SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 3696
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Celostna grafična podoba in idejna zasnova vizualne podobe muzejske postavitve na primeru muzeja na Rogli
Andreja Krapše, 2018, diplomsko delo/naloga

Opis: Dandanes smo večino časa obkroženi z mnogimi vizualnimi podobami, kar omogoča številne načine komuniciranja. Z razvojem vizualnih komunikacij so se spreminjale tudi ene izmed tradicionalnih in zgodovinsko usmerjenih ustanov – muzeji – in njihove postavitve. Zaradi uporabe vizualnega znotraj muzejskih institucij, smo v okviru diplomske naloge najprej raziskali teorijo muzejskih postavitev. Zatem smo se lotili človeških dejavnikov, na katere vplivajo različni (grafično)-oblikovalski elementi, saj je od tega odvisen pristop v oblikovanju. V drugi polovici teoretičnega dela smo obrazložili pomen celostne grafične podobe in njenih komponent; načina, kako javnosti predstavlja bistvo zastopane organizacije; ter njenega vpliva. V praktičnem delu smo preučeno teorijo uporabili tekom projektnega dela z negospodarskim in neprofitnim sektorjem ŠIPK 2016–2018 (naslovljeno Krepitev identitete Pohorcev), kjer smo izdelali lastno idejno zasnovo muzejske postavitve muzeja na Rogli in podpirajočo celostno grafično podobo.
Ključne besede: zasnova muzeja, vizualne komunikacije, psihološki vpliv, celostna grafična podoba
Objavljeno: 06.09.2018; Ogledov: 254; Prenosov: 46
.pdf Celotno besedilo (4,35 MB)

2.
Raba angleškega jezika v oglaševanju na območju Slovenije
Sabina Emeršič, 2018, diplomsko delo/naloga

Opis: Angleški jezik je eden najbolj razširjenih jezikov na svetu, na področju zabave, trgovanja in na akademskem področju. Zaradi razširjenosti in vsestranskosti angleškega jezika se le-tega poslužujejo tudi oglaševalci, v želji po doseganju čim večjih množic. Velik del naše kulture tako predstavljata jezik in oglaševanje, slednje pa nas dnevno bombardira z oglasi takšnih in drugačnih izdelkov in storitev. Pogosto oglaševanje postavlja trende in zato je problematika uporabe tujega jezika v le-tem še toliko pomembnejša. V delu smo analizirali tri primere oglaševanja, ki vsebujejo angleški jezik, da bi ugotovili, kako pogosta je raba angleškega jezika v slovenskem oglaševalskem prostoru.
Ključne besede: slovenski jezik, marketing, oglaševanje angleški jezik, pomen angleščine
Objavljeno: 06.09.2018; Ogledov: 183; Prenosov: 21
.pdf Celotno besedilo (2,43 MB)

3.
Raba angleškega jezika v vsakdanji komunikaciji med slovenskimi mladostniki
Žana Leitinger, 2018, diplomsko delo/naloga

Opis: Jezikovni stik med slovenščino in angleščino ni nov pojav, vendar se je v moderni dobi interneta močno razmahnil in preobrazil. Ker smo z angleščino obkroženi praktično na vsakem koraku, niti ni presenetljivo, da jo uporabljamo tudi v vsakdanji komunikaciji s slovensko govorečimi vrstniki, bodisi le tu in tam kakšno besedo, bodisi besedne zveze ali celotne stavke. Še najbolj pa je mešanje jezikov očitno na spletu, kjer običajno stremimo k čim hitrejši odzivnosti in čim pogostejši prisotnosti, kar pušča posledice na kakovosti in pravilni rabi jezika. Razlogov za mešanje jezikov oziroma preklapljanje med njima je več, prav tako so za vsakega posameznika različni. Glede na to, kaj mešanje jezikov prinaša in kakšne so morebitne posledice za prihodnost slovenščine, ostajajo mnenja deljena.
Ključne besede: slovenščina, angleščina, mladostnik, jezikovni stik, preklapljanje koda
Objavljeno: 06.09.2018; Ogledov: 175; Prenosov: 11
.pdf Celotno besedilo (1,19 MB)

4.
Razvoj algoritma vodenja sinhronskega motorja s trajnimi magneti
Matic Bračko, 2018, diplomsko delo/naloga

Opis: Kot skupina študentov smo se zbrali z namenom, da izdelamo lastno električno kolo. Ena izmed nalog je bila zasnova algoritma za vodenje trifaznega sinhronskega motorja s trajnimi površinkimi magneti, ki je predstavljena v sklopu zaključnega dela. V sklopu dela je predstavljeno modeliranje motorja v programskem okolju Matlab/Simulink, izdelava algoritma in njegovega testiranja v simulacijskem okolju. Poskrbeli smo za konstruiranje zaščitnih elementov pri jermenskem in verižnem prenosu. Na koncu pa je predstavljena implementacija algoritma za vodenje in njegovo testiranje na realnem sistemu
Ključne besede: Vektorska modulacija, električno kolo, absolutni dajalnik, SV PWM
Objavljeno: 05.09.2018; Ogledov: 216; Prenosov: 41
.pdf Celotno besedilo (3,21 MB)

5.
ANALIZA VPLIVA ODLOČITEV INFORMACIJSKEGA POOBLAŠČENCA NA PODROČJU INFORMACIJSKO-KOMUNIKACIJSKIH TEHNOLOGIJ
Simon Vrbanič, 2018, diplomsko delo/naloga

Opis: Z intenzivnostjo informacijsko komunikacijskih tehnologij (v nadaljevanju IKT) obseg podatkov o posameznikih nesluteno narašča. V delu diplomskem delu smo preučili vpliv Informacijskega pooblaščenca (v nadaljevanju IP) na uporabo in smeri razvoj IKT. Predstavili smo vlogo in naloge Informacijskega pooblaščenca, klasificirali in longitudinalno pregledali izdane odločbe 2010–2015 za področje dostopa do informacij javnega značaja in z metodo tematske mreže analizirali ključne odločbe. Zaznali smo, da se v ključnih primerih kaže vpliv na razvoj uporabe storitev informacijske družbe. Z intervjujem z namestnikom informacijske pooblaščenke smo poglobili strokovno in izkustveno razsežnost diplomskega dela. Ugotovili smo, da zasebnost kot pravica in vrednota ne bo izginila in da IKT postajajo osrednji nosilec naše identitete.
Ključne besede: Informacijski pooblaščenec, dostop do informacij javnega značaja, varstvo osebnih podatkov, IKT
Objavljeno: 05.09.2018; Ogledov: 177; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (1,17 MB)

6.
Orodje za upravljanje tehničnega dolga pri razvoju informacijskih rešitev
Tilen Hliš, 2018, diplomsko delo/naloga

Opis: Področje upravljanja tehničnega dolga velja za ključno točko v industriji razvoja informacijskih rešitev. Tehničen dolg je dolgoročno škodljiv. Na kratki rok ga lahko koristno izkoriščamo. Zaradi kontinuiranih sprememb na trgu in potrebe po agilnosti pri razvoju sodobnih informacijskih rešitev pridobivata sistematično vodenje in upravljanje tehničnega dolga vedno večjo veljavo. V diplomskem delu smo se osredotočili na metaforo tehničnega dolga in njegove tipe. Pozornost smo posvetili identifikaciji funkcionalnosti, ki jih razvijalci pričakujejo od orodja, ki bi jim pomagalo voditi tehnični dolg in pripadajoče aktivnosti ter pristope. Razvili smo spletno platformo in razširitveni modul izbranega razvojnega okolja za upravljanje tehničnega dolga.
Ključne besede: tehničen dolg, upravljanje, spletna platforma, razširitveni modul
Objavljeno: 05.09.2018; Ogledov: 193; Prenosov: 25
.pdf Celotno besedilo (2,56 MB)

7.
Analiza in optimizacija spletnega mesta in integriranih družbenih medijev na primeru študentskega sveta univerze v mariboru
Saša Brdnik, 2018, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu so predstavljeni spletni brskalniki in njihovi algoritmi, spletna mesta in socialni mediji. Osrednji področji diplomskega dela sta optimizacija za spletne iskalnike in optimizacija za družbene medije. Diplomsko delo je bilo izvedeno v obliki eksperimenta v realnem okolju v treh fazah. V prvi fazi je bila izvedena analiza prisotnosti Študentskega sveta Univerze v Mariboru na svetovnem spletu. V naslednji fazi je sledila optimizacija spletne strani in socialnih omrežij na podlagi prepoznanih dobrih praks. V tretji fazi je bila opravljena primerjava sprememb začetnega in končnega stanja.
Ključne besede: SEO, SMO, optimizacija za spletne iskalnike, optimizacija za družbene medije
Objavljeno: 05.09.2018; Ogledov: 186; Prenosov: 25
.pdf Celotno besedilo (1,73 MB)

8.
Napredne realistične animacije obraza in njihov potencialni vpliv na medije
Tamara Pešić, 2018, diplomsko delo/naloga

Opis: Animacija danes predstavlja nepogrešljivo orodje v produkciji filmov, televizijskih oddaj ali serij in računalniških iger ter aplikacij. Vedno večjim potrebam sledijo znatna vlaganja v razvoj tehnologije, ki danes omogoča doseganje visoke stopnje realizma. V kontekstu lažnih novic se posledično postavlja vprašanje o možnostih zlorabe take tehnološko napredne animacije. V tem diplomskem delu zato ugotavljamo, kako ljudje prepoznavajo realistične animacije obraza in kakšen potencialni vpliv bi lahko slednje imele na medije. V uvodnem delu predstavimo trenutno najnaprednejše tehnike animacije obraza, na osnovi katerih smo izvedli študijo zmožnosti prepoznave animacije. Rezultati ankete so pokazali, katere so dobre prakse pri izvedbi tovrstnih animacij in kakšne izboljšave lahko v prihodnosti potencialno vplivajo tudi na medije.
Ključne besede: animacija obraza, realistična animacija, vpliv na medije, ponarejene novice
Objavljeno: 05.09.2018; Ogledov: 155; Prenosov: 12
.pdf Celotno besedilo (945,06 KB)

9.
Obnova in previjanje trifaznega asinhronskega elektromotorja
Niko Ivezić, 2018, diplomsko delo/naloga

Opis: V nalogi smo predstavili obnovo električnega ter mehanskega dela trifaznega asinhronskega elektromotorja. Osredotočili smo se na električni del elektromotorja. V prvem delu smo predstavili razloge za uničenje navitja. Motor smo mehansko razstavili ter celoten postopek opisali. V nadaljevanju smo izvedli previjanje statorja. Prikazali smo, kako odstraniti obstoječe navitje in kako na podlagi obstoječega statorskega paketa izračunati parametre za novo navitje. Novo navitje smo izdelali, ga mehansko zaščitili ter motor po korakih sestavili. V zadnjem delu smo motor preizkusili in premerili. Celoten projekt smo predstavili na spletni strani www.instructables.com.
Ključne besede: asinhronski elektromotor, statorsko navitje, previjanje statorja
Objavljeno: 05.09.2018; Ogledov: 168; Prenosov: 16
.pdf Celotno besedilo (5,82 MB)

10.
Vgradnja senzorskega sistema za pogon električnega kolesa in izdelava ohišja za hlajenje ter zaščito elektronike
Kristijan Polovič, 2018, diplomsko delo/naloga

Opis: To diplomsko delo je sestavljeno iz dveh delov. V prvem elektronskem delu spoznamo postopek izdelave 74 V baterijskega paketa, ki omogoča obratovanje trifaznega motorja moči 3 kW, od začetne ideje do končne izvedbe. Zraven pa še postopek izdelave prožilno močnostne enote za MOSFET tranzistorje, izračun dc-link kondenzatorja in namestitev BMS naprave. Pri izdelavi baterijskega paketa nam je priskočilo na pomoč podjetje Comtron, ki nam je omogočilo uporabo njihove naprave za dvosmerno točkovno varjenje baterij. Pri izdelavi prožilno močnostne enote pa smo si pomagali z nasveti podjetja Emsiso. Pri drugem strojnem delu diplome je prikazano konstruiranje in izdelava celotnega ohišja baterije ter nosilcev ohišja baterije.
Ključne besede: prožilno močnostna enota, kapacitivna banka, valovitost toka, valovitost napetosti, dc-link kondenzator, dvosmerno točkovno varjenje, BMS
Objavljeno: 04.09.2018; Ogledov: 222; Prenosov: 20
.pdf Celotno besedilo (2,75 MB)

Iskanje izvedeno v 0.49 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici