| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 4876
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Analiza evropske in južnokorejske glasbene industrije skozi elemente marketinškega spleta
Klarisa Hren, 2023, diplomsko delo

Opis: Nasičenost glasbene industrije in problematika kulturnega imperializma lokalno delujočim glasbenim izvajalcem otežujeta možnost dosege svetovnega glasbenega trga. Zato smo v diplomskem delu skozi analizo elementov marketinškega spleta raziskali, kako je izbranim predstavnikom evropske in južnokorejske glasbene industrije uspelo prodreti na svetovni glasbeni trg brez uporabe strategij, ki bi okrnile njihovo kulturno identiteto. V teoretičnem delu smo razdelali elemente marketinškega spleta in se posebej osredotočili še na posebnosti obravnavanih glasbenih industrij. V empiričnem delu smo na podlagi opravljene komparativne študije primera poudarili najpomembnejše dejavnike obeh industrij in na njihovi osnovi oblikovali predloge, kako bi lahko te pristope aplicirali na lokalno delujoče glasbene izvajalce.
Ključne besede: marketinški splet, marketinške strategije, glasbena industrija, evropska glasbena industrija, K-pop
Objavljeno v DKUM: 08.06.2023; Ogledov: 50; Prenosov: 13  (1 glas)
.pdf Celotno besedilo (1,59 MB)

2.
Proučevanje zunanjih dejavnikov pri napovedovanju cene kriptovalut s strojnim učenjem
Jakob Cvetko, 2023, diplomsko delo

Opis: Zmožnost napovedovanja gibanja cene finančnih instrumentov predstavlja priložnost za visoke zaslužke. Eni izmed tehnični pristopov, ki se na področju finančnega trgovanja že dalj časa uspešno uporabljajo, so metode strojnega učenja. V diplomski nalogi smo se ukvarjali z napovedovanjem cene kriptovalute Bitcoin. Modeliranje smo začeli s pridobivanjem raznih podatkov, povezanih s ceno kriptovalute, in nato z algoritmom XGBoost izdelali napovedni model. Razumevanje napovedi je ključnega pomena, zato smo uporabili razlagalni algoritem SHAP, s katerim smo dobili globlji vpogled v napovedni model. Izkazalo se je, da imajo podatki, neposredno vezani na ceno kriptovalute, največjo vlogo pri napovedi, temu pa sledi indeks strahu in pohlepa.
Ključne besede: kriptovalute, strojno učenje, XGBoost, napovedovanje časovnih vrst, SHAP
Objavljeno v DKUM: 07.06.2023; Ogledov: 48; Prenosov: 7
.pdf Celotno besedilo (2,08 MB)

3.
Primerjave različnih življenjskih ciklov razvoja programske opreme
Domen Soršak, 2023, diplomsko delo

Opis: Programska oprema je za veliko ljudi del njihovega vsakdana. Naše življenje naredi lažje in udobnejše. Bolj kot je programska oprema kvalitetna in uporabna, raje in pogosteje jo uporabljamo. Do takšne programske opreme najlažje pridemo, če se držimo dobro definiranih postopkov izdelave programske opreme ter če se ustrezno lotimo vsake faze v življenjskem ciklu razvoja programske opreme. Posamezniki, ekipe in podjetja, ki se ukvarjajo z razvojem programske opreme, se tega zavedajo in tudi poslužujejo. V diplomski nalogi bomo raziskali življenjski cikel razvoja programske opreme ter podrobneje spoznali vsak posamezen cikel oz. fazo, ki se v življenjskem ciklu razvoja programske opreme pojavi. Predstavili bomo tudi različne metodologije za razvoj programske opreme ter z njimi povezane prednosti in slabosti.
Ključne besede: življenjski cikel razvoja programske opreme, metodologije razvoja programske opreme, razvoj programske opreme
Objavljeno v DKUM: 07.06.2023; Ogledov: 50; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (1,83 MB)

4.
Primerjava učinkovitosti in varnosti simetričnih kodirnikov v programskem okolju c++
Tadej Mušič, 2023, diplomsko delo

Opis: Kodiranje podatkov ni samo moderna stvar. S težavo varnega prenosa podatkov se je že ubadal rimski general Cezar, ki je z preprosto zamenjavo črk izumil enega izmed prvih kodirnih algoritmov. Danes so algoritmi kompleksnejši, saj morajo kodirati večje število podatkov, zato se je uveljavilo celotno področje razvijanja in optimiziranja kodirnikov. V tem diplomskem delu smo raziskali varnost in učinkovitost osmih simetričnih kodirnikov. Izdelali smo program, ki meri hitrost in zmogljivost na štirih bločnih (AES, RC6, ARIA, IDEA) in štirih pretočnih (Salsa(8/12/20), ChaCha(8/12/20), Rabbit(withIV/noIV), HC128/256) simetričnih kodirnikih. Analiza teorije in rezultatov meritev, je potrdila višjo hitrost pretočnih kodirnikov ter da imajo bločni in pretočni kodirniki primerljivo stopnjo varnosti, kadar delujejo v njihovi najoptimalnejši konfiguraciji.
Ključne besede: simetrični kodirniki, bločni kodirniki, pretočni kodirniki, kodiranje
Objavljeno v DKUM: 07.06.2023; Ogledov: 42; Prenosov: 5
.pdf Celotno besedilo (1,47 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
Primerjalna analiza orodij za izdelavo 2D animacije na primerih FlipaClip, Krita in Live2D
Jelena Grgić, 2023, diplomsko delo

Opis: Za izdelavo animacije je na trgu že veliko orodij. V diplomskem delu smo se osredotočili na analizo treh brezplačnih orodij za izdelavo 2D animacije in jih med seboj primerjali. Preučili smo njihovo teoretično ozadje ter ga s pridobljenimi ugotovitvami in izkušnjami nadgradili. Orodja smo z vidika uporabnosti primerjali in rezultate primerjav na koncu povzeli ter predstavili objektivne ugotovitve s ciljem olajšanja izbire najprimernejšega brezplačnega orodja za izdelavo 2D animacije.
Ključne besede: animacija, primerjalna analiza, FlipaClip, Krita, Live2D
Objavljeno v DKUM: 29.05.2023; Ogledov: 129; Prenosov: 20
.pdf Celotno besedilo (1,25 MB)

6.
Primerjava programskih ogrodij react native in flutter za razvoj mobilnih aplikacij na primeru izdelave uporabniških vmesnikov
Natalija Paskova, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja ogrodji React Native in Flutter za razvoj uporabniškega vmesnika mobilnih aplikacij. Na samem začetku so predstavljene njune značilnosti ter prednosti in slabosti. V drugem delu je analizirano, katero ogrodje se bolj uporablja med ljudmi v programerskem svetu. Zatem sta razviti dve popolnoma enaki aplikaciji z uporabo dveh ogrodij, ki sta bili izbrani in uporabljeni za primerjavo, da bi bilo ugotovljeno, katero je boljše. Diplomsko delo je zaključeno s predstavitvijo dobljenih rezultatov testiranja obeh aplikacij.
Ključne besede: React Native, Flutter, Firebase, uporabniški vmesnik
Objavljeno v DKUM: 29.05.2023; Ogledov: 140; Prenosov: 37
.pdf Celotno besedilo (2,45 MB)

7.
Razvoj spletne aplikacije za evidenco računalniške opreme
Kevin Pokeržnik, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema opis razvoja spletne aplikacije za Zavarovalno skupino Sava, natančneje za družbo Zavarovalnica Sava, d. d. Aplikacija služi kot eden izmed pripomočkov pri beleženju računalniške opreme podjetja in nudi številne funkcionalnosti.Te vključujejo ustvarjanje datotek za izdajo opreme, iskanje po zgodovini opreme, samodejno izpolnjevanje vnosnih polj, samodejno pošiljanje e-pošte, preverjanje pristnosti preko tehnologije Azure Active Directory itd. Delo zajema tudi analizo, v kateri aplikacijo primerjamo s predhodno.
Ključne besede: Python Flask, spletna aplikacija, Azure Active Directory, MongoDB
Objavljeno v DKUM: 23.05.2023; Ogledov: 162; Prenosov: 36
.pdf Celotno besedilo (2,46 MB)

8.
Animacija faz razvoja različnih vrst požara na objektih
Urška Sušelj, 2023, diplomsko delo

Opis: V današnjem času je animacija naravnih pojavov, kot je ogenj, izjemno priljubljena. Cilj je ustvariti čim bolj realistično animacijo, ki se že skoraj ne razlikuje več od naravnega pojava. To je omogočil razvoj sistema delcev, ki so nepogrešljivi pri animaciji ognja. V diplomski nalogi smo se osredotočili na raziskovanje delovanja ognja, sistema delcev ter znanja iz teorije prenesli v izdelavo animacije ognja in eksplozije na objektu.
Ključne besede: ogenj, sistemi delcev, Blender, animacija ognja, animacija eksplozije
Objavljeno v DKUM: 23.05.2023; Ogledov: 129; Prenosov: 20
.pdf Celotno besedilo (3,38 MB)

9.
Medplatformna aplikacija za vodenje računov podjetja
Niko Gorjan, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisan razvoj medplatformne aplikacije za vodenje računov podjetja, ki jo je možno poganjati na spletu in mobilnem telefonu. Predstavljeno je ogrodje Flutter in programski jezik Dart. Narejen je načrt za izdelavo s potrebnimi funkcionalnostmi za uspešno vodenje računov. Opisan je potek izdelave in na koncu še prototip, ki prikazuje končno obliko in uporabnost.
Ključne besede: Flutter, Dart, Finančno računovodstvo, Poslovni sistem
Objavljeno v DKUM: 23.05.2023; Ogledov: 111; Prenosov: 11
.pdf Celotno besedilo (2,78 MB)

10.
Design reliable operating food ordering applications with UI/UX design
Martina Arsovska, 2023, diplomsko delo

Opis: This bachelor's thesis illustrates the design process of two different food ordering mobile applications, ‘LUMA’ and ‘NIJA’. For the designing process we used ‘Figma’, a web-based interface design tool. It is also discussed the significance of UI/UX design and how it influences user engagement and satisfaction. In addition, we emphasized some of the applications key design components, such as logos, typography, colour palettes, as well as how we created and animated them. In this bachelor’s thesis we then reviewed the findings of the survey we conducted to collect input on the designs of the two applications.
Ključne besede: mobile applications, UI design, UX design, Figma, surveys
Objavljeno v DKUM: 23.05.2023; Ogledov: 113; Prenosov: 11
.pdf Celotno besedilo (7,97 MB)

Iskanje izvedeno v 0.43 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici