SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 2452
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Nasilje nad otroki v družini in vloga pristojnih institucij
Urša Baloh, 2018, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi bomo predstavili problematiko nasilja nad otroki v družini. Povzeli bomo zgodovino nasilja in posledice, ki jih pustita nasilje in zanemarjanje pri otrocih. Opredelili bomo zakonsko zaščito otrok v Sloveniji in pregledali statistične podatke o nasilju v družini za zadnja tri leta. Predstavili bomo pomembnost prepoznavanja nasilja nad otroki, obravnavo nasilja in ravnanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih ter izpostavili institucije, ki so vključene pri obravnavi nasilja, ko je le-to prijavljeno. Opisali bomo možnosti prijave nasilja, vlogo policije, centra za socialno delo in sodelovanje z drugimi institucijami oziroma ustanovami. Povzeli bomo tudi vlogo države pri urejanju družinskih razmerij. Ni dvoma, da je nasilje nad otroki v družini kompleksen in večplasten pojav, ki se vedno bolj širi na različna področja v družbi. Takšno nasilje je vsekakor dejanje, ki ima hude posledice za razvijajočega se posameznika. Otrok, ki bi moral biti obdan z ljubeznijo, varnostjo, veseljem in radostjo; doživi grenko izkušnjo, ki ga lahko zaznamuje za vse življenje. Naš vsakdanjik prinaša spremembe v načinu našega življenja, razmišljanja in sprejemanja tovrstnih pojavov v družbi. Nasilje v družini je problem, katerega ne smemo spregledati. To nasilje je še toliko bolj zaskrbljujoče, če so žrtve otroci. V Sloveniji smo o problematiki nasilja v družini začeli govoriti šele v zadnjem desetletju. Omenjeno nasilje najpogosteje doleti člane družine, ki so najšibkejši člen, torej otroci. Država je zato z Zakonom o preprečevanju nasilja (2008) uredila in razdelila naloge državnim organom, da pri takšnih dejanjih ukrepajo tako, da bo najbolje za otroka in njegovo varnost in korist. Tukaj je ključnega pomena, da je vsak strokovni delavec, ki je pristojen za ukvarjanje na področju nasilja v družini, izkušen, sposoben, izobražen in prilagodljiv za sodelovanje z ostalimi strokovnimi delavci.
Ključne besede: diplomske naloge, nasilje, otroci, družina, institucije
Objavljeno: 18.10.2018; Ogledov: 2; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (1,06 MB)

2.
Varovanje glasbenih festivalov in pogledi udeležencev na varnost - študija primera MetalDays
Anja Bobič, 2018, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo se vsebinsko ukvarja s temeljnimi pojmi in zakonodajo, ki ureja področje javnih prireditev, kot tudi organiziranostjo glasbenega festivala Metaldays v smislu varnosti in varovanja. Študija primera je eksplicitno narejena na izbranem festivalu. K raziskovanju so prispevali tako delujoči subjekti, kot tudi posamezniki, udeleženci tega festivala. Občutek varnosti pri večdnevni udeležbi je izrednega pomena, kot tudi ustrezna zagotovitev varnosti, kadar gre za zbiranje večjega števila ljudi, kot je to pri glasbenih festivalih. Delo posameznih odgovornih oseb zahteva poznavanje različnih področij, ki urejajo javna zbiranja in medsebojno sodelovanje pri načrtovanju dogodka. Organizatorji in osebe, ki zagotavljajo varnost, se tako soočajo z različnimi dejavniki in varnostnimi izzivi. V nadaljevanju dela so na podlagi raziskovanja razložene ugotovitve ankete. Definirani so rezultati pogledov udeležencev MetalDays glede občutka varnosti in njihovih mnenj o varovanju, varnostnem osebju in policiji. Naloga poskuša zajeti organiziranost na splošno in v varnostnem pomenu ter naloge in morebitne težave, s katerimi se sooča osebje. Teoretično se naloga opira na slovensko zakonodajo, ki določa postopke pri organiziranju javne prireditve in njenega varovanja. Diplomsko delo med drugim opozarja na ureditev področja glede organizacije in pomanjkljive domače literature. Zakonodaja je dobro urejena, teorija za dobro organizacijo festivalov pa pomanjkljiva, zato prihaja do slabšega razumevanja, upoštevanja predpisov in vodenja v praksi. Naloga napeljuje k nadaljnjem raziskovanju na področju prirejanja glasbenih festivalov in njegovi varnosti. S tem bi morebiti povzeli nekakšna splošna in razumljiva navodila ali priročnik, ki bi pripomogel k boljši organizaciji in primerni zagotovitvi varnosti udeležencev na najvišjem nivoju.
Ključne besede: diplomske naloge, varnost, varovanje, javna prireditev, glasbeni festival, MetalDays
Objavljeno: 18.10.2018; Ogledov: 4; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (1,13 MB)

3.
Naraščanje nasilja na socialnih omrežjih - kriminološki vidik
Žiga Ramšak, 2018, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo obravnavali nasilje na socialnih omrežjih. Moderni čas namreč vpliva tudi na razvoj tehnologije, saj je pri mladostnikih odprl novo vejo nasilja, t.i. spletno nasilje. Aktivnost na socialnih omrežjih, kjer poteka komunikacija, daje ljudem občutek sprejetosti in tako pozitivno vpliva na zdravje posameznikov, po drugi strani pa splet omogoča anonimnost in občutek varnosti tistim, ki mislijo, da lahko brez posledic na spletu počnejo vse, kar se jim zahoče. Ugotovili smo, da obstaja več vrst spletnega nasilja: izmenjava fotografij z intimno vsebino (seksting), veselo pretepanje (happy slapping), žaljenje, zalezovanje, samoustrahovanje prevzem žrtvine identitete, objavljanje spremenjenih fotografij, žaljivih pesmi in krutih govoric. Storilci si preko spletnega nasilja ustvarjajo svoj položaj v družbi in tako izpadejo bolj priljubljeni med posamezniki. Problem pa ni le izvajanje spletnega nasilja, temveč tudi objavljanje nasilnih vsebin. Kriminalisti tukaj žal nimajo nobenih pooblastil, zato lahko največ storimo mi s prijavo neprimernih vsebin, ki bodo po pregledu ponudnika spletnega omrežja odstranjene. V tem delu smo obravnavali tudi » Facebook umor«, ki se je zgodil februarja lani. Izvedli smo anketo, kjer nas je zanimalo mnenje ljudi o nasilju na socialnih omrežjih, njegovem naraščanju in njihova soudeležba pri le tem. Rezultati kažejo, da ljudje poredko zasledijo nasilne vsebine na socialnih omrežjih, sami jih praktično skoraj ne objavljajo, na splošno pa so mnenja, da nasilje na socialnih omrežjih narašča. Predlagamo, da se na področju nasilja na družabnih omrežjih uredi kazenska zakonodaja in tako bistveno olajša delo kriminalistov pri preprečevanju in zmanjševanju nasilja na družabnih omrežjih.
Ključne besede: diplomske naloge, nasilje, socialno omrežje, spletno nasilje, kriminologija
Objavljeno: 18.10.2018; Ogledov: 3; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (260,06 KB)

4.
Zagotavljanje varnosti v lokalni skupnosti v Mestni občini Ptuj
Tomi Štumberger, 2018, diplomsko delo

Opis: Zagotavljanje varnosti v lokalni skupnosti je treba razumeti v najširšem pomenu, ki presega delovanje zgolj ene ali dveh služb, ampak temelji na »človekocentričnemu« pojmovanju in zaznavanju varnosti. Bistvenega pomena je torej, kako je varnost ocenjena v lokalni skupnosti. Slednje pa lahko pomeni tudi potrebo po angažiranju različnih služb, ki se ukvarjajo s policijskim delom. V diplomskem delu raziskujemo ogroženost varnosti občanov v lokalni skupnosti Mestne občine Ptuj (v nadaljevanju MO Ptuj), njihovo zaznavanje varnosti ter občutenje varnosti v okolju in vsakdanjem življenju. V nadaljevanju nato raziščemo še institucionalne zmogljivosti in njihove odgovornosti. Raziskava je pokazala, da se občani MO Ptuj v splošnem pogledu počutijo varne. Najbolj varne se počutijo doma in v soseski, najmanj pa med transportom. Vzroka, ki pripeljeta do ogrožanja varnosti, pa sta največkrat brezposelnost in revščina. Institucije, ki skrbijo za vzdrževanje in zagotavljanje varnosti v MO Ptuj, so policija, mestno redarstvo, Varnostni sosvet in Sveta za preventivno vzgojo v cestnem prometu MO Ptuj. Poleg teh pa še služba za zaščito in reševanje, gasilci in podjetja za zasebno varovanje. Pomembne institucije so še LAS, CSD in CIS. Ptuj je v splošnem pogledu varno mesto, vendar brez izgredov in problemov seveda ne gre. Velik člen pri zagotavljanju varnosti pa so prebivalci sami, ki morajo skrbeti za javni red in mir. MO Ptuj je leta 2014 prejela najvišje priznanje RS s področja varnosti RS z Varnostnim sosvetom, redarsko službo, policijskim nadzorom in vse večjo ozaveščenostjo občanov o večji varnosti. A vendar varnost ostaja tista kategorija, v katero je treba vlagati stalno in vedno. Varnosti na zalogo ni, je pa dovolj že prva napaka, da se stanje spremeni.
Ključne besede: diplomske naloge, varnost, ogrožanje varnosti, lokalna skupnost, Mestna občina Ptuj
Objavljeno: 16.10.2018; Ogledov: 37; Prenosov: 4
.pdf Celotno besedilo (979,85 KB)

5.
Opravičljiva skrajna sila
Luka Metelko, 2018, diplomsko delo

Opis: Pojmi skrajna sila, opravičljiva in upravičljiva skrajna sila ter silobran so le eni izmed elementov, s katerimi se srečuje kazensko materialno pravo. Kazensko materialno pravo skupaj s kazenskim procesnim pravom tvori eno od najstarejših pravnih panog  kazensko pravo. V kazenskem pravu najdemo različna pravna pravila, s katerimi država prepoveduje oziroma preprečuje takšna ravnanja posameznika, ki jih v določeni družbi označujejo kot nesprejemljiva, nevarna in zavržna. Cilj zaključnega dela je predvsem osredotočenost na raziskovanje opravičljive in upravičljive skrajne sile, skrajne sile ter silobrana v slovenskem kazenskem materialnem pravu. Primarno se bomo osredotočili na opisovanje koncepta skrajne sile  na ugotovitve in opredelitve elementov skrajne sile  in predstavili dejstva, kdo se sme sklicevati na skrajno silo in v kakšnih primerih ter kdo se v določenih primerih ne sme oziroma ne more sklicevati na skrajno silo. Naš cilj je tudi podrobneje spoznati način vplivanja skrajne sile na kaznivo dejanje, to je katere elemente splošnega pojma kaznivega dejanja izključuje, in natančneje preučiti in opredeliti njene elemente ter značilnosti. V nadaljevanju namenimo pozornost tudi dvema vrstama skrajnih sil, ki jih pozna slovensko kazensko pravo, ter objasnimo, zakaj sploh potrebujemo dve vrsti skrajnih sil in kakšen je njun namen. Pri opisovanju obeh vrst skrajnih sil je poudarek predvsem na ugotavljanju njihovih značilnosti in na primerjavi. Pri tem naredimo tudi vpogled v primere obeh vrst skrajne sile in opišemo pojem silobrana v slovenskem pravu. Poleg že navedenega, poskusimo narediti tudi primerjavo iz pravnega vidika. Primerjali bomo ureditev skrajne sile v slovenskem pravu z ureditvijo le-te v nemškem in avstrijskem pravu.
Ključne besede: diplomske naloge, kazensko pravo, opravičljiva skrajna sila, upravičljiva skrajna sila, skrajna sila, silobran
Objavljeno: 16.10.2018; Ogledov: 42; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (487,18 KB)

6.
Uporaba prisilnih sredstev občinskih redarjev
Jernej Grubar, 2018, diplomsko delo

Opis: Komunalno redarstvo je leta 1991, z izidom Zakona o lokalni samoupravi in Zakona o policiji, dobilo nov pomen. Redarstvo je urejala vrsta pravnih aktov, vendar je bila kljub temu potrebna enotna ureditev, ki je bila zapisana v Zakonu o občinskem redarstvu leta 2006 in je opredeljevala vse naloge, pooblastila in pristojnosti občinskih redarjev. Naloge in nadzor nad delom občinskih redarjev so sorazmerne. Kadar gre za življenje ljudi ali javni red, redar svoje dolžnosti ne sme opustiti, prav tako pa ne sme posegati preko zakonsko določenih okvirov. V primeru da občinski redar preseže zakonske okvire, je vsakemu posamezniku, z Ustavo Republike Slovenije, podana možnost, da se pred represivnimi organi zaščiti. Takoj za tem se ugotavlja disciplinska, odškodninska in kazenska odgovornost občinskega redarja. Slednji mora biti sposoben oceniti situacijo, zato mu je poleg zakonske podlage na voljo tudi materialna podlaga iz vsakdanjega življenja. Občinski redar lahko pri svojem delu uporabi le tri vrste prisilnih sredstev, zato lahko govorimo o numerus clausus, kar pomeni, da ima redar toliko pravic kolikor jih določa zakon in ne posameznik sam. Prisilna sredstva, katere sme uporabiti pooblaščena uradna oseba, ki izvaja naloge občinskega redarstva, so sredstva za vklepanje in vezanje, telesna sila in uporaba plinskega razpršilca. Nad izvajanjem prisilnih sredstev in drugimi pooblastili se izvaja nadzor, natančneje opredeljen v Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o občinskem redarstvu. Za učinkovito in strokovno izvajanje zakonsko določenih nalog so občinskim redarjem predpisana strokovna usposabljanja, vsako tretje leto pa tudi obdobno izpopolnjevanje. Slednje je nujno za ohranjanje znanj in seznanitev z novimi predpisi, ki so bili v tem času na novo urejeni. Program usposabljanja temelji na socialnih veščinah, vse pogosteje pa tudi na samoobrambnih veščinah, katere so občinski redarji dolžni obvladati.
Ključne besede: diplomske naloge, občinski redar, prisilna sredstva, nadzor, zakonska podlaga, usposabljanje
Objavljeno: 16.10.2018; Ogledov: 37; Prenosov: 7
.pdf Celotno besedilo (846,38 KB)

7.
Ilegalna proizvodnja in preprodaja anaboličnih steroidov v Evropi
Blaž Podgoršek, 2018, diplomsko delo

Opis: Socialni mediji in Hollywood so postavili standarde, za idealno postavo. Mnogi se z željo, da bi prišli do teles, ki nam jih prikazujejo slavni začnejo ukvarjati z vadbo v fitnes centrih. Kmalu dojamejo, da je pot do mišičastega, izklesanega telesa zelo težka oziroma je to zelo dolgotrajen proces, ki zahteva veliko discipline in odrekanj. Mnogi si želijo hitrih rezultatov in zato, si začnejo pomagati z ilegalnimi anaboličnimi steroidi. Po svetu, skoraj da več ni fitnes centra, v katerem nebi treniral vsaj en uporabnik anaboličnih steroidov, preprodaja pa se je zelo razširila tudi na spletu. Takšni androgeni anabolični steroidi so večinoma proizvedeni v podzemnih ilegalnih laboratorijih in so lahko kontaminirani, saj ti prostori niso sterilni oz. se čistost in kvaliteta izdelkov ne preverja, kot se to počne v legalnih farmacevtskih laboratorijih, konzumiranje takšnih izdelkov pa je lahko za človeško telo zelo nevarno. Uporaba anaboličnih steroidov v športu se je začela po drugi svetovni vonji. Takrat so jih uporabljali le bodybuilderji in vrhunski olimpijski športniki, ki so želeli doseči vrhunec svoje forme. Danes anabolični steroidi iz vrhunskega športa, zaradi vse boljših tehnik njihovega odkrivanja izginjajo. Prisotni ostajajo pri bodybuildingu, na teh tekmovanjih pa se njihova uporaba ne preverja. V svetu fitnesa in bodybildinga postaja njihova uporaba vse bolj sprejemljiva in zato se za njihovo uporabo odloči vse več amaterjev in mladih, ki si le želijo izgledati kot igralci v filmih in modeli na socialnih omrežjih. V začetku diplomskega dela bomo na kratko pojasnili kaj so anabolični steroidi in kje vse se uporabljajo. Izvedeli bomo od kod izvirajo, kako pridejo na trg in kje se preprodajajo. V drugem delu bomo analizirali anketo o stanju anaboličnih steroidov pri nas, na koncu pa bomo predstavili še intervju o anaboličnih steroidih, ki smo ga opravili z enim izmed slovenskih bodybuilderjev.
Ključne besede: diplomske naloge, anabolični steroidi, ilegalna proizvodnja, ilegalna preprodaja
Objavljeno: 16.10.2018; Ogledov: 31; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (1012,53 KB)

8.
Vpliv borilnih športov v varovanju
Žan Hižman, 2018, diplomsko delo

Opis: Varovanje nas v takšni ali drugačni obliki obkroža v vsakodnevnem življenju. Varnost človeka in njegovih dobrin je osnova za normalno in udobno bivanje vsakega posameznika oziroma skupine. Ljudje smo za svojo primarno varnost zadolženi sami, kljub temu pa vsi ljudje za varovanje niso enako usposobljeni. Varnostne službe so tiste, ki funkcionirajo na tem področju in preprečujejo neželene dogodke, zlorabe ter nasilje med ljudmi. V osnovi ta organ varovanja predstavljajo policija in varnostne službe, vendar smo se v diplomski nalogi osredotočili na varnostne službe, zato so te tudi glavna tema razprave. Služba v varovanju med ljudmi ne dosega visokega spoštovanja, kar žal nakazuje tudi plačilni razred in kvaliteta zaposlenega kadra v varovanju. V diplomski nalogi smo prikazali razliko med ljudmi, zaposlenimi v varovanju, ki imajo predznanje borilnih veščin in ostalimi zaposlenimi. Želeli smo dokazati, da ljudje osebam, ki so zaposlene v varnostnih službah in imajo predznanje borilnih veščin, zaupajo bolj kot ostalim, saj verjamejo, da so ti mnogo bolj primerni za delo, ki je povezano z varnostjo, in da takšni ljudje bolje reagirajo v morebitnih težavah. Zaradi lepše in boljše preglednosti ter omejenosti besedila smo predstavitve športov in varovanj opisali na skrajšan način. Osredotočili smo se predvsem na veščini karate in tajski boks ter na klasično znanje samoobrambe oziroma danes popularno športno panogo mešane borilne veščine (MMA). Za lažje razumevanje povezave borilnih veščin in varovanja smo predstavili tudi načine varovanja ter njihove potrebe po znanju borilnih veščin. Opravili smo intervjuje z mojstri borilnih veščin, ki so delovali oziroma še delujejo na varnostnem področju, in jih povprašali o njihovih izkušnjah in njihovem mnenju. Naredili smo tudi anketo med naključnimi udeleženci in jih povprašali glede njihovega zaupanja ljudem v varnostnih službah. Za konec smo predstavili obdelane podatke in s tem potrdili oziroma ovrgli postavljene hipoteze. Za večino varnostnih poklicev se poslužujejo ljudje, ki težje oziroma zaradi nekakšnih omejitev ne pridejo do služb, za katere so kvalificirani. V naši nalogi smo želeli dokazati, da takšni ljudje nimajo zadovoljive kvalitete za opravljanje takšnega poklica in da je njihovo posredovanje v morebitnih nevarnih situacijah slabše.
Ključne besede: diplomske naloge, varovanje, borilne veščine, varnostna služba, usposobljenost
Objavljeno: 16.10.2018; Ogledov: 10; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (982,47 KB)

9.
Trendi kaznivih dejanj na Hrvaškem (po podatkih ESB)
Metka Bolčina, 2018, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu z naslovom Trendi kaznivih dejanj na Hrvaškem (po podatkih ESB) so v teoretičnem delu predstavljeni nekateri problemi zbiranja podatkov v kriminaliteti in nekateri problemi, uporabe teh podatkov v mednarodnih primerjavah.. Sledi navedba in opis osnovnih kriminoloških teorij in predstavitev projekta European Source book of Crime an Criminal Justice Statistics. V zaključku teoretičnega dela je podana krajša zgodovina, predstavitev politične ureditve Hrvaške, njenega gospodarstva in kazenskega pravosodja. V empiričnem delu so predstavljeni podatki kriminalitetnih števil vseh kaznivih dejanj, kaznivih dejanj umora, napada (telesnih poškodb), posilstva, tatvine, ropa, vloma in kazniva dejanja zlorabe prepovedanih drog na Hrvaškem in sicer za obdobje med letoma 2000 in 2011. V nadaljevanju empiričnega dela je na podlagi zbranih podatkov (ESB) testiran obstoj časovnega trenda in z izračunom linearnega trenda napovedano približno število vseh kaznivih dejanj za leto 2018. Sledi primerjava trendov za izbrana kazniva dejanja med Hrvaško, Slovenijo, Avstrijo, Madžarsko in članicami EU, za izbrano obdobje na 100.000 prebivalcev. Interpretirani podatki so za lažje razumevanje in boljšo predstavo podprti še z grafičnim prikazom. Diplomsko delo se zaključi z preveritvijo na začetku postavljenih hipotez in njihovo potrditvijo ali zavrnitvijo, ter z osnovnimi ugotovitvami in nekaterimi predlogi za nadaljnje delo.
Ključne besede: diplomske naloge, trendi kriminalitete, Hrvaška, statistični podatki ESB, primerjava
Objavljeno: 16.10.2018; Ogledov: 8; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (678,28 KB)

10.
Kriminaliteta, povezana s kriptovalutami in drugimi digitalnimi sredstvi
Matija Čander, 2018, diplomsko delo

Opis: Kriptovalute in druga digitalna sredstva postajajo vse bolj pomemben del današnje ekonomije in družbe. Kot vsako pomembnejše sredstvo so tudi digitalna sredstva privlačna za posameznike, ki iščejo način hitrega zaslužka ali pa želijo zbrati več premoženja, kot bi sicer zakonito lahko. Vsekakor je najpomembnejše čim bolj učinkovito odkrivanje kaznivih dejanj, povezanih s kriptovalutami in drugimi digitalnimi sredstvi, in kaznovanje storilcev. Naše hipoteze smo temeljili na spremembah, ki so se pojavile od nastanka prve prave kriptovalute po imenu Bitcoin. Za to smo se odločili, ker menimo, da nas lahko dobro poznavanje preteklosti privede do boljšega razumevanja in učinkovitejšega napovedovanja prihodnosti obsega kriminalitete, povezane z digitalnimi sredstvi. Zanima nas predvsem povezava med nastankom kriptovalut in porastom kriminalitete – še posebej če lahko morebiten porast kriminalitete povezujemo z digitalnimi sredstvi. Skozi raziskovanje smo ugotovili, da bistvene povezave ni, saj zgolj določen delež oseb izvršuje kazniva dejanja. Prav tako menimo, da bodo digitalna sredstva pripomogla k porastu števila kaznivih dejanj, vsekakor pa bodo storilci za določena kazniva dejanja raje uporabili anonimne kriptovalute, kot bančni sistem zaradi delne ali popolne anonimnosti, kar uporabnikom zagotavlja tehnologija veriženja podatkovnih blokov. Odkar obstaja človeštvo, smo priča dogodkom, pri katerih je vsaj en oškodovanec. Ljudje so v preteklosti že kradli zlato, predmete, živino, denar, hrano ali karkoli drugega, kar je bilo v določenem obdobju najbolj vredno. Dandanes so najbolj vredne stvari večinoma shranjene v sefih ali na spletu – v primerjavi s preteklostjo, ko so najbolj vredne stvari bile shranjene zunaj mest, na kmetijah, saj je šlo za živali, ki so jih določeni storilci kradli. Menimo, da se storitve kaznivih dejanj ne bodo ustavile, temveč se bodo zgolj spreminjale glede na globalen razvoj.
Ključne besede: diplomske naloge, kriptovalute, digitalna sredstva, kriminaliteta
Objavljeno: 16.10.2018; Ogledov: 16; Prenosov: 5
.pdf Celotno besedilo (875,45 KB)

Iskanje izvedeno v 0.39 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici