SLO | ENG

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 1758
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
VODENJE VERTIKALNEGA HIDRAVLIČNEGA VALJA Z INDUSTRIJSKIM KRMILNIKOM
Tilen Semenič, 2017, bachelor thesis/paper

Abstract: V okviru diplomske naloge je izdelan hidravlični sistem z avtomatičnim vodenjem pomika batnice vertikalnega hidravličnega valja. Vodenje je izvedeno s pomočjo industrijskega krmilnika. Poleg hidravličnega valja ključno komponento pri izvedbi predstavlja elektrohidravlični proporcionalni potni ventil. V smiselnem zaporedju je prikazana zasnova in izvedba mehanskega dela hidravličnega sistema, ki vsebuje tudi načrt električne priključitve naprave z industrijskim krmilnikom Siemens S7-200 in zunanjimi napravami. Programiranje krmilnika je smiselno predstavljeno pri metodi avtomatizacije hidravličnega sistema.
Keywords: vertikalni hidravlični valj, proporcionalni ventil, industrijski krmilnik
Published: 19.09.2017; Views: 2; Downloads: 1
.pdf Full text (6,56 MB)

2.
Pozicioniranje vertikalnega hidravličnega valja z industrijskih krmilnikom
Davor Repatec, 2017, bachelor thesis/paper

Abstract: V okviru diplomske naloge smo izdelali avtomatično zvezno vodenje vertikalnega hidravličnega valja z industrijskim krmilnikom. Hidravlični pogon je poleg napajalnega agregata sestavljen iz proporcionalnega ventila z vgrajeno regulacijo odprtja ventila in vertikalnega hidravličnega valja. Izdelali smo dokumentacijo za izdelavo in nabavo manjkajočih delov. Zasnovali smo proces za pozicioniranje hidravličnega valja, ki lahko služi za preoblikovanje kovin ter proučili uporabo inkrementalnega dajalnika z uporabo hitrega števca.
Keywords: Hidravlični valj, proporcionalni ventil, pozicioniranje, PLC, hitri števec
Published: 19.09.2017; Views: 1; Downloads: 1
.pdf Full text (4,81 MB)

3.
Numerična analiza napetosti v hidravličnih razpiralih z metodo končnih elementov
Rok Rutnik, 2017, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo preučuje napetosti v nosilcih hidravličnih razpiral, ki se uporabljajo pri reševalnih postopkih ob prometnih, naravnih in drugih nesrečah. Geometrija modela je bila modelirana v programu Solidworks in uvožena v programski paket Abaqus CAE za analizo napetosti z metodo končnih elementov. Na podlagi analiz prvotnega modela so bile izdelane tri konstrukcijske rešitve za zmanjšanje skupne mase nosilcev. Na vsakem modelu je potekala analiza v zaprtem in v odprtem položaju. Rezultati raziskav so podali dve rešitvi, ki sta zmanjšali skupno maso ter izboljšali napetosti v snemljivih konicah.
Keywords: hidravlično razpiralo, metoda končnih elementov, Abaqus, simulacije napetosti
Published: 19.09.2017; Views: 1; Downloads: 1
.pdf Full text (4,70 MB)

4.
Potreben nabor znanj s področja pnevmatičnih krmilj za tehnike
Blaž Weiss, 2017, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomski nalogi so povzete osnove s področja pnevmatičnih krmilji in opisane FESTO komponente, s katerimi razpolagamo na Fakulteti za strojništvo. Zasnovali in izdelali smo nabor vaj, ki bodo služile za praktično usposabljanje študentov in šolanje udeležencev iz industrije. Del obsega diplomskega dela predstavlja tudi uporaba virtualnega orodja za načrtovanje pnevmatičnih krmilji, ki bo omogočilo spremljanje delovanja krmilji kot celote ali po posameznih, sledečih si korakih.
Keywords: pnevmatika, krmilja, FESTO komponente, praktične vaje
Published: 19.09.2017; Views: 1; Downloads: 0
.pdf Full text (2,14 MB)

5.
Komunikacija rotacijske mize z industrijskim robotom kuka krc1
Matic Trčak, 2017, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo obsega preučevanje možnosti komunikacije med rotacijsko mizo in industrijskim robotom KUKA KRC 1. Podrobneje opisuje povezavo med krmilniki mize, robota KUKA in robota ACMA XR 701. Opisuje postopke in pristope k analizi in izvedbi ustrezne komunikacije za pretok potrebnih informacij med omenjenimi napravami.
Keywords: Industrijski robot, rotacijska miza, komunikacija, avtomatizacija
Published: 18.09.2017; Views: 38; Downloads: 3
.pdf Full text (3,11 MB)

6.
Ergonomska analiza delovnega mesta v podjetju Arcont d.d.
Tomaž Roškar, 2017, bachelor thesis/paper

Abstract: Cilj diplomskega dela je proučiti obstoječe delovno mesto v podjetju Arcont d. d., in na podlagi rezultatov predlagati možne izboljšave. Na obravnavanem delovnem mestu se izvaja razrez pločevine na velikih škarjah AMADA GX1230. Analizirali smo rezultate meritev okoljskih pogojev in izračunali stopnje obremenitev (hrup, toplota). Uporabljeni sta bili opazovalni metodi za ugotavljanje problematičnih telesnih položajev delavca, OWAS in RULA. Za primerjavo rezultatov smo naredili še analizo v programskem paketu Jack. V zaključku so podani predlogi ukrepov in izboljšav.
Keywords: ergonomija, ergonomska analiza, OWAS, RULA, Jack
Published: 15.09.2017; Views: 52; Downloads: 5
.pdf Full text (2,61 MB)

7.
Izboljšanje konstrukcije omar za orožje
Denis Ploj, 2017, bachelor thesis/paper

Abstract: Med praktičnim usposabljanjem v podjetju Primat d.d. se mi je ponudila priložnost sodelovati pri novem projektu omar za orožje. Konstrukcija omar stare generacije je bila preveč robustna in cenovno neugodna za novega naročnika. Odločili smo se uvesti nekatere konstrukcijske in tehnološke spremembe. Skozi proces izgradnje in izdelave omar smo naleteli na mnoga vprašanja in težave. Največ težav nam je povzročalo varjenje in upogibanje pločevine, saj je le ta debeline zgolj 3 mm. Problem smo reševali z manjšim številom zvarov, boljšo pričvrstitvijo elementov med seboj v procesu varjenja in uporabo čim manj upogibov.
Keywords: Primat tovarna kovinske opreme d.d. Maribor, omare za orožje, varjenje, upogib pločevine.
Published: 15.09.2017; Views: 69; Downloads: 0

8.
Konstruiranje naprave za testiranje zaznavanja posod na indukcijskih ploščah
Marko Pogačar, 2017, bachelor thesis/paper

Abstract: V nalogi je predstavljen postopek konstruiranja naprave za testiranje zaznavanja posod na indukcijskih ploščah. Indukcijska plošča se lahko pokvari zaradi napačnih posod oziroma njihove nepravilne uporabe, zato je potrebno sisteme za zaznavanje testirati ter jih izboljšati. Naprava omogoča testiranje ter zagotavlja ponovljivost rezultatov. Zaradi prilagodljivih nog jo je možno namestiti na praktično vsako indukcijsko ploščo, naenkrat pa je možno testirati eno kuhališče. Naprava dviguje in spušča feromagnetni disk na kuhališče indukcijske plošče in s tem simulira slabo posodo oziroma nepravilno uporabo posode. Ker je naprava še v fazi izdelave, še ni bila testirana, njeni kritični elementi pa so bili skonstruirani s pomočjo računalniških simulacij.
Keywords: indukcijska plošča, zaznavanje posode, testiranje, konstruiranje
Published: 14.09.2017; Views: 26; Downloads: 0
.pdf Full text (4,25 MB)

9.
Vgradnja pomožnega motorja na vozilo gnano s človeško močjo
Matej Matela, 2017, bachelor thesis/paper

Abstract: V okviru diplomske naloge smo konstruirali planetno gonilo, ki bo gnalo zadnje kolo tricikla. Skicirali smo tudi predvideno pritrditev pomožnega motorja. Motorju smo morali skonstruirati funkcionalno, majhno, planetno gonilo tipa 2AA. Predstavljen je tudi analitični preračuni gredi in zobnikov planetnega gonila. Tako smo se dobro seznanili z lastnostmi planetnih gonil.
Keywords: Mobilnost, pomožni motor, planetno gonilo, analitični preračuni, konstruiranje
Published: 14.09.2017; Views: 29; Downloads: 4
.pdf Full text (2,32 MB)

10.
Inovacijske poti pri razvoju sistema za doziranje tablet
Goran Rocner, 2017, bachelor thesis/paper

Abstract: Inovacijski proces je zapleten in dolgotrajen proces. Diplomska naloga prikazuje inovacijski proces na primeru sistema za doziranje tablet. Sam inovacijski proces je sestavljen iz več posameznih faz in korakov, vključuje pa tudi uporabo kreativnih tehnik. Ti posamezni koraki (iskanje idej, vrednotenje idej, razvoj izdelka) so v okviru diplomske naloge na kratko opisani. Inovacijski proces smo morali predčasno zaključiti na nivoju invencije. S sistemom za doziranje tablet smo premagali določen problem, za katerega smo izdelali prototip. V izdelek bi bilo treba vložiti več časa in denarja, da bi ga lahko nadalje razvili v inovacijo.
Keywords: inovativnost, inovacijski proces, doziranje tablet
Published: 14.09.2017; Views: 10; Downloads: 0
.pdf Full text (1,88 MB)

Search done in 0.25 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica