| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 318
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Kompenzacija kapacitivne jalove moči v SN distribucijskem omrežju : diplomsko delo
Davor Leskovec, 2023, diplomsko delo

Opis: Gradnja podzemnih električnih kabelskih vodov je v zadnjem obdobju v porastu. Zaradi procesa prestrukturiranja energetske oskrbe bo kabliranje aktualno tudi v prihodnosti. Pomembno je, da se na problematiko, ki jo ta trend prinaša, pravočasno odzovemo s poenotenimi rešitvami. V diplomski nalogi na začetku predstavimo večanje trenda gradnje kabelskih vodov v distribucijskem podjetju Elektro Ljubljana in problematiko generiranja kapacitivne jalove moči iz kablov. Sledi opis kriterijev, ki nakazujejo na to problematiko, in opis konkretnih pristopov h kompenziranju kapacitivne jalove moči z dušilko. Ugotovitve so strnjene v osnutku tehnične smernice, ki bo v pomoč pri načrtovanju in vzdrževanju srednjenapetostnega elektrodistribucijskega omrežja v Sloveniji.
Ključne besede: kabliranje, kapacitivna jalova moč, kompenzacija, dušilka
Objavljeno v DKUM: 01.06.2023; Ogledov: 64; Prenosov: 8
.pdf Celotno besedilo (3,72 MB)

2.
Energetska sanacija stanovanjskega objekta, grajenega leta 1990, in načrtovanje ogrevanja hiše z uporabo pirolize : diplomsko delo
Klemen Zabukošek, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena celovita energetska sanacija stanovanjskega objekta, grajenega leta 1990, ki je zaradi svoje velikosti, neustreznih toplotno izolativnih lastnosti ter dotrajanosti posameznih segmentov gradbene konstrukcije predstavljal letno velike toplotne izgube in z njimi povezane stroške. Na začetku diplomskega dela je predstavljena aktualna zakonodaja, ki zajema smernice in pravilnike na področju učinkovite rabe energije v stavbah, predstavljene pa so tudi osnove prenosa toplote v gradbenih konstrukcijah. V nadaljevanju dela je predstavljena analiza energetske učinkovitosti objekta glede na obstoječe stanje ter stanje po sanaciji, ki vključuje tudi analizo priporočil za izboljšanje energetske učinkovitosti objekta. Z izvedenimi sanacijskimi ukrepi smo na objektu zvišali energetsko učinkovitost, izboljšali bivalno ugodje, zmanjšali stroške za delovanje objekta ter zagotovili večji delež uporabljenih obnovljivih virov energije in posledično zmanjšanje izpustov C0_2. V zaključnem delu diplomskega dela je poleg analize energetske učinkovitosti izvedena tudi ekonomska analiza upravičenosti investicije v energetsko sanacijo objekta.
Ključne besede: energetska sanacija, gradbena konstrukcija, ogrevalni sistem, uplinjevalni kotel, energetska učinkovitost
Objavljeno v DKUM: 01.06.2023; Ogledov: 29; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (4,25 MB)

3.
Energetska sanacija stanovanjske hiše, zgrajene leta 1980 : diplomsko delo
Jaka Prah, 2023, diplomsko delo

Opis: V Sloveniji in drugih evropskih državah je velika večina hiš starejših od 40 let in posledično energetsko neučinkovitih. Primer takšne hiše je obravnavan v diplomskem delu, zato se je preverilo, kakšna je energetska učinkovitost takšnih hiš glede na aktualne smernice. Namreč predstavljena je stanovanjska hiša, ki je bila zgrajena leta 1980 in se nahaja v občini Brežice. V diplomskem delu je bilo predstavljeno teoretično ozadje izdelave energetskih izkaznic, s pomočjo česar se je kasneje s programsko opremo Knauf Insulation Energija 2017 energetska izkaznica tudi izdelala. Na osnovi opravljene analize energetske učinkovitosti za obstoječa stanja, so se predlagali sanacijski ukrepi, kot so toplotna izolacija ovoja hiše in strehe, zamenjava stavbnega pohištva in namestitev sončnih kolektorjev. Vsi sanacijski ukrepi so bili izvedeni z upoštevanjem Tehnične smernice za graditev in skladno s Pravilnikom o učinkoviti rabi energije v stavbah. S tem je bila izdelana nova računska energetska izkaznica, na osnovi katere so se določili tudi podatki o rabi energije za delovanje hiše, ki so bili primerjani s podatki o rabi energije pred sanacijo, iz česar je bila izvedena ekonomska analiza. V zaključku diplomskega dela so se poleg opravljene ekonomske analize izračunali tudi letni prihranki in vračilna doba investicije. Stroškovna upravičenost investicije v energetsko sanacijo hiše je dodatno podprta z izračunom neto sedanje vrednosti in interne stopnje donosnosti.
Ključne besede: energetska sanacija, energetska izkaznica, toplotne izgube, toplotna izolacija, toplotna prehodnost, energetska učinkovitost
Objavljeno v DKUM: 01.06.2023; Ogledov: 29; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (4,69 MB)

4.
Energetski in ekonomski preračun za ogrevanje enostanovanjske hiše na lesno biomaso
Boštjan Medvešek, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo obravnava smotrnost uporabe lesne biomase za ogrevanje enostanovanjske hiše ali drugih objektov. Ker se izpusti CO2 in drugih škodljivih plinov v ozračje povečujejo in škodljivo vplivajo na okolje, v katerem živimo, bi bilo smiselno, da bi objekte v večini ogrevali na lesno biomaso in tako zmanjšali izpuste CO2 v ozračje. V teoretičnem delu diplomskega dela smo opisali, kaj je lesna biomasa in kako se jo da uporabiti, v praktičnem delu pa smo izračunali toplotne izgube za enostanovanjsko hišo in na osnovi izračuna določili moč uplinjevalne peči na polena. Določili smo tudi potrebno velikost hranilnika tople in sanitarne vode ter izdelali načrt za dimnik. Predstavili smo možnost ogrevanja na radiatorje in naredili izračun ekonomske upravičenosti projekta.
Ključne besede: Lesna biomasa, uplinjevalna peč, polena, ogrevanje
Objavljeno v DKUM: 19.04.2023; Ogledov: 267; Prenosov: 18
.pdf Celotno besedilo (2,66 MB)

5.
Talno in stensko gretje v nizkoenergetskih in pasivnih hišah
Urban Zakšek, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Namen ustvarjenega dela je predstavitev sodobnih ploskovnih ogrevalnih inštalacij v nizkoenergetskih hišah. Sodobni svet teži k čim učinkovitejšemu izkoriščanju energije. Slednje je svojo potrditev dobilo v novi zakonodaji (PURES 2010, smernica TSG-1-004, Elaborat URE), ki predvideva in hkrati določa postopen prehod h gradnjam tovrstnih hiš. Te za delovanje potrebujejo manj energije, pomemben del tega pa je tudi vzpostavitev sodobnih ogrevalnih inštalacij. Le te so zaradi večjega števila ponudnikov in s tem nižjo ceno same vgradnje investitorjem vedno bolj dostopne.
Ključne besede: energija, nizkoenergetske stavbe, talno gretje, zakonodaja
Objavljeno v DKUM: 19.04.2023; Ogledov: 215; Prenosov: 16
.pdf Celotno besedilo (1,34 MB)

6.
Vpliv mikrotrdote na trdnostno neenakost jeklenega zvarnega spoja : diplomsko delo
Tamara Stevanović, 2022, diplomsko delo

Opis: Gradnja varjenih jeklenih konstrukcij v energetskih sistemih predstavlja poseben izziv tako na področju varjenja modernih visokotrdnostnih jekel kakor tudi s stališča varnosti in celovitosti konstrukcije. Najšibkejši člen vsake varjene jeklene konstrukcije je zvarni spoj, ki velja za izrazito heterogeno mikrostrukturo z lokalno krhkimi področji, ki imajo najnižjo lomno žilavost. Lokalno krhka področja v zvarnem spoju so zaradi visoke mikrotrdote potencialni iniciatorji krhkega loma in lahko vodijo do nenadnega širjenja razpoke in s tem porušitve varjene konstrukcije. Zaradi navedenega je treba natančno izmeriti mikrotrdoto v najbolj kritičnih smereh zvarnega spoja v skladu z veljavnimi standardi. Natančna določitev porazdelitve faktorja trdnostne neenakosti v mikrostrukturi toplotno vplivanega področja in materiala zvara predstavlja osnovno raziskavo za določitev varnega obratovanja varjene konstrukcije.
Ključne besede: jeklo za energetiko, jekleni zvarni spoj, meja tečenja, mikrotrdota, faktor trdnostne neenakosti.
Objavljeno v DKUM: 12.01.2023; Ogledov: 467; Prenosov: 65
.pdf Celotno besedilo (3,72 MB)

7.
Modeliranje in simulacija vezja indukcijske peči : diplomsko delo
Denis Batiuk, 2022, diplomsko delo

Opis: Cilj zaključnega dela je predstaviti alternativno možnost taljenja kovin brez škodljivih vplivov na okolje in preučiti princip delovanja ter pripraviti teoretično podlago za izdelavo matematičnega modela indukcijske peči. Na podlagi zaključnega dela lahko ugotovimo kako različni parametri komponent vplivajo na delovanje indukcijske peči in električnega vezja.
Ključne besede: indukcijski grelec, električna shema, matematično modeliranje modela, indukcijski pojav.
Objavljeno v DKUM: 11.01.2023; Ogledov: 187; Prenosov: 40
.pdf Celotno besedilo (2,66 MB)

8.
Model NN omrežja s priključenimi sončnimi elektrarnami : diplomsko delo
Anže Podlesnik, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena analiza dela nizkonapetostnega omrežja, natančneje območja transformatorske postaje Vovkova loka. Na začetku dela so opisane toplotne črpalke, in sicer v sklopu trenutnega trenda prehoda ogrevanja gospodinjstev iz konvencionalnih virov na obnovljive vire energije, v sklopu samooskrbe z električno energijo pa so predstavljene sončne elektrarne. Za tem je na kratko predstavljeno elektroenergetsko omrežje. V drugem delu sledita opis transformatorske postaje Vovkova loka in izračun potrebnih podatkov za izvedbo simulacije v programskem paketu Matlab/Simulink. Na koncu je predstavljena validacija računalniškega modela in različne simulacije primerov dodatnih obremenitev omrežja.
Ključne besede: model transformatorja, distribucijsko omrežje, modeliranje, sončna elektrarna, toplotna črpalka
Objavljeno v DKUM: 18.11.2022; Ogledov: 542; Prenosov: 104
.pdf Celotno besedilo (2,56 MB)

9.
Pregled trenutnega stanja in razvoja pametnih omrežij : diplomsko delo
Nebojša Milošević, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava celovit pregled trenutnega stanja in smernic za razvoj pametnih omrežij, ki temelji na podlagi najsodobnejših znanstveno-raziskovalnih del, študij in mednarodnih/nacionalnih projektov s področja pametnih omrežij. Glede na zelo širok spekter, ki ga pokriva pojem pametno omrežje, se bomo omejili na zgodovinsko ozadje elektroenergetskega omrežja, predstavitev osnovnega koncepta pametnega omrežja (delovanje, lastnosti, integracija obnovljivih virov energije, komunikacijske tehnologije) in predstavitev različnih projektov in investicij, ki so bili izvedeni oziroma so še v fazi izvajanja. Poleg tega bodo za osnovni oris predlagane teme, predstavljeni ključni izzivi in problemi pri integraciji obnovljivih virov energije in toplotnih črpalk v obstoječe elektroenergetsko omrežje. Na podlagi izvedenih projektov bomo definirali, kolikšen delež elektroenergetskega omrežja je možno prilagoditi zahtevam za transformacijo v pametno omrežje.
Ključne besede: pametno omrežje, elektroenergetsko omrežje, pametni števci, prihodnji razvoj, komunikacijski sistem
Objavljeno v DKUM: 18.11.2022; Ogledov: 300; Prenosov: 41
.pdf Celotno besedilo (1,65 MB)

10.
Ovrednotenje energetske učinkovitosti enostanovanjske stavbe in analiza upravičenosti priporočil za energetsko sanacijo : diplomsko delo
Tilen Sinkovič, 2022, diplomsko delo

Opis: Glede na statistične podatke je v Sloveniji še vedno mogoče zaslediti veliko število starejših stavb, ki imajo pomanjkljivo toplotno izolacijo ali so brez nje. Omenjene stavbe imajo zelo pogosto vgrajene že močno zastarele in posledično dotrajane ogrevalne sisteme, ki v današnjih časih predstavljajo velik problem, saj dosegajo zelo nizke izkoristke in povrh tega močno onesnažujejo okolje. Takšne stavbe, vključno s stavbo, obravnavano v sklopu zaključnega dela, so za zmanjšanje toplotnih izgub in s tem povezane rabe energije, ki se posledično odraža na stroških za delovanje stavbe, potrebne celovite energetske obnove. Pred izvedbo celovite energetske obnove je potrebno ovrednotiti trenutno energetsko učinkovitost stavbe. Iz tega sledi, da je namen zaključnega dela prikazati, kako se lahko s celovitim in sistematičnim pristopom, uporabo sodobnih orodij in merilne opreme natančno ovrednoti energetska učinkovitost stavbe. Najprej bo torej izveden preliminarni energetski pregled stavbe in zatem dodatno termografski pregled ter na koncu še eksperimentalna določitev toplotne prehodnosti zunanje stene. Tako bodo pridobljeni vsi potrebni vhodni podatki, na podlagi katerih se bo po veljavni računski metodologiji izdelala računska energetska izkaznica. Na ta način bo izvedena analiza energetske učinkovitosti in analiza rabe energije za delovanje stavbe, na osnovi katerih bodo implementirana tudi najprimernejša priporočila za energetsko sanacijo, ki bodo na koncu podprta z izračunom vračilne dobe investicije.
Ključne besede: energetska učinkovitost, energetski pregled, energetska izkaznica, energetska sanacija, termografija, toplotna prehodnost
Objavljeno v DKUM: 02.11.2022; Ogledov: 8497; Prenosov: 338
.pdf Celotno besedilo (6,16 MB)

Iskanje izvedeno v 0.22 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici