SLO | ENG

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 4930
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Managerji in njihovo vodenje na primeru podjetja Microsoft d.o.o.
Tanja Tutić, 2017, bachelor thesis/paper

Abstract: V današnjem času se vsak manager sooča z vprašanjem, kakšen stil vodenja bo najbolj učinkovit in uspešen pri vodenju svoje ekipe. Cilji managerjev so več ali manj podobni: doseganje rezultatov, ustvarjanje osebnih ciljev in ciljev podjetja ter zvišanje dobička. Vendar pa ima vsak manager drugačen stil vodenja, saj se njihove osebnostne lastnosti razlikujejo. Poleg tega vsakega zaposlenega motivirajo različni dejavniki, zato mora manager ugotoviti, s kakšnim stilom vodenja bo v pravšnji meri spodbujal in motiviral svoje podrejene. Narava današnjega poslovnega sveta ustvarja neprestane spremembe, na katere se morajo podjetja uspešno odzvati. Samo najbolj strokovno vodenje se lahko sooča s težavami in jih reši na diplomatski način, z inteligenco ter učinkovitostjo. Vsak manager odseva svoj talent na drugačen način in noben način ni boljši od ostalih. V teoretičnem delu diplomske naloge smo opredelili pojem management in opisali njegov začetek ter pomen. Na podlagi različnih mnenj avtorjev smo podrobno opisali pojem manager ter našteli bistvene značilnosti, vloge in naloge managerja. V zadnjem delu teoretičnega dela smo se osredotočili na vodenje ter na prikazovanje različnih stilov vodenja. V empiričnem delu smo ugotavljali, kakšen stil vodenja prevladuje v podjetju Microsoft d.o.o. S tem namenom smo izdelali anketni vprašalnik, s katerim smo ugotavljali stile vodenja, kot so: avtokratski, demokratični, karizmatični, laissez-faire in inovativni. Rezultati raziskave so pokazali, da v podjetju Microsoft d.o.o. prevladuje demokratični stil vodenja.
Keywords: Management, manager, vodenje, stili vodenja
Published: 19.09.2017; Views: 22; Downloads: 0
.pdf Full text (1,68 MB)

2.
Razvoj aplikacije za podporo administrativnim procesom v organizaciji
Simon Kralj, 2017, bachelor thesis/paper

Abstract: Podjetja veliko pozornosti posvečajo temu, da svojim strankam ali naročnikom nudijo najboljše možne storitve, pri tem pa pogosto pozabljajo na izboljšave pri vodenju internih procesov. Ti so pogosto vodeni oz. dokumentirani v papirni obliki, zaradi česar je upravljanje z zahtevami ob rasti podjetja oteženo, interni stroški pa višji. Z vpeljavo aplikacije za vodenje internih poslovnih procesov v elektronski obliki lahko podjetja znižajo svoje stroške, saj se čas, ki bi ga zaposleni porabili za tiskanje in prenašanje zahtev v papirni obliki znatno zmanjša. V diplomski nalogi je predstavljen proces razvoja aplikacije, ki bo končnemu naročniku omogočila informacijsko podporo za vodenje internih poslovnih procesov. V nalogi so ovrednoteni tudi stroški, ki so povezani s tovrstnimi internimi poslovnimi procesi in prihranek, ki bi ga dosegli ob uvedbi aplikacijske podpore.
Keywords: Spletna aplikacija, Poslovni procesi, JAVA, JSF, MYSQL, Open Source, Slapovna metodologija
Published: 14.09.2017; Views: 52; Downloads: 2
.pdf Full text (1,95 MB)

3.
Napovedovanje odpovedi izdelkov z metodami globokega učenja
Blaž Sašek, 2017, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo obravnava razvoj in optimizacijo modelov za analizo garancijskih podatkov in napovedovanje odpovedi z metodami globokega učenja. Globoko učenje je redko uporabljeno v tovrstne namene, zato so raziskave na tem področju pomembne, a obenem težavne, saj obstaja manj predhodnih virov, s katerimi si lahko pomagamo. Na drugi strani pa se tehnologija v zadnjih letih razvija izjemno hitro, tako da lahko modele globokega učenja implementiramo tudi brez detajlnega poznavanja vseh elementov globokega učenja, kar je omogočilo razcvet uporabe in aplikacijo globokega učenja na široko paleto problemov. V nalogi smo preizkusili več različnih modelov, od prilagojenega enoslojnega perceptrona do konvolucijske nevronske mreže, in večje število optimizacijskih metod. Z uporabljenimi metodami smo dosegli 30–40-% stopnjo natančnosti, kar odstopa od želene 10-% stopnje napake. Pri tem moramo upoštevati majhen nabor vhodnih podatkov. Metode globokega učenja se ob zastavljenem zahtevnem pogoju niso izkazale kot primerne za uporabo, iz pridobljenih informacij pa zaključujemo, da bodo metode najverjetneje uporabne v prihodnje, ko bo na voljo več podatkov, ki bodo tudi bolj kvalitetni.
Keywords: Garancijski podatki, Strojno učenje, Nevronske mreže, Globoko učenje, Python, Tensorflow
Published: 14.09.2017; Views: 30; Downloads: 0
.pdf Full text (3,16 MB)

4.
Razvoj interaktivnega vmesnika za prikaz podatkov v sistemu kontrole kakovosti
Aljaž Ferencek, 2017, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo obravnava razvoj interaktivnega vmesnika za prikaz podatkov v sistemu kontrole kakovosti. Opisana je izdelava grafičnega uporabniškega vmesnika, ki bi podatke prikazoval na uporabniku prijazen način ob upoštevanju trendov prihodnosti razvoja spletnih strani. Problem, ki ga rešujemo, je togost analitičnih orodij v malih in velikih organizacijah, ki bi potrebovale enostavno in modularno spletno aplikacijo za prikaz vseh pomembnih podatkov. V prvem delu diplomske naloge smo naredili pregled teoretičnih izhodišč, zatem pa smo se lotili analize spletnih portalov, ki vsebujejo napovedi za razvoj spletnih strani in tehnologij. Raziskovalni del naloge je predstavljala izdelava čelnega in zalednega dela spletne aplikacije.
Keywords: grafični uporabniški vmesnik, uporabniška izkušnja, spletna aplikacija, analitično orodje, spletni razvoj
Published: 14.09.2017; Views: 26; Downloads: 2
.pdf Full text (1,39 MB)

5.
Izbor pravnoorganizacijske oblike za opravljanje podjetniške dejavnosti
Alen Jurič, 2017, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo zajema in predstavlja ključne informacije ter posebnosti dveh najbolj razširjenih pravnoorganizacijskih oblik za opravljanje podjetništva v Sloveniji. Jedro dela vključuje lastnosti vsake izmed oblik v fazah od ustanovitve in delovanja do zaprtja, pri čemer so posamezni postopki podkrepljeni s pravnimi viri. Kot takšen je Zakon o gospodarskih družbah (ZGD-1) ključna opora, saj določa in ureja ustanavljanje podjetij oziroma družb v Sloveniji. Zajema tudi vse pogoje in zahteve, na katere naj bi bil bodoči podjetnik pozoren pri izbiri pravnoorganizacijske oblike v povezavi z njegovimi potrebami in pričakovanji. V fazi samega poslovanja se pri posameznih oblikah pojavljajo posebnosti ter razlike, povezane s podjetnikovo osebno odgovornostjo, vodenjem poslovnih knjig, obdavčitvijo dohodka in postopki prenehanja opravljanja podjetniške dejavnosti. Marsikdo namreč brez konkretnega premisleka, zaradi hitrejše možnosti začetka opravljanja svoje dejavnosti in v izogib zapletenim uradnim postopkom pri ustanovitvi, izbere status samostojnega podjetnika. Le-to je bil naš povod za iskanje glavnih razlogov za podjetnikovo izbiro pravnoorganizacijske oblike.
Keywords: − Zakon o gospodarskih družbah, − samostojni podjetnik, − družba z omejeno odgovornostjo, − izbira pravnoorganizacijske oblike.
Published: 14.09.2017; Views: 10; Downloads: 0
.pdf Full text (855,74 KB)

6.
Prodajni potencial trgovine Kidoo
Bojana Bašelj, 2017, bachelor thesis/paper

Abstract: Zagotovitev uspešnosti trgovskega poslovanja je odvisna od več različnih faktorjev in dobro načrtovanih procesov delovanja, ki jih spremlja ta dejavnost. Glede na današnjo nasičenost trgovin z oblačili je za uspeh potreben čim bolj inovativen pristop pri prodaji kot tudi pri samem marketingu. V tej diplomski nalogi smo ugotavljali, kakšne vrste trgovin poznamo v današnjem času, ter jih podrobno opisali. Prav tako smo podobno grafično in opisno prikazali procese, ki spremljajo trgovinsko dejavnost, kot je na primer t. i. menjalni proces. Prav tako smo opisali tudi neposredno odvisne partnerje s trgovino na drobno. To so seveda veletrgovci oziroma imenovana trgovina na debelo, ki skrbi za posredništvo med proizvodnjo in maloprodajno trgovino. Koledarsko leto je v sektorju trgovine na drobno razdeljeno na več časovnih terminov, ki smo jih v diplomski nalogi opisali kot sezonsko delitev. Podrobno smo predstavili nabavno-prodajno organizacijo, vezano na te sezonske delitve. Za zagotovitev ustreznih prodajnih kapacitet, ki so vezane na določene terminske časovne okvirje in prihajajoče trženjske strategije, skrbi nabavna služba, zato je v nadaljevanju naloge opisan celotni nabavni proces, ki ga, deljenega na več faz, prikažemo tudi v obliki sheme. Eden od odvisnih dejavnikov nabave je časovni okvir, drugi pa predstavlja načrtovana trženjska strategija za določeno obdobje. Le to smo podrobneje opredelili v sami odvisnosti s časovnim okvirjem in podrobneje prikazali v shemi, ki prikazuje potrebno medsebojno usklajevanje. Na naslednjih straneh je opisana tudi delitev akcijskih kampanij, ki je uporabljena v podjetju in je predmet nadaljnje raziskave. V raziskavi je vključen določen časovni okvir, in sicer december in januar z vzporedno izpeljano trženjsko kampanjo, za katero se je podjetje odločilo. Cilj raziskovanja teh dveh časovnih obdobij je bilo ugotoviti učinkovitost trženjske strategije, vezane na izbrano časovno obdobje. Z analizo pridobljenih rezultatov je prikazana primerjava medsebojne uspešnosti teh dveh trženjskih strategij. Tako je v raziskavi ugotovljena tudi medsebojna primerjava potencialnih in dejanskih strank v primerjanih mesecih. Za potrebe nadaljnjih specifičnih in individualnih trženjskih strategij, ki jih podjetje pričakuje, je bilo ugotovljeno tudi, za katero starost in spol otroka kupci največ kupujejo. Na koncu je opredeljen natančen odgovor, vezan na rezultate raziskovanja glede na predpostavljene hipoteze. S tem je diplomska naloga pripeljana do zaključka, ki nakaže še možnosti za nadaljnja raziskovanja, predvsem na področju individualne in ciljno usmerjene trženjske strategije.
Keywords: Trgovina, marketinška strategija, trženje, akcijska kampanija, trženjska strategija
Published: 14.09.2017; Views: 11; Downloads: 0
.pdf Full text (1,68 MB)

7.
Uporaba programskega orodja successfactors pri prenovi procesa nagrajevanja
Jure Satler, 2017, bachelor thesis/paper

Abstract: Glavna tema diplomskega dela je prenova poslovnih procesov in njihova analiza. Predmet prenove je proces nagrajevanja v podjetju Unistar LC, d. o. o., ki smo ga prenovili z uporabo programskega orodja SuccessFactors. Diplomsko delo je sestavljeno iz teoretičnega in aplikativnega dela. V začetnem delu je predstavljena potrebna teorija za uspešno in celovito prenovo poslovnih procesov. Podrobneje je predstavljeno orodje Aris, ki ga uporabljamo za modeliranje poslovnih procesov in informacijski sistem za podporo obvladovanja človeških virov SuccessFactors. Rezultat diplomske naloge je z orodjem Aris izdelan podroben model posnetega procesa nagrajevanja, ki ga imenujemo proces »AS-IS« in podoben model izboljšanega procesa nagrajevanja, ki ga imenujemo proces »TO-BE«. Procesa sta analizirana po metodi PERT. Rezultati analize za procesa so predstavljeni, prav tako pa je predstavljena tudi validacija rešitve. Določeni podatki v diplomskem delu so spremenjeni zaradi varovanja poslovne skrivnosti.
Keywords: struktura poslovnih procesov, prenova poslovnih procesov, modeliranje poslovnih procesov, Aris orodja, SAP SuccessFactors.
Published: 14.09.2017; Views: 11; Downloads: 1
.pdf Full text (1,38 MB)

8.
Motivacija mladih za izobraževanje
Kaja Kustec, 2017, bachelor thesis/paper

Abstract: Motivacija, učenje in izobraževanje so dejavniki, ki grejo z roko v roki in brez katerih ne gre, ko si posameznik želi pridobiti potrebno znanje, s katerim bo kasneje opravljal želen poklic. V diplomskem delu nas je zanimala motivacija mladih, natančneje srednješolcev in študentov, za izobraževanje in učenje. Preučevali smo, kateri dejavniki motivacije vplivajo na odločitev za nadaljevanje izobraževanja in kateri potem mlade motivirajo, da to izobraževanje tudi končajo. V teoretičnem delu diplomske naloge smo v prvem delu definirali izobraževanje, opisali njegov pomen in cilje ter opisali delovanje šolskega sistema v Republiki Sloveniji. V drugem delu smo definirali pojem motivacije in motiva, učne motivacije ter razliko med zunanjo in notranjo motivacijo. Predstavili smo tudi 17 dejavnikov motivacije, ki po našem mnenju najbolj motivirajo mlade za vpis v izbrano izobraževanje, 8 dejavnikov motivacije, ki jih motivirajo, da izbrano izobraževanje tudi končajo, torej da se učijo in 17 ovir, ki mlade demotivirajo in jih ovirajo pri učenju. V raziskovalnem delu diplomske naloge smo s pomočjo anketnega vprašalnika pridobili podatke mladih, ki so trenutno vključeni v srednješolsko ali študijsko izobraževanje, o pomembnosti dejavnikov motivacije, ki jih motivirajo za vpis v izbrano izobraževanje in tiste, ki jih motivirajo za dokončanje izobraževanja oziroma za učenje. Prav tako smo pridobili podatke o pomembnosti ovir, ki jih demotivirajo za učenje. Z analizo podatkov smo prišli do zanimive ugotovitve, da srednješolce za vpis na želeno srednjo šolo najbolj motivira njihov interes oziroma zanimanje za izbrano izobraževanje, študente pa pridobitev višje stopnje izobrazbe. Oboje za končanje izobraževanja najbolj motivira lasten interes, pri učenju pa srednješolce najbolj ovira nezanimiva snov, študente pa pomanjkanje časa. Na koncu diplomske naloge smo oblikovali sklepe in napisali rezultate.
Keywords: motivacija, izobraževanje, mladi, učenje
Published: 14.09.2017; Views: 14; Downloads: 1
.pdf Full text (1,24 MB)

9.
Vzpostavitev digitalnega marketinga na primeru spletne trgovine www.krucefix.com
Matija Čemažar, 2017, bachelor thesis/paper

Abstract: Najprej smo se seznanili z literaturo in teorijo o spletni prodaji in digitalnem marketingu, zakonodaji, pravicah potrošnikov med nakupovanjem na spletu. S pomočjo tuje literature smo spoznali tudi vse najpomembneše metode in orodja, ki jih digitalni marketing ponuja. Vse teoretične ugotovitve in spoznanja smo predstavili v prvem delu naše naloge. Spletna prodaja in digitalni marketing postajata primarni vlogi v prodajno marketinških strategijah podjetij. Omogočata veliko izbiro različnih e-orodij in načinov komunikacije s končnimi strankami. Naše delo smo nadaljevali s predstavitvijo okolja obravnavanega podjetja Društva Destilarjev, njihovih izdelkov in spletnega pojavljanja njihove blagovne znamke Krucefix. Saj smo v teoretičnem delu spoznali, da se je pri vzpostavljanju digitalnega marketinga potrebno zavedati, da gre za celosten in zahteven proces, ki potrebuje skrbno načrtovane akcije in vodenje. V digitalnem svetu se trendi, orodja, taktike hitro spreminjajo, zato je potrebna stalna ažurnost, načrtovanje in spremljanje trendov. S pomočjo raziskovalnega vzorca, ki smo ga izvedli z uporabo spletnega orodja www.1ka.si. V izdelanem vzorcu smo pridobili veliko odgovorov na vprašanja kakšne so navade spletnih potrošnikov, kakšne izkušnje imajo s spletno prodajo na katerikoli spletni trgovini, zanimal nas je njihov odnos do vseh vrst različnih načinov spletnega oglaševanja, spletnega marketinga. Na podlagi podatkov zbranih z anketo smo izvedli analizo. Ugotovili smo, da je spletno nakupovanje v porastu prav za vse industrije oziroma podjetja. Na podlagi naše raziskove ugotavljamo, da so za vsebinski marketing v letu 2017 najbolj priljubljene video vsebine, da je večina anketirancev prisotnih na Facebook in Instagram socialnih omrežjih ter, da nekaj sodelujočih že pozna izdelke Društva Destilarjev. Okolje Društva Destilarjev smo dodobra spoznali. S poznavanjem okolja obravnavanega podjetja in na podlagi naše opravljene analize ter pridobljenega teoretičnega znanja. Smo sestavili skupek predlogov, implementacij in akcij digitalnega marketinga za obravnavano podjetje Društvo Destilarjev in njihovo spletno mesto www.krucefix.com.
Keywords: Spletna prodaja, Digitalni marketing, Krucefix, www.krucefix.com
Published: 12.09.2017; Views: 38; Downloads: 0

10.
Primernost SAP GBI za učenje operativnega planiranja proizvodnje avtomobilskih plaščev
Maja Podgoršek, 2017, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomski nalogi smo raziskali primernost učenja standardnega procesa planiranja SAP GBI za izvajanje procesa planiranja v referenčnem podjetju. S študijo SAP GBI, ki je namenjen osnovnemu učenju programa, smo pridobili vpogled v proces planiranja v tem programu in kako deluje. Nato smo na praktičnem primeru referenčnega podjetja raziskali njihov proces planiranja proizvodnje. Naredili smo posnetek procesa, in sicer v programu Aris Express z eEPC-diagramom. Bistvene razlike med obema procesoma smo analizirali in jih utemeljili. Ugotovili smo, da sta si procesa zelo različna. Proces planiranja SAP GBI je enostavnejši in nas nauči uporabe sistema SAP, medtem ko je proces planiranja referenčnega podjetja časovno in tehnično zahtevnejši. Kljub temu pridobljeno znanje pripomore k lažjemu učenju in je primerno za nadaljnje nadgrajevanje znanja, ni pa dovolj za takojšni začetek samostojnega dela v referenčnem podjetju.
Keywords: - planiranje, - SAP, - proizvodnja, - proces
Published: 12.09.2017; Views: 35; Downloads: 1

Search done in 0.87 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica