| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 3955
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Program za vizualizacijo postopka iskanja maksimalnega pretoka v mrežah tokov
Kevin Šuc, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo zajema področje iskanja maksimalnega toka v mrežah tokov. Osrednji namen je implementacija grafične aplikacije, ki omogoča prikazovanje vmesnih korakov pri izvajanju Ford-Fulkersonove metode in algoritma potisni-povišaj. Aplikacijo smo implementirali v programskem jeziku C# z uporabo ogrodja Windows Forms in knjižnice Microsoft Automatic Graph Layout. Aplikacijo in oba algoritma za iskanje maksimalnega toka smo uspešno implementirali. Opravili smo primerjavo algoritmov in ugotovili, da algoritem potisni-povišaj, pri uporabljenih grafih, v povprečju izvede več vmesnih korakov kot Ford-Fulkersonova metoda. Posledično se dlje časa izvaja in ima tudi višjo povprečno porabo pomnilnika.
Keywords: maksimalni, pretok, vizualizacija, mreža, iskanje
Published: 13.11.2019; Views: 0; Downloads: 0
.pdf Full text (2,22 MB)

2.
Primerjava tehničnih standardov elektronskega podpisovanja cades, pades in xades
Dalibor Zrnić, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je raziskati področje tehničnih standardov elektronskega podpisovanja. Osredotočili se bomo na tri različne tehnične standarde: CAdES, PAdES in XAdES. Vsakega izmed treh tehničnih standardov bomo opisali in raziskali, kaj ponuja vsak izmed njih, ter na koncu primerjali tehnične standarde elektronskega podpisovanja med seboj.
Keywords: Elektronski podpis, CAdES, PAdES, XAdES
Published: 13.11.2019; Views: 0; Downloads: 0
.pdf Full text (1,02 MB)

3.
Varnost spletnih aplikacij ASP.NET
Kevin Černic, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili 10 najpogostejših ranljivosti spletnih aplikacij po OWASP in zaščito, s katero se pred njimi ubranimo. Ukvarjali smo se z razvojem strežniškega dela spletne aplikacije, v okviru česar predstavimo, kako je poskrbljeno za avtentikacijo in avtorizacijo uporabnikov. Prikazana je predstavitev uporabe popularnega OData protokola. Podrobneje pa smo predstavili tudi način beleženja napak v strežniški aplikaciji ter ugotavljali, zakaj imajo pri izgradnji spletnih aplikacij pomembno vlogo integracijski testi.
Keywords: ASP.NET, varnost aplikacij, ranljivost aplikacij, testiranje aplikacij
Published: 13.11.2019; Views: 0; Downloads: 0
.pdf Full text (1,12 MB)

4.
Digitalna preobrazba na primeru zavarovalnice
Martina Plavec, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V digitalnem svetu si ljudje ne moremo več predstavljati življenja brez uporabe IKT tako v zasebnem življenju kot tudi na delovnem mestu. Sodobne tehnologije nam namreč poenostavljajo osebno življenje, delo, delovne procese in tudi celotno poslovno organizacijo v podjetju. Digitalizacija podjetjem ponuja številne prednosti in priložnosti za uspešen prodor na domači in svetovni trg, vse te prednosti pa, v kolikor niso izkoriščene v pravem času, prinesejo številne posledice, med katerimi se hitro znajde tudi propad podjetja. Podjetje, ki želi obstati na trgu, mora torej svoje poslovanje preoblikovati in prirediti sodobnim potrebam. Takšen proces pa ni ravno enostaven. Vsaka implementacija nove rešitve namreč izhaja iz dobro pripravljenega načrta izvedbe, dejanske izvedbe, vrednotenja in konstantnega spremljanja, spreminjanja in posodabljanja. Smernice za uspešno delovanje vsakega podjetja v digitalnem svetu se nahajajo v dobrem razumevanju delovanja IKT, spremljanju trendov in učenju na podlagi primerov dobre oziroma slabe prakse. Diplomska naloga obravnava področje digitalne preobrazbe na primeru zavarovalnice. Predstavljen je proces digitalne preobrazbe z oceno njegovih pozitivnih učinkov. Analizirani so skupni stroški prenove, skupni letni prihranki in čas povrnitve vložka v digitalno preobrazbo. Predvidevamo namreč, da bo digitalna preobrazba zavarovalne hiše Y uspešna ter da se bodo na podlagi tega zmanjšali letni stroški in povečali letni prihranki podjetja.
Keywords: digitalizacija, IKT, poslovni proces, zavarovalna hiša, poslovanje
Published: 13.11.2019; Views: 0; Downloads: 0
.pdf Full text (1,45 MB)

5.
Spremljanje motenj srčnega ritma z biometričnimi senzorji v oblačilih
Sandi Horvat, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Pametne ure so vsakodnevni pripomoček, ki je vedno bolj razširjen. Prav tako vidimo porast motenj srčnega ritma tudi pri mladih. V zaključnem delu smo najprej opredelili, kako srce deluje, kako je sestavljeno in opisali motnje srca in jih razdelili. Primerjali smo obstoječe aplikacije, ki merijo srčni utrip s pomočjo senzorja na pametni uri in povzeli, če so zbrani podatki zadosti natančni in pregledni za prepoznanje in spremljanje motenj srčnega ritma. Večina aplikacij ne prikazuje podatkov zadosti natančno, zato zanesljivo spremljanje motenj ni mogoče. Pametna ura lahko služi kot orodje za spremljanje srčnega ritma. Če pa s pomočjo ure zaznamo nepravilnosti, je vseeno potreben obisk specialista.
Keywords: motnje srčnega ritma, aritmija, biometrični senzorji, srčni utrip, pametna ura
Published: 13.11.2019; Views: 0; Downloads: 0
.pdf Full text (1000,88 KB)

6.
IZDELAVA SIMULACIJE PROMETA Z UPORABO ARHITEKTURNEGA VZORCA ENTITY COMPONENT SYSTEM V UNITY 3D
Tomas Goljevšček, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Optimizacija je eden od ključnih faktorjev pri razvoju iger in simulacij. Diplomsko delo opisuje uporabo arhitekturnega vzorca Entity component system ter Unity Job System. Ugotovljeno je bilo, ali so tehnologije zadovoljive za implementacijo simulacije ter kakšne so razlike zmogljivosti v primerjavi z enako simulacijo, izdelano s klasičnim pristopom razvoja. Kot uvod v te tehnologije je na kratko opisana teorija in zgodovina tega arhitekturnega vzorca. Sledi implementacija prototipa z omenjenimi vzorci in orodji ter analiza, kjer so primerjani rezultati testiranja obeh prototipov.
Keywords: Unity 3D, Entity component system, podatkovno usmerjena zasnova, prototip
Published: 13.11.2019; Views: 0; Downloads: 0
.pdf Full text (2,47 MB)

7.
Elektrovezava in vizualizacija hidravlične zapornice
Matjaž Kranjc, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga opisuje elektrovezavo in vizualizacijo hidravlične zapornice. V nalogi so opisane vse elektro komponente sistema, krmiljenje, vizualizacija in sestavni deli hidravlične zapornice. Opisana je tudi uporaba in delovanje programov, uporabljenih za izvedbo naloge, kot tudi krmilni program in električna shema.
Keywords: elektrovezava, krmiljenje, vizualizacija, EasyBuilder Pro
Published: 12.11.2019; Views: 9; Downloads: 1
.pdf Full text (2,52 MB)

8.
Kreiranje lastne tipografije s poudarkom na kaligrafiji
Flora Ribarič, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo povzema kreiranje lastne tipografije s poudarkom na kaligrafiji, ki jo implementiramo v oblikovanje. Prvi del predstavi osnovne terminologije tipografije, zgodovino tipografije in črkovne vrste. Pri tem se seznanimo s tem, kaj osnovni pojem pomeni. Drugi del zajema razlago termina kaligrafija, njeno zgodovino in tipografsko hierarhijo. Tretji del opisuje proces grafičnega oblikovanja tipografije. Vključuje skice, vmesne slike postopkov in končne slike izdelka. Tipografija je skicirana z lastnoročnim rokopisom in je nato digitalno oblikovana. Končni izdelek je unikaten, vendar ostaja problem podobnosti z drugimi tipografijami. Da bi to odpravili, bi bila potrebna bolj podrobna raziskava in eksekucija tipografije.
Keywords: tipografija, kaligrafija, oblikovanje
Published: 12.11.2019; Views: 7; Downloads: 4
.pdf Full text (2,07 MB)

9.
Avtomatizacija regresijskega testiranja spletnih rešitev
Tjaša Spes, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo se ukvarjali z avtomatiziranim regresijskim testiranjem spletne informacijske rešitve. Testiranje je vedno bolj prepoznano kot pomemben del razvoja programske opreme. Predstavili smo metode in nivoje testiranja, opredelili funkcijsko testiranje in pomembnost predstavitve rezultatov. Nato smo se osredotočili na avtomatizirano testiranje. Analizirali smo nekatera izmed najbolj uporabljenih ogrodij za avtomatizacijo in izbrali enega za nadaljnje delo. Predstavili smo možnosti, ki jih ogrodje ponuja, in nekatera druga orodja, ki v povezavi z njim olajšajo testiranje. V praktičnem delu smo izdelali testne primere, ki rešujejo nekatere probleme avtomatiziranega testiranja.
Keywords: testiranje, regresijsko testiranje, avtomatizacija
Published: 12.11.2019; Views: 7; Downloads: 1
.pdf Full text (976,42 KB)

10.
Programski jezik za paralelno procesiranje statističnih podatkov
Luka Woititz, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V okviru diplomskega dela smo predstavili tolmačen in prevajan programski jezik, ki postavlja v ospredje slog vzporednega programiranja, za namene osnovnega statističnega procesiranja podatkov. Z enkapsulacijo zapletenih podrobnosti takšnega procesiranja, smo za programerje začetnike in naprednejše uporabnike izdelali jezik, ki nudi preprost vmesnik za programiranje brez modularnih razširitev. Najprej smo opravili pregled sorodnih rešitev in v glavnem delu izpostavili jezik kot osrednjo temo. Opravili smo testiranje in meritve, s katerimi smo ovrednotili tezo hitrejšega procesiranja z vzporednimi pristopi, ter izvedli primerjavo zahtevnosti implementacije algoritma v našem jeziku in C++.
Keywords: programski jezik, paralelno računanje, tolmač, prevajalnik, statistika
Published: 12.11.2019; Views: 11; Downloads: 3
.pdf Full text (667,85 KB)
This document has many files! More...

Search done in 0.72 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica