| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 522
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Simulation of flow conditions in nuclear power plant reactor pressure vessel lower plenum experimental facility
Blaž Kamenik, 2019, master's thesis

Abstract: The flow conditions during the experiment LIVE2D on reactor core melt behaviour in the lower plenum of a reactor pressure vessel, performed at the Karlsruhe Institute of Technology (Germany), were simulated with a Computational Fluid Dynamics computer code. In this hypothetical severe accident scenario in a pressurized water reactor nuclear power plant, the melt is divided into an oxidic layer and a metallic layer on top of it, and the oxidic layer is volumetrically heated due to decay heat. In the experiment, oil and salt were used as simulant materials for metallic and oxidic melt, respectively. The main goal of performed simulations was to investigate the so-called “focusing effect”, where a thin layer of the reactor vessel steel wall is exposed to high heat flux. Due to the length of experiment, which exceeds 100 hours, only intervals of the melt behaviour were simulated. Four cases were simulated. The first case investigated different boundary conditions for the oil layer behaviour for layer thickness 35 mm. The second case investigated the same conditions with added modelling of the reactor vessel steel wall and salt crust from the lower layer. The third case used similar modelling as the second case to investigate the oil layer behaviour for layer thickness 75 mm. The fourth case investigated both salt and oil layers for oil layer thickness 75 mm. Different analytical and numerical calculations were performed to determine heat losses from simulant liquids to the surroundings, which played an important part in the experiment.
Keywords: nuclear power plant, severe accident, reactor core melt, lower plenum, heat flux focusing effect
Published: 17.09.2019; Views: 3; Downloads: 2
.pdf Full text (6,83 MB)

2.
Kulturna in naravna dediščina kot osnova za inženirsko oblikovanje spominkov
Taja Recek, 2019, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga se nanaša na spominkarstvo v Sloveniji. Razišče zgodovino, razvoj in pomen spominkarstva, ter vpliv dediščine na spominkarstvo. Glavni cilj naloge je bil razviti kolekcijo spominkov, ter prikaz celotnega razvoja produkta. V ta namen magistrska naloga obsega vse stopnje procesa inženirskega oblikovanja produkta: načrtovanje, koncipiranje, snovanje in razdelavo.
Keywords: kulturna dediščina, naravna dediščina, spominkarstvo, spominek, razvoj produkta, inženirsko oblikovanje
Published: 16.09.2019; Views: 23; Downloads: 3
.pdf Full text (8,92 MB)

3.
Oblikovanje in izdelava deske za stoječe veslanje
Teja Brglez, 2019, master's thesis

Abstract: V zadnjih letih tudi pri nas narašča zanimanje za stoječe veslanje, šport, pri katerem se na deski za stoječe veslanje (ang. Stand Up Paddle board) s pomočjo enega vesla pomikamo po vodi. Namen te magistrske naloge je preučitev oblike takšnih desk, njihovo oblikovanje in sama izdelava. Končni produkt naloge pa je izdelava paketa, ki bi vseboval vse potrebne materiale in načrte, s pomočjo katerih bi si lahko posameznik takšno desko izdelal sam.
Keywords: Oblikovanje izdelka, izdelava produkta, stoječe veslanje, šport
Published: 11.09.2019; Views: 12; Downloads: 3
.pdf Full text (19,78 MB)

4.
Razvoj ON-LINE algoritmov vodenja za robotske sisteme
Primož Bencak, 2019, master's thesis

Abstract: Tehnološki razvoj zadnjih desetletij na področju robotike omogoča izjemne natančnosti robotskih mehanizmov. Vendar cena za vodenje takšnih mehanizmov ni majhna – zato so potrebne dodatne mehanske rešitve, ki sicer poenostavljajo vodenje, vendar nas v marsičem omejujejo. V tej magistrski nalogi se posvečamo nelinearnim regulacijam, s katerimi vodimo regulirani sistem na osnovi modela sprotno (angl. on-line). S pomočjo algoritmov računske inteligence aproksimiramo ta sistem v realnem času in na podlagi teh na modelu generiramo testne rešitve. Najboljše rešitve uporabimo kot vhod v regulirani sistem. Pozornost posvetimo izboljšavam obstoječega naprednega algoritma vodenja na osnovi modela. Tehnološki razvoj zadnjih desetletij na področju robotike omogoča izjemne natančnosti robotskih mehanizmov. Vendar cena za vodenje takšnih mehanizmov ni majhna – zato so potrebne dodatne mehanske rešitve, ki sicer poenostavljajo vodenje, vendar nas v marsičem omejujejo. V tej magistrski nalogi se posvečamo nelinearnim regulacijam, s katerimi vodimo regulirani sistem na osnovi modela sprotno (angl. on-line). S pomočjo algoritmov računske inteligence aproksimiramo ta sistem v realnem času in na podlagi teh na modelu generiramo testne rešitve. Najboljše rešitve uporabimo kot vhod v regulirani sistem. Pozornost posvetimo izboljšavam obstoječega naprednega algoritma vodenja na osnovi modela.
Keywords: on-line vodenje na osnovi modela, nelinearne regulacije, optimizacijski algoritmi po vzorih iz narave, vodenje robotskih mehanizmov, digitalni signalni krmilnik
Published: 10.09.2019; Views: 14; Downloads: 10
.pdf Full text (18,13 MB)

5.
Krmiljenje procesa izdelave zobnikov
Timotej Mastnak, 2019, master's thesis

Abstract: V tej magistrski nalogi se bomo lotili izdelave beveloidnih zobnikov z industrijskim robotom. Uporabili bomo tudi krmilno tehniko in servo pogone Siemens. Najprej je opisano teoretično ozadje izdelave zobnikov in zakaj je beveloidni zobnik poseben. Predstavljeni so industrijski roboti ter nekoliko natančneje robot ACMA XR701. Opisana je uporabljena krmilna oprema in servopogoni. Predstavljena je komunikacija Profinet. Na kratko je opisan potek izdelave programa za robota ACMA, podrobno je opisano programiranje PLK, servopogonov in upravljanje s sistemom prek zaslona. Predstavljen je postopek testiranja programa in nastavljanja parametrov, na koncu pa so predstavljeni še rezultati izdelave zobnikov.
Keywords: robot, ACMA, servopogoni, PLK, programiranje
Published: 06.09.2019; Views: 75; Downloads: 9
.pdf Full text (2,38 MB)

6.
Večnamensko stojalo za počepe za garažni fitnes
Dejan Tomović, 2019, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga obravnava trende v dvigovanju uteži in na podlagi tega je predstavljeno oblikovanje stojala za počepe z uporabo oblikovalskih metodologij. Preko raziskovanja zgodovine in modernih trendov na tem področju je določenih pet najpomembnejših disciplin dvigovanja uteži, raziskovana je vloga stojala v teh disciplinah in definirane so najpomembnejše vaje (potrebe uporabnika). Analizirani in raziskani so podobni izdelki, ter izdelki s funkcijami kakršne je potrebno z oblikovanjem izdelka zadovoljiti. Predstavljen je potek oblikovanja izdelka od ideje do 3D modela. Poleg tega so začrtane smernice za kreiranje blagovne znamke.
Keywords: oblikovanje, dvigovanje uteži, stojalo za počepe
Published: 06.09.2019; Views: 73; Downloads: 11
.pdf Full text (4,73 MB)

7.
Možnosti obdelave zobnikov v robotizirani celici z robotom ACMA XR701
Tomaž Grešak, 2019, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je opisana izdelava in uporaba različnih vrst zobnikov. Večji poudarek je na izdelavi beveloidnih zobnikov. Predstavljena je tudi uporaba beveloidnih zobnikov v industriji. Predstavljena je izvedba obdelave z robotom Acma XR701 v kombinaciji z dvema servo osema. V enem izmed poglavij je opisana sinhronizacija servo osi, ki sta pomemben gradnik celotnega sistema. Robot je uporabljen za manipulacijo obdelovalnega orodja. Največjo težavo sta predstavljali sinhronizacija obeh servo motorjev in postavitev celotnega sistema. Sistem je bilo potrebno razviti tudi iz vidika konstrukcije, kar je podrobneje predstavljeno v tem magistrskem delu.
Keywords: ACMA, beveloidni zobnik, servo motor
Published: 02.09.2019; Views: 49; Downloads: 4
.pdf Full text (2,71 MB)

8.
Validacija nizkocenovnih senzorskih sistemov za oceno izpostavljenosti posameznika onesnažilom v zraku
Rok Novak, 2019, master's thesis

Abstract: Nizkocenovni senzorji ponujajo nove priložnosti za ugotavljanje kakovosti zraka, vendar poenostavljeni načini zaznavanja onesnažil zahtevajo, da senzorje kritično ovrednotimo in validiramo. Senzorje za delce in CO2 smo validirali s primerjavo rezultatov z referenčnimi senzorji ter jih uporabili v realnih pogojih. Z rezultati validacije, kjer smo ugotovili, da so ujemanja nizkocenovnih in referenčnih senzorjev zelo različna glede na senzor, in podatki zbranimi pri prostovoljcih, smo pripravili informativno oceno izpostavljenosti posameznika onesnažilom v zraku. Raziskava je pokazala, da nizkocenovni senzorji imajo določene prednosti, zlasti nizko ceno in preprosto namestitev, vendar brez validacije in kalibracije, podatkom ne smemo zaupati na slepo.
Keywords: Nizkocenovni senzor, validacija, onesnažila, kakovost zraka, osebna izpostavljenost
Published: 19.07.2019; Views: 119; Downloads: 20
.pdf Full text (7,16 MB)

9.
Dimenzioniranje profilov drsnih vrat s termičnimi mostički
Erik Gal, 2019, master's thesis

Abstract: Glavno zahtevo pri razvoju nove družine avtomatskih drsnih vrat ''product line 330'' predstavlja vključitev termičnih mostičkov, ki služijo povezavi med profili. Uporaba le teh radikalno zmanjša toplotno prevodnost aluminija, vendar se pri tem lahko pojavijo težave pri nosilnosti profilov. Namen magistrskega dela je bil ugotoviti vpliv plastičnih mostičkov na nosilnost sistema in tako razviti sistem, ki ustreza predvidenim obremenitvam. S pomočjo programskega orodja Solidworks smo naredili numerične analize za izračun povesa sistema. Dobljene rezultate smo primerjali z rezultati, ki smo jih pridobili v praksi. Ugotovili smo, da se naš problem lahko reši na dva načina. Prvo rešitev predstavlja uporaba obstoječih profilov z dodatki standardnih profilov, drugo pa razvoj novega profila. Ne glede na izbrano rešitev pa je potrebno še dodatno opozoriti na pomembnost kvalitetnega vpetja profilov na konstrukcijo.
Keywords: Avtomatska drsna vrata, aluminijasti profili, nosilnost, termična ločitev
Published: 16.07.2019; Views: 147; Downloads: 16
.pdf Full text (2,72 MB)

10.
Funkcijska zasnova avtonomnega avtomobila
Teodor Varga, 2019, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga obravnava problem funkcijske zasnove avtonomnih avtomobilov. V nalogi bo izdelana zgradba avtonomnega avtomobila, ki je lahko osnova za nadaljnje načrtovanje tovrstnih vozil. Naloga obsega predstavitev avtomobilov, kot jih poznamo danes, in predstavitev avtonomnega vozila ter zakonske podlage za izdelavo takšnega vozila. V nalogi so prav tako zajeta predvidevanja glede potreb bodočih uporabnikov, predstavljena je zgradba in posamični deli avtomobila, kot ga poznamo danes. Izločeni oziroma preoblikovani so tisti deli vozila, ki so sprememb potrebni, na koncu pa je predstavljena nova funkcijska zgradba avtonomnega vozila. Metode raziskovanja naloge temeljijo na analizi vsebine in analizi podatkov, delno pa tudi na lastnih izkušnjah. Glavni rezultat je izdelana funkcijska zasnova avtonomnega vozila.
Keywords: zgradba avtonomnih vozil, avtonomna vozila, funkcije avtonomnih vozil, uporabniki avtonomnih avtomobilov, zahteve uporabnikov avtonomnih vozil
Published: 11.07.2019; Views: 85; Downloads: 14
.pdf Full text (5,88 MB)

Search done in 0.36 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica