| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 1062
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Vpliv zasičenosti frekvenčnega spektra na delovanje brezžičnih naprav
Kristjan Kostrevc, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo obravnavali problem vpliva zasičenosti frekvenčnega spektra na delovanje brezžičnih naprav, ki smo ga ugotavljali s sprotnim opazovanjem frekvenčnega spektra in meritvami prenosnih hitrosti med mobilno napravo in strežnikom, ki je bil žično povezan z usmerjevalnikom. Osredotočili smo se na frekvenčni področji, na katerih najbolj pogosto deluje tehnologija Wi-Fi. Merili smo prenosne hitrosti na različnih frekvenčnih kanalih, opazovali vpliv prekrivanja frekvenčnih kanalov, ocenili vpliv drugih brezžičnih tehnologij in ugotavljali vpliv mikrovalove pečice na samo prenosno hitrost. Pri meritvah prenosnih hitrosti je bila pomembna tudi postavitev usmerjevalnikov, saj na delovanje vplivajo tudi fizične ovire na poti signala. Večino tez, postavljenih na podlagi teorije, smo lahko potrdili. Kljub prizadevanju za karseda kontrolirano merilno okolje pa je prihajalo do nekaterih motenj v frekvenčnem spektru, zato je bila razlaga vplivov na meritve mestoma otežena.
Ključne besede: frekvenčni spekter, prekrivanje frekvenčnih pasov, Wi-Fi, frekvenčni pasovi naprav IoT
Objavljeno v DKUM: 13.03.2023; Ogledov: 50; Prenosov: 7
.pdf Celotno besedilo (13,43 MB)

2.
Samodejna razpoznava značilnosti oči s strojnim učenjem na podlagi manjše učne množice
Gregor Horvat, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu sta opisani zasnovi dveh pristopov strojnega učenja za razpoznavo značilnosti v človeškem očesu na podlagi majhne učne množice. Implementirani sta dve tehniki; semantična segmentacija in lokalizacija. Obe rešitvi delujeta na osnovi konvolucijskih nevronskih mrež in iz digitalnih fotografij očes razpoznata položaj zenice, zunanjo obrobo šarenice ter barvo le-te. Problem omejene učne množice smo naslovili z uporabo več tehnik obogatitve učne množice na podlagi obstoječih učnih podatkov. Najboljše rezultate je dosegla segmentacijska nevronska mreža, tehnike obogatitve učne množice pa so se izkazale za nepogrešljive pri učenju na majhni učni množici.
Ključne besede: konvolucijske nevronske mreže, semantična segmentacija, lokalizacija, obogatitev učne množice
Objavljeno v DKUM: 13.03.2023; Ogledov: 56; Prenosov: 12
.pdf Celotno besedilo (6,03 MB)

3.
Avtonomno trgovanje s kriptovalutami z uporabo nevronskih mrež
Jan Kurbos, 2023, magistrsko delo

Opis: Dostopnost tržnih podatkov kriptovalut predstavlja bogato podlago za uporabo nevronskih mrež za generiranje koristnih informacij za trgovanje. V magistrski nalogi smo trgovanje prevedli v problem strojnega učenja. Raziskali smo konkretne primere uporabe nevronskih mrež na področju trgovanja. Ugotovili smo, da napovedovanje tečajev ni popolna rešitev za uspešno trgovanje. Poudarili smo pomen optimizacije strategije trgovanja, ki smo jo definirali kot algoritem, ki na podlagi napovedi nevronskih mrež izvaja trgovalne akcije. Z uporabo genetskega algoritma smo strategijo uspešno prilagodili na različne pogoje trgov. Pokazali smo tudi kruto resničnost trgov, kjer se trgovanje na slepo skoraj zagotovo konča z izgubo kapitala.
Ključne besede: nevronske mreže, avtonomno trgovanje, trgi kriptovalut
Objavljeno v DKUM: 13.03.2023; Ogledov: 65; Prenosov: 12
.pdf Celotno besedilo (3,63 MB)

4.
Avtentikacija in avtorizacija s pomočjo programske rešitve Keycloak
Mitja Helbl, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo predstavili področje upravljanja identitete in dostopov. Opisali smo probleme, ki jih rešitve upravljanja identitete in dostopov rešujejo ter predstavili ključne funkcionalnosti takšnih rešitev. Raziskali in opisali smo priljubljene programske rešitve s tega področja, podrobno pa smo predstavili rešitev Keycloak. Izvedli smo primerjavo funkcionalnosti priljubljenih programskih rešitev. Podrobno smo predstavili postopek vzpostavitve in konfiguracije lastne instance rešitve Keycloak. Načrtovali in izvedli smo eksperiment, kjer smo primerjali Keycloak z oblačno rešitvijo Auth0 ter rezultate predstavili in analizirali. Izvedli smo tri variacije eksperimenta, kjer smo primerjali odzivnost rešitev glede na število dodeljenih uporabniških vlog.
Ključne besede: Keycloak, upravljanje identitete in dostopov, avtentikacija, avtorizacija, primerjava rešitev
Objavljeno v DKUM: 13.03.2023; Ogledov: 34; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (2,08 MB)

5.
Methodology for test case generation based on sysml specifications
Tilen Antonio Čučko, 2022, magistrsko delo

Opis: In the rapidly improving system design environment there is a need for automatization of tasks which are manual labor intensive. One of the core principles of systems engineering is verification and validation which is present iteratively throughout the development and on a higher system level at the end. For these verification and validation tasks test cases are used. The goal of this thesis is to extract the required test cases from the already present system models, mainly the test cases from function diagrams which are linear and cannot be extracted through state machine diagrams.
Ključne besede: systems engineering, verification and validation, SysML, test automatization, test case creation
Objavljeno v DKUM: 13.02.2023; Ogledov: 95; Prenosov: 0

6.
Testiranje programske opreme pri hladilnih sistemih
Matija Pečovnik, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljen pomen testiranja programske opreme. Opisane so aktualne metodologije kot tudi tehnike testiranja programske opreme. Nato sledi prehod na hladilne sisteme, NTK-temperaturne senzorje in z njimi povezana pomembnost testiranja. Predstavljena je izdelava merilnega sistema za snemanje odzivov oziroma za spremljanje spreminjajočih se parametrov delovanja hladilnika ob nedelovanju temperaturnih senzorjev. Opisana je uporabljena strojna oprema, komunikacijski protokol, programska koda in začetki meritev, najprej na simulacijskem modelu hladilnika ter nato še meritve na realnem hladilniku. V grafični obliki so predstavljeni rezultati meritev ter pripadajoči komentarji.
Ključne besede: testiranje programske opreme, hladilni sistemi, Arduino, temperaturni senzorji, zapisovalnik podatkov
Objavljeno v DKUM: 30.01.2023; Ogledov: 118; Prenosov: 47
.pdf Celotno besedilo (2,29 MB)

7.
Snovanje naprave za merjenje uhajavih tokov katodnih odvodnikov v visokonapetostnih omrežjih
Dario Bat, 2023, magistrsko delo

Opis: V nalogi je razdelan problem merjenja uhajavih tokov, ki se pojavijo pri katodnih odvodnikih na visokonapetostnih omrežjih. Uhajave toke merimo, da dobimo sliko napetosti in pri tem zaznamo, kakšno je gibanje električnih velikosti v omrežju. Velikosti napetosti pri visokonapetostnih omrežjih so od 36 kV in na več, zato je takšne velikosti zelo težko meriti na konvencionalne načine. Pri predlaganem načinu merjenja se tok skozi katodni odvodnik »pretvori v vrednosti maksimalno 1 do 2 mA pri pritisnjeni napetosti od 36 kV. Nadalje se pridobljeni signal obdela skozi ADC pretvornik in določene vrednosti napetosti za meritev toka pridobijo vrednost med 0 in 3 V. Da bi metoda bila uspešna, je treba meriti vsaj 200 točk v eni polperiodi signala. Pridobljeni rezultati se obdelajo na procesorju, in če so meritve ustrezne, se enkrat dnevno pošlje informacija, ali je signal ustrezen (v dovoljenih mejah). S takšnimi podatki iz merilnika nadalje lahko opazujemo tudi stanje odvodnika in ga po potrebi zamenjamo oz. pustimo nespremenjenega, če so vrednosti zadovoljive.
Ključne besede: tiskano vezje, dizajn, merjenje, komunikacija, optimizacija
Objavljeno v DKUM: 30.01.2023; Ogledov: 80; Prenosov: 32
.pdf Celotno besedilo (3,44 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

8.
Storitev interaktivnega spremljanja avdiovizualnih vsebin v okolju IPTV
Luka Banfi, 2022, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je opisana teoretična zasnova celostne kontekstno prožene interaktivne storitve IPTV, pri kateri imajo uporabniki možnost izražanja, oz. pridajanja različnih čustvenih simbolov v okviru mikro družabnih omrežij ob skupinskem ogledu vsebin IPTV. Opisana storitev se vsebinsko osredotoča na nogomet, saj gre za enega od najpopularnejših športov, ki je zelo priljubljen med uporabniki IPTV. Pri implementaciji praktičnega dela smo se osredotočili na implementacijo uporabniškega vmesnika in komunikacije med strežnikom in odjemalci.
Ključne besede: IPTV, interaktivnost, konvolucijske nevronske mreže
Objavljeno v DKUM: 25.01.2023; Ogledov: 114; Prenosov: 25
.pdf Celotno besedilo (3,56 MB)

9.
Segmentacija slik celic z algoritmi globokega učenja
Gregor Gorjanc, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo se spoznali s problematiko sladkorne bolezni, ki se odraža z nepravilnim obnašanjem celic beta v trebušni slinavki. Seznanili smo se s postopkom označevanja slik Langerhansovih otočkov, ki vsebujejo celice beta. S ciljem avtomatizacije procesa ročnega označevanja slik smo se odločili za uporabo globoke nevronske mreže za segmentacijo slik. Po analizi podatkovnih množic in preobrazbi slikovnih vrst s postopki agregacije v obliko, primerno za strojno učenje slik, smo s pomočjo nenadzorovanega učenja naučili nevronsko mrežo W-Net in ovrednotili rezultate. Mreža je uspešno identificirala zanimiva območja na slikah, vendar s premalo natančnostjo in prevelikimi območji lažno pozitivnih slikovnih točk.
Ključne besede: segmentacija slik, nenadzorovano učenje, W-Net, nevronska mreža, celice beta
Objavljeno v DKUM: 23.01.2023; Ogledov: 117; Prenosov: 45
.pdf Celotno besedilo (10,66 MB)

10.
Razvoj spletne rešitve za izračun moči gesel na osnovi Markovih verig
Matic Mesner, 2022, magistrsko delo

Opis: Težava izbire nevarnih gesel je danes zaradi neprestane rasti storitev in uporabniških računov vedno bolj resna. Kot protiukrep so se pojavila razna orodja in rešitve, ki pomagajo uporabniku izbrati močnejše geslo. V magistrskem delu smo predstavili novo rešitev za ocenjevanje moči gesel na osnovi Markovih modelov. Funkcionalnost razvite rešitve smo preverili z zbirko 10.000 testnih gesel. Rezultate testnih gesel smo nato primerjali z devetimi drugimi spletnimi merilci v namen preverjanja učinkovitosti ocenjevanja svoje rešitve. Natančnost rezultatov merilcev smo preverili tudi s testiranjem zbirke gesel proti napadu s kontekstno neodvisnimi slovnicami. Ugotovili smo, da naša rešitev proizvaja dobre rezultate, vendar še vedno ne dosega natančnosti primerljivih orodij. V delu se prav tako spoznamo s trenutnim stanjem gesel v družbi, pristopi ocenjevanjem moči gesel, napadi na gesla, merilci moči gesel in Markovimi modeli.
Ključne besede: gesla, moč gesel, ocenjevanje moči gesel, Markovi modeli, merilci moči gesel
Objavljeno v DKUM: 23.01.2023; Ogledov: 62; Prenosov: 21
.pdf Celotno besedilo (1,65 MB)

Iskanje izvedeno v 0.34 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici