SLO | ENG

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 2272
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Mestno redarstvo Mestne občine Murska Sobota - ocena prebivalcev o pluralni policijski dejavnosti
Daniela Hozjan, 2017, diplomsko delo

Opis: Ker je varnost za človeka pomemben dejavnik, ki vpliva na dobro počutje ter učinkovito delovanje vsakega posameznika, je izrednega pomena, da le-te ne zagotavljajo le policisti, ampak še kakšen drug organ. Ravno zaradi tega so se na lokalni ravni kot pooblaščene uradne osebe razvili redarji, ki skrbijo za varnost na nekem manjšem območju oziroma v neki občini. Redarji so partner policije, zato je pomembno, da se zavedamo, da delo teh dveh organov poteka vzporedno, kar pomeni, da se skupaj dopolnjujeta ter skupaj delujeta. To namreč pomeni, da si pomagata na raznih množičnih zbiranjih, občinskih dogodkih in tudi v prekrškovnih postopkih. Vsebina diplomskega dela je predstavitev delovanja Mestnega redarstva Mestne občine Murska Sobota. Redarstvo z omenjenega območja je bilo ustanovljeno v letu 1996, in sicer s ciljem izvajanja nadzora občinskih predpisov s petih različnih področij. Prelomnica redarske službe je bila s sprejetjem ZORed od leta 2006 naprej, saj so le-ti postali prekrškovni organi, večala so se jim pooblastila ter prav tako področja dela. Drugi del diplomskega dela je ocena občanov lokalne skupnosti Mestne občine Murska Sobota o redarski službi omenjene občine. Ugotovitve so pokazale, da je mnenje prebivalcev o redarjih v večini neopredeljeno, kar pomeni, da so svoje mnenje izrazili tako, da se z navedenim mogoče strinjajo oziroma se z navedenim niti ne strinjajo. Ali nas taki odgovori lahko pripeljejo do razmišljanja, da so prebivalci o redarjih premalo podučeni oziroma so jim delo, naloge ter dolžnosti tega organa pomanjkljivo predstavljeni? Ta vprašanja ostajajo odprta oziroma neodgovorjena, pozitivne premike pa bomo videli šele čez daljše časovno obdobje, mogoče je govora kar o kakšnem desetletju preventivnega delovanja ter izboljševanja napak, ki so že vidne v praksi.
Ključne besede: redarstvo, mestno redarstvo, pluralna policijska dejavnost, lokalna skupnost, zagotavljanje varnosti, diplomske naloge
Objavljeno: 21.09.2017; Ogledov: 2; Prenosov: 4
.pdf Polno besedilo (1,23 MB)

2.
Vpliv osebnosti na vedenje pri igranju računalniških iger
Rok Grudina, 2017, diplomsko delo

Opis: Razvoj računalnikov je od konca 20. in na začetku 21. stoletja strmo narasel. Računalnike danes uporabljamo na vseh področjih. Mladostniki jih največkrat uporabljajo med preživljanjem prostega časa za igranje računalniških iger. Tako kot računalniki so se tudi računalniške igre skozi čas razvijale, da bi zadovoljile potrebe najbolj zahtevnih uporabnikov. Tako lahko danes vsak dobi igro po svojem okusu. Igre, ki so grafično izjemne, igre z zanimivo zgodbo in izzivi. Omogočajo vživetje v virtualno vlogo, kjer se izgubi stik z realnostjo in časom. Tako se lahko meja prekomernega igranja hitro prestopi, kar vodi v zasvojenost. Problem nastane, ko zasvojenost posega v vsakdanje življenje mladostnikov. Poleg tega, da preživijo več ur za ekrani, postanejo nemirni in agresivni. Še večji vpliv ima na mladostnike, ki so introvertirani, torej z notranje usmerjeno osebnostjo. Ta tip osebnosti je bolj dovzeten za zasvojenost. Da do zasvojenosti ne bi prišlo, pa imajo velik vpliv starši. Z omejevanjem časa, ki ga mladostnik nameni za igranje, veliko pripomorejo k preprečevanju zasvojenosti. Pomembno je tudi, da jim pokažejo več načinov preživljanja prostega časa. S tem se tudi mladostniki naučijo bolje strukturirati prosti čas. Ker je igranje računalniških iger večinoma na slabem glasu, smo se pri prebiranju literature osredotočili tudi na nekatere pozitivne lastnosti. Računalniške igre zmanjšujejo stres, saj predstavljajo spodbude in izzive za mladostnike, ki teh nimajo v realnem življenju. Prav tako zmanjšujejo stres, če se od mladostnika v življenju pričakuje preveč. Ker vedno več mladostnikov preživi prosti čas ob igranju računalniških iger in se pri tem zabava, so raziskovalci začeli raziskovati možnost vpeljevanja iger na področje učenja. Mladostniki se ob igranju lahko tudi na zabaven in zanimiv način učijo učnih snovi.
Ključne besede: računalniške igre, mladostniki, zasvojenost, osebnost, vedenje, diplomske naloge
Objavljeno: 21.09.2017; Ogledov: 2; Prenosov: 2
.pdf Polno besedilo (760,12 KB)

3.
Gasilska taktika in postopki - gašenje notranjih požarov
Matjaž Vovko, 2017, diplomsko delo

Opis: O požaru govorimo, ko gre za eksotermno reakcijo med gorljivo snovjo in kisikom. Pri notranjih požarih to ustvarja določene pogoje, ki jih pri zunanjih požarih ne poznamo. Gre za nevarnosti, do katerih prihaja zaradi zaprtosti prostora (npr. nabiranje dima in drugih plinov, povratni ogenj, požarni preskok, vžig plinov). Za takšne tipe intervencij gasilci potrebujejo specifično opremo. Poleg požarne obleke in čelade, ki se uporabljata na vseh tipih intervencij, je pomembna uporaba izolirnega dihalnega aparata, termo-kamere in nekaterih drugih orodij, kot so sekira, huligan, vrvi ipd., prav tako se uporablja univerzalni ročnik z regulacijskimi prstani, saj nam ta omogoča optimalno izrabo gasilnega sredstva (vode) in ustvarja vodno meglo, s katero dušimo požar. Za gašenje notranjih požarov se lahko uporablja tudi sistem Cobra, čigar prednost je, da gasilcu ni treba vstopati v prostor, kjer gori. Prav tako je pomembno tudi dobro vodenje gasilske intervencije. To se začne že ob pozivu enote na požar. Več informacij, kot jih pridobi vodja, bolje lahko ukrepa in vodi enoto. Skupine, ki izvajajo notranji napad ali preiskujejo, morajo poznati taktiko in postopke gašenja premikanja v prostoru ter preiskovanja, saj lahko le s pravilnimi postopki preprečijo nadaljnjo povzročanje škode, prav tako se s pravilnimi postopki izognemo nevarnostim. Po pogašenem požaru delo še ni dokončno opravljeno, saj se po potrebi izvaja gasilska straža, pomoč preživelim in lastnikom, ne nazadnje je potrebno ugotoviti tudi stanje lastne gasilske enote in opreme.
Ključne besede: požari, gašenje, postopki, gasilci, diplomske naloge
Objavljeno: 21.09.2017; Ogledov: 2; Prenosov: 1
.pdf Polno besedilo (1,23 MB)

4.
Povezava stilov vzgoje in deviantnega vedenja mladostnikov v Zavodu za prestajanje mladoletniškega zapora in kazni zapora Celje
Ula Kočevar, 2017, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava različne vzgojne stile v povezavi z odklonskimi dejanji mladostnikov. V prvem, teoretičnem, delu je predstavljen razvoj od otroka do mladostnika, sledijo poglavja o mladoletniškem prestopništvu, partnerskem odnosu, družini in vzgoji, predstavljena pa sta tudi popustljivi – permisivni vzgojni stil, pri katerem je otrok svoboden in počne, kar hoče, ter povsem nasprotni – avtoritarni oz. represivni vzgojni stil, pri katerem gre za sistem strogih pravil, ki jih mora otrok brezpogojno upoštevati. Diplomsko delo še posebej izpostavlja t. i. »strupeno vzgojo«, katere znake zelo težko opazimo, hkrati pa lahko pušča hude posledice pri otrokovem razvoju, saj starši otroku zapolnijo vse objektivne potrebe, a ne izpolnjujejo njegovih čustvenih potreb, izvajajo besedno nasilje, mu neupravičeno vzbujajo občutek krivde in manipulirajo z njegovimi občutki. V drugem, empiričnem, delu je predstavljena analiza treh intervjujev z mladostniki, ki prestajajo kazen zapora v Zavodu za prestajanje mladoletniškega zapora in kazni zapora Celje. Ugotovili smo, da so bili vzgajani ne le po posameznem vzgojnem stilu, ampak po mešanici permisivnega in avtoritarnega vzgojnega stila ter »strupene vzgoje«, le-ta pa je pri vseh pustila največ posledic pri razvoju in močno prispevala k pojavu odklonskega vedenja intervjuvanih prestopnikov.
Ključne besede: mladoletniško prestopništvo, vzgoja, vzgojni ukrepi, kazni, diplomske naloge
Objavljeno: 12.09.2017; Ogledov: 39; Prenosov: 15
.pdf Polno besedilo (995,94 KB)

5.
Vzhodnonemška obveščevalna služba HVA in njen vpliv na politične razmere v Vzhodni Nemčiji
Nina Škrabl, 2017, diplomsko delo

Opis: Kot pajek, je Stasi oziroma Ministrstvo za državno varnost, razpletel svojo mrežo po vsej državi. Vedno pripravljen kot meč in ščit, kar je bil v bistvu nek slogan tega razvpitega državnega organa, je vohunil po vseh kotičkih Nemške demokratične Republike (NDR) in z represivnim pristopom manipuliral z življenjem ljudi. Ministrstvo za državno varnost je bil v nekdanji NDR, osrednji organ, s katerim so ohranjali oblast edine dovoljene politične organizacije Lista enotnosti tako, da so nadzirali vse pore družabnega življenja v NDR. Del ministrstva za državno varnost je bila Hauptverwaltung Aufklärung - HVA, ki se je ukvarjala s klasično obveščevalno dejavnostjo. HVA je bila ustanovljena že zelo kmalu po ustanovitvi NDR in sicer leta 1951, takrat še kot Inštitut za raziskovanje na ekonomskem področju. Anton Ackermann je bil prvi vodja agencije in šele pod vodstvom razvpitega Markusa Wolfa, se je služba preimenovala v HVA. Strukturni model HVA je bil povsem enak kot sovjetski KGB (Komitet gosudarstvennoy bezopasnosti), kar potrjuje da so sovjeti »vlekli vse niti«. Glavna naloga HVA je bilo zbiranje podatkov o dogajanjih v Zvezni republiki Nemčiji in v zahodnem Berlinu. Informacije in podatki so se zbirali iz vseh pomembnejših področij življenja, kot so politika, gospodarstvo in podobno. Služba je bila izredno dobro organizirana z oddelki, ki so pokrivali vsak svoje področje. Kabinet HVA, pa je vse te oddelke vodil in upravljal. HVA je pod vodstvom Wolfa, postala ena najuspešnejših obveščevalnih služb v zgodovini.
Ključne besede: obveščevalna dejavnost, obveščevalne službe, HVA, politične razmere, Vzhodna Nemčija, diplomske naloge
Objavljeno: 12.09.2017; Ogledov: 15; Prenosov: 6
.pdf Polno besedilo (819,29 KB)

6.
Upadanje števila zapornikov v Združenih državah Amerike
Petra Mosetti, 2017, diplomsko delo

Opis: Združene države Amerike predstavljajo pomembno velesilo na različnih področjih. V zadnjem obdobju pa postaja vse bolj relevanten problem množičnega zapiranja, ki zadeva tisoče ljudi in uvršča ZDA, skupaj z Rusko federacijo in Kitajsko, med države z največjim številom zapornikov. Eskalacija zaporniške populacije se je začela v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja s poostritvijo politik in zakonodaje na področju kazenskega pravosodja. Kazenske politike so postale strožje, posledično pa se je povečalo število inkriminacij, ki so posredno zadevale manjšine; poostrile so se zaporne kazni, povečala so se sredstva organov pregona in razširile policijske operacije. Zapori so se začeli polniti, kar je povzročilo prenatrpanost zavodov in ustvarilo neprimerne življenjske razmere v njih. Kasneje, leta 2008, pa je začelo število zapornikov tako v zveznih kot državnih zavodih upadati. Razlogov za tovrsten pojav je sicer več, med najpomembnejše pa prištevamo spremembe v politiki kaznovanja in posredovanje raznih funkcionarjev, npr. bivšega ameriškega predsednika B. Obame, ki je z uvedbo reform in ustanavljanjem organizacij za pomoč zapornikom bistveno vplival na število zapornikov. Pri tem je treba omeniti tudi visoke stroške preživljanja prestopnikov in vzdrževanja zaporov. Nove politike se osredotočajo na same zapornike z uvajanjem alternativnih oblik kaznovanja, kot so na primer programi zdravljenja odvisnosti, elektronsko nadzorovanje in disciplinski centri. V prvem delu diplomske naloge predstavljam politični sistem ZDA s poudarkom na sodni praksi in zaporniškem sistemu, opredeljujem glavne pojme, povezane z zveznimi in državnimi zapori, ter predstavljam razlike med posameznimi ustanovami.
Ključne besede: zapori, zaporniki, Združene države Amerike, ZDA, diplomske naloge
Objavljeno: 11.09.2017; Ogledov: 21; Prenosov: 8
.pdf Polno besedilo (815,65 KB)

7.
Možnost pojava strelskega napada v slovenskih srednjih šolah
Klara Golić, 2017, diplomsko delo

Opis: Nasilje med mladimi je bilo vedno prisotno in vedno bo, saj le-to predstavlja načina odraščanja ter dokazovanja moči in občasno tudi element preživetja v širši družbi. Oblike nasilja se konstantno spreminjajo, zaskrbljujoče pa je, da prihaja do vse ekstremnejših načinov izvedbe kaznivih dejanj. Tudi v Sloveniji se med mladimi pojavljajo vse hujše oblike nasilja, naj samo spomnim, kako je nekaj let nazaj na novomeški avtobusni postaji prišlo do hujšega napada in poškodbe dijaka z ostrim predmetom (I. V., 2014). Ena skrajnejših oblik mladinskega nasilja je tudi srednješolski strelski napad. O takšnih napadih so poročali predvsem tuji mediji, zato se nam zdi ta problem tako daleč stran od domačega okolja. Vendar pa se premalo zavedamo, da smo v dobi, ko smo zaradi načina komuniciranja (internet, družabna omrežja, nasilne igrice …), blizu tem problemom. Mladi se vse preveč zatekajo v virtualna prijateljstva in zgubljajo stik z realnostjo. Zato je pomembno, da se tudi v Sloveniji zavedamo možnosti pojava tovrstnega napada. Mladi so v neprestanem stiku z nasiljem tudi po zaslugi medijev, kar povečuje možnost pojava strelskega napada pri nas. Pomembno je zavedanje, da vsa odklonska vedenja in morebitne grožnje zahtevajo obravnavo, saj lahko tako preprečimo morebitno izvedbo kaznivega dejanja. Strokovni delavci v izobraževalnih institucijah in organi oblasti morajo biti pozorni na vedenjske znake posameznika, ki nakazujejo in pripomorejo k izvedbi kaznivega dejanja. Veliko pozornosti zahtevajo znaki depresije, stresa, zlorabe, slabih socialnih in družinskih razmer … in vsi dejavniki, ki nakazujejo na posameznikovo morebitno doživljanje travme. Raziskava je pokazala, da so mladi Dolenjci priče različnih oblik nasilja in da se le-to pojavlja tudi v okviru izobraževalnih institucij. Mladi se poslužujejo psihičnega in fizičnega nasilja, omogočen pa jim je tudi dostop do orožja, kar predstavlja konkretno grožnjo in nevarnost za pojav različnih še skrajnejših oblik nasilja.
Ključne besede: nasilje, mladi, strelski napadi, srednje šole, diplomske naloge
Objavljeno: 11.09.2017; Ogledov: 21; Prenosov: 6
.pdf Polno besedilo (1,03 MB)

8.
Mednarodne preiskave terorizma
Miha Zemljič, 2017, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga predstavlja današnji terorizem v svetu, predvsem v Evropskem prostoru in kaj v smislu boja proti terorizmu prispeva Republika Slovenija. Predstavlja opis in razlago pravnih vidikov in operativnih posegov, ki jih izvajajo nacionalne in mednarodne organizacije v boju proti terorizmu in kriminalu. V uvodu je zajet kratek opis terorizma in zgodovine ter njegove vrste, načini in kako se oborožujejo in financirajo teroristične skupine. Predstavlja tudi, katere so tiste teroristične skupine, ki so v zadnjem času vzpostavile največ pozornosti v svetu in prizadejale največ škode. Jedro diplomske naloge pa zavzema celotno strukturo po kateri poteka mednarodni protiterorizem. Tukaj stopijo v ospredje Združeni narodi, Europol, Interpol in druge mednarodne organizacije, ki s svojimi ukrepi in prizadevanji bijejo bitko s terorizmom. Opisani so njihovi mehanizmi, kako se s tem spopadajo v pravnem vidiku in kakšna so prihodnja prizadevanja za izboljšanje samega preprečevanja in zatiranja terorizma. Opisuje spremembe in ukrepe na področju zakonodaje v Evropski uniji, prikazuje nove direktive in regulacije, ter na kakšen način in koliko Slovenija s svojimi varnostnimi ukrepi na mejah, v notranjosti ali zunaj Slovenije prispeva v protiterorizmu. V zaključku so opredeljene hipoteze in rezultati same diplomske naloge oz. raziskave. Opisan je tudi celoten potek dela in kaj so bili ključni elementi raziskave. Podane so tudi zaključne misli in ugotovitve, katere sem pridobil med samim delom diplomske naloge in raziskave.
Ključne besede: terorizem, preprečevanje, preiskovanje, mednarodno sodelovanje, diplomske naloge
Objavljeno: 07.09.2017; Ogledov: 84; Prenosov: 12
.pdf Polno besedilo (2,23 MB)

9.
Delo skupnega medobčinskega redarstva v občinah Bistrica ob Sotli, Brežice, Krško, Radeče in Sevnica
Domen Jazbec, 2017, diplomsko delo

Opis: Občinski redarji so v 21. stoletju s svojo prisotnostjo nepogrešljivi. Saj tako na določenih področjih kot sta varnost cestnega prometa ter javni red in mir, nadomestijo oziroma zmanjšajo prisotnost policije. Z njihovo prisotnostjo se tudi občani zavedajo svojih dejanj ter s tem zmanjšujejo število prekrškov. Pomembna prisotnost pooblastil, ki jih uporabljajo pooblaščene uradne osebe zaposlene v redarskih službah ter policiji, se kaže z uspešnostjo na področju zagotavljanja varnosti in dela teh služb. Njihov namen uporabe je ključen za preventivno varnost lokalne skupnosti. Medobčinsko redarstvo, ki kot ena izmed oblik zagotavljanja varnosti, s svojim delom omogoča normalno delovanje lokalne skupnosti, deluje v skladu z letnim načrtom občin. Glede na medsebojno povezovanje Občin pri zagotavljanju skupne varnosti se tudi sredstva za delovanje medobčinskega redarstva zagotavljajo v deležih, ki jih prispeva posamezna občina, glede na razpon dela. Primer uspešnega delovanja medobčinskega redarstva se kaže v povezovanju občin Bistrica ob Sotli, Brežice, Krško, Radeče in Sevnico, ki so v skladu z Zakonom o občinskem redarstvu in drugimi potrebnimi zakoni, s skupnim odlokom ustanovile skupnega prekrškovnega organa. Uspešno delo občinskih redarjev je povezano z odobravanjem prebivalcev občin, ki njihovo delo spremljajo. Prav tako pa dobro sodelovanje s Policijo odseva zunanjost redarstva kot službe, ki je v današnjem svetu čedalje bol prisotna. V diplomskem delu smo raziskali delo medobčinskega redarstva v Posavju. Opravili anketo s prebivalci občin, glede zadovoljstva z delom medobčinskega redarstva ter opravili končne zaključke glede postavljenih hipotez.
Ključne besede: redarstvo, medobčinsko redarstvo, zagotavljanje varnosti, redarji, pooblastila, diplomske naloge
Objavljeno: 07.09.2017; Ogledov: 88; Prenosov: 7
.pdf Polno besedilo (1,33 MB)

10.
Primerjava stanja kriminalitete z občutkom varnosti prebivalcev občine Kranjska Gora
Dejan Bučinel, 2017, diplomsko delo

Opis: Varnost v današnjem času ni več nekaj samoumevnega. Občutek te, v Ustavi Republike Slovenije zapisane dobrine, je bil pri prebivalcih občine Kranjska Gora preverjen z anketo in dobljeni odgovori primerjani s stanjem kriminalitete v njihovem okolju. Po uvodu najprej sledi predstavitev metodološkega okvirja diplomskega dela, s postavitvijo hipotez. Prvi teoretični del diplomskega dela predstavlja analizo preučevanja različnih virov, ki pojasnjuje osnovne pojme potrebne za nadaljnje razumevanje obravnavane tematike. Na začetku je predstavljena občina Kranjska Gora, v nadaljevanju pa opisan pojem varnosti, kriminalitete in njenega stanja. Opredeljeni in opisani so organi odkrivanja, preiskovanja in pregona kriminalitete, kot so policija, medobčinski inšpektorat, državno tožilstvo in na koncu sodišča. V povezavi s slednjimi je predstavljeno tudi njihovo delo, ki izhaja iz statističnih podatkov pridobljenimi iz letnih poročil posameznih organov. V empiričnem delu diplomskega dela so bili z anketo zbrani podatki analizirani in na ta način ustvarjeni ključni elementi za verifikacijo na začetku štirih postavljenih hipotez. Analizirani podatki so bili primerjani tudi s podobnimi v preteklosti že opravljenimi raziskavami, ki pa niso pokazali odstopanja v negativni smeri zato je bil lahko podan zaključek, da se prebivalci občine Kranjska Gora v svojem okolju počutijo zelo varne in da jim policija zagotavlja visok nivo varnosti.
Ključne besede: kriminaliteta, varnost, strah pred kriminaliteto, zagotavljanje varnosti, občutek varnosti, diplomske naloge
Objavljeno: 07.09.2017; Ogledov: 89; Prenosov: 4
.pdf Polno besedilo (1,12 MB)

Iskanje izvedeno v 0.33 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici