SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 3855
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Tehnike računalniškega vida pri avtomatiziranem snemanju rokometne tekme
Goran Krajnc, 2019, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu smo se ukvarjali s študijem, preizkušanjem in implementiranjem osnovnih postopkov računalniške obdelave slik in računalniškega vida za razvoj avtomatiziranega snemanja rokometnih tekem, odigranih v dvorani. V okviru diplomskega dela smo razvili računalniški algoritem, ki omogoča povsem avtonomno snemanje dogodkov na rokometnem igrišču, ki jih je treba posneti s kamero. Z dvema na strop pritrjenima kamerama smo s pomočjo tehnik računalniške obdelave slik in vida izluščili igralce na igrišču. V nadaljevanju smo analizirali postavitev igralcev in ocenili, v kateri ciljni točki na igrišču se izvaja dogodek, ki ga je treba posneti. V eksperimentalnem delu diplomske naloge smo posneli video dejanske rokometne tekme, s pomočjo katere smo razvijali in testirali naš postopek. Testirali smo na petdesetih slikah, naključno izbranih z video posnetka, pri čemer smo bili pozorni, da je bila ciljna točka pravilno določena. Definirali smo območja, ki bi jih morala zajeti kamera za snemanje videa in jih primerjali z merjenim rezultatom. Rezultati so pokazali, da naša rešitev v 86 % pravilno zazna in posname pomemben dogodek rokometne tekme. Naš sistem je manj uspešen v izjemnih situacijah, kot so, na primer, protinapad ali met žoge na prazen gol. Na osnovi eksperimentalnih rezultatov trdimo, da naša rešitev dosega zadovoljivo uspešnost.
Keywords: snemanje rokometne tekme, kamera, sledenje igralcem, računalniška obdelava slik, računalniški vid
Published: 17.04.2019; Views: 101; Downloads: 9
.pdf Full text (1,56 MB)

2.
Likovna podoba sten sprejemnega prostora Klinike za pediatrijo UKC Maribor
Anja Rošker, 2019, bachelor thesis/paper

Abstract: Barve so pomemben del vizualne komunikacije in nekaj, kar nas obdaja vsak dan in z nami vsakodnevno komunicira. Spodbujajo čustva, ki nas lahko poživijo ali umirijo. Ta oblika neverbalne komunikacije je še posebej pomembna pri otrocih in njihovem razvoju. Včasih le-ta pove več kot beseda sama. Otroka ob preživljanju bolezni spremlja strah, ki se potencira z obiskom pri zdravniku v bolnišnici, v otroku neznanem okolju. V diplomski nalogi smo preučili pojem vizualne komunikacije in otrokovo zaznavanje ter dojemanje na splošno, predvsem pa smo se osredinili na zaznavanje barv in likov, s katerimi smo poživili ter popestrili sprejemni prostor UKC Klinike za pediatrijo in s tem skušali pomiriti ter sprostiti otrokov strah ob obisku.
Keywords: likovna podoba, vizualna komunikacija, otroci, zaznavanje, barve
Published: 15.04.2019; Views: 94; Downloads: 8
.pdf Full text (25,35 MB)

3.
Oblikovanje signaletike na primeru Mladinsko počitniškega doma Frankopan Punat
Alja Rošker, 2019, bachelor thesis/paper

Abstract: V naši diplomski nalogi najbolj omenjamo semiotiko, vedo o znakih. Znaki nas spremljajo na ulicah, na zgradbah, v prometu, bolnišnicah, letališčih in predstavljajo pomemben del pri našem odločanju, ko vstopamo v nepoznano okolje, v katerem se moramo orientirati. V ta namen se oblikujejo sistemi signalizacije, ki nam pomagajo hitreje, kot če bi morali nekoga vprašati za pomoč. Za sistem signalizacije obstaja veliko drugih podobnih pojmov, vsi pa pomensko ustrezajo pojmu signaletika. Preučili smo signaletiko, njene grafične elemente, jih prilagodili za otroke, ter oblikovali čisto nov sistem signaletike za namen letovanja otrok v Punatu, ki ga organizira Rdeči križ Maribor. Sistem signalizacije smo uspešno oblikovali. Projekt bo tudi realiziran.
Keywords: vizualna komunikacija, signaletika, sistem signalizacije
Published: 11.04.2019; Views: 127; Downloads: 17
.pdf Full text (22,09 MB)
This document has many files! More...

4.
Daljinsko voden robot z zaznavanjem ovir na računalniku Raspberry Pi 3 B
Aljaž Zajc, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu opisujemo izdelavo avtonomnega robota, ki zaznava ovire. Preučili smo delovanje operacijskega sistema ROS in njegove interakcije z računalnikom Raspberry Pi 3 B. Za implementacijo robota smo uporabili dva gonilnika BTS7960B, štiri elektromotorje, računalnik Raspberry Pi 3 B, igralni plošček F710 ter senzor Rplidar A1M8. Igralni plošček smo uporabili za daljinsko upravljanje robota, izogibanje oviram pa smo implementirali s pomočjo signalov senzorja Rplidar A1M8. V ta namen smo razvili algoritem za izogibanje ovir AZ19, ki robotu omogoča avtonomno vožnjo. Na koncu smo učinkovitost robotove vožnje predstavili v namensko zgrajenem poligonu.
Keywords: ROS, Raspberry Pi, robot, avtonomna vožnja
Published: 27.03.2019; Views: 260; Downloads: 64
.pdf Full text (1,68 MB)

5.
Kako vzpostaviti neprekinjeno integracijo projekta Go z uporabo strežnika Jenkins
Domen Kirn Krefl, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljena navodila, ki prikazujejo vzpostavitev neprekinjene integracije na Jenkins strežniku. Navodila so pripravljena za Windows (gospodar) ter Linux (suženj) strežnik. Kakovost navodil je bila preverjena s pomočjo uporabnikov, ki so želeli poizkusiti vzpostaviti neprekinjeno integracijo s pomočjo navodil.
Keywords: neprekinjena integracija, Jenkins, Go, strežnik, minimalistični vodič
Published: 22.03.2019; Views: 278; Downloads: 40
.pdf Full text (504,42 KB)

6.
Zagotavljanje revizijske sledi v podatkovnem skladišču
Darko Vozlič, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo najprej analizirali trenutno veljavno zakonodajo na področju Republike Slovenije in EU, ki ureja področje revizijske sledi in dostopov do podatkov. Ob tem smo preučili tudi pojem revizijske sledi, od definicije do glavnih lastnosti, ki nam jih ponuja pri kasnejšem odkrivanju sprememb oz. vpogledov v podatke. Zatem smo analizirali problem dostopa končnih uporabnikov do podatkov, kjer smo se osredotočili predvsem na dostopne pravice, zavarovanje občutljivih osebnih podatkov in pogodbeno obdelavo. Sledil je postopek kreiranja revizijske sledi v MS SQL Server, kjer smo uporabili integrirano funkcionalnost revidiranja. Na koncu smo izvedli še testiranje zmogljivosti in ugotovili, da sama funkcionalnost dejansko vpliva na sistem in ga v določenih točkah dodatno obremeni.
Keywords: revizijska sled, revidiranje, GDPR, MS SQL Server, zmogljivost
Published: 21.03.2019; Views: 269; Downloads: 25
.pdf Full text (1,61 MB)

7.
Identifikacija slabe kode s strojnim učenjem
Roman Šoln, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje nastanek in razvoj aplikacije za identifikacijo slabe kode s strojnim učenjem. Predstavljen je začetek, kdaj se je vse skupaj začelo razvijati, ter že obstoječe rešitve. Predstavljeni so vonji, ki jih lahko koda oddaja ter tudi, kako te vonje odstranimo. Opisano je tudi, kdaj vonje ignoriramo ter zakaj to storimo. Na kratko so opisane uporabljene tehnologije ter orodja in njihove glavne značilnosti. Opisan je potek razvoja same aplikacije po delih, ki so ključnega pomena za pravilno delovanje same aplikacije. Predstavljen je tudi videz in delovanje same aplikacije.
Keywords: Strojno učenje, priprava podatkov, identifikacija, slaba koda
Published: 19.03.2019; Views: 262; Downloads: 51
.pdf Full text (1,56 MB)

8.
Šifrirni algoritmi v tehnologiji veriženja blokov
Tomaž Ivačič, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu primerjamo štiri šifrirne algoritme, ki jih uporabljajo kriptovalute. Na začetku na kratko predstavimo zgodovino uporabe šifriranja in kako se je razvijalo, ter načine šifriranja v informacijski tehnologiji. Nato predstavimo delovanje tehnologije veriženja blokov. Sledi predstavitev štirih šifrirnih algoritmov, kjer vsakega predstavimo in opišemo delovanje. Na koncu diplomskega dela analiziramo več pogledov tega, kaj smo izvedeli, preizkusimo delovanje v praksi in to prikažemo.
Keywords: tehnologija veriženja blokov, šifriranje, zgoščevalna funkcija, kriptovaluta
Published: 05.03.2019; Views: 381; Downloads: 53
.pdf Full text (2,04 MB)

9.
Izogibanje protivirusni zaščiti
Franci Šacer, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Protivirusna zaščita igra pomembno vlogo pri obrambi informacijskih sistemov pred škodljivo kodo, vendar pa tudi ta zvrst programske opreme ni odporna na pomanjkljivosti. V diplomskem delu smo najprej analizirali lastnosti in delovanje protivirusne zaščite s ciljem prepoznavanja pomanjkljivosti protivirusne obrambe. Spoznali smo se z nekaj možnimi tehnikami izogibanja protivirusnim programom. V praktičnem delu smo ožji nabor teh tehnik tudi preizkusili s pomočjo raznih orodij za izogibanje protivirusnim rešitvam na operacijskem sistemu Microsoft Windows. Nato smo analizirali rezultate in izoblikovali priporočila za boljšo obrambo informacijskih sistemov.
Keywords: varnost, zaščita, izogibanje, protivirusni
Published: 05.03.2019; Views: 285; Downloads: 54
.pdf Full text (1,85 MB)

10.
Uporaba grafičnih pogonov za prvoosebne simulacije
Srečko Šmerc, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo najprej na kratko predstavili grafični pogon Unity3D in program Blender. Nato smo razložili, kaj je modeliranje z uporabo agentov ter kje se uporablja. Pokazali smo izdelavo posameznih elementov v programu Blender, ki smo jih kasneje združili v stavbo. Za tem je prikazana izdelava simulacije evakuacije v grafičnem pogonu Unity3D, njeno delovanje ter nato tudi testiranje le-te.
Keywords: Grafični pogon Unity3D, simulacija, varnost, agent
Published: 18.02.2019; Views: 391; Downloads: 44
.pdf Full text (2,48 MB)

Search done in 0.33 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica