| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 2627
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Obdelava plošče za vakuumsko posodo
Jure Kralj, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema opis obdelave plošče, ki v končni obliki služi kot vrata vakuumske posode. Namen diplomskega dela je optimizacija posameznih operacij, ki imajo največji vpliv na obdelovalni čas. Na začetku smo definirali potrebne stroje in predpostavili ustrezen način vpenjanja obdelovanca. V tehnologiji obdelave smo opisali vsebino delovnih potekov, ki zajemajo več operacij ter orodja, uporabljena pri izvedbi operacij. Preverili smo ustreznost obdelave z merjenjem oblik, tolerančnih mer in izvedli smo kontrolo kvalitete hrapavosti površine, ter rezultate meritev zapisali v merski protokol. Zadnji del diplomskega dela smo namenili simulaciji poti orodja, kjer smo s spremembo ključnih parametrov dosegli optimizacijo časa obdelave.
Ključne besede: obdelava, optimizacija, rezkanje, plošča, simulacija
Objavljeno v DKUM: 08.06.2023; Ogledov: 30; Prenosov: 0

2.
Razvoj sistema za hitro menjavo in manipulacijo kovaških orodij
Tomaž Plajnšek, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen razvoj sistema za hitro menjavo in manipulacijo kovaških orodij. Sistem in naprava bosta v podjetju omogočala hitro in predvsem manj naporno menjavo kovaških orodij. Na začetku je opisan obstoječi problem in omejitve ter zahteve podjetja. Iz podanih zahtev je bila pripravljena funkcijska struktura in konstrukcijski zahtevnik. Z ozirom na delne funkcije so bile poiskane variantne rešitve, ki so bile uporabljene za koncipiranje različnih konceptov. Izmed več konceptov je bil izbran najprimernejši in zasnovan do podrobnosti. Za kontrolo vgrajenih delov so bili narejeni trdnostni preračuni. Po fazi snovanja so bili pridobljeni predračuni za vgrajene dele in narejen stroškovni izračun materiala. Rezultat diplomskega dela je dokumentacija, s katero bo podjetje lahko izdelalo izdelek in z njim prihranilo napor in čas v proizvodnji.
Ključne besede: razvoj izdelka, konstruiranje, mobilna dvižna miza, kovaško orodje
Objavljeno v DKUM: 22.05.2023; Ogledov: 79; Prenosov: 35
.pdf Celotno besedilo (2,87 MB)

3.
Proces optimizacije dela na CNC obdelovalnem centru
David Harc, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo opisali vpliv slabe organizacije, kakšne posledice prinašajo organizacijske izgube in kako se zaradi slabo optimiranih delovnih mest in strojev povečujejo pretočni časi. Z opazovanjem delovnega mesta v podjetju smo ugotovili izgube časa zaradi delavca, ki jih ni bilo mogoče odpraviti. Problem smo rešili z optimizacijo dela za doseganje večje zmogljivosti strojev.
Ključne besede: optimizacija, točno ob pravem času (JIT), kapacitete
Objavljeno v DKUM: 07.12.2022; Ogledov: 325; Prenosov: 152
.pdf Celotno besedilo (1,33 MB)

4.
Vpliv lastnosti goriv na karakteristike curka dizelskega motorja
Aljaž Hanžel, 2022, diplomsko delo

Opis: Ob vse večji energetski krizi ter neizogibnem dejstvu, da bo človeštvo slej ko prej porabilo zalogo nafte, se pojavlja vprašanje, kaj bo nadomestilo fosilna goriva. Biogoriva so eden izmed trenutno najpogostejših odgovorov na zastavljeno vprašanje. Namen tega dela je bilo pridobiti podatke o vplivu lastnosti biodizelskega goriva na tok v visokotlačni šobi ter na curek, ki se razvije ob vbrizgavanju v zgorevalni prostor motorja. Te podatke smo pridobili na podlagi numerične analize, ki smo jo izvedli v programskem okolju AVL FIRE. Te podatke smo primerjali s podatki enake analize, ki smo jo izvedli za klasično dizelsko gorivo. Opazili smo, da se višja dinamična viskoznost, gostota ter površinska napetost biogoriva odražajo na večji dolžini ter ožji širini curka goriva. Iz rezultatov je razvidno tudi, da uporaba biodizla privede do manjših kapljic goriva ter počasnejšega razvoja kavitacije v toku skozi izvrtino šobe.
Ključne besede: dizel, biogorivo, vpliv lastnosti goriva, lastnosti curka, lastnosti toka, numerična simulacija, programski paket AVL FIRE
Objavljeno v DKUM: 05.10.2022; Ogledov: 274; Prenosov: 108
.pdf Celotno besedilo (2,04 MB)

5.
Validacija rdt orodij za obremenitev vetra na osamljeni stavbi
Aljaž Hajdinjak, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sem predstavil validacijo numeričnih orodij na primeru gradbene aerodinamike in sicer na obremenitvi vetra na osamljeni stavbi. Primerjal sem sem programe za računalniško dinamiko tekočin: SimScale, Ansys in Solidworks. Dobljene rezultate sem primerjal z eksperimentalnimi podatki »Architectural Institute of Japan«, ki zajemajo hitrosti v posamezni merilnih točkah. Najboljše ujemanje hitrosti sem dobil z Ansys. Izračunane koeficiente upora sem primerjal tudi s koeficienti iz literature.
Ključne besede: RDT, validacija, gradbena aerodinamika
Objavljeno v DKUM: 04.10.2022; Ogledov: 211; Prenosov: 62
.pdf Celotno besedilo (2,96 MB)

6.
Razvoj prototipa senčnika in zaščite zaslona merilnega inštrumenta
Martin Medvešek, 2022, diplomsko delo

Opis: S pomočjo mentorjev je bil izbran projekt, ki je bil realiziran v podjetju Dewesoft. Razvojni problem je predstavljal merilni instrument z zaslonom, ki je ob izvajanju meritev na terenu izpostavljen močni sončni svetlobi in dejavnikom, ki lahko poškodujejo zaslon. Rešitev dela je predstavljal razvoj sistema senčnika merilnega instrumenta, ki nudi tudi ustrezno zaščito zaslona. Realizacija problema in razčlenitev zahtevnika sta potekali na mednarodni ravni s sodelovanjem podružnice podjetja iz Italije, pri čemer so se morebitni popravki in zahteve usklajevali z naročnikom projekta. Razvoj senčnika je potekal z modeliranjem, pri čemer je bil uporabljen programski paket PTC Creo in s pomočjo tega izdelana tudi tehniška dokumentacija. V nadaljevanju sta sledili izdelava in analiza prototipa s popravki in izdajo končne različice sistema senčnika.
Ključne besede: merilni instrument, senčnik, PTC Creo, vizualizacija, 3D-tisk
Objavljeno v DKUM: 03.10.2022; Ogledov: 246; Prenosov: 0

7.
Zamenjava robnika vrat hladilnika s pomočjo MKE analize
Vid Ojsteršek, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema numerično analizo robnika vrat. Podjetje Gorenje želi zaradi namena pocenitev obstoječi material robnika vrat, ABS (Akrilonitril butadien stiren), zamenjati z materialom PS (polistiren). V ta namen se je s pomočjo metode končnih elementov lociralo najbolj obremenjene dele robnika. Cilj naloge je prikazati največje napetosti in pomike ter primerjati razliko med materialoma glede na trdnost in vzdržljivost robnika vrat. V diplomskem delu sta zajeta postopka izvedbe numeričnih simulacij robnikov, čemur sledi analiza in primerjava rezultatov simulacij.
Ključne besede: numerična simulacija, robnik vrat, napetost, pomik, primerjava
Objavljeno v DKUM: 03.10.2022; Ogledov: 219; Prenosov: 54
.pdf Celotno besedilo (1,96 MB)

8.
Razvoj krmilnega programa zalogovnika plastičnih pladnjev za plastenke
Matic Kostevc, 2022, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je bil razvoj krmilnega programa za zalogovnik plastičnih pladnjev za plastenke. Zalogovnik je potreben za zalaganje proizvodne linije s plastičnimi pladnji, ki vstopajo zloženi in morajo prihajati ven po eden. Program je bil razvit v programskem okolju TIA PORTAL 15.1 in realiziran s krmilnikom Siemens S7-1500. Program je bil napisan tako, da je bil zalogovnik lahko krmiljen v avtomatskem in ročnem načinu, za katerega je moral biti ustvarjen uporabniški vmesnik na modulu HMI. Zalogovnik je po končanju naloge deloval v skladu s predpisanimi parametri.
Ključne besede: avtomatizacija, Siemens PLK, Tia Portal, frekvenčni pretvornik, uporabniški vmesnik, indukcijski senzor, ventil, fotocelica
Objavljeno v DKUM: 30.09.2022; Ogledov: 190; Prenosov: 0

9.
Razvoj koncepta gretja segmentalnega orodja na valjarskem stroju za toplo valjanje aluminijastih surovcev
David Fijavž, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je na kratko predstavljeno podjetje Unior, d. d., v sodelovanju s katerim sem opravljal nalogo. Poleg tega je na kratko opisano utopno kovanje, še posebej kovanje aluminija. Za slednjega je predstavljena tudi ustrezna faza na kovaški liniji, ki jo uporabljajo v podjetju. Drugi del zajema moja raziskava, primerjava in izbira grelcev, s katerimi se bo grelo segmentno orodje. Na koncu je opisan postopek razvoja in modeliranja ohišja ter nosilca, v katerih bodo grelci.
Ključne besede: razvoj, utopno kovanje, gretje, valjarna naprava, modeliranje, CATIA, ohišje, nosilec
Objavljeno v DKUM: 30.09.2022; Ogledov: 236; Prenosov: 75
.pdf Celotno besedilo (4,46 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

10.
REKONSTRUKCIJA NOSILNE KONZOLE PLUGA OPV 1000
Matej Brglez, 2022, diplomsko delo

Opis: V zaključnem delu sem rekonstruiral glavno nosilno konzolo za obračalni variabilni plug za oranje. Podjetje se je za rekonstrukcijo odločilo zaradi nenehnih sprememb, ki so sčasoma postale nesmiselne in neestetske. Glavne dimenzije konzole sem moral ohraniti, saj se plug in priklop nista spremenila. Pri konstruiranju sem bil pozoren tudi na to, da jo lahko izdelamo z manj varjenja, da tako privarčujemo tudi pri času izdelave. Znotraj zaključnega dela sem izvedel tudi preračun sil pri oranju in pri obračanju pluga, na osnovi katerih sem naredil tudi numerični trdnostni preračun napetosti in pomikov.
Ključne besede: konstruiranje, numerični preračun, kmetijska mehanizacija
Objavljeno v DKUM: 30.09.2022; Ogledov: 350; Prenosov: 138
.pdf Celotno besedilo (3,04 MB)

Iskanje izvedeno v 0.34 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici