SLO | ENG

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 4625
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Predelava modelarske stružnice md 65 v računalniško vodeno stružnico
David Zorec, 2017, magistrsko delo/naloga

Opis: V magistrskem delu je predstavljena nadgradnja modelarske stružnice MD 65 v računalniško vodeno (CNC) stružnico. V smiselnem zaporedju so prikazane metode za izbiro in določitev ustreznih komponent za vodenje CNC obdelovalnega sistema. Opisani so postopki konfiguracije pogonskih, vhodno/izhodnih in krmilnih komponent ter postopki za vzpostavitev komunikacije z uporabniškim vmesnikom. Kot uporabniški vmesnik smo uporabili osebni računalnik s programsko opremo MACH3Turn. Na testnih obdelovancih je z uporabo različnih programskih orodij CAD/CAM testiran izdelan obdelovalni sistem.
Ključne besede: stružnica MD 65, predelava, CNC, MACH3Turn, CAD/CAM
Objavljeno: 26.05.2017; Ogledov: 13; Prenosov: 0
.pdf Polno besedilo (8,14 MB)

2.
Konstrukcija vgnezdenih izbočenih lupin
Luka Markuš, 2017, magistrsko delo/naloga

Opis: V magistrskem delu preučimo različne algoritme za konstrukcijo izbočenih lupin. Najprej opravimo pregled algoritmov za konstrukcijo izbočenih lupin, nato pa se osredotočimo na algoritme za konstrukcijo vgnezdenih izbočenih lupin. V praktičnem delu smo za primerjavo implementirali tri različne algoritme, med njimi tudi optimalni algoritem za iskanje vgnezdenih izbočenih lupin.
Ključne besede: izbočene lupine, računalniška geometrija, algoritmi
Objavljeno: 26.05.2017; Ogledov: 14; Prenosov: 0
.pdf Polno besedilo (3,05 MB)

3.
Fraktalno stiskanje slik z zveznimi barvnimi toni
Andrej Zagorc, 2017, magistrsko delo/naloga

Opis: V magistrskem delu predstavimo fraktalno stiskanje slik z zveznimi barvnimi toni, ki spada med izgubne metode stiskanja in omogoča visoko razmerje stiskanja. Slike z zveznimi barvnimi toni vsebujejo samopodobne vzorce. Ideja fraktalnega stiskanja je, da te vzorce učinkovito shrani. Sliko razdelimo na bloke ter s pomočjo delnega iteracijskega sistema (PIFS) poiščemo preslikave med bloki območja in domenskimi bloki. Iskanje preslikav je časovno zelo potratno, zato se metoda v praksi ne uporablja. V nalogi implementiramo in predstavimo adaptivni algoritem, ki delovanje bistveno pohitri.
Ključne besede: stiskanje, slika, fraktal, IFS, izgubna metoda
Objavljeno: 26.05.2017; Ogledov: 12; Prenosov: 0
.pdf Polno besedilo (1,70 MB)

4.
Zaznavanje obrazov v video vsebinah in njihova klasifikacija
Grega Močnik, 2017, magistrsko delo/naloga

Opis: Namen magistrskega dela je razviti sistem, ki zna učinkovito zaznati obraz v video vsebinah. Izdelali smo sistem, ki zazna obraz in ga klasificira za nadaljnjo obravnavo v drugih sistemih. Razložili smo proces zaznave in prepoznave obraza, napisali kratek pregled tehnologij in algoritmov, ki se uporabljajo danes. Predstavili smo princip zaznave obraza v video vsebinah, ki je neodvisen od vira video vsebine. Uporabljeni metodi za zaznavo obrazov sta analiza glavnih komponent in razvrščanje značilk s Haarovimi razvrščevalniki. Pri izvedbi sistema zaznave obrazov v video vsebinah smo uporabili funkcije iz knjižnice OpenCV. Sistem je bil razvit v programskem jeziku Python, saj smo želeli ustvariti sistem, ki je med drugim tudi prenosljiv med platformami. Sistem se je med testiranjem izkazal za učinkovitega, z določenimi izboljšavami pa bo koristna osnova za nadaljnjo procesiranje in prepoznavo obrazov.
Ključne besede: zaznavanje obraza, prepoznava obraza, analiza glavnih komponent, Haarov klasifikator, video
Objavljeno: 25.05.2017; Ogledov: 26; Prenosov: 6
.pdf Polno besedilo (2,32 MB)

5.
Implementacija enostavne rešitve cms
Damjan Lovenjak, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu smo se posvetili implementaciji enostavnega sistema za upravljanje spletnih vsebin. Sistem je izdelan tako, da omogoča vsem uporabnikom upravljanje s spletno vsebino, brez znanja kakršnegakoli programskega jezika. Razvili smo osnovni nabor funkcionalnosti sistema ter poskrbeli za nekaj dodatnih vrednosti. Za implementiran sistem smo prilagodili tudi spletno predlogo, s pomočjo katere smo vzpostavili spletno stran in tako preizkusili celoten nabor funkcionalnosti sistema.
Ključne besede: Sistem za upravljanje spletnih vsebin, PHP, spletna stran, Raspberry Pi, spletna kamera
Objavljeno: 23.05.2017; Ogledov: 64; Prenosov: 9
.pdf Polno besedilo (6,77 MB)

6.
Samonikla prizorišča in množični mediji
Matevž Pucer, 2017, magistrsko delo

Opis: Fenomen samoniklih prizorišč je v Sloveniji še vedno spregledan in njihov pomen marginaliziran. Magistrsko delo obravnava odnos množičnih medijev do samoniklih prizorišč, saj so mediji kot mediatorji med javnostjo in oblastjo tisti, ki pomembno vplivajo tako na javno mnenje kot na odnos institucij do določene problematike. V magistrskem delu raziskujemo medijsko poročanje o samoniklih prizoriščih in karakteristike njihovega odnosa z mediji, na primeru prizorišč v Kopru in Mariboru. Tako smo v osrednjem delu raziskave izvedli kvalitativno analizo medijskih objav o samoniklih prizoriščih v tisku, na televiziji in spletu. Na podlagi fokusne skupine z aktivistkami in aktivisti samoniklih prizorišč in intervjuja s kulturno urednico časopisa Večer smo raziskali faktorje medijske zastopanosti in ključne elemente odnosa med mediji in samoniklimi prizorišči. Raziskava je potrdila majhno medijsko prisotnost samoniklih prizorišč v obravnavanih medijih, predvsem v smislu globljega poročanja o delovanju. Novinarji v svojih prispevkih večinoma ne odražajo razumevanja problematike samoniklih prizorišč. Le ta pa so zaradi neurejene formalne in finančne situacije le delno vključujejo v razne oblike sodelovanja z mediji.
Ključne besede: samonikla prizorišča, množični mediji, kliping, Pekarna, MKSMC, U. P. Inde
Objavljeno: 17.05.2017; Ogledov: 34; Prenosov: 3
.pdf Polno besedilo (1,49 MB)

7.
Analiza vizualnega merchandisinga v podjetju Sony
Jernej Krajnc, 2017, magistrsko delo

Opis: Dobra organizacija vizualnega merchandisinga in merchandisinga na splošno lahko predstavlja ključno konkurenčno prednost v smislu boljše predstavitve izdelkov in zagotavljanja boljše nakupovalne izkušnje. V magistrskem delu analiziramo in ugotavljamo možnosti izboljšanja predstavitve in izpostavitve izdelkov na primeru televizorjev znamke Sony tako, da lažje prepričamo kupca v nakup in samo kvaliteto izdelka.
Ključne besede: merchandising, vizualni merchandising, pospeševanje prodaje, izdelki, potrošniki
Objavljeno: 17.05.2017; Ogledov: 33; Prenosov: 0

8.
Key word analysis of discourses in Slovene speech
Iztok Kosem, Darinka Verdonik, 2012, izvirni znanstveni članek

Opis: One of the aspects of speech that remains under-researched is the internal variety of speech, i. e. the differences and similarities between different types of speech. The paper aims to contribute to filling this gap in research by making a comparison between different discourses of Slovene spontaneous speech, focusing on the use of vocabulary. The key word analysis (Scott 1997), conducted on a million-word corpus of spoken Slovene, was used to identify lexical items and groups of lexical items typical of a particular spoken discourse, or common to different types of spoken discourse. The results indicate that the presence or absence of a particular word class in the key word list can be a good indicator of a type of spoken discourse, or discourses.
Ključne besede: corpus analysis, media discourse, private discourse, official discourse, spoken language, Slovene, key words
Objavljeno: 17.05.2017; Ogledov: 10; Prenosov: 1
.pdf Polno besedilo (142,91 KB)

9.
Implementacija in prvi zagon elektrohidravlične linearne servo osi
Matevž Štefane, 2017, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je opisana sestava elektrohidravličnega linearnega servo sistema, prvi zagon in izvedba vodenja brez povratne zanke. Sistem je zasnovan kot preizkuševališče, s katerim je mogoče preizkušati tudi različne vrste regulacijskih konceptov, ki jih lahko povežemo z industrijskimi aplikacijami, kjer se pojavlja potreba po natančnem in dinamičnem pozicioniranju. Prav tako je na sistemu možno izvajanje različnih trajnostnih testov strojnih elementov. V delu je predstavljena izbira sestavnih delov in njihova vgradnja. Opisane so osnove delovanja krmilnega programa in povezava med krmilnikom in uporabniškim vmesnikom, zajema pa tudi napotke za vzdrževanje sistema. Na koncu so predstavljeni še dinamični odzivi sistema in možnosti za analizo podatkov.
Ključne besede: elektrohidravlika, lienarna servo os, prvi zagon, programsko okolje Twincat3
Objavljeno: 12.05.2017; Ogledov: 38; Prenosov: 13
.pdf Polno besedilo (4,17 MB)

10.
Uncle Tom's cabin in the Slovene language
Darja Mazi Leskovar, 1998, izvirni znanstveni članek

Opis: Harriet Beecher-Stowe's Uncle Tom's Cabin or Negro Life in the Slave States of America (1852) is one of the American books that have been most often translated, issued and reprinted in Slovene. The article will present a few facts about the numerous translations, from the first ones to those sold in today's bookshops.
Ključne besede: American literature, translation, Harriet Beecher-Stowe, Uncle Tom's cabin, slovenski prevodi
Objavljeno: 12.05.2017; Ogledov: 12; Prenosov: 0
.pdf Polno besedilo (360,32 KB)

Iskanje izvedeno v 0.42 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici