SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 688
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Razvoj informacijskih rešitev za izvajanje storitve brezplačnih prevozov za starejše
Danijel Cigula, 2019, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi smo opisali razvoj informacijskih rešitev za izvajanje storitev brezplačnih prevozov za starejše. Zavod Sopotniki je neprofitni zasebni zavod, ki izvaja brezplačne prevoze za starostnike iz ruralnih območij. Informacijske rešitve obsegajo strežniško aplikacijo, spletno aplikacijo in mobilno aplikacijo. Z vpeljavo le-teh smo poskušali ugotoviti, kakšne izboljšave bo vpeljava informacijskih rešitev prinesla zavodu. Z uporabo orodja Metabase smo pokazali, kako na enostaven način vizualiziramo zajete podatke.
Ključne besede: AngularJS, Node.js, Metabase, prostovoljstvo
Objavljeno: 21.05.2019; Ogledov: 8; Prenosov: 6
.pdf Celotno besedilo (3,22 MB)

2.
Izboljšana metoda stiskanja risanih slik
Aljaž Jeromel, 2019, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu opišemo izboljšave algoritma stiskanja risanih slik, ki smo ga predstavili v diplomski nalogi. Z uporabo osemsmerne povezanosti pikslov, združevanjem verižnih kod in optimizacijo zapisa RLE izboljšamo učinkovitost stiskanja, medtem ko z uporabo gručenja in uteženega združevanja območij uravnavamo kakovost rekonstrukcije slike. Pokažemo, da izboljšan algoritem risane slike stisne učinkoviteje, kot algoritem brez izboljšav, prav tako pa bolje ohrani podrobnosti v slikah. Učinkovitost izboljšanega algoritma primerjamo tudi s sorodnimi metodami stiskanja risanih slik, algoritmom PNG in standardom JPEG. Ugotovili smo, da učinkovitost predstavljenega algoritma na risanih slikah večkratno presega učinkovitosti vseh primerjanih metod.
Ključne besede: Stiskanje slik, verižne kode, gručenje, transformacije nizov.
Objavljeno: 10.05.2019; Ogledov: 61; Prenosov: 0

3.
Design and implementation of a Fuzzy control algorithm on a programmable logic controller
Andrej Jozić, 2019, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je prikazano snovanje in uporaba mehkega (Fuzzy) regulacijskega sistema na primeru regulacije pretoka zraka skozi sistem dveh tlačnih posod in regulacije temperature grelca. Izvedba algoritma mehkega sklepanja je bila zasnovana na osnovi Siemens Fuzzy Control ++ orodja, ki pa ga v novejših krmilnikih ni bilo mogoče uporabiti. Razvit in implementiran je bil algoritem mehkega sklepanja v Siemens TIA portalu. V obeh primerih je bila izvedena primerjava mehkega regulatorja z linearnim PID regulatorjem. Za prikaz in analizo delovanja regulacijskega sistema je bil izdelan uporabniški vmesnik SCADA s programom Siemens WinCC.
Ključne besede: Fuzzy control system, Fuzzy inference algorithm, SIEMENS TIA portal, Temperature and flow control
Objavljeno: 26.04.2019; Ogledov: 244; Prenosov: 25
.pdf Celotno besedilo (3,90 MB)

4.
Avtomatska posodobitev aplikacij IoT na mikrokrmilnikih STM32F7
Marko Jelenko, 2019, magistrsko delo

Opis: V zaključnem delu smo razvili sistem za avtomatsko posodobitev »Internet of Things« (v nadaljevanju IoT) aplikacij, ki tečejo na mikrokrmilniku stm32f7. Avtomatska posodobitev ni mogoča brez dostopa do svetovnega spleta, zaradi česar smo omenjeno ploščico preko SPI vodila povezali z wifi modulom. Razvili smo knjižnico za komunikacijo in dostop do spletnega strežnika, ki je narejen s pomočjo node js programskega ogrodja. V nadaljevanju je opisana implementacija komunikacije med omenjenima mikrokrmilnikoma, zagonski nalagalnik, ki izvaja posodobitev aplikacije, ter implementacija spletnega strežnika, ki služi za hranjenje posodobitev.
Ključne besede: posodobitev, mikrokrmilnik, stm32f7, IoT, wifi
Objavljeno: 19.04.2019; Ogledov: 113; Prenosov: 20
.pdf Celotno besedilo (1,59 MB)

5.
Protokol Homekit
Dejan Skledar, 2019, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi raziščemo področje interneta stvari in vseprisotnega računalništva ter podrobneje opišemo Appleov protokol za upravljanje pametnega doma HomeKit. Opišemo tudi konkurenčna protokola SmartThings in MQTT ter ju primerjamo s HomeKit. Za dokaz o konceptu smo implementirali prototip na računalniku Raspberry Pi z uporabo Homebridgea, odprtokodnega HomeKit strežnika, s katerim smo upravljali luči in žaluzije.
Ključne besede: internet stvari, pametni dom, homekit, avtomatizacija
Objavljeno: 19.04.2019; Ogledov: 118; Prenosov: 16
.pdf Celotno besedilo (3,04 MB)

6.
Jezik Blockly za programiranje krmilnikov PLC
Vito Ferš, 2019, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljen razvoj novega vizualnega jezika s pomočjo ogrodja za izdelavo blokovnih vizualnih jezikov Blockly. Ta jezik se lahko uporablja za namene programiranja krmilnikov PLC v jeziku Structured Text, predstavljeni pa so tudi pripadajoči standardi. Poleg jezika smo razvili še urejevalnik, ki omogoča delo z omenjenim vizualnim programskim jezikom. Urejevalnik omogoča branje in shranjevanje ustvarjenih programov ter tudi izvoz v druge formate zapisa domene. Jezik je predstavljen na praktičnem primeru preprostega zalivalnega sistema.
Ključne besede: Blockly, vizualni programski jezik, krmilniki PLC, programski jezik
Objavljeno: 19.04.2019; Ogledov: 103; Prenosov: 8
.pdf Celotno besedilo (1,32 MB)

7.
Development of asynchronous server interface for ActorDB in Rust
Bruno Leček, 2019, magistrsko delo

Opis: The digital world of today is full of new programming languages. One of it is Rust, a relatively new programming language implemented by the Mozilla Foundation. It is an open source procedural programming language and it is very popular among programmers because of its practicality and modernity. This thesis covers the theoretical part of the language where Rust, its features and functionality are explained and compared to other programming languages. The topic of the thesis also includes a model for an asynchronous server API for ActorDB and development of server interface.
Ključne besede: Rust, ActorDB, asynchronous server, development
Objavljeno: 19.04.2019; Ogledov: 99; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (1,24 MB)

8.
Oblikovanje ilustriranega zemljevida v teoriji in praksi
Mitja Piko, 2019, magistrsko delo

Opis: Delo opisuje in prikazuje izdelavo ilustriranega zemljevida. V prvem delu raziščemo osnovne konvencije kartografije in načela v grafičnem oblikovanju in ilustraciji, ki so koristna za izdelavo ilustriranega zemljevida. V okviru dela izdelamo ilustriran zemljevid, ki vsebuje več kot 30 avtorskih ilustracij. V drugem delu opišemo in prikažemo izdelavo ilustriranega zemljevida. Teoretični del vključimo v praktični del tako, da pojasnjujemo praktične odločitve z teoretičnim znanjem iz prvega dela naloge. V delu poskušamo prikazati dodatne možnosti, ki nam jih ponuja ilustriran zemljevid in kje nas ta vrsta zemljevidov omejuje.
Ključne besede: ilustrirani zemljevid, ilustracija, grafično oblikovanje, kartografija
Objavljeno: 10.04.2019; Ogledov: 76; Prenosov: 6
.pdf Celotno besedilo (6,00 MB)

9.
Razvoj, projektiranje in proizvodnja stroja za izdelavo novega modela amortizerja
Iztok Reherman, 2019, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi je raziskana in opisana proizvodna linija, ki omogoča sestavo amortizerja. Opisane so vse zahteve, ki jih je potrebno upoštevati za izdelavo stroja. V nadaljevanju sledi strojno konstruiranje, inštalacija pnevmatike ter preračun inštalirane moči elektro omare ter opis celotnega krmilja stroja. Proti koncu naloge je definirana še varnost stroja, način upravljanja z njim ter končna proizvodnja stroja.
Ključne besede: avtomatizacija, proizvodna linija, sestava amortizerja
Objavljeno: 09.04.2019; Ogledov: 76; Prenosov: 17
.pdf Celotno besedilo (3,20 MB)

10.
Nonlinear control of a one-dimensional self-balancing system with an inertia wheel
Marko Boršić, 2019, magistrsko delo

Opis: The master’s thesis describes the development of a one-dimensional self-balancing system with an inertia wheel. The plan was to establish all the theoretical knowledge that was gathered throughout the process of studying at the University and to finish the practical model which has the ability to balance in one dimension. The paper contains a description of constructing the mechanical part of the pendulum, developed in SolidWorks software. It also contains the execution of the mathematical model of the inverted pendulum. The simulation was conducted in Matlab/Simulink software. Based on the results of the simulation, the design of the controller for the EC motor was made. Designed controllers and measured data required for the active balance of the system were implemented on the microcontroller STM32F4. To measure the angle and angle velocity, the gyroscope and accelerometer on the MPU6050 sensor were used. The results of the simulation and of the practical model are presented in this paper.
Ključne besede: modeling, inertia wheel, backstepping, state space, sliding mode
Objavljeno: 29.03.2019; Ogledov: 201; Prenosov: 66
.pdf Celotno besedilo (3,00 MB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici