SLO | ENG

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 1852
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Vplivi posameznih elementov izolacije toplotnega ovoja na enostanovanjsko hišo
Goran Teršič, 2018, bachelor thesis/paper

Abstract: Namen diplomske naloge je prikazati vplive posameznih elementov toplotnega ovoja stanovanjske hiše na toplotne izgube, porabo energije za ogrevanje in s tem povezane energetske učinkovitosti hiše. Tako iz ekonomskega kot iz okoljevarstvenega vidika predstavljajo toplotne izgube skozi elemente toplotnega ovoja hiše problem, ki pa ga lahko s premišljeno energetsko obnovo znatno znižamo. Na primeru stanovanjske hiše je s pomočjo računalniškega programa izvedena energetska analiza po posameznih elementih toplotnega ovoja (posamezno in v kombinaciji) ter za različne debeline toplotne izolacije v elementih ovoja. Na podlagi dobljenih rezultatov sem podal najbolj smiselne in možne ukrepe za čim večje zmanjšanje toplotnh izgub ob najnižjih možnih stroških investicije.
Keywords: Toplotna izolacija, toplotne izgube, energetska učinkovitost
Published: 11.04.2018; Views: 19; Downloads: 2
.pdf Full text (8,21 MB)

2.
Krmiljenje klimatizacije hotelskega objekta
Klemen Jelen Žel, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi sem opisal vsa dela na objektu od začetka obnove do zaključka. Sestavljena je iz opisa električnega dela prenove (avtonomno krmiljenje klimatizacije s pomočjo centralnega nadzornega sistema oziroma CNS) in strojnega dela prenove (prezračevanje, kanalizacija, toplotne podpostaje …). Pri revitalizaciji hotela smo morali upoštevati določene predpise, standarde in normative. Pri izdelavi dokumentacije je projektivni biro upošteval zahteve lastnika. Sodeloval sem pri delu podjetja Krevzel instalacije, d. o. o., in nabavi potrebnega materiala med gradnjo, ki je ustrezal načrtom projektanta. Seznanil sem se z branjem načrtov in njihovo aplikacijo v dejansko stanje. Pred predajo objekta sem sodeloval pri testiranju CNS in odpravi napak.
Keywords: centralni nadzorni sistem, klimatizacija, programiranje
Published: 06.04.2018; Views: 70; Downloads: 7
.pdf Full text (15,30 MB)

3.
Proces izdelave poševnega ozobja s postopkom praškaste metalurgije (PM)
Milan Ratej, 2018, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomska naloga zajema predstavitev tehnologije praškaste metalurgije in tehnično rešitev tehnologije stiskanja sinter izdelkov s poševnim ozobjem, ki smo ga usvojili v podjetju Unior d. d., obrat Sinter. Ta projekt je bil prvi vstopni razvojni projekt na področju stiskanja poševnega ozobja v podjetju Unior d. d. in v Sloveniji nasploh, zato predstavitev zajema celotno razvojno in tehnološko pot, vse od povpraševanja do končnega izdelka. Predvsem je poudarek na podrobnostih samih konceptnih rešitev stiskanja, od bolj enostavnih do najbolj zahtevnih pristopov, ki so poznani na tem področju. Prav tako zajema predstavitev orodja, strojne opreme, merilne opreme, vse do predstavitve funkcije izdelka, funkcijo sklopa in funkcijo sistema AKC, v katerem je vgrajena naša sinter PM jermenica. Za na konec pa še opis prednosti na področju ekonomskih in ekoloških vidikov praškaste metalurgije PM.
Keywords: poševno ozobje, tehnologija praškaste metalurgije, PM sinter proizvodnja
Published: 05.04.2018; Views: 37; Downloads: 0

4.
Dimenzioniranje valjev v papirni industriji
Marko Leskovar, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga opisuje preračun valjev, ki so del kontinuirnega papirnega stroja v podjetju Papirnica Količevo d.o.o. V nalogi je predstavljen celoten postopek od preučevanja obstoječe dokumentacije in računalniškega modeliranja valjev do numeričnega preračuna po metodi končnih elementov. V nadaljevanju je izveden še analitični preračun kritičnih mest in določitev faktorjev varnosti. Vzporedno s praktičnim delom naloge je predstavljeno tudi teoretično ozadje, ki pripomore k razumevanju vsebine izvedenega preračuna. Na koncu naloge so predstavljeni rezultati obeh izvedenih metod (napetosti in pomiki) za vsak valj posebej.
Keywords: papirna industrija, valji, računalniško modeliranje, metoda končnih elementov, zarezni učinek
Published: 03.04.2018; Views: 34; Downloads: 12
.pdf Full text (2,42 MB)

5.
Zasnova vzpostavitve sistema vitke proizvodnje in nadzora proizvodnje v podjetju TEHNIOR
Jerneja Bavdaž, Domen Šopinger, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Povečanje konkurenčnosti znotraj zaostrenih tržnih pogojev je pogojeno z zagotavljanjem potrebnih kompetenc podjetja. Za doseganje teh je pomembno odstraniti vzroke izgub, ki se pojavljajo v okviru procesa delovanja. Z analizo stanja podjetja TEHNIOR smo prepoznali, kje se ti pojavljajo in prikazali smiselnost vpeljave sistema vitke proizvodnje in informacijskega sistema za upravljanje proizvodnje v podjetje. Ugotovili smo, da se izgube pojavljajo zaradi neizkoriščenosti časa, premajhne zasedenosti kapacitet in nepretočnosti informacij. Vse našteto vpliva na količino opravljenih nadur, neučinkovitost pri delu in z njo povezano količino opravljenega dela, pojavljanje reklamacij in višjo ceno izdelkov. Glede na celoto ugotovitev smo podali predlog rešitve.
Keywords: Vitka proizvodnja, KAIZEN, sistem nadzora, sistem za upravljanje proizvodnje, analiza stanja proizvodnega podjetja
Published: 21.03.2018; Views: 64; Downloads: 12
.pdf Full text (2,25 MB)

6.
Uporaba odprtokodnega sistema emc2 za krmiljenje obdelovalnih strojev
Matej Kosednar, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena uporaba odprtokodnega sistema EMC2 na obdelovalnih strojih, s konkretnim primerom delovanja na obdelovalnem stroju Lakos 150 G. Predstavljena je tudi uporaba programskega jezika Python v programu EMC2. Najprej so v diplomskem delu opisani odprtokodni sistemi, ki se uporabljajo za krmiljenje obdelovalnih strojev, v tem poglavju je predstavljen tudi programski jezik Python. Nadalje je opisan program EMC2, njegova uporabnost ter delovanje. Predstavljena je tudi uporabnost obdelovalnega stroja Lakos 150 G, programiranje in upravljanje tega stroja, prav tako pa tudi CAD/CAM-programiranje. V diplomskem delu je naveden tudi primer obdelave, s programom EMC2 na obdelovalnem stroju Lakos 150 G, ter postopek konstruiranja izdelka, programiranja ter same izdelave izdelka na obdelovalnem stroju. Opisan je še primer programa, napisanega v Pythonu, in dva primera Pythonovih skript, ki poenostavijo delo s programom EMC2.
Keywords: EMC2, Python, Lakos 150 G, CNC, CAD, CAM
Published: 08.03.2018; Views: 61; Downloads: 8
.pdf Full text (2,76 MB)

7.
Organizacija podjetja Valprofil d.o.o. za proizvodnjo sider za module
Marko Čuš, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga opisuje organizacijo proizvodnega podjetja Valprofil d.o.o. za proizvodnjo sider za module. V teoretičnem delu je opisan razvoj organizacije, kaj je proizvodnja, kako delimo proizvodne procese, kakšni so principi planiranja proizvodnje, priprave proizvodnje ter vodenja proizvodnje. V praktičnem delu je predstavljen izdelek, stroji, ki so potrebni za izdelavo izdelka ter preračuni za zagotovitev zadostne delovne sile ter mehanizacije. Diplomsko delo pa predvsem prikazuje organizacijski načrt proizvodnje podjetja Valprofil d.o.o. za vzpostavitev nove serijske proizvodnje sider za module.
Keywords: organizacija proizvodnje, vodenje proizvodnje, sidro
Published: 08.03.2018; Views: 62; Downloads: 13
.pdf Full text (1,81 MB)

8.
Vključitev kupca v proces razvoja novega izdelka
Luka Pušnik, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi se ukvarjam z vključitvijo kupca v razvoj novega izdelka na različnih stopnjah razvoja. Predstavljam pomembnost glasu kupca pri razvoju funkcij izdelka oziroma gradnji hiše kakovosti (QFD). Opisujem potrebe kupcev in načine, kako pridobimo informacije o tem, kaj kupci dejansko želijo oziroma pričakujejo od izdelka. Kupce razdelim v različne vrste in opisujem načine, kdaj jih je smiselno vključiti v sam razvoj. Poudarjam tudi esencialnost instrumentalnega orodja FMEA in analize SWOT. Za slednjo predstavljam tudi realni primer. Ugotavljam, da je za uspešen razvoj izdelka pomembnih veliko dejavnikov. Ključno je tudi prizadevanje zaposlenih v podjetju, da kupcu ponudijo izdelek, o katerem se bo širil dober glas, in ga bo trg dobro sprejel.
Keywords: razvoj novega izdelka, hiša kakovosti, QFD, potrebe kupcev, vrste kupcev, analiza SWOT
Published: 06.03.2018; Views: 52; Downloads: 8
.pdf Full text (2,23 MB)

9.
Razvoj mehanizma vodenja drsnih vrat in oblikovno optimiranje smetarnika
Uroš Rozmarič, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V podjetju Dukin d.o.o. izdelujejo smetarnike, ki se uporabljajo za različne velikosti zabojnikov/kontejnerjev za odpadke. Pri smetarniku, ki se uporablja za največje zabojnike, je prišlo do težav pri sami uporabi. Pojavile so se težave pri premikanju drsnih vrat. Vrata so se zatikala in škripala. Napaka je bila v načinu vodenja, ki je bil uporabljen za vodenje drsnih vrat smetarnika. Uporabljen je bil način vodenja, ki ni primeren za izvedbo drsnih vrat, ki so uporabljena na smetarniku. Način vodenja je bilo potrebno izboljšati ali v celoti spremeniti. Celoten način vodenja sem spremenil oz. razvil nove komponente. Zaradi spremembe načina vodenja je prišlo do dimenzijskih sprememb celotnega smetarnika. Odločil sem se, da bom smetarnik istočasno tudi oblikovno optimiral.
Keywords: razvoj, drsna vrata, optimiranje, smetarnik
Published: 02.03.2018; Views: 21; Downloads: 0

10.
Raziskava uporabnih vrednosti detajlov na lovskem oblačilu
Urška Čoderl, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V okviru diplomskega dela smo raziskovali področje lovskih oblačil za teren. Podatke smo pridobili z različnih virov. Na podlagi analize ponudbe lovskih oblačil v Avstriji, Italiji in Skandinavskih državah smo se seznanili s pestrostjo oblačil, ki imajo številne funkcionalne dodatke in detajle ter vključene tkanine z lastnostmi, ki pripomorejo k udobju lovcev na terenu. V drugem delu raziskave smo izvedli osebne ankete, na podlagi katerih smo prejeli informacije lovcev, ki delujejo na terenu. Iz ankete je bilo razvidno da so lovci zadovoljni z dosedanjimi oblačili, poudarjajo, da si želijo zaščito pred vremenskimi in mehanskimi vplivi. Glede krojev oblačil si želijo sproščene kroje, ki omogočajo boljše gibanje ter enostavne in funkcionalne detajle. Na podlagi raziskave smo oblikovali dve oblačilni podobi in pripravili skice z opisi ključnih detajlov.
Keywords: lovska oblačila, terensko delo, anketa, udobje, oblikovanje
Published: 07.02.2018; Views: 124; Downloads: 12
.pdf Full text (2,79 MB)

Search done in 0.23 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica