| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 1238
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Orwell Going Down and Out: Analysis of Autobiographical Elements in Down and Out in Paris and London
Sandra Feher, 2021, magistrsko delo

Opis: The master’s thesis evaluates changes made in the book Down and Out in Paris and London in comparison with the author’s personal experience, and researches the possible reasons for those alterations. It examines various schools of criticism and their stances about the importance of the author for the interpretation of the text and the question of authorial intent. Because the author’s involvement in the literary text is closely connected with the genre of the text, this thesis will also explore how different genres affect the reader’s interpretation. Although Orwell is renowned as a truth teller, we can find many differences between the book and his real-life experiences – they can be divided into two categories: those made by Orwell himself and those suggested by literary agents and later by his publisher, Victor Gollancz.
Ključne besede: George Orwell, Down and Out in Paris and London, personal experience, poverty.
Objavljeno: 14.10.2021; Ogledov: 53; Prenosov: 6
.pdf Celotno besedilo (664,93 KB)

2.
Samosprejemanje homoseksualne spolne orientacije pri moških
Karmen Gavez, 2021, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo s kvalitativno metodologijo raziskovali proces samosprejemanja homoseksualne usmerjenosti pri moških. V raziskavi je sodelovalo 6 homoseksualnih moških, s katerimi smo izvedli poglobljene intervjuje. Raziskava temelji na principih kvalitativnega raziskovanja, in sicer po načelih utemeljene teorije. Po tem principu smo analizirali vse izvedene intervjuje. Na podlagi analize smo pridobili 55 kod, ki smo jih najprej združili v 12 konceptov. Te smo nato po osnem kodiranju združili v štiri kategorije. Na podlagi pridobljenih konceptov in kategorij smo oblikovali model oziroma utemeljeno teorijo. Model »Iskanje zaklada – iskanje sebe« je sestavljen iz 5 delov, ki razlagajo proces samosprejemanja homoseksualne usmerjenosti pri moških in identitetno integracijo. Model prikazuje individualne in družbene dejavnike, ki so vzajemno odvisni in ki usmerjajo potek procesa samosprejemanja homoseksualne usmerjenosti, hkrati pa povzročajo nihanje v stopnji identitetne integracije, kar vpliva na nedokončanost procesa. Komponente modela so med seboj vzajemno povezane in jih ni moč preučevati posamično, saj se medsebojno prepletajo, promovirajo in degradirajo občutke homoseksualnih moških. Z našo raziskavo smo ugotovili, kako vpliva družbena sfera na proces samosprejemanja homoseksualne usmerjenosti in stopnjo identitetne integracije; kako pomembno je odraščanje v sprejemajočem okolju in vključevanje izobraževanja glede spolnih usmerjenosti/identitet v izobraževalne sisteme. Pri samosprejemanju lastne usmerjenosti imajo veliko vlogo internet in socialna omrežja.
Ključne besede: homoseksualni moški, utemeljena teorija, poglobljeni intervju, družbeni vidiki, samosprejemanje homoseksualne usmerjenosti
Objavljeno: 14.10.2021; Ogledov: 39; Prenosov: 12
.pdf Celotno besedilo (2,83 MB)

3.
Besediloslovna interpretacija odlomkov izbranih priročnikov za samopomoč
Jasmina Denša, 2021, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo, ki ga sestavljata teoretični del in interpretacija, se osredotoča na besedilno interpretacijo izbranih priročnikov za samopomoč. V zadnjih nekaj letih se je pojavil trend priročnikov za samopomoč, ki se dotikajo različnih področij našega življenja, skupno pa jim je podajanje usmeritev za boljše in kvalitetnejše življenje. V teoretičnem delu opredeljujemo pojme sporazumevanje, besedilo, besedilne vrste nasploh in priročnik za samopomoč. Pri interpretaciji pa se osredotočamo na odlomke iz štirih izbranih del, in sicer Skrivnost, Moč, Pot do sreče in Menih, ki je prodal svojega ferrarija, kjer poskušamo najti značilnosti priročnikov za samopomoč. Skozi interpretacijo na konkretnih primerih dokazujemo, da gre za besedila, ki se osredotočajo na naslovnikova pozitivna čustva in v ospredje postavljajo vrednote, h katerim naj naslovnik stremi. Ugotavljamo, da kljub razlikam med izbranimi deli, imajo vsi skupno lastnost, in sicer »biti srečen«, kar predstavlja smisel življenja. Prevladujoči slogovni postopek je utemeljevanje oziroma argumentacija. Slog pisanja je v izbranih priročnikih enostaven in preprost, z namenom, da je razumljiv širšemu krogu ljudi. Vendar pa tvorci besedil z različnimi prepričevalnimi sredstvi na impliciten način vplivajo na naslovnika in na njegova čustva ter ga na ta način prepričujejo, da sledi njihovim navodilom in upošteva njihove nasvete ter usmeritve.
Ključne besede: besedilo, argumentacija, priročnik, samopomoč
Objavljeno: 14.10.2021; Ogledov: 6; Prenosov: 4
.pdf Celotno besedilo (1,98 MB)

4.
Načrtovanje kurikularnih dejavnosti v vrtcu
Moris Baša, 2021, magistrsko delo

Opis: Vzgojitelji in pomočniki vzgojiteljev imajo pri svojem delu veliko svobode. Prav to jim omogoča izvajanje predšolske vzgoje na zelo različne načine. Ne glede na to, kaj bodo izvajali in na kakšen način, pa morajo svoje dejavnosti ustrezno načrtovati. Naša magistrska naloga se nanaša prav na načrtovanje dejavnosti in iz tega izhajajočih učnih priprav. Cilji zaključnega dela so spoznati načine načrtovanja dejavnosti v vrtcu, ugotoviti, katere so najpogosteje načrtovane oblike priprav, preveriti, katere elemente vsebujejo dnevne priprave vzgojiteljev in njihovih pomočnikov, ter kako pogosto se ti pojavljajo v njihovih učnih pripravah. V povezavi s tem smo izvedli raziskavo, v izhodiščni del katere smo vključili 403 in v dopolnitveni 327 vzgojiteljev in pomočnikov vzgojiteljev iz naključno izbranih javnih vrtcev. Ugotovili smo, da se pri načrtovanju dejavnosti nekoliko več kot polovica vzgojiteljev in pomočnikov kljub možnosti uporabe različnih spletnih in računalniških programov za pisanje priprav poslužuje obrazcev za načrtovanje, same priprave pa jih večina piše v fizični obliki. Rezultati prav tako kažejo, da so najpogostejši element v učnih pripravah vzgojiteljev in pomočnikov poleg teme in področja dejavnosti globalni cilji, ki jih več kot polovica oblikuje samostojno v kombinaciji s povzemanjem iz Kurikuluma za vrtce, pri čemer jih pogosteje povzemajo iz Kurikuluma.
Ključne besede: elementi učne priprave, javni vrtec, načrtovanje dejavnosti, procesna raven, učni načrt
Objavljeno: 14.10.2021; Ogledov: 10; Prenosov: 4
.pdf Celotno besedilo (2,41 MB)

5.
Vzpostavljanje in ohranjanje komunikacije s starši in otroki v vrtcu v obdobju karantene
Anja Dvoršak, 2021, magistrsko delo

Opis: Namen magistrskega dela z naslovom Vzpostavljanje in ohranjanje komunikacije s starši in otroki v vrtcu v obdobju karantene je podrobno analizirati vlogo vzgojiteljev pri vzpostavljanju in ohranjanju komunikacije s starši in otroki ter ugotoviti, na kakšen način in kako pogosto je potekala komunikacija v obdobju karantene med vzgojitelji in starši oziroma otroki. Magistrsko delo je sestavljeno iz teoretičnega in empiričnega dela. Teoretični del je zasnovan na obsežni strokovni literaturi, ki zajema čas epidemije Covid-19, komunikacije ter sodelovanje s starši v vrtcu. Raziskovalni del temelji na hipotezah, ki so oblikovale anketni vprašalnik. Bistvo celotnega magistrskega dela je ugotoviti, ali hipoteze držijo ali ne. Dve hipotezi smo potrdili ter dve smo zavrnili, saj nismo opazili statističnih značilnih razlik. Prišli smo do ugotovitve, da je komunikacija pomembna za prenos informacij in ohranitev stikov s starši in otroki. Vzgojitelji vseh starosti so redno vzpostavljali stike, kljub odsotnosti otrok v vrtcu. S starši otrok so se najpogosteje pogovarjali o dejavnostih in aktivnostih za otroke, o poteku in organizaciji dela v vrtcu v času epidemije ter o higieni in higienskih ukrepih v vrtcu in doma. Ugotovili smo, da je možno s pomočjo komunikacij zaznati pri ljudeh znake straha ali depresije, zato je komunikacija pomemben del našega vsakdanjega življenja in skozi komunikacijo si lahko pomagamo, predvsem v obdobju epidemije, ko so osebni stiki v ozadju. Pandemija bolezni COVID-19 je v vsakdanje življenje ljudi vnesla mnogo sprememb in izzivov. Zaradi hitrega širjenja bolezni so bile države primorane sprejemati različne ukrepe in prilagoditve. Ljudje se tako niso soočali zgolj z zdravstveno grožnjo, temveč so morali življenje in navade prilagoditi sprejetim ukrepom in priporočilom za preprečevanje širjenja bolezni. Čas epidemije in ukrepi so v veliki večini viri stresa, predvsem za starše in otroke. Starši se in se še bodo na vzgojitelje obračali z različnimi vprašanji, dilemami in strahovi, ob tem pa je pomembno, da vzgojitelji učinkovito komunicirajo in sodelujejo s starši ter so pri komunikaciji pozitivno naravnani.
Ključne besede: komunikacija, vrtec, vzgojitelji, starši, COVID-19, karantena
Objavljeno: 12.10.2021; Ogledov: 71; Prenosov: 13
.pdf Celotno besedilo (1,18 MB)

6.
Reprezentacija spola pri oglaševanju v izbranih katalogih igrač
Živa Rizmal, 2021, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava reprezentacije dečkov in deklic v katalogih igrač Baby Center, izdanih med letoma 2010 in 2020. Igrače in njihovo oglaševanje predstavljajo pomemben vidik spolne socializacije, saj na otroke prenašajo družbene norme, vrednote in ideologije, vezane na spol. Namen zaključnega dela je bil raziskati, v kolikšni meri in na kakšen način so reprezentacije dečkov in deklic v izbranih katalogih igrač spolno (stereo)tipizirane in ali je v obdobju desetih let že prišlo do kakšnega premika k bolj spolno nevtralnemu oglaševanju igrač. Izvedli smo kvalitativno in kvantitativno analizo fotografij otrok. Izsledki raziskave kažejo, da so reprezentacije otrok v izbranih katalogih igrač večinsko spolno (stereo)tipizirane. Skladno s pričakovanji se dečki najpogosteje pojavljajo s stereotipnimi moškimi igračami, deklice pa s stereotipnimi ženskimi igračami. Raziskava je pokazala, da obstajajo manjši premiki k spolno nevtralnemu oglaševanju igrač, vendar da je še vedno veliko več spolno (stereo)tipiziranih kot spolno nevtralnih oglasov. Reprezentacije dečkov in deklic, ki potencialno razbijajo spolne stereotipe, smo večinoma našli v katalogih, izdanih med letoma 2015 in 2020. V prihodnje bi bilo smiselno spodbuditi oglaševalce, da dajo večjo vlogo spolno nevtralnim oglasom igrač.
Ključne besede: oglaševanje igrač, spol, spolni stereotipi, spolna socializacija, reprezentacije
Objavljeno: 12.10.2021; Ogledov: 39; Prenosov: 8
.pdf Celotno besedilo (2,90 MB)

7.
Approaches to Teaching Political Correctness to Slovene Primary School Students
David Najžer, 2021, magistrsko delo

Opis: The M.A. thesis focuses on political correctness as a concept in today's society and seeks practical approaches to teaching its linguistic aspects as part of English classes in the primary school. The thesis consists of an overview of the history of political correctness, its elements, its implementation in educational institutions; an overview of a similar implementation in Slovenia (Faculty of Arts at the University of Ljubljana) and its reaction; and an overview of theoretical and practical approaches to teaching political correctness. In the practical section, Touchstone, a series of English as a foreign language course books, written by a Slovene author, are reviewed, examples of content related to political correctness and the content that may potentially be perceived as politically incorrect are presented and analyzed. In the empirical section, a questionnaire was conducted. The participants were teachers of English from primary and secondary schools and English student teachers. Based on the results, we attempted to determine the general attitude towards political correctness and teaching political corrects in English as a foreign language classes; experiences participants have with teaching topics related to political correctness; and the level of importance participants believe political correctness has in peer and class relations. The conclusion is based on the findings from the theoretical, practical and empirical segment and suggestions on how political correctness could be implemented in English as a foreign language classes are provided.
Ključne besede: English language, political correctness, primary school, education
Objavljeno: 12.10.2021; Ogledov: 34; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (1,44 MB)

8.
Vikingi na Iberskem polotoku
Sandra Feher, 2021, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo z naslovom Vikingi na Iberskem polotoku opisuje začetek vikinške dobe, politično dogajanje na Iberskem polotoku od razpada vizigotskega kraljestva v 8. stoletju do razpada cordobskega kalifata v 11. stoletju ter vikinške napade na ozemlju današnje Španije in Portugalske od 8. do 11. stoletja. Tarča prvih napadov je zaradi relativne bližine in politične nestabilnosti bila Anglija; prvoten cilj je bil kopičenje vojnega plena. Sčasoma so v Angliji začeli tudi prezimovati ter iskati nova neosvojena ozemlja. Eno od teh je bil tudi Iberski polotok, ki je bil takrat sestavljen iz dveh državnih tvorb: umajadske province al-Andaluz in Asturskega kraljestva. Al-Andaluz je leta 756 pod Abd al-Rahmanom postal neodvisna politična tvorba; neodvisnost od Bagdada pa je dodatno potrdil še Abd al-Rahman III., ki je leta 928 postal prvi kalif al-Andaluza. Vikingi so ozemlje današnje Španije in Portugalske napadli štirikrat, prvič leta 844. Ti napadi niso bili tako uspešni kot njihovi prejšnji napadi na angleške obale, čeprav jih prebivalci Iberskega polotoka niso pričakovali. Obale Asturije in al-Andaluza so napadli tudi leta 859, ko naj bi vojsko vodila legendarni Bjorn Ironside in Hastein, in leta 964, ko sta bili glavni tarči napadov Santiago de Compostela in Cordoba. Četrti napad je potekal med leti 968 in 971, ko je vikinški vojski poveljeval kralj Gundered, vendar so bili ponovno pregnani. Posamezni vikinški napadi so se pojavljali tudi v 11. stoletju, vendar niso bili tako obsežni kot v prejšnjih stoletjih.
Ključne besede: Vikingi, Iberski polotok, al-Andaluz, Cordoba, vikinški napadi
Objavljeno: 11.10.2021; Ogledov: 65; Prenosov: 10
.pdf Celotno besedilo (1,41 MB)

9.
Gibanje in nevrodidaktika pri pouku nemščine in angleščine v osnovni šoli
Nataša Korče, 2021, magistrsko delo

Opis: Nevrodidaktika je pomemben povezovalni člen med nevroznanostjo in didaktiko, je pa tudi prenosnik kompleksnih nevroznanstvenik dognanj v prakso poučevanja. Med sodobne nevrodidaktične pristope v didaktiki tujega jezika uvrščamo gibalno naravnane metode, ki jih učitelji skladno z učnimi načrti v določeni meri že vključujejo v prakso poučevanja. V teoretičnem delu magistrske naloge smo najprej osvetlili možganom prilagojeno učenje z vidika nevrobiološkega delovanja možganov ter nevroznanstvenih in empiričnih študij, predstavili smo tudi gibanje v kontekstu uveljavljenih in sodobnih gibalnih metod. Teoretična izhodišča so v empiričnem delu podprta in primerjana s kvalitativno raziskavo z metodo vodenega intervjuja na vzorcu petih osnovnošolskih učiteljic tujega jezika. V zaključku je oblikovan nabor nevrodidaktično usmerjenih priporočil in strategij za gibalno naravnan in učinkovit pouk nemščine in angleščine kot tujega jezika. Končni nabor kaže trenutno stanje rabe gibalno naravnanega pouka v osnovnih šolah, ki je še vedno pod vplivom tradicionalnega načina poučevanja tujih jezikov, to pa nakazuje potrebo po dodatni usposobljenosti učiteljev glede poznavanja dejstev o nevrobiološkem delovanju možganov in raznovrstnih gibalno usmerjenih metod, med katerimi kot najbolj celostno in gibalno razgibano ocenjujemo dramsko pedagogiko s scenskim uprizarjanjem.
Ključne besede: nevrodidaktika, pouk nemščine in angleščine kot tujega jezika, gibanje, dramska pedagogika, scenska igra
Objavljeno: 11.10.2021; Ogledov: 48; Prenosov: 5
.pdf Celotno besedilo (2,13 MB)

10.
Bilder der Nachbarn am Beispiel der Grenzgänger aus Slowenien nach Österreich
Nuša Flisar, 2021, magistrsko delo

Opis: Ein weitverbreitetes Phänomen der globalen Gesellschaft sind Grenzgänger. Als solche werden Menschen bezeichnet, die ins Ausland täglich bzw. wöchentlich zur Arbeit fahren. Für die Arbeit im anderen Land entscheiden sich meistens die Menschen, weil zwischen ihrem Heimatland und dem Arbeitsland eine Asymmetrie herrscht, z. B. bekommt man für die gleiche Arbeit im Arbeitsland einen höheren Lohn als im Heimatland. Das Phänomen der Grenzgänger ist auch in Slowenien zu beobachten, wo sich die Majorität der slowenischen Grenzgänger für die Arbeit in Österreich entscheidet. Dabei stellt sich die Frage, was für eine Meinung die Grenzgänger bezüglich Republik Österreich und den Österreichern anhand der Differenzen zwischen den Ländern entwickelten und noch haben. In der vorliegenden Masterarbeit wird die Meinung über die Republik Österreich und die Österreicher aus der Sicht der slowenischen Grenzgänger untersucht. Der empirische Teil der Studie wird mithilfe der qualitativen Methode des semidirektiven Interviews interpretiert, wobei in der Untersuchungspopulation nur slowenische Grenzgänger aus der Region Pomurje, die täglich nach Österreich zu Arbeit pendeln, eingeschlossen werden. Der Fokus der Studie wurde auf vier Kategorien gerichtet: deutsche Sprache, Arbeit in Österreich, österreichische Kultur und Stereotype.
Ključne besede: Grenzgänger, Sprachbiographien, Meinung, Republik Österreich, Österreicher
Objavljeno: 11.10.2021; Ogledov: 41; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (1,40 MB)

Iskanje izvedeno v 1.03 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici