| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 6979
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Proceedings of the 33rd International Conference on Information Modelling and Knowledge Bases EJC 2023
2023

Opis: The proceedings of the thirty-third conference EJC 2023 combine the experience and knowledge of the experts working and different research fields of Information modelling, Conceptual modelling, Knowledge and information modelling and discovery, Linguistic modelling, Cross-cultural communication and social computing, Environmental modelling and engineering, and Multimedia data modelling and systems.
Ključne besede: conceptual modelling, knowledge modelling, information modelling, linguistic modelling, cross-cultural communication, social computing, environmental modelling, multimedia data modelling
Objavljeno v DKUM: 02.06.2023; Ogledov: 49; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (30,92 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Načrtovanje, izdelava in vodenje invertiranega nihala na linearnem vodilu z vozičkom
Vedran Lugarić, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi smo zasnovali invertno nihalo na linearnem vodilu z vozičkom, ki temelji na industrijski opremi Mitsubishi. Sistem smo implementirali tako na mehanski kot tudi na programski ravni. Predstavili smo mehansko zasnovo sistema skupaj z električno shemo, izdelano v EPLAN-u. Opisali smo tudi programsko rešitev za vodenje servo pogona preko CC-Linka in analogno-digitalnih signalov. Za pokončno stabilizacijo sistema smo uporabili kaskadni PID regulator, ki omogoča prehod iz nihaja v stabilen položaj. Meritve pozicije vozička in nihala smo izvajali preko inkrementalnih dajalnikov, povezanih na hitre vhode PLK. Uporabniški vmesnik omogoča nadzor sistema in spreminjanje parametrov servo krmilnika.
Ključne besede: invertirano nihalo, kaskadni PID regulator, PLK, HMI, servo pogon
Objavljeno v DKUM: 31.05.2023; Ogledov: 47; Prenosov: 8
.pdf Celotno besedilo (9,73 MB)

3.
Adaptivno vodenje nelinearnih procesov v realnem času
Dominik Komes, 2023, magistrsko delo

Opis: Adaptivno vodenje nelinearnih procesov v realnem času je tehnika, ki se uporablja za upravljanje sistemov, ki so nelinearni in se spreminjajo v času. Ta tehnika omogoča, da se procesi prilagajajo spremembam in dinamičnim okoljem ter zagotavljajo stabilnost in učinkovitost. Adaptivno vodenje temelji na spremljanju procesa, uporabi matematičnih modelov in algoritmov za analizo ter prilagajanje parametrov. Ta tehnika se pogosto uporablja v industrijskih aplikacijah, kot so proizvodnja, avtomatizacija in robotika. V magistrskem delu je adaptivno vodenje preizkušeno na laboratorijskem procesu za regulacijo pretoka zraka skozi sistem dveh zaporedno povezanih posod. Proces za regulacijo pretoka zraka je nelinearen, kar omejuje uporabo klasičnih regulacijskih metod, kot je linearni regulator PID. Cilj magistrske naloge je bil doseči učinkovito adaptivno vodenje procesa pretoka zraka in preveriti delovanje adaptivnih algoritmov vodenja v realnem okolju z uporabo PLK. Magistrska naloga zajema teoretsko ozadje adaptivnega vodenja, izvedbo simulacij v okolju Matlab, implementacijo izpeljanih algoritmov na industrijskem krmilniku v programskem okolju TIA Portal in testiranje ter optimizacijo delovanja sistema.
Ključne besede: MRAC, adaptivno vodenje, nelinearni proces
Objavljeno v DKUM: 31.05.2023; Ogledov: 40; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (5,54 MB)

4.
Načrtovanje in izvedba krmilnega sistema rotacijskega invertiranega nihala
Mitja Omerzel, 2023, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo se osredotoča na načrtovanje in izvedbo krmilnega sistema za vodenje rotacijskega invertiranega nihala. Invertirano nihalo je zelo pogost laboratorijski eksperiment, kjer lahko izvajamo in testiramo različne regulacijske algoritme. Za izvedbo krmilnega sistema je bila uporabljena krmilna in programska oprema proizvajalca Mitsubishi. Delo zajema postopke načrtovanja sistema vodenja, izpeljavo matematičnega modela rotacijskega invertiranega nihala ter načrtovanje mehanskih sklopov in električnih povezav. Podrobno je opisana zasnova in izvedba regulacijskih algoritmov. Za potrebe simulacije je še dodatno poudarjena in predstavljena kaskadna PID-PID regulacijska shema. Na podlagi izpeljanega matematičnega modela je izdelan simulacijski model v okolju Matlab – Simulink. Rezultati so predstavljeni v obliki grafikonov, različnih odzivov notranje in zunanje zaprtozančne zanke. Vsi postopki načrtovanja so nazorno slikovno in besedno predstavljeni. Nazorno in pregledno so podane tudi osnovne funkcije in tehnike programiranja ter zagon projekta, s katerim dosežemo ročno hitrostno vodenje servomotorja s servoregulatorjem in PLC krmilnikom. Ustvarjen je HMI vmesnik za prikazovanje osnovnih podatkov, kot so način vodenja, hitrost motorja, položaj motorja in parameteri za detektiranje napak servokrmilnika. Na ekranu sta dodana še indikatorja končnih položajev in tipki za vodenje v hitrostnem režimu. Cilj je bil ustvariti krmilno vezje, ki je namenjeno nadaljnji laboratorijski uporabi. Postopki načrtovanja in izvedbe so podrobno opisani, zato je naloga primerna tudi za začetnike na področju avtomatizacije, saj so vsi postopki hitro in enostavno ponovljivi.
Ključne besede: Simulacija, modeliranje, regulator, rotacijsko invertirano nihalo, Mitsubishi
Objavljeno v DKUM: 31.05.2023; Ogledov: 37; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (6,28 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
6.
Primerjalna analiza orodij za izdelavo 2D animacije na primerih FlipaClip, Krita in Live2D
Jelena Grgić, 2023, diplomsko delo

Opis: Za izdelavo animacije je na trgu že veliko orodij. V diplomskem delu smo se osredotočili na analizo treh brezplačnih orodij za izdelavo 2D animacije in jih med seboj primerjali. Preučili smo njihovo teoretično ozadje ter ga s pridobljenimi ugotovitvami in izkušnjami nadgradili. Orodja smo z vidika uporabnosti primerjali in rezultate primerjav na koncu povzeli ter predstavili objektivne ugotovitve s ciljem olajšanja izbire najprimernejšega brezplačnega orodja za izdelavo 2D animacije.
Ključne besede: animacija, primerjalna analiza, FlipaClip, Krita, Live2D
Objavljeno v DKUM: 29.05.2023; Ogledov: 108; Prenosov: 18
.pdf Celotno besedilo (1,25 MB)

7.
Primerjava programskih ogrodij react native in flutter za razvoj mobilnih aplikacij na primeru izdelave uporabniških vmesnikov
Natalija Paskova, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja ogrodji React Native in Flutter za razvoj uporabniškega vmesnika mobilnih aplikacij. Na samem začetku so predstavljene njune značilnosti ter prednosti in slabosti. V drugem delu je analizirano, katero ogrodje se bolj uporablja med ljudmi v programerskem svetu. Zatem sta razviti dve popolnoma enaki aplikaciji z uporabo dveh ogrodij, ki sta bili izbrani in uporabljeni za primerjavo, da bi bilo ugotovljeno, katero je boljše. Diplomsko delo je zaključeno s predstavitvijo dobljenih rezultatov testiranja obeh aplikacij.
Ključne besede: React Native, Flutter, Firebase, uporabniški vmesnik
Objavljeno v DKUM: 29.05.2023; Ogledov: 118; Prenosov: 32
.pdf Celotno besedilo (2,45 MB)

8.
Vpeljava orodja za spremljanje porazdeljenih telekomunikacijskih sistemov
Aleks Sagadin, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi smo predstavili vpeljavo orodja za spremljanje v obstoječi porazdeljeni telekomunikacijski sistem, ki hrani in obdeluje podatke telefonskih klicev, in ki je v lasti podjetja S&T Iskratel d.o.o. Raziskali smo področje porazdeljenih sistemov v telekomunikacijah, predstavili aplikacijo, v katero bomo vpeljali spremembe in raziskali tehnologije ter orodja, ki smo jih v nadaljevanju uporabili. Predstavili smo tudi kakšni tipi spremljanj na IT področju obstajajo. Za spremljanje sistemov smo naredili primerjavo treh orodij to so Prometheus, InfluxDB in Zabbix. Orodje, ki smo ga uporabili pri vpeljavi za spremljanje, je Prometheus, za pomoč pri sami vizualizaciji podatkov,v pa smo uporabili tudi orodje Grafana. Identificirali smo različne metrike, ki se lahko pri tem orodju uporabljajo za spremljanje, prav tako pa tudi njihovo uporabo. V nadaljevanju pa smo z uporabo orodja izvedli tudi implementacijo v aplikacijo in s tem primerjali rezultate z obstoječo uporabo.
Ključne besede: porazdeljen sistem, spremljanje, metrike, Prometheus, Grafana
Objavljeno v DKUM: 24.05.2023; Ogledov: 67; Prenosov: 16
.pdf Celotno besedilo (2,70 MB)

9.
Razvoj spletne aplikacije za evidenco računalniške opreme
Kevin Pokeržnik, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema opis razvoja spletne aplikacije za Zavarovalno skupino Sava, natančneje za družbo Zavarovalnica Sava, d. d. Aplikacija služi kot eden izmed pripomočkov pri beleženju računalniške opreme podjetja in nudi številne funkcionalnosti.Te vključujejo ustvarjanje datotek za izdajo opreme, iskanje po zgodovini opreme, samodejno izpolnjevanje vnosnih polj, samodejno pošiljanje e-pošte, preverjanje pristnosti preko tehnologije Azure Active Directory itd. Delo zajema tudi analizo, v kateri aplikacijo primerjamo s predhodno.
Ključne besede: Python Flask, spletna aplikacija, Azure Active Directory, MongoDB
Objavljeno v DKUM: 23.05.2023; Ogledov: 147; Prenosov: 29
.pdf Celotno besedilo (2,46 MB)

10.
Animacija faz razvoja različnih vrst požara na objektih
Urška Sušelj, 2023, diplomsko delo

Opis: V današnjem času je animacija naravnih pojavov, kot je ogenj, izjemno priljubljena. Cilj je ustvariti čim bolj realistično animacijo, ki se že skoraj ne razlikuje več od naravnega pojava. To je omogočil razvoj sistema delcev, ki so nepogrešljivi pri animaciji ognja. V diplomski nalogi smo se osredotočili na raziskovanje delovanja ognja, sistema delcev ter znanja iz teorije prenesli v izdelavo animacije ognja in eksplozije na objektu.
Ključne besede: ogenj, sistemi delcev, Blender, animacija ognja, animacija eksplozije
Objavljeno v DKUM: 23.05.2023; Ogledov: 110; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (3,38 MB)

Iskanje izvedeno v 0.56 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici