| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 5536
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Motivacija k telesni aktivnosti v Sloveniji pri osebah starih med 15 in 30 let
Nikola Ilić, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo se osredotoča na telesno dejavnost pri mladostnikih, starih med 15 in 30 let. Profesorji in učitelji športne vzgoje so iz leta v leto bolj nezadovoljni in razočarani nad motivacijo mladih za telesno dejavnost. Mladi so vse bolj podvrženi digitalizaciji, ki nam resda olajša vsakodnevno življenje, a nas s tem tudi vodi v t. i. cono udobja, nas naredi bolj lene in brezvoljne do gibanja. Eden izmed glavnih dejavnikov, ki pripomore k ohranjanju zdravja in kakovostnega življenja, je športna rekreacija oziroma telesna dejavnost. Če želimo ohranjati zdravo družbo in s tem tudi dolgoročno razbremeniti zdravstveni sistem, se moramo ozaveščati glede pomembnosti redne telesne dejavnosti. Pri pregledu strokovne literature je ugotovljeno, da ima telesna dejavnost zelo ugoden vpliv tako na fizično kot tudi na psihično zdravje. V diplomskem delu je ugotovljeno, kaj vse mladostnike med 15. in 30. letom motivira, da so telesno dejavni. Prek spletnega portala 1ka.si je bilo zbranih 91 anketirancev in na temelju odgovorov iz anketnega vprašalnika je bil sklep, da se mladi bistveno premalo gibljejo glede na minimalna priporočila Svetovne zdravstvene organizacije. Namen diplomskega dela je ozaveščati širšo populacijo o pomenu telesne dejavnosti in dvigniti zavest o njenih pozitivnih učinkih na človekovo zdravje.
Ključne besede: motivacija, telesna aktivnost, šport, športno udejstvovanje
Objavljeno v DKUM: 05.06.2023; Ogledov: 3; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (879,23 KB)

2.
Odgovorno ravnanje s hrano v gospodinjstvih v Sloveniji
Anja Žužić, 2023, diplomsko delo

Opis: Hrana je najpomembnejša dobrina, ki jo človek potrebuje vse življenje. V diplomskem delu bolj natančno obravnavamo razloge in posledice zavržene hrane. Bolj natančno si ogledamo, kako se s to problematiko soočajo slovenska gospodinjstva in kateri so vzroki za masivno odpadno hrano. Poleg vzrokov pa predstavimo tudi ukrepe, s katerimi bi lahko zmanjšali tovrstno problematiko. Poleg proučitve literature izvedemo tudi anketo, v kateri 72 uporabnikov gospodinjstev izprašamo o njihovem ravnanju z odvečno hrano. Ljudje si želijo sprememb na okoljski in finančni ravni, vendar velikokrat ne poznajo načina, kako se lotiti izboljšav.
Ključne besede: hrana, gospodinjstvo, odgovornost, Slovenija
Objavljeno v DKUM: 05.06.2023; Ogledov: 0; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (1,38 MB)

3.
Ozaveščanje in izobraževanje na področju preventivne vadbe v izogib poškodbam pripadnikov Specialne enote policije
Bojan Jakac, 2023, diplomsko delo

Opis: Poklic policista Specialne enote (SEP) je specifično, kompleksno in tvegano delo, ki zahteva veliko telesnih in mentalnih obremenitev. Narava dela pripadnikov SEP je povezana tudi z višjim tveganjem za nastanek tako akutnih kot tudi kroničnih poškodb in s tem posledično več odsotnosti z dela zaradi bolniških staležev. Literatura na področju življenjskega sloga pripadnikov SEP v domačem in službenem okolju ter analiz najpogostejših poškodb je relativno skopa. Prav tako trenutno ne obstajajo sistematični preventivni ukrepi, ki bi lahko pripomogli k boljšemu ozaveščanju in izobraževanju pripadnikov SEP z vidika priporočil za izboljšanje življenjskega sloga kot tudi vadbenega procesa v SEP. Glavni cilj diplomskega dela je analizirati življenjski slog, splošne gibalne navade pripadnikov SEP na delovnem mestu in v domačem okolju, ter opraviti tudi podrobno analizo akutnih in kroničnih poškodb, s katerimi so se pripadniki SEP soočali v času svojega službovanja. S pomočjo pridobljenih podatkov analize pa predlagati izobraževanje in ozaveščanje za zmanjšanje nastanka kroničnih poškodb. Vzorec anketirancev je predstavljalo 55 pripadnikov SEP, kar je 52 % vseh pripadnikov enote. Podatke smo zbirali s pomočjo vprašalnikov, ki smo jih za namen raziskave oblikovali sami in smo upoštevali ustrezne metodološke zahteve. Statistično analizo podatkov smo izvedli v programu SPSS 21, medtem ko smo končne rezultate slogovno uredili v programu Microsoft Excel 2019. Opisne spremenljivke smo predstavili s frekvencami in frekvenčnimi deleži. Rezultati dela so pokazali, da obstajajo pri pripadnikih SEP relativno velike rezerve na področju življenjskega sloga in splošno gibalnih navad doma in na delovnem mestu.
Ključne besede: Ozaveščanje, izobraževanje, preventivna vadba, poškodbe, Specialna enota
Objavljeno v DKUM: 19.05.2023; Ogledov: 92; Prenosov: 16
.pdf Celotno besedilo (12,33 MB)

4.
Prostovoljsko delo v jamarski reševalni službi in njegov vpliv na zagotavljanje zmožnosti operativnega delovanja
Klemen Mihalič, 2023, diplomsko delo

Opis: Zaključno delo obravnava vpliv prostovoljskega dela v Jamarski reševalni službi (JRS) na njeno zmožnost operativnega delovanja. V teoretičnem delu smo opisali posebnosti reševanja v jamskem okolju in predstavili zdravstvena tveganja, ki so jim podvrženi jamarski reševalci. Ugotovili smo, da Jamarska reševalna služba nima vpeljanih ustreznih programov, ki bi pripomogli k varovanju in ohranjanju zdravja ter dobrega počutja. Zaradi tega smo s pomočjo ankete med jamarskimi reševalci izvedli raziskavo o njihovi fizični dejavnosti in zdravstvenem stanju. Z anketo smo raziskali tudi vpliv službenih obveznosti na zmožnost odzivanja jamarskih reševalcev. S pomočjo geografskih informacijskih sistemov smo analizirali fizične in družbenogeografske značilnosti Slovenije, ki vplivajo na odzivni čas. Ugotovili smo, da je večina vhodov v jame dokaj blizu cestnega omrežja, vendar smo opredelili posamezna območja, ki so dokaj nedostopna. Prostovoljno delo ima zagotovo velik vpliv na hitrost odzivanja pri reševalnih intervencijah, vendar je možno čas odzivanja zmanjšati s sprejemanjem določenih ukrepov.
Ključne besede: Jamarska reševalna služba, prostovoljsko delo, jamarsko reševanje, operativno delovanje, reševalne intervencije.
Objavljeno v DKUM: 19.05.2023; Ogledov: 88; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (3,21 MB)

5.
Analiza vpeljave celovitega produktivnega vzdrževanja v podjetje
Damjan Kaurin, 2023, diplomsko delo

Opis: Primerno vzdrževanje je ključnega pomena za vsa podjetja, ki želijo ostati konkurenčna, saj se z odzivnim vzdrževanjem skrajšujejo časi popravil, števila okvar, povečujeta se zanesljivost in razpoložljivost delovnih sredstev. Posledično vse to privede do večje produktivnosti, kar pa pomeni manj stroškov oziroma večji zaslužek podjetja. Namen diplomskega dela je predstavitev metode TPM oziroma celovitega produktivnega vzdrževanja in njene vpeljave v podjetje, metode, ki podjetju omogoča ostati konkurenčno. Zaradi določenih težav, ki so pestile podjetje, je bila izbrana tema diplomskega dela način, s katerim smo v našem podjetju premagovali ovire. Študija primera vpeljave metode TPM v podjetju XY je bila osnova za pisanje našega diplomskega dela, pri čemer smo se posluževali deskriptivne metode preučevanja domače in tuje literature, predvsem so nam koristile lastne izkušnje. Na lastnem primeru smo ugotovili, da velja metoda TPM kot dodana vrednost v podjetju, k čemur pričajo pozitivni rezultati v smislu dviga produktivnosti, manjšega števila okvar in zastojev. V diplomskem delu smo predstavili tudi naše mnenje in predloge glede vpeljave metode TPM v podjetje, prav tako smo navedli tudi nekaj kritik.
Ključne besede: produktivno vzdrževanje, analiza, zanesljivost, stroški.
Objavljeno v DKUM: 16.05.2023; Ogledov: 83; Prenosov: 17
.pdf Celotno besedilo (1,30 MB)

6.
Organizacijski in pravni vidiki prepoznavanja športne panoge e-šport
Žan Zupanič, 2023, diplomsko delo

Opis: Elektronski šport ali e-šport je ime, ki se uporablja za opis igranja videoiger preko različnih platform (osebni računalnik, konzole, mobilni telefoni). V zadnjih nekaj letih je e-šport doživel ogromno rast in se tako prebil med prevladujoče športne panoge na svetu. Diplomska naloga obravnava zgodovino e-športa, kako se je le-ta razvijal in raziskuje panogo na sedanji točki njenega razvoja. Namen diplomske naloge je povečati prepoznavnost te panoge ter ugotoviti stopnjo seznanjenosti z e-športi v Sloveniji. V diplomski nalogi smo uporabili analitično deskriptivno metodo, ki zajema pregled strokovne literature, v raziskovalnem delu naloge pa smo s pomočjo anketnega vprašalnika ugotavljali stopnjo prepoznavnosti panoge v Sloveniji, kako slovenska javnost razume e-šport, koliko igra videoigre ter koliko osnovnih informacij o panogi sploh ima. Na osnovi odgovorov smo ugotovili, da je stopnja poznavanja panoge pri nas dokaj nizka, predvsem pri anketirancih nad 35 let starosti, kljub temu pa je večina anketirancev vsaj slišala za enega od e-športov. Ugotavljamo, da smo s tem dosegli vse zastavljene cilje diplomskega dela.
Ključne besede: e-šport, profesionalno igranje iger, tekmovanje
Objavljeno v DKUM: 16.05.2023; Ogledov: 100; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (3,35 MB)

7.
Motivacija za izobraževanje v Domu Nine Pokorn Grmovje
Matevž Samec, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo raziskovali motivacijo za izobraževanje v zavodu, Dom Nine Pokorn Grmovje, ki se ukvarja predvsem z nego oseb s potrebnimi potrebami. Svojim stanovalcem nudijo možnost samostojnega bivanja, hkrati pa se ukvarjajo še z nego na domu, cateringom in pranjem perila. V prvem delu diplomske naloge, ki je teoretični, smo predstavili pojem motivacije, vrste motivov in motivacijske dejavnike. Predstavili smo nekatere izmed najbolj znanih motivacijskih teorij, kot so Maslowova teorija potreb in Herzbergova motivacijska teorija. Opredelili smo pojem izobraževanje, cilje in temeljne dejavnike izobraževanja. Predstavili smo andragoški ciklus, oblike ter metode izobraževanja, učne pripomočke ter izobraževanje znotraj organizacije. V teoretičnem delu pa smo na kratko predstavili tudi zavod Dom Nine Pokorn Grmovje. V drugem, raziskovalnem delu smo ugotavljali, kaj zaposlene motivira za izobraževanje in kaj jih pri tem ovira. Ugotavljali smo, na katerem področju se želijo izobraževati, kakšne vrste izobraževanja si želijo in katere skupine ali osebe jih najbolj motivirajo za izobraževanje. Ob koncu pa smo odgovarjali na zastavljena raziskovalna vprašanja in ugotovili, da zaposlene za izobraževanje najbolj ovira pomanjkanje časa, motivira pa jih najbolj pridobitev novega znanja za lasten razvoj.
Ključne besede: Motivacija, motivacijski dejavniki, izobraževanje, metode izobraževanja.
Objavljeno v DKUM: 09.05.2023; Ogledov: 70; Prenosov: 8
.pdf Celotno besedilo (886,58 KB)

8.
Konkurenčnost fitnesa fit13
Sandra Pajnik, 2023, diplomsko delo

Opis: Konkurenca v panogi fitnesa je največja ovira za rast poslovnega subjekta. Z dobro strategijo, analizami in raziskavami je mogoče tudi to oviro premagati in izboljšati poslovanje podjetja, pri tem si mora to prizadevati k rasti in razvoju ter na konkurenco gledati kot motivacijski dejavnik za izboljšave. Za podjetje je zelo pomembno ugotoviti, kako pridobiti konkurenčno prednost v današnji panogi fitnesa, ve pa, da mora sočasno poskrbeti tudi za svoje zaposlene. Močan dejavnik razvoja te panoge je bil izbruh pandemije covida-19 leta 2020, ta je močno vplivala na vse ponudnike fitnesa v omenjenem letu in v naslednjih nekaj letih.
Ključne besede: konkurenčnost, fitnes, strateško odločanje, zadovoljstvo, stranka, cena
Objavljeno v DKUM: 09.05.2023; Ogledov: 70; Prenosov: 11
.pdf Celotno besedilo (827,66 KB)

9.
Zadovoljstvo zaposlenih na delovnem mestu v podjetju Legartis d.o.o.
Ksenija Jan, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je obravnavano zadovoljstvo zaposlenih na delovnem mestu v podjetju Legartis d.o.o.. Za ugotavljanje stopnje zadovoljstva zaposlenih na delovnem mestu je bila izvedena raziskava. Rezultati analiz raziskave so pokazali možnosti za izboljšanje zadovoljstva na delovnem mestu.
Ključne besede: Zadovoljstvo zaposlenih, dejavniki zadovoljstva na delovnem mestu, fluktuacija, absentizem.
Objavljeno v DKUM: 09.05.2023; Ogledov: 87; Prenosov: 13
.pdf Celotno besedilo (6,22 MB)

10.
Izdelava in optimizacija spletne strani za marketinško podjetje
Amir Draganović, 2023, diplomsko delo

Opis: Podjetja morajo imeti v današnjem času funkcionalne spletne strani, oblikovane v moderni zasnovi, če želijo ostati konkurenčna. V diplomskem delu je predstavljena izdelava spletne strani za marketinško podjetje Pro Marketing, d. o. o. Spletna stran je izdelana v odprtokodnem sistemu WordPress za upravljanje spletnih vsebin. V prvem delu diplomskega dela so predstavljeni vtičniki uporabljeni na strani, vizualni graditelj strani Elementor in osnovni pristopi k optimizaciji spletne strani. V drugem delu diplomskega dela je opisan postopek priprave diagrama z aplikacijo diagrams.net, načrta z orodjem Adobe XD in spletne strani v odprtokodnem sistemu WordPress. V zaključnem delu je predstavljen proces optimizacije s pomočjo vtičnika Rankmath in prikazana analiza rezultatov s pomočjo orodja Google Analytics. Rezultati analize kažejo, da smo uspešno opravili optimizacijo strani in posledično izboljšali prepoznavnost in prodajo podjetja.
Ključne besede: Wordpress, Elementor, Rank Math, vtičniki, izdelava spletne strani, optimizacija spletne strani
Objavljeno v DKUM: 09.05.2023; Ogledov: 85; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (5,71 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

Iskanje izvedeno v 0.48 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici