| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 1170
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Evropska direktiva o avdiovizualnih medijskih storitvah in video na zahtevo
Domen Bajde, 2024, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo se osredotoča na revizijo evropske direktive in spremembe, ki jih le-ta s seboj prinaša. Zaradi hitro rastočih portalov za deljenje videa in ponudnikov videa na zahtevo se spreminjajo navade gledalcev ter medijska krajina. Posledično je bila, z namenom enačenja trga linearnih in nelinearnih medijskih vsebin, Evropska Unija primorana direktivo spremeniti. Osnovni namen naloge je ugotoviti, kakšne spremembe prinaša nova direktiva in kako se z njo soočajo slovenski ponudniki na zahtevo. Naloga v empiričnem delu analizira seznanjenost Slovencev z videom na zahtevo, njihovo uporabo in navade občinstva. Prav tako iz poglobljenih intervjujev preučuje vpliv nove direktive na slovenske ponudnike videa na zahtevo. Rezultati raziskave so pomembni, saj nam bodo pokazali, ali tudi Slovenci sledimo hitro rastočim trendom modernizacije in spremljanja vsebin preko alternativnih sprejemnikov, kot so mobilni telefoni in tablični računalniki, ter kako se z novimi pravili in konkurenco na trgu soočajo ponudniki. Z raziskavo želimo prispevati k boljšemu razumevanju platform s pretočnimi vsebinami in njihovih uporabnikov.
Ključne besede: video na zahtevo, evropska direktiva, navade gledalcev
Objavljeno v DKUM: 02.04.2024; Ogledov: 50; Prenosov: 17
.pdf Celotno besedilo (2,95 MB)

2.
Uvajanje segmentnega usmerjanja v sodobna podatkovna omrežja ponudnikov storitev
Enej Unterajter, 2024, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava nadgradnjo omrežja MPLS s segmentnim usmerjanjem. Tehnologijo segmentnega usmerjanja lahko obravnavamo kot nadaljevanje razvoja tehnologije MPLS, zato je najprej podrobno raziskana tehnologija MPLS. Ker nadgradnja omrežja MPLS s segmentnim usmerjanjem prinaša številne prednosti, se magistrsko delo podrobno osredotoči na raziskovanje te tehnologije, njene prednosti in strategije prehoda z MPLS na segmentno usmerjanje. Ugotovljeno je, da je tehnologija segmentnega usmerjanja zanesljiva in učinkovita, zato jo je smiselno vpeljati v sodobna omrežja. Ker ima enostavnejšo krmilno oziroma signalizacijsko ravnino, se zmanjša obsežnost protokolnega sklada. Podpira tudi koncept programsko krmiljenih omrežij SDN za učinkovito interakcijo storitev in omrežnega sloja. Pri segmentnem usmerjanju robni usmerjevalnik definira celotno pot paketa, zato pri vzpostavitvi in upravljanju povezav ne sodelujejo vsi usmerjevalniki na poti, kar omogoča izvedbo učinkovitih rešitev za prometno inženirstvo.
Ključne besede: segmentno usmerjanje, omrežje MPLS, prometno inženirstvo MPLS, prometno inženirstvo segmentnega usmerjanja, izvorno usmerjanje
Objavljeno v DKUM: 29.03.2024; Ogledov: 71; Prenosov: 21
.pdf Celotno besedilo (2,95 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Avtomatizirano zaznavanje napak pri delovanju pnevmatske postaje
Andrej Baligač, 2024, magistrsko delo

Opis: V obravnavanem magistrskem delu je predstavljena samodiagnostika pnevmatske delovne postaje, ki temelji na uporabi tlačnih in pretočnih senzorjev za zaznavanje puščanja komprimiranega zraka. Glede na izhodiščni delovni cikel postaje smo ocenili nadaljnje poškodbe in naprave in s tem povezano puščanje, pri čemer smo zaznavali dodatno količino porabljenega komprimiranega zraka, ali s tem povezane padce tlaka v določenem ciklu obratovanja. Realni podatki delovanja in puščanja pnevmatske postaje so bili pridobljeni s pomočjo krmilnika Beckhoff, medtem ko smo naredili vzporedno simulacijo izgub s pomočjo programa Automation Studio.
Ključne besede: pnevmatični manipulator, detekcija napak, samodiagnostika, Beckhoff, TwinCAT 3.
Objavljeno v DKUM: 29.03.2024; Ogledov: 49; Prenosov: 10
.pdf Celotno besedilo (10,91 MB)

4.
Analiza uporabe apache kafka kot sistema za integracijo
Domen Jesenovec, 2024, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo sistematično raziskuje uporabo Apache Kafka za integracijo v informacijskih sistemih. Uvod postavlja osnovno problematiko, cilje, hipoteze in predpostavke raziskave. Pregled integracij zajema tematiko mikrostoritev, različne ravni integracije, tehnologije (REST, SOAP, Kafka, GraphQL, gRPC), integracijske vzorce in tipe integracije. Posebno pozornost smo namenili ključnim komponentam Apache Kafka in njenemu delovanju. Izvedli smo primerjalno analizo med klasičnimi metodami integracije (npr. HTTP-protokol) in metodo Apache Kafka. Z eksperimentom smo primerjali klasične integracije s pomočjo HTTP-protokola z integracijo s pomočjo Apache Kafka. Poglavje o testiranju natančno preuči učinkovitost, robustnost, težavnost razvoja in skalabilnost obeh implementacij. V zaključku povzamemo ključne ugotovitve magistrskega dela.
Ključne besede: Apache Kafka, Integracija, REST, Mikrostoritve
Objavljeno v DKUM: 29.03.2024; Ogledov: 49; Prenosov: 21
.pdf Celotno besedilo (3,54 MB)

5.
Uporaba nezamenljivih žetonov v gospodarstvu
Manica Abramenko, 2024, magistrsko delo

Opis: V okviru magistrskega dela smo preučili delovanje nezamenljivih žetonov ter njihovo vlogo v gospodarstvu. Raziskali smo tehnološko ozadje delovanja veriženja blokov, pametnih pogodb in nezamenljivih žetonov, pri tem pa smo obravnavali tudi različne vmesnike in implementacije. Zaradi naraščajoče priljubljenosti tehnologije veriženja blokov in nezamenljivih žetonov opažamo širjenje njihove uporabe v različna gospodarska področja. S pomočjo sistematičnega pregleda literature smo analizirali praktično uporabnost nezamenljivih žetonov v gospodarstvu, osredotočili smo se na različne sektorje in identificirali tako priložnosti kot tudi izzive, povezane z njihovo implementacijo.
Ključne besede: tehnologija veriženja blokov, pametna pogodba, nezamenljiv žeton, žeton
Objavljeno v DKUM: 29.03.2024; Ogledov: 54; Prenosov: 14
.pdf Celotno besedilo (2,71 MB)

6.
Implementacija SPIHT
Luka Kovačič, 2024, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu najprej predstavimo Haarovo transformacijo. Nato razložimo pojme in podatkovne strukture, potrebne za razumevanje algoritma SPIHT. Predstavimo psevdokod implementacije kodiranja in dekodiranja. Delovanje pokažemo na primeru. Algoritem implementiramo in ga testiramo na različnih slikah. Učinkovitost stiskanja primerjamo s formati PNG, JPEG in JPEG 2000, ki se izkaže kot najučinkovitejši.
Ključne besede: SPIHT, drevesa prostorske orientacije, Haarova transformacija, rastrske slike, napredujoče stiskanje
Objavljeno v DKUM: 19.03.2024; Ogledov: 72; Prenosov: 16
.pdf Celotno besedilo (2,43 MB)

7.
Uporaba in uspešnost 'meme' marketinga kot metode pozicioniranja na trgu
Mitja Potočnik, 2024, magistrsko delo

Opis: Marketing je pomemben aspekt uspešnosti podjetja. Za trenutno informacijsko dobo je bil ključnega pomena razvoj interneta, ki se lahko razume za enega najpomembnejših izumov človeštva. Vsako podjetje stremi k čim večji uspešnosti, kar se najbolj izraža v dobičku. Tukaj nastopi vloga marketinga, ki se je v zadnjih letih in z razvojem tehnologije prevesil iz metod oglaševanja v tradicionalnih medijih v metode oglaševanja v digitalnih medijih. Podjetja se morajo priučiti ciljnega oglaševanja in uporabe aktualnih popularnih kultur, kar so v letih postali internetni memi. V nalogi smo ugotovili, da so internetni memi v Sloveniji že prisotni in poznani. Rezultati ankete so pokazali, da internetni memi lahko postanejo zanimivo marketinško sredstvo za boljše pozicinoniranje na trgu, če je ciljna skupina mlajša.
Ključne besede: marketing, internetni meme, pozicioniranje na trgu
Objavljeno v DKUM: 19.03.2024; Ogledov: 80; Prenosov: 20
.pdf Celotno besedilo (2,82 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

8.
Optimalna velikost in lokacija baterijskega hranilnika z namenom izboljšanja napetostnega profila v distribucijskem omrežju
Darijan Stipanović, 2024, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava izboljšanje napetostnega profila v realnem distribucijskem omrežju s poudarkom na uporabi baterijskega hranilnika energije (BHE). Na začetku so predstavljene različne tehnologije BHE, vključno z NMC, LTO in LFP tehnologijo. Nadalje je v delu opisana topologija obravnavanega omrežja ter postopek izvedbe meritev z analizatorjem. Predstavljen je tudi uporabljen postopek modeliranja in simulacije omrežja, kjer se analizirajo pretoki energije z algoritmom Backward Forward Sweep (BFS). Delo temelji na predpostavki, da je optimalna lokacija BHE, v vozlišču enega nizkonapetostnega (NN) izvoda, v katerem potrebujemo najmanjšo moč BHE za vzdrževanje napetostnega profila vseh vozlišč tega izvoda znotraj postavljenih meja in, da je optimalna velikost BHE, velikost prav tega BHE. Iz te predpostavke izhajamo pri snovanju algoritma, ki bo izbral optimalno velikost in lokacijo BHE. Predlagan algoritem za iskanje optimalne lokacije in velikosti BHE je ovrednoten, na osnovi primerjave napetostnih razmer v omrežju z in brez uporabe BHE. Sklepna ugotovitev nakazuje na učinkovitost predlagane rešitve za izboljšanje napetostnega profila enega NN izvoda iz transformatorske postaje v distribucijskem omrežju, ki je v pristojnosti družbe Elektro Maribor d.d..
Ključne besede: baterijski hranilnik, distribucijsko omrežje, pretoki energij
Objavljeno v DKUM: 19.03.2024; Ogledov: 124; Prenosov: 15
.pdf Celotno besedilo (3,47 MB)

9.
Primerjava konvencionalne in trohoidne rezkalne strategije za grobo rezkanje
Žan Berglez, 2024, magistrsko delo

Opis: Ukvarjali smo se z izdelavo testnega kosa, na katerem smo izvedli raziskave, in na podlagi rezultatov določili najbolj primerno tehnologijo mehanske obdelave glede na porabljen čas in stroške. Poleg tega je bila izvedena ocena obstojnosti orodja pri obeh vrstah obdelave s pomočjo serijske obdelave. Pri analizi rezultatov simulacij in testiranj je bila posebna pozornost namenjena tudi kakovosti obdelave. V magistrski nalogi so prav tako predstavljeni obdelovalni stroji, na katerih so bili preizkusi izvedeni, saj imajo ključno vlogo pri hitrosti in kakovosti obdelave.
Ključne besede: trohoidno rezkanje, konvencionalno rezkanje, analiza CamWorks
Objavljeno v DKUM: 19.03.2024; Ogledov: 90; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (1,78 MB)

10.
Postopek zaznave sprememb rabe zemljišč s časovno analizo podatkov daljinskega zaznavanja : magistrsko delo
Sašo Ivič, 2024, magistrsko delo

Opis: Daljinsko zaznavanje je pridobivanje informacij brez fizičnega stika. S pomočjo satelita Sentinel-2, lahko z odbojem elektromagnetnega valovanja pridobimo informacije o površju Zemlje. Preko platforme Copernicus Open Access Hub, ki jo upravlja Evropska vesoljska agencija, lahko brezplačno dostopamo do podatkov satelitov Copernicus od leta 2015 do danes. V magistrskem delu uporabimo satelitske posnetke satelita Sentinel-2, da strojne modele naučimo prepoznavati spremembe na površju Zemlje, v določenem časovnem obdobju. V prvem delu opišemo tehnike daljinskega zaznavanja sprememb na satelitskih slikah. V nadaljevanju opišemo naši dve metodi implementacije zaznave sprememb in ju primerjamo. Ugotovimo, da obe metodi delujeta dobro in s pomočjo modela nevronskih mrež z visoko natančnostjo zaznavata spremembe na površju.
Ključne besede: Zaznava sprememb, Časovna analiza, Sentinel-2, Daljinsko zaznavanje
Objavljeno v DKUM: 01.03.2024; Ogledov: 177; Prenosov: 15
.pdf Celotno besedilo (4,04 MB)

Iskanje izvedeno v 0.55 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici