| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 2781
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Vzvratno inženirstvo krila rotacijske črpalke mlekovoda
Nejc Grubič, 2024, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena izdelava krila rotacijske črpalke z metodo vzvratnega inženirstva. Najprej je predstavljen postopek vzvratnega inženirstva in njegova uporaba v različnih industrijah. Predstavljen je tudi postopek 3D tiskanja. V diplomskem delu je zajet celoten postopek izdelave krila. Predstavljeni so vsi postopki, ki jih uporabimo pri metodi vzvratnega inženirstva. Za izdelavo krila rotacijske črpalke so bili uporabljeni 3D skeniranje, modeliranje s pomočjo CAD programa ter 3D tiskanje v pravem merilu, saj je bil izdelek manjši in ni bilo potrebno izdelovati makete v pomanjšani obliki.
Ključne besede: rotacijska črpalka mlekovoda, krilo, vzvratno inženirstvo, 3D skeniranje, 3D tiskanje, 3D modeliranje, mleko
Objavljeno v DKUM: 12.04.2024; Ogledov: 14; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (2,61 MB)

2.
Konstruiranje stiskalnice za odpiranje zavarjenih kosov s komprimiranim zrakom
Luka Lušo, 2024, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo obravnavali zadnjo avtomobilsko luč in njeno razgradnjo na osnovne komponente. Pri samem diplomskem delu smo uporabili različne metode ki se uporabljajo v konstruiranju, kot so CAD modeliranje, brainstorming, metoda 365 itd. Glavni rezultat tega je 3D-CAD model stiskalnice s pomočjo katere lahko ločujemo dve glavni zunanji komponenti zadnje avtomobilske luči, steklo in ohišje. Zaključek je da je izdelava tega možna znotraj zastavljenih zahtev, ter ob primerni uporabi orodij, lahko sam koncept skoraj vedno optimiziramo na željene zahteve.
Ključne besede: proizvodni izmet, zadnja avtomobilska svetila, konstruiranje
Objavljeno v DKUM: 12.04.2024; Ogledov: 4; Prenosov: 0

3.
ZASNOVA, IZDELAVA IN MONTAŽA SODOBNE PERGOLE
Uroš Bagari, 2024, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljena zasnova, izdelava in montaža sodobne pergole. Najprej sem predstavil vrste pergol in njihove značilnosti. Nato sem določil tehnološke postopke in materiale za izdelavo pergole, prav tako pa tudi vrstni red montažnih operacij. Pergola je predstavljena po segmentih. Začne se z osnovno konstrukcijo, sledi zasteklitev strehe in na koncu vgradnja raznih dodatkov. V diplomski nalogi sem vsak segment podrobno opisal in predstavil njegov namen. Na koncu sem dodal še okvirni finančni vidik in razmišljanje glede razvoja pergol v prihodnosti.
Ključne besede: pergola, zasnova, izdelava, montaža
Objavljeno v DKUM: 12.04.2024; Ogledov: 3; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (1,45 MB)

4.
Konstruiranje priprave za predmontažo motorja ttx
Tilen Krenos, 2024, diplomsko delo

Opis: Tema diplomskega dela izhaja iz podjetja Farmtech d.o.o. V diplomskem delu je predstavljen razvoj priprave za predmontažo motorja. Razlog za izdelavo je potreba po večji varnosti pri montaži in transport predmontiranega motorja. V uvodnem delu je predstavljen dosedanji problem in idejna rešitev. V nadaljevanju je opisan postopek konstruiranja modela in same izdelave priprave. V zaključku diplomskega dela pa so prikazani rezultati končnega izdelka.
Ključne besede: konstruiranje, priprava, predmontaža, transport
Objavljeno v DKUM: 12.04.2024; Ogledov: 2; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (3,60 MB)

5.
Načrtovanje tračnega transporterja za sortiranje vijačnih spon za jekleno ločno podporje z uporabo tehnologije strojnega vida
David Šiljeg, 2024, diplomsko delo

Opis: V premogovniku Velenje uporabljajo vijačne spone za spojitev lokov jeklenega ločnega podporja. V diplomskem delu smo izvedli analitični preračun tračnega transporterja, ki je podpora procesu sortiranja vijačnih spon. Za učinkovito sortiranje objemk in veznic vijačnih spon smo proučili možnost vpeljave sistema strojnega vida. V programskem okolju Matlab smo analizirali posnetke veznic in objemk ter izdelali dva algoritma za sortiranje objemk in veznic vijačnih spon. Sistem strojnega vida za sortiranje objemk je bil 90 % učinkovit, medtem ko je sistem za sortiranje veznic dosegel 100 % učinkovitost.
Ključne besede: tračni transporter, strojni vid, Matlab, vijačne spone, sortiranje
Objavljeno v DKUM: 12.04.2024; Ogledov: 4; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (3,68 MB)

6.
Obnašanje giroidnih materialov z dodanimi avksetičnimi vzorci
Blaž Vičman, 2024, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomske naloge je bil preučiti vpliv spreminjanja parametrov avksetičnih vzorcev na vrednost Poissonovega razmerja giroidnih materialov pod obremenitvijo. S pomočjo geometrijskih modelov ter računalniških simulacij smo pokazali, da avksetični vzorci vplivajo na Poissonovo razmerje giroidnih materialov. Vpliv je odvisen od materialnih lastnosti avksetičnih vzorcev, razmerja med velikostjo avksetične in giroidne celice ter od položaja avksetičnega vzorca na modelu. Ugotovili smo tudi, da je za vpliv na Poissonovo razmerje dovolj uporabiti samo del avksetičnega vzorca.
Ključne besede: giroidni materiali, avksetične strukture, Poissonovo razmerje, metoda končnih elementov
Objavljeno v DKUM: 04.04.2024; Ogledov: 36; Prenosov: 11
.pdf Celotno besedilo (5,68 MB)

7.
Zasnova in izdelava odrivne platforme pri skoku športnika : diplomsko delo
Klemen Vostner, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sta predstavljeni idejna zasnova in izdelava odrivne platforme. Opisana je uporabljena strojna oprema in posamezne komponente same konstrukcije, od zasnove v programu za modeliranje do realizacije. Prikazani sta pritrditev in povezava merilne celice z elementi sistema za preizkus uporabe pri skoku športnika. Analizirana je tudi vzdržljivost platforme, kar pokaže trdnostni preračun. Za lažjo predstavo so grafično prikazane silnice največjih obremenitev in morebitna deformacija odrivnega sistema.
Ključne besede: odrivna platforma, strojna oprema, modeliranje, pritrditev, merilna celica, obremenitev
Objavljeno v DKUM: 27.03.2024; Ogledov: 72; Prenosov: 11
.pdf Celotno besedilo (2,95 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

8.
Optimizacija in avtomatizacija procesov sestave elektronskih sklopov : diplomsko delo
Mitja Nemec, 2023, diplomsko delo

Opis: V okviru diplomske naloge je bila za podjetje na primeru kontrolne enote letalskih vrat izdelana analiza možnosti izboljšanja procesa sestave. Opisano je področje avtomatizacije proizvodnih procesov. Predstavljen je obstoječ proces in po sklopih razdeljen na posamezne operacije ter njihov analitični preračun. Na koncu je narejena primerjava dobljenih vrednosti in preračunov z vrednostmi optimiziranega proizvodnega procesa. Rezultat diplomskega dela je izboljšati proces sestave elektronskih sklopov, ki jih podjetje izdeluje.
Ključne besede: proizvodnja, analitična obdelava podatkov, optimizacija, elektronski sklopi
Objavljeno v DKUM: 27.03.2024; Ogledov: 60; Prenosov: 6
.pdf Celotno besedilo (9,02 MB)

9.
Raziskava možnosti skrajševanja nastavitvenih časov na računalniško krmiljenem rezkalnem stroju : diplomsko delo
Žan Ozmec, 2023, diplomsko delo

Opis: Tema diplomske naloge izhaja iz podjetja Mark Metal d.o.o. in se nanaša na njihov 3-osni CNC rezkalni stroj Hermle C400, naloga pa je zmanjšati nastavitvene čase. Diplomsko delo predstavlja podroben opis in značilnosti rezkanja, opis vpenjanja in programiranja CNC rezkalnega stroja ter menjavanja orodij. V diplomskem delu sem predstavil tudi vplive in razloge za nastavitvene čase v podjetju. V nadaljevanju sta opisani metodi 5S in SMED. Raziskal sem tudi čase na stroju pred raziskavo, naredil program v Excelu, ki razvršča obdelovance glede na predpisane pogoje. Na koncu diplomskega dela so podani rezultati in ugotovitve raziskave, ter sklep.
Ključne besede: Rezkanje, CNC rezkalni stroj, nastavitveni čas, zmanjšanje
Objavljeno v DKUM: 18.03.2024; Ogledov: 83; Prenosov: 8
.pdf Celotno besedilo (1,94 MB)

10.
Rekonstrukcija stranskih vodilnih koles na stroju za pripravo aluminijastih kolobarjev : diplomsko delo
Timotej Rebernak Pliberšek, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo s pomočjo računalniških simulacij analizirali os vodilnih koles cepilno pripravljalnega stroja alumijastih kolobarjev, kjer so se pojavljale razpoke na oseh. S pomočjo rezultatov numerične analize obstoječe osi smo ugotovili vzrok za nastajanje razpok, ter predlagali boljšo konstrukcijsko rešitev osi na podlagi rezultatov. Numerične simulacije smo izvajali s pomočjo programskega paketa PrePoMax, ki temelji na metodi končnih elementov.
Ključne besede: rekonstrukcija, podjetje Impol d.o.o, numerične simulacije, metoda končnih elementov, SolidWorks, PrePoMax
Objavljeno v DKUM: 05.03.2024; Ogledov: 192; Prenosov: 26
.pdf Celotno besedilo (3,82 MB)

Iskanje izvedeno v 0.62 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici