SLO | ENG

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 650
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Priprava in testiranje odstranjevalca premazov na osnovi nadomestnih topil za metilen klorid in N-metil-2-pirolidon (NMP)
Marija Golob, 2016, diplomsko delo

Opis: Pri delu v industriji premaznih izdelkov se srečujemo s problemom, kako odstraniti stari ali še neutrjeni premaz s površine. Različne tipe površinskih premazov, ki se uporabljajo za zaščito površine, ki je izpostavljena vremenskim ali drugim agresivnim pogojem, je potrebno redno obnavljati. Poškodovani ali iztrošeni površinski premazi se v nekaterih primerih obnavljajo samo s čiščenjem prvotne površine, pri drugih vrstah premazov pa je potrebno premaz v celoti odstraniti in šele nato nanesti nov sloj premaza. Odstranitev premaza z različnih površin je možna na več načinov: mehansko, termično in kemično. Mehanska in termična obdelava sta bolj primerni za trše podlage, kot so kovine in beton. Za mehkejše površine, les in plastiko, pa se bolj uporablja kemična odstranitev, ki je manj zahtevna in cenovno ugodnejša za neprofesionalnega uporabnika. Organska topila, ki so se uporabljala v tem postopku, so bila nevarna za zdravje uporabnika in za okolje. Največkrat uporabljeno in tudi najbolj učinkovito topilo za odstranjevanje premazov je bil metilen klorid. Njegova dobra lastnost je ta, da je negorljiv, vendar toksičen in rakotvoren, zato je bila uporaba metilen klorida v odstranjevalcih premazov v EU prepovedana z uredbo REACH leta 2012. Ostala organska topila, kot so aceton, toluen in metanol so lahko hlapna in hitro vnetljiva topila. Spadajo v skupino HOS topil (hlapne organske snovi), ki jih je potrebno omejiti pri uporabi. Zelo dobra zamenjava za metilen klorid se je pokazal N-metil-2-pirolidon (NMP), ki je manj toksičen kot metilen klorid in prav tako manj hlapen kot ostala klasična organska topila. Zadnje študije so pokazale, da je NMP prav tako nevaren za zdravje, tako da ga čaka podobna usoda kot metilen klorid. Vsa ta dejstva so pripomogla k razvoju alternativnih, zdravju in okolju bolj prijaznih topil, ki se (bodo) uporabljajo(la) v novih odstranjevalcih premazov. Namen diplomske naloge je pripraviti odstranjevalce premazov na nadomestnih topilih za metilen klorid in N-metil-2-pirolidon. Testiranje njihove učinkovitosti in primerjava z odstranjevalci premazov, ki se trenutno uporabljajo. Testiranje učinkovitosti, kot najpomembnejše lastnosti, smo izvedli na premazih za kovino, ki se uporabljajo v avtomobilski industriji, na alkidnih in akrilnih premazih na lesu in na 2K in 1K vodnem parketnem laku. S pridobljenimi rezultati testiranja in novimi spoznanji, bomo v bodoče bolj uspešno svetovali našim strankam, kako odstraniti stari premaz in s tem povečali zadovoljstvo naših uporabnikov. Namen te naloge je tudi v tem, da se izboljša vidik varnosti pri delu z odstranjevalci premazov, z uporabo manj nevarnih snovi.
Ključne besede: odstranjevalec premazov, EU zakonodaja, metilen klorid, N-metil-2-pirolidon, nadomestna topila, lesena površina
Objavljeno: 16.03.2017; Ogledov: 11; Prenosov: 1

2.
Eterična olja in njihova antioksidativnost
Petra Gjura, 2017, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je pridobitev ekstraktov iz kumine, kopra in listov zelene mete pri optimalnih ekstrakcijskih pogojih, kjer je vsebnost karvona in limonena najvišja. Uporabljeni materiali v raziskavah so mleta semena kumine in kopra ter mleti posušeni listi zelene mete. Uporabili smo več različnih tehnik ekstrakcije aromatičnih olj in biološko aktivnih komponent iz rastlinskih materialov za uporabo, tako konvencionalne kot superkritične ekstrakcije. Izvedli smo Soxhlet in ultrazvočno ekstrakcijo. Kot topilo pri Soxhletu smo uporabili 100 % metanol. Eterična olja smo izolirali s konvencionSlno metodo destilacije z vodno paro po Clevengerju, z visokotlačnimi ekstrakcijami s superkritičnimi fluidi (CO2) v laboratorijskem merilu. Dobljenim ekstraktom smo določili antioksidativne lastnosti z uporabo standardnih metod. Antioksidativno učinkovitost ekstraktov smo določevali z uporabo DPPH testa in jo prikazali kot % inhibicije, pri čemer smo merili absorbanco raztopine vzorca in referenčne raztopine. Najvišji % inhibicije je pokazal ekstrakt mete, dobljen s Soxhlet ali ultrazvočno ekstrakcijo. Uporabili smo še β-karotensko metodo, kjer smo merili absorbanco raztopine vzorca, referenčne raztopine in kontrolnega vzorca ter rezultate podali kot % antioksidativne aktivnosti. Diplomsko delo prikazuje študijo povezave med eteričnim oljem, njegovimi komponentami in njihovimi antioksidativnimi učinki. Ekstrakte smo kvalitativno in kvantitativno ovrednotili na vsebnost komponent v ekstraktu (eteričnem olju), s poudarkom na vsebnosti karvona in limonena. Sestavo eteričnih olj ter karvona in limonena smo identificirali s pomočjo ustreznih standardov substanc in jih kvantitativno ovrednotili z metodo eksternega standarda s plinsko kromatografijo, sklopljeno z masno spektrometrijo. Rezultati sestave kažejo na višjo vsebnost D-Limonena in α-Terpineola v meti, D-Limonena in D-Carvona v kumini in D-Limonena, D-Carvona in Apiola v kopru. Za določevanje vsebnosti hlapnih komponent v ekstraktih je bila uporabljena gravimetrična metoda, določili pa smo tudi vsebnosti totanih fenolov v ekstraktih. Koncentracije vsebnosti skupnih fenolov smo podali v miligramih galne kisline na gram ekstrakta ter na gram materiala. Določili smo povezavo med eteričnim oljem in njegovimi komponentami ter antioksidativnimi učinki, ki blagodejno vplivajo na življenje ljudi.
Ključne besede: meta, kumina, koper, eterična olja, antioksidativna aktivnost, ekstrakcija, totalni fenoli
Objavljeno: 23.02.2017; Ogledov: 67; Prenosov: 19
.pdf Polno besedilo (5,42 MB)

3.
PROGRAMIRANJE V EXCELU VBA IN UPORABA V KEMIJSKI TEHNIKI
Špela Koprivc, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava osnovne elemente programskega jezika VBA v okviru programa Excel. Cilji diplomskega dela so spoznavanje programiranja v jeziku VBA, kreiranje makrov, definiranje funkcij v kemijsko-tehniških izračunih in prenos informacij med preglednico in okoljem VBA. V diplomski nalogi smo prikazali, da lahko z uporabo VBA rešujemo različne primere na področju kemijske tehnike. Omejili smo se na štiri preprostejše primere: kreiranje makrov, računanje tlaka z enačbami stanja, izračunavanje ničel funkcije in numerično integracijo. Za vsak primer smo prikazali matematični model, narisali diagram poteka, napisali kodo programa in prikazali rezultate. Diplomsko delo je osnova za spoznavanje in uporabo programskega jezika VBA pri študiju kemije in kemijske tehnologije.
Ključne besede: program VBA, programiranje, kemijska tehnika, koda programa, diagram poteka
Objavljeno: 05.01.2017; Ogledov: 173; Prenosov: 22
.pdf Polno besedilo (2,55 MB)

4.
UPORABA SIMULATORJA SKL2 ZA KALIBRACIJO MERILNIKOV pH, PREVODNOSTI IN KONCENTRACIJE KISIKA
Martina Kšela Podgornik, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sem ugotavljala primernost simulatorja SKL2, proizvajalca WTW, kot etalona z zagotovljeno sledljivostjo za umerjanje (kalibracijo) merilnikov pH , prevodnosti in koncentracije kisika ter razvila in uvedla umeritvene (kalibracijske) postopke za umerjanje merilcev pH, prevodnosti in koncentracije kisika, proizvajalca WTW. Najprej sem določila vire merilne negotovosti simulatorja SKL2, ki pomembno vplivajo na točnost meritev dobljenih z njim in raziskala vplive posameznih virov za vsako od preučevanih fizikalno kemijskih veličin : pH, prevodnost, koncentracija kisika. Nato sem naredila izračun kombinirane merilne negotovosti simulatorja SKL2 za vsako fizikalno kemijsko veličino posebej. Na osnovi izračunanih merilnih negotovosti sem nato določila kalibracijske in merilne zmogljivosti simulatorja SKL2 za merjenje pH, prevodnosti in koncentracije raztopljenega kisika. V nadaljevanju sem opredelila kalibracijske postopke za kalibracijo merilcev pH, prevodnosti in koncentracije kisika s simulatorjem SKL2, WTW po primerjalni metodi, brez uporabe sonde. Na koncu sem osnovala kalibracijska poročila (certifikate) za podajanje rezultatov umerjanj (kalibracij) za merilce posameznih fizikalno kemijskih veličin pH, prevodnosti in koncentracije kisika s simulatorjem SKL2, WTW. Rezultati diplomske naloge so pokazali, da se simulator SKL2, proizvajalca WTW z zagotovljeno sledljivostjo preko nacionalnega akreditacijskega laboratrija lahko uporablja kot etalon za umerjanje merilcev pH prevodnosti ter koncentracije kisika, WTW v laboratoriju akreditiranem za kalibracijo teh merilcev.
Ključne besede: kalibracija, sledljivost, merilna negotovost, merilec pH, merilec prevodnosti, merilec raztopljenega kisika
Objavljeno: 28.10.2016; Ogledov: 164; Prenosov: 0

5.
SINTEZA IN LASTNOSTI TRIBAZIČNEGA BAKROVEGA SULFATA
Stjepan Zagorščak, 2016, diplomsko delo

Opis: Rešitev za prehrambene in okoljske težave je v trajnostnem kmetovanju s sodobnim varstvom rastlin. Vedno večji poudarek je predvsem na ekološkem kmetovanju, kjer je baker temeljno sredstvo za kemično zatiranje mnogih bolezni. V podjetju Cinkarna Celje d.d. je ena izmed dejavnosti tudi proizvodnja fitofarmacevtskih sredstev za varstvo rastlin na osnovi bakrovih aktivnih snovi. Diplomsko delo zajema razvoj ustrezne sinteze tribazičnega bakrovega sulfata, katero je možno uvesti v obstoječe postrojenje obrata brez večjih sprememb oziroma investicij, hkrati pa zagotavljati ustrezno kvaliteto snovi, glede na zahtevane specifikacije aktivnih snovi za uporabo pri formuliranju fitofarmacevtskih sredstev. Z izbrano sintezo smo s pilotnim poskusom pridobivanja snovi proizvedli tribazični bakrov sulfat, ki ustreza zahtevam specifikacije za aktivno snov - tribazični bakrov sulfat. Takšna snov je po odobritvi Komisije EU dovoljena za uporabo pri formuliranju fitofarmacevtskih sredstev.
Ključne besede: aktivna snov, sinteza, tribazični bakrov sulfat, XRD analiza, EDS / SEM analiza, fitofarmacevtsko sredstvo
Objavljeno: 28.10.2016; Ogledov: 100; Prenosov: 25
.pdf Polno besedilo (3,90 MB)

6.
Korozijska obstojnost nanosa aerosolnega razpršilnika "Plasti Dip" v agresivnem mediju
Teo Ivančič, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo prikazuje študijo obstojnosti različnih nanosev aerosolnih sprejev »plasti dip« in preučevati korozijsko obstojnost v kloridnem mediju. Vzorce smo potapljali v 3% raztopini NaCl in merili izgubo mas v določenih časovnih obdobjih. Vzporedne meritve smo opravljali z vzorci potopljenimi v vodi ter tako primerjali rezultate. Meritve so pokazale, da je zelo pomemno kako smo plasti nanesli. Ker smo »plasti dip« nanašali na podložke, je bilo težje nanesti enkomerno na celotno površino. Ravno neenakomeren nanos je v kasnejših preiskusih pokazal mesta, kjer je material bolj dovzeten za korozijo in reakcijo. V raztopini NaCl je nanos reagiral z raztopino. Pri vzorcih potopljenih v vodi teh opazk ni bilo vidnih. Rezultati kažejo, da je sprej v raztopini NaCl reagiral na mestih neenakomernega nanosa. Reakcija je vidna z odstopanjem nanosa ter tvorbo mehurčkov. Z večanjem številom plasti nanosa se tudi veča obstojnost plastidipa ter zaščite našega predmeta.
Ključne besede: aerosolni razpršilnik, korozijska odpornost, agresivni medij
Objavljeno: 26.10.2016; Ogledov: 62; Prenosov: 11
.pdf Polno besedilo (2,54 MB)

7.
PRIDOBIVANJE KLOROFILA IN DERIVATOV KLOROFILA
Julija Macuh, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava pridobivanje čistega klorofila iz koprive. Z metodo ekstrakcije odstranjujemo iz trdnih in tekočih zmesi topne komponente s topilom. Uporabljamo ekstrakcijo iz trdnih zmesi (Soxhletov ekstraktor), ekstrakcijo iz raztopin in superkritično ekstrakcijo. Kvalitativno določimo rezultate s spektroskopijo in papirno kromatografijo. Izračunamo tudi stroške postopkov za pridobivanje klorofila in njegovih derivatov. Na osnovi dobljenih rezultatov in izračunanih stroškov izberemo najboljši postopek za pridobivanje klorofila in njegovih derivatov.
Ključne besede: kopriva, naravna barvila (klorofil, karotenoidi), ekstrakcija iz trdnih zmesi, ekstrakcija iz raztopin, rotavapor, UV spektrometer, papirna kromatografija
Objavljeno: 26.10.2016; Ogledov: 74; Prenosov: 11
.pdf Polno besedilo (10,55 MB)

8.
PRIMERJAVA RAZPRŠEVANJA ZRAKA V AERACIJSKIH BAZENIH KOMUNALNIH ČISTILNIH NAPRAV
Sanja Strah, 2016, diplomsko delo

Opis: Komunalne čistilne naprave (KČN) omogočajo čiščenje odpadne vode do zadovoljive kakovosti, primerne za izpust v naravo. V KČN si sledi vrsta različnih postopkov čiščenja. Eden izmed njih je biološko čiščenje, kjer se kisik umetno dovaja v aeracijske bazene. Za dovajanje kisika obstajajo različne vrste puhal in difuzorjev, ki za obratovanje potrebujejo veliko energije in posledično prinašajo visoke obratovalne stroške. Kadar se načrtuje gradnja čistilne naprave je pomembno, da bo dosegala visoko stopnjo čiščenja in da bo ekonomsko učinkovita, kar pomeni, da bo obratovala s čim manjšimi obratovalni stroški. Diplomsko delo podaja primerjavo različnih puhal in difuzorjev za vnos kisika v aeracijske bazene. Podane so prednosti in slabosti uporabe ter primerjava stroškov obratovanja in vzdrževanja različnih puhal in difuzorjev. Posebna pozornost je namenjena primerjavi centrifugalnih puhal, ki so zelo pogosto instalirana v čistilne naprave in novejšim turbo puhalom. Rezultati kažejo, da največje prihranke pri porabi energije in nizke stroške obratovanja omogočajo visoko hitrostna turbo puhala, saj so 10% - 20% energetsko bolj učinkovita.
Ključne besede: odpadne vode, čistilne naprave, aeracija, puhala, difuzorji
Objavljeno: 25.10.2016; Ogledov: 60; Prenosov: 12
.pdf Polno besedilo (2,95 MB)

9.
Separacija monoterpenov iz semen kumine (Carum Carvi L.), semen navadnega kopra (Anethum Graveolens L.) in listov zelene mete (Mentha Cordifolia L.).
Ines Špindler, 2016, diplomsko delo

Opis: Rastlinski materiali vsebujejo veliko zdravilnih učinkovin in med njimi so tudi tiste, ki jih najdemo v eteričnih oljih. Najpomembnejše komponente v eteričnih oljih, ki jim dajejo značilen vonj so enostavni terpeni – monoterpeni. Za nas pomembna monoterpena sta karvon in limonen, ki se nahajata v semenih kopra in kumine ter listih zelene mete. Namen diplomske naloge je bil določiti optimalne ekstrakcijske parametre za izolacijo karvona in limonena iz semen kumine, kopra in listov klasaste zelene mete z različnimi ekstrakcijskimi postopki. Eterična olja smo izolirali s konvencionalno metodo destilacije z vodno paro po Clevenger-ju, z visokotlačnimi ekstrakcijami s superkritičnimi fluidi (CO2) v laboratorijskem merilu, z ekstrakcijo po Soxhletu in z ultrazvočno ekstrakcijo. Kvalitativno in kvantitativno sestavo olj smo določili s pomočjo plinske kromatografije z masno spektrometrijo. Komponenti, limonen in karvon smo identificirali s pomočjo ustreznih standardnih substanc in jih kvantitativno ovrednotili z metodo eksternega standarda s plinsko kromatografijo sklopljeno z masno spektrometrijo.
Ključne besede: ekstrakcija, superkritični ogljikov dioksid, karvon, limonen, GC-MS
Objavljeno: 25.10.2016; Ogledov: 82; Prenosov: 11
.pdf Polno besedilo (3,05 MB)

10.
RAZVOJ METODE ZA DOLOČEVANJE VISKOZNOSTI SUBSTANC V SISTEMIH S SUPERKRITIČNIMI FLUIDI
Marjan Horvat, 2016, diplomsko delo

Opis: Uporaba superkritičnih fluidov vse bolj narašča. V literaturi najdemo veliko podatkov o obnašanju sistema pri določenih pogojih. Zelo malo pa je podatkov za dvofazne sisteme, ki so zelo pomembni za načrtovanje novih industrijskih postopkov. Tako smo v diplomskem delu preizkusili do sedaj neuporabljeno metodo določanja viskoznosti sistema polietilen glikol/CO2 pri različnih tlakih in z različnimi molskimi masami polietilen glikola ter ugotovili, kako oba dejavnika vplivata na viskoznost sistema. Omenjen sistem PEG/CO2 smo preučevali v tlačnem območju od 10 MPa do 35 MPa, pri konstantni temperaturi 333 K. Ugotovili smo, da se gostota sistema PEG/CO2 obnaša kot funkcija tlaka. Vpliv molske mase je precej manjši. Iz diagramov viskoznost/tlak za različne molske mase polietilen glikola je razvidno, da je zmanjšanje viskoznosti bolj izrazito pri nižjih tlakih.
Ključne besede: superkritični fluid, ogljikov dioksid, polietilen glikol, viskoznost
Objavljeno: 25.10.2016; Ogledov: 79; Prenosov: 8
.pdf Polno besedilo (4,47 MB)

Iskanje izvedeno v 0.23 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici