| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 3998
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Uvajanje novega izdelka v podjetju TPV d.o.o.
Tomaž Rojko, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Ideja za opravljanje diplomske naloge je prišla v času opravljanja prakse v podjetju TPV Prikolice d. o. o., kjer sem se vključil v izdelavo dokumentacije v oddelku kakovosti in tehnološkega razvoja. Prav takrat je podjetje Daimler AG poslalo povpraševanje za želen izdelek. Za področje dela diplomske naloge bom načrtoval postopek uvajanja novega izdelka v podjetju. Pri tem bom zajel področja pridobivanja posla, študijo izvedljivosti, posebne zahteve odjemalcev, planiranje kakovosti, vrednotenje, FMEA, zagotavljanje kakovosti, zvezke zahtev, nabavo KMP opreme, sodelovanje z dobavitelji, plan obvladovanja, vhodno kontrolo, kontrolne liste in vpisne liste, avtokontrolo, tekočo kontrolo, statistično obvladovanje procesov, sodelovanje z odjemalci, izdelavo prototipa, začetni vzorec, potrditev vzorca s strani kupca, odobritev delovnega procesa, izmet in reklamacije, obvladovanje in izboljševanje kakovosti, kazalnike kakovosti, presoje in QRCI metodo. Diplomska naloga bo obsegala predpise s strani podjetja in predstavitve mojega dela pri posameznem sklopu.
Keywords: Novi izdelek, kupec, dobavitelj, zahteve kakovosti, vzorec, reklamacije.
Published: 11.11.2019; Views: 29; Downloads: 4
.pdf Full text (3,50 MB)

2.
Optimizacija izdelave enojne vezi za hidravlično podporje v Premogovniku Velenje
Dominik Pritržnik, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Osrednja tema diplomske naloge je optimizacija izdelave enojne vezi za hidravlično podporje v Premogovniku Velenje. V izhodišču so predstavljena hčerinska podjetja Premogovnika Velenje, opisana pa je tudi metoda odkopavanja premoga ter hidravlično podporje. Izdelava enojne vezi v podjetju je v začetni fazi, zato osrednji problem predstavlja določitev potrebnih časov za izdelavo serije enojnih vezi. Na podlagi izhodiščnih podatkov, pridobljenih iz strokovne literature in virov podjetja, smo izračunali potrebne količine materiala, določili vrednosti tehnoloških časov, analizirali potek dela, izdelali strojne liste ter izračunali končno lastno ceno proizvoda – enojne vezi. Vsebina diplomske naloge lahko služi kot pomoč podjetju pri nadaljnji optimizaciji proizvodov.
Keywords: Premogovnik Velenje, hidravlično podporje, enojna vez, optimizacija proizvodnje
Published: 11.11.2019; Views: 0; Downloads: 2
.pdf Full text (1,94 MB)

3.
Transport poliamidnega prahu za selektivno lasersko sintranje s podtlačnim sesalnim sistemom
Žiga Kadivnik, 2019, master's thesis

Abstract: Predstavljene so obstoječe rešitve sejanja poliamidnega prahu za selektivno lasersko sintranje. Mednje spada sejanje z odsesovalno napravo, pri kateri prihaja do pogostih odpovedi komponent ležajnega sistema zaradi drobne granulacije prahu. Na podlagi eksperimentalne analize odsesovalne naprave, konstruiranja in izvedbi numeričnih analiz različnih podtlačnih sesalnih sistemov, je zasnovan način transporta poliamidnega prahu v zračnem toku po vakuumskem principu. Rezultati numeričnih analiz so potrjeni z izdelavo in eksperimentalno analizo funkcionalnega prototipa ejektorskega sistema. Študija pokaže slabši sesalni efekt odsesovalne naprave z uporabo ejektorja. Ejektorski sistem v kombinaciji z odsesovalno napravo ne ustvari dovolj podtlaka za učinkovito sesanje delcev prahu.
Keywords: selektivno lasersko sintranje, poliamid, podtlačni sesalni sistem, ejektor, ejektorski sistem
Published: 11.11.2019; Views: 0; Downloads: 1
.pdf Full text (2,34 MB)

4.
Vpliv trajnostnih pristopov in modnega aktivizma na izboljšanje delovanja modne industrije
Maja Dimoska, 2019, master's thesis

Abstract: Modna industrija žal zelo negativno obremenjuje okolje. Da bi uvedli bolj trajnostno modo, so prisotne številne ideje o izboljšavah, pri čemer se ob nekaterih porajajo vprašanja, če so ob hitrem razvoju novih tehnologij vsi pristopi res trajnosti. Pri osveščanju družbe pripomore tudi modni aktivizem, ki spodbuja transparentno trajnostno pot od materiala do izdelka in do kupca vse do vrnitve zavrženega izdelka v ponovni krog uporabe. Ta proces želimo proučiti, analizirati ter podati nove rešitve, ki bodo doprinesle k spremembam v poslovanju in družbi.  
Keywords: trajnostna moda, eko-dizajn, etična moda, modni aktivizem
Published: 07.11.2019; Views: 25; Downloads: 4
.pdf Full text (4,12 MB)

5.
Izboljšava montaže nosilca napajalne enote na steno sušilnika perila
Timotej Brunšek, 2019, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga zajema izboljšavo nosilca napajalne enote. Potekala je v sodelovanju s podjetjem Gorenje (program Pralno-sušilni aparati). V želji po lažji montaži nosilca na proizvodnem traku, večji produktivnosti in ergonomiji delovnega mesta smo se odločili za njegovo izboljšavo. Razvoj smo začeli z izdelavo konceptnih skic in 3D modelov. Sledila je izdelava na 3D tiskalniku in testiranje vgradnje. Nato je bila opravljena sprememba na orodju, izdelava preizkusnih kosov in podana končna ocena izboljšave. Nalogo smo zaključili s potrditvijo in vpeljavo izdelka v proizvodni proces
Keywords: konstruiranje, umetne mase, poliamidi, sušilnik perila
Published: 07.11.2019; Views: 25; Downloads: 0

6.
Inženirsko oblikovanje modularnih mobilnih poslovnih enot
Janko Jerič, 2019, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo zajema oblikovanje skupine treh modularnih mobilnih poslovnih enot. Cilj naloge je bil oblikovati tri različno velike enote, ki se bodo lahko medsebojno sestavljale v različne oblike poslovnih modularnih sklopov. S pomočjo študije uporabnika in analize trga je bilo razvitih nekaj tipov sten s katerimi so zagotovljeni splošni mikroklimatski pogoji poslovnih prostorov. Končno rešitev predstavljajo tri enote zmodelirane v virtualnem okolju z definiranimi detajli izdelave in vizualizacija le teh.
Keywords: Inženirsko oblikovanje, modularne mobilne poslovne enote, 3D modeliranje, razvoj izdelka
Published: 07.11.2019; Views: 22; Downloads: 5
.pdf Full text (3,56 MB)

7.
Projekt zamenjave obračalnega manipulatorja
Žan Kavaš, 2019, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi smo izdelali plan realnega projekta v realnem podjetju, s katerim bi lahko vodili projekt, to pomeni izdelava projektne dokumentacije. Nato smo ga primerjali z realno izvedbo projekta in podali rezultate. Pri tem smo uporabili študij literature in zbiranje podatkov. Podali smo časovne in finančne primerjave ter s tem ugotovili uspešnost projekta. Od dveh ciljev, ki smo si ju zadali, smo lahko zadovoljni le z enim, to pomeni, da se je izdelal kvaliteten stroj, vendar je bil predrag.
Keywords: projekt, projektni management, planiranje, projektno usmerjeno podjetje, obračalni manipulator
Published: 06.11.2019; Views: 39; Downloads: 7
.pdf Full text (1,80 MB)

8.
Koncept identifikacije plinskih jeklenk
Janez Sužnik, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je popis in analiza procesov, ki so potrebni, da distribucija utekočinjenega naftnega plina v jeklenkah poteka skladno z zakonodajo ter politiko in razvojno strategijo podjetja . V tem okviru sem preučil prednosti in slabosti aplikacije posameznega sistema elektronske identifikacije ter predvidel koncept uporabe različnih sistemov elektronske identifikacije za zadostitev posameznim potrebam procesov ter podprocesov skladiščenja, polnjenja ter distribucije UNP v jeklenkah
Keywords: Elektronska identifikacija, Prodajna veriga, Povratna embalaža, Plinska jeklenka
Published: 06.11.2019; Views: 33; Downloads: 2
.pdf Full text (1,78 MB)

9.
Tehnična dokumentacija in informacijski sistem v podjetju turna d.o.o.
Matjaž Velunšek, 2019, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo rešuje problematiko tehnične dokumentacije in informacijskega sistema v podjetju Turna d.o.o. S pregledom obstoječega stanja in pregledom priporočil v literaturi smo izdelali standard za tehnično dokumentacijo in podali smernice, kako izdelati informacijski sistem. Z upoštevanjem zapisanih zahtev bomo prišli do poenotenega načina izdelave tehnične dokumentacije, ki bo veliko pripomogla k hitrejšemu delu v orodjarni. Z informacijskim sistemom se bo izboljšal dostop do informacij o orodjih in prenašanje teh med različnimi oddelki. Spremembe bodo v podjetju izboljšale učinkovitost izdelave in vzdrževanja orodij.
Keywords: tehnična dokumentacija, informacijski sistem, risba, zahtevnik, vodenje orodjarne
Published: 05.11.2019; Views: 7; Downloads: 4
.pdf Full text (4,13 MB)

10.
Ergonomsko oblikovanje delovnih mest v podjetju za notranjo opremo vozil
Urban Knez, Darko Žugelj, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo vsebuje analizo delovnega mesta šivanja, montaže počivalnika za roke in spenjanja usnja na ohišje, ki je bila izvedena z metodama OWAS in Rula v podjetju, kjer sem opravljal strokovno praktično usposabljanje. Osrednja tema dela je ergonomska študija in izboljšava delovnih mest. Na začetku sem predstavil podjetje, kjer je bilo diplomsko delo ustvarjeno, vpliv ergonomsko oblikovanih delovnih mest na delavce in obrazložitev uporabljenih metod. Sledi del, v katerem je še praktično prikazana uporaba obeh uporabljenih metod na omenjenih mestih. Naloga se zaključi s podanimi predlogi izboljšav.
Keywords: ergonomija, OWAS metoda, RULA metoda, šivanje, spenjanje, montaža, izboljšava
Published: 05.11.2019; Views: 11; Downloads: 3
.pdf Full text (2,08 MB)

Search done in 0.71 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica