SLO | ENG

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 2332
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Onesnaževanje zraka v Sloveniji
Aleš Peterkovič, 2017, diplomsko delo

Opis: Okolje je že od začetka človeštva podlaga za obstanek človeka, saj je sestavljeno iz ključnih elementov, ki omogočajo človekovo preživetje. Vendar pa je v zadnjem obdobju okolje postalo žrtev človekovega izkoriščanja, onesnaževanja in uničevanja. O onesnaženem zraku govorimo, kadar so v njem prisotne škodljive, nenaravne in neobičajne snovi, imenovane polutanti oziroma onesnaževala zraka. V zrak je spuščenih veliko emisij, ki so naravnega izvora, in emisij, ki so posledica človekovih dejavnosti. Slovenija zaradi večje onesnaženosti z delci PM₁₀ sodi med bolj onesnažene države v Evropi. Delci PM so tekoči in trdni delci v plinu. Industrija za evropsko gospodarstvo predstavlja ključni element, vendar pa predstavlja tudi vir onesnaževanja okolja. V EU in tudi v Sloveniji industrija proizvede veliko izpustov toplogrednih plinov. Kot primer navedimo proizvodnjo električne energije, ki proizvede več kot 60 odstotkov toplogrednih plinov. Drugi najbolj pogost način onesnaževanja zraka je promet, ki predstavlja več kot petino emisij toplogrednih plinov in je odgovoren za približno tretjino celotne porabe energije. V kmetijstvu se je izkazalo, da sta največji problem onesnaževanja monokultura, ki med drugim uporablja ogromno količino strupov, in živinoreja. Ugotovili smo, da največjo težavo predstavlja onesnaženost s trdnimi delci PM₁₀, kjer je Slovenija kar na tretjem mestu med državami članicami EU v količini delcev v ozračju. Predstavljajo nevarnost tako za ozračje kakor tudi za zdravje ljudi. Največji izvor trdnih delcev so industrija, promet in kurilne naprave, ki jih uporabljajo predvsem prebivalci v mestih. Količino trdnih delcev v ozračju lahko zmanjšamo z uporabo novejših tehnologij v industriji, ki bodo pripomogle k nižji vrednosti izpustov. V prometu pa lahko k zmanjšanju delcev največ prispevajo ljudje sami – tako da uporabljajo javni prevoz. Proizvajalci avtomobilov vsako leto nameščajo v avtomobile nove naprave in tehnologije, ki znižujejo emisije avtomobilov. Mestne občine bi lahko prispevale k nižanju vrednosti delcev, tako da bi prebivalcem omogočile brezplačno ali cenejšo menjavo kurilnih naprav ali pa vsaj menjavo vrste goriv, ki se trenutno uporabljajo z gorivi, ki imajo manjše izpuste trdnih delcev pri zgorevanju.
Ključne besede: zrak, onesnaževanje zraka, onesnaženost zraka, promet, industrija, diplomske naloge
Objavljeno: 17.11.2017; Ogledov: 24; Prenosov: 2
.pdf Polno besedilo (2,69 MB)

2.
Diskriminacija žensk nekoč in danes
Iris Magdalenič, 2017, diplomsko delo

Opis: Diskriminacija žensk je še vedno prisotna na mnogih področjih družbene, gospodarske in zasebne sfere. Pričakovali bi, da se v 21. stoletju ne bomo več srečevali s to problematiko, toda ženske so še vedno pogosteje od moških diskriminirane tako doma kot v službi. Diplomska naloga povzema ugotovitve različnih avtorjev in analizo statističnih podatkov. Ugotovili smo, da so bile ženske v preteklosti diskriminirane najprej doma, kasneje pa tudi na delovnem mestu. Bile so v podrejenem položaju, brez vsake podpore, neenak obravnavane in tudi v družbi niso imele enakih možnostih. Že sama beseda diskriminacija pove, da je to neko dejanje, ki posameznika spravlja v manj ugoden položaj, zato ima tudi beseda veliko vlogo za ženski spol. Ženske pravice so se skozi čas neprestano razvijale in izboljševale – nekoč »bitja brez volilne pravice« se lahko danes enakovredno kosamo z moškimi, čeprav je na nekaterih področjih še čutiti njihovo dominantnost, saj so še vedno bolje plačani za enako opravljeno delo. Dandanes je kar nekaj žensk zaposlenih v precej moških poklicih, kot sta policija in vojska. Na podlagi ugotovitev predlagamo dve izboljšavi na področju diskriminacije žensk. Večji poudarek bi moralo dobiti področje zakonodaje, predvsem predlagati strožje kazni, potrebno pa bi bilo tudi ozaveščati vse ljudi, kaj se dogaja na področju diskriminacije žensk. Da so ženske v večji meri diskriminirane kot moški, je splošno znano, zato je treba tudi splošno javnost podučiti, kako se spopasti z žrtvijo diskriminacije in ji nuditi pomoč.
Ključne besede: ženske, pravice žensk, položaj žensk, enakost med spoloma, diskriminacija, delovna mesta, družba, diplomske naloge
Objavljeno: 17.11.2017; Ogledov: 11; Prenosov: 3
.pdf Polno besedilo (1,11 MB)

3.
Detektivi in odkrivanje pošiljateljev anonimnih pisem
Tina Krušnik, 2017, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava detektivsko dejavnost, delo detektivov, odkrivanje pošiljateljev anonimnih pisem in uporabo grafološke analize v detektivski dejavnosti. Anonimna pisma so vsa pisma, ki jih pisci zaradi različnih razlogov niso podpisali ali pa so se podpisali z lažnim imenom. Osebe, ki pišejo takšna pisma imajo pogosto psihične motnje, ali pa so pisma napisali pod vplivom različnih substanc. Takšna pisma ponavadi nastanejo zaradi različnih zamer, ki se lahko gojijo dolga leta, zaradi ljubezenskih zadev, strasti, hudobije, sovraštva in pohlepa. Pojavljajo se v različnih oblikah, kot rokopis, tiskanje, risanje, elektronsko sporočilo, grafitno pisanje na objektih ali pa kot letaki. Z odkrivanjem pošiljateljev anonimnih pisem se ukvarjajo tudi detektivi. Njihovo delo je zanimivo, dinamično, pestro, raznoliko, naporno, dolgočasno, utrujajoče, odgovorno, zelo zahtevno in pa tudi nevarno. Potrebujejo tudi različna znanja in spretnosti za svoje delo. Da detektiv odkrije pošiljatelja anonimnega pisma je zelo pomembna preiskava pisave, podpisa, sloga in jezika. S takšno analizo pa se ukvarjajo grafologi. Detektivi imajo izdelan načrt za preiskovanje anonimnih pisem, ki pa ga je potrebno spreminjati in prilagajati saj se pisma razlikujejo med seboj. Detektivom bi pri preiskavi prav prišlo grafološko znanje ali pa boljše sodelovanje z grafologi. Saj se grafologija ukvarja s preučevanjem pisave in tako odkriva osebnostne značilnosti pisca, kar pa lahko detektivom pomaga zožiti krog osumljencev. Pošiljatelja anonimnega pisma je najbolje iskati v bližini žrtve, saj pisci ponavadi živijo v neposredni bližini žrtev ali pa pogosto zahajajo na tisti kraj. Oseba, ki je odposlala svoje prvo anonimno pismo, bo najverjetneje čez nekaj časa poslala še drugo, saj lahko nekaterim ljudem to postane strast in jih zasvoji.
Ključne besede: zasebno varovanje, detektivska dejavnost, detektivi, anonimna pisma, storilci, odkrivanje, grafologija, diplomske naloge
Objavljeno: 16.11.2017; Ogledov: 35; Prenosov: 2
.pdf Polno besedilo (271,59 KB)

4.
Vključevanje otrok migrantov v slovenske osnovne šole
Leja Mlinar, 2017, diplomsko delo

Opis: Živimo v času obsežnih premikov prebivalstva oziroma ogromnih valov migracijskih tokov proti Evropi. Migracije predstavljajo globalni izziv, s katerim se sooča veliko držav, med njimi tudi Slovenija. V zadnjih letih je mogoče prepoznati povečano priseljevanje in s tem tudi povečano število novo priseljenih otrok, ki se vpisujejo v osnovne šole. Diplomska naloga obravnava vključevanje otrok migrantov v slovenske osnovne šole. Na začetku je opredeljenih nekaj pojmov, za katere se zdi, da jih marsikdo ne loči oziroma ne pozna bistvenih razlik med njimi, in pojmov, pomembnih zaradi razumevanja vsebine. Nato so navedeni dokumenti, ki zagotavljajo zakonsko podlago za vzgojo in izobraževanje otrok tujcev. Povzeta in na kratko predstavljena so tudi načela in cilji vključevanja otrok migrantov in model medkulturne vzgoje in izobraževanja. Več pozornosti je bilo usmerjeno na Osnovno šolo 8 talcev Logatec, kjer so bili z delavci šole, ki poučujejo otroke migrante, opravljeni intervjuji. Ugotovljeno je bilo, da se otroci težko vključijo v šolanje, ker ne znajo jezika in zato ne morejo slediti učnemu načrtu, sošolci in učitelji pa jih prijazno sprejmejo in jim poskušajo pomagati.
Ključne besede: migracije, migranti, otroci, osnovne šole, integracija, diplomske naloge
Objavljeno: 16.11.2017; Ogledov: 31; Prenosov: 4
.pdf Polno besedilo (1,13 MB)

5.
Charles Ponzi in finančne prevare
Manca Tetičkovič, 2017, diplomsko delo

Opis: Finančne prevare so del gospodarske kriminalitete, ki nas obkroža vsak dan. V diplomski nalogi sem predstavila problematiko le teh in kako pomaga medsebojno ozaveščen-je o takšnih prevarah.
Ključne besede: gospodarska kriminaliteta, finančne prevare, piramidni sistemi, Ponzijeve sheme, diplomske naloge
Objavljeno: 16.11.2017; Ogledov: 10; Prenosov: 3
.pdf Polno besedilo (624,08 KB)

6.
Pravni vidiki varnosti v občini Piran
Asja Tabaković, 2017, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je ugotoviti, kako varno je mesto Piran. V uvodnem delu je opisano razmerje med državno upravo in lokalno samoupravo, nato pa organizacijsko-pravna ureditev varnosti na državni in lokalni ravni. Na državni ravni je za varnost v največji meri odgovorna policija, zato je v tem delu podrobneje opisana, naštete so njene naloge in na kratko predstavljeno policijsko delo v skupnosti kot nov način dela. Na lokalni ravni sta kot organa za zagotavljanje varnosti izpostavljena občinska inšpekcija in občinsko redarstvo. Podrobneje je proučen Občinski program varnosti Občine Piran kot temeljni strateški dokument, v katerem je podrobneje predstavljeno področje delovanja občinske redarske službe, opredeljene pa so tudi zakonske osnove za sodelovanje redarstva s policijo pri zagotavljanju varnosti ter javnega reda in miru. Pomembno vlogo za zagotavljanje varnosti na lokalni ravni imajo tudi varnostni sosveti, ki so kot posvetovalna telesa namenjena reševanju problemov na lokalni ravni. V zaključnem delu naloge je opravljena raziskava, v kateri so zbrani statistični podatki o številu kršitev Zakona o varstvu javnega reda in miru (»Zakon o varstvu javnega reda in miru [ZJRM-1]«, 2006) na območju policijskih postaj Piran, Izola in Koper za obdobje petih let (2012−2016). Na podlagi zbranih podatkov je določeno mesto, ki ima najmanj storjenih prekrškov in zato najvišjo stopnjo javnega reda in miru. V zaključku so predstavljene ključne ugotovitve in predlogi za izboljšanje varnosti v občini Piran.
Ključne besede: varnost, lokalna skupnost, zagotavljanje varnosti, občinski programi varnosti, diplomske naloge
Objavljeno: 15.11.2017; Ogledov: 184; Prenosov: 6
.pdf Polno besedilo (780,67 KB)

7.
Ravnanje z odpadki v Sloveniji
Sara Susman, 2017, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljen problem ravnanja z odpadki v Sloveniji. Namen diplomskega dela je preučiti ravnanje z odpadki in ugotoviti v kolikšni meri se pojavlja nezakonito ravnanje z odpadki kot ena od oblik ekološke kriminalitete in kakšne so njene značilnosti. Zabojniki so zadnje čase natrpani in odpadki kar padajo iz njih. Pogosto so to celo odpadki, ki v določenem zabojniku nimajo kaj iskati. Nekateri pa odpadke vržejo v pravilen zabojnik, vendar kaj ko se med papirjem velikokrat znajdejo kar cele škatle, namesto da bi jih razstavili in bi tako zavzele manj prostora. Problematiko smo raziskovali s pomočjo ankete, katero smo dali v reševanje državljanom Republike Slovenije in raziskav narejenih na to tematiko drugih avtorjev. Ugotovili smo, da so ljudje kar dobro ozaveščeni o samem ravnanju z odpadki, vendar se kljub temu pojavljajo odpadki tam kjer se ne bi smeli. Naše mnenje je, da ljudje ne razmišljamo dovolj o posledicah, ki lahko nastanejo, če se ne držimo pravil samega ravnanja. Predlagamo, da bi se kazni za nepravilno ravnanje z odpadki zaostrile, da bi bilo več osveščanja o tej problematiki preko medijev, dobro pa bi bilo tudi, da bi osnovne in srednje šole posvetile več časa tej tematiki, kjer bi osnovnošolce in dijake seznanile s posledicami neprimernega ravnanja z odpadki.
Ključne besede: odpadki, ravnanje z odpadki, ločevanje odpadkov, pravna ureditev, diplomske naloge
Objavljeno: 15.11.2017; Ogledov: 181; Prenosov: 5
.pdf Polno besedilo (1,31 MB)

8.
Kritična presoja uporabe hipnoze in kognitivnega intervjuja v preiskovanju kaznivih dejanj
Monika Zorčič, 2017, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi Kritična presoja uporabe hipnoze in kognitivnega intervjuja v preiskovanju kaznivih dejanj bom odprla vprašanje spornosti teh dveh preiskovalnih metod. V začetku naloge sem predstavila dva ključna elementa za boljše razumevanje vsebine, to sta spomin in sugestija. Oba sta tesno povezana z vsako od metod zaslišanja, ki sta glavna tema naloge in ju opisujem v nadaljevanju. Sledijo krajši zapis o zgodovinskem ozadju, opis postopka zaslišanja z eno in drugo tehniko ter predstavitev prednosti in slabosti obeh metod. Ob koncu teoretičnega dela pa pridejo na vrsto praktični primeri uporabe obeh metod zaslišanja, njuna primerjava in kritični pogled na eno in drugo tehniko. Spornost metod izhaja iz predpostavke, da je pričanje posameznika kot končni rezultat njihove uporabe lahko netočno, česar si pravosodni organi pri preiskovanju kaznivega dejanja ne smejo privoščiti. V kritični primerjavi sem z uporabo literature, ki tematiko obravnava z različnih zornih kotov, izoblikovala končne ugotovitve. Hipnoza ne spada med tehnike zaslišanja, pri katerih rezultati nastopajo kot pravni dokazi, saj so preveč nepredvidljivi. Lahko jo uporabljamo le kot pomoč za iskanje dokazov oziroma izboljšanje spomina. Nasprotno pa je kognitivni intervju kljub pomanjkljivostim, ki so v primerjavi s hipnozo drastično manjše, priznana metoda, ki se uporablja pri zaslišanju oseb, povezanih s kaznivim dejanjem.
Ključne besede: kazniva dejanja, preiskovanje, kognitivni intervjuju, hipnoza, forenzična psihologija, diplomske naloge
Objavljeno: 15.11.2017; Ogledov: 15; Prenosov: 4
.pdf Polno besedilo (746,24 KB)

9.
Onesnaževanje zraka zaradi malih kurilnih naprav v Zagorju ob Savi
Laura Pistotnik, 2017, diplomsko delo

Opis: Onesnaženost zraka je svetovni problem, ki se nenehno širi. K temu v veliki meri prispevamo tudi ljudje. Ena od napak, ki jo mnogi ponavljajo, je nepravilno ogrevanje stanovanjskih objektov pozimi. S svojo malomarnostjo v zrak spuščamo izredno velike količine prašnih delcev PM10 in ogljikovega dioksida, ki zelo škodujejo zdravju. Zagorje ob Savi je občina, ki spada v zasavsko regijo. Zaradi lege med hribovji so zasavske doline zelo neprevetrene, kar je eden od ključnih razlogov za še večjo onesnaženost tega območja. Namen tega diplomskega dela je bil preučiti, v kolikšni meri zasebna kurišča in male kurilne naprave vplivajo na onesnaženost zraka v občini Zagorje ob Savi, in na podlagi analize pridobljenih rezultatov ugotoviti razloge ter predlagati morebitne ukrepe za izboljšanje stanja na tem področju. Cilj diplomske naloge je bil analizirati problem onesnaženosti zraka v občini Zagorje ob Savi v obdobju kurilne sezone v povezavi z načinom ogrevanja objektov in poiskati morebitne rešitve in mehanizme, s katerimi bi stanje lahko izboljšali. Ugotavljamo, da še vedno preveč gospodinjstev v Zagorju ob Savi svoje domove ogreva s pečmi na trda goriva. Prebivalci se zavedajo, da je občina ena najbolj onesnaženih v Sloveniji in da imajo izpusti individualnih kurišč veliko vlogo pri onesnaževanju, vendar so mnenja, da finančne spodbude niso dovolj visoke, da bi se jim izplačalo investirati v izgradnjo toplotnih črpalk ali se priključiti na daljinsko ogrevanje. Da bi v prihodnosti zmanjšali onesnaženost zraka, je potrebno posvetiti pozornost ozaveščanju prebivalcev o onesnaževanju zraka, podati predloge ukrepov, s katerimi bi lahko vsak posameznik pozitivno vplival na zmanjševanje onesnaževanja, povišati finančne spodbude ter povečati pogostost inšpekcijskega in strokovnega nadzora nad (ne-)pravilnim kurjenjem.
Ključne besede: zrak, onesnaževanje, varstvo okolja, male kurilne naprave, emisije, diplomske naloge
Objavljeno: 14.11.2017; Ogledov: 34; Prenosov: 3
.pdf Polno besedilo (868,47 KB)

10.
Institucije za preprečevanje nasilja nad starejšimi v Sloveniji
Sabina Bernot, 2017, diplomsko delo

Opis: Nasilje nad starejšimi v zadnjih letih postaja vedno večji družbeni problem. To je posledica vedno večjega deleža starega prebivalstva, ki se iz dneva v dan še povečuje. Starejši ljudje spadajo med najbolj ranljive skupine ljudi, ki so pogosto tarča različnih oblik nasilja. K temu pripomore tudi zakonodaja s tega področja, ki ne ponuja natančne definicije nasilja nad starejšimi, ki je obravnavano le v širši zakonodaji. V boju proti nasilju nad starejšimi sodelujejo številne državne institucije in druge organizacije, ki so specializirane za preprečevanje nasilja, pri njihovem delu pa je dobro medsebojno sodelovanje ključnega pomena. Pomembno vlogo pri tem ima tudi preventivno delovanje in ozaveščanje javnosti. V diplomski nalogi smo pregledali zakonodajo, ki ureja področje nasilja nad starejšimi in poskušali ugotoviti kakšne so pomanjkljivosti, ki bi jih bilo potrebno odpraviti. Pregledali smo tudi literaturo, ki opisuje delo institucij in drugih organizacij, ki se ukvarjajo s preprečevanjem nasilja nad starejšimi in poskušali ugotoviti na kakšen način se soočajo z nasiljem nad starejšimi. Poskušali smo tudi ugotoviti kako sodelovanje med njimi pripomore k učinkovitemu reševanju tega problema. Ugotovili smo, da je zakonodaja, ki ureja preprečevanje nasilja nad starejšimi res pomanjkljiva in ne ponuja jasnih definicij, zato bi jo bilo potrebno dopolniti ali spremeniti. Ugotovili smo tudi, da institucije in druge organizacije, ki se ukvarjajo z nasiljem nad starejšimi tako dobro delujejo prav zaradi dobrega medsebojnega sodelovanja in obveščanja.
Ključne besede: starostniki, starejši, nasilje, preprečevanje, pravna ureditev, diplomske naloge
Objavljeno: 14.11.2017; Ogledov: 42; Prenosov: 6
.pdf Polno besedilo (1,11 MB)

Iskanje izvedeno v 0.27 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici