SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 1866
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Idejna zasnova učnega centra za avtomatizacijo in robotizacijo Lunta
Jakob Novak, 2018, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena idejna zasnova učnega centra Lunta, razdeljena na več posameznih celic z možnostjo raznolikega izobraževanja na področju avtomatizacije in robotizacije. Glede na geometrijo prostora smo skupaj s podjetjem določili razpored robotskih celic ter postavitev komponent (robotov, transportnih sistemov in krmiljenja). Robotske celice so bile naprej zasnovane v 3D-modelirniku SolidWorks, nato pa je bila narejena animacija v programskem okolju RobotStudio.
Keywords: robot, robotska celica, RobotStudio, SolidWorks, avtomatizacija, robotizacija
Published: 19.07.2018; Views: 2; Downloads: 0
.pdf Full text (2,24 MB)

2.
Določevanje končnih funkcionalnih skupin produktov hidrolize odpadnih poliestrnih tekstilnih materialov
Patricija Bizjak, 2018, bachelor thesis/paper

Abstract: Sodobna potrošniška družba ima kot posledico proizvodnjo velike količine najrazličnejših materialnih dobrin in hkrati velike količine odpadkov. Mednje sodijo tudi odpadni poliestrni tekstilni materiali. Slednji so biološko težko razgradljivi, zato je ustrezno ravnanje z njimi še toliko bolj pomembno. Kot učinkoviti kemijski postopki razgradnje so se izkazale različne oblike hidrolize. Diplomsko delo smo zato namenili analizi odpadnih poliestrnih tekstilnih materialov z alkalno in nevtralno hidrolizo z uporabo potenciometričnih titracij v nevodnem mediju. Uporabljeni sta bili topili dimetil sulfoksid (DMSO) in benzil alkohol. Na podlagi meritev in izračunov končnih karboksilnih (COOH) skupin smo prišli do ugotovitve, da je učinkovitost razgradnje odvisna od kombinacije več dejavnikov, med katerimi so poleg vrste hidrolize še sestava tekstilnega materiala, njegova predpriprava ter reakcijski čas razgradnje.
Keywords: poliester, odpadni tekstil, alkalna hidroliza, nevtralna hidroliza, titracije
Published: 18.07.2018; Views: 26; Downloads: 1
.pdf Full text (1,58 MB)

3.
Parametrično modeliranje kesona
Jure Lah, 2018, bachelor thesis/paper

Abstract: Parametrično modeliranje izdelkov, je način modeliranja, ki omogoča hitro in enostavno spremembo dimenzij izdelka. Parametri in relacije izdelka so smiselno povezani v tabeli globalnih parametrov, omogočajo pa tudi izdelavo družine izdelkov. Parametrično modeliranje podpira večina CAD programov na tržišču. V diplomski nalogi je opisan postopek konstruiranja kesona z uporabo parametričnega modeliranja. Opisano je modeliranje komponent, izdelava sestavov in povezovanje sestavov s tabelo globalnih parametrov. Preverja se tudi pravilnost rešitev na modelu vozila, ki služi kot osnova za nadgradnjo.
Keywords: parametrično modeliranje, keson, CAD
Published: 13.07.2018; Views: 6; Downloads: 8
.pdf Full text (2,33 MB)

4.
Trdnostni preračun nosilcev kril dirkalnika formule student
Irenej Kržič, 2018, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo obravnava statično analizo nosilcev aerodinamičnega paketa Formule Student. Modeli so bili izdelani s programskimi paketi Solidworks 2016 in Catia V5, statične analize pa so bile izvedene v programskem paketu Abaqus 6.14. Namen je skonstruirati novi nosilec, ki je lažji in potencialno tudi bolj tog. S trdnostno analizo različnih geometrij smo dobili nove nosilce kril, ki ustrezajo zastavljenim ciljem.
Keywords: nosilec kril, Formula Student, modeliranje, trdnostna analiza, metoda končnih elementov
Published: 12.07.2018; Views: 42; Downloads: 6
.pdf Full text (2,25 MB)

5.
Projektiranje pakirne linije nožev
Marko Veber, 2018, bachelor thesis/paper

Abstract: POVZETEK V podjetju SIJ Ravne System d. o. o., oddelek Noži, izdelujejo raznovrstne nože, ki jih je potrebno po končani obdelavi pripraviti za transport. Da bi postopki priprave in pakiranja nožev potekali hitreje smo dobili nalogo, da projektiramo avtomatizirano pakirno linijo. Namen naloge je bil projektirati pakirno linijo, ki zajema proces kontrole, razmagnetenja, signiranja, oljenja, pakiranja in tehtanja izdelkov. Preden smo se lotili projektiranja smo si ogledali trenutne razmere in način dela v pakirnici ter nato sestavili zahtevnik. Sledila je izdelava idejne skice in modela zasnove. Postopek konstruiranja se je pričel s konstruiranje transportnega traku ter nato nadaljevali s posameznimi delovnimi enotami. Ko smo skonstruirali vse sestavne dele pakirne linije smo jih sestavili v celoto in nastal je model celotne pakirne linije. Izdelali smo tudi stroškovno analizo.
Keywords: pakiranje, avtomatizirana linija, transportni trak, projektiranje
Published: 11.07.2018; Views: 59; Downloads: 7
.pdf Full text (3,95 MB)

6.
Optimizacija parametrov CNC-obdelave aluminijskega ulitka WB6 in posledična stabilnost procesa obdelave SPC
Dušan Vršič, 2018, bachelor thesis/paper

Abstract: Obvladovanje in stalen nadzor katerega koli procesa je ena od poglavitnih nalog za zagotavljanje kakovostne proizvodnje. Če točno ne vemo, kaj se nam dogaja v proizvodnji, lahko rečemo, da je proces ušel izpod kontrole in ga nimamo več pod nadzorom. Pri mehanski obdelavi izvrtine na ulitku toplotnega izmenjevalca so bila s predhodno tehnologijo v uporabi tri različna namenska orodja. Z zamenjavo rezalnega materiala in nadgradnjo združitve več orodij v eno namensko konstrukcijo orodja sem prihranil tako na času obdelave kakor tudi na stabilnosti procesa. Posledično so se zmanjšali proizvodni stroški obdelave. Z uporabljeno metodo za zagotavljanje končne kakovosti proizvoda SPC sem uspel proces obvladati, da ni prihajalo več do takšnih nihanj oz. variiranj v ključnih izmerah na ulitku.
Keywords: optimizacija, proces, orodje, obdelovalni parametri
Published: 09.07.2018; Views: 29; Downloads: 0

7.
Avtomatizacija paletiziranega transporta izdelkov s sistemom rfid na proizvodni liniji alternatorjev
Gašper Štolfa, 2018, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen potek avtomatizacije procesa. Proces je bil predstavljen na delovnem mestu »Reparatura«. Na njem je paleta krožila po vnaprej določenih tehnoloških zahtevah. Za snovanje programa sem uporabil SIEMENS-ovo programsko okolje TIA portal, ki je v nadaljevanju opisan. Poleg transporta palet je delovno mesto vsebovalo še RFID sistem in čitalca črtne kode. Konfiguracija obeh elementov v program je opisana v jedru. Celoten proces je bil izveden na krmilniku S7-315 2PN/DP.
Keywords: RFID, TIA PORTAL, QR-KODE, SKENER KEYENCE
Published: 09.07.2018; Views: 8; Downloads: 5
.pdf Full text (3,19 MB)

8.
Konstruiranje dvižnih klešč pomožnih zapornic hidroelektrarne
Boštjan Kosajnč, 2018, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen postopek konstruiranja dvižnih klešč pomožnih zapornic hidroelektrarne. Konstrukcija dvižnih klešč mora zadostiti vsem dimenzijskih zahtevam in biti zasnovana tako, da bo prenašala vse obremenitve, ob tem pa mora biti kar se da izkoriščena, enostavna za izdelavo in cenovno konkurenčna. Cilj naloge je bil izdelati projekt konstrukcije vključno s tehničnim navodilom, delavniškimi načrti ter navodili za obratovanje in vzdrževanje. Pri procesu konstruiranja so bile uporabljene analitične metode, izražene v obliki preračunov. Pri modeliranju, izdelavi trdnostnih preračunov po metodi končnih elementov ter izdelavi delavniških načrtov so bila uporabljena inženirska orodja. Konstruiranje dvižnih klešč je potekalo od izdelave statičnega izračuna in določitve profilov v začetni fazi, do izdelave načrtov. Konstrukcijske rešitve so plod inovativnega razmišljanja in kreativnega pristopa k obravnavani tematiki. Ustreznost konstrukcijskih rešitev je razvidna iz izdelave dvižnih klešč in njihove uporabe.
Keywords: dvižne klešče, zajemalni mehanizem, hidroelektrarna, zapornica, konstruiranje
Published: 06.07.2018; Views: 18; Downloads: 0

9.
Postopek izdelave kalupa za izdelek iz gume
Saša Veličkovič, 2018, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen postopek izdelave kalupa za izdelek iz gume. Zaradi hitrega napredovanja tehnologije in vedno večje izbire različnih rezalnih orodij in materialov, iz katerih so ta izdelana, se je pojavila težava, katero izbrati in kako določiti rezalne parametre za samo izdelavo. Problem se je pojavil pri izbiri rezalnega orodja, saj je izdelovanje kontur izdelka zahtevalo izredno majhne premere rezkarjev. Med izdelavo je bilo treba optimizirati rezalne parametre, saj je stroj omogočal maksimalno 10000 vrt/min. V diplomskem delu bom na dejanskem primeru raziskal in pokazal, kako izbrati rezalno orodje in pravilne parametre ter zagotoviti kakovostno površino izdelave.
Keywords: Rezalno orodje, parametri, operacija.
Published: 05.07.2018; Views: 32; Downloads: 6
.pdf Full text (3,59 MB)

10.
Lastno razvit plug pranči1 za spravilo kmetijskega pridelka
Simon Kramberger, 2018, bachelor thesis/paper

Abstract: Zaradi vse večje potrebe po bučnih semenih oz. po bučnem olju v Evropi je velika potreba po pridelovanju buč. A vendar je izredno malo kmetijskih strojev za spravilo tega pridelka. V zadnjih letih se na trgu pojavlja veliko strojev, ki ustrezajo pogojem. Zaradi njihovih visokih cen in nekaterih pomanjkljivosti smo se odločili, da razvijemo svoj plug, imenovan Pranči1, ki nam bo pomagal pri spravilu pridelka. S tem bomo dokazali, da lahko nekatere kmetijske pripomočke s trdim delom razvijemo sami. Izvirna ideja za lastno razviti plug Pranči1 je prišla zaradi pomanjkanja podobnih strojev in zaradi potrebe po čim manjšem finančnem vložku. Zato smo konstruirali stroj in izvedli testiranje.
Keywords: buče, razvoj, izdelava, testiranje, stroj
Published: 11.06.2018; Views: 40; Downloads: 13
.pdf Full text (2,59 MB)

Search done in 0.27 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica