| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 5169
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Vzvratno inženirstvo krila rotacijske črpalke mlekovoda
Nejc Grubič, 2024, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena izdelava krila rotacijske črpalke z metodo vzvratnega inženirstva. Najprej je predstavljen postopek vzvratnega inženirstva in njegova uporaba v različnih industrijah. Predstavljen je tudi postopek 3D tiskanja. V diplomskem delu je zajet celoten postopek izdelave krila. Predstavljeni so vsi postopki, ki jih uporabimo pri metodi vzvratnega inženirstva. Za izdelavo krila rotacijske črpalke so bili uporabljeni 3D skeniranje, modeliranje s pomočjo CAD programa ter 3D tiskanje v pravem merilu, saj je bil izdelek manjši in ni bilo potrebno izdelovati makete v pomanjšani obliki.
Ključne besede: rotacijska črpalka mlekovoda, krilo, vzvratno inženirstvo, 3D skeniranje, 3D tiskanje, 3D modeliranje, mleko
Objavljeno v DKUM: 12.04.2024; Ogledov: 14; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (2,61 MB)

2.
Konstruiranje stiskalnice za odpiranje zavarjenih kosov s komprimiranim zrakom
Luka Lušo, 2024, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo obravnavali zadnjo avtomobilsko luč in njeno razgradnjo na osnovne komponente. Pri samem diplomskem delu smo uporabili različne metode ki se uporabljajo v konstruiranju, kot so CAD modeliranje, brainstorming, metoda 365 itd. Glavni rezultat tega je 3D-CAD model stiskalnice s pomočjo katere lahko ločujemo dve glavni zunanji komponenti zadnje avtomobilske luči, steklo in ohišje. Zaključek je da je izdelava tega možna znotraj zastavljenih zahtev, ter ob primerni uporabi orodij, lahko sam koncept skoraj vedno optimiziramo na željene zahteve.
Ključne besede: proizvodni izmet, zadnja avtomobilska svetila, konstruiranje
Objavljeno v DKUM: 12.04.2024; Ogledov: 4; Prenosov: 0

3.
ZASNOVA, IZDELAVA IN MONTAŽA SODOBNE PERGOLE
Uroš Bagari, 2024, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljena zasnova, izdelava in montaža sodobne pergole. Najprej sem predstavil vrste pergol in njihove značilnosti. Nato sem določil tehnološke postopke in materiale za izdelavo pergole, prav tako pa tudi vrstni red montažnih operacij. Pergola je predstavljena po segmentih. Začne se z osnovno konstrukcijo, sledi zasteklitev strehe in na koncu vgradnja raznih dodatkov. V diplomski nalogi sem vsak segment podrobno opisal in predstavil njegov namen. Na koncu sem dodal še okvirni finančni vidik in razmišljanje glede razvoja pergol v prihodnosti.
Ključne besede: pergola, zasnova, izdelava, montaža
Objavljeno v DKUM: 12.04.2024; Ogledov: 3; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (1,45 MB)

4.
A computational model for analysing the dry rolling/sliding wear behaviour of polymer gears made of POM
Aljaž Ignatijev, Matej Borovinšek, Srečko Glodež, 2024, izvirni znanstveni članek

Opis: This study presents a computational model to determine the wear behaviour of polymer gears. Using PrePoMax finite element numerical calculation software, a proposed computational model was built to predict dry rolling/sliding wear behaviour based on Archard’s wear model. This allows the calculation of the wear depth in each loading cycle with constant mesh updating using the finite element method. The developed computational model has been evaluated on a spur gear pair, where the pinion made of POM was meshed with a support gear made of steel. The computational results obtained were compared with the analytical results according to the VDI 2736 guidelines. Based on this comparison, it was concluded that the proposed computational model could be used to simulate the wear behaviour of contacting mechanical elements like gears, bearings, etc. The main advantage of the model, if compared to the standardised procedure according to the VDI 2736 guidelines, is the geometry updating after a chosen number of loading cycles, which enables a more accurate prediction of wear behaviour under rolling/sliding loading conditions.
Ključne besede: polymer gears, rolling/sliding contact, wear, computational modelling
Objavljeno v DKUM: 12.04.2024; Ogledov: 6; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (3,67 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
Konstruiranje priprave za predmontažo motorja ttx
Tilen Krenos, 2024, diplomsko delo

Opis: Tema diplomskega dela izhaja iz podjetja Farmtech d.o.o. V diplomskem delu je predstavljen razvoj priprave za predmontažo motorja. Razlog za izdelavo je potreba po večji varnosti pri montaži in transport predmontiranega motorja. V uvodnem delu je predstavljen dosedanji problem in idejna rešitev. V nadaljevanju je opisan postopek konstruiranja modela in same izdelave priprave. V zaključku diplomskega dela pa so prikazani rezultati končnega izdelka.
Ključne besede: konstruiranje, priprava, predmontaža, transport
Objavljeno v DKUM: 12.04.2024; Ogledov: 2; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (3,60 MB)

6.
Načrtovanje tračnega transporterja za sortiranje vijačnih spon za jekleno ločno podporje z uporabo tehnologije strojnega vida
David Šiljeg, 2024, diplomsko delo

Opis: V premogovniku Velenje uporabljajo vijačne spone za spojitev lokov jeklenega ločnega podporja. V diplomskem delu smo izvedli analitični preračun tračnega transporterja, ki je podpora procesu sortiranja vijačnih spon. Za učinkovito sortiranje objemk in veznic vijačnih spon smo proučili možnost vpeljave sistema strojnega vida. V programskem okolju Matlab smo analizirali posnetke veznic in objemk ter izdelali dva algoritma za sortiranje objemk in veznic vijačnih spon. Sistem strojnega vida za sortiranje objemk je bil 90 % učinkovit, medtem ko je sistem za sortiranje veznic dosegel 100 % učinkovitost.
Ključne besede: tračni transporter, strojni vid, Matlab, vijačne spone, sortiranje
Objavljeno v DKUM: 12.04.2024; Ogledov: 4; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (3,68 MB)

7.
Colloidal solutions as advanced coatings for active packaging development: focus on PLA systems
Athira John, Klementina Pušnik Črešnar, Dimitrios Bikiaris, Lidija Fras Zemljič, 2023, pregledni znanstveni članek

Ključne besede: food packaging, active packaging, colloids, PLA
Objavljeno v DKUM: 11.04.2024; Ogledov: 38; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (13,52 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

8.
9.
10.
Iskanje izvedeno v 0.77 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici