SLO | ENG

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


Iskanje brez iskalnega niza vrača največ 100 zadetkov!

1 - 10 / 100
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Pasivna hiša z zeleno streho v posavju
Boštjan Krošelj, 2017, diplomsko delo

Opis: Pasivna hiša predstavlja energetsko najbolj učinkovit objekt, ki ga v povezavi z zeleno streho še nadgradimo in s tem zmanjšamo poseg v naravo. Za gradnjo takšnega objekta uporabimo čim več naravnih materialov iz obnovljivih virov. V diplomskem delu je predstavljen primer takšne hiše in izdelana energetska izkaznica, ki potrjuje energetsko učinkovitost objekta.
Ključne besede: pasivna hiša, zelena streha, zeleni segment, gradnja
Objavljeno: 22.09.2017; Ogledov: 14; Prenosov: 2
.pdf Polno besedilo (5,61 MB)

2.
Energetska sanacija kmečke hiše
Kiril Panov, 2017, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja način, kako sanirati neko hišo. Diplomsko delo je razdeljeno na dva dela: teoretični del in praktični del. Prvi del poda informacije o standardih, ki jih moramo izpolniti, da bi lahko hišo uvrstili med pasivno gradnjo. Drugi del diplomskega dela je praktičen. V njem je predstavljen sedanji videz hiše z izračunanimi vsemi toplotnimi izgubami, opisani pa so tudi uporabljeni materiali za sanacijo hiše ter njen končni videz. V zadnjem poglavju je opravljena ekonomska analiza vseh stroškov in prihrankov ter izračunana vračilna doba.
Ključne besede: energetska sanacija, toplotne izgube, stroški investicije, kmečka hiša
Objavljeno: 22.09.2017; Ogledov: 14; Prenosov: 2
.pdf Polno besedilo (5,78 MB)

3.
Avtonomni sistem za oskrbo toplotne črpalke z električno energijo
Klemen Žveglič, 2017, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so narejeni izračuni toplotnih izgub slabše izolirane stanovanjske hiše, na podlagi katerih je izbrana primerna toplotna črpalka. Poleg tega je predstavljeno tudi njeno delovanje. Na podlagi potrebne električne energije za ogrevanje s toplotno črpalko je v delu predstavljena samooskrba z električno energijo, proizvedeno s hidroelektrarno, in prikazano njeno dimenzioniranje. Na koncu je izveden ekonomski izračun investicije v ogrevanje s toplotno črpalko in samooskrbo z električno energijo, proizvedeno s hidroelektrarno.
Ključne besede: toplotne izgube, toplotna črpalka, hidroelektrarna, samooskrba z električno energijo
Objavljeno: 22.09.2017; Ogledov: 15; Prenosov: 3
.pdf Polno besedilo (2,79 MB)

4.
Dinamika nalaganja oksalatov med rastjo kormov tara (colocasia esculenta)
Mojca Zavišek, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: Taro (Colocasia esculenta (L.) Schott) je ena najpomembnejših tropskih gomoljevk. Prilagojen je na toplo in vlažno okolje. Namen diplomske naloge je bil določiti vsebnost vodotopnih in celokupnih oksalatov v kormih nekaterih kultivarjev tara iz Vanuata. Vodotopne oksalate smo ekstrahirali z vodo, za ekstrakcijo celokupnih oksalatov pa smo uporabili 0,2 M HCl. V ekstraktih vzorcev smo koncentracije oksalatov določili s tekočinsko kromatografijo. Najnižjo vrednost 52 mg/100 g pri vodotopnih oksalatih smo izmerili v kormu kultivarja VU 1819, ki je bil pobran v 8. mesecu po sajenju (MPS). Z vidika prehrane je najpomembnejše, da je vsebnost netopnih oksalatov v rastlini čim manjša, saj povzročajo ledvične kamne. V kormu kultivarja VU 396 smo izračunali najnižjo vrednosti netopnih oksalatov, in sicer 7 mg/100 g. Med vegetacijsko dobo se vrednosti oksalatov spreminjajo. Zaradi velikih razlik v vsebnosti oksalatov med kultivarji statističnih razlik med posameznimi meseci izkopavanja kormov ni bilo. Z vidika vsebnosti oksalatov je najprimernejši čas izkopavanja v 8.MPS.
Ključne besede: taro, Colocasia esculenta, vodotopni oksalati, celokupni oksalati, dolžina vegetacije
Objavljeno: 22.09.2017; Ogledov: 15; Prenosov: 2
.pdf Polno besedilo (491,10 KB)

5.
Trajnostna praksa sodobne agrikulture in varovanja okolja – ''miroljubno kmetijstvo''
Valentin Gorjanc, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: Predstavljamo miroljubno kmetijstvo, kot trajnostno prakso sodobne agrikulture in varovanja okolja. Zanimalo nas je, če lahko ta način ekološkega kmetovanja iz vidika varovanja okolja predstavlja alternativo sedanjemu globalnemu kmetovanju z živinorejo, ali je posledično miroljubno kmetijstvo možna rešitev za ključne okoljevarstvene izzive 21. stoletja in če ti izvirajo iz globalne živinoreje ter človekovega načina prehranjevanja. Kmetijstvo je kot osnovna dejavnost človeka zaradi okolju škodljivemu načinu pridelovanja hrane, ki izvira predvsem iz živinoreje, postalo ključen okoljevarstveni in družbeni problem 21. stoletja, ki v večinski meri ogroža našo varnost, zdravje ter obstoj na Zemlji in bo za realistično spopadanje ter reševanje v prihodnje potreboval hiter, odločen in učinkovit odziv vseh držav sveta. Vpliv živinoreje na okolje je zagotovo premalo znan. Živinoreja zaradi velike porabe naravnih virov, kopenskih površin ter reje živali in njihovih izločkov v negativnem smislu vpliva na vsa okoljevarstvena področja in to v prevladujoči meri. Več kot polovica toplogrednih plinov, ki povzročajo podnebne spremembe, nastane v globalni živinoreji. Nujno potrebujemo udejanjanje sonaravnih načinov kmetovanja, ki so usmerjeni v rastlinsko pridelavo ter predelavo in splošno ščitenje podnebja, v ohranjanje in podpiranje biotske raznovrstnosti živih bitij in habitatov ter k trajnostnemu porabljanju naravnih virov. Če želimo zmanjšati vpliv človeka na okolje, bi bilo nujno zmanjšati porabo živalskih produktov. Miroljubno kmetijstvo je lahko odgovor na nujo po zmanjšanju vpliva človeka na okolje.
Ključne besede: miroljubno kmetijstvo / trajnostna agrikultura / varovanje okolja / globalna živinoreja / podnebne spremembe
Objavljeno: 22.09.2017; Ogledov: 17; Prenosov: 65
.pdf Polno besedilo (819,58 KB)

6.
Renewable energy sources in Slovenia: Determining possible development trends until 2020 by using linear forecast and simulation with geometric Brownian motion process
Dejan Tasić, 2017, diplomsko delo

Opis: Renewable energy sources in the European Union and the Republic of Slovenia present an increasing share of energy each year. This thesis contains the data from Eurostat, where the statistics of renewable sources in the European Union and the Republic of Slovenia are analyzed from 2004 to 2014. On the basis of this data, the linear forecast and simulation by using process of geometric Brownian motion are conducted for the Republic of Slovenia for the time period 2015-2020. The goal is to determine if the Republic of Slovenia will achieve target objectives of European directive for renewable energy sources until 2020.
Ključne besede: Slovenia, renewable energy sources, statistics, forecast, simulation, GBM
Objavljeno: 22.09.2017; Ogledov: 12; Prenosov: 1
.pdf Polno besedilo (3,64 MB)

7.
Primer razvoja novega pedagoškega koncepta
Karakuma Samai, 2017, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je obravnavalo pedagoški koncept v vrtcu, osnovni šoli, srednji šoli in na fakulteti. V teoretičnemu delu smo opredelili pojme vzgoje in izobraževanja, utemeljitelje različnih pedagoških konceptov ter njihove značilnosti, spremembe v vzgoji in izobraževanju ter pedagoški koncept v današnjem času. Skozi cilje diplomske naloge smo raziskovali vzroke potreb po novem pedagoškem konceptu danes; novosti, ki se so morebiti že pojavile v svetu, ter ovire, s katerimi se lahko srečamo pri realiziranju novih idej. Namen raziskovanja je bil ugotoviti, kako je uspelo realizirati nove vzgojno-izobraževalne ideje nekaterim utemeljiteljem; kako pedagoški delavci ocenjujejo potrebo po novostih v vzgojno-izobraževalnem sistemu ter kakšne novosti pedagoških konceptov se kot alternative že pojavljajo v Sloveniji ter drugod po svetu. V empiričnem delu smo podali naše ideje novega pedagoškega koncepta za vzgojno-izobraževalni sistem in zapisali odgovore ter interpretacijo štirih intervjujev s pedagoškimi delavkami iz različnih vzgojo-izobraževalnih ustanov.
Ključne besede: Fakulteta, osnovna šola, pedagog, pedagoški koncept, utemeljitelj pedagoškega koncepta, vrtec, vzgoja in izobraževanje.
Objavljeno: 22.09.2017; Ogledov: 12; Prenosov: 0
.pdf Polno besedilo (1,94 MB)

8.
Dejavnosti različnih vzgojnih področij kot spodbuda za gibalno izražanje otrok
Maša Laussegger, 2017, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu v teoretičnem delu opredeljujemo področje plesne vzgoje. Poglavja obsegajo tudi razvoj, cilje, načela, metode in oblike plesne vzgoje. Opozarjamo na spontano gibalno izražanje otrok. V tem poglavju izpostavljamo tudi ključne naloge in vloge vzgojitelja pri njem. Glavno vodilo diplomskega dela je ples v povezavi z drugimi vzgojnimi področji, kar smo vključili najprej teoretično. V zadnji točki teoretičnega dela smo vključili vse cilje in predstavili dejavnosti plesne vzgoje, primerne za starost 1. do 3. leta po Kurikulumu za vrtce. V praktičnem delu so predstavljeni načrt dejavnosti, priprave in evalvacije izvedenih dejavnosti. V dejavnosti je bilo vključenih 14 otrok, 8 deklic in 6 dečkov, starih 2 in 3 leta, ki obiskujejo Vrtec Šentvid, enoto Sapramiška. Dejavnosti so potekale v obliki mesečnega načrtovanja z dvema tedenskima nastopoma v skupini. Vsak izmed njih je bil eden izmed sedmih področjih kurikuluma v povezavi s plesno vzgojo. Želeli smo ugotoviti, ali in na kakšen način druga vzgojna področja vplivajo na gibalno izražanje otrok. Ugotovili smo, da z dobro spodbudo drugega področja otroci dobijo zadostno mero motivacije in ustvarjalnosti, da se ob tem lahko brez težav gibalno izražajo.
Ključne besede: druga vzgojna področja, plesna vzgoja, dejavnosti, področja Kurikuluma za vrtec, spontano gibalno izražanje.
Objavljeno: 22.09.2017; Ogledov: 1; Prenosov: 2
.pdf Polno besedilo (4,59 MB)

9.
Vloga staršev in vzgojiteljev pri razvoju vrednot predšolskih otrok
Tamara Bratec, 2017, diplomsko delo

Opis: V teoretičnem delu diplomskega dela smo se najprej posvetili moralni vzgoji in moralnemu razvoju, saj je morala predpogoj za oblikovanje vrednot. Dotaknili smo se tudi učenja moralnih pravil, ki se jih otroci učijo iz lastnih izkušenj, starši pa se za uravnavanje njihovega vedenja poslužujejo raznih vzgojnih tehnik. Predstavili smo tudi definicije vrednot posameznih avtorjev, katerim so skupne ugotovitve, da vrednote prevzamemo in jih ponotranjimo, da usmerjajo naše vedenje, so nekaj, kar je vredno, in človeka k nečemu zavezujejo. Sledi razlaga Muskove hierarhije vrednot, ki jo sestavljajo nižja raven, vrednostne usmeritve srednjega obsega, vrednostni tipi ter vrednostne superdimenzije. V diplomskem delu smo pisali tudi o tem, zakaj so vrednote za človeka pomembne oz. kako mu koristijo v življenju. Predstavili smo štiri pristope, ki jih uporabljajo odrasli, ko učijo otoke vrednot. Vrednote se spreminjajo oziroma se oblikujejo skozi vse naše življenje, zato se nam je zdelo pomembno, da nekaj besed namenimo tudi temu poglavju. Sledijo najpomembnejša poglavja, ki se nanašajo na predšolsko obdobje, v njih pa opisujemo, na kakšen način otroku približati vrednote, kdaj začeti z vzgojo vrednot, učenje vrednot preko izkušenj ter glavno temo diplomskega dela, vlogo odraslega pri razvoju vrednot, ki smo ji posvetili tudi največ besed.
Ključne besede: vrednote, vloga, predšolsko obdobje, otrok, vrtec.
Objavljeno: 22.09.2017; Ogledov: 2; Prenosov: 0
.pdf Polno besedilo (1,42 MB)

10.
Sledilni in nadzorni sistem sončne elektrarne, izdelan z razvojnim okoljem labview in arduino ploščo
Robert Vitez, 2017, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je izdelan sledilni in nadzorni sistem sončne elektrarne izdelan z razvojnim okoljem LabVIEW in Arduino ploščo. Diplomska naloga je razdeljena na dva dela. V prvem delu je prikazana izdelava dvo-osnega sledilnega sistema sončne elektrarne z odprto-zančnim sistemom vodenja, ki je enostavno prilagodljiv za različne velikosti sistemov. V drugem delu je prikazana računalniška aplikacija za vodenje dvo-osnega sledilnega sistema sončne elektrarne. S pomočjo opravljenih meritev smo preverili natančnost delovanja dvo-osnega sledilnega sistema z odprto-zančnim sistemom vodenja.
Ključne besede: Dvo-osni sledilni sistem, Sončna elektrarna, Odprto-zančni sistem vodenja, LabView, Arduino
Objavljeno: 22.09.2017; Ogledov: 5; Prenosov: 4
.pdf Polno besedilo (2,66 MB)

Iskanje izvedeno v 3.21 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici