| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 553
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
ONKRAJ GOLEGA ŽIVLJENJA: REGENERACIJA BEGUNSKEGA TABORIŠČA COX'S BAZAAR Z ZASNOVO VEČNAMENSKE SIROTIŠNICE
Medina Ćatović, 2023, magistrsko delo

Opis: Tema magistrske naloge obravnava trenutno krizo, ki jo povzroča preganjanje in migracije ljudstva Rohinga iz Mjanmara ter posledice, ki jih imajo te migracije za kraje, ki jih begunci začasno ali stalno naseljujejo na poti v svobodo. Raziskovalni del je sestavljen iz kronološke študije in predstavitve razvoja poti v sosednje države ter razvoja novih struktur, ki so jih v obliki mest za prišleke ustvarili begunci. Glavni namen magistrskega dela je predstaviti predlog urbane regeneracije izbranih morfoloških enot begunskega taborišča Cox's Bazaar v Bangladešu. Predlogi posebej obravnavajo problem nenadzorovane rasti "začasnih" zatočišč v državi gostiteljici. Vključujejo regeneracijo obstoječih urbanih struktur, preoblikovanje stanovanjskih enot na podlagi urbanističnih in arhitekturnih vzorcev, preučenih v mestih in naseljih, iz katerih so Rohingejci zbežali, ter predlog za arhitekturno zasnovo večnamenske sirotišnice, ki bi služila kot referenčni pristop za blaženje socialnih problemov ranljivih družbenih skupin s skrbnim urbanističnim in arhitekturnim oblikovanjem. Diagrami in scenariji so predstavljeni za celotno taborišče, predlagane arhitekturne rešitve pa se nanašajo na specifične kraje v begunskem taborišču, ki imajo potencial, da presežejo razmere golega življenja in beguncem ponudijo human nov začetek.
Ključne besede: begunec, taborišče, Cox's Bazaar, Rohinga, Mjanmar, regeneracija, sirotišnica
Objavljeno v DKUM: 05.06.2023; Ogledov: 3; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (109,48 MB)

2.
Vpliv vlažnosti na upogibno nosilnost lesenih nosilcev
Jure Hržič, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je prikazana laboratorijska analiza lesenih nosilcev, ki nam podaja končne rezultate za medsebojno primerjavo. Vzporedno s tem nam podaja tudi vhodne rezultate za računski del, s katerim skozi celotno delo s primerjavami dokazujemo, ali se določena teza na začetku projektne naloge ovrže ali pa sprejme. Vodilo magistrskega dela je primerjava lastnosti lesenih nosilcev projektiranega stanja in uporabe v praksi pod različnimi vremenskimi pogoji. Pri vsem tem smo se osredotočali predvsem na upogibno trdnost lesa in vpliv vlažnosti na le-to. Rezultati so se na koncu izkazali kot logično potrjena predvidevanja.
Ključne besede: gradbeništvo, leseni nosilec, vpliv vlažnosti, upogibna nosilnost, ravnotežje vlažnosti
Objavljeno v DKUM: 30.05.2023; Ogledov: 48; Prenosov: 6
.pdf Celotno besedilo (5,31 MB)

3.
Prevoz armiranobetonskih elementov
Juraj Bilić, 2023, magistrsko delo

Opis: Skoraj vsa podjetja v gospodarstvu se srečujejo s prevozom in manipulacijo tovora, tako je tudi v gradbeništvu, kjer je v veliki meri zajeta organizacija ter tehnologija izvajanja prevoza materialov, opažev, strojev in lastnih izdelkov iz proizvodnje na gradbišče ali iz enega gradbišča na drugo. Magistrsko delo temelji na prevozu armiranobetonskih elementov podjetja Pomgrad d.d. iz proizvodnje do gradbišča, kjer v celoti sestavljajo prefabricirano armiranobetonsko halo. Opisana je tehnologija za cestnega in kombiniranega železniško-cestnega prevoza. Na podlagi pridobljenih rezultatov smo s pomočjo tehnološkega, časovnega in ekonomskega vidika analizirali in primerjali obe vrsti prevoza. Največji poudarek smo namenili ekonomskemu vidiku, kjer smo ugotovili, da je z uporabo vlačilcev omenjenega podjetja kombinirani prevoz stroškovno nekoliko višji, vendar bi z manjšimi izboljšavami kombinirani prevoz lahko postal stroškovno sprejemljivejši. V zaključku magistrskega dela smo s pomočjo nastavljenih enačb v računalniškem programu Microsoft Excel izdelali model izračuna, ki ob vnosu osnovnih parametrov prikaže rentabilnejšo vrsto prevoza.
Ključne besede: tehnologija prometa, organizacija prometa, cestni prevoz, železniški prevoz, armiranobetonski elementi.
Objavljeno v DKUM: 19.05.2023; Ogledov: 80; Prenosov: 11
.pdf Celotno besedilo (6,25 MB)

4.
Prometno varnostna analiza infrastrukturnih ukrepov za izboljšanje prometne varnosti na prehodih za pešce
Damjan Pungaršek, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljena problematika prometne varnosti na prehodih za pešce v Republiki Sloveniji in na obravnavanem odseku na Ljubljanski ulici v Mestni občini Maribor ter opravljena analiza prometnih nesreč na prehodih za pešce z udeleženimi pešci v letih od 2009 do 2019. Opisali smo infrastrukturne ukrepe za izboljšanje prometne varnosti na prehodih za pešce ter naprave za umirjanje prometa. Na obravnavanem odseku na Ljubljanski ulici v Mestni občini Maribor smo prikazali in ugotavljali, kakšna je infrastrukturna situacija na prehodih za pešce z vidika prometne varnosti pešcev. Na osnovi obstoječega stanja in ukrepov na izbranem odseku smo predlagali nove ukrepe na podlagi le teh, ki bi bili izboljšava že obstoječih in uvedba novih. V delu so predstavljene dobre in malo manj dobre rešitve na področju infrastrukturnih ukrepov na prehodih za pešce in predstavljene dobre prakse na drugih prehodih za pešce v Mariboru, ki bi ji veljalo slediti tudi na obravnavanem odseku za večjo prometno varnost pešcev.
Ključne besede: prometne nesreče, promet pešcev, pešci, ukrepi in naprave za umirjanje prometa, prehod za pešce
Objavljeno v DKUM: 19.05.2023; Ogledov: 86; Prenosov: 10
.pdf Celotno besedilo (4,97 MB)

5.
Celovita prenova območja starega in novega mejnega prehoda Šentilj : magistrsko delo
Alina Pucko, 2023, magistrsko delo

Opis: Tema magistrske naloge je obravnava obmejnega območja mejnega prehoda Šentilj. Predstavljen je pomen mejnih prehodov, njihovo spreminjanje in razumevanje skozi zgodovino. Opisani so mejni prehodi v Sloveniji in drugo po svetu ter kaj se z njimi dogaja in zakaj nekateri mejni prehodi izginjajo oziroma se zapuščajo. Enako se dogaja z obmejnimi območji, katera z leti postajajo večja degradirana območja z zapuščeno infrastrukturo. Poudarek naloge je na obmejnem območju mejnega prehoda Šentilj. Na območju so bile izvedene analize, katere so nam pomagale celotno območje razumeti in preučiti, kaj se na območju lahko naredi in izboljša. Predstavljena je kratka zgodovina kraja Šentilj, kaj se je tam dogajalo in kaj se še dogaja danes. Glede na analize smo naredili celovito obnovo obmejnega območja mejnega prehoda Šentilj, katera je predstavljena skozi novo zasnovo obmejnega območja. Novo zasnovano območje je sestavljeno multifunkcionalnih zelenih površin, katere območje potrebuje kot tudi iz multifunkcionalnega objekta. Obnova obmejnega območja mejnega prehoda Šentilj ponazarja navidezni vstop v Slovenijo.
Ključne besede: mejni prehodi, degradirana območja, prenova, Šentilj, obmejno območje
Objavljeno v DKUM: 15.03.2023; Ogledov: 231; Prenosov: 105
.pdf Celotno besedilo (80,97 MB)

6.
Zasnova rekonstrukcije in dozidave oddelkov stavbe klinike za interno medicino, UKC Maribor : magistrsko delo
Ema Vrecl, 2023, magistrsko delo

Opis: Tema magistrskega dela izhaja iz potrebe po dograditvi novih prostorov Klinike za interno medicino UKC Maribor zaradi trenutnih prostorskih pogojev, pri čemer kapacitete ne zadostujejo pogojem delovanja in nadaljnjega razvoja klinike v dejavnost poliklinike. Slednji sistem potrebuje za svoje delovanje razširjen ambulantni center in dnevno bolnišnično obravnavo s prostori za posege in diagnostiko. Sedaj deluje v okrnjeni obliki. Poleg tega trenutni prostorski pogoji in vedno pogostejše oblike bolezni prebivalstva ne zagotavljajo primernih procesov v načinu pristopa k bolniku na intenzivnem internem oddelku, kjer se bolniki z različnimi infekcijskimi in neinfekcijskimi stanji zdravijo v skupnih bolniških sobah. Poleg tega sedanja zasnova oddelka ne zagotavlja optimalnih pogojev dela osebja, njihova varnost pa je minimalno zagotovljena. To lahko pripisujemo primanjkovanju določenih osnovnih prostorov za delo in počitek, med katerimi še najbolj izstopajo primanjkovanje potrebnih filtrov za osebje pred posamezno bolniško sobo, posteljnih filtrov in primerne nadzorne postaje z zagotavljanjem konstantnega pogleda na bolniške sobe. Na podlagi izpostavljenih največjih problematik na kliniki se v magistrskem delu poglobimo v raziskovalni del, kjer preučimo demografske spremembe s področja zdravstva, razločimo osnovno terminologijo s tega področja in se poglobimo v študije vplivov bolniškega okolja na počutje in okrevanje pacienta ter delovanje in regeneracijo osebja. Poleg tega preučimo primere sodobnih bolnišnic na evropski in svetovni ravni in naredimo zgodovinsko analizo razvoja bolnišnic in analizo zgodovinskega razvoja mariborske bolnišnice oziroma UKC Maribor. Nadaljujemo z arhitekturno analizo ožjega območja UKC Maribor in analizo ter študijo Klinike za interno medicino, kar nam poleg raziskovalnega dela predstavlja kot osnovo za nastavitev koncepta nadaljnjega razvoja klinike, širitve in rekonstrukcije. S številnimi prikazi in načrti predstavimo rešitev sedanje problematike, s katero se sooča Klinika za interno medicino.
Ključne besede: Maribor, UKC, klinika za interno medicino, bolnišnica, zdravstvo, rekonstrukcija
Objavljeno v DKUM: 10.03.2023; Ogledov: 243; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (198,55 MB)

7.
Urbano središče sv. Jeronima : magistrsko delo
Daria Borko, 2023, magistrsko delo

Opis: V magisterskem delu je predstavljena nova ureditev območja okrog cerkve sv. Jeronima v vasi Štrigova na Hrvaškem, ki vključuje izgradnjo Centra sv. Jeronima, ureditev obstoječe stavbe na območju, povezano med višinsko ločenimi deli območja in stavbami ter parkovno ureditev. Poseben poudarek pri ureditvi območja je na dostopnosti za gibalno ovirane osebe, saj je kraj romarsko središče. Program je bil izbran na podlagi prostorskih analiz in raziskave o zgodovini ter ustnem izročilu vasi, medtem ko je zasnova območja, novogradnje in rekonstrukcije stavb rezultat obširne raziskave o vasi, kulturnem dogajanju, gospodarstvu, zgodovinskem in prostornem razvoju ter legendah o območju. V raziskavo je bilo vključeno tudi področje varstva kulturne dediščine, restavratorstva, turizma in razgovori s prebivalci vasi Štrigova.
Ključne besede: Štrigova, Sv. Jeronim, trajnostna arhitektura, zgodovina, turistična arhitektura, prenova, urbanizem, konservatorstvo
Objavljeno v DKUM: 10.03.2023; Ogledov: 236; Prenosov: 88
.pdf Celotno besedilo (48,71 MB)

8.
Zasnova islamsko versko-kulturnega centra na Pobrežju v Mariboru : magistrsko delo
Alma Karahmet, 2023, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo podaja idejno rešitev za zasnovo novega islamskega versko-kulturnega centra v Mariboru. Zasnova versko-kulturnega objekta v slovenskem prostoru ponuja ponovni razmislek o možnostih arhitekturnega nagovora tovrstnih objektov. Skozi raziskovanje zgodovinske podlage in razvoja arhitekturne tipologije islamskih verskih objektov razvijemo razmislek o vizualni podobi sodobnih islamskih versko-kulturnih centrov in njihovi vpetosti v okolja v pretežno nemuslimanskih deželah. Urbanistična zasnova in oblikovna pojavnost novega objekta presega stereotipne predstave o tovrstnih objektih ter na sodoben način interpretira značilne islamske arhitekturne elemente. Območje za postavitev novega islamskega versko-kulturnega centra je izbrano na podlagi analiz širšega in ožjega mestnega prostora. Izbrana lokacija ponuja dobro prometno povezljivost, bližino starega mestnega jedra in tako predstavlja optimalne pogoje za umestitev. Novi versko-kulturni center kot skupek duhovnih, socialnih in kulturno-izobraževalnih dejavnosti skupnosti predstavlja pomembno grajeno strukturo v mestu. S svojo zasnovo in prisotnostjo je uspešno integriran v vizualno sliko mesta ter pripomore k programski pestrosti območja.
Ključne besede: islamska arhitektura, islamski center, kulturni center, Maribor
Objavljeno v DKUM: 10.03.2023; Ogledov: 233; Prenosov: 74
.pdf Celotno besedilo (57,60 MB)

9.
Odstopanja gradbenih in obrtniških del glede na gradbene tolerance : magistrsko delo
Žiga Štrajhar, 2023, magistrsko delo

Opis: Tolerance v gradbeništvu so dovoljena odstopanja pri izvedbi gradbenih, obrtniških in inštalacijskih del, to pomeni, da so izvedena dela narejena v mejah dovoljenih odstopanj. V magistrski nalogi so preučene tolerance v gradbeništvu, ki so določene v različnih mednarodnih standardih, z natančnejšim osredotočenjem na nemški standard DIN18202. Na realnem projektu gradnje objekta SG so predstavljeni primeri odstopanj pri izvedbi gradbenih in obrtniških del. Za nastala odstopanja sta podana tehnični ter ekonomski vidik, in sicer za dela, ki so bila izvedena znotraj toleranc. Pri tem ekonomski vidik vključuje določitev stroškov za nastala odstopanja kot razliko med predračunsko in končno vrednostjo za izvedbo gradbenih in obrtniški del.
Ključne besede: tolerance, gradbene tolerance, standard DIN18202, kalkulacija stroškov
Objavljeno v DKUM: 27.02.2023; Ogledov: 217; Prenosov: 29
.pdf Celotno besedilo (1,66 MB)

10.
Konceptualna zasnova inovativnega sistema upravljanja dostopa tovornih vozil v mestna središča : magistrsko delo
Matjaž Majcen, 2023, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava področje reguliranja tovornega prometa v urbanih območjih. Podrobneje so analizirani problemi in izzivi mestne logistike ter raznoliki ukrepi za njeno reševanje. Posebna pozornost je namenjena obstoječim sistemom za omejevanje tovornega prometa v mestih. Izveden je sistematičen in kritičen pregled raznolikih sistemov in pristopov v Evropi. S ciljem zagotoviti fleksibilnejši in samouravnalen sistem je predstavljen koncept upravljanja mestne logistike s pomočjo tržnih dovolilnic in tehnologije veriženja blokov. Podana je ocena učinkov predlagana sistema in potencialne smeri nadaljnjega razvoja.
Ključne besede: mestna logistika, tovorni promet, omejevanje prometa, okoljska območja, cestninjenje, tržne dovolilnice, tehnologija veriženja blokov, sistem upravljanja
Objavljeno v DKUM: 19.01.2023; Ogledov: 239; Prenosov: 38
.pdf Celotno besedilo (3,93 MB)

Iskanje izvedeno v 0.23 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici