SLO | ENG

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 50
Na začetekNa prejšnjo stran12345Na naslednjo stranNa konec
1.
FILM-INDUCED TOURISM: MOTIVATION OF GAME OF THRONES’ FANS TO VISIT DUBROVNIK
Tilen Štruc, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: Film-induced tourism is a new, complex phenomenon. It connects two major industries: entertainment and tourism, both being on the rise. So far, the correlation between the two has not been subject to extensive research, thus receiving little academic attention. This study describes the field of film-induced tourism, its effects, forms and characteristics. Its focus is set on the motivation of Game of Thrones’ fans to visit Dubrovnik, Croatia, or “King’s Landing” as they know it from the series. The results of this study show that most of the Game of Thrones’ fans would like to visit Dubrovnik. Results further prove that the more fans identify with the characters from Game of Thrones, the stronger the intent to visit Dubrovnik. In terms of motivation, pull factors proved to dominate push factors. However, results confirm that the stronger the identification with the Game of Thrones’ characters, the greater the importance of push factors for visiting Dubrovnik.
Ključne besede: film-induced tourism, tourist motivation, Game of Thrones, Dubrovnik
Objavljeno: 18.10.2017; Ogledov: 15; Prenosov: 1
.pdf Polno besedilo (1,23 MB)

2.
Vino kot turistični potencial občine brežice skozi izročilo in umetnost
Dejan Lipej, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo je razdeljeno na dva dela. Prvi del obsega teoretična izhodišča in pregled literature z obravnavanega področja, v drugem delu je opisana naša raziskava, ki zaobjema tudi analizo izbranih književnih del, povezanih z vinom. V teoretičnem delu smo poiskali, zbrali in navedli informacije, ki so potrebne za uspešno predstavitev in promocijo vina, med drugim tudi zgodovino te pijače, proces nastajanja vina, navedli smo sorte za bela in rdeča vina, opisali smo slovenski vinski posebnosti cviček in kraški teran, opredelili osnovno vinsko terminologijo, opisali značilnosti turizma v Brežicah in navedli v literaturi svetovane kombinacije hrane in vina. V raziskovalnem delu smo preverjali, ali vinarji pri predstavljanju in promociji svojega vina posegajo tudi na umetniška področja. Na koncu smo navedli nekaj literarnih del, za katera menimo, da so primerna za promocijo vina. Ugotovili smo, da turistični ponudniki na izbrani destinaciji v promociji uporabljajo bolj zgodovinske dogodke destinacije kot pa literarna dela. Diplomska naloga bo v veliko pomoč vinarjem, ki bodo želeli promovirati vino tako, da ga bodo povezali z umetnostjo.
Ključne besede: vino, vino in umetnost, vinski turizem, Brežice, promocija
Objavljeno: 18.10.2017; Ogledov: 10; Prenosov: 0
.pdf Polno besedilo (2,01 MB)

3.
Racionalizacija logističnih procesov sindikalnih izletov javnega sektorja
Petra Grujić, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: Predmet raziskave diplomskega dela je bila racionalizacija logističnih procesov sindikalnih izletov javnega sektorja, kjer smo s pomočjo proučene znanstvene in strokovne literature v teoretičnem delu predstavili vlogo sindikalnih izletov v turizmu in najpogostejše logistične procese znotraj le-teh. V empiričnem delu smo raziskavo dopolnili s pomočjo vprašalnikov, ki smo jih razdelili zaposlenim izbranih podjetij javnega sektorja v občini Zagorje ob Savi in s pomočjo strukturiranega intervjuja, s katerim smo pristopili k turističnim agencijam. Glede na vse pridobljene informacije smo lahko odgovorili na zastavljena raziskovalna vprašanja in uresničili cilje. Na osnovi izvedene raziskave ugotavljamo, da se zaposleni podjetij javnega sektorja v večini radi udeležujejo sindikalnih izletov. Najpomembnejši dejavniki njihovega zadovoljstva so družba sodelavcev, izbrana destinacija, program, ki ga vodi komunikativen in iznajdljiv vodnik, s širokim znanjem, je splošno razgledan in fleksibilen. Racionalizacija logističnih procesov je v pripravi in izvedbi programa v turistični destinaciji najpogosteje izpeljana na področju prehrane in prenočitvenih kapacitet.
Ključne besede: sindikalni izleti, logistični procesi, javni sektor, racionalizacija logističnih procesov
Objavljeno: 11.10.2017; Ogledov: 11; Prenosov: 4
.pdf Polno besedilo (895,14 KB)

4.
Percepcija sodelovanja prebivalstva s turisti na primeru otoka Paga
Nikolina Šintić, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: Lokalno prebivalstvo turistične destinacije na različne načine dojema turiste in gradi odnose z njimi. Od sprejemanja in sodelovanja s turisti, pojavi se lahko celo sovraštvo. V teoretičnem delu smo raziskovali in poskušali predstaviti različne avtorje, njihove teorije, modele in raziskave, ki so se ukvarjale z odnosom domačinov do turistov in turizma ter njihovim sodelovanjem s turisti. Cilj naše naloge je bil raziskati naravo odnosov med lokalnim prebivalstvom in turisti oziroma, če se med njimi razvijajo pozitivni odnosi in sodelovanje ter njihovo dojemanje sodelovanja. Zanimalo nas je tudi, kako večje število turistov vpliva na življenje domačinov. Za raziskovanje smo uporabili poglobljene strukturirane intervjuje, ki smo jih izvedli z domačini, zaposlenimi v turizmu, in tudi s tistimi, ki niso zaposleni v turizmu. Rezultati so pokazali, da do sodelovanja med turisti in domačini na Pagu prihaja, ampak v različnih oblikah. To je lahko sodelovanje zaradi finančne koristi ali zaradi emocionalne koristi. Na sodelovanje po mnenju anketiranih vplivajo tudi množični turizem, ekonomska odvisnost od turizma in kulturne podobnosti domačinov s turisti.
Ključne besede: sodelovanje, lokalno prebivalstvo, finančna korist, emocionalna korist, množični turizem
Objavljeno: 11.10.2017; Ogledov: 9; Prenosov: 3
.pdf Polno besedilo (581,62 KB)

5.
Vloga občine pri vzpodbujanju razvoja turizma
Janko Virant, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: Občina lahko na razvoj turizma vpliva na več načinov. Njeno vlogo in načine, kako lahko vpliva na razvoj, pojasnimo s pomočjo analize kodiranja izvedenih intervjujev. Na medsebojno sodelovanje lahko vpliva več dejavnikov, med drugim tudi vpliv turizma na okolje, zaradi česar so še toliko bolj pomembne informacije in njihova dostopnost splošni javnosti. V teoretičnem delu je opredeljeno medsebojno sodelovanje in vloga Občine v turizmu. Poudarek je tudi na medsebojnem sodelovanju in dejavnikih, ki vplivajo na uspešen razvoj turizma na neki destinaciji. V empiričnem delu je predstavljeno raziskovalno okolje Občine Podčetrtek, kako je Občina in medsebojno sodelovanje vplivalo na razvoj turizma v preteklosti. Ugotovili smo, da je Občina »most« med različnimi interesi lokalnega prebivalstva in turističnih akterjev ter dober posrednik med notranjim in zunanjim okoljem, in sicer ravno zaradi njene pravne opredelitve. Občina lahko s svojimi predlogi in pristojnostmi znatno vpliva na vzpodbujanje razvoja turizma.
Ključne besede: Občina, sodelovanje, dejavniki razvoja turizma, Podčetrtek
Objavljeno: 11.10.2017; Ogledov: 15; Prenosov: 6
.pdf Polno besedilo (1,22 MB)

6.
Vključevanje naravnega spomenika Jovsi v turistično ponudbo lokalnega okolja
Barbara Sirk, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomska naloga z naslovom Vključevanje naravnega spomenika Jovsi v turistično ponudbo lokalnega okolja se ukvarja z vprašanjem, kako in na kakšne načine vključiti krajinski park v turistično ponudbo ter s kakšnimi načini pristopiti k problemu slabe promocije. Diplomsko delo natančno predstavi vključevanje naravnega spomenika Jovsi v turistično ponudbo ter išče povezave med cilji in praktičnimi dejstvi, ki smo jih pridobili na terenu s pomočjo intervjuvanja posameznikov ter ključnih institucij. Ugotovitve so predstavljene posamezno, tako s strani posameznikov kot institucij. Nato so predstavljene še skupne ugotovitve v analizi SWOT. Po narejeni analizi tako lahko zaključimo, da ima naravni spomenik Jovsi veliko že obstoječe, kakor tudi potencialne turistične ponudbe, ki jo je mogoče ob učinkoviti ter zadostni promociji uspešno vpeti v turistično ponudbo ter tudi tržiti.
Ključne besede: turistična ponudba, promocija, naravni spomenik, Jovsi
Objavljeno: 05.10.2017; Ogledov: 18; Prenosov: 1
.pdf Polno besedilo (1,57 MB)

7.
Podoba Slovenije kot turistične destinacije in lojalnost na primeru mednarodnih študentov
Sanja Marinković, 2017, magistrsko delo/naloga

Opis: Lojalnost destinaciji v destinacijskem marketingu dobiva vedno večji pomen. Cilj omenjenega marketinga je, da se turisti vračajo na isto destinacijo in jo drugim priporočajo kot turistično destinacijo. Da bi bila lojalnost destinaciji dosežena, je pomembna percepcija destinacije, ki si jo ustvarijo turisti med bivanjem na sami destinaciji. Teoretične raziskave potrjujejo, da podoba destinacija pomembno vpliva na samo lojalnost destinaciji, zato smo si zastavili dve pomembni raziskovalni hipotezi. V raziskavo, ki je potekala od meseca junija do meseca avgusta, je bilo vključenih 290 mednarodnih študentov, ki so v študijskem letu 2016/2017 študirali v Sloveniji. Rezultati so pokazali, da mednarodni študenti visoko ocenjujejo kognitivno in afektivno podobo Slovenije kot turistične destinacije. Poleg ocenjevanja podobe so visoko ocenili tudi lojalnost Sloveniji kot turistični destinaciji. S pomočjo izračuna Pearsonovega koeficienta smo hipotezo, da obstaja povezava med kognitivno podobo in lojalnostjo, potrdili, medtem ko smo drugo hipotezo delno potrdili zaradi šibke povezave med afektivno podobo in lojalnostjo.
Ključne besede: kognitivna podoba, afektivna podoba, lojalnost
Objavljeno: 04.10.2017; Ogledov: 10; Prenosov: 2
.pdf Polno besedilo (377,07 KB)

8.
Motiviranje zaposlenih pri izvajanju velneških storitev v podjetju Terme Čatež
Leo Kolman, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: Velnes je v tesni povezavi z zdravjem. Velneški turizem ponuja širok nabor storitev, ki ohranjajo, krepijo zdravje in dobro počutje gostov. Ker je kakovost izvedenih storitev v veliki meri odvisna od motiviranih izvajalcev storitev, predstavljamo v diplomski nalogi v teoretičnem delu najprej velnes kot zdrav življenjski slog in velneški turizem kot pomembno zvrst turizma, ki v zadnjih letih izjemno hitro raste in se razvija. V nadaljevanju sta predstavljena motivacija in motiviranje zaposlenih v storitvenih dejavnostih. Zaposlene najbolj motivirajo harmonični odnosi v delovnem okolju, zelo, a vendar manj, pa tudi denar. V empiričnem delu se diplomska naloga nanaša na primarno raziskavo o motiviranosti zaposlenih pri izvajanju velneških storitev v Termah Čatež. Po analizi rezultatov in preverjanju postavljenih hipotez je zaključek namenjen oblikovanju predlogov za večjo motiviranost zaposlenih pri izvajanju velneških storitev v Termah Čatež.
Ključne besede: zdravje, velnes, velneški turizem, velneške storitve, motivacija, zaposleni, Terme Čatež
Objavljeno: 04.10.2017; Ogledov: 16; Prenosov: 3
.pdf Polno besedilo (1,26 MB)

9.
Medijska reprezentacija človeške ribice in njena vloga pri oblikovanju turistične podobe Postojnske jame
Larisa Žibert, 2017, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z naslovom Medijska reprezentacija človeške ribice in njena vloga pri oblikovanju turistične podobe Postojnske jame obravnava vplive medijskega poročanja na primeru človeške ribice na eno najpomembnejših slovenskih turističnih atrakcij – Postojnsko jamo. V delu sta predstavljena turistična atrakcija in naravna znamenitost Postojnska jama ter proteus, slovenski fenomen, ki se je leta 2016 znašel v novicah najrazličnejših medijev po svetu. Opisani so načini, na katere se interdisciplinarno področje turizma prepleta z mediji, pri čemer gre za svojevrsten diskurz. Empirični del s pomočjo diskurzivne analize ter analize vsebine raziskuje, na kakšen način so svetovni in domači mediji poročali o človeški ribici in njenem naraščaju. V končni fazi dela je vključeno razmišljanje predsednika uprave Postojnske jame Marjana Batagelja, ki je svoj pogled na fenomen predstavil skozi metodo polstrukturiranega intervjuja.
Ključne besede: turizem, človeška ribica, Postojnska jama, mediji
Objavljeno: 28.09.2017; Ogledov: 230; Prenosov: 4
.pdf Polno besedilo (1,52 MB)

10.
Analiza destinacij, ki so pristopile k zeleni shemi slovenskega turizma
Maja Alif, 2017, diplomsko delo

Opis: Trajnostni oziroma zeleni turizem je v turistični ponudbi, ki je vedno bolj razvita, edina prava pot razvoja, saj ohranja naravno, kulturno in socialno okolje, hkrati pa temelji na ekonomski uspešnosti turističnega poslovanja. Slovenija je zelena dežela, ki je naredila velike korake na področju trajnostnega razvoja, vsako njeno dejavnost pa prežema zelena in trajnostna nota. Ravno zato je Slovenija prva država na svetu, ki je prejela naziv zelene destinacije. Zavedamo se, da je ravno zeleno tisto, kar je naša konkurenčna prednost, in da je trajnostni turizem dejavnik, zaradi katerega smo prepoznavni. Slovenska turistična organizacija je razvila Zeleno shemo slovenskega turizma Slovenia Green z namenom, da pomaga in spodbudi čim več destinacij, da se odločijo za trajnostno delovanje. Destinacije spodbuja, da se usmerijo v zeleno gospodarstvo in razvijajo zelene modele poslovanja.
Ključne besede: trajnostni turizem, zeleni turizem, Zelena shema slovenskega turizma
Objavljeno: 28.09.2017; Ogledov: 28; Prenosov: 11
.pdf Polno besedilo (1,42 MB)

Iskanje izvedeno v 0.08 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici