SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 5424
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Avtomatska posodobitev aplikacij iot na mikrokrmilnikih stm32f7
Marko Jelenko, 2019, magistrsko delo/naloga

Opis: V zaključnem delu smo razvili sistem za avtomatsko posodobitev »Internet of Things« (v nadaljevanju IoT) aplikacij, ki tečejo na mikrokrmilniku stm32f7. Avtomatska posodobitev ni mogoča brez dostopa do svetovnega spleta, zaradi česar smo omenjeno ploščico preko SPI vodila povezali z wifi modulom. Razvili smo knjižnico za komunikacijo in dostop do spletnega strežnika, ki je narejen s pomočjo node js programskega ogrodja. V nadaljevanju je opisana implementacija komunikacije med omenjenima mikrokrmilnikoma, zagonski nalagalnik, ki izvaja posodobitev aplikacije, ter implementacija spletnega strežnika, ki služi za hranjenje posodobitev.
Ključne besede: posodobitev, mikrokrmilnik, stm32f7, IoT, wifi
Objavljeno: 19.04.2019; Ogledov: 54; Prenosov: 5
.pdf Celotno besedilo (1,59 MB)

2.
Protokol Homekit
Dejan Skledar, 2019, magistrsko delo/naloga

Opis: V magistrski nalogi raziščemo področje interneta stvari in vseprisotnega računalništva ter podrobneje opišemo Appleov protokol za upravljanje pametnega doma HomeKit. Opišemo tudi konkurenčna protokola SmartThings in MQTT ter ju primerjamo s HomeKit. Za dokaz o konceptu smo implementirali prototip na računalniku Raspberry Pi z uporabo Homebridgea, odprtokodnega HomeKit strežnika, s katerim smo upravljali luči in žaluzije.
Ključne besede: internet stvari, pametni dom, homekit, avtomatizacija
Objavljeno: 19.04.2019; Ogledov: 56; Prenosov: 4
.pdf Celotno besedilo (3,04 MB)

3.
Jezik Blockly za programiranje krmilnikov PLC
Vito Ferš, 2019, magistrsko delo/naloga

Opis: V magistrskem delu je predstavljen razvoj novega vizualnega jezika s pomočjo ogrodja za izdelavo blokovnih vizualnih jezikov Blockly. Ta jezik se lahko uporablja za namene programiranja krmilnikov PLC v jeziku Structured Text, predstavljeni pa so tudi pripadajoči standardi. Poleg jezika smo razvili še urejevalnik, ki omogoča delo z omenjenim vizualnim programskim jezikom. Urejevalnik omogoča branje in shranjevanje ustvarjenih programov ter tudi izvoz v druge formate zapisa domene. Jezik je predstavljen na praktičnem primeru preprostega zalivalnega sistema.
Ključne besede: Blockly, vizualni programski jezik, krmilniki PLC, programski jezik
Objavljeno: 19.04.2019; Ogledov: 51; Prenosov: 4
.pdf Celotno besedilo (1,32 MB)

4.
Development of asynchronous server interface for actordb in rust
Bruno Leček, 2019, magistrsko delo/naloga

Opis: The digital world of today is full of new programming languages. One of it is Rust, a relatively new programming language implemented by the Mozilla Foundation. It is an open source procedural programming language and it is very popular among programmers because of its practicality and modernity. This thesis covers the theoretical part of the language where Rust, its features and functionality are explained and compared to other programming languages. The topic of the thesis also includes a model for an asynchronous server API for ActorDB and development of server interface.
Ključne besede: Rust, ActorDB, asynchronous server, development
Objavljeno: 19.04.2019; Ogledov: 56; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (1,24 MB)

5.
Tehnike računalniškega vida pri avtomatiziranem snemanju rokometne tekme
Goran Krajnc, 2019, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu smo se ukvarjali s študijem, preizkušanjem in implementiranjem osnovnih postopkov računalniške obdelave slik in računalniškega vida za razvoj avtomatiziranega snemanja rokometnih tekem, odigranih v dvorani. V okviru diplomskega dela smo razvili računalniški algoritem, ki omogoča povsem avtonomno snemanje dogodkov na rokometnem igrišču, ki jih je treba posneti s kamero. Z dvema na strop pritrjenima kamerama smo s pomočjo tehnik računalniške obdelave slik in vida izluščili igralce na igrišču. V nadaljevanju smo analizirali postavitev igralcev in ocenili, v kateri ciljni točki na igrišču se izvaja dogodek, ki ga je treba posneti. V eksperimentalnem delu diplomske naloge smo posneli video dejanske rokometne tekme, s pomočjo katere smo razvijali in testirali naš postopek. Testirali smo na petdesetih slikah, naključno izbranih z video posnetka, pri čemer smo bili pozorni, da je bila ciljna točka pravilno določena. Definirali smo območja, ki bi jih morala zajeti kamera za snemanje videa in jih primerjali z merjenim rezultatom. Rezultati so pokazali, da naša rešitev v 86 % pravilno zazna in posname pomemben dogodek rokometne tekme. Naš sistem je manj uspešen v izjemnih situacijah, kot so, na primer, protinapad ali met žoge na prazen gol. Na osnovi eksperimentalnih rezultatov trdimo, da naša rešitev dosega zadovoljivo uspešnost.
Ključne besede: snemanje rokometne tekme, kamera, sledenje igralcem, računalniška obdelava slik, računalniški vid
Objavljeno: 17.04.2019; Ogledov: 80; Prenosov: 8
.pdf Celotno besedilo (1,56 MB)

6.
Likovna podoba sten sprejemnega prostora Klinike za pediatrijo UKC Maribor
Anja Rošker, 2019, diplomsko delo/naloga

Opis: Barve so pomemben del vizualne komunikacije in nekaj, kar nas obdaja vsak dan in z nami vsakodnevno komunicira. Spodbujajo čustva, ki nas lahko poživijo ali umirijo. Ta oblika neverbalne komunikacije je še posebej pomembna pri otrocih in njihovem razvoju. Včasih le-ta pove več kot beseda sama. Otroka ob preživljanju bolezni spremlja strah, ki se potencira z obiskom pri zdravniku v bolnišnici, v otroku neznanem okolju. V diplomski nalogi smo preučili pojem vizualne komunikacije in otrokovo zaznavanje ter dojemanje na splošno, predvsem pa smo se osredinili na zaznavanje barv in likov, s katerimi smo poživili ter popestrili sprejemni prostor UKC Klinike za pediatrijo in s tem skušali pomiriti ter sprostiti otrokov strah ob obisku.
Ključne besede: likovna podoba, vizualna komunikacija, otroci, zaznavanje, barve
Objavljeno: 15.04.2019; Ogledov: 74; Prenosov: 7
.pdf Celotno besedilo (25,35 MB)

7.
Oblikovanje signaletike na primeru Mladinsko počitniškega doma Frankopan Punat
Alja Rošker, 2019, diplomsko delo/naloga

Opis: V naši diplomski nalogi najbolj omenjamo semiotiko, vedo o znakih. Znaki nas spremljajo na ulicah, na zgradbah, v prometu, bolnišnicah, letališčih in predstavljajo pomemben del pri našem odločanju, ko vstopamo v nepoznano okolje, v katerem se moramo orientirati. V ta namen se oblikujejo sistemi signalizacije, ki nam pomagajo hitreje, kot če bi morali nekoga vprašati za pomoč. Za sistem signalizacije obstaja veliko drugih podobnih pojmov, vsi pa pomensko ustrezajo pojmu signaletika. Preučili smo signaletiko, njene grafične elemente, jih prilagodili za otroke, ter oblikovali čisto nov sistem signaletike za namen letovanja otrok v Punatu, ki ga organizira Rdeči križ Maribor. Sistem signalizacije smo uspešno oblikovali. Projekt bo tudi realiziran.
Ključne besede: vizualna komunikacija, signaletika, sistem signalizacije
Objavljeno: 11.04.2019; Ogledov: 120; Prenosov: 15
.pdf Celotno besedilo (22,09 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

8.
Oblikovanje ilustriranega zemljevida v teoriji in praksi
Mitja Piko, 2019, magistrsko delo/naloga

Opis: Delo opisuje in prikazuje izdelavo ilustriranega zemljevida. V prvem delu raziščemo osnovne konvencije kartografije in načela v grafičnem oblikovanju in ilustraciji, ki so koristna za izdelavo ilustriranega zemljevida. V okviru dela izdelamo ilustriran zemljevid, ki vsebuje več kot 30 avtorskih ilustracij. V drugem delu opišemo in prikažemo izdelavo ilustriranega zemljevida. Teoretični del vključimo v praktični del tako, da pojasnjujemo praktične odločitve z teoretičnim znanjem iz prvega dela naloge. V delu poskušamo prikazati dodatne možnosti, ki nam jih ponuja ilustriran zemljevid in kje nas ta vrsta zemljevidov omejuje.
Ključne besede: ilustrirani zemljevid, ilustracija, grafično oblikovanje, kartografija
Objavljeno: 10.04.2019; Ogledov: 48; Prenosov: 4
.pdf Celotno besedilo (6,00 MB)

9.
Razvoj, projektiranje in proizvodnja stroja za izdelavo novega modela amortizerja
Iztok Reherman, 2019, magistrsko delo/naloga

Opis: V magistrski nalogi je raziskana in opisana proizvodna linija, ki omogoča sestavo amortizerja. Opisane so vse zahteve, ki jih je potrebno upoštevati za izdelavo stroja. V nadaljevanju sledi strojno konstruiranje, inštalacija pnevmatike ter preračun inštalirane moči elektro omare ter opis celotnega krmilja stroja. Proti koncu naloge je definirana še varnost stroja, način upravljanja z njim ter končna proizvodnja stroja.
Ključne besede: avtomatizacija, proizvodna linija, sestava amortizerja
Objavljeno: 09.04.2019; Ogledov: 46; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (3,20 MB)

10.
Nonlinear control of a one-dimensional self-balancing system with an inertia wheel
Marko Boršić, 2019, magistrsko delo

Opis: The master’s thesis describes the development of a one-dimensional self-balancing system with an inertia wheel. The plan was to establish all the theoretical knowledge that was gathered throughout the process of studying at the University and to finish the practical model which has the ability to balance in one dimension. The paper contains a description of constructing the mechanical part of the pendulum, developed in SolidWorks software. It also contains the execution of the mathematical model of the inverted pendulum. The simulation was conducted in Matlab/Simulink software. Based on the results of the simulation, the design of the controller for the EC motor was made. Designed controllers and measured data required for the active balance of the system were implemented on the microcontroller STM32F4. To measure the angle and angle velocity, the gyroscope and accelerometer on the MPU6050 sensor were used. The results of the simulation and of the practical model are presented in this paper.
Ključne besede: modeling, inertia wheel, backstepping, state space, sliding mode
Objavljeno: 29.03.2019; Ogledov: 154; Prenosov: 52
.pdf Celotno besedilo (3,00 MB)

Iskanje izvedeno v 0.37 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici