SLO | ENG

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 3452
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Fotografija živalskih vrst iz družine jelenov
Dušan Šipek, 2017, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomska naloga obravnava fotografijo živalskih vrst iz družine jelenov. To je zahtevna fotografska zvrst, ki v prvi vrsti zahteva poznavanje načina življenja in možnostim zasledovanja živalskih vrst iz družine jelenov. Obravnavali smo različne fotografske pristope in opremo, ki jo določen pristop zahteva. Skozi analizo uspešnih fotografij živalskih vrst iz družine jelenov, smo skušali ugotoviti, ali katera izmed kompozicijskih vrst prevladuje. Ker s fotografijo živali posegamo v njihov življenjski prostor, smo pozornost namenili tudi etičnim načelom.
Keywords: fotografija živali, družina jelenov, kamuflaža, skrivališče, foto-past
Published: 31.08.2017; Views: 276; Downloads: 74
.pdf Full text (2,09 MB)

2.
Kompozicijske možnosti arhitekturne fotografije zunanjih prostorov
Valentina Tožbar, 2017, bachelor thesis/paper

Abstract: Zaključno delo obravnava kompozicijske možnosti arhitekturne fotografije zunanjih prostorov z raziskavo treh področij, tehnik nadzora kompozicije. V okviru položaja fotografiranja, časa zajema in okvirja fotografije so predstavljene uveljavljene tehnike in predlogi za njihovo uskladitev. Vsak sklop predstavi dejavnike posameznega področja, ki pomenljivo vplivajo na kompozicijo in opozori na morebitne težave. Nadalje ponudi rešitve, katerih ustreznost presodi fotograf glede na okoliščine fotografiranja. V zadnjem delu analizira pojavnost različnih kompozicijskih tehnik na uspešnih fotografijah zunanjih prostorov tekmovanja The Arcaid Images Architectural Photography Awards.
Keywords: arhitekturna fotografija, kompozicija, analiza tekmovanja
Published: 31.08.2017; Views: 155; Downloads: 12
.pdf Full text (3,47 MB)

3.
Uporaba angleškega jezika v slovenskih tiskanih medijih
Alekseja Koren, 2017, bachelor thesis/paper

Abstract: Na slovenskem trgu je ob številnih tiskanih medijih na voljo tudi nekaj takšnih, ki so v celoti napisani v angleškem jeziku in namenjeni predvsem tujcem, ki jih je v Sloveniji vedno več. Razlogi za njihov prihod so različni: delo, študijska izmenjava, počitnice, partnersko razmerje ... V nalogi smo na kratko analizirali tri izvode takšnih revij oz. časopisov. Kljub dejstvu, da prihodnost temelji na elektronskih medijih, nas je zanimalo, ali tujci vedo za te publikacije in ali jih berejo. Naredili smo anketo in jo razdelili skupini tujcev ter analizirali njihove odgovore. Splošna ugotovitev je potrdila naša predvidevanja, da tujci tovrstnih medijev ne poznajo in jih ne uporabljajo.
Keywords: Angleški jezik, slovenski tiskani mediji, slovenska kultura, slovenski jezik, tujci v Sloveniji.
Published: 31.08.2017; Views: 143; Downloads: 14
.pdf Full text (1,55 MB)

4.
Fotografija v slabih svetlobnih pogojih
Anamarija Nađ, 2017, bachelor thesis/paper

Abstract: Slabe svetlobne pogoje ali šibko razpoložljivo svetlobo in več virov svetlobe lahko izkoristimo za osupljive fotografije. Slabe svetlobne pogoje definiramo kot okoliščine pri katerih bi avtomatika fotoaparata predlagala uporabo bliskavice. Z napredkom tehnologije je fotografiranje ponoči ali v slabih svetlobnih pogojih dostopno skoraj vsem. Nujna za tovrstno fotografiranje je uporaba stojala, zelo priporočljiv je tudi daljinski sprožilec. Od motiva je odvisno, katero tehniko bomo izbrali za fotografiranje, najpogosteje pa se uporablja prioriteta zaslonke. Posebna tehnika je HDR, pri kateri več posnetkov združimo v enega, ki ima nato širok dinamični razpon in so tako dobro vidne podrobnosti najtemnejših in tudi najsvetlejših delov fotografije.
Keywords: fotografija, šibka svetloba, šum
Published: 31.08.2017; Views: 158; Downloads: 6
.pdf Full text (2,62 MB)

5.
Pripovedovanje zgodb skozi fotografijo - foto eseji
Dragana Dodik, 2017, bachelor thesis/paper

Abstract: Foto esej kot sredstvo za fotografsko interpretacijo predstavlja mnogo več kot serija fotografij, ki pripovedujejo zgodbo. Teoretični del diplomske naloge se osredotoča na izhodišče foto esejev, torej na pripovedovanje foto zgodb. Predstavljena je zgodovina foto esejev od samih začetkov, ko so se večinoma uporabljali v fotoreportaži, obenem pa so predstavljene vrste zgodb ter elementi, ki sestavljajo foto esej. Besedilo ali opisi pod fotografijami in zaporedje le-teh sta poudarjena kot ključna elementa v prenašanju prepričljive zgodbe. Na osnovi teoretično pridobljenih znanj v praktičnem delu je analiziran foto esej kot projekt, za tem pa je predstavljena kvalitativna in kvantitativna raziskava interpretacije le-tega.
Keywords: pripovedna fotografija, fotografske zgodbe, foto eseji, fotoreportaža, vizualno dojemanje
Published: 31.08.2017; Views: 144; Downloads: 5
.pdf Full text (1,85 MB)

6.
Vizualizacija izbruha vulkana z uporabo sistema pametnih delcev
Taša Šegula, 2017, bachelor thesis/paper

Abstract: V tej diplomski nalogi obravnavamo sistem pametnih delcev, s pomočjo katerega vizualiziramo izbruh vulkana. V tem kontekstu najprej predstavimo teoretično ozadje sistemov delcev, njihovo predstavitev in strukturne lastnosti. V praktičnem delu naloge opišemo izdelavo scene ter predstavimo uporabo sistema pametnih delcev. Dobljene rezultate pa s primerjavo s profesionalnim izdelkom tudi ovrednotimo. Pri tem ugotovimo, da so omejitve pri končnem izdelku povezane predvsem s tehnološkimi zmožnostmi uporabljenega računalniškega sistema in se kažejo v vizualni kvaliteti svetlobnih učinkov. Iz geometrijskega vidika in vidika pravilnosti dinamike animacije lahko trdimo, da je izdelek primerljiv z referenčnim posnetkom.
Keywords: sistem pametnih delcev, izbruh vulkana, geometrijsko modeliranje, računalniška animacija
Published: 31.08.2017; Views: 184; Downloads: 35
.pdf Full text (2,66 MB)

7.
Analiza in primerjava uporabe PHP in Node.js pri razvoju spletnih strani
Tjaša Heričko, 2017, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu smo preučili in predstavili možnosti ter načine uporabe tehnologij PHP in Node.js pri razvoju spletnih strani. Na osnovi rezultatov pregleda literature smo oblikovali model za analizo in primerjavo tehnologij, ki je temeljil tudi na izkušnjah, pridobljenih pri razvoju ekvivalentne spletne rešitve z uporabo obeh vrednotenih strežniških tehnologij. Ugotovili smo, da se tehnologiji, razen po zrelosti in razširjenosti, še najbolj razlikujeta glede na razpoložljivost podpore in dostopnost virov ter vidikov, povezanih z zmogljivostjo.
Keywords: spletni razvoj, spletne tehnologije, PHP, JavaScript, Node.js
Published: 31.08.2017; Views: 225; Downloads: 49
.pdf Full text (3,23 MB)

8.
Revizijske sledi v informacijskih sistemih
Patrik Rebrica, 2017, bachelor thesis/paper

Abstract: Revizijske sledi so lahko v papirni ali elektronski obliki in zagotavljajo popolno dokumentirano zgodovino nekega procesa ali transakcije. V diplomskem delu so predstavljene in opisane različne definicije revizijskih sledi s strani organizacij, ki se ukvarjajo z revidiranjem informacijskega sistema, upravljanjem informacijske tehnologije itd. Nato je predstavljena nova evropska uredba o varstvu podatkov s poudarkom na reformah. Sledi vpogled v slovensko zakonodajo za varstvo podatkov, na koncu pa so ugotovitve strnjene v sklep.
Keywords: revizijske sledi, zakonodaja, reforma varstva podatkov
Published: 30.08.2017; Views: 211; Downloads: 22
.pdf Full text (1002,83 KB)

9.
Uporaba hranilnika energije s pretvornikom v različnih načinih delovanja sistema za upravljanje z energijo
Uroš Zajšek, 2017, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu so predstavljeni: osnovno delovanje in zgradba litij-ionskih baterijskih celic ter sestavljeni baterijski paketi tehnologije LFP, NMC, NCA in LTO, primerni za shranjevanje večjih količin energije. Baterijski paketi so uporabljeni v kombinaciji s sistemom za upravljanje z energijo za glajenje odjema električne energije gospodinjstva iz omrežja, vključno z omogočenim polnjenjem baterije električnega vozila. Prikazan je tudi primer uporabe hranilnika energije za glajenje proizvodnje in porabe električne energije v kombinaciji s sončno elektrarno v gospodinjstvu.
Keywords: litij-ionske baterije, hranilnik energije, pretvornik, EMS
Published: 30.08.2017; Views: 228; Downloads: 27
.pdf Full text (3,04 MB)

10.
Analiza obratovanja baterijskega sistema med prehodnimi stanji
Boštjan Mlakar, 2017, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo opisuje delovanje litij-ionskih baterij, posebej pa je predstavljena tehnologija LTO. Sledi predstavitev baterijskega sistema s pretvornikom in sončno elektrarno, na katerem so bile opravljene meritve prehodnih stanj in izkoristkov. Predstavljena je tudi merilna oprema Sirius proizvajalca Dewesoft s pripadajočim programskim vmesnikom, ki omogoča povezavo z osebnim računalnikom. Opisana so prehodna stanja, za katera je predvideno, da jim je baterijski sistem s pretvornikom lahko izpostavljen. Za omenjena stanja so izvedene meritve in analiza rezultatov s pripadajočo razlago.
Keywords: baterijski sistem, pretvornik, prehodni pojavi, čas preklopa, izkoristek
Published: 30.08.2017; Views: 190; Downloads: 16
.pdf Full text (4,15 MB)

Search done in 0.46 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica