanega.
Ključne besede: slovenska književnost, slovenska zamejska književnost, slovenska proza, roman, novela, avstrijska Koroška, jezikovna identiteta, 21. st.
Objavljeno: 30.12.2015; Ogledov: 188; Prenosov: 13
URL Polno besedilo (0,00 KB)

5.
Koncepti realnega skozi eksperimentalno poezijo
Darja Pavlič, 2014, predgovor, spremna beseda

Ključne besede: literarna avantgarda, eksperimentalna poezija, vizualna poezija
Objavljeno: 30.12.2015; Ogledov: 150; Prenosov: 4
URL Polno besedilo (0,00 KB)

6.
7.
Zamejska književnost? Manjšinska književnost?
Silvija Borovnik, 2013, predgovor, spremna beseda

Ključne besede: slovenska književnost, slovenska zamejska književnost, manjšinska književnost
Objavljeno: 30.12.2015; Ogledov: 136; Prenosov: 5
URL Polno besedilo (0,00 KB)

8.
Inkohärente Infinitivkonstruktionen in deutschen Untertiteln
Teodor Petrič, 2010, izvirni znanstveni članek

Opis: Bei der Untertitelung von Filmen hat der Übersetzer häufiger zeitliche und räumliche Erfordernisse zu berücksichtigen als in den meisten anderen schriftlich umgesetzten Übersetzungskontexten. Bei hohem Informationsfluss im gesprochenen Ausgangstext ist der Untertitler dazu gezwungen, redundante Informationen zu unterdrücken. Gemäß unserer Arbeitshypothese versucht der Untertitler oft kürzere Ausdrucksweisen zu verwenden, die ihm die Aussparung von redundanten Inhalten erlauben, jedoch vom Standpunkt des Lesers derartige Konstruktionen markierte Ausdrucksweisen darstellen, da diese die Rekonstruktion ausgelassener Bedeutungseinheiten erfordern. Der Leser kann die Satzbedeutung (d.h. seine Semantik oder Intention) besser verstehen, wenn der Untertitler weniger markierte (d.h. natürlichere) Konstruktionen verwendet. In unserem Experiment wurde nun die Komplexität der Untertitel vom Standpunkt des Lesers überprüft. Unsere Testpersonen erhielten die Anweisung, Untertitel mit markierten Konstruktionen (hier: Infinitivsätze) und solche mit entsprechenden weniger markierten Konstruktionen (hier: finite Nebensätze) zu lesen. Die Einteilung der Testpersonen in zwei Gruppen erlaubten es, eine bestimmte Satzbedeutung in zwei Varianten zu präsentieren, und zwar mit hilfe der markierten Ausdrucksweise oder mit der weniger markierten Ausdrucksweise. Das Verständnis eines Untertitels, der eine markierte oder weniger markierte Konstruktion enthielt, wurde mit hilfe einer anschließenden Frage zum Inhalt des jeweiligen Untertitels überprüft. Gemäß unserer Arbeitshypothese waren beiden Testpersonen höhere Fehlerquoten und längere Reaktionszeiten zu erwarten, wenn ein Untertitel eine Konstruktion enthielt, die die Aussparung eines redundanten Satzinhalts ermöglichte, und vom Standpunkt des Lesers markierter war.
Ključne besede: incoherent infinitival constructions, naturalness theory, nedoločniški polstavki, nemščina, odzivni čas, podnapisi, podnaslavljanje, prevajanje, response time, skladnja, subtitling, teorija naravnosti
Objavljeno: 30.12.2015; Ogledov: 175; Prenosov: 1
URL Polno besedilo (0,00 KB)

9.
Poezija in njena politična resnica. Uvod v tematski sklop.
Darja Pavlič, 2011, predgovor, spremna beseda

Ključne besede: literatura in politika, politična poezija
Objavljeno: 30.12.2015; Ogledov: 133; Prenosov: 5
URL Polno besedilo (0,00 KB)

10.
Jože Udovič in moderno podobje
Darja Pavlič, 2012, izvirni znanstveni članek

Opis: Pesnik in prevajalec Jože Udovič (1912-1986) je v svojih esejih o poeziji poudarjal spremenjeno vlogo metafor v moderni poeziji. Članek obravnava njegove poglede na moderno podobje, primerja različne definicije absolutnih in drznih metafor, v sklepnem delu pa z analizo izbranih metafor iz Udovičeve zbirke Ogledalo sanj pokaže, v čem je njihova drznost.
Ključne besede: slovenska poezija, literarno podobje, metafora
Objavljeno: 30.12.2015; Ogledov: 183; Prenosov: 7
URL Polno besedilo (0,00 KB)

Iskanje izvedeno v 0.2 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici