| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


Iskanje brez iskalnega niza vrača največ 100 zadetkov!

1 - 10 / 100
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Seznanitev predšolskih otrok s poklici, povezanimi z glasbo : diplomsko delo
Katarina Repenšek, 2023, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je predšolske otroke seznaniti z glasbenimi poklici operni pevec, inštrumentalist, dirigent in skladatelj. V vrtcu smo izvedli in posneli načrtovane dejavnosti, nato pa na osnovi posnetka opravili analizo glede na načrtovane cilje, vsebino in metode dela ter interes otrok. Ob tem smo si zastavili tri raziskovalna vprašanja, vezana na realizacijo ciljev ter izražanje interesa otrok do izvedenih dejavnosti. Ugotovili smo, da so bili cilji usmerjenih in neusmerjenih glasbenih dejavnosti pri večini otrok realizirani. Otroci so izražali največ interesa do glasbenih dejavnosti igranje na glasbila ter najmanj interesa do glasbene dejavnosti ustvarjanje v glasbi. Otrokom je bilo vokalno ustvarjanje tuje, pri ustvarjanju na inštrument pa so potrebovali dodatno vzpodbudo.
Ključne besede: glasbeni poklici, predšolski otroci, operni pevec, inštrumentalist, dirigent, skladatelj
Objavljeno v DKUM: 09.06.2023; Ogledov: 7; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (2,17 MB)

2.
Delo s pevskim zborom predšolskih otrok : diplomsko delo
Ana Studen, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo obravnavali glasbeni razvoj predšolskih otrok, pri čemer smo se osredotočili na vodenje pevskega zbora v vrtcu in spremljali zanimanje otrok za sodelovanje v njem. V teoretičnem delu smo podrobneje opisali glasbeni razvoj otrok, potek in pomen glasbenih dejavnosti v vrtcu ter vlogo pevskega zbora v predšolskem obdobju. V empiričnem delu smo izvedli šest didaktičnih enot za učenje in utrjevanje pesmi v skupini otrok, starih od 5 do 6 let. Z izbiro primernih pevsko-tehničnih vaj smo spremljali zanimanje in glasbeni razvoj otrok ter ugotovili, da se je zanimanje za petje v pevskem zboru povečalo, hkrati pa so otroci napredovali pri pravilnem izvajanju vaj za pevsko držo, dihanje, artikulacijo in glasovni nastavek. Namen diplomskega dela je bil spodbuditi zanimanje otrok za njihov glasbeni in pevski razvoj. Rezultati kažejo, da je pevski zbor lahko zelo koristen pri spodbujanju otrokovega zanimanja za glasbo in razvoju njegovih glasbenih sposobnosti.
Ključne besede: glasbeni razvoj, pevski zbor, petje pesmi, predšolski otroci, vrtec
Objavljeno v DKUM: 09.06.2023; Ogledov: 7; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (1001,90 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Analiza evropske in južnokorejske glasbene industrije skozi elemente marketinškega spleta
Klarisa Hren, 2023, diplomsko delo

Opis: Nasičenost glasbene industrije in problematika kulturnega imperializma lokalno delujočim glasbenim izvajalcem otežujeta možnost dosege svetovnega glasbenega trga. Zato smo v diplomskem delu skozi analizo elementov marketinškega spleta raziskali, kako je izbranim predstavnikom evropske in južnokorejske glasbene industrije uspelo prodreti na svetovni glasbeni trg brez uporabe strategij, ki bi okrnile njihovo kulturno identiteto. V teoretičnem delu smo razdelali elemente marketinškega spleta in se posebej osredotočili še na posebnosti obravnavanih glasbenih industrij. V empiričnem delu smo na podlagi opravljene komparativne študije primera poudarili najpomembnejše dejavnike obeh industrij in na njihovi osnovi oblikovali predloge, kako bi lahko te pristope aplicirali na lokalno delujoče glasbene izvajalce.
Ključne besede: marketinški splet, marketinške strategije, glasbena industrija, evropska glasbena industrija, K-pop
Objavljeno v DKUM: 08.06.2023; Ogledov: 50; Prenosov: 13  (1 glas)
.pdf Celotno besedilo (1,59 MB)

4.
Obdelava plošče za vakuumsko posodo
Jure Kralj, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema opis obdelave plošče, ki v končni obliki služi kot vrata vakuumske posode. Namen diplomskega dela je optimizacija posameznih operacij, ki imajo največji vpliv na obdelovalni čas. Na začetku smo definirali potrebne stroje in predpostavili ustrezen način vpenjanja obdelovanca. V tehnologiji obdelave smo opisali vsebino delovnih potekov, ki zajemajo več operacij ter orodja, uporabljena pri izvedbi operacij. Preverili smo ustreznost obdelave z merjenjem oblik, tolerančnih mer in izvedli smo kontrolo kvalitete hrapavosti površine, ter rezultate meritev zapisali v merski protokol. Zadnji del diplomskega dela smo namenili simulaciji poti orodja, kjer smo s spremembo ključnih parametrov dosegli optimizacijo časa obdelave.
Ključne besede: obdelava, optimizacija, rezkanje, plošča, simulacija
Objavljeno v DKUM: 08.06.2023; Ogledov: 30; Prenosov: 0

5.
Izbruhi togote pri predšolskih otrocih : diplomsko delo
Katarina Dacinger, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga z naslovom Izbruhi togote pri predšolskih otrocih je sestavljena iz teoretičnega in empiričnega dela. V teoretičnem delu smo povzeli dosedanje ugotovitve iz ustrezne strokovne literature. Dotaknili smo se pojma togota, spoznali zgodnje izbruhe togote in izbruhe togote pri starejših otrocih, razloge in sprožilce togote, načine vedenja, kadar smo jezni, tehnike, taktike ter smernice za obvladovanje izbruhov. V empiričnem delu pa smo izvedli raziskavo, katere namen oziroma cilj je bil ugotoviti, pri katerem spolu so izbruhi togote pogostejši, kako se kažejo, kateri so razlogi po mnenju vzgojiteljev predšolskih otrok za izbruh togote glede na spol in kako jih ublažimo. Podatke smo zbrali s pomočjo spletnega anketnega vprašalnika in jih obdelali s statističnim programom SPSS ter rezultate interpretirali. Na vprašanja so odgovarjali vzgojitelji predšolskih otrok. Ugotovili smo, da so izbruhi togote enako pogosti pri obeh spolih, se pa pojavijo razlike med spoloma pri razlogih in pri načinu pomiritve izbruha togote.
Ključne besede: togota, izbruhi, deklice, dečki, predšolski otroci
Objavljeno v DKUM: 08.06.2023; Ogledov: 20; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (1,42 MB)

6.
Proučevanje zunanjih dejavnikov pri napovedovanju cene kriptovalut s strojnim učenjem : diplomsko delo
Jakob Cvetko, 2023, diplomsko delo

Opis: Zmožnost napovedovanja gibanja cene finančnih instrumentov predstavlja priložnost za visoke zaslužke. Eni izmed tehnični pristopov, ki se na področju finančnega trgovanja že dalj časa uspešno uporabljajo, so metode strojnega učenja. V diplomski nalogi smo se ukvarjali z napovedovanjem cene kriptovalute Bitcoin. Modeliranje smo začeli s pridobivanjem raznih podatkov, povezanih s ceno kriptovalute, in nato z algoritmom XGBoost izdelali napovedni model. Razumevanje napovedi je ključnega pomena, zato smo uporabili razlagalni algoritem SHAP, s katerim smo dobili globlji vpogled v napovedni model. Izkazalo se je, da imajo podatki, neposredno vezani na ceno kriptovalute, največjo vlogo pri napovedi, temu pa sledi indeks strahu in pohlepa.
Ključne besede: kriptovalute, strojno učenje, XGBoost, napovedovanje časovnih vrst, SHAP
Objavljeno v DKUM: 07.06.2023; Ogledov: 48; Prenosov: 7
.pdf Celotno besedilo (2,08 MB)

7.
Primerjave različnih življenjskih ciklov razvoja programske opreme
Domen Soršak, 2023, diplomsko delo

Opis: Programska oprema je za veliko ljudi del njihovega vsakdana. Naše življenje naredi lažje in udobnejše. Bolj kot je programska oprema kvalitetna in uporabna, raje in pogosteje jo uporabljamo. Do takšne programske opreme najlažje pridemo, če se držimo dobro definiranih postopkov izdelave programske opreme ter če se ustrezno lotimo vsake faze v življenjskem ciklu razvoja programske opreme. Posamezniki, ekipe in podjetja, ki se ukvarjajo z razvojem programske opreme, se tega zavedajo in tudi poslužujejo. V diplomski nalogi bomo raziskali življenjski cikel razvoja programske opreme ter podrobneje spoznali vsak posamezen cikel oz. fazo, ki se v življenjskem ciklu razvoja programske opreme pojavi. Predstavili bomo tudi različne metodologije za razvoj programske opreme ter z njimi povezane prednosti in slabosti.
Ključne besede: življenjski cikel razvoja programske opreme, metodologije razvoja programske opreme, razvoj programske opreme
Objavljeno v DKUM: 07.06.2023; Ogledov: 50; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (1,83 MB)

8.
Primerjava učinkovitosti in varnosti simetričnih kodirnikov v programskem okolju c++
Tadej Mušič, 2023, diplomsko delo

Opis: Kodiranje podatkov ni samo moderna stvar. S težavo varnega prenosa podatkov se je že ubadal rimski general Cezar, ki je z preprosto zamenjavo črk izumil enega izmed prvih kodirnih algoritmov. Danes so algoritmi kompleksnejši, saj morajo kodirati večje število podatkov, zato se je uveljavilo celotno področje razvijanja in optimiziranja kodirnikov. V tem diplomskem delu smo raziskali varnost in učinkovitost osmih simetričnih kodirnikov. Izdelali smo program, ki meri hitrost in zmogljivost na štirih bločnih (AES, RC6, ARIA, IDEA) in štirih pretočnih (Salsa(8/12/20), ChaCha(8/12/20), Rabbit(withIV/noIV), HC128/256) simetričnih kodirnikih. Analiza teorije in rezultatov meritev, je potrdila višjo hitrost pretočnih kodirnikov ter da imajo bločni in pretočni kodirniki primerljivo stopnjo varnosti, kadar delujejo v njihovi najoptimalnejši konfiguraciji.
Ključne besede: simetrični kodirniki, bločni kodirniki, pretočni kodirniki, kodiranje
Objavljeno v DKUM: 07.06.2023; Ogledov: 42; Prenosov: 5
.pdf Celotno besedilo (1,47 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

9.
Vpliv epidemije COVID-19 na gospodinjske odpadke v Republiki Sloveniji
Nina Vojščak, 2023, diplomsko delo

Opis: V letu 2020 je svet doletela pandemija SARS-CoV-2. Po svetu in v Sloveniji se je življenje, kot smo ga poznali, končalo. Ukrepi za zaustavitev širjenja virusa so posegali v naša življenja. Nenujne dejavnosti so se ustavile. Prisiljeni smo bili ostati doma in delati na daljavo. V zabojnikih pred hišo so se začele kopičiti večje količine odpadkov kot po navadi. Namen diplomskega dela je raziskati, ali so se količine gospodinjskih odpadkov povečale in kako so vplivale na okolje. S primerjalno analizo smo prišli do nepričakovanih rezultatov. Količine določenih vrst odpadkov so se povečale, količine celotnih odpadkov pa so se dejansko zmanjšale in imajo pozitiven vpliv na okolje.
Ključne besede: odpadek, gospodinjski odpadki, covid-19, epidemija
Objavljeno v DKUM: 06.06.2023; Ogledov: 61; Prenosov: 7
.pdf Celotno besedilo (950,39 KB)

10.
Odnos mladih do spletnega nakupovanja
Sara Hegler, 2023, diplomsko delo

Opis: V enaindvajsetem stoletju postaja spletno nakupovanje vse bolj priljubljeno, saj vedno več ljudi nakupuje preko spleta s svojimi pametnimi telefoni in drugimi digitalnimi napravami. Mladi so kljub nižji kupni moči pomemben del potrošniškega trga. Za trgovce je pomembno, da razumejo potrebe in želje mladih ter se prilagodijo njihovemu nakupnem vedenju, da bi zagotovili najboljšo možno izkušnjo nakupovanja in pritegnili mlade potrošnike k svojim izdelkom in storitvam. Namen te diplomske naloge je preučiti odnos mladih do spletnega nakupovanja. Ta naloga raziskuje spremenljivke, ki vplivajo na spletno nakupovanje pri mladih potrošnikih, in sicer spol, starost, zaposlitev, mesečni razpon sredstev, pomembnost različnih motivatorjev za nakup, vpliv medijev … Posebej nas je zanimalo, kako se odnos mladih razlikuje glede na spol, starost in vpliv epidemije kovida-19 na spletno nakupovanje. Izvedli smo spletno anketo in analizirali zbrane podatke. Empirične ugotovitve te študije kažejo, da so moški bolj nagnjeni k spletnemu nakupovanju in preko interneta nakupujejo večkrat kot ženske. Ženske pogosteje nakupujejo oblačila, čevlje, dodatke in kozmetiko, lepotne izdelke ali izdelke za sprostitev, moški pa računalnike, mobilne naprave, elektroniko in izdelke za šport, hobi ali vrt. Med mladimi generacijami ni statistično pomembnih razlik, opažamo pa, da starejše generacije dajejo več prednosti spletnemu nakupu pred fizičnemu in jim je bolj pomembna hitrost nakupa. Mlajše generacije dajejo prednost spletnemu nakupu zaradi nižjih cen in širše izbire. Nanje imajo večji vpliv za spletne nakupe različna družbena omrežja, priporočila družine, prijateljev ali različni influencerji oziroma ambasadorji. Poleg tega lahko zaključimo, da je epidemija kovida-19 vplivala na povečanje obsega spletnega nakupovanja.
Ključne besede: spletno nakupovanje, mladi potrošniki, e-poslovanje, odnos potrošnikov, spletna trgovina
Objavljeno v DKUM: 06.06.2023; Ogledov: 63; Prenosov: 6
.pdf Celotno besedilo (1,42 MB)

Iskanje izvedeno v 2.27 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici