SLO | ENG

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 1702
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Izkoriščanje odpadne toplote sežigalne čistilne naprave
David Gorenjak, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: V podjetju SwatyComet, umetni brusi in nekovine d.o.o. čistijo izpuste obremenjene z hlapi organskih topil s pomočjo sežiga. Dimne pline s sežigalne čistilne naprave temperature 180°C izpuščajo v okolico in s tem izgubljajo dobršen del toplote, ki bi jo bilo mogoče koristno uporabiti. V diplomski nalogi želimo opraviti idejno študijo energetske in ekonomske učinkovitosti tega sistema.
Ključne besede: Obnavljanje energije, RTO, prenosniki toplote
Objavljeno: 07.03.2017; Ogledov: 21; Prenosov: 4
.pdf Polno besedilo (2,68 MB)

2.
Tehnološka in konstrukcijska optimizacija orodja za demontažo členkastih verig
Tadej Črešnar, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: Namen diplomskega dela je izboljšati orodje za (de)montažo členkastih verig. Ker se je orodje pri (de)montaži verig porušilo oziroma poškodovalo verigo, smo morali z ustreznimi konstrukcijskimi spremembami in spremembo tehnoloških postopkov izboljšati obstoječe orodje. Na zahtevo kupca smo morali izdelati testno napravo za merjenje loma ohišja orodja. Naloga najprej predstavi orodje in njegove sestavne dele, nato pa opiše problem in vse rešitve, ki smo jih uporabili za izboljšavo orodja.
Ključne besede: Orodje za (de)montažo verige, ohišje, ročica, vtiskovanje, stenica, lom stenice, lom ohišja
Objavljeno: 07.03.2017; Ogledov: 22; Prenosov: 7
.pdf Polno besedilo (2,59 MB)

3.
Konstruiranje pridržalne čeljusti za sistem odpiranja napihovalnega tulca Roll-Bond plošče za HPO3
Amadej Sklepič, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: Za temo diplomskega dela, smo se dogovorili v podjetju Talum IZPARILNIKI d.o.o., kjer sem opravljal praktično usposabljanje. V diplomski nalogi je predstavljeno konstruiranje pridrževalnih čeljusti, s pridržalno enoto, za sistem odpiranja napihovalnega tulca Roll-Bond plošče za stroj HPO3. Razlog za izdelavo novih čeljusti, je v obstoječih čeljustih, ki nimajo ustrezne zatesnitve, prav tako pa se težko prilagajajo na različne debeline Roll-Bond plošč. Želja je bila konstruirati in izdelati nove čeljusti, ki bodo zmanjšale izmet in morebitna servisna dela. V uvodu je opisana družba Talum in podjetje Talum IZPARILNIKI d.o.o. in njihovi produkti. Nato je opisan problem, ki se je pojavljal do sedaj in rešitev dosedanjega problema. Po dogovoru s sodelavci o novi rešitvi, je sledilo 3D modeliranje čeljusti s pridržalno enoto. Predstavljena je tudi izdelava in montaža končnega izdelka.
Ključne besede: konstruiranje, čeljust, Roll-Bond, izparilnik, HPO3
Objavljeno: 28.02.2017; Ogledov: 58; Prenosov: 10
.pdf Polno besedilo (1,88 MB)

4.
Konstruiranje več gnezdnega gumarskega orodja za brizganje tesnil za ladijski ventilator
Tomaž Vidovič, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: V prvem delu diplomskega dela je predstavljeno konstruiranje 64-gnezdnega orodja za brizganje gume (EPDM 30). Samo orodje je bilo potrebno skonstruirati tako, da je ustrezno zaščiteno in priročno za posluževalca, hkrati pa smo s konstrukcijo moral doseči vse potrebne pogoje za izdelavo orodja, pri katerem gre za zahtevno obliko. Pri tem smo izvedli delitev s tremi gravurnimi ploščami. Za samo orodje smo določili tudi standardne vodilne elemente in preračunali potrebno moč grelcev. V drugem delu je prikazano modeliranje elektrode za potopno erozijo, s katero smo lahko izdelali celotno gravuro po kupčevih zahtevah. V diplomskem delu je prikazan celoten postopek, ki je potreben za izdelavo gumarskega orodja, od začetka konstruiranja do predaje dokončane konstrukcije z vso pripadajočo dokumentacijo za izdelavo, skupaj z dodatnimi 3D-modeli elektrod.
Ključne besede: konstruiranje, orodje, potopna erozija, modeliranje, elektrode
Objavljeno: 27.02.2017; Ogledov: 32; Prenosov: 4
.pdf Polno besedilo (2,56 MB)

5.
Primerjava oblik in analiza karakteristik dveh modelov kajakov
Jakob Glavač, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo v prvem delu opisuje in razvršča rekreacijska vodna plovila, kamor spada tudi kajak. V nadaljevanju je predstavljeno ozadje, ki vpliva na oblikovanje plovil in določa njihove zmogljivosti. Poseben poudarek v diplomski nalogi predstavlja izračun izpodriva in ugreza dveh predstavljenih modelov kajakov. Kot zaključek naloga prikazuje tudi trdnostno analizo in področje deformacij obeh modelov. Iz rezultatov te analize je razvidno, da novejša različica kajaka izpolnjuje pogoje za realizacijo.
Ključne besede: kajak, analiza, trdnostni preračun, MKE
Objavljeno: 31.01.2017; Ogledov: 79; Prenosov: 13
.pdf Polno besedilo (2,31 MB)

6.
Trdnostni preračun skladiščnega regala
Rene Repina, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema trdnostni preračun skladiščnega regala po smernicah Evrokod standardov. Zaradi omejitve diplomske dela, je obravnavan le en steber skladiščnega regala. Določene so projektne vrednosti obremenitev. Izbran je razred in izračunana je ustreznost profilov na določene obremenitve. Napetosti, ki nastopijo na konstrukciji so preračunane po analitični metodi in po metodi končnih elementov. Izračunan je tudi poves konstrukcije. Ugotovili smo, da je konstrukcija ustrezna.
Ključne besede: Skladiščni regal, trdnostni preračun, Evrokod standardi, metoda končnih elementov
Objavljeno: 22.12.2016; Ogledov: 83; Prenosov: 30
.pdf Polno besedilo (2,53 MB)

7.
Optimizacija pritrdilnega nosilca za raketo Atlas V
Blaž Dvorjak, 2016, diplomsko delo

Opis: Na začetku diplomskega dela je opisana metoda končnih elementov in postopek optimizacije topologije. Nato sledi obravnava pripravo modela z danimi robnimi pogoji. V naslednjem delu je predstavljena optimizacija topologije pritrdilnega nosilca ter pregled rezultatov. V zadnjem delu je prikazan izvoz modela ter priprava na 3D tisk.
Ključne besede: ProTop, PTC Creo, Optimizacija Topologije
Objavljeno: 20.12.2016; Ogledov: 56; Prenosov: 10
.pdf Polno besedilo (5,27 MB)

8.
Priprava tehnologije struženja in rezkanja s programskim paketom Edgecam za CNC stružnico z gnanimi orodji
Rok Krajnc, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja računalniško podprto programiranje CNC stružnice z gnanimi orodji s programskim paketom Edgecam. V diplomskem delu so podrobneje opisani koraki računalniško podprtega programiranja, od izdelave CAD modela, računalniško podprtega programiranja in generiranja CNC kode s programom Edgecam. Poleg programiranja delo zajema tudi načine programiranja, CNC tehnologije in CNC stružnico z gnanimi orodji. Programiranje prikazuje obdelavo preprostega obdelovanca s postopki struženja, vrtanja in rezkanja z gnanimi orodji. Za vsako obdelovalno operacijo so dodane slike s podrobnim opisom poteka dela, parametrov posameznih operacij in orodij. Na koncu diplomskega dela je prikaz simulacije celotne obdelave s kratko analizo in postopek generiranja in izvoza CNC kode.
Ključne besede: CNC programiranje, računalniško podprto programiranje, CAM, CAD, CNC, Edgecam, SolidWorks, struženje.
Objavljeno: 19.12.2016; Ogledov: 72; Prenosov: 47
.pdf Polno besedilo (2,80 MB)

9.
Določitev lomno mehanskih lastnosti na zvarnem spoju zvarjenem z gnetenjem
Klemen Jerčič, 2016, diplomsko delo

Opis: Cilj moje diplomske naloge je bil, da ugotovim, katere od treh hitrosti varjenja po varjenju z gnetenjem imajo najboljše mehanske lastnosti in najboljšo mehaniko loma ter v katerem območju vara (istosmerno, sredina, protismerno) so najboljše lastnosti. Var in osnovi material smo preizkušali po treh preizkusih. Prvi preizkus je bil natezni preizkus, pri katerem smo testirali osnovni material in var. Rezultate smo med seboj primerjali in ugotovili, da ima najboljše lastnosti osnovni material ter s tem potrdili naša predvidevanja. Drugi preizkus je bil preizkus udarne žilavosti (Charpy kladivo) pri sobni temperaturi. Imeli smo preizkušanec iz osnovnega materiala in iz treh delov vara. Udarna žilavost je bila največja pri osnovnem materialu. Iskali smo tudi, katera od treh hitrosti varjenja (A,B,C) se bo s svojimi lastnostmi najbolj približala osnovnemu materialu. Hitrost B je dala v povprečju najboljše rezultate pri udarni žilavosti in se je najbolj približala osnovnemu materialu. Zadnji preizkus je bil ASTM E1820, kjer smo preverjali, kako dobro se material upira širitvi že nastale razpoke. Preizkus je potekal v treh glavnih korakih: utrujanje, širjenje razpoke in utrujanje do zloma. Pri vsakem koraku smo zabeležili podatke, ki so nam podali končno sliko. Zmerili smo tudi razpoke, ki so nastale v drugem koraku. In na podlagi zbranih podatkov določili, katera od hitrosti se je najbolje obnesla. Najboljše lastnosti je v povprečju dosegla hitrost B. Končni sklep je bil, da ima plošča B najboljše lomno mehanske lastnosti.
Ključne besede: Varjenje, lomna mehanika, natezni preizkus, udarna žilavost, ASTM E1820
Objavljeno: 29.11.2016; Ogledov: 113; Prenosov: 13
.pdf Polno besedilo (3,58 MB)

10.
Zaznavanje obrabe na izsekovalnih matricah
Tilen Veber, 2016, diplomsko delo

Opis: V teoretičnem delu diplomske naloge so natančneje opisani različni postopki obdelave materiala, obnašanje različnih materialov pri določeni deformaciji in struktura materialov. Poudarek smo dali okroglemu zaprtemu rezu in obrabi materiala. Po mnenju strokovnjakov je veliko dejavnikov, ki vplivajo na natančen odrez materiala, zato je pomembno, da te dejavnike poznamo in jih upoštevamo pri obdelavi materiala.
Ključne besede: obdelava materiala, deformacija orodja, stopnja obrabljenosti materiala, merilni lističi, meritve
Objavljeno: 28.11.2016; Ogledov: 98; Prenosov: 14
.pdf Polno besedilo (7,01 MB)

Iskanje izvedeno v 0.23 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici