SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 3805
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Nadgradnja testne postaje z varnostnim krmilnikom SICK
Jure Vdovč, 2018, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo obsega nadgradnjo Testne postaje z varnostnim krmilnikom Flexi Soft proizvajalca SICK. V okviru zamenjave je predstavljen postopek načrtovanja varnosti strojev v skladu z Direktivo 2006/42/ES ter pripadajočimi standardi. Izvedena ja ocena tveganja ter načrtovanje varnosti z elektronskimi varnostnimi napravami.
Keywords: varnostni krmilnik, Direktiva 2006/42/ES, ocena tveganja, elektronske varnostne naprave.
Published: 11.12.2018; Views: 114; Downloads: 7
.pdf Full text (2,27 MB)

2.
Stabilizacija in vplivi pri zajemanju panoramske fotografije
Domen Robič, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Zajemanje fotografij je danes mogoče na vsakem koraku. Za zajemanje panoramske fotografije ne potrebujemo več posebnega fotoaparata in programske opreme temveč le mobilni telefon. Ker lahko vsak zajema te fotografije brez predhodnega znanja pogosto prihaja do anomalij. Naloga se osredotoča na vplive zajemanja panoramske fotografije ter preučevanje razlik med njimi. Osredotoča se na dva vpliva; hitrost zajemanja fotografije in svetilnost in kako vplivata na končano panoramo. Opravljen je bil raziskovalni del, ki prikazuje razlike med različnimi mobilnimi napravami in razlika med programsko opremo na mobilnih napravah in računalniku. Ugotavljamo, da najboljše rezultate dobimo z uporabo programske opreme na računalniku.
Keywords: panoramska fotografija, mobilni telefon, stabilizacija slike, post-produkcija fotografij
Published: 26.11.2018; Views: 209; Downloads: 20
.pdf Full text (3,77 MB)

3.
Načrtovanje in izdelava brezžičnega zvočnega sistema
Denis Plavčak, 2018, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu je opisan postopek načrtovanja brezžičnega zvočnega sistema in ocena končnega sistema glede na izmerjene rezultate. V prvem delu so bili preučeni osnovni elementi za brezžični zvočni sistem: tehnologija »modri zob« za brezžičen prenos podatkov, zvočnik in ojačevalnik. Pri zvočniku so bili izmerjeni in izračunani parametri Thiele-Small ter primerjani s podatki proizvajalca. S pomočjo programskega orodja WINISD so bile za dobljene parametre določene ustrezne dimenzije in tip ohišja za zvočnik. Analitični rezultati so bili nato še primerjani z rezultati elektroakustičnih meritev, izmerjenih v gluhi sobi.
Keywords: načrtovanje zvočnega sistema, brezžične tehnologije, zvočna ohišja, zvočnik.
Published: 26.11.2018; Views: 190; Downloads: 14
.pdf Full text (3,38 MB)

4.
Predikcija športnih rezultatov z uporabo strojnega učenja
Žan Korpar, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljeni zgodovina strojnega učenja in pogosto uporabljani algoritmi, opisano je, kako so se algoritmi razvijali in kateri so bili predhodniki sedanjih. Za preizkus uspešnosti izbranih algoritmov v praktičnem delu naloge je bil razvit program, v katerem je preizkušenih nekaj najpogostejših algoritmov strojnega učenja. V ta namen so bili s programom samodejno pridobljeni podatki o tekmah, ekipah in lestvici angleške nogometne lige ter shranjeni v lokalno podatkovno bazo. Namen razvitega programa in uporabljenih algoritmov strojnega učenja je napovedovanje izidov tekem in števila doseženih golov domačega moštva. Točnost napovedi se giblje med 30 in 50 odstotki, za doseganje boljših rezultatov pa bi potrebovali kakovostnejše in obsežnejše podatke.
Keywords: strojno učenje, klasifikacija, regresija, napovedovanje
Published: 22.11.2018; Views: 243; Downloads: 36
.pdf Full text (725,55 KB)

5.
JCOP OS patching and counter signing tools extension
Dalibor Tadić, 2018, undergraduate thesis

Abstract: In the bachelor’s thesis, we developed and expanded tools for patching and countersigning a document. In the beginning, we made certain questions and then created a schematic representation with clear details of all the processes that are implemented. The bachelor’s thesis represents the development of a new extension of the existing tools. Each of these tools has its purpose to get to the countdown process, which we had to implement. Chips that are located on various devices (mobile devices, tablets, credit cards, etc.) need updates from time to time. However, since there is a need for the very high level of confidentiality, all the operations that could change functionality must be signed by a reliable authority. The primary purpose of these tools and the encoding capability is that the NXP does not issue updates on chips that are already in use without the knowledge of the customer. This ensures that only valid and certified updates are installed, of which the customer knows and have confirmed them with the signature. All the tools were developed in the integrated development environment of Eclipse Neon and written in the Java programming language. The final version of the tools meets the foreseen conditions that were set at the beginning of the thesis. Similarly, unit testing has shown that the functionality of these tools is correct.
Keywords: JCOP, OS, patching, signing, tools, hashing
Published: 22.11.2018; Views: 173; Downloads: 0

6.
Izdelava sistema inverzne kinematike za 3D animacijo oseb
Nikola Erbus, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo proučuje pripravo modela za animacijo v računalniškem programu za 3D-modeliranje. S poznavanjem anatomije človeškega skeleta in njegovih gibalnih sposobnostih smo modelu vgradili okostje ter mu omogočili gibalne funkcije. Proučili smo kinematsko verigo in gibe posameznih sklepov, kar nam je bilo v pomoč pri kasnejšem delu. S pomočjo kontrolnikov, ki imajo nalogo, da premikajo dele telesa, smo olajšali delo animatorjem in model pripravili za nadaljnjo rabo v animaciji. Preizkusili smo, kako se model obnese v testnem okolju, ter podali ugotovitve.
Keywords: okostje, animacija, 3D modeliranje, inverzna kinematika
Published: 22.11.2018; Views: 179; Downloads: 18
.pdf Full text (4,80 MB)

7.
Uporaba prefiksnih kod za stiskanje Hammingove kode
Valentin Kerman, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Medtem ko se vsebolj zanašamo na prenos podatkov preko raznovrstnih komunikacijskih omrežij, postaja pomembno tudi učinkovito preverjanje njihove pravilnosti. V ta namen uporabljamo kode za odkrivanje in popravljanje napak, ki pa v podatke vnašajo redundanco in posledično zmanjšujejo gostoto informacije. To diplomsko delo se osredotoča na možnosti povečanja gostote zapisa z uporabo prefiksnih kod. V ta namen smo preučili več načinov stiskanja podatkov in preverili njihovo učinkovitost pri stiskanju Hamingove kode. Z rezultati smo pokazali, da takšen pristop omogoča zmanjšanje potrebne količine podatkov, vendar je slednje zelo odvisno od vhodnega niza.
Keywords: Popravljanje napak, Hammingovo kodiranje, Shannon-Fano algoritem, Huffmanov algoritem
Published: 21.11.2018; Views: 185; Downloads: 14
.pdf Full text (1,03 MB)

8.
Izdelava hibridne mobilne aplikacije za prikaz turistične infrastrukture in znamenitosti
Blaž Miksić, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo raziskali področje razvoja hibridnih mobilnih aplikacij. Zanimale so nas prednosti, slabosti in predvsem potek njihovega razvoja. Cilj diplomskega dela je bil razviti mobilno aplikacijo, ki bi se lahko primerjala s svojimi domorodnimi kopijami in uporabniku nudila tako dobro uporabniško izkušnjo, kot jo nudijo domorodne aplikacije. Z ogrodjem Ionic smo uspešno razvili aplikacijo za prikaz turističnih znamenitosti in infrastrukture in jo preizkusili na operacijskem sistemu Android. Programirali smo v programskih jezikih Javascript, Angular in Typescript. V okolju Node.js smo razvili tudi aplikacijski programski vmesnik (angl. API), ki smo ga uporabili v mobilni aplikaciji.
Keywords: hibridna mobilna aplikacija, Ionic, Android, iOS
Published: 19.11.2018; Views: 234; Downloads: 24
.pdf Full text (1,47 MB)

9.
Predlog koncepta statistike dogodkov za potrebe vzdrževanja prenosnih naprav
Rok Hrastnik, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Statistika dogodkov je področje, ki ima v družbah elektrogospodarstva zelo dolgo tradicijo. Informatizacija statistike dogodkov sega v sedemdeseta leta prejšnjega stoletja, ko je bilo »ročno« zbiranje in zapisovanje podatkov o dogodkih na elektroenergetskih napravah nenadomestljiva procedura. Z razvojem informacijskih orodij in z večanjem spominskih zmogljivosti računalniške opreme je ta naloga prenesena na informacijsko področje. Pričujoče delo predstavlja pregled obstoječega stanja na področju vodenja statistike dogodkov, namen zbiranja in obdelave tovrstnih podatkov ter potek izvajanja tovrstnih del tako v družbi ELES kot tudi širše v družbah elektrogospodarstva. Na podlagi pregleda obstoječega stanja in potreb posameznih področij v družbi je podan koncept vodenja statistike dogodkov, s katerim so zajete potrebe področja vzdrževanja prenosnih elektroenergetskih naprav.
Keywords: statistika dogodkov, zbiranje in obdelava podatkov o dogodkih, vzdrževanje prenosnih naprav.
Published: 15.11.2018; Views: 176; Downloads: 11
.pdf Full text (625,95 KB)

10.
Uporabniški vmesnik in krmilni sistem učnega laboratorijskega ravninskega dvoosnega robotskega mehanizma
Matic Rutnik, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V laboratoriju za industrijsko robotiko je bil izdelan nov učni laboratorijski ravninski dvoosni robotski mehanizem z namenom izboljšave že obstoječega, ki se uporablja za učni proces. Izvedena je bila analiza mehanskega dela robota, implementacija gibalnih enačb, sestava krmilnega sistema, snovanje krmilnega programa in programa za uporabniški vmesnik. Z eksperimentalnim delom so bile potrjene osnovne zahteve o transparentni in didaktični uporabi s poudarkom na razumevanju in varnosti programske ter mehanske opreme. Rezultat dela je spremljanje in vodenje robota preko uporabniškega vmesnika ter ustrezno vodljiv robot v smislu krmilnega sistema s kasnejšo možnostjo nadgradnje.
Keywords: Uporabniški vmesnik, krmilni sistem, dvoosni ravninski mehanizem
Published: 15.11.2018; Views: 212; Downloads: 17
.pdf Full text (4,68 MB)

Search done in 0.46 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica