SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 615
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Meritev obrabe orodja z uporabo sistema strojnega vida
Saša Stradovnik, 2018, master's thesis/paper

Abstract: Pri načrtovanju procesa mehanske obdelave z odrezovanjem je eden ključnih vplivnih faktorjev obraba orodja, ki nastane kot posledica delovanja različnih sil med procesom obdelave. V skladu z modernizacijo sodobne proizvodnje magistrsko delo vključuje razvoj optične merilne celice za nadzor in meritev rezalnega orodja. Le-ta pa zajema načrtovanje, konstruiranje in izdelavo merilne celice, ki omogoča pritrditev kamere in njen premik v x in y smeri, ter ustrezno vpetje orodja. Vključuje tudi implementacijo algoritma za zajem slike s kamere ter njeno obdelavo z detekcijo robov, pretvorbo koordinatnega sistema kamere v koordinatni sistem orodja ter pretvorbo slikovnih pik v milimetre. Končni izhodni parameter meritve je vrednost x in y komponente konice rezalnega robu.
Keywords: mehanska obdelava, obraba orodja, merilni sistem, strojni vid, kamera, Labview, Vision Assistant
Published: 06.09.2018; Views: 115; Downloads: 22
.pdf Full text (6,00 MB)

2.
Novi mediji in družbeni aktivizem
Oliver Ruškovič, 2018, master's thesis/paper

Abstract: V magistrskem delu so predstavljeni novi mediji kot tudi virtualni prostor – novi mediji so primerjani s tradicionalnimi kot tudi virtualni prostor z realnim. Opisane so spletne skupnosti in t. i. protrošnja, ki opisuje sodelovanje občinstva pri oblikovanju vsebin. Poudarek je predvsem na družbenem aktivizmu in na vsebinah, ki se zavzemajo za družbene spremembe. V zadnjem delu magistrskega dela je predstavljena študija primera, ki zadeva dogodke v Sloveniji, ki so nastali s pomočjo novih medijev in so prispevali k družbenim spremembam.
Keywords: novi mediji, demokracija, družbeni aktivizem, virtualni prostor, družbene spremembe
Published: 04.09.2018; Views: 104; Downloads: 7
.pdf Full text (2,38 MB)

3.
Izdelava pametnega sistema fitnes za pomoč uporabnikom in delovanje fitnesa
Nik Orter, 2018, master's thesis/paper

Abstract: V magistrskem delu je predstavljen koncept in prototip pametnega fitnes sistema za pomoč uporabnikom in optimizirano delovanje fitnesa. Namen magistrskega dela je bil izdelati rešitev, s katero bi izboljšali uporabniško izkušnjo uporabnikov fitnesa in na drugi strani podali lastniku fitnesa boljši vpogled v dogajanje v fitnesu. V prvem delu so predstavljene vse ključne tehnologije, katere smo potrebovali za izdelavo sistema. V drugem delu magistrskega dela pa je opisan celoten prototip sistema. Magistrsko delo prikazuje priložnosti, katere so še odprte za vključitev tehnologije v fitnes industrijo oz. nadgradnjo fitnes naprav z internetnimi stvarmi.
Keywords: Internet stvari, pametni sistem, fitnes, spletna aplikacija
Published: 31.08.2018; Views: 98; Downloads: 16
.pdf Full text (2,04 MB)

4.
Regulacija resonančnega pretvornika
Jure Domajnko, 2018, master's thesis/paper

Abstract: V sklopu tega magistrskega dela se analizira resonančni pretvornik za pretvarjanje enosmerne električne napetosti v izmenično napetost. Uporabljena je topologija, ki je v literaturi ni mogoče pogosto zaslediti. Zgrajena je namreč iz zaporednega in vzporednega resonatorja. Topologija pretvornika omogoča izklapljanje tranzistorja pri ničelnem toku. Predstavljen je model pretvornika in njegova prenosna funkcija, na podlagi katere je bil načrtan regulator. Rezultati analize so bili preverjeni s simulacijsko shemo. Na koncu so podana pravila za izdelavo realnega pretvornika manjših moči, na katerem se lahko kasneje preveri izpeljan in analiziran model.
Keywords: resonančni pretvornik, ZCS, regulacija, DC-AC pretvornik, zaporedno-vzporedna topologija
Published: 31.08.2018; Views: 107; Downloads: 20
.pdf Full text (2,15 MB)

5.
Modeliranje in analiza sistema za brezžično polnjenje
Nataša Prosen, 2018, master's thesis/paper

Abstract: Vse večje povpraševanje po električnih napravah in avtomobilih je povečalo tudi zanimanje za brezžično polnjenje baterij. V tem magistrskem delu je opisan splošen sistem za brezžičen prenos energije in brezžično polnjenje. Modelirali smo visokofrekvenčni razsmernik, resonator s sprejemnim in oddajnim navitjem ter kompenzacijskim vezjem ter usmernik z bremenskim DC‐DC pretvornikom. Izpeljali smo regulacijske sheme, ki smo jih tudi simulirali. Na koncu smo določili tudi pogoje pod katerimi bo izkoristek pretvornika najvišji.
Keywords: brezžično polnjenje, razsmernik, usmernik, kompenzacijsko vezje, DC‐DC pretvornik, načrtovanje regulacije
Published: 31.08.2018; Views: 103; Downloads: 15
.pdf Full text (2,50 MB)

6.
Mikrovalovna stimulacija pečniške komore s frekvenčnim preletom na osnovi polprevodniške tehnologije
Matic Erker, 2018, master's thesis/paper

Abstract: Magistrsko delo opisuje razvoj sistema za mikrovalovno stimulacijo s frekvenčnim preletom na osnovi polprevodniške tehnologije. Cilj razvitega sistema je doseganje visoke storilnosti ob homogenem segrevanju bremen. Predstavljen sistem temelji na generiranju in dovajanju visokofrekvenčnega signala visoke moči v pečniški prostor, pri čemer regulacijski sistem s pomočjo preciznih visokofrekvenčnih detektorjev spremlja količino reflektirane in posredovane energije na posameznih frekvencah. Za doseganje visoke stopnje storilnosti in homogenosti segrevanja skrbi strojno pospešen algoritem, ki v stvarnem času, na podlagi pridobljenih informacij o razmerah v pečniškem prostoru, prilagaja izhodno moč in preoblikuje način frekvenčnega preleta za optimalno izrabo razpoložljivega časa v frekvencah z visoko stopnjo absorpcije generiranih oscilacij. Verifikacija delovanja je bila izvedena na realnih bremenih. Stimulacijski scenariji pa so bili zasnovani za merjenje storilnosti in homogenosti segrevanja.
Keywords: mikrovalovna stimulacija, polprevodniška tehnologija, homogenost segrevanja, frekvenčni prelet, visokofrekvenčni detektor
Published: 28.08.2018; Views: 62; Downloads: 12
.pdf Full text (3,17 MB)

7.
Optimizacija slikovnih operatorjev za segmentacijo mikroskopskih slik
Tomaž Avberšek, 2018, master's thesis/paper

Abstract: Delo obravnava obdelavo mikroskopskih slik celic oz. tkiv na podlagi večstopenjske digitalne obdelave slik. Namen je bila optimizacija morfoloških operatorjev za segmentacijo mikroskopskih slik. V delu sta uporabljena Bayesova segmentacija in genetski algoritem pri iskanju dobrega kromosoma za optimiziranje rezultatov slikovne segmentacije. Pri učenju in testiranju smo uporabili slike modro in rjavo obarvanih celic z merilno skalo 50 μm. Učno množico je sestavljalo sedem, testno pa enajst slik velikosti 2088 x 1550 pikslov. Natančnost segmentacije je bila boljša pri rjavih pikslih in je v povprečju dosegla 76 odstotkov pri metriki pravilno pozitivno zaznanih pikslov. Z 51 odstotki pri isti metriki se je segmentacija modrega razreda odrezala precej slabše.
Keywords: genetski algoritem, segmentacija, celice, optimizacija, Bayes
Published: 24.08.2018; Views: 91; Downloads: 17
.pdf Full text (3,38 MB)

8.
Nadzor delovanja strojev v proizvodnji
David Lebeničnik, 2018, master's thesis/paper

Abstract: V tem magistrskem delu smo želeli izdelati servis, ki nadzoruje delovanje strojev v proizvodnji. V primeru nepravilnega delovanja strojev in izjemnih dogodkov uporabnike o tem obvestimo. SCADA servis nadzoruje delovanje programabilnih logičnih krmilnikov (PLC), ki so priključeni na sam stroj in beležijo delovanje stroja in stanje njegovih parametrov. Servis smo testirali v proizvodnji zahtevnih odkovkov in struženih delov, kjer se je izkazal za zelo učinkovito orodje, saj v realnem času ugotavlja delovanje strojev in pokaže kateri stroji so bolj učinkoviti kot drugi. Servis smo povezali z dvema tipoma PLC-ja, in sicer s Siemensovim PLC in PLC-ji, ki smo jih izdelali sami.
Keywords: SCADA sistem, programabilni logični krmilnik, nadzor strojev
Published: 24.08.2018; Views: 71; Downloads: 0

9.
Dobre prakse pri razvoju računalniških iger
Luka Horvat, 2018, master's thesis/paper

Abstract: Magistrsko delo predstavi metode in prakse, potrebne za razvoj računalniških iger. Najprej opišemo orodja, ki so nam na voljo od samega začetka koncipiranja do konca razvoja. Zatem se posvetimo tehnični implementaciji in dokumentaciji ustaljenih metod ter praks v treh orodjih: RayLib, LibGDX in pogon Unity. Za potrebo demonstracij opisanih metod implementiramo igro Breakout v vseh treh orodjih in končni izdelek tudi opišemo.
Keywords: računalniška igra, metode, prakse, RayLib, LibGDX, Unity
Published: 23.08.2018; Views: 16; Downloads: 18
.pdf Full text (4,21 MB)

10.
Razvoj in optimizacija motorja s feritnimi magneti za centralni pogon
Nejc Smolar, 2018, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga se osredotoča na delovanje in konstruiranje električnega motorja. Poudarek je predvsem na modeliranju in optimizaciji motorja, ki deluje po principu preklapljanja magnetnega pretoka (flux switching machine), s feritnimi magneti na rotorju. V prvem delu je razložen postopek modeliranja v programu Flux. Opisani so problemi, ki se lahko pojavijo in naše rešitve za izpostavljene probleme. V drugem delu je prikazan postopek optimizacije motorja, njegovi parametri in izračuni modelov.
Keywords: Električni motor, električni pogon, centralni pogon, sinhronski stroj, flux switching machine, FSM, motor s feritnimi magneti, metoda končnih elementov, MKE, modeliranje električnega motorja, Flux
Published: 23.08.2018; Views: 17; Downloads: 14
.pdf Full text (5,36 MB)

Search done in 0.22 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica