| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 713
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Primerjava evolucijskih algoritmov po vzorih fizikalnih fenomenov
Tadej Klakočer, 2019, master's thesis

Abstract: Dandanes se razvija vedno več različnih algoritmov, med katerimi so nekateri uspešnejši kot drugi. Pri primerjavi uspešnosti pa naletimo na oviro, saj ne obstaja poenoten postopek za primerjavo uspešnosti, zato je težko primerjati različne algoritme in ugotavljati, kateri je boljši. Na kratko smo povzeli klasifikacijo evolucijskih algoritmov. Vsak algoritem smo še podrobneje opisali, nekatere pojave prikazali s slikovnim materialom in zapisali psevdokode. Za primer smo vzeli algoritme fizikalnih fenomenov (EMO, GSA, CBO, LSA, CSS). Navedeni evolucijski algoritmi posnemajo fizikalne pojave v naravi, kot so električne strele, trkdelcev, gravitacija ipd. Najprej smo poustvarili rezultate, ki so navedeni v člankih, nato smo izvedli še tekmovanje med evolucijskimi algoritmi po sistemu šahovskega rangiranja v ogrodju EARS. V magistrskem delu smo tudi podrobneje opisali ogrodje in postopek, kako smo izvedli omenjeni turnir. Ocena uspešnosti temelji na tekmovanju vsakega algoritma z vsakim in za določen problem se turnir izvede tudi večkrat. Za eksperiment smo vzeli nabor matematičnih problemov iz eksperimentov CEC2014 in CEC2015. Uporabljene probleme smo na kratko opisali. Po izvedbi eksperimenta smo analizirali dobljene rezultate, npr. število porabljenih ovrednotenj, najboljša najdena rešitev idr., nato pa smo jih predstavili v obliki tabel rangov in intervala zaupanja. Ugotovili smo, da si nekateri avtorji prilagodijo testne primere, ki pa jih pri rezultatih ne omenjajo. Prav tako menimo, da bi bilo treba vzpostaviti enoten sistem ocenjevanja in primerjavo uspešnosti med algoritmi.
Keywords: ogrodje EARS, evolucijski algoritmi, fizikalni zakoni, primerjava, šahovski sistem rangiranja
Published: 04.09.2019; Views: 74; Downloads: 21
.pdf Full text (2,69 MB)

2.
Pametna miza za namizni tenis
Manja Kocet, 2019, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo predstavi možnost realizacije lastne rešitve pametne mize za namizni tenis s pomočjo senzorjev pametnega mobilnega telefona. Namen in cilj tega dela je ugotoviti, ali lahko s pomočjo senzorjev pametnega mobilnega telefona in obdelave zajetih signalov zaznamo padec žogice na igralno mizo ter na katero stran igralne mize je žogica padla. Najprej opravimo pregled področja, nato pa se posvetimo senzorjem mobilnega telefona, ogrodju Ionic in spletni platformi Firebase. V nadaljevanju izdelamo aplikacijo za zajem in analizo podatkov iz senzorja pospeškometra. Na koncu predstavimo naše rezultate in ugotovitve.
Keywords: pametna miza za namizni tenis, namizni tenis, Ionic, Firebase
Published: 04.09.2019; Views: 80; Downloads: 24
.pdf Full text (3,95 MB)

3.
Razvoj realno-časovnega pretvornika podatkov iz industrijskega vodila EtherCAT na merilnem sistemu Dewesoft
Jernej Cukjati, 2019, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi je predstavljeno vodilo EtherCAT. Opisane so njegove značilnosti in glavne prednosti, zaradi katerih se je uveljavilo v industriji. Predstavljeni so merilni sistemi podjetja Dewesoft, d. o. o., prikazani so programski produkt Dewesoft X3 in merilni instrumenti. Posebej so obravnavane realno-časovne rešitve tega podjetja. V sklopu rešitev je podrobneje predstavljena naprava IOLITE-LX. V praktičnem delu so predstavljene značilnost vodil EtherCAT in CAN. Predstavljena je realno-časovna rešitev zajema podatkov iz vodila EtherCAT in pretvorba v protokol CAN. Poleg tega je predstavljena povezava s programom Dewesoft X3, kjer lahko obdelujemo in analiziramo zajete podatke.
Keywords: CAN, EtherCAT, zajemanje podatkov, Dewesoft X, EtherCAT Master
Published: 04.09.2019; Views: 74; Downloads: 7
.pdf Full text (3,45 MB)

4.
Aplikacija za zajem in interpretacijo rezultatov meritev zdravstvenega stanja posameznika
Matej Moravec, 2019, master's thesis

Abstract: Kvaliteta življenja je v veliki meri odvisna od zdravstvenega stanja posameznika. Za opis le-tega obstajajo medicinski testi, ki pa jih v večini ne najdemo v digitalni obliki. Zato smo izdelali spletno aplikacijo, ki omogoča zajem in interpretacijo rezultatov posameznih medicinskih testov, ki opišejo zdravstveno stanje posameznika. Z uporabo aplikacije ga znamo obravnavati kot podpovprečnega, povprečnega ali nadpovprečnega glede na posamezen medicinski test. Za ocenitev zdravstvenega stanja posameznika je biološka starost zanesljivejša od kronološke starosti. Zato smo z uporabo genetskega programiranja izdelali model, s katerim lahko uspešno napovemo biološko starost. Za še bolj natančen izračun bi potrebovali veliko količino resničnih podatkov.
Keywords: evolucijsko računanje, spletna aplikacija, medicinski testi, zdravstveno stanje
Published: 04.09.2019; Views: 76; Downloads: 7
.pdf Full text (1,83 MB)

5.
Aplikacija in platforma urgenticus za obravnavo urgentnih primerov
Tajda Bogovič, 2019, master's thesis

Abstract: Število urgentnih primerov povsod po svetu narašča, kar nakazujejo številni prenatrpani urgentni centri ter posledično prenizka zmogljivost obravnave pomoči potrebnih pacientov. Ti se tako soočajo z dodatnim stresom, saj ne vedo, če in kdaj sploh bodo prišli na vrsto za obravnavo. Kljub že nekaterim sprejetim izboljšavam v sistemu pa je nezadovoljstvo tako med pacienti kot medicinskem osebjem še vedno prisotno. V magistrskem delu smo se lotili reševanja omenjene problematike, to je prenatrpanosti urgentnih centrov na eni in predolgega čakanja pacientov na drugi strani. S pomočjo aplikacije Urgenticus smo pacientom omogočili prijavo v sistem za obravnavo urgentnih primerov. Aplikacija omogoča uporabniku hitrejšo obravnavo, ga opozori na morebitne spremembe ter poskrbi za boljše in hitrejše upravljanje zdravja. S tem je hkrati poskrbljeno tudi za boljšo organiziranost vseh udeležencev sistema.
Keywords: urgentna ambulanta, urgentni primeri, mobilna aplikacija in platforma Urgenticus
Published: 19.08.2019; Views: 102; Downloads: 53
.pdf Full text (2,03 MB)

6.
Upgrading the Management of Electronic Systems in a Passenger Car
Josip Sučec, 2019, master's thesis

Abstract: The master's thesis introduces the process of modernizing an older model of a passenger car. The mechanical, electrical and programming solutions were required to upgrade the existing car. Upgrades have been made to improve safety, comfort and performance. The safety upgrades contain the development and implementation of the brake temperature and the tire pressure monitoring system, respectively. The comfort upgrades include the car’s light system and accessory improvements, such as “follow me home” function and automatic window closing. The performance upgrades include installation of racing coilovers and the development of remote damping ratio adjustment system. For the central logic unit, a vehicle specific Android device was installed. It controls the local electronic control units made for each specific task and displays tire pressures and brake temperatures. The Android device communicates with the electromechanical car systems by using several serial buses. The communication protocols and their messages in the original car had to be reverse engineered to establish proper communication among the systems in the upgraded car.
Keywords: passenger car, serial buses, reverse engineering, adjustable suspension, sensors
Published: 02.08.2019; Views: 82; Downloads: 23
.pdf Full text (6,95 MB)

7.
Pravica do pozabe: meje dopustnosti medijskega poročanja
Daša Jurišič, 2019, master's thesis

Abstract: Kaj in kje pravzaprav so meje medijskega poročanja? Vprašanje, na katero ne moremo dati celovitega odgovora. V informacijski dobi, ki nas obkroža, je na svetovnem spletu ali v tiskanih medijih pravzaprav lahko že vsak avtor besedil, ki so nato na vpogled širši javnosti. V magistrski nalogi se v prvem delu osredotočamo na pojem medijskega poročanja, kaj obsega ter na analizo njegovih vplivov in učinkov. S podrobno analizo pravnih institutov tako poskušamo v delu podrobno razčleniti, opredeliti in prikazati medsebojne korelacije med svobodo govora, medijsko svobodo in osebnostnimi pravicami. Na več mestih tako v nalogi ponazorimo zakonsko praznino, ki obstaja na tem področju. Z nalogo skušamo vsebinsko zelo obsežno tematiko strniti v zaključeno celoto, ob branju katere bo bralec prišel do spoznanja, da je Slovenija na tem področju zakonsko pomanjkljivo urejena, da ne sledi trendom zahodnega sveta, temveč ostaja v senci preteklosti. S podrobno ponazoritvijo vedno bolj aktualnega sovražnega govora želimo izpostaviti pereč problem medijskega poročanja. Ključna nit v celotni nalogi je ponazoriti in predstaviti tanko mejo med svobodo izražanja kot avtorsko pravico in med pravico do zasebnega življenja. Pravica do pozabe je prva v nizu modernejših pravic, ki so se razvile kot posledica zlonamernega pisanja o individuumih. Posameznik v sodnem boju proti medijski hiši, proti avtorju, proti neupravičeni vsebini, ki se nanaša nanj, njegovo življenje in zasebnost. V nalogi izpostavljamo prepletenost institutov, ki naj bi na eni strani zagotavljali svobodo govora in jo na drugi strani upravičeno omejevali.
Keywords: pravica do pozabe, medijsko poročanje, svoboda govora, medijska svoboda, sovražni govor
Published: 02.08.2019; Views: 33; Downloads: 15
.pdf Full text (1,66 MB)

8.
Določanje sekvence DNK na osnovi Eulerjeve poti z uporabo izboljšanega Hierholzerjevega algoritma
Filip Mesarić, 2019, master's thesis

Abstract: In the master’s thesis we created the algorithm for DNA sequencing based on an Eulerian path and the improved Hierholzer’s algorithm. The theoretical part explains the graph theory, existing Eulerian path searching algorithms and Hierholzer's algorithmic implementations. Additionally, the theoretical part presents DNA sequencing and its most popular methods. The practical part focuses on the development of an application that shows DNA sequencing based on an Eulerian path and the improved Hierholzer's algorithm. The results represent an improvement of sequencing, taking into consideration time and distance measurements, for our implementation in comparison with the existing Hierholzer’s algorithm.
Keywords: DNA, Eulerian path, Hierholzer’s algorithm, DNA sequencing
Published: 15.07.2019; Views: 164; Downloads: 25
.pdf Full text (1,33 MB)

9.
Analiza kompleksnosti uporabe orodja Vortex za ustvarjanje celovitih rešitev decentraliziranih aplikacij
Patrik Rek, 2019, master's thesis

Abstract: Decentralizirane aplikacije predstavljajo hitro napredujočo tehnologijo. Njihovo trenutno stanje je še v dokaj začetnih fazah, kar pomeni, da je njihov razvoj, sicer šibkeje dokumentiran, tudi precej kompleksen. S tem namenom so nastala orodja za razvoj celovitih rešitev decentraliziranih aplikacij. Eno takšnih orodij je tudi orodje Vortex, ki smo ga v magistrskem delu natančneje raziskali. Razvili smo primer aplikacije brez uporabe povezovalnih orodij in z uporabo orodja Vortex ter primerjali kompleksnost kode s pomočjo različnih metrik. Ugotovili smo, da se kompleksnost kode z uporabo orodja Vortex ne zmanjša, razvijalcem pa orodje prinaša druge prednosti, ki smo jih opisali v nalogi.
Keywords: JavaScript, tehnologija veriženja blokov, decentralizirane aplikacije, Web3, Ethereum
Published: 12.07.2019; Views: 158; Downloads: 41
.pdf Full text (1,73 MB)

10.
Analiza kriptografskih postopkov v okolju interneta stvari
Jernej Podčedenšek, 2019, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu so opisani in analizirani vplivi izvajanja kriptografskih postopkov na delovanje omejenih naprav. V teoretičnem delu je predstavljeno področje omejenih naprav in njihova klasifikacija ter namenska lahka protokola za njihovo delovanje. Širše je opisan koncept interneta stvari ter tehnologije uporabljene v njem s poudarkom na varnosti in vsebovanih kriptografskih postopkih. Opisano je področje kriptografije, kjer sta podrobneje predstavljena dva šifrirna algoritma in koncept izmenjave ključev v javni domeni, predstavljeni pa so tudi lahki šifrirni postopki, namenjeni omejenim napravam. V eksperimentalnem delu je predstavljen model komunikacije, razvit za potrebe analize vpliva kriptografskih postopkov, in rezultati izvedene analize.
Keywords: omejene naprave, internet stvari, kriptografija, lahki kriptografski postopki
Published: 11.07.2019; Views: 105; Downloads: 16
.pdf Full text (1,48 MB)

Search done in 0.39 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica