SLO | ENG

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 1546
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Pomembnost vloge medicinske sestre pri zgodnjem odkrivanju bulimije nervoze
Mirella Martinec, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča: Dandanes je velik problem, da se bulimija nervoza med mladimi zelo pogosto pojavlja. Pogosto zbolijo mlade ženske z nizko samozavestjo in slabo samopodobo. Problem je v tem, da se bulimija nervoza težje odkrije kot vse ostale motnje hranjenja, saj jo obolela oseba zelo dobro prikriva. Bolezen bulimija nervoza predstavlja veliko težavo v tem, da se oseba prenajeda in bruha, kadar je sama. Posledice bulimije nervoze, tako telesne kot tudi duševne, so lahko zelo hude, zato je pomembno, da se jih čim prej odkrije. Namen diplomskega dela je predstaviti celostno obravnavo pacientke z bulimijo nervozo ter pri tem poudariti pomembnost vloge medicinske sestre pri zgodnjem odkrivanju bulimije nervoze. Metodologija raziskovanja: Raziskava je temeljila na opisni/deskriptivni metodi dela s pomočjo tuje in domače strokovne literature. Podatke za raziskovalni del smo pridobili s pomočjo kvalitativne metodologije na podlagi študije primera s polstrukturiranim pripravljenim vprašalnikom za intervju. Vprašanja za intervju so bila sestavljena po 14. življenjskih aktivnostih Virginije Henderson odprtega tipa s podvprašanji. S študijo primera smo obravnavali pacientko z bulimijo nervozo. Rezultati: Rezultati so pokazali, da mora medicinska sestra dobro poznati dejavnike tveganja za nastanek bulimije nervoze ter znake bolezni, da jo lahko odkrije pri osebi. Medicinski sestri je lahko v pomoč 14 življenjskih aktivnosti po teoriji Virginije Henderson, da pridobi vse pomembne dejavnike in ugotovi vzroke za nastanek bulimije nervoze. S teorijo V. Henderson lahko tudi spozna celostno in kakovostno življenje bulimične osebe ter ugotovi, s kakšnimi težavami se sooča na socialnem, psihičnem in fizičnem področju. Sklep: Raziskava je pokazala, da je bulimija nervoza zelo prikrita bolezen. Bulimija nervoza je težko ozdravljiva, zato mora medicinska sestra čim prej prepoznati prve znake te bolezni s svojim pravilnim pristopom. Medicinska sestra mora na področju preventive delovati zdravstveno-vzgojno v šoli in zdravstvenih ustanovah, da mladostnike seznani o motnjah hranjenja kot je bulimija nervoza. S svojim preventivnim delovanjem lahko vpliva na odnos mladine do hujšanja in seznani mladostnike o zapletih, ki se pojavljajo pri bulimiji nervozi.
Keywords: motnje hranjenja, hranjenje, bulimična oseba, zdravstvena vzgoja, samopodoba.
Published: 14.05.2018; Views: 38; Downloads: 18
.pdf Full text (1,50 MB)

2.
Obravnava pacienta z anevrizmatsko subarahnoidno krvavitvijo
Simona Vindiš, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Sodobne metode zdravljenja v zadnjih letih izboljšujejo celostno obravnavo pacienta z anevrizmatsko subarahnoidno krvavitvijo. Medicinska sestra ima pri obravnavi pacienta odgovorno in samostojno vlogo. Zdravljenje pacienta z anevrizmatsko subarahnoidno krvavitvijo napreduje s sodobnimi metodami zdravljenja. Pri tem medicinska sestra s svojim znanjem in veščinami v večji meri pripomore k ustreznemu izidu zdravljenja.
Keywords: medicinska sestra, zapleti po operaciji, predoperativna zdravstvena nega, pooperativna zdravstvena nega, sodobne metode zdravljenja
Published: 14.05.2018; Views: 36; Downloads: 22
.pdf Full text (611,55 KB)

3.
Presaditev krvotvornih matičnih celic pri pacientu z akutno mieloično levkemijo
Larisa Šic, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Izhodišča: Akutna mieloična levkemija je maligna bolezen belih krvnih celic, usmerjenih v mieloično vrsto. Potek bolezni je hiter in zahteva takojšnje zdravljenje. Za zdravljenje se vedno bolj uporablja presaditev krvotvornih matičnih celic. Namen zaključnega dela je predstaviti presaditev krvotvornih matičnih celic kot obliko zdravljenja akutne mieloične levkemije in prikazati zdravstveno nego pacienta z akutno mieloično levkemijo, ki se zdravi s presaditvijo krvotvornih matičnih celic. Raziskovalne metode: Zaključno delo je nastalo na osnovi študija literature. Uporabljena je bila deskriptivna metoda dela, metoda analize in kompilacije ter metoda sinteze. Rezultati: Ugotovili smo, da najboljše uspehe zdravljenja akutne mieloične levkemije s presaditvijo krvotvornih matičnih celic prinaša alogenična presaditev krvotvornih matičnih celic. Avtologna presaditev krvotvornih matičnih celic se uporablja redko. S presaditvijo krvotvornih matičnih celic se lahko pacienta z akutno mieloično levkemijo popolnoma ozdravi. Vloga medicinske sestre in svojcev je ključna ter nepogrešljiva skozi celoten proces zdravljenja, saj je pacient podvržen raznim psihičnim in fizičnim problemom presaditve krvotvornih matičnih celic. Diskusija in zaključek: Pomembno je, da se ljudje odločajo za vpis v register potencialnih darovalcev krvotvornih matičnih celic, saj le tako obstaja možnost, da pri pacientu opravijo alogenično presaditev krvotvornih matičnih celic, ki je zelo učinkovit način zdravljenja akutne mieloične levkemije.
Keywords: kostni mozeg, krvne celice, krvni rak, kemoterapija, onkološka zdravstvena nega.
Published: 14.05.2018; Views: 37; Downloads: 14
.pdf Full text (1,19 MB)

4.
Supervizija kot pomoč pred izgorelostjo medicinskih sester
Svitlana Naumeyko, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Veliki fizični in psihični napori, s katerimi se soočajo zaposleni na področju zdravstvene nege, predstavljajo stres. Pogoste stresne situacije in preobremenjenost lahko vodijo v izgorelost zaposlenih. Ena izmed metod obvladovanja stresa je supervizija. Namen diplomskega dela je bil ugotoviti, kako supervizija pripomore k zmanjševanju stresa in izgorelosti. V diplomskem delu smo uporabili deskriptivno metodo. Raziskava je temeljila na kvantitativni metodi empiričnega raziskovanja. Za osnovni instrument raziskovanja je bila uporabljena anonimna strukturirana anketa zaprtega tipa. Za ciljno populacijo smo izbrali zaposlene v zdravstveni negi na enem od kliničnih oddelkov v okviru enega kliničnega centra v Sloveniji. Zbrane podatke smo obdelali in analizirali s pomočjo programa Excel. Analiza podatkov je pokazala, da je narava dela v zdravstveni negi stresna. Pogostost stresa je pri zaposlenih različna, najbolj pogosta sprožilca stresa pa sta obravnava težkih pacientov in zahtevnost dela. Kot posledice stresa zaposleni v zdravstveni negi največkrat občutijo telesne in čustvene simptome. Pojem supervizija anketirancem predstavlja pomoč pri delu. Več kot polovica zaposlenih bi se po pomoč k supervizorju obrnila v primeru stresne situacije. Dolgoročna izpostavljenost stresu lahko vodi v izgorelost. Supervizija lahko deluje razbremenilno na posameznega zaposlenega, tudi v smislu preprečevanja izgorelosti.
Keywords: Zdravstvena nega, stres, metode supervizije, cilji supervizije, uspešnost supervizije.
Published: 14.05.2018; Views: 27; Downloads: 8
.pdf Full text (1,65 MB)

5.
Izkušnje starejših oseb s kvaliteto življenja po možganski kapi
Renata Mlakar, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Izhodišče in namen: V slovenskih bolnišnicah se za možgansko kapjo vsako leto zdravi okoli 4000 ljudi. Skoraj 70 % bolnikov ima kronično okvarjeno gibalno funkcijo prizadete roke, več kot polovica zmanjšano funkcionalnost, zaradi ohromelosti prizadete polovice telesa, večina potrebuje pomoč pri opravljanju osnovnih dnevnih dejavnosti. Mnoge osebe po preboleli možganski kapi doživljajo občutke jeze, žalosti, strahu, zato je stopnja njihove družbene aktivnosti nižja. S tem pa tudi kakovost življenja. Raziskovalne metode: V zaključnem delu smo uporabili kvalitativno metodologijo raziskovanja. Podatke smo zbrali z delno strukturiranimi intervjuji, petih starejših oseb, starih od 65 do 89 let. Podatke smo obdelali po metodi tematske analize, oblikovali tematske sklope in jih predstavili v narativni obliki. Rezultati: Zbrani podatki so po analizi rezultirali v dva tematska sklopa in sicer: Soočanje s posledicami možganske kapi in Kvaliteta življenja po možganski kapi. Diskusija in zaključek: Izkušnje starejših oseb s kvaliteto življenja po možganski kapi so pozitivne in negativne. Obe strani se medsebojno prepletata. Na starostnikovo kvaliteto življenja po možganski kapi vpliva veliko različnih dejavnikov, med katerimi so: čustveni odzivi, telesne ovire, stiske, odzivi na posledice, motiviranost, aktivno življenje po možganski kapi. Še vedno je premalo govora o življenju takšnih ljudi, zato je potrebno temu nameniti večjo pozornost.
Keywords: starostnik, svojci, izkušnje, soočanje, fenomenologija.
Published: 28.03.2018; Views: 136; Downloads: 97
.pdf Full text (222,14 KB)

6.
Preprečevanje, odkrivanje in možnosti zdravljenja poporodne depresije
Anja Juršnik, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Poporodna depresija je razširjen pojav, ki prizadene veliko število oseb po vsem svetu. Študije kažejo, da se poporodna depresija v prvem letu po porodu pojavi pri kar 21,9 % žensk, pojavlja pa se v različnih obdobjih, v različnih intenzitetah in pojavnih oblikah. Namen diplomskega dela je ugotoviti kakšne so možnosti za preprečevanje, odkrivanje in zdravljenje poporodne depresije v slovenskem prostoru.
Keywords: Poporodna depresija, simptomi, odkrivanje, prepoznavanje, zdravljenje
Published: 28.03.2018; Views: 97; Downloads: 62
.pdf Full text (1,22 MB)

7.
Kakovost življenja pacienta z globoko možgansko stimulacijo
Sabina Žele, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča: Opisali smo globoko možgansko stimulacijo, kdaj in za kaj se uporablja. Pozanimali smo se tudi kako je z globoko možgansko stimulacijo v Sloveniji ter preučili zdravstveno vzgojno delo medicinske sestre pri pacientu z globoko možgansko stimulacijo in kakovost življenja. Metodologija: Za teoretični del smo uporabili deskriptivno metodo dela, kjer smo uporabili vso razpoložljivo literaturo. Raziskovalni del je temeljil na kvalitativni metodologiji. S pomočjo 11 funkcionalnih vzorcev Marjory Gordon smo sestavili vprašalnik za intervju na podlagi katerega smo postavili negovalne diagnoze. Obravnavali smo enega pacienta z diagnosticirano distonijo, ki ima globoko možgansko stimulacijo. Rezultati: V študiji primera smo prišli do ugotovitev, da je pri pacientu izginila bolečina ampak so se pojavili drugi, novi simptomi. Postavili smo več negovalnih diagnoz. Uporaba programatorja pacientu ne dela težav. Globoka možganska stimulacija pri ustrezni izbiri pacienta vpliva dobro na kakovost življenja. Sklep: Življenje po globoki možganski stimulaciji se spremeni in v večini primerov pozitivno vpliva na kakovost življenja. Ključno vlogo ima medicinska sestra pri poučevanju pacientov in svojcev.
Keywords: globoka možganska stimulacija, programator, nevrostimulator, negovalne diagnoze, Marjory Gordon, medicinska sestra.
Published: 28.03.2018; Views: 104; Downloads: 72
.pdf Full text (463,34 KB)

8.
Kakovost življenja po vstavitvi totalne endoproteze kolka
Aleksandra Golob, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Kakovost življenja posameznika po vstavitvi totalne endoproteze kolka je tesno prepletena z njegovim zdravstvenim stanjem. Zato je vloga izvajalcev zdravstvene nege pri rehabilitaciji usmerjena predvsem v funkcioniranje pacienta, da bi dosegel čim večjo samostojnost. Namen diplomskega dela je predstaviti kakovost življenja pacienta po vstavitvi totalne endoproteze kolka.
Keywords: Kvaliteta življenja, pacient, rehabilitacija, gibanje, bolečina in študija primera.
Published: 28.03.2018; Views: 59; Downloads: 42
.pdf Full text (602,34 KB)

9.
Seznanjenost študentov z bakterijo Escherichia coli kot patogen in probiotik
Klemen Ojsteršek, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča: Bakterije so lahko za nas smrtonosne in nam povzročijo velike težave, lahko pa nam tudi ob pravem znanju in pravi uporabi zelo izboljšajo kvaliteto življenja. Zelo dober primer predstavlja bakterija Escherichia coli, saj je prav tako patogena kot zelo koristna. V diplomskem delu smo predstavili in ugotavljali seznanjenost populacije študentov z bakterijo Escherichia coli, s patogenimi sevi bakterije E. coli, s probiotičnim sevom bakterije E. coli in s probiotiki. Raziskovalna metodologija: Raziskava je temeljila na kvantitativni metodologiji. S pomočjo anketnega vprašalnika smo pridobili podatke s seznanjenost študentov z bakterijo Escherichia coli kot patogen in probiotik, kateri je vseboval 15 vprašanj. V raziskavi je sodelovalo 40 študentov Fakultete za zdravstvene vede Maribor in Visoke zdravstvene šole Celje. Rezultati: Ugotovili smo, da študentje bolje poznajo bakterijo Escherichia coli kot patogen, kot probiotik. Četrtina anketiranih še ni slišala za probiotični sev bakterije Escherichia coli, vendar pa kar dobro poznajo pozitivne lastnosti probiotikov. Sklep: Na podlagi raziskovalnega dela, smo ugotovili, da študentje zdravstvenih fakultet vedo kaj je bakterija E. coli, vendar pa še vseeno niso dovolj seznanjeni s koristnimi lastnosti te bakterije, zato bi bilo potrebno o znanju in koristi probiotičnih mikroorganizmih bolj vključevati v učni načrt, saj vplivajo na naše zdravje preventivno in prav tako kurativno in s tem pomagajo pri marsikateri zdravstveni težavi.
Keywords: Bakterija Escherichia coli, sev E. coli Nissle 1917, sev E. coli EPEC, sev E. coli ETEC, sev E. coli EHEC, sev E. coli EIEC, sev E. coli EAEC.
Published: 28.02.2018; Views: 90; Downloads: 26
.pdf Full text (1,34 MB)

10.
Seznanjenost mladostnikov z mlečnokislinskimi bakterijami
Tina Kaučevič, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Izhodišča: Vedno več ljudi predvsem mladostnikov se zaveda, da so mlečnokislinske bakterije koristni za zdravje in dobro počutje, saj predstavljajo sestavni del koristne mikrobiote in sodelujejo pri tvorbi pomembnih hranil. Namen diplomskega dela je predstaviti mlečnokislinske bakterije, ter raziskati kako so mladostniki seznanjeni z mlečnokislinskimi bakterijami. Raziskovalne metode: V diplomskem delu je uporabljena deskriptivna in kvantitativna metoda dela. Kot raziskovalni inštrument je uporabljen spletni anketni vprašalnik, ki smo ga izvedli v mesecu juliju 2017. Anketni vprašalnik je vseboval 15 vprašanj. Anketiranih je bilo 100 mladostnikov. Rezultati: Rezultati raziskave so pokazali, da so anketirani mladostniki seznanjeni z glavnimi rodovi (Lactobacillus, Leuconostoc, Pediococcus, Lactococcus in Streptococcus) mlečnokislinskih bakterij. Poznajo tudi v katerih mlečnih produktih, zelenjavi ter napitkih jih najdemo. Diskusija in zaključek: Današnji način življenja predstavlja za človeški organizem obremenitev in stres. Mlečnokislinske bakterije že stoletja predstavljajo normalno sestavino človeške prehrane in so zraven kvasovk industrijsko najpomembnejši mikroorganizmi.
Keywords: Mlečnokislinske bakterije, probiotiki, mikroorganizmi, fermentirani izdelki, mladostniki.
Published: 28.02.2018; Views: 82; Downloads: 45
.pdf Full text (772,67 KB)

Search done in 0.19 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica