SLO | ENG

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 51
Na začetekNa prejšnjo stran123456Na naslednjo stranNa konec
1.
Pedagoška psihologija za učitelje
Katja Košir, 2017

Opis: Učbenik predstavlja pregled izbranih vsebin s področja pedagoške psihologije, ki jih morajo učitelji poznati za učinkovito spodbujanje kakovostnega učenja. Uvodoma je utemeljen odnos med teorijo, raziskovanjem in prakso ter pomen znanstvenih teorij in raziskovalnih spoznanj za učinkovito delo in poklicni razvoj učitelja. V nadaljevanju so predstavljeni ključni modeli in koncepti s področja učenja, učne motivacije, vodenja razreda, socialnih odnosov ter medvrstniškega nasilja in učinkovite komunikacije. Na osnovi znanstvenih modelov in raziskovalnih ugotovitev so oblikovana ključna priporočila in smernice za spodbujanje kakovostnega učenja, konstruktivne motivacijske usmerjenosti, učinkovitega vodenja ter spodbujanja pozitivnih vrstniških odnosov ter odnosov med učitelji in učenci. Učbenik je namenjen študentom pedagoških študijskih programov, pa tudi učiteljem, ki želijo osvežiti svoje poznavanje pedagoške psihologije.
Ključne besede: pedagoška psihologija, učitelji, učenje, poučevanje, učbenik
Objavljeno: 11.04.2017; Ogledov: 67; Prenosov: 8
.pdf Polno besedilo (2,03 MB)

2.
Višja matematika v fiziki
Milan Ambrožič, Robert Repnik, Mitja Slavinec, 2017, učbenik za višje in visoke šole

Opis: V fiziki se da vse zakone in izreke, povezane s fizikalnimi količinami, ki so odvisne od kraja in časa, zapisati z diferencialnimi enačbami. Le-te so lahko navadne ali parcialne, skalarne ali vektorske, velikokrat pa gre celo za sistem več ali mnogo sklopljenih diferencialnih enačb, odvisno od dimenzije in kompleksnosti fizikalnega problema. Medtem ko so diferencialne enačbe lokalna oblika zapisa fizikalnih zakonov, zajemajo integralske enačbe cel prostor ali čas ali pa določeno prostorsko in časovno območje. Značilen zgled zapisa enačb v obeh oblikah so Maxwellove enačbe v elektromagnetizmu ali pa variacijski račun, povezan z minimizacijo proste energije. S postavitvijo in reševanjem (analitičnim ali numeričnim) teh enačb lahko zajamemo vsa področja fizike, od mehanike in gibanja točkastih teles, kjer posebna fizikalna veja analitična mehanika vpelje koncepte posplošenih koordinat in impulzov, Lagrangiana in Hamiltoniana, do obravnave skalarnih in vektorskih polj v elektromagnetizmu in valovni optiki, kvantni fiziki, termodinamiki, fiziki tekočin, teoriji verjetnosti itd.
Ključne besede: navadne diferencialne enačbe, parcialne diferencialne enačbe, variacijski račun, Euler-Lagrangeove enačbe, verjetnost
Objavljeno: 10.04.2017; Ogledov: 55; Prenosov: 3
.pdf Polno besedilo (3,72 MB)

3.
Osnove projektiranja konstrukcij
Miroslav Premrov, Erika Kozem Šilih, 2017, učbenik

Opis: Učbenik »Osnove projektiranja konstrukcij« je namenjen kot osnovno gradivo in pomoč pri dodiplomskem študiju s področja projektiranja gradbenih konstrukcij. V učbeniku so podane vse najvažnejše teoretične osnove iz področja projektiranja, analize gradbenih obtežb in potresnega inženirstva, ki so osnova za razu-mevanje obnašanja gradbenih konstrukcij. Vsebina učbenika se glede osnovnih zahtev projektiranja navezuje na zahteve sledečih Evropskih standardov: Evrokod: Osnove projektiranja konstruk-cij, Evrokod 1: Vplivi na konstrukcije - 1.1.del: Splošni vplivi - Pro-storninske teže, lastna teža, koristne obtežbe stavb, Evrokod 1: Vplivi na konstrukcije - 1.3.del: Splošni vplivi - Obtežba snega, Evrokod 1: Vplivi na konstrukcije – 1.4.del: Splošni vplivi - Vplivi vetra ter Evrokod 8: Projektiranje potresnoodpornih konstrukcij – 1.del: Splošna pravila, potresni vplivi in pravila za stavbe.
Ključne besede: gradbene konstrukcije, analiza obtežb, potresno inženirstvo, evropski standardi za projektiranje konstrukcij, gradbeništvo
Objavljeno: 31.03.2017; Ogledov: 22; Prenosov: 2
URL Polno besedilo (0,00 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
26. posvet Medicina, pravo in družba:
2017, zbornik recenziranih znanstvenih prispevkov na mednarodni ali tuji konferenci

Opis: Varnost predstavlja danes ključni dejavnik pri zagotavljanju kakovostne zdravstvene oskrbe. Bolnišnice in druge zdravstvene ustanove so zaradi tega postavile zagotavljanje varnosti pacienta, a tudi zdravstvenih delavcev, kot glavni oziroma prioritetni cilj njihovega delovanja. Pojem varnosti je večplasten, interdisciplinaren (npr. povezuje pravo in medicino) in ima lahko za pacienta, zdravstvene delavce in ne nazadnje za celoten zdravstveni sistem kakor tudi družbo kratkoročne in tudi dolgoročne posledice. Zagotavljanje varnosti pa že dolgo nima zgolj nacionalnega pridiha, ampak je dobilo tudi čezmejne in mednarodne razsežnosti, saj živimo v času velikih mobilnosti ljudi ter velikega pretoka informacij, storitev in blaga. Zato je izrednega pomena, da se zagotovi varnost pacientov in zdravstvenih delavcev z vidika različnih dejavnikov. Da bi to dosegli, je treba stremeti k nenehnemu k izpopolnjevanju in nadgrajevanju obstoječih ključnih dejavnikov ter pri tem vključevati vse pomembne deležnike v zdravstvu in po potrebi tudi širše.
Objavljeno: 31.03.2017; Ogledov: 18; Prenosov: 3
.pdf Polno besedilo (2,90 MB)

5.
36. mednarodna konferenca o razvoju organizacijskih znanosti
2017, zbornik recenziranih znanstvenih prispevkov na mednarodni ali tuji konferenci

Opis: Konferenca o razvoju organizacijskih znanosti je konferenca z najdaljšo tradicijo na Univerzi v Mariboru in vsako leto poveže študente, raziskovalce, gospodarstvenike in predstavnike javne uprave, ki delujejo na področju organizacije in managementa. Tema letošnje, že 36. mednarodne konference o razvoju organizacijskih znanosti, je Odgovorna organizacija in se nanaša na širino organizacije v njenem notranjem in zunanjem okolju. Odgovornost do zaposlenih, poslanstva, strategije, procesov, tehnologije, razvoja so samo nekatera izmed področij, ki jim mora organizacija slediti. Identiteta organizacije se izkazuje z njenim vsestransko odgovornim ravnanjem in kaže vrednost navzven pri kupcih ali uporabnikih storitev. V času, ki ga živimo, smo vpeti v preplet tehnološkega in socialnega napredka, ki nenazadnje rezultira v posamezniku in družbi nasploh. Ravnanje organizacije se ravno tako ne veže samo na delovanje v lokalnem okolju temveč zaradi globalnih razsežnosti učinkuje tudi v mednarodnih dimenzijah. S temo konference želimo odpreti polje vprašanj in poiskati odgovore, ki bodo doprinesli k napredku organizacijskih ved. Materialni vplivi, komuniciranje, znanje in poštenje ter nenazadnje ideal odgovornega ravnanja lahko kot pomembni dejavniki obvladujejo pogosto nemirne situacije v in izven okolja naših organizacij. Ker smo časovno in prostorsko vpeti v vzorce, ki mnogokrat ne sledijo več našim preteklim izkušnjam, je naša želja, da s srečanjem na konferenci stopimo v korak s časom in prepoznamo dobre prakse, izoblikujemo nove metode in se seznanimo z aktualnimi trendi, ki jih organizacije vsakodnevno živijo.
Ključne besede: zborniki, management, informatika, organizacija, razvoj
Objavljeno: 31.03.2017; Ogledov: 22; Prenosov: 0
URL Polno besedilo (0,00 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
Tehniške meritve
Aleš Hribernik, 2017, učbenik za višje in visoke šole

Opis: V gradivu so opisane osnovne metode merjenja pomembnejših fizikalnih veličin na področju strojništva. V uvodnem poglavju je podana obravnava posplošenega merilnega sistema, definirani so njegovi funkcionalni elementi in opisani načini delovanja ter postopki merjenja. Prikazan je tudi vpliv interferenčnih in modifikatorskih vhodnih veličin na rezultate merjenja, poleg tega so podane metode za zmanjšanje tega vpliva. Karakteristike merilnih inštrumentov so opisane v drugem poglavju. Začenjajo ga statične karakteristike, ki so v večjem delu posvečene pogreškom in merilni negotovosti. V nadaljevanju pa so opisane dinamične karakteristike in kot primer sta predstavljena merilna sistema prvega in drugega reda. Merjenje temperature je obravnavano v tretjem poglavju. Uvodoma sta predstavljeni termodinamična in mednarodna temperaturna lestvica. Sledi opis postopkov merjenja temperature, ki ga začenjajo klasične in nato še električne metode kontaktnega merjenja temperature, zaključuje pa ga brezkontaktno merjenje s sevalnimi termometri. V četrtem poglavju je obravnavano merjenje pomika z analognimi električnimi merilnimi sistemi ter z optičnimi digitalnimi merilniki. Merjenje hitrosti in pospeška v petem poglavju je omejeno na merjenje vibracij in vrtilne frekvence. Prikazano je delovanje mehanskih, električnih, optičnih in digitalnih elektronskih merilnih sistemov. V šestem poglavju je predstavljeno merjenje deformacij z merilnimi trakovi. Prikazane so najpogostejše električne vezave merilnih trakov in obravnavani so osnovni eno- in dvoosni obremenitveni primeri. Analizirani so vzroki za nastanek pogreškov, razloženi pa so tudi postopki za njihovo zmanjšanje. Merjenje tlaka v sedmem poglavju je razdeljeno na merjenje statičnih tlakov z različnimi kapljevinskimi manometri in mehanskimi merilniki z elastičnimi pretvorniki, merjenje nizkodinamičnih tlakov z električnimi manometri ter visokodinamičnih tlakov s piezoelektričnimi senzorji. V osmem poglavju so predstavljeni postopki merjenja pretoka tekočin z dušilnimi elementi, volumetričnimi merilniki in različnimi električnimi merilniki. Prikazane so tudi osnovne metode za merjenje hitrosti tekočine z ultrazvočnimi in laserskimi metodami.
Ključne besede: merilne metode, merilni sistemi, senzorji, strojništvo, fizikalne veličine
Objavljeno: 31.03.2017; Ogledov: 24; Prenosov: 2
URL Polno besedilo (0,00 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

7.
Germanistik in Maribor
2017, zbornik

Opis: In 2015 the Department of German Studies at the Faculty of Arts, University of Maribor, celebrated its 50th anniversary. On April 16, 2015 we commemorated this anniversary with a festive event, at which the professors and students of the department aswell as invited guest lecturers presented diverse views on German Studies as an academic and scientific discipline in modern times aswell as ponder about the past, present and future of learning and teaching German as a foreign language. Apart from this festive meeting we also prepared a retrospective exhibition about the history and thematic diversity of German Studies at the University of Maribor and organized a summer school entitled Alltag regional, which took place between June 29th and July 10th, 2015. The jubilee monograph, dedicated to the 50th anniversary of German Philology at the University of Maribor, brings reflection on the past, present and future of German Studies, on the theory and practice of German philology at universities outside of German speaking countries, but it also includes scientific articles from various fields of German linguistics, German literary science and the Didactics of German as a foreign language. The authors of the articles are staff members and students of the Department of German Studies at the Faculty of Arts, University of Maribor and colleagues from abroad. The monograph is divided into two parts: the first part offers a critical analytical view of the impact of the Bologna process on German Studies programs and the status of German Studies in university education; it contains six articles in which the authors write about the European tradition and future perspectives, the student experiences and ponder about the meaning and sense aswell as the integration of German Studies programs in the environment. The second part contains scientific articles from various fields of modern German Studies. The articles are ordered alphabetically by the names of the authors and they tackle lexicographical, methodical-didactic, stylistical, paremiological, sociolinguistic, morphological and word formation issues, discuss the modern higher education policy and analyze selected German literary texts. The jubilee monograph offers an insight into the varied and changing 50-year-history of German Studies in Maribor and bears witness to the broad spectrum of the contemporary research in the field of German
Ključne besede: University of Maribor, German studies, German linguistics, German literature studies, DaF-didactics
Objavljeno: 31.03.2017; Ogledov: 25; Prenosov: 1
URL Polno besedilo (0,00 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

8.
ROSUS 2017
2017, zbornik

Opis: ROSUS 2017 – Računalniška obdelava slik in njena uporaba v Sloveniji 2017 je strokovna računalniška konferenca, ki jo od leta 2006 naprej vsako leto organizira Inštitut za računalništvo iz Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Univerze v Mariboru. Konferenca povezuje strokovnjake in raziskovalce s področij digitalne obdelave slik in strojnega vida z uporabniki tega znanja, pri čemer uporabniki prihajajo iz raznovrstnih industrijskih okolij, biomedicine, športa, zabavništva in sorodnih področij. Zbornik konference ROSUS 2017 združuje 12 strokovnih prispevkov enaindvajsetih avtorjev, od tega 4 vabljena predavanja. Prispevki podajajo najnovejše dosežke slovenskih strokovnjakov s področij digitalne obdelave slik in strojnega vida, osvetljujejo pa tudi trende in novosti na omenjenih strokovnih področjih. Velik poudarek prispevkov je na promoviranju ekonomske koristnosti aplikacij računalniške obdelave slik in vida v slovenskem prostoru. Takšne računalniške aplikacije zaradi visoke natančnosti, robustnosti in izjemnih hitrosti pri obdelovanju informacij nudijo namreč nove priložnosti za uveljavitev na trgu visokih tehnologij.
Ključne besede: računalniška obdelava slik, uporaba računalniških slik, zborniki, posvetovanja, strojni vid, biomedicina, industrijske aplikacije, prenos znanja
Objavljeno: 10.03.2017; Ogledov: 59; Prenosov: 12
.pdf Polno besedilo (12,19 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

9.
5 th Traditional Law Conference of the University of Ljubljana, Faculty of Law, Özyegin University Istanbul, Faculty of Law, and University of Maribor, Faculty of Law: Corruption – A Deviation or an Inherent Part of Human Society? Some Legal Considerations
2017

Opis: Corruption is a dishonest or unethical conduct by a person (also company, state…) entrusted with a position of authority, with the intention to acquire certain benefits or advantages. Nowadays, corruption is present in all states and societies, and could be widespread in all legal and human relations. Corruption is mostly associated with embezzlement, bribery, coercion, extortion, blackmail… Therefore, the corruption is mostly of illegal nature. International and national anti-corruption initiatives and actions pay special attention to the fields where the impact of corruption affects the most vulnerable groups of people. On the international level the most active role is played by Transparency International, an international organisation fighting against corruption.
Ključne besede: corruption, criminal law, human rights, illicit arms trafficking, family law
Objavljeno: 10.03.2017; Ogledov: 37; Prenosov: 1
.pdf Polno besedilo (1,76 MB)

10.
Festschrift für Gernot Kocher zum 75. Geburtstag "... ich rief dich bei deinem Namen und gab dir Ehrennamen" (Jes 45, 4)
2017, zbornik

Opis: Dieser Band soll mit seinen auf akademischer Tradition und akademischem Bewusstsein fußenden Inhalten einen Wissenschaftler ehren, der weit über die Grenzen Österreichs hinaus bekannt ist. Der Band ist ein Beleg der besonderen freundschaftlichen und kollegialen Verbundenheit mit ihm, dessen Beiträge von anerkannten Wissenschaftlerinnen und Wissenschaftlern aus fünf Länder Europas – Deutschland, Ungarn, Schweiz, Slowenien und Österreich – stammen. Und dass sind nicht nur Kolleginnen und Kollegen, Wissenschaftlerinnen und Wissenschaftler, die mit ihm gemeinsam gewirkt haben, vielfach sind es auch Schüler, die nicht nur seine wissenschaftliche Weite, sondern auch seine väterliche Nähe spüren durften. Manchen Kolleginnen und Kollegen konnten leider aus nachvollziehbaren Gründen an dieser Festgabe nicht mitwirken, sie haben die Herausgeber daher gebeten, dem Jubilar alles Gute zu wünschen. Das vorgegebene Generalthema entspricht dem weiten Bogen des wissenschaftlichen Wirkens des Jubilares, die Themen reichen von der Ikonographie über das Privatrecht und das Strafrecht bis zum Kanonischen Recht.
Ključne besede: Festschrift, Ikonographie, Privatrecht, Strafrecht, Kanonisches Recht
Objavljeno: 10.03.2017; Ogledov: 34; Prenosov: 6
.pdf Polno besedilo (10,65 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

Iskanje izvedeno v 0.07 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici