SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 2566
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Predlog sanacije stanovanjske hiše
Klemen Rožman, 2018, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu je obravnavana stanovanjska hiša, zgrajeno leta 1936, ki je bila leta 1969 dvignjena za eno etažo. Objekt je bil zadnjič obnovljen leta 1978. Največji problem hiše je vdor vode v klet. Ob večdnevnem deževju voda naraste tudi do 80 cm. Ker pritečena voda v kleti namaka kletne stene in objekt nima izvedene hidroizolacije, se iz kletnih sten dviga vlaga. Vlaga povzroča poškodbe v pritličju in na fasadi, ki se je ponekod zaradi vlage odlepila od zidu. V diplomskem delu je predstavljena sanacija stanovanjske hiše, pri čemer se reši problem z vdorom vode, prepreči kapilarni dvig vlage in obnovijo dotrajani deli objekta.
Keywords: gradbeništvo, sanacija, stanovanjska hiša
Published: 19.11.2018; Views: 7; Downloads: 5
.pdf Full text (4,71 MB)

2.
Zelena gradnja s konopljo - zasnova enodružinske hiše
Tadej Zemljič, 2018, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljeno, kako lahko z uporabo principov zelene gradnje in gradnjo hiš iz konoplje izboljšamo kakovost bivanja in pripomoremo k varovanju okolja. Podani so princip zelenih gradenj, kaj ga določa in ukrepi, potrebni za zmanjšanje porabe energije in vode. Predstavljeni so glavni zeleni materiali in njihove značilnosti. Spoznamo konopljino zgodovino, njeno uporabo in pridelavo ter kaj je konopljin beton in kako ga vgrajujemo. Temu sledi še predstavitev načina, kako graditi s konopljo in kakšne so lastnosti konopljinega betona. Nazadnje je prikazana zasnova enodružinske hiše iz konoplje.
Keywords: konoplja, zelena gradnja, gradnja s konopljo, energetska varčnost
Published: 13.11.2018; Views: 9; Downloads: 6
.pdf Full text (3,76 MB)

3.
Primerjava sistemov medetažnih konstrukcij s stroškovno in časovno analizo
Dejan Čontala, 2018, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu smo obravnavali tri variante medetažnih konstrukcij. Vrst stropnih sistemov je dandanes veliko, zato smo izbrali tri najpogostejše variante. Med seboj smo primerjali sistem AB plošče, stropni sistem Porotherm podjetja Wienerberger Opekarna Ormož d.o.o. in stropni sistem Ytong podjetja Xella porobeton SI. Vsak stropni sistem smo podrobneje predstavili, opisali njegovo tehnologijo izvedbe ter izdelali stroškovno in časovno analizo. Pred izvedbo samih analiz smo najprej opisali teoretične osnove stroškovne in časovne analize. V nadaljevanju smo izdelali popis del, predkalkulacije in izvedli kalkulacijo glavne analize cene za enoto mere. S pomočjo glavne analize cene smo izračunali stroške posameznega stropnega sistema. Na podlagi popisa del smo za vsako aktivnost izračunali čas trajanja in tako izvedli časovno analizo s pomočjo programa MS Project. Aktivnostim smo še dodali vire in za vsak stropni sistem izdelali gantogram. Na podlagi pridobljenih rezultatov smo določili stroškovno in časovno najugodnejšo varianto stropnega sistema.
Keywords: gradbeništvo, stropni sistemi, stroškovna analiza, časovna analiza
Published: 09.11.2018; Views: 36; Downloads: 5
.pdf Full text (3,32 MB)

4.
Golden Gate Park, Hiša glasbe San Francisco
Gašper Kogelnik, 2018, master's thesis/paper

Abstract: Magistrsko delo »Hiša glasbe San Francisco« je rezultat sodelovanja na mednarodnem natečaju »San Francisco house of Music«, ki ga je organiziral AWR Competitions. Nov objekt glasbenega avditorija, ki vstopa v ikonični prostor parka Golden gate, bo moral s svojim konceptom in z arhitektonsko formo tvoriti dialog z naravo, z urbanim mestom tkivom in z navzočo arhitekturo v neposredni bližini. Programsko bo hiša z dodatnimi 918 sedeži in s spremljajočim programom dopolnjevala že obstoječo operno hišo War memorial. Projekt je nastal kot plod ideje o povezavi materialnosti z lokalnimi značilnostmi mesta San Francisca in forme ter organizacije objekta na globljem filozofskem premisleku o glasbi, prostoru in času ter na našem dojemanju univerzuma in doživljanju trenutka.
Keywords: glasba, umetnost, estetika, glasbeni avditorij, akustika, čas, prostor, prostor-čas, arhitektura, filozofija
Published: 08.11.2018; Views: 12; Downloads: 12
.pdf Full text (44,40 MB)

5.
Revizija vitalne zavore opreme dizel lokomotive
Tomaž Gračnar, 2018, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu so naprej predstavljeni zavorna oprema železniških vozil, revizija zavor ter vitalni zavorni sklopi. Vsa železniška vozila morajo biti opremljena s samodejnimi zračnimi zavorami. Delovanje se krmili iz osrednjega mesta z zaviralnikom. Nadaljuje se s splošno razlago o vzdrževanju zavor, brezhibnosti zavor, nadzoru, popravilu, vgradnji, zamenjavi in skladiščenju, zaščiti, pregledu zavornih diskov, čelnih pip ter zavornih pnevmatskih spojnih cevi in preskusom parkirnih zavor ter tesnosti zračnih naprav. Opisana je vitka proizvodnja. Izmed petih različnih metod je bila izbrana metoda 5S, ki jo je mogoče izboljšati. Metoda 5S je bila razdeljena na pet delov, vsak posebej pa je bil razčlenjen. Prikazano je, kolikokrat se uporabljajo najpomembnejše potrebščine. Pri tem je bilo opaženo, da je pri boljši organizaciji mogoč prihranek časa. Opisani so metoda »točno ob pravem času«, Kanban, metoda SMED in sedem vrst izgube. Predstavljeni so revizija RZ-3 in roki vzdrževanja lokomotive serije 642/643, prikazan obseg vzdrževalnih del ter prilagojene pnevmatske zavorne opreme. Dodane so tudi priloge, ki prikazujejo vse pomembnejše meritve, ki se opravijo v reviziji RZ-3.
Keywords: revizija, vitalna zavorna oprema, dizel lokomotiva, RZ-3
Published: 08.11.2018; Views: 5; Downloads: 1
.pdf Full text (11,07 MB)

6.
Obremenjenost okolja s hrupom na avtocestnem odseku Cogetinci - Vučja vas
Petra Filipič, 2018, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo obravnava temo obremenjenosti okolja s hrupom na izbranem odseku avtoceste Cogetinci−Vučja vas. Da bi kvalitetno zaščitili okolje pred onesnaževanjem, se največkrat izvedejo protihrupni ukrepi, ki se razlikujejo glede na posamezen teren. S pomočjo zbranih podatkov prometnih obremenitev je prikazana rast oz. padec vozil po posameznih kategorijah in letih. Kljub različnim rezultatom je mogoče razbrati enakomerno rast prometa vseh vozil. Po anketi, ki se je izvedla spletno in osebno pri posameznikih, smo ugotovili, da v letih od odprtja avtoceste do danes hrup prebivalcev po večini ne obremenjuje, kakovost življenja pa se zaradi novogradnje ni spremenila ali poslabšala. Dodatni zaščitni ukrepi niso potrebni. Prikazani so tudi podatki o povoženju živali na obravnavanem odseku v preteklih letih. Zabeleženi podatki kažejo, da se je največ povoženj zgodilo na začetku odprtja, kasneje se je številka občutno zmanjšala. Za zmanjšanje števila takšnih vrst nesreč se predlaga gradnja podhodov in uvedba zvočnih in svetlobnih naprav, ki živali odvračajo od prečkanja ceste.
Keywords: okoljski hrup, avtocestni odsek, kakovost življenja, vprašalnik, ukrepi
Published: 07.11.2018; Views: 6; Downloads: 2
.pdf Full text (2,16 MB)

7.
Umirjanje prometa v naselju Spuhlja
Matjaž Golob, 2018, bachelor thesis/paper

Abstract: Z uvedbo ukrepov za umirjanje prometa je v diplomskem delu podan predlog za zmanjšanje voznih hitrosti motoriziranega prometa, ne da bi s tem občutno povečali raven hrupa, vibracij in drugih emisij, ki bi za stanovalce lahko bile moteče. Diplomsko delo zajema obravnavano zakonodajo, predstavljeno zgodovino naprav in ukrepov za umirjanje prometa tako pri nas kot v tujini ter opis naprav in ukrepov, ki jih uporabljamo v današnjem času. Pri tem je izvedena analiza konkretnega odseka ceste v naselju Spuhlja (štetje prometa, ugotovitev tranzita, meritve voznih hitrosti) in podan predlog ukrepa za umirjanje hitrosti.
Keywords: umirjanje prometa, vozna hitrost, tranzit, ukrepi, cestni odsek
Published: 07.11.2018; Views: 7; Downloads: 6
.pdf Full text (3,15 MB)

8.
Pregled poškodb in izbira vzdrževalnih ukrepov za regionalno cesto R2-440/1294 Petanjci - Gederovci
Nino Bertalanič, 2018, bachelor thesis/paper

Abstract: Z diplomskim delom želimo zagotoviti izboljšanje obravnavanega odseka, s tem pa tudi prevoznost, varnost in udobnost ceste za njene uporabnike. V teoretičnem delu diplomskega dela se seznanimo z lastnostmi vozišča, ki nam pomagajo razumeti vplive, ki se pojavljajo na vozišču, s poškodbami vozišča, ki vplivajo na stanje vozišča, ter z metodo, s katero se bomo lotiti ocenjevanja vozišča. V praktičnem delu je predstavljen obravnavani odsek, za čim boljšo predstavo pa tudi njegova lega in lastnosti, temu pa sledi še ocenitev odseka in opis stanja odseka. V zaključku diplomskega dela je predstavljen večji vzdrževalni ukrep za odsek, ki je v slabem stanju, ter manjši vzdrževalni ukrepi, s katerimi želimo izboljšati varnost udeležencev v prometu in podaljšati življenjsko dobo ceste.
Keywords: Vzdrževanje cest, lastnosti cest, poškodbe vozišča, vzdrževalni ukrepi.
Published: 07.11.2018; Views: 17; Downloads: 8
.pdf Full text (8,30 MB)

9.
Models of social housing in post-war Syria
Stasha Jovanovikj, 2018, master's thesis/paper

Abstract: abstract Civil war in Syria could be acknowledged as one of the greatest catastrophes of the 21st century, as it had a massive impact, even on a global scale. An abundant number of victims, large cities turned into ruins, 11 million people left without a home, and 5.6 million people who fled the country are just one piece of the Syria problem puzzle. The main issue that we are inquiring into is the housing problem of the people of Syria, especially those with lower social standing, without a home or a safe haven. Culture, tradition, and climate are crucial factors in designing models for residential architecture. These housing models have to be flexible and, with an optimal scale, offer an exceptional value for adjusting according to individual needs. In this thesis we propose a modular system for family houses and residential apartment buildings. In order to meet different needs and to respond to different site conditions in chosen locations, we present different housing models in various shapes, sizes, and functions. These can be implemented in any neighborhood design, which is presented through an example of building and rebuilding in the old city center.
Keywords: post-war architecture, modular architecture, urban design, urban regeneration, Syria
Published: 25.10.2018; Views: 35; Downloads: 27
.pdf Full text (107,10 MB)

10.
Vpliv socioekonomskih podatkov na prognoze cestnoprometnih tokov
Anja Smirić, 2018, master's thesis/paper

Abstract: V magistrskem delu so predstavljene teoretične osnove planiranja prometa. Eden izmed korakov v procesu planiranja prometa je prometna raziskava. Osnovni pristop k prometni raziskavi je prometni model. S prometnim modelom lahko napovemo stanje cestnoprometnih tokov v prihodnosti. Namen magistrske naloge je bil ugotoviti, ali je metoda faktorjev rasti primerna za napovedovanje cestnoprometnih tokov ter kakšen vpliv imajo socioekonomski podatki na napovedovanje le-teh.
Keywords: planiranje prometa, prometna raziskava, prometni model, napovedovanje
Published: 24.10.2018; Views: 10; Downloads: 2
.pdf Full text (2,85 MB)

Search done in 0.19 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica