| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 147
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Daljinsko odčitavanje električnih števcev v distribucijskem omrežju Elektro Maribor : magistrsko delo
Tadej Horvat, 2023, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava daljinsko odčitavanje električnih števcev v distribucijskem omrežju Elektro Maribor. V delu smo se osredotočili na težave v komunikaciji med merilno krmilnimi napravami, koncentratorjem in merilnim centrom. V delu smo s pomočjo analize omrežja in opravljenih meritev skušali odpraviti napake na določenem odseku. Podani so rezultati in ugotovitve, ki služijo kot nadaljnje rešitve tega problema.
Ključne besede: daljinsko odčitavanje, električni števec, distribucijsko omrežje, komunikacija
Objavljeno v DKUM: 27.07.2023; Ogledov: 260; Prenosov: 31
.pdf Celotno besedilo (5,67 MB)

2.
Uporaba visokotemperaturne toplotne črpalke za daljinsko ogrevanje hiš : magistrsko delo
Ana Hrlec, 2023, magistrsko delo

Opis: Namen magistrskega dela je prikazati primer daljinskega ogrevanja petih počitniških hiš, ki se ogrevajo s pomočjo geotermalne visokotemperaturne toplotne črpalke. Najprej je predstavljen obravnavani objekt in njegove toplotne izgube, ki so določene s pomočjo programa Knauf Insulation Energija 2014. Na podlagi teh je predpostavljeno, da imajo vse hiše v sistemu daljinskega ogrevanja enake toplotne potrebe. Skladno s tem je izbrana visokotemperaturna toplotna črpalka. Magistrsko delo se zaključi s preračunom investicijskih stroškov in pridobitve nepovratnih sredstev EKO sklada.
Ključne besede: visokotemperaturna toplotna črpalka, daljinsko ogrevanje, toplotne izgube, obnovljivi viri energije
Objavljeno v DKUM: 27.07.2023; Ogledov: 234; Prenosov: 36
.pdf Celotno besedilo (17,21 MB)

3.
Zasnova napihljivega šotora z rekuperacijo toplote : magistrsko delo
Nejc Zore, 2023, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga obravnava zasnovo napihljivega šotora z rekuperacijo toplote. Namen zaključenega dela je določiti najboljšega toplotnega prenosnika za mobilno uporabo. V tej nalogi bomo primerjali tri različne tipe toplotnih prenosnikov pri treh različnih temperaturah in treh različnih pretokih. Za preverjanje dobljenih rezultatov iz simulacije, s pomočjo računalniškega programa SolidWorks bomo najboljši rezultat preverili s ε - NTU metodo.
Ključne besede: rekuperacija toplote, protitočni toplotni prenosnik, sotočni toplotni prenosnik, križni toplotni prenosnik, napihljiv šotor
Objavljeno v DKUM: 01.06.2023; Ogledov: 319; Prenosov: 31
.pdf Celotno besedilo (7,78 MB)

4.
Primerjava mehanskih lastnosti in mikrostruktur vijakov izdelanih iz različnih materialov po poboljšanju : magistrsko delo
Mitja Lekše, 2023, magistrsko delo

Opis: V teoretičnem delu magistrske naloge so predstavljene osnovne lastnosti jekla, kemijske sestave, predstavljen je postopek poboljšanja izbranih jekel in postopki preizkušanja mehanskih lastnosti. Opisane so tudi lastnosti legirnih elementov in vpliv ogljika na kaljivost. Predstavljen je tudi Jominyjev preizkus, na podlagi katerega je vrednotena kaljivost. Spoznamo postopek popuščanja in njegov vpliv na mikrostrukturo in trdoto. Na podlagi rezultatov meritev trdote in nateznega preizkusa ter pregleda mikrostrukture je predstavljen izbor materialov, ki so ustrezni za izdelavo vijakov.
Ključne besede: mehanske lastnosti, poboljšanje, mikrostruktura, vijak
Objavljeno v DKUM: 01.06.2023; Ogledov: 142; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (15,66 MB)

5.
Vpliv nizkih obratovalnih temperatur na mehanske lastnosti jekel : magistrsko delo
Matej Zupan, 2023, magistrsko delo

Opis: Mehanske lastnosti jekla predstavljajo ključni podatek pri razumevanju, ki vpliva na dimenzioniranje elementov v strojništvu. V magistrskem delu smo v teoretičnem delu opisali fazni diagram železo-cementit, s katerim opišemo kemijsko sestavo jekla. Sledil je opis vrste jekel in njihovih mehanskih lastnosti. V zadnjem delu teoretičnega poglavja so predstavljeni najpogostejši porušitveni preizkusi. V praktičnem delu magistrskega dela smo opisali postopke preizkušanja ter prikazali rezultate v obliki tabel in diagramov s priloženimi slikami za natezni preizkus, kemijsko in mikroskopsko analizo. Najpomembnejši del naloge predstavljajo končni rezultati preizkusov, s katerimi smo materialu določili mehanske in kemijske lastnosti s končno diskusijo o pridobljenih rezultatih.
Ključne besede: jeklo, mehanika loma, natezni preizkus, kemijska analiza, fraktografska analiza
Objavljeno v DKUM: 01.06.2023; Ogledov: 124; Prenosov: 10
.pdf Celotno besedilo (6,71 MB)

6.
Analiza mehanskih lastnosti jekel pri povišanih temperaturah obratovanja : magistrsko delo
Luka Barbič, 2023, magistrsko delo

Opis: Glavni cilj magistrskega dela je analiza mehanskih lastnosti jekel pri povišanih temperaturah obratovanja. Podrobno je predstavljena osnovna zgradba kovin, kristalnih struktur in natezni preizkus, ki je temelj za določanje lastnosti materialov. Natezni preizkus je standardiziran postopek, katerega predpisujeta ISO 6892-1 in ISO 6892-2, ki podajata pogoje za testiranje materialov. Cilj naloge je bil ugotoviti, kako se mehanske lastnosti jekla spreminjajo s povečevanjem temperature, ter kako na mehanske lastnosti jekla vpliva količina železa in ostalih legirnih elementov. Pri določanju vpliva temperature in kemijske sestave na mehanske lastnosti jekla smo izvedli kemijsko analizo vzorcev in natezni preizkus, ki se je izvajal v temperaturnem območju od 90 °C do 250 °C.
Ključne besede: jeklo, mehanske lastnosti, natezni preizkus, temperatura
Objavljeno v DKUM: 01.06.2023; Ogledov: 121; Prenosov: 10
.pdf Celotno besedilo (7,14 MB)

7.
Vzdrževanje železniških relejnih signalno-varnostnih sistemov
Stojan Haler, 2015, magistrsko delo/naloga

Opis: V magistrskem delu je predstavljeno vzdrževanje signalnovarnostnih naprav in opis strukture sistema. Predstavljen je vidik doseganja nivojev varnosti pri načrtovanju, uporabi in vzdrževanju. V prvem delu je predstavljen splošen vidik in problematika vzdrževanja SV naprav v železniškem prometu. V drugem delu so predstavljeni signalnovarnosni sistemi, ki so razdeljeni glede na namembnost in področje uporabe. Predstavljeni so tudi osnovni gradniki sistema ter način delovanja in uporabnost. Sledi predstavitev področja uporabe, predstavitev varnostnih izhodišč za vrednotenje in doseganje posameznih varnostnih nivojev ter predstavitev predpisov, ki urejajo to področje. V zaključku je predstavljena problematika vzdrževanja relejnih skupin in predlog izboljšanja vzdrževalnih procesov ob upoštevanju možnosti podaljšanja življenjske dobe.
Ključne besede: rele, relejne skupine, signalnovarnostne naprave, vzdrževanje
Objavljeno v DKUM: 19.04.2023; Ogledov: 160; Prenosov: 18
.pdf Celotno besedilo (1,99 MB)

8.
Energetska analiza količine vodika potrebnega za osebna vozila v Republiki Sloveniji : magistrsko delo
Anja Majerič, 2022, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo opravili analizo trenutnega stanja proizvodnje električne energije v Republiki Sloveniji in analizo potenciala zelenih virov energije. Za potrebe preračuna količine vodika, ki bi ga potrebovali za vsa osebna vozila smo pregledali obstoječo ponudbo proizvajalcev vozil na vodikove gorivne celice za leto 2021 in jih na kratko opisali. Izračunali smo količino emisij CO2, ki jih proizvedejo osebna vozila na bencin in dizel ter količino energije, ki jo porabijo med delovanjem.
Ključne besede: vodik, obnovljivi viri energije, proizvodnja vodika, vodikove gorivne celice, promet
Objavljeno v DKUM: 12.01.2023; Ogledov: 498; Prenosov: 58
.pdf Celotno besedilo (3,16 MB)

9.
E-mobilnost na področju Elektra Ljubljana, d. d. : magistrsko delo
Ernest Pavlin, 2022, magistrsko delo

Opis: Delo obravnava enega izmed korakov k trajnostnemu načinu življenja družbe, in sicer e-mobilnost. Le-ta omogoča blagodejne učinke na posameznika in okolje. Predstavili smo zakonodajo e-mobilnosti v Sloveniji ter opisali vrste električnih vozil in načine polnjenja. Predstavljeno je podjetje Elektro Ljubljana, d. d., vpliv množične elektrifikacije na distribucijsko omrežje ter načrti gradenj polnilnih postaj v prihodnosti. Opisana je vizija e-mobilnosti v Sloveniji. Prikazani so realni podatki javnih polnilnih postaj podjetja Elektro Ljubljana, d. d. Sledijo scenariji, kjer uporabniki naredijo različne razdalje z BEV in PHEV ter podatki polnjenj le-teh. V zadnjem podpoglavju so prikazani izračuni porabe in primerjava električnih osebnih BEV in PHEV od 2015 do 2021 v Sloveniji.
Ključne besede: elektromobilnost, polnilna postaja, električna vozila, porabljena električna energija
Objavljeno v DKUM: 12.01.2023; Ogledov: 408; Prenosov: 69
.pdf Celotno besedilo (1,47 MB)

10.
Energetska sanacija osnovne šole Šempeter v Savinjski dolini : magistrsko delo
Matic Krajšek, 2022, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo predstavili zakonodajo, smernice in pravilnike, ki urejajo energetsko učinkovitost stavb, energetsko izkaznico, natančneje opisali njeno vsebino ter na praktičnem primeru energetske sanacije osnovne šole Šempeter v Občini Žalec naredili analizo sanacije z vzporednim preračunom kazalnikov energetske učinkovitosti pred sanacijo in po njej ter prikazali ukrepe, s katerimi smo dosegli izboljšanje toplotne izoliranosti, povečanje prihrankov pri rabi električne in toplotne energije, večjo uporabo obnovljivih virov energije, zmanjšanje emisij toplogrednih plinov, znižanje obratovalnih stroškov objekta ter povečanje ozaveščenosti uporabnikov. Izdelali smo računsko in merjeno energetsko izkaznico ter rezultate primerjali s tistimi, ki jih je dobil pogodbeni izvajalec v času izvajanja renovacije. Izveden je bil tudi termografski pregled objekta, kjer se je analizirala toplotna izoliranost stavbe.
Ključne besede: energetska sanacija, energetska izkaznica, Osnovna Šola, kohezijska politika, energetska učinkovitost
Objavljeno v DKUM: 12.01.2023; Ogledov: 339; Prenosov: 53
.pdf Celotno besedilo (8,35 MB)

Iskanje izvedeno v 0.22 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici