SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 3798
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Izdelava hibridne mobilne aplikacije za prikaz turistične infrastrukture in znamenitosti
Blaž Miksić, 2018, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu smo raziskali področje razvoja hibridnih mobilnih aplikacij. Zanimale so nas prednosti, slabosti in predvsem potek njihovega razvoja. Cilj diplomskega dela je bil razviti mobilno aplikacijo, ki bi se lahko primerjala s svojimi domorodnimi kopijami in uporabniku nudila tako dobro uporabniško izkušnjo, kot jo nudijo domorodne aplikacije. Z ogrodjem Ionic smo uspešno razvili aplikacijo za prikaz turističnih znamenitosti in infrastrukture in jo preizkusili na operacijskem sistemu Android. Programirali smo v programskih jezikih Javascript, Angular in Typescript. V okolju Node.js smo razvili tudi aplikacijski programski vmesnik (angl. API), ki smo ga uporabili v mobilni aplikaciji.
Ključne besede: hibridna mobilna aplikacija, Ionic, Android, iOS
Objavljeno: 19.11.2018; Ogledov: 19; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (1,47 MB)

2.
Predlog koncepta statistike dogodkov za potrebe vzdrževanja prenosnih naprav
Rok Hrastnik, 2018, diplomsko delo

Opis: Statistika dogodkov je področje, ki ima v družbah elektrogospodarstva zelo dolgo tradicijo. Informatizacija statistike dogodkov sega v sedemdeseta leta prejšnjega stoletja, ko je bilo »ročno« zbiranje in zapisovanje podatkov o dogodkih na elektroenergetskih napravah nenadomestljiva procedura. Z razvojem informacijskih orodij in z večanjem spominskih zmogljivosti računalniške opreme je ta naloga prenesena na informacijsko področje. Pričujoče delo predstavlja pregled obstoječega stanja na področju vodenja statistike dogodkov, namen zbiranja in obdelave tovrstnih podatkov ter potek izvajanja tovrstnih del tako v družbi ELES kot tudi širše v družbah elektrogospodarstva. Na podlagi pregleda obstoječega stanja in potreb posameznih področij v družbi je podan koncept vodenja statistike dogodkov, s katerim so zajete potrebe področja vzdrževanja prenosnih elektroenergetskih naprav.
Ključne besede: statistika dogodkov, zbiranje in obdelava podatkov o dogodkih, vzdrževanje prenosnih naprav.
Objavljeno: 15.11.2018; Ogledov: 42; Prenosov: 8
.pdf Celotno besedilo (625,95 KB)

3.
Uporabniški vmesnik in krmilni sistem učnega laboratorijskega ravninskega dvoosnega robotskega mehanizma
Matic Rutnik, 2018, diplomsko delo

Opis: V laboratoriju za industrijsko robotiko je bil izdelan nov učni laboratorijski ravninski dvoosni robotski mehanizem z namenom izboljšave že obstoječega, ki se uporablja za učni proces. Izvedena je bila analiza mehanskega dela robota, implementacija gibalnih enačb, sestava krmilnega sistema, snovanje krmilnega programa in programa za uporabniški vmesnik. Z eksperimentalnim delom so bile potrjene osnovne zahteve o transparentni in didaktični uporabi s poudarkom na razumevanju in varnosti programske ter mehanske opreme. Rezultat dela je spremljanje in vodenje robota preko uporabniškega vmesnika ter ustrezno vodljiv robot v smislu krmilnega sistema s kasnejšo možnostjo nadgradnje.
Ključne besede: Uporabniški vmesnik, krmilni sistem, dvoosni ravninski mehanizem
Objavljeno: 15.11.2018; Ogledov: 42; Prenosov: 5
.pdf Celotno besedilo (4,68 MB)

4.
Spletna aplikacija za generiranje bibliografskih zapisov
David Šket, 2018, diplomsko delo

Opis: Priprava bibliografije je pogosto zapleten proces, ki dodatno otežuje delo piscem. Da bi jim poenostavili zbiranje in oblikovanje bibliografije, smo izdelali spletno aplikacijo za generiranje bibliografskih zapisov. V diplomskem delu smo opisali razvoj aplikacije, uporabljene tehnologije in podrobno predstavili delovanje algoritmov, ki smo jih pripravili. Ugotovili smo, da je razvoj aplikacije zahteven proces, ki ni samo pisanje kode, temveč tudi raziskovanje, načrtovanje in iskanje najboljše rešitve za dani problem.
Ključne besede: bibliografski zapis, spletna aplikacija, latex, bibtex
Objavljeno: 15.11.2018; Ogledov: 35; Prenosov: 4
.pdf Celotno besedilo (1,36 MB)

5.
Analiza in primerjava sodobnih programskih orodij za razvoj prilagodljivih interaktivnih spletnih vmesnikov
Urška Arzenšek, 2018, diplomsko delo

Opis: Pri izdelavi spletnih rešitev so v veliko pomoč spletna programska ogrodja, ki prihranijo čas razvoja in močno olajšajo delo, saj že vsebujejo vnaprej pripravljeno kodo. V diplomski nalogi so podrobneje predstavljena ogrodja Semantic UI, UIkit in Skeleton. Namen diplomskega dela je bil analizirati in primerjati spletna programska ogrodja na primeru izgradnje spletne strani. S pomočjo omenjenih ogrodij smo izdelali vizualno podobne spletne strani in analizirali ter primerjali naslednje kriterije: osnovni elementi (navigacija, obrazci, gumbi), dokumentacija, skupnost, podpora in aktivni razvoj, čas učenja, statična analiza programske kode, ter ogrodja na podlagi teh kriterijev tudi ocenili. Ugotovili smo, da je za izdelavo spletnih strani najprimernejše ogrodje Semantic UI, predvsem z vidika podpore uporabnikom in dokumentacije, kar pa smo tudi potrdili s statično analizo kode, saj ogrodje Semantic UI vsebuje največ predpripravljenih datotek CSS in Javascript, ki vsebujejo veliko stilov in funkcij, ki so na voljo za oblikovanje spletnih strani.
Ključne besede: spletno programsko ogrodje, Semantic UI, UIkit, Skeleton
Objavljeno: 14.11.2018; Ogledov: 51; Prenosov: 4
.pdf Celotno besedilo (2,02 MB)

6.
Izdelava spletnega portala s sistemom za upravljanje vsebin MODX
Tomaž Obu, 2018, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi sem predstavil postopek izdelave spletnega portala z uporabo odprtokodnega sistema za upravljanje vsebin MODX. V delu sem najprej predstavil lastnosti in funkcije sistemov za upravljanje vsebin. Nato sem opisal CMS-sistem MODX, njegovo strukturo in funkcije ter naredil primerjavo s sorodnima sistemoma WordPress in Joomla. V nadaljevanju sem opisal postopek izdelave spletnega portala. Preveril sem tezo, ali lahko s sistemom za upravljanje vsebin MODX izpolnimo zahteve sodobnih portalov. Na praktičnem primeru sem prikazal izdelavo spletnega portala. Osredotočil sem se na prednosti in slabosti sistema za upravljanje vsebin MODX.
Ključne besede: MODX, CMS, sistem za upravljanje vsebin, spletni portal
Objavljeno: 14.11.2018; Ogledov: 35; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (718,03 KB)

7.
Razvoj realno-časovnih več-igralskih iger za brskalnike
Jan Kurbos, 2018, diplomsko delo

Opis: Dandanes je veliko povpraševanje po računalniških igrah. Brskalnike lahko uporabljamo kot platformo za igre, kar smo teoretično in praktično preverili v diplomski nalogi. Raziskali smo področje mrežne komunikacije in problematiko igranja več-igralskih iger v tem okolju. Predstavili smo ključne lastnosti realno-časovnih iger in potek njihovega delovanja. Zanimale so nas tudi tiste tehnologije in igralni pogoni, ki omogočajo razvoj tovrstnih iger za brskalnike. Napisali smo načrt za prototip, kjer smo definirali zahteve ter načrtovane načine implementacije. Na podlagi zbranega znanja smo nato uspešno ustvarili prototip delujoče realno-časovne več-igralske igre za brskalnike.
Ključne besede: razvoj iger, realno-časovne več-igralske igre, igre za brskalnike
Objavljeno: 14.11.2018; Ogledov: 41; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (2,30 MB)

8.
Integracija naprav v pametni rešitvi na osnovi platforme Eclipse IoT
Nino Klajnšek, 2018, diplomsko delo

Opis: Internet stvari velja za eno najhitreje rastočih tehnoloških področij na svetu, saj predstavlja ključno komponento avtomatizacije industrije; prav tako se vrednost interneta stvari pozna v družbi in okolju. S hitrim razvojem interneta stvari so se razvile platforme, ki omogočajo kvalitetnejši in hitrejši razvoj. V tem delu smo pregledali področje IoT in platforme, ki jih ponuja. Obširneje smo preučili odprtokodno platformo Eclipse IoT. Zanimalo nas je, kaj platforma ponuja, katere projekte vključuje in katere standarde le-ti implementirajo. Z razvojem lastne rešitve smo preizkusili razvoj v okolju Eclipse IoT in preverili, kako aktivno se vključeni projekti razvijajo; preverili smo tudi kvaliteto dokumentacije.
Ključne besede: internet stvari, Eclipse IoT, platforma IoT, odprtokodna platforma, pametna rešitev
Objavljeno: 14.11.2018; Ogledov: 45; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (980,66 KB)

9.
Drevesno preiskovanje Monte Carlo v igri Havannah
Vanesa Krajnc, 2018, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu predstavimo namizno igro Havannah in algoritem drevesnega preiskovanja Monte Carlo. Slednji je v zadnjih letih pripomogel k občutno boljši zmogljivosti računalniških igralcev v kompleksnih namiznih igrah s popolno informacijo, med katere spada tudi Havannah. Implementiramo tri računalniške igralce igre Havannah: prvi uporablja osnovno različico drevesnega preiskovanja Monte Carlo, drugi uporablja algoritem hitrega ocenjevanja vrednosti akcij, tretji pa kombinacijo drevesnega preiskovanja Monte Carlo s hitrim ocenjevanjem vrednosti akcij. Na koncu primerjamo vse tri igralce v medsebojnih igrah in v igrah proti človeškemu nasprotniku.
Ključne besede: igra na deski Havannah, drevesno preiskovanje Monte Carlo, hitro ocenjevanje vrednosti akcij, igre s popolno informacijo
Objavljeno: 14.11.2018; Ogledov: 50; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (1,47 MB)

10.
Izvidniški robot
Denis Lipovec, 2018, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga govori o izdelavi izvidniškega robota, ki je namenjen opravljati naloge, kjer bi se človek potencialno znašel v nevarnosti. Čeprav je specifično ta robot mišljen kot športni rekvizit, je sam po sebi tako vsestranski, da se ga da uporabiti tudi v druge namene. Naprava je relativno majhnih dimenzij. Zaradi svoje opreme in enostavnosti je odličen za pregled posameznih nadstropij zgradb, zmožen je pa tudi gibanja po relativno težkem terenu. V nadaljevanju boste izvedeli kako se je robota projektiralo, kake težave so se pojavile med načrtovanjem in izdelavo ter kako smo se z njimi spopadali. Zajeto je tudi preizkušanje na terenu.
Ključne besede: Mehatronika, robotika, izvidniški robot, daljinsko krmiljenje
Objavljeno: 14.11.2018; Ogledov: 50; Prenosov: 12
.pdf Celotno besedilo (4,30 MB)

Iskanje izvedeno v 0.3 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici