| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 1204
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Senzorična ocena novejših ter uveljavljenih sort jabolk : diplomsko delo
Patricija Berden, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo ugotavljali sprejemljivost novejših sort oziroma sort, ki so v letu 2011 prihajale na trg ('Topaz', 'Santana', 'Kanzi') in jih primerjali z dobro uveljavljenimi sortami ('Zlati delišes', 'Fuji') pri povprečnem potrošniku. Sorte 'Topaz', 'Fuji' in 'Santana' so bile pridelane na ekološki in tudi na integrirani način. Novembra 2011 smo izvedli senzorično ocenjevanje svežih jabolk, v katerem je sodelovalo 88 ljudi. Ocenjevali smo videz (barva in velikost), konsistenco (čvrstost, sočnost in tekstura), okus (odnos sladkor/kislina) in skupni vtis posamezne sorte. Poskus smo izvedli s pomočjo hedonske lestvice in ugotovili, da je imela sorta statistično značilen vpliv na vse ocenjevane parametre. Ocenjevalci so v vseh ocenjevanih parametrih razen pri barvi in velikosti povprečno najboljše ocenili sorto 'Kanzi'. Sorta 'Topaz' EKO je bila povprečno najslabše ocenjena sorta v vseh ocenjevanih parametrih razen pri barvi ter odnosu sladkor/kislina. Starost ocenjevalca ni imela statistično značilnega vpliva na nobenega izmed ocenjevanih parametrov razen na velikost jabolka, kjer so ocenjevalci, stari nad 25 let, statistično bolje ocenili večje plodove kot mlajši ocenjevalci. Spol ocenjevalca ni imel statistično značilnega vpliva na nobenega izmed ocenjevanih parametrov.
Ključne besede: jabolko, senzorika, sorte, pokuševalec
Objavljeno v DKUM: 03.05.2023; Ogledov: 100; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (1,70 MB)

2.
Ocena ekonomike vzreje mladih športnih konj : diplomsko delo
Sara Ornik, 2023, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomskega dela je predstavitev ekonomske ocene vzreje športnih konj v Sloveniji v obdobju od pripusta kobile do prodaje. V to oceno je všteto tudi delo, ki ga rejec opravi pri pripravi konj za tekmovanje. Pri oceni se naloga usmerja predvsem v vzrejo športnih konj, namenjenih preskakovanju zaprek. V pregledu literature so predstavljeni zgodovina reje konj v Sloveniji, reja športnih konj v Sloveniji in stanje v Evropi. Vsebina se pri tem opira predvsem na knjigo »Konjereja v Sloveniji« in na poročilo Horses in Europe, ki je bilo napisano za namene konference EU Equus leta 2009. V tem delu nas zanima statistika – trenutno število konj v Sloveniji in število pripustnih žrebcev v Sloveniji. Osrednji del diplomskega dela se osredotoča predvsem na pridobivanje in analizo podatkov. Slovenskim rejcem mladih športnih konj je bila posredovana anonimna anketa, ki je zagotovila podatke o aktualnih stroških reje konj v Sloveniji. V diplomskem delu so izpostavljene nekatere pomanjkljivosti pri vodenju statistike tako v Sloveniji kot po Evropi. V zaključku so povzeti rezultati in ugotovitve diplomskega dela, ki so pokazali, da imajo nekateri rejci težave pri ocenjevanju stroškov, kar kasneje pri prodaji vpliva na ceno konj.
Ključne besede: vzreja konj, stroški, ekonomska ocena
Objavljeno v DKUM: 20.04.2023; Ogledov: 120; Prenosov: 18
.pdf Celotno besedilo (1,27 MB)

3.
Ocena prehranske samooskrbe s predlogi za njeno povečanje v občini Lovrenc na Pohorju : diplomsko delo
Anže Sušel, 2022, diplomsko delo

Opis: Problematika samooskrbe s hrano je v zadnjem času v ospredju zanimanja strokovne javnosti, saj ima doma pridelana hrana številne prednosti. Prisotna so prizadevanja, da se tudi na lokalnih nivojih poveča kmetijska pridelava. V tem kontekstu je prikazana tudi problematika samooskrbe s hrano v občini Lovrenc na Pohorju, ki je srednje velika in pretežno hribovita. Nekateri pogledi in izkušnje domačinov v zvezi s samooskrbo so razvidni v anketi, ki je osrednji del naloge. Raven samooskrbe s hrano v občini je pridobljena na osnovi izračunov in deloma ocen, ti kažejo, da so v letu 2020 pokrili 76 % prehrambnih potreb, kar je nad republiškim povprečjem. Pri projekciji povečanja samooskrbe je upoštevana omejitev, da naj se ta doseže le z zamenjavo kmetijskih rastlin. Na osnovi takšnega pristopa je lahko za leto 2023 načrtovano, da se kmetijska pridelava v občini poveča za okrog 8 %, s čimer bi tudi hribovita občina prispevala delež k rasti republiške prehrambne bilance.
Ključne besede: lokalna skupnost, prehranska samooskrba, lokalna pridelava, anketni vprašalnik
Objavljeno v DKUM: 05.01.2023; Ogledov: 188; Prenosov: 80
.pdf Celotno besedilo (2,23 MB)

4.
Vpliv talnega gretja na prirast in pojavnost poškodb nog brojlerskih piščancev : diplomsko delo
Matic Levanič, 2022, diplomsko delo

Opis: Cilj raziskave je bil ugotoviti, ali ogrevanje hleva s talnim gretjem vpliva na prirast in pojavnost poškodb nog brojlerjev. V raziskavo smo vključili hlev s in hlev brez talnega gretja pri istem nastilju – lesnih oblancih. Meritve smo izvajali enkrat tedensko 35 dni. Pred poskusom smo si v obeh hlevih zamislili 6 merilnih mest v velikosti 4 m2, ki so skozi poskus ostala nespremenjena. Mesta so si bila med seboj ter od krmilnikov/napajalnikov isto oddaljena. V meritvah smo od brojlerjev pridobili podatke telesne mase in ocenili poškodbe nog. Zanimalo nas je tudi stanje v hlevu, zato smo beležili še temperaturo ozračja, nastilja ter delež vlage v zraku. Ugotovili smo, da pri povprečni doseženi masi med hlevoma ni statistično značilnih (P > 0,05) razlik, so se pa statistično značilne (P ≤ 0,05) razlike v telesni masi pojavile glede na teden reje. Po ocenitvi nastilja smo prišli do ugotovitve, da se hleva statistično značilno (P ≤ 0,05) razlikujeta pri dveh ocenah (ocena 1 in ocena 4). Povprečne temperature nastilja in ozračja v hlevih si med seboj niso bile statistično značilno (P > 0,05) različne, statistično značilne (P ≤ 0,05) razlike pa smo lahko beležili pri tedenskih meritvah. Povprečni odstotek vlage je bil po zaključku poskusa višji v starejšem hlevu, med hlevoma pa le v enem tednu reje ni bilo statistično značilnih (P > 0,05) razlik. V vseh tednih reje se pri obeh hlevih prisotnost poškodb nog ni zaznala.
Ključne besede: brojlerski piščanci, talno gretje, prirast, poškodbe nog in stopal, nastilj
Objavljeno v DKUM: 05.12.2022; Ogledov: 223; Prenosov: 21
.pdf Celotno besedilo (1,62 MB)

5.
Idejni načrt hleva za krave molznice ter adaptacija obstoječih hlevov
Tadej Raduha, 2022, diplomsko delo

Opis: Na kmetiji Raduha so se odločili za gradnjo novega hleva za krave molznice. Pri tem izbirajo med hlevoma za 60 in 80 krav v laktaciji. Za lažjo odločitev so v diplomskem delu zasnovani dva idejna načrta hlevov za omenjeno število živali in načrt adaptacije obstoječih objektov. Da bi omenjeni hlevi bili v skladu z najnovejšimi kriteriji, so podrobneje proučeni različni sistemi nastanitve, prezračevanja in osvetlitve. Kot rezultat tega sta nastali idejni rešitvi hlevov z dimenzijami 55,8 × 32,3 m (hlev 1) in 75,7 × 31 m (hlev 2). Krave v laktaciji se nahajajo na sistemu globokih ležalnih boksov, presušene živali pa so glede na stadij brejosti ločene v dva predela. Prvi predel predstavljajo globoki ležalni boksi, drugega pa skupinski porodni boksi na globokem nastilju. V obeh hlevih bodo rešetkasta tla in robotska molža. Zaradi visečega terena se bo gnojevka skladiščila v kanalih pod rešetkastimi tlemi. Prezračevanje bo naravno, za hlajenje živali pa se bo uporabljalo aksialne ventilatorje.
Ključne besede: govedo, gradnja, hlevi, tehnologija, nastanitev, prezračevanje
Objavljeno v DKUM: 02.12.2022; Ogledov: 281; Prenosov: 28
.pdf Celotno besedilo (3,01 MB)

6.
Finančna analiza investicije gradnje hleva - študija primera na lastni kmetiji : diplomsko delo
Timotej Meolic, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo izvedli finančno analizo investicije na kmetiji Meolic. Za analizo je bila uporabljena metoda kalkulacij skupnih stroškov, kjer so se ocenili pomembnejši ekonomski parametri reje. Sledila je uporaba primerjalne analize skupnih prihodkov in stroškov (Cost Benefit analiza-CBA), kjer so se ocenili pomembnejši finančni parametri (neto sedanja vrednost, interna stopnja donosnosti in doba povratka investicije). Predvideva se investicija v dozidavo hleva za vzrejo prašičev pitancev kapacitete 260 prašičev ter vzrejališče za vzrejo tekačev kapacitete 128 pujskov. V investicijo so vključeni še notranja oprema, gnojna jama, cisterna, viličar ter ureditev dvorišča. Objekt bo dozidava k obstoječemu objektu. Skupna vrednost naložbe znaša 551.635 €. Za izvedbo investicije se pričakuje 45 % nepovratnih sredstev. Investicija je upravičena že v drugem letu. Koeficient ekonomičnosti je ocenjen na vrednost 1,46.
Ključne besede: Finančna analiza, prašiči, NSV, ISD, doba povratka investicije
Objavljeno v DKUM: 10.11.2022; Ogledov: 184; Prenosov: 41
.pdf Celotno besedilo (4,56 MB)

7.
Ocenjevanje dobrega počutja športnih konj in konj v ljubiteljskih rejah : diplomsko delo
Katja Senegačnik, 2022, diplomsko delo

Opis: Dobro počutje živali je predpogoj za kakovostno rejo. V Sloveniji še nimamo zakonsko določenih normativov za pogoje uhlevitve konj. Uhlevljeni so v različnih sistemih reje, zato ni znano, kakšno je dobro počutje živali v njih. Namen diplomskega dela je bil oceniti in primerjati dobro počutje športnih konj in konj v ljubiteljskih rejah s pomočjo prosto dostopnega AWIN protokola, ki smo ga dopolnili z določenimi kazalniki iz Welfare Monitoring protokola za konje. Ocenjevanje smo izvedli v desetih športnih rejah, pri katerih so bili konji uhlevljeni le individualno in v desetih ljubiteljskih rejah z individualno in skupinsko uhlevitvijo konj. V ocenah posameznih kazalnikov dobrega počutja med športno in ljubiteljsko rejo nismo ugotovili značilnih razlik, izjemi sta bili relativna zračna vlaga in ocena čistosti napajalnika. Relativna vlaga ni bila ustrezna v nobeni od športnih rej, v ljubiteljskih rejah pa le v 25 % boksov vseh ocenjenih konj. Čist napajalnik je v ljubiteljskih rejah imelo 99 % vseh ocenjenih konj, v športnih rejah pa 83 % konj. Rezultati naše raziskave so bili primerljivi z rezultati drugih študij.
Ključne besede: dobro počutje živali, AWIN protokol, konji, ocenjevanje, kazalniki
Objavljeno v DKUM: 10.10.2022; Ogledov: 210; Prenosov: 20
.pdf Celotno besedilo (2,54 MB)

8.
Kronobiologija domačih mačk (Felis catus): Aktivnost prostoživečih osebkov v povezavi z dnevno-nočnim, lunarnim in sezonskim ritmom : diplomsko delo
Neva Merčnik, 2022, diplomsko delo

Opis: Domačo mačko (Felis catus) danes najdemo na obljudenih območjih vseh celin, razen na Antarktiki. V primerjavi z drugimi domačimi živalmi v populaciji domačih mačk verjetno najvišji delež prostoživečih osebkov, zato so pomembna komponenta ekosistema Predvsem so pomemben plenilec z nezanemarljivim vplivom na združbe živali, ki predstavljajo njihov plen. Domače mačke se zaradi tega močno stigmatizira in izoblikovala se je močna iniciativa za popolno kontrolo nad mačkami, torej izključno za življenje v ujetništvu, ker pa je problematično z vidika dobrega počutja živali. Kljub temu je študij o aktivnosti mačk v povezavi z naravnimi cikli (dan-noč, luna, sezona) malo. Cilj naše raziskave je bil proučiti njihove dnevno-nočne, lunarne in sezonske ritme. Zbiranje podatkov je bilo opravljeno na podlagi video analize v obdobju enega leta na izbranem koridorju (zaplata grmičevja v kmetijski krajini). Najvišja aktivnost domačih mačk je bila zabeležena ponoči ter v zgodnjih jutranjih urah. Pri sezonskih spremembah so bili osebki najpogosteje opaženi poleti in pomladi. Pri proučevanju lunarnega cikla smo ugotovili, da sam po sebi nima vpliva na prostoživeče domače mačke, je pa njihova aktivnost sezonsko povezana z lunarnimi cikli. Pomen raziskave je bil doseči višjo stopnjo razumevanja domačih mačk in njihove aktivnosti, kar je lahko v pomoč tudi pri razumevanju njihovega vpliva na divjo favno ter z razumevanjem dnevno-nočnega, lunarnega in sezonskega ritma domačih mačk nam je lahko v pomoč pri oblikovanju optimalnih strategij za zagotavljanje njihovega dobrega počutja in minimaliziranje njihovega vpliva na prostoživečo favno.
Ključne besede: domače mačke, kronobiologija, dnevno-nočni cikel, lunarni cikel, sezonski cikel, plenjenje
Objavljeno v DKUM: 10.10.2022; Ogledov: 150; Prenosov: 18
.pdf Celotno besedilo (1,72 MB)

9.
Možnost uporabe analize zvoka in THI indeksa za oceno reje brojlerskih piščancev : diplomsko delo
Tina Brglez, 2022, diplomsko delo

Opis: Dobrobit živali zajema široko področje, ki opredeljuje kvaliteto življenja živali, ki jo žival zaznava. Sodobne raziskave kažejo nove alternativne možnosti za pridobivanje ocene reje piščancev s pomočjo temperaturno vlažnostnega indeksa in analize zvoka oglašanja piščancev. Namen diplomskega dela je bil preučiti nove oblike načinov za pridobivanje ocene reje piščancev. Cilj je bil pridobiti podatke na domači farmi v dveh zaporednih serijah od prvega do zadnjega tedna reje in podatke naključno izbranih rej na 35. in 41. dan reje. Pridobljeni podatki temperaturno vlažnostnega indeksa, telesne mase, frekvenčnih območij oglašanja, poškodbe in proizvodni indeks so bili statistično obdelali. Najpomembnejši zaključki diplomskega dela so, da lahko napovedujemo telesno maso živali s pomočjo zgornje frekvenčne meje oglašanja, saj gre za močno povezanost med parametroma, korelacijski koeficient je – 0,828, p ≤ 0,00. Velik vpliv na počutje živali ima tudi temperaturno vlažnostni indeks (THI), ki je tudi lahko odraz klimatskih pogojev zunaj hleva. Močna korelacija med dobljenimi parametri nakazuje na njihovo možnost uporabe za oceno reje.
Ključne besede: perutnina, ocena reje, oglašanje, dobro počutje, temperaturno vlažnostni indeks
Objavljeno v DKUM: 07.10.2022; Ogledov: 220; Prenosov: 29
.pdf Celotno besedilo (2,62 MB)

10.
Adaptivni sistem za nanos fitofarmacevtskih sredstev v češnjevem sadovnjaku : diplomsko delo
Vasilij Femić, 2022, diplomsko delo

Opis: V češnjevem nasadu smo izvedli preizkus adaptivnega sistema za nanos fitofarmacevtskih sredstev (v nadaljevanju besedila FFS), ki deluje po principu krmiljenja elektro – magnetnih ventilov na pršilniku. Sistem je bil nadgrajen in preizkušen v sklopu projekta TRANSFARM 4.0 na Katedri za biosistemsko inženirstvo Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru. Primerjali smo teoretično količino odmerkov FFS pri uporabi pršilnika v konvencionalnem in adaptivnem načinu delovanja. Pridobljene podatke, tj. zabeležena odpiranja in zapiranja ventilov smo izvozili v programski paket Microsoft Office Excel in jih nato obdelali s pomočjo programskega paketa IBM SPSS Statistics. Izračunali smo deskriptivne statistike ter preverili frekvenčno porazdelitev. Opravljena sta bila analiza normalnosti porazdelitve in neparametričen test oz. Wilcoxon signed – ranks test, kjer smo statistično analizirali odprtja in zaprtja elektromagnetnih ventilov za konvencionalni in adaptivni način delovanja razvitega adaptivnega sistema. Z opravljenimi testi smo ugotovili, da razviti adaptivni sistem prinaša statistično značilen prihranek količin odmerkov FFS in hkrati zmanjšuje onesnaževanje z FFS na bližnjo okolico. Razviti adaptivni sistem se je pri delovanju izkazal zelo zanesljivo in učinkovito in predstavlja pomemben korak v smeri bolj natančnega nanosa ter varčne uporabe FFS, ki prinaša kmetom prihranke.
Ključne besede: češnja, ventili, pršilnik, fitofarmacevtska sredstva, krmiljenje
Objavljeno v DKUM: 06.10.2022; Ogledov: 221; Prenosov: 25
.pdf Celotno besedilo (3,26 MB)

Iskanje izvedeno v 0.27 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici