SLO | ENG

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 1310
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Chemometric characterization of Slovenian red wines
Milena Ivanović, Anja Petek, Maša Islamčević Razboršek, Mitja Kolar, 2017, izvirni znanstveni članek

Opis: Total phenolic (TPC), flavonoid (TFC) and tannin (TTC) contents, total $SO_2$, total acids, pH, and reducing sugars were measured in twenty five Slovenian red wines from three key wine producing regions, Podravje, Posavje and Primorska. The results were chemometrically analysed and the wines were classified according to wine growing region and vine variety. Principal component analysis proved that TPC, TFC and TTC contents were primarily responsible for variation in the wines. Additionally, linear discriminant analysis (LDA) was performed and resulted in the satisfactory classification of samples by both vine variety and region.
Ključne besede: Slovenian red wines, quality parameters of wine, polyphenols, chemometric analysis
Objavljeno: 03.10.2017; Ogledov: 11; Prenosov: 0
.pdf Polno besedilo (119,46 KB)

2.
Primerjava postopkov predčiščenja odpadne vode pred vstopom v reverzno osmozo
Medea Brečko, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: Kompostna voda vsebuje veliko organskih snovi, saj je eden izmed stranskih produktov pri postopku razgradnje organskih odpadkov. Čiscenje odpadnih voda je zato eden izmed pomembnejših procesov iz razvojne in ekološke perspective. Vsoto organskih snovi v vodi smo določili kot: kemijsko potrebo po kisiku (KPK). Za postopke predčiščenja smo uporabili čiščenje z nanodelci (srebrovi nanodelci AgNPs) in čiščenje z zeolitom (zeolit ZSM-5 Silicalite). Srebrove nanodelce (AgNPs) smo sintetizirali iz natrijevega alginata raztopljenega v destilirani vodi, kateremu smo dodali srebrov nitrat (AgNO3). Za predčiščenje z zeolitom smo uporabili zeolit ZSM-5 Silicalite, ki je nastal po postopku granulacije. Po izvedbi postopkov čiščenja smo opravili analize in tako določili, kateri postopek je bolj uporaben. Po predčiščenju smo vodo čistili še z reverzno osmozo pri različnih tlakih (10, 15, 20, 30 in 40 barih) in ugotavljali, kateri postopek predčiščenja zniža mašenje membrane. Rezultati so pokazali, da je postopek predčiščenja z nanodelci učinkovitejši, saj opazimo manjše mašenje membrane kot pri predčiščenju z zeolitom.
Ključne besede: kompostna voda, srebrovi nanodelci, mikrovalovna sinteza, predčiščenje, reverzna osmoza
Objavljeno: 28.09.2017; Ogledov: 310; Prenosov: 5
.pdf Polno besedilo (2,56 MB)

3.
Zaščitno delovanje ksantohumola (xn) proti genotoksičnim učinkom aflatoksina b1
Ajda Sušnik, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: Namen diplomskega dela je bil določiti morebitno antigenotoksično delovanje ksantohumola (XN) proti genotoksičnim učinkom mikotoksina aflatoksina B1 (AFB1), kar smo ugotavljali s testom komet na modelu metabolno aktivnih celic človeškega hepatoma HepG2. V zadnjem času je XN pridobil veliko zanimanje zaradi morebitnega kemo-preventivnega delovanja na rakave celice. Rezultati diplomske naloge so pokazali, da XN ni vplival na živost celice HepG2 do koncentracije 10 µM, medtem ko smo zaznali rahlo, a statistično značilno od koncentracije odvisno povišanje poškodb DNA. Prav tako je AFB1 pri necitotoksičnih koncentracijah povzročil statistično značilno od koncentracije odvisno povišanje poškodb DNA v celicah HepG2. Pomemben zaščitni učinek XN pri nastanku poškodb povzročenih z AFB1 smo zaznali že pri koncentraciji 0.01 µM XN in je bil odvisen od koncentracije XN. Rezultati diplomske naloge nakazujejo, da XN v celicah HepG2 deluje zaščitno proti genotoksičnim učinkom mikotoksina AFB1, kar dodatno dokazuje, da ima XN kemopreventivne lastnosti.
Ključne besede: ksantohumol, aflatoksin B1, celice HepG2, test MTS, test komet
Objavljeno: 28.09.2017; Ogledov: 906; Prenosov: 215
.pdf Polno besedilo (2,68 MB)

4.
Vpliv zeolita na mehanske lastnosti poliolefinov
Barbara Zakelšek, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: Poliolefini so vse vrste polimerov, proizvedeni iz preprostega olefina, monomera, imenovanega tudi alken. Primer poliolefina sta polietilen in polipropilen, ki sta proizvedena s polimerizacijo etilena in propilena. Oba imata dobre mehanske lastnosti za širšo komercialno uporabo. Zeoliti so mikroporozni, kristalinični aluminosilikati, ki se najpogosteje uporabljajo kot adsorbenti in katalizatorji, v industriji pralnih praškov pa nadomeščajo fosfate. Zanimiva so novejša področja uporabe zeolitov, ki so povezana z zmanjšanjem porabe energije in še ne tako raziskano področje, to je dodatek zeolita k poliolefinom in vpliv na njihove mehanske lastnosti. Naš namen je bil raziskati vpliv dodatka različnih koncentracij zeolita v HD (visoke gostote, angl. high density) polietilenu in polipropilenu na njune mehanske lastnosti in jih izboljšati. Diplomska naloga obsega dodatek 1 %, 2 %, ter 3 % zeolita, izvedli pa smo natezni poiskus, izmerili smo število MFI (melt flow index) oziroma talilni indeks in skrčke posameznega materiala. Natezni poiskus smo izvedli na trgalnem stroju. Rezultati kažejo, da je optimalni dodatek bližje 1% dodatka zeolita, kot pa 3%. Izmerili smo talilni indeks, ki se pri nobenem materialu ni drastično spremenil. Preizkus za skrčke materiala je pokazal malenkost manjše krčenje materiala pri polipropilenu, in sicer z večanjem dodatka zeolita se zmanjšuje tudi procent krčenja. Ker je to področje še neraziskano in relativno novo, nimamo literature, na katero bi se lahko oprli in primerjali rezultate. Ugotovili smo, da dodatek zeolita ni izboljšal mehanskih lastnosti polietilena in polipropilena kot smo predvidevali, optimalni dodatek pa je najbližje 1% dodatka zeolita. Iz rezultatov sklepamo tudi, da ni prišlo do poslabšanja lastnosti polietilena in polipropilena, kar je pomembno, saj lahko dodamo tudi do 3% zeolita in se pri tem bistveno ne spremenijo lastnosti materiala.
Ključne besede: zeolit, poliolefin, polietilen, polipropilen, mehanske lastnosti
Objavljeno: 28.09.2017; Ogledov: 263; Prenosov: 2
.pdf Polno besedilo (2,81 MB)

5.
Ukrepi za zmanjšanje nevarnosti verižnih učinkov
Andreja Podnar, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomski nalogi smo raziskovali nezgode z verižnim učinkom, ki se pojavljajo razmeroma redko, vendar imajo velike posledice, saj se vplivi širijo s primarne procesne enote na objekte v bližini. Povzročijo lahko trajne posledice na ljudeh, premoženju, rastlinah in v okolju. Do širjenja vpliva na druge enote lahko pride zaradi premajhne razdalje med rezervoarji, zaradi pomanjkljivih varnostnih ukrepov, ki se izvajajo z uporabo strojne in programske opreme ter zaradi pomanjkljivih človeških aktivnosti. Zakonodaja omenja nevarnost verižnega učinka in predvideva aktivnosti za ocenjevanje, nadzor in preprečevanje verižnega učinka, vendar ne podaja napotkov, kako to izvesti. Tudi v času izobraževanja študentje ne dobijo informacij o verižnih učinkih, zato inženirji v podjetjih nimajo navodil, kako analizirati možnost verižnega učinka in načrtovati ukrepe za njegovo zmanjšanje oz. preprečevanje in s tem povečanje varnosti. Zaradi tega smo v diplomski nalogi razvili poenostavljeno metodologijo, katere glavni cilj je zmanjševanje nevarnosti verižnih učinkov. Z navedenimi koraki in podrobnejšim opisom posameznih ukrepov bi bila takšna metodologija lahko v pomoč inženirjem v praksi.
Ključne besede: verižni učinek, ukrepi, požarna preventiva, varnostna razdalja
Objavljeno: 28.09.2017; Ogledov: 242; Prenosov: 6
.pdf Polno besedilo (1,57 MB)

6.
Validation of electroanalytical method with antimony electrode for trace metal analysis
Aljaž Ramot, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: The purpose of this thesis is to validate the electroanalytical method with an antimony electrode for trace metal analysis. The validation began with the determination of the limit of detection (LOD) and the limit of quantification (LOQ), proceeded with determining the method’s linearity and concluded with determination of accuracy and precision. The trace metal analysis was conducted via square-wave anodic stripping voltammetry (SWASV). Cyclic voltammetry (CV) was used to test the reversibility of the [Fe(CN)6] 3/[Fe(CN)6] 4 system. All the analyses were conducted in a 0.01 M HCl solution. The LOD and LOQ were not possible to report with certainty, since the method has such a low LOD that the contamination with heavy metals, even in ultrapure acid, was too high. The method had a linear response at deposition potentials of 1.2 V, 1.1 V and 1.0 V vs. Ag/AgCl for Pb(II) and Cd(II) from 14.6 µg L 1 to 100.0 µg L 1. It has further been proven that the method is accurate and precise for all three deposition potentials at 15 µg L 1, 25 µg L 1, 30 µg L 1, 40 µg L 1 concentrations of analytes. The results have shown that the method is best used at a deposition potential of 1.1 V vs. Ag/AgCl.
Ključne besede: heavy metal analysis, trace analysis, antimony electrode, SWASV, voltammetry
Objavljeno: 28.09.2017; Ogledov: 23; Prenosov: 8
.pdf Polno besedilo (2,32 MB)

7.
Sušenje lesnih sekancev v ekstenzivnem nizkotemperaturnem sušilnem procesu
Domen Horvat, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: Uporaba lesne biomase (sekanci, peleti...) je vedno večja in se hitro razvija. Razlogi za hiter razvoj so okoljske direktive EU, manjše breme za okolje ter obnovljivost vira. V vseh termičnih procesih uporabe potrebujemo biomaso z nizko vsebnostjo vlage, saj tako povečamo izkoristke in kakovost predelave. Zaradi omenjenega predstavlja razvoj ustreznih visoko učinkovitih in cenovno dostopnih sušilnih procesov poseben izziv. Medtem ko je sušenje biomase pri višjih temperaturah že dokaj raziskano področje, pa se še vedno iščejo primerne metode za sušenje pri nižjih temperaturah, npr. z odpadno toploto, ki se v industrijskih obratih izpušča neuporabljena v okolje. Pri razvoju takšnih procesov in naprav je potrebno posvetiti pozornost enostavnim in učinkovitim izvedbam, ki omogočajo doseganje relativno nizkih cen izvedene opreme. Diplomsko delo prikazuje študijo procesa ekstenzivnega sušenja in vpliva dejavnikov nanj. Tekom dela smo ugotovili, da je sam proces dovolj časovno in tehnično učinkovit za uporabo v industriji.
Ključne besede: sušenje, nizkotemperaturno sušenje, lesni sekanci
Objavljeno: 28.09.2017; Ogledov: 17; Prenosov: 2
.pdf Polno besedilo (5,02 MB)

8.
Nove polimerne obloge na osnovi derivatov polimetakrilata na medicinskem jeklu za potencialne biomedicinske aplikacije
Mihela Mihelič, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: Namen diplomske naloge je predstaviti postopek priprave novih polimernih oblog na osnovi derivatov polimetakrilata na medicinskem jeklu AISI 316LVM. S pomočjo karakterizacije lastnosti posameznih oblog na nerjavnem jeklu, sproščanja zdravilne učinkovine in meritve površine vzorcev z mikroskopom na atomsko silo smo raziskali obnašanje večslojne obloge na nerjavnem jeklu za uporabo v biomedicinskih aplikacijah. Takšne obloge omogočajo podaljšano uporabo medicinskih vsadkov.
Ključne besede: polimetakrilat, nerjavno jeklo AISI 316LVM, diklofenak, oblaganje tankih filmov, in vitro sproščanje, AFM
Objavljeno: 28.09.2017; Ogledov: 19; Prenosov: 6
.pdf Polno besedilo (2,12 MB)

9.
Uporaba biomase za povečanje izkoristka geotermičnih elektrarn
Aljaž Šporin, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: Proizvodnja električne energije z geotermično energijo v mnogih primerih ostane neizkoriščena. Glavni vzrok je v nizkotemperaturnih toplotnih virih, ki zaradi nizke temperature nosilca toplote ne dopuščajo večjih izkoristkov. V diplomskem delu je predstavljeno delovanje geotermične elektrarne z nizkotemperaturnim toplotnim virom, ki mu dodamo dodaten vir toplote. V našem primeru je to biomasa. Za čim bolj učinkovito delovanje in večje izkoristke sistema sem uporabil binarni termodinamski Kalina cikel za proizvodnjo električne energije. Uporabljen Kalina cikel – KCS11, je najbolj zastopan v svetu, ker je enostavnen in posledično lažji za dimenzioniranje in optimiranje. Preučili smo delovanje in izkoristke takšnega sistema, ter mu dodali dodaten vir toplote. Dobljeni rezultati nam ponujajo vpogled v delovanje obeh sistemov in potrjujejo naše postavljene hipoteze. Po opravljeni ekonomski analizi ugotovimo, da dodaten vir toplote ne prinese želenega ekonomskega učinka.
Ključne besede: Učinkovita raba energije, geotermična energija, Kalina cikel, računalniška simulacija, ekonomika
Objavljeno: 19.09.2017; Ogledov: 19; Prenosov: 0
.pdf Polno besedilo (1,94 MB)

10.
Modeliranje reakcij nevtralizacije v mešalnem reaktorju
Jernej Lipovec, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: Namen diplomskega dela je bil razviti matematični model, ki bi učinkovito opisoval reakcije nevtralizacije močne kisline z močno bazo v kontinuirnem mešalnem reaktorju in ga uporabiti v računalniški simulaciji procesa. Simulacije smo izvedli s programom Simulink. Razvili in implementirali smo teoretični model nevtralizacije, s konstantnima pretokoma kisline in baze in spremljali, kako se spreminja pH s časom. Osrednji del diplomskega dela predstavlja povratno zančna regulacija procesa nevtralizacije. V model smo vgradili proporcionalno integrirni (PI) regulator, ki regulira pretok baze. Določili smo proporcionalno in integrirno časovno konstanto regulatorja in preučevali odzivnost regulatorja v različnih območjih pH. Na koncu smo preučevali vpliv motnje in sposobnost povratno zančne PI regulacije, da motnjo odpravi. Rezultati kažejo, da predstavljeni matematični model reakcij nevtralizacije v kontinuirnem mešalnem reaktorju zadovoljivo prikazuje realno obnašanje sistema. Ugotavljamo, da lahko, kljub izraziti nelinearnosti procesa, s povratno zančno PI regulacijo ustrezno reguliramo pH v vseh območjih, tudi ob prisotnosti motnje. Na osnovi rezultatov in izkušenj menimo, da je Simulink zaradi preproste implementacije matematičnega modela in številnih naprednih, že vgrajenih funkcionalnosti (npr. napredni algoritmi za reševanje sistemov diferencialnih enačb, avtomatsko določevanje konstant regulatorja itd.) primerno orodje za izvedbo dinamičnih simulacij in študija regulacije za primer nevtralizacije v kontinuirnem mešalnem reaktorju.
Ključne besede: nevtralizacija, pH, modeliranje, regulacija, dinamična simulacija, Simulink
Objavljeno: 19.09.2017; Ogledov: 17; Prenosov: 3
.pdf Polno besedilo (1,94 MB)

Iskanje izvedeno v 0.09 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici