SLO | ENG

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 3437
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Primerjava življenjskih ciklov razvoja programske opreme
Tajda Bogovič, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: Programska oprema (ang. Software) je zbirka računalniških programov, ki omogočajo delovanje računalnika kot celoto. Predstavlja ključno sredstvo za izvajanje poslovnih procesov, zato je razvoj programske opreme nepogrešljiv element za uspešno poslovanje. V diplomskem delu smo opredelili pojem življenjskega cikla programske opreme, predstavili faze njenega razvoja ter podali opis modelov razvoja. Nato je sledila analitična primerjava posameznih modelov razvoja programske opreme (prednosti, slabosti oz. pomanjkljivosti) in razlogi za najprimernejšo uporabo teh. Na podlagi anketiranja študentov smo preučili njihovo poznavanje ter ustreznost uporabe agilnega modela pri razvoju programske opreme v okviru projektnega dela.
Ključne besede: življenjski cikel programske opreme, razvoj programske opreme, modeli razvoja programske opreme
Objavljeno: 18.08.2017; Ogledov: 6; Prenosov: 1
.pdf Polno besedilo (982,47 KB)

2.
Priprava mavrice v virtualnem okolju
Matej Lakič, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: Mavrica je pogosto uporabljen motiv v animiranih otroških filmih in animacijah. Simbolizira barvitost, igrivost in harmonijo ter že od nekdaj vzbuja človeško domišljijo. V diplomskem delu obravnavamo animacijo fizikalnega ozadja mavrice in tri njene predstavitve v virtualnem okolju. V ta namen najprej predstavimo nastanek mavrice. Nato se posvetimo trem predstavitvam s katerimi želimo doseči realistično upodobitev treh različnih vrst mavric in preveriti kako natančno lahko videz upodobljenih mavric približamo mavricam iz resničnega sveta. V ta namen uporabimo programsko orodje Cinema 4D.
Ključne besede: mavrica, animacija, barvni spekter, lom in odboj svetlobe, geometrija mavric
Objavljeno: 18.08.2017; Ogledov: 6; Prenosov: 0
.pdf Polno besedilo (1,15 MB)

3.
Tehnična izvedba glasbene radijske oddaje
Nejc Gričnik, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: Glavni namen diplomskega dela je raziskava, opis in predstavitev tehnične izvedbe glasbene radijske oddaje. Skozi nalogo je mogoč vpogled v faze produkcije izvedbe oddaje, pri čimer je poudarek na tehničnih operacijah produkcije. Področja raziskovanja obsegajo kategorizacijo glasbenih radijskih oddaj, iz vidika tehnične realizacije pa orodja in tehnične naprave za izvedbo oddaje. Tako je v nalogi predstavljen produkcijski prostor – studio, studijska oprema, glasbena oprema, kakor tudi tehnični potek realizacije oddaje v živo. Nalogo dopolnjuje analiza procesa produkcije na primeru glasbene oddaj, razlike med oddajanjem v živo in posnetimi oddajami, predstavljena pa je tudi ekipa radijskih delavcev, ki soustvarja glasbene radijske oddaje.
Ključne besede: glasbene radijske oddaje, produkcija, tehnična izvedba, radijski studio
Objavljeno: 18.08.2017; Ogledov: 6; Prenosov: 0
.pdf Polno besedilo (3,13 MB)

4.
Stiskanje risanih slik
Aljaž Jeromel, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu opišemo postopek in implementacijo novega algoritma za stiskanje risanih slik. Algoritem deluje tako, da sliko najprej razbije na povezana območja, za vsako območje izračuna verižno kodo obrobe, nato pa nize teh verižnih kod pretvori in stisne s transformacijami BWT, MTF in RLE. Na koncu nad tako stisnjenimi podatki poženemo aritmetično kodiranje. Algoritem zelo dobro deluje nad visoko kakovostnimi slikami manjše velikosti. V primerjavi s formatom PNG smo dobili tudi do 98 % boljše rezultate.
Ključne besede: stiskanje slik, verižne kode, transformacije nizov, aritmetično kodiranje
Objavljeno: 18.08.2017; Ogledov: 8; Prenosov: 1
.pdf Polno besedilo (1,01 MB)

5.
Vpliv različnih vrst lesa na zvok na primeru kitarskega kabineta
Filip Gornik, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo predstavlja raziskavo na temo vplivov različnih vrst masivnega lesa na zvok. Les je eden izmed glavnih gradnikov glasbil kakor tudi druge avdio opreme, ki se uporablja v avdio produkciji. Zanimal nas je vpliv, ki ga ima les na končen produkt, na zvok. V delu so najprej predstavljene teoretične osnove valovanj, zvoka, človeškega slušnega spektra ter fizikalnih in mehanskih lastnosti več vrst lesa. Predstavljeno je tudi načrtovanje in izdelava kitarskih kabinetov, ki smo jih izdelali za potrebe testiranj. Na koncu smo opravili testiranja, ki predstavljajo dokaze o vplivu različnih vrst lesa na zvok in kakšen je ta vpliv za vsako izmed vrst.
Ključne besede: Vrste lesa, kitarski kabinet, frekvenčni spekter, frekvenčni odziv, akustika
Objavljeno: 18.08.2017; Ogledov: 6; Prenosov: 0
.pdf Polno besedilo (3,05 MB)

6.
Digitalizirano oglaševalsko okolje
Valentina Sreš, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: S pojavom in razvojem digitalizacije so se pojavile nove možnosti za razvoj in napredek na številnih področjih. Diplomsko delo tako ugotavlja, kako se je oglaševanje spremenilo v obdobju digitalizacije. V prvem delu, ki je pretežno sestavljen iz teorije, najprej razjasnimo temeljne pojme in se osredotočimo na digitalni način oglaševanja. Raziščemo prednosti in predstavimo nekatere oblike tovrstnega oglaševanja. V nadaljevanju preidemo na praktični del, kjer s pomočjo raziskave ugotovimo, kakšni so pogledi obravnavanih podjetij na sodoben način oglaševanja. S pomočjo odgovorov, pridobljenih iz spletne ankete, ugotovimo, katere so prednosti digitalizacije oglaševalskega prostora za uporabnike ter kakšne so razlike v zaznavanju med digitalnim in klasičnim oglaševanjem. Pri odgovarjanju na raziskovalna vprašanja se opremo na empirične dokaze.
Ključne besede: digitalizacija, oglaševanje, digitalno oglaševanje
Objavljeno: 18.08.2017; Ogledov: 6; Prenosov: 0
.pdf Polno besedilo (3,58 MB)

7.
Mobilna aplikacija za pomoč pri vodenju kmetijskega gospodarstva
Gregor Korez, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu je na začetku predstavljeno kmetijsko gospodarstvo in njene pripadajoče enote. Ker se del diplomskega dela navezuje na evidenco delovnih opravil, je nekoliko podrobneje tudi opisana in predstavljena vrsta evidenc o delovnih opravilih. Na koncu poglavja sledi opis obstoječe aplikacije iz tega področja ter programska orodja in programski jeziki, ki so bili uporabljeni za izvedbo naloge. V naslednjem poglavju sledi načrtovanje končne aplikacije in izdelava diagrama primerov uporabe, entitetno relacijski model ter opis končne verzije aplikacije. V zadnjem delu diplomskega dela je opisana in z izseki kode prikazana še implementacija in funkcionalnost prototipa mobilne aplikacije.
Ključne besede: gerk, delovno opravilo, evidenca delovnih opravil, kmetijsko gospodarstvo, Windows Phone, mobilna aplikacija.
Objavljeno: 18.08.2017; Ogledov: 7; Prenosov: 1
.pdf Polno besedilo (2,38 MB)

8.
Uporaba urejenih odločitvenih grafov pri računalniški obdelavi logičnih funkcij
Robert Meolic, 1995, diplomsko delo

Opis: Odločitveni grafi so uspešna podatkovna struktura za predstavitev logičnih funkcij. V diplomskem delu so podane potrebne matematične osnove za njihovo razumevanje in računalniški algoritmi za njihovo učinkovito realizacijo. Podrobno so opisani urejeni binarni odločitveni grafi (OBDD), urejeni funkcijski odločitveni grafi (OFDD) in urejeni binarni odločitveni grafi s potlačenimi ničlami (0-sup-BDD). Dodan je pregledni opis prostih binarnih odločitvenih grafov (FBDD), razširjenih binarnih odločitvenih grafov (XBDD), urejenih Kroneckerjevih funkcijskih odločitvenih grafov (OKFDD) in diferenčnih binarnih odločitvenih grafov (\delta BDD). Za ROBDD, ROFDD in 0-sup-BDD so podani razčlenitveno pravilo, pravilo minimizacije in algoritmi za logične operacije, ki so tudi izpeljani. Algoritmi so bili realizirani v programskem jeziku C. Prikazani so rezultati testov, v katerih se primerja učinkovitost različnih vrst odločitvenih grafov pri preverjanju enakosti logičnih funkcij, pri predstavitvi množic kombinacij in pri predstavitvi slik.
Ključne besede: Boolova algebra, logične funkcije, binarni odločitveni grafi, funkcijski odločitveni grafi, podatkovne strukture
Objavljeno: 07.08.2017; Ogledov: 200; Prenosov: 17
.pdf Polno besedilo (560,59 KB)

9.
Razvoj merilnega programa za zajemanje parametrov pralnega stroja
Aljaž Prelovšek, 2017, diplomsko delo

Opis: Tema diplomske naloge je razvoj in implementacija aplikacije za zajemanje parametrov pralnega stroja v proces testiranja stabilnosti pralnih strojev. Predstavljena je zgradba pralnega stroja ter razložena problematika nestabilnega delovanja pralnega stroja zaradi pojava prekomerne ekscentrične mase v bobnu pralnega stroja. Opisan je postopek izdelave ožičenja laboratorija za prenos podatkov in prikazan pravilen priklop računalnika na krmilno enoto pralnega stroja za vzpostavitev serijske povezave. Aplikacija za zajem parametrov je izdelana v programskem okolju LabVIEW, njena zgradba in delovanje pa sta tudi podrobneje predstavljena.
Ključne besede: pralni stroj, stabilnost pralnega stroja, LabVIEW, merilni program, zajemanje parametrov
Objavljeno: 13.07.2017; Ogledov: 344; Prenosov: 59
.pdf Polno besedilo (2,22 MB)

10.
Razvoj igre za pomoč otrokom s prekomerno težo
Martin Ulbin, 2017, diplomsko delo

Opis: Prekomerna teža pri otrocih je resen problem, ki lahko vodi do zdravstvenih in psiholoških težav v življenju otroka, ki se z njim srečuje. To diplomsko delo prispeva k rešitvi tega problema z implementacijo igre, ki bi otroke s prekomerno težo motivirala, da izboljšajo svoj življenjski stil. Podrobno je opisan celoten postopek izdelave igre od zastavljanja ciljev in izdelave prototipa do končnih vizualnih popravkov. Končni rezultat je delujoča igra, ki otroku omogoča dnevno igranje in s tem postopno preobrazbo osrednjega lika iz prekomerno težkega v zdravega posameznika.
Ključne besede: prekomerna teža otrok, zdrav življenjski stil, razvoj igre, 2D-igra
Objavljeno: 12.07.2017; Ogledov: 313; Prenosov: 73
.pdf Polno besedilo (2,58 MB)

Iskanje izvedeno v 0.37 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici