SLO | ENG

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 1836
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Razvoj koncepta orodja za brizganje gume v podjetju tesnila gk d.o.o.
Ervin Najrajter, 2017, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo vsebuje predstavitev prototipnega orodja za brizganje gumijastih izdelkov, ki se je preizkusilo v podjetju Tesnila GK, d. o. o., na Prevaljah. Uvodoma so prikazane teoretične osnove brizganja polimernih izdelkov in lastnosti konstruiranja brizgalnih orodij. V drugem delu je predstavljena sestava prototipnega orodja, opis posameznih segmentov orodja ter delovanje orodja. V zaključku dela so prikazane omejitve preizkušenega prototipnega orodja.
Keywords: brizgalna orodja, elastomeri, konstruiranje, brizganje gume
Published: 16.11.2017; Views: 21; Downloads: 0

2.
Analiza kontrole notranje konture čepa po brušenju
Rene Podlesnik, 2017, bachelor thesis/paper

Abstract: Namen diplomskega dela je analizirati namenske merilne naprave v proizvodni liniji v podjetju GKN Driveline, ki se uporabljajo za meritve notranje konture čepa po brušenju, in odpraviti ugotovljene nepravilnosti pri nadzoru procesa. V teoretičnem delu diplomskega dela sta zajeta opis merilnega sistema in merilnih naprav ter izvedba meritev. V analitičnem delu so zajeti analiza, ovrednotenje podatkov, primerjava rezultatov in izboljšave na merilnem sistemu oziroma merilnih napravah, ki smo jih izvedli za odpravo nepravilnosti in izboljšavo nadzora procesa brušenja.
Keywords: dimenzijske meritve, brušenje, nadzor procesa, analiza meritve
Published: 15.11.2017; Views: 11; Downloads: 0
.pdf Full text (3,25 MB)

3.
Vrednotenje geometrijskih značilnosti nosilca motorja s pomočjo trikoordinatne merilne tehnike
Anže Štukl, 2017, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu je predstavljeno merjenje geometrijskih značilnosti na nosilcu motorja, ki se uporablja v manjših gospodinjskih aparatih. Na izdelku sem izbral določene geometrijske značilnosti, ki sem jih nato ovrednotil z uporabo dveh trikoordinatnih merilnih metod. V podjetju BSH Hišni aparati d. o. o. Nazarje se je za opravljanje meritev uporabil CT-stroj, v Laboratoriju za tehnološke meritve na Fakulteti za strojništvo v Mariboru pa tipalna koordinatna merilna naprava. Opisana je teorija trikoordinatne merilne tehnike, postopek opravljanja meritev ter primerjava izmerjenih rezultatov obeh metod.
Keywords: dimenzijske veličine in tolerance, nadzor proizvoda, trikoordinatna merilna tehnika, ugotavljanje skladnosti
Published: 13.11.2017; Views: 12; Downloads: 0

4.
Metalografska preiskava nosilca žiga
Tomi Kenda, 2017, bachelor thesis/paper

Abstract: V podjetju GKN Driveline Slovenija prihaja do težav pri izdelavi kletk ležajev za homokinetični zglob, in sicer pri prebijanju okenc na kletki, v katero so vstavljene ležajne kroglice. V podjetju želijo zagotoviti daljšo življenjsko dobo nosilca orodja za prebijanje in so se odločili v prvi fazi preiskati ali je uporabljen predpisani material in/ali je toplotno obdelan kot predvideva tehniška dokumentacija. Naloga zajema pregled prelomnih površin, kemijsko analizo, preiskavo mikrostrukture in merjenje trdote. Vse preiskave so privedle do ugotovitve, da sta material in toplotna obdelava materiala v skladu s tehniško dokumentacijo. Rešitev je potrebno zato poiskati bodisi v drugem materialu, drugačni obdelavi ali v spremembi konstrukcije nosilca.
Keywords: GKN, Nosilec žiga, Metalografska preiskava, Meritve trdote
Published: 10.11.2017; Views: 51; Downloads: 2
.pdf Full text (3,87 MB)

5.
Razvoj in izdelava stroja za izdelavo peletov
Matjaž Kramar, 2017, bachelor thesis/paper

Abstract: Izvirna ideja za diplomsko nalogo je prišla iz predloga, da bi se lahko sorodniki, ki imajo v lasti manjšo lesarsko delavnico, sami oskrbovali z peleti. V ta namen je v diplomski nalogi predstavljena zasnova in izdelava stroja za izdelavo peletov v 3D obliki in delavniških risbah.
Keywords: Peleti, izdelava, razvoj, stroj
Published: 08.11.2017; Views: 16; Downloads: 3
.pdf Full text (2,41 MB)

6.
Pomen evolucije pri razvoju novega izdelka
Rok Lapornik, 2017, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomski nalogi smo predstavili celoten proces razvoja izdelka od začetne ideje do končnega izdelka. Proces je sestavljen iz več faz, ki smo jih opisali v primeru razvoja telekomunikacijskih naprav. S predhodno analizo razvoja smo raziskali trg in trend evolucije razvoja telefona. Na področju telekomunikacije smo opisali razvoj in izpopolnjevanje naprav ter omrežji. Tako smo na osnovi evolucijske krivulje prikazali trend nadaljnjega razvoja tega področja, ki danes intenzivno poteka z uvajanjem mnogih inovacij. Opisali smo najpomembnejše dogodke in mejnike, ki so razvoj telefona pripeljali na raven, kot jo imamo danes. Zaključili pa smo s pomenom pravilnega pristopa analize evolucije pri razvoju novega izdelka.
Keywords: razvoj novih izdelkov, telekomunikacija, aparat, telefon
Published: 08.11.2017; Views: 17; Downloads: 2
.pdf Full text (2,08 MB)

7.
Načrtovanje in dimenzioniranje orodja za upogibanje pločevine v avtomobilski industriji
Žan Lošić, 2017, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena pot načrtovanja upogibnega orodja glede na željeno končno obliko izdelka. Oblike samih matric so dobljene iz oblike izdelka. Na izdelanem orodju je izveden preračun primerjalne napetosti po Von-Misesovi metodi. Izvedli smo ga v programu Abaqus. Dobljene rezultate smo primerjali z dopustno napetostjo materiala matric.
Keywords: načrtovanje, dimenzioniranje, metoda končnih elementov, statična analiza
Published: 07.11.2017; Views: 14; Downloads: 0
.pdf Full text (1,86 MB)

8.
Nadzor kakovosti procesa brušenja valjev b4
Tadej Rak, 2017, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen nadzor kakovosti procesa brušenja valjev B4 v podjetju Impol d. o. o., iz Slovenske Bistrice. Ker se na trgu pojavljajo zahteve po višji kakovosti, je potrebno izboljševati nadzor kakovosti procesa brušenja. Opisan postopek brušenja se začne, ko valj pripeljejo na brušenje, in konča, ko je zbrušen valj po opravljenih meritvah znotraj željenih toleranc. Predstavljena je organizacija nadzora kakovosti v brusilnici in merilna oprema, ki se uporablja za nadzor kakovosti brušenja valjev. Prikazane so tolerance, znotraj katerih mora biti izdelek in ukrepi v primeru neskladnosti.
Keywords: kakovost, nadzor procesa, brušenje, meritve
Published: 03.11.2017; Views: 19; Downloads: 3
.pdf Full text (2,46 MB)

9.
Razvoj nove trosilne naprave za trosilec smartfex
Peter Rožman, 2017, bachelor thesis/paper

Abstract: V vinogradništvu in sadjarstvu je zaradi majhnega prostora nemogoče uporabljati standardne trosilce. Zato se je pojavila potreba po razvoju majhnega in ozkega trosilca. Pri tem je bilo potrebno razviti novo trosilno napravo. Le-ta ima postavljena valja horizontalno, zato potrebuje novo gonilo. Po preračunih smo izbrali dvojno verigo. Izmetni krožniki pa so postavljeni v nižji legi, da gnojila ne bi metalo po plodovih. Spremenjena lega pa pomeni, da tudi valja potrebujeta novo gonilo. Zaradi nižjih stroškov smo izbrali jermensko gonilo. Preračun je pokazal, da dva jermena pri normalnih obratovalnih pogojih zagotavljata pravilno delovanje.
Keywords: trosilec, jermenski prenosnik, verižni prenosnik, konstrukcijski preračun
Published: 02.11.2017; Views: 28; Downloads: 5
.pdf Full text (4,99 MB)

10.
Analiza obstoječega stanja mikromehanskih obdelav kovinskih materialov
Simon Vinder Hrustelj, 2017, bachelor thesis/paper

Abstract: Namen diplomskega dela je predstaviti ter analizirati postopke mikromehanskih obdelav. Diplomsko delo se osredotoča na obdelavo kovinskih materialov s postopki mikro struženja, mikro rezkanja in mikro vrtanja. Na prvi pogled so zelo podobni klasičnim postopkom s to razliko, da je pri mikro postopkih prisoten vpliv velikosti obdelovanca, orodja, vpenjanja in stroja, to pa se pri vsakem postopku različno odraža in povzroča probleme med obdelavo. Predstavil sem osnovne značilnosti mikromehanskih obdelav, orodja, strojev, materialov obdelovancev, uporabnost ter probleme, s katerimi se srečujemo med samim procesom.
Keywords: mikro struženje, mikro rezkanje, mikro vrtanje, vpliv velikosti
Published: 02.11.2017; Views: 16; Downloads: 0
.pdf Full text (2,39 MB)

Search done in 0.29 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica