SLO | ENG

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 348
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Numerična analiza vpliva turbulentnega toka na obnašanje alg
Urška Žibert, 2017, magistrsko delo

Opis: O obnašanju alg v turbulentnem toku še ni bilo narejenih veliko raziskav, vendar ima njihovo proučevanje vedno večji pomen zaradi škodljivosti cvetenj na okolje. Pričujoča raziskava je bila usmerjena v raziskavo obnašanja alg v turbulentnem toku in kvantifikacijo rezultatov s statističnimi orodji. Uporabljena metoda dela je bila numerični model Vreteno DNS, ki se je do sedaj uporabljal le za nežive delce. Za posamezne primere simulacije sta bili izbrani algi Microcystis flos-aquae in Planktothrix rubescens. Obravnavali smo tri primere: posamezne celice okroglih alg Microcystis flos-aquae, kolonije po 100 celic alg Microcystis flos-aquae in paličaste alge Planktothrix rubescens. Alge so bile modelirane kot togi delci s sferično obliko oziroma aproksimirane z elipsoidom. Alge smo modelirali v turbulentnem toku v kanalu, kjer je bilo strižno Reynoldsovo število 〖Re〗_τ = 150, ki se nanaša na polovično višino h in strižno hitrost u_τ. Strižna hitrost u_τ, ki temelji na povprečni strižni napetosti na steni in gostoti tekočine, je bila enaka 0,505 m/s. Polovična višina h pa je znašala 0,3 mm. Predstavljeni rezultati so na prvi pogled pri vseh treh primerih zelo podobni. Najbolj očitna podobnost med njimi je zadrževanje ob robovih kanala. Alge v sredini toka imajo najvišje hitrosti, če gledamo globinsko-hitrostne profile primerov. Hitrostni profili alg so precej podobni. Največ alg ima v vseh treh primerih hitrosti med 15 in 18 m/s. Rezultati, ki so med seboj tako podobni, dajejo slutiti, da pri algah bolj kot velikost in oblika na razporeditev v toku vpliva gostota, ki ima pri algah vrednosti, ki se med seboj ne razlikujejo veliko. Do večjih razlik med primeri bi lahko prišlo tudi pri povečanju Re-števila, kar pomeni bolj turbulentni tok, ki bi imel večji vpliv na alge.
Ključne besede: matematično-fizikalni model, Vreteno DNS, alge, turbulentni tok
Objavljeno: 23.03.2017; Ogledov: 21; Prenosov: 5
.pdf Polno besedilo (3,09 MB)

2.
Razvoj modela za tvorbo in razpad kolonij sferičnih alg v toku vode
Andraž Najžar, 2017, magistrsko delo

Opis: Do sedaj se je numerični model Vreteno DNS uporabljal zgolj za nežive delce. V magistrski nalogi pa smo se osredotočili na vedenje živih organizmov, alg. Prav tako Vreteno DNS do sedaj ni imelo vgrajenega modula za določanje trkov med delci. Ta raziskava je usmerjena v nadgradnjo sedanjega modela, da bo le-ta uporaben tudi za žive organizme ter bo upošteval trke, do katerih nedvomno prihaja v turbulentnem toku. Za izhodišče smo izbrali model trdih sfer, iz katerega smo pridobili enačbe za smer in hitrost, v_1 in v_2, ter kotni hitrosti, ω_1 in ω_2, alg po trku. Nato smo določili še smer in hitrost gibanja morebitne novonastale kolonije alg v_3, kakor tudi njeno kotno hitrost ω_3. Sedaj smo postavili pogoj, ki pogojuje trke z medsebojno razdaljo alg v času trkov. Razdaljo smo označili s črko B. Določili smo, da se bo trk zgodil, kadar bo B večji kot 0 in kadar bo manjši kot vsota polmerov obeh alg. V naslednjem koraku smo poiskali še ustrezen biološki parameter, ki določa, kdaj se alge med seboj odbijajo in kdaj prihaja do združevanja alg v kolonije. Ta parameter je stopnja hidrofobnosti ∆G. V primeru negativne stopnje hidrofobnosti prihaja do nastanka kolonij, medtem ko se v primeru pozitivne stopnje hidrofobnosti kolonije ne tvorijo, pač pa se alge med seboj odbijajo. Vse parametre in enačbe smo nato vstavili v program Scilab in nato še v model Vreteno DNS. Zagnali smo tri simulacije, in sicer simulacijo brez trkov, simulacijo s trki z odboji in še simulacijo, kjer se alge združujejo v kolonije. Podatke za simulacije smo pridobili iz magistrske naloge U. Žibert, ki je nastajala vzporedno s to nalogo. Rezultate smo nato med seboj grafično primerjali in ugotavljali vplive, ki jih imajo trki na vedenje alg. Ugotovili smo, da le-ti imajo nedvomen vpliv in jih model mora upoštevati, če se želimo kar se da približati naravnemu stanju.
Ključne besede: trki, združevanje v kolonije, alge, Vreteno DNS, model trdih sfer
Objavljeno: 23.03.2017; Ogledov: 17; Prenosov: 3
.pdf Polno besedilo (3,48 MB)

3.
Upravljanje projektov v podjetju Gorenje d.d. na primeru selitve opreme za izdelavo vsadnih plošč
Evgen Vršnak, 2017, magistrsko delo

Opis: Podjetja se pri svojem delovanju soočajo s številnimi izzivi, kot so: krize, konkurenca, stalna izboljšava izdelkov in storitev itd. Zato so podjetja prisiljena nenehno iskati svoje potenciale za izboljšanje učinkovitosti proizvodnje, optimiranje izdelkov, razvijanje novih izdelkov in obvladovanje procesov. Projekt selitve vsadnih plošč je ena izmed aktivnosti izboljšav proizvodnega toka materiala, optimiranja števila zaposlenih in povečanja kapacitet vsadnih plošč, ki ga je Gorenje, d. d., izvedlo za izboljšanje konkurenčnosti na tem segmentu prodajnega programa. Ideja o širitvi proizvodnih kapacitet je projektno obdelana v magistrski nalogi. V nalogi smo predstavili obstoječe stanje proizvodnje, analizirali dve variantni rešitvi problema širitve. Izdelali smo plan izvedbe projekta, določili odgovornosti in vire. Prav tako se je izdelala stroškovna analiza, cenovno so se ovrednotile posamezne aktivnosti in pridobile ponudbe za izvedbo del, ki jih z lastnimi viri nismo uspeli izvesti. Pri vsakem projektu je potrebno preveriti stroške, zato se je izdelala stroškovna analiza projekta s finančnim tokom. Za zaključek je podano končno poročilo s predajo opreme uporabniku.
Ključne besede: projekt, vsadne plošče, selitev opreme, vzdrževanje, proizvodnja
Objavljeno: 03.03.2017; Ogledov: 79; Prenosov: 0

4.
Vpliv zvara in prednapetja vijačne zveze na funkcionalnost varjene leteče prirobnice manjših premerov
Žiga Volk, 2017, magistrsko delo/naloga

Opis: V magistrskem delu so bile predmet testiranj leteče prirobnice, ki jih izdelujejo v podjetju Megras d. o. o. Prirobnice so manjših premerov in jih izdelujejo na dva različna načina in sicer z varjenjem ali z izrezovanjem iz pločevine. Za potrebe eksperimentalnega dela je bilo ustvarjeno preizkuševališče, kjer smo preizkuševališče prirobnic napolnili z oljem. Merili smo tlake, pri katerih popusti spoj prirobnice v odvisnosti od prednapetja vijačne zveze. Za verifikacijo je bila opravljena tudi numerična analiza s programom Abaqus, tako da smo numerično dobljene vrednosti veličin primerjali z vrednostmi dobljenimi pri eksperimentu.
Ključne besede: prirobnica, tlak, numerična simulacija
Objavljeno: 24.02.2017; Ogledov: 74; Prenosov: 10
.pdf Polno besedilo (6,87 MB)

5.
Analiza sistemske plošče z difuzorjem v sistemu HVAC
Mitja Selič, 2016, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi je predstavljen sistem prezračevanja Airconomy, ki v celovit sistem vključuje prezračevanje, talno ogrevanje ter hlajenje. Posebnost sistema je v tem, da gre za izpodrivno prezračevanje, v katerem je vsa distribucija dovedenega zraka izvedena v sestavi tal. Poudarek naloge temelji na analizi in primerjavi dveh tipov linijskih difuzorjev, in sicer difuzorja LT451, ki ga pri vgradnji v sistem Airconomy kot standardno varianto uporablja podjetje Schütz ter na drugi strani linijski difuzor LD15, ki pa je moja lastna zamisel. Analiza je razdeljena na tri osnovne sklope, in sicer analiza tokovnega polja znotraj difuzorja z dodatnim manjšim delom klimatiziranega prostora, analiza tokovnega in toplotnega polja v sistemski plošči in analiza tokovnega in temperaturnega polja v klimatiziranem prostoru. V nalogi je analizirana primerjava vplivov različnih izvedb difuzorjev na tokovno in temperaturno polje v prostoru.
Ključne besede: analiza linijskega difuzorja, sistem Airconomy, sistemska plošca, prezracevanje, ANSYS, CFD
Objavljeno: 23.02.2017; Ogledov: 54; Prenosov: 10
.pdf Polno besedilo (24,00 MB)

6.
Vzpostavitev sistema za zagotavljanje kakovosti zraka v bolnišnici s prisilnim prezračevanjem in klimatizacijo
Tomaž Tušek, 2017, magistrsko delo

Opis: Kakovost zraka, ki ga dihamo, je bistven za naše zdravje in dobro počutje. V bolnišnici, kjer so pacienti imunsko oslabljeni in je velika nevarnost prenosa okužb in povzročitve drugih bolezni zaradi slabega zraka, je bistveno, da kakovosti zraka posvečamo posebno pozornost. Ustrezno zračno maso v prostoru zagotovimo z vzpostavitvijo sistema nenehnega izboljševanja kakovosti in prepoznavanjem možnih tveganj. Za vzpostavitev in vzdrževanje takšnega sistema so nam na voljo številne metode zagotavljanja kakovosti. V tem magistrskem delu so prikazane le tiste, ki so za namen obvladovanja kakovosti zraka prepoznane kot najprimernejše. S pomočjo teh metod sem izdelal predlog celovitega sistema za zagotavljanje kakovosti zraka v izbrani bolnišnici.
Ključne besede: zagotavljanje kakovosti zraka, sistem vodenja kakovosti, bolnišnica, prezračevanje, klimatizacija
Objavljeno: 07.02.2017; Ogledov: 55; Prenosov: 12
.pdf Polno besedilo (1,46 MB)

7.
Inženirsko oblikovanje didaktične igrače
Iva Trstenjak, 2017, magistrsko delo

Opis: Skozi igro se v času odraščanja izoblikuje naš karakter, razmišljanje in osebnost. S tem namenom smo želeli izdelati družabno namizno igro, ki bi pritegnila otroke in odrasle. V magistrskem delu je splošno predstavljena zgodovina igrač ter pomen in priljubljenost družabnih namiznih iger. Prav tako je razložena ergonomija igrač, pozornost pa smo namenili tudi nekaterim oznakam in certifikatom, ki jih igrače in igre vsebujejo. Osrednji del magistrskega dela je izdelava lastne namizne družabne igre, ki je predstavljena od zasnove do izvedbe. Skozi magistrsko delo pa nas vodijo referenčni primeri, konceptne risbe in končne oblikovne rešitve. S skrbno oblikovanimi segmenti igre želimo v uporabniku vzbuditi pozornost, pozitivne občutke in željo po ponovni igri.
Ključne besede: namizna igra, figure, oblikovanje, ilustracija, 3D modeliranje
Objavljeno: 07.02.2017; Ogledov: 88; Prenosov: 7
.pdf Polno besedilo (3,81 MB)

8.
Razvoj procesa iztiskavanja aluminijevega profila za absorpcijo energije
Mihael Čretnik, 2016, magistrsko delo

Opis: Uporaba aluminija in aluminijevih zlitin v avtomobilski industriji postaja vse pogostejša. Aluminij kot material ima namreč v primerjavi z jeklom bistveno nižjo specifično težo, s čimer avtomobilski proizvajalci dosežejo tudi do 50 % manjšo težo celotnega vozila, s tem pa zmanjšajo porabo goriva in posledično tudi izpuste ogljikovega dioksida v ozračje. Prednost alumunija se kaže tudi v odlični absorpciji mehanske energije, zaradi česar se danes aluminij množično uporablja za varnostne elemente, kot so odbojniki, deformacijski elementi in vzdolžni tramovi, ki tvorijo tako imenovani ''crash management system''. Magistrsko delo zajema razvoj procesa iztiskavanja vzdolžnega tramu s pomočjo numeričnih simulacij, pri čemer sta bila za optimizacijo materialnega toka uporabljena programa Qform extrusion in Altair Hyperxtrude.
Ključne besede: avtomobilska industrija, iztiskavanje, absorpcija, numerične simulacije, vzdolžni tram
Objavljeno: 21.12.2016; Ogledov: 85; Prenosov: 17
.pdf Polno besedilo (4,56 MB)

9.
Razvoj plastomagnetov iz sistema Sm-Co
Jurij Kokalj, 2016, magistrsko delo

Opis: V teoretičnem delu magistrskega dela je splošen pregled področja plastomagnetov, ki izhaja iz znanstvenih člankov. Eksperimentalni del naloge se nanaša na razvoj plastomagneta na osnovi prahov sistema Sm-Co, ki ima čim bolj podobne magnetne in mehanske lastnosti kot izbran konkurenčen plastomagnet. V ta namen smo določili volumski oziroma masni deleži prahov in veziva v konkurenčnem granulatu in izdelali 4 poizkusne serije s podobnimi sestavami. Izdelanim serijam plastomagnetov smo merili gostote, mehanske, magnetne in reološke lastnosti. V rezultatih so podani rezultati meritev lastnosti konkurenčnega plastomageta in plastomagnetov poizkusnih serij. V diskusiji so ovrednoteni rezultati in podane ugotovitve, ki izhajajo iz teorije, eksperimentalnega dela in rezultatov.
Ključne besede: Plastomagneti, kvantitativna analiza mikrostrukture, injekcijsko brizganje, oksidacijska zaščita
Objavljeno: 14.12.2016; Ogledov: 104; Prenosov: 0

10.
Vpliv hladnih spojev na mehanske lastnosti polimernih materialov
Anton Kočar, 2016, magistrsko delo

Opis: Polimerni materiali so v zadnjem času zelo razširjeni, uporabljajo se v praktično vseh vejah industrije, saj jih odlikujejo relativno nizka cena in širok spekter mehanskih lastnosti. Med postopkom brizganja pa se lahko zaradi geometrije izdelka in tehnologije izdelave na plastičnih komponentah pojavijo hladni spoji, ki predstavljajo na brizganih komponentah tako vizualno kot mehansko napako. Cilj magistrskega dela je preučiti vpliv hladnih spojev na mehanske lastnosti za tri različne polimerne materiale. V magistrskem delu je opisana priprava brizganih standardnih nateznih preizkušancev, ki so bili brizgani brez oziroma s hladnim spojem. Mehanske lastnosti preizkušancev so bile testirane na trgalnem stroju, kot rezultat testiranja pa so bile podane inženirske krivulje napetosti v odvisnosti od specifične deformacije. Na podlagi rezultatov testiranja je bil določen vpliv hladnih spojev na mehanske lastnosti. V magistrskem delu so predstavljene tudi metode modeliranja hladnih spojev z računalniškimi simulacijami, kjer je uporabljena metoda preslikave hladnih spojev z mreže končnih elementov tehnološke simulacije na mrežo končnih elementov mehanske simulacije. Rezultati računalniških simulacij so bili primerjani in ovrednoteni z rezultati eksperimentalnih testiranj. Rezultati raziskovalnega dela podajajo pomembne ugotovitve na področju brizganja polimernih materialov, saj podajajo pomembne izkušnje pri predvidevanju nosilnosti hladnih spojev. Delo podaja tudi napotke in izkušnje pri modeliranju hladnih spojev z računalniškimi simulacijami.
Ključne besede: hladni spoj, polimerni materiali, mehanske lastnosti, natezni preizkus, simulacije brizganja, trdnostne simulacije, preslikava hladnih spojev, Moldflow, Abaqus, Helius
Objavljeno: 14.12.2016; Ogledov: 109; Prenosov: 47
.pdf Polno besedilo (3,55 MB)

Iskanje izvedeno v 0.19 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici