SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 7352
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Računovodsko predračunavanje
Mario Krajnc, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Računovodsko predračunavanje je ena od štirih računovodskih funkcij. S to funkcijo si podjetje omogoči vpogled v prihodnje delovanje, vendar je veliko podjetij ne izvaja, ker se jim zdi to zapravljanje časa ali ker preprosto nimajo dovolj časa in kadra za izvedbo predračunskega procesa. Ta problem smo analizirali in proučili v podjetju Tlakovci Podlesnik, d. o. o., in hitro ugotovili, da to podjetje tega procesa ne izvaja. Posledično smo se odločili za izvedbo celostnega predračuna podjetja, ki smo ga podkrepili s predhodno predstavljeno teorijo o računovodskem predračunavanju. Pri sami izvedbi smo uporabili metodiko rastočega predračunavanja, ki je dovolj dobra za prikaz predračunavanja v podjetju, ki se je s tem srečalo prvič. Na osnovi te metodike smo izdelali nekaj delnih predračunov in temeljne predračunske računovodske izkaze. S celostnim predračunom omenjenega podjetja in s teoretičnimi spoznanji smo želeli predračunavanje približati podjetju, saj lahko ima to pomembno vlogo pri nadaljnjem poslovanju in sprejemanju določenih odločitev ter pri zastavljanju ciljev za prihodnje poslovno leto.
Keywords: računovodsko predračunavanje, rastoče predračunavanje, celostni predračun podjetja, temeljni predračunski računovodski izkazi
Published: 19.11.2018; Views: 31; Downloads: 1
.pdf Full text (1,59 MB)

2.
Oblikovanje uspešnih timov in njihova vloga v podjetju
Aljaž Čančala, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V delu diplomskega seminarja predstavimo timsko delo in pojasnimo njegovo vlogo v organizaciji. Zanima nas, kako oblikujemo tim ter kakšne prednosti in slabosti prinaša takšna oblika dela. Timsko obliko dela primerjamo z individualnim delom in iščemo odgovor na vprašanje, kdaj je timsko delo primernejša oblika dela za organizacijo. Poiščemo izzive, s katerimi se sooča timsko delo v sodobnem svetu, nato pa s pomočjo tipologije timskih vlog po Belbinu pojasnimo pomen posameznikov za tim. Pojasnimo, kako voditi, motivirati tim in kakšne skupinske tehnike ustvarjalnega mišljenja lahko timi uporabljajo pri reševanju problemov organizacij. Opredelimo, kdaj je tim uspešen in kakšne posebnosti glede vodenja poznamo pri samoupravljalnih timih. V zaključku se poglobimo v tematiko multikulturnih timov kot timov z velikim potencialom za premagovanje najkompleksnejših problemov organizacij. Ugotovimo, da je timska oblika dela najprimernejša za reševanje kompleksnih problemov organizacij. Vodenje, motiviranje in koordinacija so ključni za uspešen razvoj tima, ki lahko uresničuje zastavljene cilje organizacije. Multikulturni timi imajo določene težave v uvodnih fazah delovanja zaradi premagovanja raznolikosti, a se v nadaljevanju izkažejo kot inovativnejši od timov, sestavljenih iz pripadnikov iste kulture.
Keywords: skupina, tim, timsko delo, timske vloge, multikulturni tim
Published: 19.11.2018; Views: 29; Downloads: 2
.pdf Full text (230,01 KB)

3.
Planiranje razvoja podjetja a, d. o. o. na ravni politike podjetja in strateškega managementa
Alja Gumpot, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo se osredotočili na planiranje razvoja podjetja A, d.o.o.. Podjetje je mikro podjetje in se ukvarja z alternativnim zdravljenjem in svetovanjem na področju kitajske medicine. Zaradi varovanja poslovnih skrivnosti smo za podjetje uporabili izmišljeno ime. Izhajali smo iz povsem realnih izhodišč in resničnih podatkov. Diplomsko delo vsebuje teoretični in praktični del. Pred začetkom praktičnega raziskovanja smo zapisali vso potrebno teorijo, ki nam je služila kot izhodišče za proučevanje praktičnega dela. Najprej smo predstavili podjetje A, d.o.o., mu zapisali obstoječo vizijo in politiko podjetja ter obstoječe strategije in strukture. Planiranje razvoja podjetja na ravni politike podjetja smo začeli s preučevanjem vrednot udeležencev, preučili smo njegove prednosti in slabosti ter priložnosti in nevarnosti, s katerimi se podjetje srečuje. Na osnovi na novo pridobljenih podatkov smo mu napisali planirano vizijo in politiko podjetja ter vodila o poslanstvu in smotrih. Na ravni strateškega managementa smo opredelili strateška poslovna področja in strateške možnosti razvoja. Nato smo napisali razvojne strategije in strukture. Poglavje smo zaključili s programom razvoja preučevanega podjetja za obdobje treh let. Podjetje na trgu še ni dovolj prepoznavno, zato mu bomo lahko z vsemi pridobljenimi podatki pomagali, da bo v prihodnosti izboljšalo svoj razvoj in poslovanje ter postalo bolj prepoznavno in uspešno.
Keywords: razvoj podjetja, politika podjetja, vizija, strategije, strukture, vrednote, prednosti in slabosti, priložnosti in nevarnosti, strateški management.
Published: 19.11.2018; Views: 32; Downloads: 2
.pdf Full text (1,30 MB)

4.
Nasledstvo v družinskem podjetju as, s. p.
Bernadett Toth, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem projektu bomo s pomočjo raziskave literature podrobno pojasnili pomen družinskega podjetja. Nato sledita prestavitev vlog družine v družinskem podjetju in razlaga družinskega in poslovnega sistema ter modela treh krogov, ki pojasnjujejo soodvisnost med družino, podjetjem in lastniki družinskega podjetja. V okviru diplomskega projekta želimo preučiti prednosti in slabosti družinskega podjetja, odnose in konflikte med družinskimi člani ter pomen planiranja nasledstva v družinskem podjetju. Družinska podjetja se srečujejo z raznimi ovirami, ki negativno vplivajo na njihovo poslovanje in razvoj. Da lahko podjetje dolgoročno preživi, mora tovrstne težave uspešno rešiti. Večja ovira, ki se lahko pojavi v družinskih podjetjih, je lahko izbira naslednika, zato bomo podrobneje opisali nasledstvene možnosti in dejavnike, ki vplivajo nanj. V diplomskem projektu bomo teoretična izhodišča povezali s praktičnim primerom družinskega podjetja AS, s. p., ki na prekmurskem trgu uspešno posluje že 34 let. Izbrano podjetje bomo podrobneje predstavili. Predstavili bomo družinske člane in njihove vloge v družinskem podjetju. Opisali bomo prednosti in slabosti ter izpostavili odnose in konflikte, ki se pojavljajo med poslovanjem preučevanega družinskega podjetja. Temeljni cilj tega diplomskega projekta je predstaviti nasledstvene možnosti v družinskem podjetju AS, s. p., kar bo podjetju lahko v veliko pomoč v obdobju prenosa nasledstva na mlajšo generacijo.
Keywords: družina, družinsko podjetje, odnosi, konflikti, prednosti in slabosti, nasledstvo v družinskem podjetju
Published: 19.11.2018; Views: 28; Downloads: 3
.pdf Full text (1,19 MB)

5.
Primerjava stroškov spletnega bančništva med izbranimi bankami v Sloveniji
Tamara Potnik, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Na poslovanje podjetij in bank, ki ga poznamo danes, sta močno vplivala razvoj tehnologije in interneta. Sprva se je začelo razvijati elektronsko poslovanje v podjetjih in bankah. Banke so nato svoj razvoj usmerile v elektronsko bančništvo in različne oblike le tega, v zadnjih desetletjih pa so najbolj razvijale spletno bančništvo, ki danes izpodriva vse ostale oblike elektronskega bančništva. S pomočjo spletnega bančništva so banke svojim komitentom na voljo vse dni v letu štiriindvajset ur na dan. Dostop do spletne banke ni omejen samo na računalnik, večina bank ponuja dostop do spletne banke tudi preko telefona in ostalih telekomunikacijskih naprav. Banke preko spletne banke ponujajo mnogo storitev, s čimer želijo biti v konkurenčni prednosti pred drugimi bankami, njihov glavni namen pa je pridobiti čim več komitentov. Na odločitev katero banko bo komitent izbral pa poleg ponujenih storitev vplivajo tudi stroški, ki so povezani z pristopom k spletni banki. V diplomski nalogi smo najprej predstavili elektronsko poslovanje in elektronsko bančništvo, kakšne so njune prednosti in slabosti ter oblike. Nato smo podrobneje predstavili eno izmed glavnih oblik elektronskega bančništva- spletno bančništvo. Opisali in predstavili smo oblike ter prednosti in slabosti spletnega bančništva. Namen praktičnega dela diplomske naloge je bil prikaz stroškov prehoda na spletno bančništvo ter primerjava stroškov spletnega bančništva s stroški poslovanja po klasičnih poteh. Primerjavo smo opravili na primeru sedmih izbranih bank, ki smo jih podrobneje predstavili in našteli storitve, ki jih ponujajo posamezne spletne banke.
Keywords: elektronsko bančništvo, spletno bančništvo, uvedba spletnega bančništva, stroški spletnega bančništva
Published: 19.11.2018; Views: 3; Downloads: 2
.pdf Full text (874,39 KB)

6.
Upravljanje zalog v podjetju roto slovenija d. o. o.
Katja Vöröš, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Skoraj ni podjetja, ki se ne bi srečevalo s problemom zalog, ker so le-te vezane v obratna sredstva. Cilj vsakega je tako poskrbeti za optimalne zaloge, ob hkratnem normalnem delovanju, torej utečeni prodaji in izdobavi. Da bi pojasnili delovanje zalog in podjetja, smo zaloge opisali na primeru podjetja Roto Slovenija d.o.o. V prvem delu bomo zaloge opisali teoretično, torej kaj zaloge za podjetje sploh pomenijo, ter kako se podjetja soočajo z upravljanjem zalog. Razčlenili bomo zaloge po vrstah, ki jih poznamo. Pojasnili bomo tudi, kakšne stroške podjetju prinesejo zaloge. V drugem delu, na praktičnem primeru podjetja Roto Slovenija, pojasnimo obstoječe stanje podjetja in upravljanje zalog v podjetju. Predstavili bomo tudi praktičen primer, ki ga bomo prikazali na podlagi enega izmed najbolj prodajanih izdelkov.
Keywords: upravljanje z zalogami, vrste zalog, stroški zalog
Published: 19.11.2018; Views: 6; Downloads: 1
.pdf Full text (984,17 KB)

7.
Pokojninski sistem v Sloveniji v primerjavi s pokojninskim sistemom Švice in Švedske
Alen Zemljič, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Po svetu in pri nas pokojninski sistem temelji na zagotavljanju ustreznih pokojnin starostnikom, da lahko ti preostanek življenja preživijo dostojno. Nekoč, ko takih sistemov pokojnin še niso poznali, je bilo življenje starostnikov po končani zaposlitvi odvisno od pomoči družine. Kasneje se je z razvojem pokojninskih sistemov ta odgovornost postopoma prenesla na državo. Zaradi pospešenih demografskih gibanj, ki so povzročila težave na področju staranja prebivalstva, se vedno bolj zdi, da se bo slika ponovno obrnila, tako da posamezniki v upokojitveni dobi brez dodatne pomoči družine ne bodo preživeli. Zato je treba ljudi že na samem začetku zaposlitve spodbuditi k dodatnemu varčevanju in ne šele nekaj let pred upokojitvijo. Ljudem je treba dopovedati, da njihovo življenje v času upokojitve ni več povsem odvisno od države, ampak predvsem od samih sebe. V diplomskem projektu smo izbrane sisteme s področja pokojnin najprej opisali, nato smo jih še primerjali. Med obravnavanimi sistemi Slovenije, Švice in Švedske je kljub njihovi raznolikosti mogoče najti tudi veliko podobnosti – ena od teh je, da vsi temeljijo na sistemu treh stebrov. Prav tako pa smo našli različne podatke, na podlagi katerih se hitro opazi, kateri sistem nudi državljanom najboljše pogoje oz. večjo socialno varnost. S preučevanjem in primerjanjem pokojninskega sistema v Sloveniji z izbranima državama smo prišli do ugotovitve, da bo morala Slovenija v prihodnosti sprejeti še kakšno reformo oz. uvesti spremembe na področju te zakonodaje, če bo želel slovenski pokojninski sistem ohraniti vsaj srednjeročno vzdržljivost.
Keywords: pokojninski sistem, upokojitev, pokojnina, primerjava, varčevanje
Published: 19.11.2018; Views: 6; Downloads: 1
.pdf Full text (1,25 MB)

8.
Krepitev motiviranosti za projektno delo v podjetju AJM, okna-vrata-senčila, d. o. o.
Adriana Žnidar, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Motivacija je nekaj, kar mnogi ljudje in organizacije uspešno izvajajo in uporabljajo, (pre)pogosto pa se to zelo premalo izkorišča. Biti motiviran – ko se počutiš dobro ob tem kar počneš in zagnano zreš v nove izzive – je osebna prvina, znati motivirati pa sposobnost, ki lahko v poslu izjemno koristi. Motiviranost za delo na projektih ob vzporedni motiviranosti za delo na »rednem«, praviloma kontinuiranem delu, pa sta dva pojma, ki ju je zelo težko povezati in hkratno dosegati. In prav to je bistvo tega diplomskega projekta – poiskati načine, kako zaposlene v podjetju AJM okna-vrata-senčila, d.o.o., motivirati, da bi še bolj aktivno, učinkovito in zavzeto sodelovali na različnih projektih, ob tem, da zaradi narave dela in poslovanje tega podjetja hkrati še s podobno mero učinkovitosti in zavzetosti opravljajo tudi svoje kontinuirane naloge.
Keywords: motivacija, projekt, projektno delo, kontinuirano delo, sodobni načini motiviranja.
Published: 16.11.2018; Views: 46; Downloads: 2
.pdf Full text (874,44 KB)

9.
Dejavniki izvoza v majhnih gospodarstvih Evropske unije z ekonometrično analizo izbranih držav
Klemen Rakovič, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V tem delu diplomskega projekta je predstavljena ekonometrična analiza izvoznih funkcij za izbrana majhna gospodarstva Evropske unije. Izbor držav za analizo je potekal na podlagi makroekonomskih lastnosti, pri čemer smo želeli izbrati tri gospodarstva, ki so si med seboj čim bolj različna. Za vsako izmed treh izbranih držav smo zasnovali linearno in dvojno logaritemsko obliko izvozne funkcije, kateri smo med seboj primerjali ter izbrali ustreznejšo za nadaljnjo analizo. Pojasnjevalne spremenljivke, ki smo jih uporabljali pri sestavi funkcij, so indeks industrijske proizvodnje, bruto plače v industriji in pogoji menjave. Pri vseh treh gospodarstvih smo ocenili, da je primernejši dvojni logaritemski model. V nadaljevanju smo za izbrane funkcije preverjali štiri predpostavke. To so normalna porazdelitev, neprisotnost multikolinearnosti, neprisotnost heteroskedastičnosti ter neprisotnost avtokorelacije. Prve tri predpostavke smo lahko potrdili, slednjo pa ne. Avtokorelacijo je zato bilo potrebno odpraviti, kar smo storili s pomočjo avtoregresijskih členov.
Keywords: ekonometrična analiza, izvozna funkcija, majhna gospodarstva, Evropska unija
Published: 16.11.2018; Views: 32; Downloads: 2
.pdf Full text (1,49 MB)

10.
Uporaba družbenih omrežij za večjo prepoznavnost podjetja Probike
Tjaša Krese, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Vsebina dela je razdeljena na teoretični in empirični del. V prvem delu so predvsem predstavljeni glavni pojmi diplomskega projekta: kaj je oglaševanje, zakaj je pomembno, kako poteka, kakšne vrste in kakšne medije oglaševanja poznamo. Predstavljene so uporaba, prednosti in slabosti družbenih omrežij – natančneje sta predstavljeni dve, to sta Instagram in Facebook. Empirični del obsega predstavitev izbranega podjetja Probike, trgovina s športno opremo Krese Tomaž, s. p., in uporabo njegovih podatkov za oglaševanje izdelkov ter storitev na družbenih omrežjih Facebook in Instagram. Potek celotne ustanovitve profilov in oglaševanja na njih je predstavljen v zaporednih fazah ter pri podanih pomembnih informacijah za boljšo prepoznavnost podjetja Probike. V interpretacijo podatkov so vključeni rezultati spletne ankete na temo uporabe družbenih omrežij. Podane informacije in odgovori so analizirani in predstavljeni v zaključnem delu. Ugotovili smo, da uporaba družbenih omrežij, predvsem Facebooka in Instagrama, vpliva na prepoznavnost podjetja, hkrati pa, da ima plačljivo oglaševanje svoje prednosti in slabosti, ki smo jih primerjali s konvencionalnim oglaševanjem.
Keywords: družbena omrežja, oglaševanje, Facebook, Instagram
Published: 16.11.2018; Views: 9; Downloads: 7
.pdf Full text (1,31 MB)

Search done in 0.44 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica