SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 3814
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Analiza tehničnih značilnosti večernih dnevno-informativnih oddaj na nacionalni in komercialni televiziji
Miha Šoštarič, 2018, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga je osredotočena na primerjanje tehničnih značilnosti večernih dnevno-informativnih oddaj. Primerjava zajema večerna poročila programov POP TV (24UR), Kanal A (Svet na Kanalu A) in Radiotelevizija Slovenija1 (Dnevnik). Analizirani so tipi kadrov in produkcijske tehnike v analiziranih oddajah, kot so jih videli gledalci v delovnem tednu od 21. 5. 2018 do vključno 25. 5. 2018. Preučevane so kategorije kadrov –uporabljeni plani, koti snemanja, grafike in snemalne tehnike. Ugotovljene so podobnosti in razlike med analiziranimi oddajami, ki so tudi opisane in razložene v sklepu.
Ključne besede: 24UR, Svet, Dnevnik, dnevno-informativne oddaje, kadri, montaža
Objavljeno: 15.01.2019; Ogledov: 98; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (1,37 MB)

2.
Alternativna televizija, spletni pretočni video za prenos v živo
Klemen Skledar, 2018, diplomsko delo

Opis: V teoretičnem delu diplomskega dela je razložen kratek razvoj televizije in njena vloga danes v primerjavi s spletnimi platformami za predvajanje video vsebine. Naslednja poglavja so posvečena nastanku in pripravi vsebine za pretočni video prenos na splet v živo. Razloženi so pojmi progresivnega in pretočnega predvajanja, kodirnika in distribucijskega strežnika za pretakanje vsebine. Izpostavljeni sta tudi temi video stiskanja in protokoli za spletno pretočno predvajanje video vsebine v živo. V zadnjem delu diplomskega dela je študija praktičnega primera spletnega prenosa v živo na portal YouTube. Prikazan je tudi primer delovanja ob slabi internetni povezavi, in reševanje prenosa ob izgubi signala.
Ključne besede: splet, stiskanje videa, pretočni video, kodirnik, pretočni strežniki, diplomske naloge
Objavljeno: 15.01.2019; Ogledov: 79; Prenosov: 5
.docx Celotno besedilo (2,84 MB)

3.
Namizna aplikacija za upravljanje sistema Git
Milan Karneža, 2018, diplomsko delo

Opis: Preučili smo različne vrste vodenja verzij in osnovne razlike v njihovem delovanju. Osredotočili smo se na distribuiran sistem vodenja verzij, imenovan Git. S pomočjo knjižnice LibGIt2 smo razvili lastno namizno grafično aplikacijo, ki ponuja vse osnovne Git storitve. Predstavljene so uporabljene tehnologije pri razvoju in sam razvoj aplikacije z MVVM-arhitekturo v WPF-razvijalnem ogrodju.
Ključne besede: Git, vodenje verzij, WPF, C#
Objavljeno: 08.01.2019; Ogledov: 154; Prenosov: 24
.pdf Celotno besedilo (1,65 MB)

4.
Sistem za merjenje iztočene količine vode s spletnim oddajnikom
Samo Felicijan, 2018, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje razvoj elektronskega sistema za zajem količine iztočene vode. Sistem se napaja z majhno baterijo in ga je mogoče pritrditi na katero koli vodno pipo. Diplomsko delo je zasnovano na temi družbene odgovornosti v smislu racionalne porabe vode. Elektronski sistem meri in beleži iztočene količine vode. Beleženje podatkov se vrši na dveh nivojih. Najprej jih beleži na notranji pomnilnik ure realnega časa, po določenem številu beleženj pa te podatke odda strežniku. Beleži se iztočene količine vode in napetost napajalne baterije. S pridobljenimi podatki lahko vodimo statistiko in racionaliziramo porabo pitne vode. V diplomskem delu je v sklopih natančno opisan izdelan sistem. Predstavljeni so tudi podatki tedenskega obratovanja merilnika.
Ključne besede: elektronski vgrajeni sistem, merjenje pretoka, brezžična povezljivost, beleženje porabljene vode, baterijsko napajanje, zaslon
Objavljeno: 08.01.2019; Ogledov: 128; Prenosov: 17
.pdf Celotno besedilo (2,46 MB)

5.
Sistemi za spremljanje podatkov iz industrije in oblačne storitve
Lucija Martinšek, 2018, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je prikazati in primerjati različne ponudnike naprav in storitev, ki se uporabljajo pri avtomatizaciji sistemov. Celotno raziskovanje je bilo izvedeno na spletu. Izvedena je primerjava različnih programirljivih logičnih krmilnikov glede na različne lastnosti in protokole, ki jih imajo. Ni jasnega zmagovalca, so samo najboljši glede na potrebe posameznega sistema. Predstavljeni so tudi najbolj znani ponudniki programske opreme za obdelavo podatkov, med katerimi prav tako ni nobeden izstopal. Pri primerjavi oblačnih storitev se Amazon Web Services izkaže kot najboljša in najbolj priljubljena izbira. Na realnem primeru pa je predstavljen sistem kompostnika iz kompostarne podjetja Simbio, d. o. o.
Ključne besede: programirljivi logični krmilniki, oblačne storitve, protokol, internet stvari, procesiranje podatkov, diplomske naloge
Objavljeno: 08.01.2019; Ogledov: 119; Prenosov: 10
.pdf Celotno besedilo (2,01 MB)

6.
Sistem za testiranje in kalibriranje giroskopskih platform
Boštjan Plaskan, 2018, diplomsko delo

Opis: V podjetju Dat - Con d.o.o. se ukvarjajo s pan-tilt enotami, ki se uporabljajo kot nosilci termovizijskih kamer, laserjev in se ponavadi nameščajo na premikajoče se objekte, kot so avtomobili ter ladje. Zaradi teh dejavnikov smo se odločili, da bi bilo potrebno izdelati platformo za testiranje in kalibriranje omenjenih sistemov. V diplomskem delu smo opisali in izdelali takšen sistem. Naprej smo opisali delovanje giroskopa, posameznih pan in tilt enot, teoretično ozadje, nato pa smo se lotili izdelave. Pri tem smo sodelovali s strojniki, s katerimi smo lahko izbrali ustrezno obliko sistema in razmerja gonil. Za konec pa smo še predstavili program, s katerim smo testirali našo platformo, ter naredili preizkus, s katerim smo hoteli doseči stabilizacijo z natančnostjo 1 mradian.
Ključne besede: giroskopske platforme, tilt enote, giro, drsni obroči, diplomske naloge
Objavljeno: 08.01.2019; Ogledov: 121; Prenosov: 15
.pdf Celotno besedilo (1,76 MB)

7.
Simulacija lova v Unity 3D
Klemen Zakošek, 2018, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje izdelavo igre z imenom eLOVEC, katere glavna značilnost je čim bolj realistično prikazano okolje. Igra je bila izdelana v igralnem pogonu Unity 3D in deluje na operacijskem sistemu Windows, Linux ter MacOS. Na začetku dela je predstavljen igralni pogon, kaj nam ponuja in kako je zgrajen. Naše delo je vključevalo izdelavo realističnega virtualnega okolja, programiranje lovca in živali, izdelavo preprostega uporabniškega vmesnika ter sprotno spreminjanje podrobnosti. Rezultat dela je računalniška igra, ki je bila testirana na različnih računalnikih z različnimi nastavitvami in prikazom učinkovitosti delovanja.
Ključne besede: Unity 3D, simulacija, razvoj iger, realistično okolje
Objavljeno: 04.01.2019; Ogledov: 285; Prenosov: 37
.pdf Celotno besedilo (3,63 MB)

8.
Avtomatska opazovalnica živali na platformi Raspberry Pi
Luka Reisman, 2018, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava izdelavo samostojne avtomatske opazovalnice živali s pomočjo računalnika Raspberry Pi. Najprej je predstavljena oprema, ki smo jo potrebovali pri izdelavi opazovalnice. Glavna strojna oprema je enoploščni računalnik Raspberry Pi 3 (model B), na katerega smo namestili operacijski sistem Raspbian in programski jezik Python ter nastavili varen oddaljen dostop preko protokola SSH. Nato razložimo, kako smo s pomočjo sončne celice z izhodno močjo 15 W, regulatorja, ter akumulatorja z 12 V napetostjo in kapaciteto 7,2 Ah sestavili napajalni sistem ter nanj povezali računalnik Raspberry Pi s kamero Pi NoIR. V diplomski nalogi predstavimo tudi rezultate avtomatskih opazovanj manjših živali pri različnih pogojih osvetlitve.
Ključne besede: Raspberry Pi, opazovalnica živali, oddaljen dostop, sončne celice, fotografija, video
Objavljeno: 04.01.2019; Ogledov: 260; Prenosov: 26
.pdf Celotno besedilo (2,09 MB)

9.
Zagotavljanje ustreznih napetostnih profilov v razdeljevalnih omrežjih z uporabo aktivnih elementov omrežja
Primož Tajher, 2018, diplomsko delo

Opis: Zaradi vse večje onesnaženosti zraka in vedno večje potrebe človeka po električni energiji bo v omrežje vključenih čedalje več razpršenih virov. Ti razpršeni viri nam povzročajo spreminjanje smeri pretoka energije. Cilj je ugotoviti kako ti razpršeni viri in veliki porabniki vplivajo na napetostni profil.
Ključne besede: napetostni profil, distribucijsko omrežje, izračun pretokov energije, metoda BFS, model omrežja.
Objavljeno: 21.12.2018; Ogledov: 300; Prenosov: 17
.pdf Celotno besedilo (2,34 MB)

10.
Nadgradnja testne postaje z varnostnim krmilnikom SICK
Jure Vdovč, 2018, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obsega nadgradnjo Testne postaje z varnostnim krmilnikom Flexi Soft proizvajalca SICK. V okviru zamenjave je predstavljen postopek načrtovanja varnosti strojev v skladu z Direktivo 2006/42/ES ter pripadajočimi standardi. Izvedena ja ocena tveganja ter načrtovanje varnosti z elektronskimi varnostnimi napravami.
Ključne besede: varnostni krmilnik, Direktiva 2006/42/ES, ocena tveganja, elektronske varnostne naprave.
Objavljeno: 11.12.2018; Ogledov: 255; Prenosov: 11
.pdf Celotno besedilo (2,27 MB)

Iskanje izvedeno v 0.23 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici