SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 1612
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Predlog sanacije stanovanjske hiše
Klemen Rožman, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je obravnavana stanovanjska hiša, zgrajeno leta 1936, ki je bila leta 1969 dvignjena za eno etažo. Objekt je bil zadnjič obnovljen leta 1978. Največji problem hiše je vdor vode v klet. Ob večdnevnem deževju voda naraste tudi do 80 cm. Ker pritečena voda v kleti namaka kletne stene in objekt nima izvedene hidroizolacije, se iz kletnih sten dviga vlaga. Vlaga povzroča poškodbe v pritličju in na fasadi, ki se je ponekod zaradi vlage odlepila od zidu. V diplomskem delu je predstavljena sanacija stanovanjske hiše, pri čemer se reši problem z vdorom vode, prepreči kapilarni dvig vlage in obnovijo dotrajani deli objekta.
Keywords: gradbeništvo, sanacija, stanovanjska hiša
Published: 19.11.2018; Views: 35; Downloads: 17
.pdf Full text (4,71 MB)

2.
Zelena gradnja s konopljo - zasnova enodružinske hiše
Tadej Zemljič, 2018, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljeno, kako lahko z uporabo principov zelene gradnje in gradnjo hiš iz konoplje izboljšamo kakovost bivanja in pripomoremo k varovanju okolja. Podani so princip zelenih gradenj, kaj ga določa in ukrepi, potrebni za zmanjšanje porabe energije in vode. Predstavljeni so glavni zeleni materiali in njihove značilnosti. Spoznamo konopljino zgodovino, njeno uporabo in pridelavo ter kaj je konopljin beton in kako ga vgrajujemo. Temu sledi še predstavitev načina, kako graditi s konopljo in kakšne so lastnosti konopljinega betona. Nazadnje je prikazana zasnova enodružinske hiše iz konoplje.
Keywords: konoplja, zelena gradnja, gradnja s konopljo, energetska varčnost
Published: 13.11.2018; Views: 29; Downloads: 10
.pdf Full text (3,76 MB)

3.
Primerjava sistemov medetažnih konstrukcij s stroškovno in časovno analizo
Dejan Čontala, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo obravnavali tri variante medetažnih konstrukcij. Vrst stropnih sistemov je dandanes veliko, zato smo izbrali tri najpogostejše variante. Med seboj smo primerjali sistem AB plošče, stropni sistem Porotherm podjetja Wienerberger Opekarna Ormož d.o.o. in stropni sistem Ytong podjetja Xella porobeton SI. Vsak stropni sistem smo podrobneje predstavili, opisali njegovo tehnologijo izvedbe ter izdelali stroškovno in časovno analizo. Pred izvedbo samih analiz smo najprej opisali teoretične osnove stroškovne in časovne analize. V nadaljevanju smo izdelali popis del, predkalkulacije in izvedli kalkulacijo glavne analize cene za enoto mere. S pomočjo glavne analize cene smo izračunali stroške posameznega stropnega sistema. Na podlagi popisa del smo za vsako aktivnost izračunali čas trajanja in tako izvedli časovno analizo s pomočjo programa MS Project. Aktivnostim smo še dodali vire in za vsak stropni sistem izdelali gantogram. Na podlagi pridobljenih rezultatov smo določili stroškovno in časovno najugodnejšo varianto stropnega sistema.
Keywords: gradbeništvo, stropni sistemi, stroškovna analiza, časovna analiza
Published: 09.11.2018; Views: 63; Downloads: 12
.pdf Full text (3,32 MB)

4.
Revizija vitalne zavore opreme dizel lokomotive
Tomaž Gračnar, 2018, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu so naprej predstavljeni zavorna oprema železniških vozil, revizija zavor ter vitalni zavorni sklopi. Vsa železniška vozila morajo biti opremljena s samodejnimi zračnimi zavorami. Delovanje se krmili iz osrednjega mesta z zaviralnikom. Nadaljuje se s splošno razlago o vzdrževanju zavor, brezhibnosti zavor, nadzoru, popravilu, vgradnji, zamenjavi in skladiščenju, zaščiti, pregledu zavornih diskov, čelnih pip ter zavornih pnevmatskih spojnih cevi in preskusom parkirnih zavor ter tesnosti zračnih naprav. Opisana je vitka proizvodnja. Izmed petih različnih metod je bila izbrana metoda 5S, ki jo je mogoče izboljšati. Metoda 5S je bila razdeljena na pet delov, vsak posebej pa je bil razčlenjen. Prikazano je, kolikokrat se uporabljajo najpomembnejše potrebščine. Pri tem je bilo opaženo, da je pri boljši organizaciji mogoč prihranek časa. Opisani so metoda »točno ob pravem času«, Kanban, metoda SMED in sedem vrst izgube. Predstavljeni so revizija RZ-3 in roki vzdrževanja lokomotive serije 642/643, prikazan obseg vzdrževalnih del ter prilagojene pnevmatske zavorne opreme. Dodane so tudi priloge, ki prikazujejo vse pomembnejše meritve, ki se opravijo v reviziji RZ-3.
Keywords: revizija, vitalna zavorna oprema, dizel lokomotiva, RZ-3
Published: 08.11.2018; Views: 21; Downloads: 3
.pdf Full text (11,07 MB)

5.
Obremenjenost okolja s hrupom na avtocestnem odseku Cogetinci - Vučja vas
Petra Filipič, 2018, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo obravnava temo obremenjenosti okolja s hrupom na izbranem odseku avtoceste Cogetinci−Vučja vas. Da bi kvalitetno zaščitili okolje pred onesnaževanjem, se največkrat izvedejo protihrupni ukrepi, ki se razlikujejo glede na posamezen teren. S pomočjo zbranih podatkov prometnih obremenitev je prikazana rast oz. padec vozil po posameznih kategorijah in letih. Kljub različnim rezultatom je mogoče razbrati enakomerno rast prometa vseh vozil. Po anketi, ki se je izvedla spletno in osebno pri posameznikih, smo ugotovili, da v letih od odprtja avtoceste do danes hrup prebivalcev po večini ne obremenjuje, kakovost življenja pa se zaradi novogradnje ni spremenila ali poslabšala. Dodatni zaščitni ukrepi niso potrebni. Prikazani so tudi podatki o povoženju živali na obravnavanem odseku v preteklih letih. Zabeleženi podatki kažejo, da se je največ povoženj zgodilo na začetku odprtja, kasneje se je številka občutno zmanjšala. Za zmanjšanje števila takšnih vrst nesreč se predlaga gradnja podhodov in uvedba zvočnih in svetlobnih naprav, ki živali odvračajo od prečkanja ceste.
Keywords: okoljski hrup, avtocestni odsek, kakovost življenja, vprašalnik, ukrepi
Published: 07.11.2018; Views: 17; Downloads: 2
.pdf Full text (2,16 MB)

6.
Umirjanje prometa v naselju Spuhlja
Matjaž Golob, 2018, bachelor thesis/paper

Abstract: Z uvedbo ukrepov za umirjanje prometa je v diplomskem delu podan predlog za zmanjšanje voznih hitrosti motoriziranega prometa, ne da bi s tem občutno povečali raven hrupa, vibracij in drugih emisij, ki bi za stanovalce lahko bile moteče. Diplomsko delo zajema obravnavano zakonodajo, predstavljeno zgodovino naprav in ukrepov za umirjanje prometa tako pri nas kot v tujini ter opis naprav in ukrepov, ki jih uporabljamo v današnjem času. Pri tem je izvedena analiza konkretnega odseka ceste v naselju Spuhlja (štetje prometa, ugotovitev tranzita, meritve voznih hitrosti) in podan predlog ukrepa za umirjanje hitrosti.
Keywords: umirjanje prometa, vozna hitrost, tranzit, ukrepi, cestni odsek
Published: 07.11.2018; Views: 23; Downloads: 8
.pdf Full text (3,15 MB)

7.
Pregled poškodb in izbira vzdrževalnih ukrepov za regionalno cesto R2-440/1294 Petanjci - Gederovci
Nino Bertalanič, 2018, bachelor thesis/paper

Abstract: Z diplomskim delom želimo zagotoviti izboljšanje obravnavanega odseka, s tem pa tudi prevoznost, varnost in udobnost ceste za njene uporabnike. V teoretičnem delu diplomskega dela se seznanimo z lastnostmi vozišča, ki nam pomagajo razumeti vplive, ki se pojavljajo na vozišču, s poškodbami vozišča, ki vplivajo na stanje vozišča, ter z metodo, s katero se bomo lotiti ocenjevanja vozišča. V praktičnem delu je predstavljen obravnavani odsek, za čim boljšo predstavo pa tudi njegova lega in lastnosti, temu pa sledi še ocenitev odseka in opis stanja odseka. V zaključku diplomskega dela je predstavljen večji vzdrževalni ukrep za odsek, ki je v slabem stanju, ter manjši vzdrževalni ukrepi, s katerimi želimo izboljšati varnost udeležencev v prometu in podaljšati življenjsko dobo ceste.
Keywords: Vzdrževanje cest, lastnosti cest, poškodbe vozišča, vzdrževalni ukrepi.
Published: 07.11.2018; Views: 37; Downloads: 9
.pdf Full text (8,30 MB)

8.
Analiza mest zgostitve prometnih nesreč s kolesarji in pešci na občinskih cestah Mestne občine Maribor
Jasmina Leva, 2018, bachelor thesis/paper

Abstract: Pešci in kolesarji so najšibkejši udeleženci v cestnem prometu. Z vse večjo stopnjo motorizacije v Sloveniji se stanje poslabšuje, saj je ob visoki hitrosti motornih vozil tudi vse več poškodb nemotoriziranih udeležencev. Ker je stanje zaskrbljujoče, smo si v diplomski nalogi zastavili vprašanje, kako varni so pešci in kolesarji v Mariboru v primerjavi z Ljubljano. Na območju Mestne občine Maribor smo analizirali vse prometne nesreče ter jih rangirali z utežmi; tako smo pridobili območje z največ prometnimi nesrečami med kolesarji in pešci. Določili smo si časovno obdobje analize od leta 2008 do leta 2017. Orientirali smo se le na občinske ceste v Mariboru ter na prometne nesreče s poškodbo ali s smrtnim izidom. Analizirali smo dogajanje na mestu zgostitve prometnih nesreč ter podali predloge za izboljšanje stanja na območju z največjim številom ponderiranih prometnih nesreč s kolesarji in pešci na občinskih cestah v MOM.
Keywords: analiza mest zgostitev prometnih nesreč, kolesarji in pešci, občinske ceste, občina Maribor
Published: 03.10.2018; Views: 78; Downloads: 9
.pdf Full text (5,16 MB)

9.
Modeliranje stanovanjskega objekta s programoma Allplan in Frilo
Vid Murko, 2018, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu je na preprostem stanovanjskem objektu opisan postopek modeliranja objekta v programu Allplan. Uporabljeni so glavni konstrukcijski elementi in prikazana je izdelava 3D-modela od temeljev do strehe. Predstavljen je postopek izvoza, izračuna in uvoza gradbenega elementa med programoma Allplan in Frilo. Podana sta opis armiranja in priprava armaturne risbe.
Keywords: gradbeništvo, modeliranje, Allplan, Frilo, BIM
Published: 27.09.2018; Views: 126; Downloads: 31
.pdf Full text (4,84 MB)

10.
Prometne in logistične karakteristike dostopne žičnice žekovec na smučišče Golte
Aljaž Paulič, 2018, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo obravnava tematiko prometne in logistične karakteristike dostopne žičnice Žekovec na smučišče Golte. Tema dela se osredotoča predvsem na opis prometnih in logističnih karakteristik nihalke z izračunom kapacitete žičniških naprav na Golteh in izračunom potrebnega števila parkirnih mest pri spodnji postaji nihalke. Podati želimo predloge in ukrepe za izboljšave na obstoječi infrastrukturi in primerjati nihalno žičnico s krožno kabinsko žičnico. Diplomsko delo je sestavljeno iz teoretičnega in praktičnega dela. V teoretičnem delu so v prvih štirih poglavjih opisana področja, ki morajo biti razjasnjena, preden se pobliže pogleda samo analizo trenutnega stanja. Predstavljena je zgodovina in razvoj smučarskega centra, delitev in razvoj žičniških naprav ter podrobneje opisana nihalka Žekovec z vsemi tehničnimi in ostalimi karakteristikami. V analizi stanja so opravljene meritve parkirišč in podano število le-teh. Opravljeni so izračuni kapacitet smučarskih prog in žičniških naprav, saj iz tega lahko ugotovimo število potrebnih parkirnih mest. V analizo je zajeta spodnja in zgornja postaja nihalke ter podana primerjava nihalke in krožno kabinske žičnice.
Keywords: prometno inženirstvo, žičniške naprave, kapaciteta smučarskega centra, parkirišča
Published: 27.09.2018; Views: 66; Downloads: 13
.pdf Full text (2,17 MB)

Search done in 0.26 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica