SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 2512
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Dejavniki spletnega piratstva
Peter Jeras, 2019, diplomsko delo

Opis: V času širokopasovnih povezav in P2P omrežja so se piratske kršitve zelo razširile. Kljub razširjenosti tega početja, piratstvo še vedno ni fizično oprijemljiva stvar. Vedno bolj se zakonodaja spreminja v smeri, da so sankcije resnejše za takšno početje. Kljub temu, da je vedno več organizacij, ki se borijo proti spletnemu piratstvu, je še vedno glavni razlog to za tovrstno dogajanje, da ljudje o tem niso ozaveščani. Za spletno piratstvo je znanih več dejavnikov, od dobička, poceni reprodukcije, povpraševanja, premalo zastrašujoče zakonodaje, lege države, brezbrižnosti uporabnikov, višjega življenjskega standarda in še bi lahko našteval. Vseeno pa ne smemo pozabiti, da je nalaganje kopij glasbe, filmov, računalniških iger ali programske opreme kaznivo dejanje. Pri nalaganju ilegalnih spletnih kopijah lahko pride tudi do posledic. Teh posledic, ki pa jih ne občutimo samo mi, uporabniki, ampak tudi tisti, ki so lastniki vsebin. Tudi oni morajo zaslužiti za svoje delo, saj če mi nalagamo različne vsebine preko spletnih strani, oni pri tem nimajo nikakršnega dobička. To je lahko le povod za izgubo motivacije za nadaljnje ustvarjanje. Sami se žal še ne zavedamo kako zelo je spletno piratstvo že razširjeno. V nadaljevanju boste prebrali in kako se opredeli piratstvo, kakšne vrste spletnega piratstva poznamo. Kako se je piratstvo razvijalo skozi čas in kakšne posledice spletnega piratstva poznamo. Zanima me tudi, kako bi takšno početje ustavili, zato bom v nadaljevanju opisal strategije preprečevanja spletnega piratstva.
Ključne besede: diplomske naloge, spletno piratstvo, dejavniki, posledice, motivacija, strategije
Objavljeno: 25.04.2019; Ogledov: 2; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (1,06 MB)

2.
Izvajanje preventivnih projektov policije na osnovnih šolah
Andrej Jordan, 2019, diplomsko delo

Opis: Zaključno delo z naslovom Izvajanje preventivnih projektov Policije na osnovnih šolah obravnava problematiko izvajanja preventivnih projektov policije na osnovnih šolah in predstavlja nekatere možne rešitve pri izvajanju nekaterih preventivnih projektov policije na osnovnih šolah. Zagotavljanje varnosti prebivalcev oziroma državljanov je ena izmed bistvenih nalog policije. To nalogo poskušajo policisti in kriminalisti opravljati predvsem s klasičnimi policijskimi nalogami. Skozi čas pa se kot ena pomembnejših oblik dela pri zagotavljanju varnosti vse bolj razvija in uveljavlja tudi oblika dela, ki se imenuje v skupnost usmerjeno policijsko delo. Vloga navedene oblike dela oziroma njen namen je predvsem preventivno delovanje in preprečevalna vloga. Z dobro opravljenim preventivnim delom se lahko bistveno zniža stopnjo ogrožanja varnosti državljanov in izboljša ugled policije v širši javnosti. Iz tega izhaja, da lahko občani, »oboroženi« z znanjem in pravilnimi informacijami sami naredijo veliko, da se izognejo škodljivim posledicam kaznivih dejanj ali prekrškov. Z izkušnjami s preventivnim delovanjem domače in tujih policij se preventiva v zadnjem času močno razvija in dobiva vse večji pomen. Vsekakor se je potrebno vse močneje zavedati, da je v skupnost usmerjeno delo policije nujno potrebno za doseganje uspešnosti in učinkovitosti policije, prav tako pa se na tak način dosega boljša podpora širše javnosti. Prav tako je potrebno zavedanje, da policija brez podpore državljanov oziroma brez pridobivanja informacij s strani občanov težko oziroma ne more delovati. Za strokovno in uspešno opravljanje preventivnih nalog policije je potrebno, da so policisti, ki jih opravljajo, strokovni, izkušeni, prilagodljivi in samoiniciativni, saj lahko le tako svoje preventivne naloge opravljajo uspešno. Namen diplomskega dela je predstavitev dela vodij policijskih okolišev pri izvajanju nekaterih preventivnih projektov policije na osnovnih šolah.
Ključne besede: diplomske naloge, policija, preventiva, preventivni projekti, osnovna šola, policijsko delo v skupnosti
Objavljeno: 19.04.2019; Ogledov: 89; Prenosov: 16
.pdf Celotno besedilo (1,17 MB)

3.
Odločitveni dejavniki za uporabo samozaščitnih ukrepov med prebivalci v občini Ormož
Tamara Lubec, 2019, diplomsko delo

Opis: Dejavnikov, ki vplivajo na količino in pogostost uporabe samozaščitnih ukrepov, je veliko, saj ima vsak posameznik svojo percepcijo glede ogroženosti z določeno varnostno problematiko. V diplomskem delu smo analizirali razloge za uporabo samozaščitnih ukrepov v občini Ormož z namenom ozaveščanja o varnostnih problemih za kakovostnejšo samozaščito prebivalstva in nujnosti posodobitve programov za zagotavljanje varnosti. Občina Ormož se sooča z višjo povprečno starostjo prebivalcev, visoko stopnjo brezposelnosti in pretežno vaškim okoljem, zaradi česar je zanimiva lokalna skupnost, ki jo je smiselno podrobneje raziskati. Občutek varnosti in strah pred kriminaliteto sta glede na ugotovitve naše raziskave bistvena dejavnika, zaradi katerih respondenti uporabljajo samozaščitne ukrepe. Ugotovitve kažejo, da se respondenti počutijo zelo varno v svoji soseski in domu. Pretežno ruralno okolje, s tem pa tudi socialna kohezija, vplivata na prednostno uporabo previdnostnih ravnanj, kot so dogovori s sosedi in znanci, medtem ko tehnične ukrepe uporablja majhen delež vključenih v raziskavo. Ugotavljamo, da ni povezave med nižjim zaupanjem v delo policije ter uporabo tehničnih ukrepov in previdnostnih ravnanj. Rezultati raziskave kažejo, da ne obstaja povezava med previdnostnim ravnanjem in demografskimi značilnostmi respondentov. Ugotovitve, poudarjene v diplomskem delu, kažejo na aktualno varnostno stanje. Rezultati analize stanja kažejo, da bi bilo treba zaradi zastarelosti podatkov posodobiti občinski program varnosti in zastaviti nove varnostne programe v lokalnih skupnostih občine Ormož z namenom zagotavljanja kakovostnejše (samo)zaščite in preventivne dejavnosti.
Ključne besede: diplomske naloge, lokalna skupnost, samozaščitni ukrepi, varnost, prebivalci, dejavniki
Objavljeno: 18.04.2019; Ogledov: 115; Prenosov: 7
.pdf Celotno besedilo (1,42 MB)

4.
Naloge in pooblastila slovenske policije na Slovenskem morju
Nejc Krušnik, 2019, diplomsko delo

Opis: druge varnostne organe velik izziv. Obravnavani problem v diplomskem delu temelji na pomorski policiji, njihovih izzivih in pooblastilih, ki jih imajo. Analizirali smo Zakon o nalogah in pooblastilih policije, ki je eden izmed osnovnih zakonov o delu in pooblastilih policije. Na podlagi analiz drugih zakonov smo bolj podrobno raziskali pooblastila, ki jih ima pomorska policija. Slovenska policija ima za nadzor državne meje na morju in nadzor nad dogajanjem na teritorialnem morju na razpolago plovila, helikopterje ali druge tehnične pripomočke. Pomorski policiji so v pomoč pri nadzoru dogodkov na morju tudi inšpekcijske službe, Slovenska vojska, carina in druge državne institucije. Najbolj kritično območje slovenskega morja zagotovo predstavlja Piranski zaliv. V Piranskem zalivu se nahaja morska meja med Slovenijo in Hrvaško. Meja med obema državama ni bila nikoli natančno določena. Velika prelomnica in tudi nov izziv se je zgodil s sprejemom arbitražne razsodbe med Slovenijo in Hrvaško iz junija, leta 2017. Pred arbitražno razsodbo je meja v Piranskem zalivu potekala po sredini. Arbitražna razsodba je spremenila državno mejo v prid Sloveniji tako, da je Slovenija dobila večinski del Piranskega zaliva. Hrvaška se z odločitvijo ni strinjala in je začela kršiti arbitražno razsodbo. Ribiška in policijska plovila so na ilegalen način pričela s prehodi državne meje, saj so Hrvati zanikali novo določeno mejo. Pomorska policija je zato postavljena pred zahtevno nalogo, in sicer na kakšen način zagotoviti in pravilno uporabiti policijska pooblastila za uveljavljanje arbitražne razsodbe. V diplomskem delu so predstavljeni primeri iz medijev, ki prikazujejo delovanje pomorske policije in uporabo pooblastil pri kršenju arbitražne razsodbe.
Ključne besede: diplomske naloge, pomorska policija, pooblastila policije na morju, naloge policije na morju, Piranski zaliv
Objavljeno: 17.04.2019; Ogledov: 16; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (976,77 KB)

5.
Korupcija v šolah vožnje
Boštjan Colarič, 2019, diplomsko delo

Opis: Korupcija se dandanes pojavlja v različnih oblikah in razsežnostih, ki segajo od samih vrhov političnih oblasti, do neposrednih uporabnikov storitev državnega aparata. V diplomskem delu je predstavljen pojem korupcije v povezavi s t. i. »sistemsko korupcijo« in korelacijo z izvajanjem dodatnih usposabljanj za voznike začetnike. Odkrite nepravilnosti pri izvajanju usposabljanj so se pojavljale po sprejetju novih načinov izobraževanj v Zakonu o voznikih leta 2010, kar je bilo tudi vodilo pri raziskovanju poteka sprejetja zakonodaje na tem področju, v primerjavi z ureditvami v nekaterih drugih državah Evropske unije. Po opravljenih raziskavah zakonskih ureditev držav in zaključkih pravnomočnih sodb v Republiki Sloveniji, je bilo ugotovljeno, da so bila zakonodajna pravila ob začetku sprejetja nove zakonodaje na področju usposabljanja voznikov pomanjkljiva, kar je omogočalo izkoriščanje sivih polj pri izvajanju nadzora, vendar pa se temeljne oblike izobraževanj voznikov začetnikov bistveno ne razlikujejo od izobraževanja v drugih državah Evropske unije. Naknadni popravki zakonodaje v Republiki Sloveniji so okrepili mehanizme nadzora z namenom preprečevanja izvajanja nepravilnosti. Prav tako je bilo ugotovljeno, da bi bilo za povezavo med sprejetjem zakonodaje v letu 2010 in sistemsko korupcijo, potrebno poglobljeno preiskovanje povezav med pobudniki novih ukrepov in subjekti, ki bi imeli s tem koristi, pri čemer pa so tudi najvišji nadzorni organi nemočni brez ustrezne politične podpore.
Ključne besede: šola vožnje, korupcija, sistemska korupcija, vozniki začetniki, usposabljanje, diplomske naloge
Objavljeno: 12.04.2019; Ogledov: 66; Prenosov: 15
.pdf Celotno besedilo (867,95 KB)

6.
Varovanje prireditev v gostinskih lokalih
Blaž Šolinc, 2018, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo se ukvarja s temeljnimi pojmi in zakonodajo, ki ureja področje zasebnega varovanja, posebej pa se osredotoča na varovanje prireditev v gostinskih lokalih. Teoretično se naloga v osnovi opira na aktualno zakonodajo s področja varovanja, predvsem Zakon o zasebnem varovanju, Zakon o javnih zbiranjih in Uredbo o obveznem organiziranju službe varovanja na javnih prireditvah, pri tem pa predstavi ukrepe varnostnikov pri varovanju ter sam način varovanja na prireditvah v gostinskih lokalih. Diplomsko delo daje posebej velik pomen varnostnemu načrtu kot temeljnemu dokumentu in osnovi za izvedbo varovanja, ki vsebuje oceno stopnje tveganja, program varovanja ter načrt fizičnega varovanja, in ga skozi elemente, zapisane v zakonodaji, tudi natančno opiše. Vsebuje tudi predstavitev in analizo konkretnega načrta za varovanje v gostinskem lokalu, ki ga varuje zasebno varnostna družba, ter intervju z direktorjem te družbe in tremi zaposlenimi – varnostniki. Namen intervjujev je ugotoviti, kako pomemben je za uspešno opravljanje varovanja načrt varovanja. V sklepnem delu naloga potrdi predpostavko, da je varnostni načrt temeljni dokument in – pripravljen strokovno, skrbno in temeljito – osnova vsakega dobro izvedenega varovanja. S tem se strinjajo tudi sogovorniki v empiričnem delu naloge, ki zakonska in strokovna izhodišča, na katerih temelji koncept varovanja prireditev (v gostinskih lokalih), ocenjujejo kot dobra in ustrezna, pri tem pa na podlagi izkušenj kot eno od pomembnih predpostavk za kakovostno opravljeno storitev varovanja posebej izpostavljajo timsko delo in možnost prenosa izkušenj z bolj izkušenih varnostnikov na tiste, ki so šele začeli opravljati to fizično in psihično zahtevno delo.
Ključne besede: zasebno varovanje, gostinski lokali, javne prireditve, varnostni ukrepi, načrt varovanja, varnostniki, diplomske naloge
Objavljeno: 12.04.2019; Ogledov: 58; Prenosov: 5
.pdf Celotno besedilo (939,43 KB)

7.
Razširjenost uporabe tehničnega varovanja med prebivalci primestnega okolja
Miha Žnidarec, 2018, diplomsko delo

Opis: Primestna okolja s svojimi lastnostmi postajajo vedno bolj priljubljena izbira za priseljevanje. Kljub določenim prednostim, ki jih ima življenje izven mestnih središč (npr. neposreden stik z naravo, manj hrupa, boljša kakovost zraka, pristnejši odnosi med prebivalci, kratka oddaljenost mestnih središč) se vedno več primerov kriminalitete pojavlja ravno v primestnih okoljih. Za varnost na lokalni ravni sicer skrbi več deležnikov, vendar v primestnih okoljih problem predstavljata daljši čas odzivanja in zaznavanja dogodkov, kar je povezano s terenskimi razmerami in z večjo geografska oddaljenostjo. Zaradi tega se pri prebivalcih pogosto pojavi potreba po uporabi samozaščitnih ukrepov in mehanizmov. Namen diplomske naloge je bil proučiti stopnjo uporabe sistemov tehničnega varovanja med prebivalci primestnega okolja občine Škofljica. V teoretičnem delu so predstavljeni načini zagotavljanja varnosti v občinah in lokalnih skupnostih ter sistemi tehničnega varovanja, ki jih prebivalci uporabljajo pri samozaščiti. Opisane so tudi specifične karakteristike primestnih okolij in lastnosti občine Škofljica, v kateri je bila izvedena raziskava, ki je predstavljena v empiričnem delu. Rezultati kažejo, da se prebivalci sistemov za tehnično varovanje poslužujejo razmeroma redko. Najpogosteje so uporabljeni senzorji gibanja v stanovanjih ali pred vhodom, protivlomna vrata, posebne varnostne ključavnice, ali pa hišo varuje pes čuvaj. Velika večina se v domu in soseski kjer živijo počutijo varne. Prav tako je razmeroma visoka stopnja zaupanja v delo policije, še večja pa je stopnja zaupanja med sosedi. Z njimi so v dobrih odnosih in verjamejo da bi jim po potrebi pomagali. Ugotovili smo, da se prebivalci bolj zanašajo na previdnostno vedenje in socialni nadzor, rezultati pa so uporabni za načrtovanje prevencijskih strategij v občini in pri nadaljnjem raziskovanju varnosti v drugih primestnih okoljih.
Ključne besede: prebivalci, primestno okolje, varnost, zasebna varnost, tehnično varovanje, protivlomni alarmni sistemi, protipožarni sistemi, video nadzor, samovarovanje, diplomske naloge
Objavljeno: 12.04.2019; Ogledov: 87; Prenosov: 10
.pdf Celotno besedilo (1,05 MB)

8.
Analiza in primerjava detektivske dejavnosti med Slovenijo, Nemčijo in Združenimi državami Amerike
Maša Nered, 2019, diplomsko delo

Opis: Detektivska dejavnost je v Sloveniji urejena z Zakonom o detektivski dejavnosti (2011), v katerem je na enem mestu strnjen celosten nabor pravic, dolžnosti, upravičenj in omejitev detektiva in predpisano obvezno usposabljanje kandidatov za detektive pred pridobitvijo licence. Usposabljanje, bodisi obvezno ali neobvezno, je pomembno za delo detektiva, vendar pa je za uspešnost detektivskega dela bistveno, da je zastavljeno smiselno in temelji tudi na zadostnem praktičnem delu, pri katerem si posameznik pridobiva izkušnje iz stvarnih primerov. Kljub temu da se v izbranih državah razlikujejo zahteve za pridobitev licence, predpisano usposabljanje, pa tudi nabor upravičenj, je skupno vsem, da vsa upravičenja niso rezervirana za uporabo zgolj detektivom, temveč lahko nekatera uporablja prav vsak, ki želi potešiti svojo raziskovalno žilico. Detektivi v Nemčiji, Sloveniji in ZDA po enakih standardih razlikujejo zaseben prostor od javnega, kjer lahko pod določenimi pogoji uporabljajo nekatera upravičenja. Vendar pa z vidika posega v pravico do zasebnosti ugotovimo, da se le-ta v Sloveniji in Nemčiji obravnava kot zavarovana temeljna človekova pravica, medtem ko je pravica do zasebnosti v ZDA precej bolj ohlapno zajeta in dopušča detektivom po evropskih standardih nekatere nedopustne možnosti. Kljub razlikam v velikosti držav, njihovi gospodarski moči in izkušenosti na področju detektivske dejavnosti se Slovenija z najkrajšo zgodovino detektivstva brez dvoma lahko pohvali z zavidljivo zakonsko ureditvijo detektivske dejavnosti. Vendar pa se na področju usposabljanja in upravičenj detektiva porajajo dvomi o učinkovitosti in smiselnosti ter težijo k dopolnitvam in korekcijam. S tem pa se lahko detektivska dejavnost postavi še na višjo raven in morebiti detektivi sčasoma zavzamejo višji položaj v družbi.
Ključne besede: diplomske naloge, detektivska dejavnost, usposabljanje, detektivska upravičenja
Objavljeno: 09.04.2019; Ogledov: 64; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (1,27 MB)

9.
Jedrski dialog med ZDA in Severno Korejo
Nejka Štimulak, 2019, diplomsko delo

Opis: Jedrsko orožje je glavni razlog za obstoj atomskega vohunjenja ter vir sporov med nekaterimi državami. Z začetkom raziskav Američanov, kako izdelati atomsko bombo, je zanimanje za le-to pokazala tudi Sovjetska zveza. A, da bi si delo nekoliko olajšala ter pridobila kar nekaj let, je Sovjetska zveza podatke o izgradnji atomske bombe pridobila z vohunjenjem. Atomskim vohunom prodor v notranjost projekta izgradnje atomske bombe ni predstavljal večjih težav, saj so obveščevalno-varnostne službe tedaj imele zelo pomankljivo varovanje tajnih podatkov. Tako so Klaus Fuchs, Kim Philby, Ethel in Julius Rosenberg in dr. Allan Nunn May pričeli Sovjetom izdajti informacije o atomski bombi, ki naj bi bile tajne. Preden so jim na sled prišle obveščevalno-varnostne službe, so bile kritične informacije že izdane. Površno preverjanje zaposlenih s strani obveščevalcev je kasneje pripeljalo do jedrskih sporov, saj je vedno več držav želelo posedovati jedrsko orožje. Tako se je pričelo tudi slabšanje odnosov med ZDA in Sverno Korejo v času hladne vojne. Zamera med državama je bila sprva zaradi delitve Severne Koreje in Južne Koreje med ZDA in Sovjetsko zvezo, nato pa je prerasla na jedrski spor, ko so obveščevalno-varnostne službe z daljšim opazovanjem odkrile jedrski reaktor Severne Koreje, kar je Američanom predstavljalo ogromno varnostno tveganje. ZDA so se zavezale k cilju odvzeti jedrsko orožje Severni Koreji, saj le-ta predstavlja resno varnostno grožnjo. Seveda se Severna Koreja jedrskemu orožju ne želi odpovedati, kar privede do medsebojnih konfliktov in provokacij. Veliko vlogo pri sporu med državama igra ameriška obveščevalna služba, saj so poleg izdelanih profilov voditelja Severne Koreje in njegovega vodstva vzpostavili tudi povezavo s tujimi obveščevalci za lažji nadzor nad jedrskim orožjem Severne Koreje. To predstavlja obveščevalcem določeno stopnjo zahtevnosti, saj je Severna Koreja strogo varovana država z omejenim dostopom do interneta. Kot je bilo ugotovljeno skozi diplomsko delo, jedrskemu sporu med ZDA in Severno Korejo še ni videti konca.
Ključne besede: diplomske naloge, obveščevalne službe, jedrsko orožje, Združene države Amerike, Severna Koreja, vohunjenje
Objavljeno: 09.04.2019; Ogledov: 45; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (424,88 KB)

10.
Tihotapljenje preko gibraltarske ožine
Matija Urankar, 2019, diplomsko delo

Opis: Gibraltarska ožina združuje Atlantik ter Sredozemsko morje in. ravno zaradi povezave teh dveh oceanov je ozemlju dal dodatno vrednost, saj je kontrola ozemlja ob prelivu pomenila tudi kontrolo trgovine. S prihodom Britancev na Gibraltarsko skalo je geopolitično ozračje postalo zeo napeto, kar je vidno še danes. Preliv povezuje dva kontinenta, Evropo in Afriko in ravno ta geografska lega in povezava med dvema kulturama je največji razlog za razmah trgovskih povezav, legalnih in ilegalnih. Medtem ko je Severo-zahodna Afrika z manjšimi izjemami dokaj mirna, je proti jugu zgodba drugačna saj gre za območja politične korupcije, revnega prebivalstva in nasilja, tako da je gibraltarska ožina tako povabljiva tranzicijska cona za tihotapljenje ljudi. Dandanes legalna trgovina zaradi mirnosti območja ni ogrožena, kar gre v prid tudi nezakonitemu prometu z belim blagom, tu gre za tihotapljenje migrantov in trgovino z ljudmi. Tihotapijo se tudi droge, predvsem kanabis in hašiš, ki izvirata iz Maroka. V zadnjih desetletjih se tihotapi tudi kokain – južnoameriški karteli si namreč kokaina več ne upajo tihotapiti direktno v Evropo, vendar ga tihotapijo v Maroko, kjer se ga iz ladijskih kontejnerjev preloži v manjše, hitre čolne, in preko gibraltarske ožine pretihotapi na enak način kot kanabis. Medsebojni problemi evropskih držav, nestabilnost Maroka dodatno olajšujejo tihotapljenje preko preliva. Tako je dandanes eden izmed večjih kriminalnih problemov v Evropi tihotapljenje preko gibraltarskega preliva, v tako imenovanem Jugo-Zahodnem žarišču. Glavni razlog za nastanek tihotapljenja ljudi je ponavadi slabo ekonomsko stanje v državi izvora, zato ga je težko preprečiti. Različne organizacije predlagajo različne rešitve. Tihotapljenje droge se rešuje na dva načina, izobraževanje mladih in zmanjševanje škode v Evropi, saj so le-te ponavadi končni uporabniki in nadzor meje, letališč, pristanišč, z organi kazenskega pregona.
Ključne besede: diplomske naloge, tihotapljenje, gibraltarska ožina, gibraltarski preliv, hašiš, kokain
Objavljeno: 09.04.2019; Ogledov: 52; Prenosov: 7
.pdf Celotno besedilo (1003,51 KB)

Iskanje izvedeno v 0.25 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici