| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 2335
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Assessing the situation of micro, small, and medium-sized enterprises in the emerging markets of Egypt under COVID-19 implications
Nourhan Ahmed Saad, Sonja Mlaker Kač, Sara El Gazzar, 2023, izvirni znanstveni članek

Opis: Micro, Small, and Medium-sized Enterprises (MSMEs) play a vital role in emerging economies, thus this research aims at assessing the current situation of Egyptian MSMEs under COVID-19 pandemic and identifying the role of Egyptian MSMEs in economic growth and development. This research adopted qualitative design; 24 semi-structured interviews were conducted with different eco-system stakeholders and MSMEs’ managers using content analysis to analyse collected data based on NVivo software. The findings revealed the importance of MSMEs sector in the emerging markets as well as global ones. Additionally, MSMEs play a significant role in enhancing country’s economic growth and development, particularly in GDP, job opportunities, domestic products/services, national income, sub-contractor, and individual/society welfare. Furthermore, the findings identify the main challenges that face Egyptian MSMEs under COVID-19 implications through analysing the four main strategic factors and concluded by policy recommendations that could be implemented by MSMEs’ owners to take full advantage in the Egyptian context and their contribution on country’s economic growth.
Ključne besede: MSMEs sector, COVID-19, economic growth, egyptian context, policy action
Objavljeno v DKUM: 17.07.2024; Ogledov: 28; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (587,68 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Analiza učinka spremembe strategije namenskega skladiščenja TSE : diplomsko delo
Amer Kehonjić, 2024, diplomsko delo

Opis: Notranja logistika in strategija namenskega skladiščenja predstavljata ključno vlogo pri uspešnem delovanju podjetja. Uporaba strategije namenskega skladiščenja lahko doprinese številne prednosti pri poslovanju podjetja, kot sta boljša organiziranost in preglednost blaga. Namen diplomskega dela je analizirati pretočno zmogljivost spremembe lokacije transportno skladiščnih enot (v nadaljevanju: TSE) po uvedbi strategije namenskega skladiščenja v primerjavi z obstoječo strategijo naključnega skladiščenja TSE v izbranem logističnem podjetju. Rezultati logistične analize kažejo pozitivne učinke, saj smo bili učinkovitejši pri komisioniranju delovnega naloga in smo s tem povečali produktivnost dela v izbranem skladišču.
Ključne besede: notranja logistika, transportno skladiščne enote, komisioniranje, skladiščne strategije, namenska strategija skladiščenja, analiza učinkovitosti
Objavljeno v DKUM: 05.07.2024; Ogledov: 43; Prenosov: 6
.pdf Celotno besedilo (3,88 MB)

3.
Uporaba umetne inteligence v procesu upravljanja projektov : diplomsko delo
Robert Mohorko, 2024, diplomsko delo

Opis: Upravljanje projektov omogoča načrtovanje, izvedbo, nadzor in zaključevanje projektov znotraj časovnih, proračunskih in kakovostnih omejitev. Izvaja se v različnih sektorjih, vključno z gradbeništvom, informacijskimi tehnologijami, zdravstvom, izobraževanjem, finančnimi storitvami in drugimi. Digitalna tehnologija, kot so specializirana programska oprema, orodja za sodelovanje v realnem času in umetna inteligenca, igra ključno vlogo pri izboljšanju učinkovitosti in preglednosti upravljanja projektov ter spodbuja boljše sodelovanje. Diplomsko delo se osredotoča na raziskovanje vloge umetne inteligence pri upravljanju projektov ter ocenjuje priložnosti in izzive njene uporabe. V teoretičnem delu so predstavljene osnove upravljanja projektov in umetne inteligence, medtem ko se v empiričnem delu osredotočamo na pregled literature in trendov s področja uporabe umetne inteligence pri projektnem upravljanju. Ugotavljamo, da uporaba umetne inteligence pri projektnem upravljanju izboljšuje hitrost odločanja, omogoča hitrejše in učinkovitejše napovedovanje tveganj in prilagajanje načrta projekta v realnem času.
Ključne besede: umetna inteligenca, proces, upravljanje, projekt
Objavljeno v DKUM: 05.07.2024; Ogledov: 72; Prenosov: 11
.pdf Celotno besedilo (1,59 MB)

4.
Prenova načrta šolskih poti v občini Ljubno : diplomsko delo
Ana Podlesnik, 2024, diplomsko delo

Opis: Pri načrtovanju šolskih poti se osredotočamo na več dejavnikov. Prioriteta je sicer vidik varnosti, naloga šole, občinske skupnosti in staršev je, da otroka pripravimo in mu omogočajo varen vstop v svet prometa. Nadaljujemo z finančnim vidikom, saj je vsem vpletenim v urejanje šolskih poti, v interesu, minimiziranje stroškov. In pa še vidik, na katerem je v zadnjem času čedalje večji poudarek – trajnost. Vsaka osnovna šola mora imeti pripravljen načrt šolskih poti. Osredotočili se bomo na občino Ljubno, kjer bomo pregledali in analizirali trenutno stanje na področju urejanja šolskih poti. Nato bomo podali nekaj možnosti za izboljšave ter možnost uvedbe v okolje.
Ključne besede: občina Ljubno, prevoz osnovnošolskih otrok, prometna varnost, šolske poti
Objavljeno v DKUM: 05.07.2024; Ogledov: 42; Prenosov: 6
.pdf Celotno besedilo (6,93 MB)

5.
Vpliv dolžine nohtov na kazalnike opravljanja aktivnosti pri pripravi in pakiranju pošiljke : magistrsko delo
Lara Sladič, 2024, magistrsko delo

Opis: Namen magistrskega dela je bil ugotoviti, ali dolžina nohtov vpliva na kazalnike opravljanja aktivnosti priprave in pakiranja pošiljk. V raziskavi je sodelovalo 15 udeleženk. Udeleženke so med izvajanjem aktivnosti nosile očala za sledenje pogledu, s pomočjo katerih smo posneli celoten potek eksperimenta. Videoposnetki so nam služili za pridobitev časov izvajanja posameznih aktivnosti. Udeleženke smo razdelili v dve skupini: skupina 1 – udeleženke s kratkimi nohti (od 0 mm do 3 mm, merjeno od blazinice prsta) in skupina 2 – udeleženke z dolgimi nohti (4 mm ali več). Po opravljenem eksperimentu je vsaka udeleženka izpolnila dva vprašalnika. Namen prvega je bil zbrati njihove demografske podatke, namen drugega (NASA TLX) pa določiti indeks obremenitve med izvajanjem aktivnosti. V rezultatih in diskusiji smo primerjali čase za izvedbo posameznih aktivnosti in indekse obremenitev med obema skupinama. Korelacija med obema spremenljivkama je pokazala, da obstaja pozitivna (linearna) povezanost med časom izvajanja aktivnosti in občuteno obremenitvijo. Na podlagi statistične analize vzorca smo ugotovili, da so v sklopu eksperimenta udeleženke s kratkimi nohti porabile manj časa za izvedbo aktivnosti in izrazile nižjo stopnjo obremenjenosti kot udeleženke z dolgimi nohti. Zaradi bistvene omejitve raziskav – majhnega vzorca ugotovitev naloge ne moremo posplošiti na celotno populacijo.
Ključne besede: obremenitev pri izvedbi aktivnosti, dolžina nohtov, kazalniki opravljanja aktivnosti, logistične aktivnosti, študija časa
Objavljeno v DKUM: 05.07.2024; Ogledov: 53; Prenosov: 6
.pdf Celotno besedilo (3,00 MB)

6.
Načrtovanje procesa sušenja in pakiranja v podjetju proizvodnje umetnih mas : magistrsko delo
Urška Škorc, 2024, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljena prenova procesa sušenja in pakiranja v proizvodnji umetnih mas. Trenutni proces je zaradi nepotrebnih korakov in ročnega dela neučinkovit. Predlagamo avtomatizirano rešitev, ki vključuje dva avtonomna mobilna robota (v nadaljevanju: AMR), valjčni transporter, strojno ovijalko in pnevmatski aplikator. Predstavili smo podrobno analizo obstoječa procesa sušenja in pakiranja izdelkov iz umetnih mas, opisali predlagano avtomatizirano rešitev, ocenili njene prednosti in stroške ter predstavili načrt prenove procesa sušenja in pakiranja danih izdelkov. Cilj avtomatizacije je izboljšati natančnost procesa sušenja, zmanjšati izmet materiala, skrajšati časovne izgube in znižati stroške dela. Pričakujemo, da bo avtomatizacija povečala produktivnost, zmanjšala odpadke, izboljšala varnost delavcev in znižala stroške. AMR vozička bosta prevzela oskrbo proizvodnje s pomožnim materialom, prevoz transportno skladiščne enote (v nadaljevanju: TSE) na valjčni transporter in uskladiščenje TSE. Valjčni transporter bo TSE transportiral skozi sušilne prostore, s čimer se bo izločila potreba po ročnem delu. Strojna ovijalka bo omogočila učinkovito avtomatsko pakiranje TSE, medtem ko bo pnevmatski aplikator natančno in zanesljivo etiketiral TSE. Magistrsko delo ponuja vpogled v prenovo proizvodnih procesov v proizvodnji z uporabo sodobnih rešitev avtomatizacije procesov v intralogistiki.
Ključne besede: intralogistika, sušenje in pakiranje izdelkov, načrtovanje tehnološkega procesa, analiza učinkovitosti
Objavljeno v DKUM: 05.07.2024; Ogledov: 62; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (4,28 MB)

7.
Zelene tehnologije in trajnostna logistika v kampih : diplomsko delo
Pavel Fajfar, 2024, diplomsko delo

Opis: Turizem se v zadnjem času pospešeno preusmerja v kampe in njihove kapacitete. Kampi so zaradi tega postali bolj obremenjeni, njihovo število pa narašča. Z obremenjenostjo kampov in naraščanjem njihovega števila se povečujejo tudi potrebe po izvajanju logističnih procesov. S tem prihaja tudi do večjih obremenitev okolja. V zadnjem času sta se besedi »zeleno« in »trajnostno« zelo dobro uveljavili in postali nekakšen sinonim za varovanje okolja. Srečujemo ju na splošno v vsakdanjem življenju kakor tudi v vseh gospodarskih panogah. Ko govorimo o logistiki, se vedno bolj uveljavljajo »zelene tehnologije« in »trajnostna logistika«. Posledično ju najdemo tudi pri delovanju kampov. V diplomskem delu obravnavamo zelene tehnologije in trajnostno logistiko v kampih. Skozi logistični vidik opišemo trajnostni razvoj kampov in zelene tehnologije, ki se uporabljajo v njih, ter vplive delovanja kampov na okolje. V nadaljevanju na podlagi predelane teorije izvedemo statistični pregled kampov in od tega delež »zelenih kampov«. Po zbranih podatkih se ustavimo pri primerjalni analizi, s pomočjo katere bomo prikazali primere dobre prakse, ki so se identificirali pri delovanju kampov. Prikažemo rezultate ankete, ki smo jo z namenom prikaza uporabe zelenih tehnologij in trajnostne logistike izvedli med zaposlenimi v kampih. Na koncu podamo predloge za izboljšave, ki jih lahko uporabimo z namenom izboljšanja »zelenega« stanja pri delovanju kampov.
Ključne besede: zelene tehnologije, trajnostna logistika, vpliv na okolje, kampi
Objavljeno v DKUM: 05.07.2024; Ogledov: 42; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (1,55 MB)

8.
Implementacija sistema za upravljanje skladišča (WMS) v podjetju Big Bang : diplomsko delo
Matevž Vuga, 2024, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili implementacijo sistema za upravljanje skladišč WMS podjetja Trace Solutions v podjetju Big Bang. Opisali smo razvoj in delovanje sistema WMS z vsemi procesi in izzivi, s katerimi smo se soočali pri menjavi obstoječega sistema WMS. Predstavili smo stroške in sredstva, ki so bila potrebna za implementacijo novega sistema WMS. Ker je skupina Big Bang prisotna tudi na Hrvaškem, v Srbiji ter v Bosni in Hercegovini, je eden od ciljev menjave WMS, da bomo lahko rešitev razširili tudi v centralna skladišča v omenjenih državah. V osrednjem delu diplomskega dela smo se osredotočili na procese prevzema, uskladiščenja, priprave in odpreme blaga. Ti procesi se v WMS spreminjajo glede na tip blaga in tehnologije, ki jih je podjetje vpeljalo s prenovo dela v skladišču. V skladišču hranimo blago za več lastnikov, zato je bilo treba temu prilagoditi tudi nadzor in upravljanje z zalogami ter inventuro blaga. V zaključku diplomskega dela smo pregledali še kazalnike uspešnosti, ki jih vodimo v skladišču, in pripravili analizo dela zaposlenih pred in po uspešno opravljeni implementaciji novega sistema za upravljanje skladišč WMS. Število pripravljenih najav za izdajo blaga se je po uvedbi novega sistema WMS dvignilo za 7 %, število postavk pa za 35 %.
Ključne besede: sistem za upravljanje skladišč – WMS, prevzem blaga, komisioniranje, odprema blaga, sistem za načrtovanje virov podjetja – ERP
Objavljeno v DKUM: 05.07.2024; Ogledov: 54; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (3,21 MB)

9.
Simulacija logističnih procesov v novem formatu skladišča embalaže : magistrsko delo
Sašo Tadina, 2024, magistrsko delo

Opis: S simulacijo diskretnih dogodkov smo preverjali delovanje logističnih procesov v novem formatu skladišča. Izbrano podjetje se je namreč odločilo za širitev proizvodnih kapacitet z vpeljavo novih proizvodnih linij. Podjetje se je odločilo, da nove linije umesti na prostore obstoječega visoko regalnega skladišča embalaže. Ta sprememba pomeni reorganizacijo celotne interne logistike v podjetju, zato smo se odločili, da predlagano rešitev pred dejansko implementacijo, preverimo v simulacijskem okolju. Simulirali smo 5 variant, kjer smo spreminjali vhodne parametre ter preverjali uspešnost oskrbovanja proizvodnih linij iz novega formata skladišča embalaže. Simulacija je vključevala različne vidike, kot so kapaciteta skladišč, pretok materialov, transportna sredstva in vpliv sprememb na delovno silo. Kljub prilagoditvam vhodnih spremenljivk v simulaciji, rezultati niso izpolnili pričakovanj podjetja. Časi oskrbe proizvodnih linij z embalažo so presegali sprejemljive meje, kar kaže na potrebo po nadaljnjem raziskovanju alternativnih rešitev in transformaciji celotne interne logistike. Izbran simulacijski pristop nam je omogočil preučitev različnih scenarijev ter zagotovil pomembne informacije o procesih pred njihovo dejansko implementacijo.
Ključne besede: interna logistika, oskrba proizvodnje, simulacija diskretnih dogodkov
Objavljeno v DKUM: 05.07.2024; Ogledov: 42; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (2,50 MB)

10.
A data-driven approach to quantify and measure students’ engagement in synchronous virtual learning environments
Xavier Solé-Beteta, Joan Navarro, Brigita Gajšek, Alessandro Guadagni, Agustín Zaballos, 2022, izvirni znanstveni članek

Opis: In face-to-face learning environments, instructors (sub)consciously measure student engagement to obtain immediate feedback regarding the training they are leading. This constant monitoring process enables instructors to dynamically adapt the training activities according to the perceived student reactions, which aims to keep them engaged in the learning process. However, when shifting from face-to-face to synchronous virtual learning environments (VLEs), assessing to what extent students are engaged to the training process during the lecture has become a challenging and arduous task. Typical indicators such as students’ faces, gestural poses, or even hearing their voice can be easily masked by the intrinsic nature of the virtual domain (e.g., cameras and microphones can be turned off). The purpose of this paper is to propose a methodology and its associated model to measure student engagement in VLEs that can be obtained from the systematic analysis of more than 30 types of digital interactions and events during a synchronous lesson. To validate the feasibility of this approach, a software prototype has been implemented to measure student engagement in two different learning activities in a synchronous learning session: a masterclass and a hands-on session. The obtained results aim to help those instructors who feel that the connection with their students has weakened due to the virtuality of the learning environment.
Ključne besede: student engagement, virtual learning environments, digital interactions
Objavljeno v DKUM: 05.07.2024; Ogledov: 50; Prenosov: 14
.pdf Celotno besedilo (1,59 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

Iskanje izvedeno v 9.25 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici