SLO | ENG

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 1708
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Konstruiranje in izdelava traktorskega hidravličnega platoja
Uroš Amon, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: Tema te diplomske naloge je konstruiranje in izdelava finančno najugodnejšega traktorskega hidravličnega platoja glede na potrebo, ki se je pojavila na naši kmetiji, in sicer za prevoz različnega tovora. S pomočjo različnih metod in računalniškega programa SolidWorks smo skonstruirali izdelek in izvedli njegovo simulacijo. Na koncu smo ga tudi izdelali in preizkusili. Z izdelkom smo izpolnili vsa pričakovanja in uspešno zaključili naš projekt.
Ključne besede: plato, hidravlika, konstruiranje, varjenje, SolidWorks
Objavljeno: 02.06.2017; Ogledov: 72; Prenosov: 9
.pdf Polno besedilo (5,29 MB)

2.
Sinteza in analiza nastavljive vadbene klopi
Primož Razlag, 2017, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava modeliranje in statični preračun nastavljive vadbene klopi po analizi z metodo končnih elementov v programskem paketu Catia V5. Poudarek je bil na obremenitvi glavne konstrukcije s silo 2000 N na klop in primerjavi rezultatov pri uporabi različnih presekov profilov. Namen diplomske naloge je na osnovi rezultatov numeričnih simulacij izbrati primeren profil cevi za izdelavo vadbene klopi.
Ključne besede: modeliranje, preračun, vadbena klop, metoda končnih elementov, Catia V5, sila, simulacije, profili.
Objavljeno: 26.04.2017; Ogledov: 141; Prenosov: 23
.pdf Polno besedilo (5,33 MB)

3.
Razvoj merilnika napetosti naper
Gregor Založnik, 2017, diplomsko delo

Opis: V svoji diplomski nalogi sem skušal predstaviti razvoj merilnika naper. Za miren tek kolesa je nujno, da so vse napere pravilno in enakomerno napete. Bistvo diplomske naloge je bilo razviti univerzalen merilnik različnih velikosti in pa oblik presekov naper. Razvoj in tudi izdelava dokumentacije je potekala v programskem paketu Solidworks.
Ključne besede: merilnik, napere, konstruiranje, ročno orodje, Unior
Objavljeno: 26.04.2017; Ogledov: 162; Prenosov: 0

4.
UGOTAVLJANJE PRIMERNOSTI DOLOČANJA VLAGE V TRDNIH ODPADKIH Z NESTANDARDIZIRANO IN STANDARDIZIRANO METODO
Nuša Edelbaher, 2017, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo ugotavljali, katera metoda določanja vlage v trdnih odpadkih je boljša, ali je to standardna metoda ali hitra metoda. Pri standardni metodi smo uporabljali sušilnik – suhi stabilizator serije EASY, za hitro metodo smo uporabljali merilno napravo EMCO AP 500 – M3. Za obe metodi določanja vlage smo uporabljali 5 različnih vzorcev po 3 paralelke. Pri obeh metodah smo meritve izvajali na dveh materialih, to je karton in SRF. Za SRF smo želeli tudi glede na dobljene izračune določiti merilno območje. Po dobljenih rezultatih smo lahko izračune primerjali in ugotovili, katera metoda je boljša.
Ključne besede: karton, SRF, vzorec, vzorčenje, meritve, vsebnost vlage, trdni odpadki
Objavljeno: 06.04.2017; Ogledov: 112; Prenosov: 14
.pdf Polno besedilo (1,81 MB)

5.
Optimizacija modelnih plošč za livarsko industrijo
Dejan Gabrovec, 2017, diplomsko delo

Opis: Raziskovanje diplomskega dela se nanaša na razvoj slovenske livarne, ki se je specializirala za litje orodij za steklarsko industrijo. V začetku leta 2016 je podjetje zagnalo novo formarsko linijo, ki je prinesla povečanje kapacitet, po drugi strani pa kar nekaj sprememb, na katere podjetje ni bilo pripravljeno. To so pokazali prvi rezultati v primerjavi s starejšo formarsko linijo. Takrat je postalo jasno, da bodo razlike v linijah (geometrijske, mehanske) še kako vplivale na potek procesa in njegovo pripravo. Zato smo se odločili za optimizacijo modelnih plošč, saj je to področje, ki lahko bistveno izboljša izkoriščenost linije.
Ključne besede: livarstvo, modelne plošče, montaža, optimizacija, steklarska orodja
Objavljeno: 04.04.2017; Ogledov: 37; Prenosov: 9
.pdf Polno besedilo (1,63 MB)

6.
Razvoj elektro uporovne komorne peči (eup kv 1000/600)
Dejan Jazbec, 2017, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje razvoj elektro uporovne komorne peči od začetne zasnove do zaključnega izdelka. V podjetju BOSIO d.o.o so dobili naročilo te peči od podjetja NIRO STEEL Jesenice, ki je tudi podalo zahteve za peč. Podobno peč so v podjetju že izdelali vendar zelo dolgo nazaj, tako da ni bilo nikakršnih primerov za vizualno predstavo izdelka. Potrebno je bilo narediti 3D model celotne peči ter zahtevano dokumentacijo za izdelavo peči po predpisanih kriterijih. Na koncu pa seveda tudi izdelati zahtevano peč za naročnika.
Ključne besede: razvoj peči, popuščanje napetosti, komorna peč
Objavljeno: 31.03.2017; Ogledov: 52; Prenosov: 14
.pdf Polno besedilo (3,25 MB)

7.
Izkoriščanje odpadne toplote sežigalne čistilne naprave
David Gorenjak, 2017, diplomsko delo

Opis: V podjetju SwatyComet, umetni brusi in nekovine d.o.o. čistijo izpuste obremenjene z hlapi organskih topil s pomočjo sežiga. Dimne pline s sežigalne čistilne naprave temperature 180°C izpuščajo v okolico in s tem izgubljajo dobršen del toplote, ki bi jo bilo mogoče koristno uporabiti. V diplomski nalogi želimo opraviti idejno študijo energetske in ekonomske učinkovitosti tega sistema.
Ključne besede: Obnavljanje energije, RTO, prenosniki toplote
Objavljeno: 07.03.2017; Ogledov: 69; Prenosov: 11
.pdf Polno besedilo (2,68 MB)

8.
Tehnološka in konstrukcijska optimizacija orodja za demontažo členkastih verig
Tadej Črešnar, 2017, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je izboljšati orodje za (de)montažo členkastih verig. Ker se je orodje pri (de)montaži verig porušilo oziroma poškodovalo verigo, smo morali z ustreznimi konstrukcijskimi spremembami in spremembo tehnoloških postopkov izboljšati obstoječe orodje. Na zahtevo kupca smo morali izdelati testno napravo za merjenje loma ohišja orodja. Naloga najprej predstavi orodje in njegove sestavne dele, nato pa opiše problem in vse rešitve, ki smo jih uporabili za izboljšavo orodja.
Ključne besede: Orodje za (de)montažo verige, ohišje, ročica, vtiskovanje, stenica, lom stenice, lom ohišja
Objavljeno: 07.03.2017; Ogledov: 105; Prenosov: 31
.pdf Polno besedilo (2,59 MB)

9.
Konstruiranje pridržalne čeljusti za sistem odpiranja napihovalnega tulca Roll-Bond plošče za HPO3
Amadej Sklepič, 2017, diplomsko delo

Opis: Za temo diplomskega dela, smo se dogovorili v podjetju Talum IZPARILNIKI d.o.o., kjer sem opravljal praktično usposabljanje. V diplomski nalogi je predstavljeno konstruiranje pridrževalnih čeljusti, s pridržalno enoto, za sistem odpiranja napihovalnega tulca Roll-Bond plošče za stroj HPO3. Razlog za izdelavo novih čeljusti, je v obstoječih čeljustih, ki nimajo ustrezne zatesnitve, prav tako pa se težko prilagajajo na različne debeline Roll-Bond plošč. Želja je bila konstruirati in izdelati nove čeljusti, ki bodo zmanjšale izmet in morebitna servisna dela. V uvodu je opisana družba Talum in podjetje Talum IZPARILNIKI d.o.o. in njihovi produkti. Nato je opisan problem, ki se je pojavljal do sedaj in rešitev dosedanjega problema. Po dogovoru s sodelavci o novi rešitvi, je sledilo 3D modeliranje čeljusti s pridržalno enoto. Predstavljena je tudi izdelava in montaža končnega izdelka.
Ključne besede: konstruiranje, čeljust, Roll-Bond, izparilnik, HPO3
Objavljeno: 28.02.2017; Ogledov: 142; Prenosov: 19
.pdf Polno besedilo (1,88 MB)

10.
Konstruiranje več gnezdnega gumarskega orodja za brizganje tesnil za ladijski ventilator
Tomaž Vidovič, 2017, diplomsko delo

Opis: V prvem delu diplomskega dela je predstavljeno konstruiranje 64-gnezdnega orodja za brizganje gume (EPDM 30). Samo orodje je bilo potrebno skonstruirati tako, da je ustrezno zaščiteno in priročno za posluževalca, hkrati pa smo s konstrukcijo moral doseči vse potrebne pogoje za izdelavo orodja, pri katerem gre za zahtevno obliko. Pri tem smo izvedli delitev s tremi gravurnimi ploščami. Za samo orodje smo določili tudi standardne vodilne elemente in preračunali potrebno moč grelcev. V drugem delu je prikazano modeliranje elektrode za potopno erozijo, s katero smo lahko izdelali celotno gravuro po kupčevih zahtevah. V diplomskem delu je prikazan celoten postopek, ki je potreben za izdelavo gumarskega orodja, od začetka konstruiranja do predaje dokončane konstrukcije z vso pripadajočo dokumentacijo za izdelavo, skupaj z dodatnimi 3D-modeli elektrod.
Ključne besede: konstruiranje, orodje, potopna erozija, modeliranje, elektrode
Objavljeno: 27.02.2017; Ogledov: 120; Prenosov: 38
.pdf Polno besedilo (2,56 MB)

Iskanje izvedeno v 0.31 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici