| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 1074
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Supplementary material for paper Modeling compliance with COVID-19 prevention guidelines: the critical role of trust in science
Nejc Plohl, Bojan Musil, 2021, original scientific article

Abstract: The coronavirus pandemic is one of the biggest health crises of our time. In response to this global problem, various institutions around the world had soon issued evidence-based prevention guidelines. However, these guidelines, which were designed to slow the spread of COVID-19 and contribute to public well-being, are (deliberately) disregarded by some individuals. In the present study, we aimed to develop and test a multivariate model that could help us identify individual characteristics that make a person more/less likely to comply with COVID-19 prevention guidelines. A total of 525 attentive participants completed the online survey. The results of structural equation modeling (SEM) show that COVID-19 risk perception and trust in science both independently predict compliance with COVID-19 prevention guidelines, while the remaining variables in the model (political conservatism, religious orthodoxy, conspiracy ideation and intellectual curiosity) do so via the mediating role of trust in science. The described model exhibited an acceptable fit ([chi sup]2(1611) = 2485.84, [rho]<.001, CFI=.91, RMSEA=.032, SRMR=.055). These findings thus provide empirical support for the proposed multivariate model and underline the importance of trust in science in explaining the different levels of compliance with COVID-19 prevention guidelines.
Keywords: coronavirus, covid-19, prevention guidelines, compliance, trust in science
Published: 10.11.2020; Views: 202; Downloads: 60
URL Link to full text
This document has many files! More...

2.
Modeling compliance with COVID-19 prevention guidelines
Nejc Plohl, Bojan Musil, 2020, original scientific article

Abstract: The coronavirus pandemic is one of the biggest health crises of our time. In response to this global problem, various institutions around the world had soon issued evidence-based prevention guidelines. However, these guidelines, which were designed to slow the spread of COVID-19 and contribute to public well-being, are (deliberately) disregarded by some individuals. In the present study, we aimed to develop and test a multivariate model that could help us identify individual characteristics that make a person more/less likely to comply with COVID-19 prevention guidelines. A total of 525 attentive participants completed the online survey. The results of structural equation modeling (SEM) show that COVID-19 risk perception and trust in science both independently predict compliance with COVID-19 prevention guidelines, while the remaining variables in the model (political conservatism, religious orthodoxy, conspiracy ideation and intellectual curiosity) do so via the mediating role of trust in science. The described model exhibited an acceptable fit (χ2(1611) = 2485.84, p < .001, CFI = .91, RMSEA = .032, SRMR = .055). These findings thus provide empirical support for the proposed multivariate model and underline the importance of trust in science in explaining the different levels of compliance with COVID-19 prevention guidelines.
Keywords: coronavirus, covid-19, prevention guidelines, compliance, trust in science
Published: 09.11.2020; Views: 173; Downloads: 132
.pdf Full text (1,09 MB)
This document has many files! More...
; This document is also a collection of 1 document!

3.
Spletna slovenščina pri Slovencih v Nemčiji
Saška Štumberger, 2018, professional article

Abstract: V prispevku je na gradivu objav skupine Slovenci v Nemčiji na Facebooku analizirana spletna slovenščina Slovencev v Nemčiji. Člani skupine so pripadniki mlajše generacije, ki so se v Nemčijo preselili pred kratkim in pogosto izmenjujejo informacije o upravnih postopkih. Zaradi okoliščin sporočanja je v besedilih kot prevladujoča jezikovna zvrst predvidena raba knjižnega in pogovornega jezika ter z višjim deležem strokovne leksike s področja uprave.
Keywords: slovenščina, spletna slovenščina, izseljenci, družbena omrežja, strokovna leksika, knjižni jezik, Slovenci v Nemčiji
Published: 11.10.2018; Views: 514; Downloads: 58
.pdf Full text (513,05 KB)
This document has many files! More...

4.
Dostopnost Ustave RS za ljudi z motnjami v duševnem razvoju
Živa Jakšić Ivačič, Barbara Kadunc, Špela Mlakar, Špela Schmid, 2018, professional article

Abstract: Konvencija o pravicah invalidov zahteva, da so vse informacije dostopne invalidom v njim razumljivi obliki. Namen prispevka je evalvirati proces prirejanja Ustave Republike Slovenije v lahko berljivo in razumljivo obliko s poudarkom na udeležbi lektorjev z motnjami v duševnem razvoju. Štiri člene ustave smo priredile v dve obliki, pri preverjanju pa smo ugotovile, da si lektorji želijo vseh informacij, ki so v izvirnem besedilu člena, vendar v njim razumljivi obliki. Izrazili so željo, da bi ob prvi različici priredbe, zvesti izvirnemu besedilu, imeli tudi razlagalno različico.
Keywords: Konvencija o pravicah invalidov, Ustava RS, lahko branje, lektorji, motnje v duševnem razvoju
Published: 11.10.2018; Views: 571; Downloads: 93
.pdf Full text (526,52 KB)
This document has many files! More...

5.
Uresničevanje dvojezičnega izobraževanja gluhih otrok v slovenskem šolskem sistemu
Matic Pavlič, 2018, original scientific article

Abstract: Pristopi k izobraževanju gluhih otrok se razlikujejo glede na učni jezik in vključenost v večinsko okolje. Slovenski izobraževalni sistem ne omogoča vsem gluhim otrokom zadostnega stika s polno zaznavnim jezikom, da bi lahko nemoteno usvojili prvi jezik, v literaturi pa se premalo poudarja nova spoznanja o dvojezičnem oziroma dvomodalnem usvajanju znakovnega in govornega jezika. Oboje predstavlja ta članek, ki se zavzema za popolno uresničitev dvojezičnega izobraževanja gluhih in podaja razloge za tak pristop.
Keywords: slovenski znakovni jezik, izobraževanje otrok s posebnimi potrebami, usvajanje jezika, dvojezičnost, polžev vsadek, inkluzija
Published: 11.10.2018; Views: 626; Downloads: 81
.pdf Full text (442,24 KB)
This document has many files! More...

6.
Uporabnik jezikovnih virov in orodij kot objekt ali subjekt jezikovne politike?
Mojca Šorli, 2018, review article

Abstract: V podsklopu "Jezikovna opremljenost na področju tujih jezikov" ciljnega raziskovalnega projekta Jezikovna politika Republike Slovenije in potrebe uporabnikov raziskujem navade, strategije, potrebe in stališča uporabnikov, zlasti prevajalcev in tolmačev, do jezikovnih virov in orodij za tuje jezike, tako v odnosu do obstoječe infrastrukture kot tiste, ki po njihovem mnenju ni dovolj razvita.
Keywords: tuji jeziki, jezikovna politika, jezikovna infrastruktura, jezikovni viri, jezikovna tehnologija, prevajalci, tolmači, jezikovni uporabniki, spletna anketa
Published: 11.10.2018; Views: 547; Downloads: 63
.pdf Full text (1,30 MB)
This document has many files! More...

7.
Raziskanost narečne slovenščine
Vera Smole, 2018, original scientific article

Abstract: Prispevek predstavlja in komentira rezultate empirične raziskave (spletna anketa), nastale v okviru CRP Jezikovna politika republike Slovenije in potrebe uporabnikov, in le v tistem delu, ki daje uvid v to, koliko uporabniki poznajo in rabijo priročnike o narečni slovenščini ter kaj potrebujejo in čemu dajejo prednost. Pridani so še rezultati krajše in še bolj ciljno usmerjene ankete na zelo majhnem vzorcu.
Keywords: slovenščina, narečna slovenščina, narečni slovar, narečni atlas, narečna besedila, potrebe jezikovnih uporabnikov, nesnovna kulturna dediščina, empirična raziskava
Published: 11.10.2018; Views: 584; Downloads: 56
.pdf Full text (447,73 KB)
This document has many files! More...

8.
Normativni opis in jezikovna standardizacija v aktualnem jezikovnopolitičnem okviru
Helena Dobrovoljc, 2018, original scientific article

Abstract: V prispevku je pozornost usmerjena v problematiko jezikovne standardizacije oziroma njene faze, ki jo je treba vedno pogosteje posodabljati – jezikovne kodifikacije. Predstavljene so teoretske smernice in prikazana je kronologija normativistične dejavnosti na Slovenskem v 20. stoletju. Podrobneje je predstavljena sodobna jezikovna politika, ki kljub izkazanim interesom javnosti, potrebam pišočih, šolnikov, ne nameni temu področju pozornosti in financiranja, in to ne glede na obvezujoče dokumente, kot sta npr. Resolucija o nacionalnem programu za jezikovno politiko 2014–2018 in Akcijski načrt za jezikovno opremljenost, ki jih ministrstvo za kulturo oziroma služba za jezik redno naročata pri ekspertih, a jih ne udejanita.
Keywords: jezikovna standardizacija, normiranje, jezikovna po litika, pravopis
Published: 11.10.2018; Views: 545; Downloads: 43
.pdf Full text (605,50 KB)
This document has many files! More...

9.
Slovenska jezikovna infrastruktura kot jezikovnopolitično vprašanje
Nina Ledinek, 2018, professional article

Abstract: V prispevku se s stanjem na področju oblikovanja slovenske jezikovne infrastrukture ukvarjam kot z jezikovnopolitičnim vprašanjem. Prispevek prinaša analizo aktualne pravne, finančne in organizacijske ureditve področja, predstavlja pa tudi ključne izsledke o infrastrukturnih potrebah uporabnikov, kot so bile prepoznane na podlagi analize in interpretacije podatkov iz ankete, izvedene v okviru projekta Jezikovna politika Republike Slovenije in potrebe uporabnikov.
Keywords: sociolingvistika, jezikovna politika, status jezika, korpus jezika, jezikovni viri, jezikovne tehnologije
Published: 11.10.2018; Views: 770; Downloads: 43
.pdf Full text (553,87 KB)
This document has many files! More...

10.
Pravorečna problematika s splošnoslovaropisnega vidika
Tanja Mirtič, 2018, review article

Abstract: Namen prispevka je v glavnih obrisih prikazati pravorečne podatke v splošnem razlagalnem slovarju, obenem pa na podlagi analize izsledkov anketne raziskave ugotoviti potrebo po pravorečnem priročniku med zaposlenimi v medijih, gledališčih in filmski produkciji ter osvetliti najpomembnejše problemske sklope slovenskega pravorečja s stališča respondentov. V zadnjem delu prispevka je opozorjeno na primanjkljaj temeljnih raziskav govorjene knjižne slovenščine in pomembnost rednega spremljanja in zbiranja pravorečnih težav splošnih jezikovnih uporabnikov in strokovnjakov, ki se poklicno ukvarjajo z govorjenim knjižnim jezikom, izpostavljena pa je tudi potreba po premišljeno izdelanem korpusu, ki bi omogočal zanesljive pravorečne analize.
Keywords: slovenščina, knjižni jezik, fonetika, slovarji, splošni razlagalni slovar, pravorečje, govorjeni knjižni jezik, metoda anketiranja, pravorečni priročnik
Published: 11.10.2018; Views: 2694; Downloads: 64
.pdf Full text (534,39 KB)
This document has many files! More...

Search done in 1.68 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica