SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 33
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
Likovna edukacija in okoljska trajnost
Matjaž Duh, Jerneja Herzog, Tomaž Zupančič, 2016, znanstvena monografija

Opis: Monografija je v slovenskem prostoru eden prvih poskusov celovitejše znanstvene obravnave odnosa med skrbjo za ohranjanje človekovega naravnega okolja zanamcem in likovno umetnostjo. V teoriji je predstavljen odnos med okoljsko trajnostjo na eni in likovno umetnostjo ter edukacijo in poučevanjem umetnosti na drugi strani. Empirične raziskave so izvedene na populaciji predšolskih in šolskih otrok, predšolskih pedagogov in univerzitetnih študentov in raziskujejo implementacije likovnih dejavnosti na predšolskem, osnovnošolskem in srednješolskem nivoju. Ugotovili smo, da je okoljska trajnost dandanes večplastno povezana s sodobno likovno umetnostjo in poučevanjem umetnosti. Ekološke vsebine tvorijo pomemben del vsebin v vrtcih in šolah. Vsebine univerzitetnih pedagoških študijskih programov bi naj vsebovali več tematik, povezanih z okoljsko trajnostjo, kar bi povečalo interes in zavedanje študentov o pomembnosti tega aktualnega problema.
Ključne besede: trajnost, poučevanje umetnosti, sodobna umetnost, šola, vrtec
Objavljeno: 18.01.2017; Ogledov: 941; Prenosov: 43
URL Povezava na celotno besedilo

2.
Med didaktiko slovenskega jezika in poezijo
2017, znanstvena monografija

Opis: Monografija Med didaktiko slovenskega jezika in poezijo je posvečena 80-letnici Jožeta Lipnika, upokojenega profesorja Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru in nekdanjega predstojnika Oddelka za slovanske jezike in književnosti. Šestindvajset domačih in tujih raziskovalcev je napisalo svoje prispevke v slovenščini, poljščini, češčini, makedonščini, hrvaščini, nemščini in angleščini; slovensko pisane razprave imajo slovensko-angleške sinopsise in angleške povzetke, neslovensko pisane razprave pa slovensko-angleške sinopsise in slovenske povzetke. Gre za razprave s področja didaktike jezika in književnosti, jezikoslovja ter literarnih ved – posvečene so Lipnikovemu visokemu življenjskemu jubileju in njegovemu raznovrstnemu znanstveno-raziskovalnemu ter umetniškemu delu (poezija).
Ključne besede: slovenščina, didaktika jezika, didaktika književnosti, življenjski jubileji, biografije, jezikoslovje, literarna zgodovina
Objavljeno: 18.01.2017; Ogledov: 673; Prenosov: 29
URL Povezava na celotno besedilo

3.
24th Conference Corporate Entities at the Market and European Dimensions
2016

Opis: The book is a collection of contributions presented at the 24th traditional conference Corporate Entities at the Market and European Dimensions, which was organized from 19th to 21st May 2016 in Portorož, Slovenija, by Institute for Commercial Law Maribor and Faculty of Law, University of Maribor, and which was co-financed by the European Commission. The added value of this year's conference were international sessions, which brought together internationally reknown experts from Slovenia and abroad in a discussion on certain open questions in the field of cross-border disputes, related to the implementation of Brussels I Regulation (recast). The most controversial and interesting topics, which were discussed at the conference, were prepared and published in conference proceedings, with the intention to enable access to some relevant conclusions to a broader public and hopefully to motivate other expert in this field of research to join in a discussion at future conferences.
Objavljeno: 18.01.2017; Ogledov: 391; Prenosov: 62
URL Povezava na celotno besedilo
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
Klinični priročnik za študente splošne medicine
Matic Mihevc, 2016, delovni zvezek za višje in visoke šole

Opis: Klinični priročnik je namenjen vsem študentom splošne medicine, ki se tako ali drugače srečujejo z bolniki izbranega področja medicine (interna medicina, kirurgija, pediatrija, otorinolaringologija, psihiatrija, oftalmologija, nevrologija, dermatovenerologija, ginekologija, infekcijske bolezni, urgentna medicina, družinska medicina). Veščine kakovostnega jemanja anamneze, izvedbe kliničnega statusa in ostalih kliničnih veščin predstavljenih v knjigi (interpretacija ekg, rentgenskega posnetka prsnega koša, acidobaznega ravnotežja; pisanje recepta, napotnice, delovnega naloga; odvzem arterijske krvi, vstavljenje urinskega katetra pri bolniku, odvzem venske krvi na roki, izvedba rektalnega pregleda), so ključne za uspešno postavitev diagnoze. Klinični priročnik je zasnovan kot opomnik in ni nadomestilo za strokovno literaturo izbranih področij. Študentom služi kot pripomoček k uspešnejšemu in samozavestnejšemu pristopu k bolnikom, hkrati pa študente spodbuja, da svoje znanje utrjujejo, dopolnjujejo in kritično vrednotijo tudi izven njegovega obsega ter se s pomočjo svojih mentorjev usposobijo za pravilno opravljanje postopkov zapisanih v priročniku.
Ključne besede: propedevtika, anamneza, telesni pregled, interna medicina, ekg
Objavljeno: 18.01.2017; Ogledov: 1368; Prenosov: 442
.pdf Celotno besedilo (2,08 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
Varnost v lokalnih skupnostih
2016, zbornik recenziranih znanstvenih prispevkov na domači konferenci

Ključne besede: lokalne skupnosti, varnost, policijsko delo v skupnosti
Objavljeno: 18.01.2017; Ogledov: 637; Prenosov: 65
.pdf Celotno besedilo (3,73 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
Kako podjetna je Slovenija
Miroslav Rebernik, Polona Tominc, Miroslav Glas, Viljem Pšeničny, končno poročilo o rezultatih raziskav

Opis: Monografija na temelju podatkov Globalnega podjetniškega monitorja ugotavlja, da v letu 2002 slovenska družba ni funkcionirala kot podjetniška družba. Ni še dozorelo spoznanje, da je za uspešen razvoj nujno koordinirano sodelovanje države in podjetnikov, saj nihče ne more prisiliti podjetnika, da bo rasel, zaposloval in se razvijal. Vse to lahko izhaja samo iz njegove osebne motivacije, ki je odvisna od pogojev, ki jih ustvarimo v družbi. Zato je temeljni izziv, ki je pred nami, kako vzpostaviti jasno vizijo dolgoročnega razvoja Slovenije kot podjetne družbe ter ustvariti vzpodbudno okolje, da bi se čimveč ljudi uspešno lotevalo podjetništva. Velja temeljno spoznanje, da preko noči ni mogoče radikalno spremeniti podjetniškega potenciala. Občutne spremembe na bolje zahtevajo vztrajnost, dolgoročnejši napor za učinkovitejše delovanje v vrsti vladnih resorjev in v mnogih delih družbe, ki ustvarjajo ali zavirajo nagib k samostojnosti in ustvarjalnosti. Pomembno je, da je vladna politika do podjetništva konsistentna in zato predvidljiva z vidika posameznikov, ki se odločajo za lastno dejavnost. Pri tem morata usklajeno delovati osrednja vlada in lokalne oblasti.
Ključne besede: podjetništvo, Globalni podjetniški monitor, podjetniška politika, podjetna družba
Objavljeno: 18.01.2017; Ogledov: 390; Prenosov: 36
.pdf Celotno besedilo (2,50 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

7.
Global Entrepreneurship Monitor 2002: the Slovenian report
Miroslav Rebernik, Polona Tominc, Miroslav Glas, Viljem Pšeničny, končno poročilo o rezultatih raziskav

Ključne besede: Entrepreneurship, Business demography, Companies, Entrepreneurship ecosystem, Entrepreneurial Activity
Objavljeno: 18.01.2017; Ogledov: 415; Prenosov: 41
.pdf Celotno besedilo (2,50 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

8.
Počasne spremembe podjetniške stvarnosti
Miroslav Rebernik, Polona Tominc, Ksenja Pušnik, znanstvena monografija

Opis: Podjetništvo ima številne obraze, različni raziskovalci ga različno definirajo in ljudje ga običajno tudi zelo različno razumemo in razlagamo. Podjetništvo je proces, ki temelji na posameznikih, ki se odločijo za podjetniško kariero. Na temelju podatkov Globalnega podjetniškega monitorja (GEM) lahko identificiramo posameznike, stare med 18 in 64 let, ki so bodisi pričeli z nekaterimi aktivnostmi, da bi ustanovili podjetja, ali pa podjetje že imajo. Ker je raziskovalni pristop GEM enak za vsa leta, omogoča boljše razumevanje podjetniških sprememb. Tako se v Sloveniji zadnjih pet let, indeks motivacije ves čas izboljšuje: vse več je posameznikov, ki se lotevajo podjetništva zaradi priložnosti. Podjetniki, ki ustanavljajo podjetja zaradi nujnosti, imajo manjše ambicije po rasti in izkazujejo manjšo nagnjenost za zaposlovanje in razvoj kot podjetniki, ki se podjetništva lotijo zaradi priložnosti. Kot dopolnilo tokratna študija izpostavlja pomembno področje podjetniškega procesa in sicer področje financiranja podjemov.
Ključne besede: podjetje, podjetništvo, podjetnik, Slovenija, spremembe, gospodarski razvoj, Globalni podjetniški monitor, financiranje podjemov
Objavljeno: 18.01.2017; Ogledov: 368; Prenosov: 24
URL Povezava na celotno besedilo
Gradivo ima več datotek! Več...

9.
Premalo razvojno usmerjenih podjetij
Miroslav Rebernik, Polona Tominc, Ksenja Pušnik, znanstvena monografija

Opis: Družbeno, ekonomsko in kulturno okolje v posamezni državi pomembno vpliva na to, koliko posameznikov bo zasnovalo podjetje. Vplivajo pa tudi posameznikova motivacija, znanje in veščine, ki so potrebne za podjetništvo. Stopnja podjetniške aktivnosti v Sloveniji je še vedno relativno nizka. Bolj kot na število podjetnikov moramo svojo pozornost usmeriti na njihovo kakovost. Analiza, predstavljena v pričujoči monografiji, kot tudi rezultati raziskav, opravljenih po svetu v sodelujočih GEM državah in drugje v svetu, kažejo, da se mora podjetniška politika spremeniti od »splošne podjetniške politike« v »podjetniško politiko za rast in razvoj«, saj so podjetja, ki želijo rasti in imajo hkrati tudi objektivne možnosti za rast in širjenje tržišča, redka, hkrati pa imajo zahteve in potrebe, ki jih je treba obravnavati hitro, fleksibilno in učinkovito. »Podjetniška politika za rast in razvoj« mora biti, med drugim, izrazito selektivna, hkrati pa tudi proaktivna v iskanju tistih podjetij oziroma posameznikov v okolju, ki imajo tako motivacijo kot objektivne možnosti za rast in razvoj.
Ključne besede: podjetje, podjetništvo, podjetnik, Slovenija, gospodarski razvoj, razvoj, razvoj podjetja, Globalni podjetniški monitor, inovativna naravnanost, podjetniška motivacija
Objavljeno: 18.01.2017; Ogledov: 371; Prenosov: 42
URL Povezava na celotno besedilo
Gradivo ima več datotek! Več...

10.
Slovensko podjetništvo v letu krize
Miroslav Rebernik, Polona Tominc, Ksenja Pušnik, 2010, znanstvena monografija

Opis: V jedru proučevanja največje svetovne raziskave podjetništva Globalni podjetniški monitor (GEM) je posameznik in celotni spekter dejavnikov, ki vplivajo na razmerja med podjetniki, podjetništvom, družbo in njenim razvojem. Podjetja ustvarijo posamezniki, na nagnjenost posameznika k podjetništvu pa vplivajo številni dejavniki v institucionalnem okolju, odnos družbe do podjetništva, kulturne vrednote in podobno. Ti dejavniki so različni glede na stopnjo dosežene ekonomske razvitosti posamezne države. V vsakem izmed tipov gospodarstev je vloga podjetništva drugačna, kar tudi zahteva drugačen odziv ekonomske politike in politike pospeševanja podjetništva. V monografiji smo kar nekaj analiz naredili tako, da smo Slovenijo primerjali s temi tipi gospodarstev, predvsem pa z državami, ki so nam po ekonomski razvitosti ali geografski umeščenosti bliže. Krajše poglavje v monografiji smo posvetili tudi globalnemu podjetniškemu indeksu – GEI indeksu, ki omogoča, da ločeno spremljamo tri ključna področja podjetništva v posamezni državi in jih globalno primerjamo, to so odnos do podjetništva, podjetniška aktivnost in podjetniške aspiracije. Leta 2009 je bilo v raziskovanje prvič vključeno tudi socialno podjetništvo.
Ključne besede: podjetništvo, podjetniki, značilnosti, poslovno okolje, motivacija, socialno podjetništvo, strokovnjaki, uspešnost, aktivnosti, podjetniška aktivnost, Globalni podjetniški indeks, gospodarska kriza, socialno podjetništvo
Objavljeno: 18.01.2017; Ogledov: 411; Prenosov: 54
URL Povezava na celotno besedilo
Gradivo ima več datotek! Več...

Iskanje izvedeno v 0.13 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici