SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 5453
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Analysis and simulation of pyramidal horn antenna
Matija Drgestin, 2019, magistrsko delo

Opis: This master's thesis focuses on analysis, calculation, simulation and interpretation of the pyramidal horn antenna results. The content of this thesis will enable future readers to have a detailed insight into the analysis and design of a high-frequency antenna. The aim is to calculate antenna dimensions for the frequency range above 6 GHz, more precisely for the 9 GHz frequency range. During the stage of the antenna simulation and its parameters, it should be noted that the antenna dimensions need to be approximately equal to the optimal values of the pyramidal horn antenna, in order to avoid unnecessary and unwanted losses. With the help of a mathematical model of the antenna, a simulation will be performed in the ANSYS Electromagnetic Suite 18 software. The simulation will generate an antenna model and its parameters. Upon completion of the simulation, the simulated results will be analyzed and presented, which will conclude this master's thesis.
Ključne besede: piramidni lijak, valovod, simulacija, HFSS, frekvenca
Objavljeno: 24.06.2019; Ogledov: 5; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (4,48 MB)

2.
Osnovna plošča za napravo coreprotocol loop test set
Janez Iztok Golob, 2019, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu sta opisana načrtovanje in izdelava osnovne plošče testne naprave za testiranje in diagnosticiranje požarne zanke. Požarni sistem je v osnovi sestavljen iz naprave za javljanje požara – požarne centrale, ene ali več požarnih zank in raznih vhodno-izhodnih enot, ki so potrebne za učinkovito delovanje požarnega sistema. Požarna zanka je vodilo, fizično samo dva vodnika, na katerega so priključeni različni požarni senzorji in ustrezne izhodne enote, ki imajo vsaka svoj unikaten naslov. Cilj naloge je bila izdelava testne naprave, ki se uporablja za testiranje pravilnega delovanja požarne zanke pred priključitvijo na centralo ali za odpravljanje napak med delovanjem. Testna naprava je sestavljena iz mikroprocesorske enote in osnovne plošče. Uporabniški vmesnik na mikroprocesorski enoti omogoča upravljanje preko zaslona na dotik. Podatki ali zahteve se preko serijske povezave prenašajo na osnovno ploščo. Posamezni sklopi na osnovni plošči so narejeni tako, da se generirajo ustrezni napetostni in tokovni nivoji za napajanje zanke, generirajo ustrezni napetostni impulzi za komunikacijo z elementi na zanki in ovrednoti njihov odziv. Poleg tega naprava omogoča različne meritve na zanki, kot so tok in napetosti na zanki, prisotnost kratkega ali zemeljskega stika in dolžino požarne zanke. Celotna naprava je prenosna, zato je na osnovni plošči poskrbljeno za delovanje iz zunanjega napajalnega vira ali iz vgrajenih Li-Ion baterij in za njihovo polnjenje. Za mikroprocesorsko enoto smo uporabili Raspberry Pi3 z ustreznim 7" zaslonom, uporabniški vmesnik je napisan v Pythonu, jedro osnovne plošče pa je ARM mikrokrmilnik STM32F072 podjetja ST. V delu je opisan potek od začetne zamisli do izvedbe posameznih sklopov, izdelave prototipa, testiranja na SIQ in opis testnega postopka za testiranje v redni proizvodnji.
Ključne besede: osnovna plošča, požarna centrala, požarna zanka, mikrokrmilnik, mikroprocesorska enota
Objavljeno: 24.06.2019; Ogledov: 5; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (2,51 MB)

3.
Razvoj in izdelava enostavnega robotskega manipulatorja za strego manjšega rezkalnika CNC
Jure Ledinek, 2019, magistrsko delo

Opis: V zaključnem delu obravnavamo integracijo cenovno dostopnega robotskega manipulatorja v delovni proces. Problem se nanaša na področje industrijske avtomatizacije in robotike. Namen dela je razviti celotno linijo za proizvodnjo drobnih lesenih izdelkov, ki temelji na robotskem manipulatorju. Slednjemu smo razvili prijemalo, ki obdelovanec prime in ga postavi na CNC rezkalnik, kjer se pritrdi s pomočjo pnevmatskega prijemala. Po končani obdelavi manipulator ponovno prime obdelovanec in ga postavi v skladišče za končane izdelke. Za večjo natančnost pri pozicioniranju manipulatorja smo na vrh orodja dodali kamero, celoten proces pa lahko spremljamo preko uporabniškega vmesnika, kjer tudi spreminjamo različne parametre. Ugotovili smo, da je uporabljeni manipulator možno vključiti v delovni proces, vendar pa je precej omejen glede dosega, natančnosti in teže, ki jo lahko prenese.
Ključne besede: Robotika, robotski manipulator, robotska roka, avtomatizacija, CNC stroj, obdelava lesa
Objavljeno: 21.06.2019; Ogledov: 64; Prenosov: 6
.pdf Celotno besedilo (2,37 MB)

4.
Prepoznavanje obraza slavnih oseb v videoposnetkih
Feliks Gorišek, 2019, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo sodi na področje digitalne obdelave slik in videa. Prepoznavanje obrazov je danes prisotno že na skoraj vseh mobilnih napravah višjega cenovnega razreda. Področje prepoznavanja obrazov v video posnetkih pa še v komercialni uporabi ni tako uveljavljeno, zato bomo to področje raziskali. V teoretičnem delu magistrskega dela smo podali teoretične osnove iskanja ključnih točk in določanja ujemanja obrazov. V praktičnem delu magistrskega dela naloge smo definiran teoretični sistem prepoznavanja obrazov implementirali kot storitev prepoznavanja slavnih oseb v video posnetkih. Izvedli smo teste praktične uporabe, podali eksperimentalne rezultate in analizirali uporabno vrednost.
Ključne besede: algoritem SURF, odkrivanje obrazov, prepoznavanje obrazov
Objavljeno: 21.06.2019; Ogledov: 69; Prenosov: 6
.pdf Celotno besedilo (10,37 MB)

5.
Evolucijski algoritmi za učenje agenta umetne inteligence pri igranju splošnih videoiger
Matjaž Vöröš, 2019, magistrsko delo

Opis: Videoigre so elektronske igre, ki z uporabnikovo pomočjo na zaslonu pokažejo vizualno povratno informacijo izbranih potez. Njihov osnovni namen je zabava in krajšanje časa. V zadnjih petih letih se je z mednarodnim tekovanjem inteligentnih agentov za igranje iger (angl. General Video Game AI competition; v nadaljevanju GVGAI) začelo novo poglavje. Tekmovanje GVGAI od udeležencev zahteva stvaritev agenta, ki s pomočjo optimizacijskih algoritmov poskuša doseči najboljši možen rezultat. Ker se nam je tekmovanje GVGAI zdelo zelo zanimivo, smo se odločili ustvariti agenta, ki s pomočjo evolucijskih algoritmov pri igranju videoiger, doseže kar se da dober rezultat. Agenta smo zasnovali po pregledu obstoječih optimizacijskih algoritmov. Za razliko od ostalih agentov, naš agent uporablja diferencialno evolucijo, ki še ni bila prikazana na tekmovanjih GVGAI. Dobljene rezultate primerjamo s pomočjo primerjalnega preizkusa GVGAI, vidimo pa da je naš agent statistično signifikantno boljši od večine, a obstaja prostor za napredek.
Ključne besede: evolucijski algoritem, videoigre, optimizacija, agent, igranje splošnih videoiger
Objavljeno: 21.06.2019; Ogledov: 59; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (11,19 MB)

6.
Kolaborativni roboti v industrijskem okolju
Alen Vuk, 2019, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo opisuje smernice za vgradnjo kolaborativnega robota. Področje kolaborativne robotike je novo področje študija in preiskave mejnih vrednosti še potekajo. V industriji se takšne aplikacije redko pojavijo, saj je to področje še nedorečeno. Trenutna odkritja in smernice so opisane v tehnični specifikaciji ISO/TS 15066:2016. Pomembne informacije iz tehnične specifikacije ISO/TS 15066:2016 so predstavljene v magistrski nalogi. Opisana je nastavitev varnostnih parametrov na robotu FANUC in Universal Robots. Na podlagi informacij tehnične specifikacije je prikazan primer določitve ustrezne sile in hitrosti kolaborativnega robota v kolaborativnem prostoru.
Ključne besede: Standard, tehnična specifikacija, kolaborativna aplikacija, ISO/TS 15066:2016, kolaborativni parametri
Objavljeno: 20.06.2019; Ogledov: 59; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (1,88 MB)

7.
Fleksibilnost robotskih sistemov
Stašo Frlež, 2019, magistrsko delo

Opis: V nalogi so predstavljeni principi zasnove prilagodljivih robotskih sistemov. Opisani so posamezni sektorji, v vsakem pa je podrobneje prikazano, na kaj moramo biti pozorni, če želimo doseči prilagodljivost sistema. Opisani so idejni načini in nekatere izmed možnosti, katerim je med snovanjem nekega sistema smiselno dodati nekoliko večji poudarek. V nalogi je predstavljeno tudi, kako bi lahko tovrstni sistemi vplivali na tovarne prihodnosti in kako takšni sistemi vplivajo na kvaliteto izdelave.
Ključne besede: Fleksibilnost, prilagodljivost, rekonfigurabilnost, robotski sistemi, robotski manipulator
Objavljeno: 20.06.2019; Ogledov: 53; Prenosov: 4
.pdf Celotno besedilo (2,79 MB)

8.
Inteligenten sistem za nadzor industrijskega procesa
Tadej Rojko, 2019, magistrsko delo

Opis: V času med industrijskimi revolucijami se veliko podjetij odloča za naslednji korak v avtomatizaciji proizvodnih procesov na reven povezljivosti, ki ponuja večjo produktivnost, kakovost in fleksibilnost. Ker je ta preskok velikokrat težko predstavljiv, je cilj magistrskega dela na teoretični osnovi in na primerih že utečene prakse pokazati potrebne korake oz. ključne spremembe za doseganje želenih rezultatov v čim krajšem času in ob čim hitrejši povrnitvi vloženih sredstev za izvedbo prestopa v industrijo 4.0 in s tem tovarno prihodnosti.
Ključne besede: varnost, standardizacija, prilagodljivost, MES, ERP, avtomatizacijska piramida
Objavljeno: 20.06.2019; Ogledov: 73; Prenosov: 7
.pdf Celotno besedilo (3,24 MB)

9.
Analiza mobilnih lojalnostnih sistemov in aplikacij
Tomaž Polič, 2019, magistrsko delo

Opis: Cilj magistrskega dela je bil celovit pregled področja mobilnih programov zvestobe tako z vidika uporabnikov kot trgovcev. Predstavili smo nove možnosti, ki jih prinašajo mobilne tehnologije, in identificirali dejavnike, ki vplivajo na uspešnost in pogostost uporabe mobilnih aplikacij zvestobe. Ugotovili smo, katere funkcionalnosti so najpogosteje prisotne v aplikacijah in katere so najbolj pomembne za uporabnike. Raziskali smo vpliv demografskih razlik ter motivacijo različnih generacij za vključenost v programe zvestobe. Opisali smo, kako trgovci zbirajo podatke o uporabnikih, na kakšen način jih uporabljajo za povečanje prodaje in poudarili pomen zasebnosti in varovanja osebnih podatkov. Odgovore na zastavljena raziskovalna vprašanja smo poiskali na osnovi pregleda literature in sinteze rezultatov sorodnih raziskav in strokovnih poročil. Pripravili in izvedli smo svojo anketo med slovenskimi potrošniki ter analizirali obstoječe mobilne rešitve za programe zvestobe vseh večjih trgovcev v Sloveniji.
Ključne besede: lojalnostni sistemi, program zvestobe, informacijski sistemi, mobilne aplikacije, mobilne naprave, trgovina
Objavljeno: 18.06.2019; Ogledov: 81; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (938,39 KB)

10.
Avtomatizacija ogrevalnega sistema s toplim zrakom in pečjo na drva
Rok Črnčec, 2019, diplomsko delo

Opis: Tema diplomskega dela Avtomatizacija ogrevalnega sistema s toplim zrakom in pečjo na drva se na prvi pogled morda ne zdi pomembna, pa vendar je tudi na področju tako preprostega načina ogrevanja, kot je peč na drva oziroma toplozračni kotel na polena, z avtomatizacijo moč doseči večji nadzor, daljinsko vodenje in upravljanje. V svojem diplomskem delu sem prikazal, na kakšen način smo obstoječi toplozračni kotel na polena, ki ogreva zrak neposredno iz prostora, avtomatizirali. Z avtomatizacijo smo dosegli lažje upravljanje peči, čim daljše vzdrževanje temperature peči, prihranek pri času in porabi polen ter daljinsko spremljanje stanja peči. Glavni del diplomskega dela tako opisuje uporabljene komponente, potrebne za izdelavo avtomatizacije peči, električni načrt, program za krmilnik Unitronics Samba, izdelavo elektro omarice, uporabljene senzorje na peči in delovanje avtomatizacije.
Ključne besede: peč, drva, ogrevanje, avtomatizacija
Objavljeno: 18.06.2019; Ogledov: 109; Prenosov: 14
.pdf Celotno besedilo (3,25 MB)

Iskanje izvedeno v 0.54 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici