SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 1812
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Organizacijska klima v preučevanem logističnem podjetju
Sara Kostrevc, 2017, magistrsko delo/naloga

Opis: Na uspešnost podjetij v veliki meri vplivajo zaposleni, zato je zelo pomembno, da so le-ti zadovoljni pri delu, saj so tako veliko bolj učinkoviti. Da pa bodo zaposleni zadovoljni pri delu, morajo imeti podjetja dobro zasnovano organizacijsko klimo. Organizacijsko klimo in zadovoljstvo pri delu smo preučevali v logističnem podjetju, ki je želelo ostati neimenovano. Ker je podjetje veliko in razpršeno po celotni Sloveniji, smo zajeli samo območje Ljubljane, kjer je 550 zaposlenih. V podjetju smo razdelili 80 anketnih vprašalnikov, kar predstavlja 14,55 % zaposlenih in na podlagi 64 vrnjenih, kar predstavlja 11,64 % zaposlenih, analizirali podatke ter tako preučili organizacijsko klimo in zadovoljstvo pri delu. V teoretičnem delu smo opredelili organizacijsko klimo in njene dimenzije ter zadovoljstvo zaposlenih pri delu. Sledi poglavje Metoda, kjer smo opisali uporabljene metode magistrskega dela. V poglavju Analiza in interpretacija smo analizirali rezultate organizacijske klime in zadovoljstva pri delu ter napisali njihove ugotovitve. Prav tako smo preverili tri postavljene teze. Delo smo zaključili s predlogi in priporočili za izboljšanje organizacijske klime in zadovoljstva pri delu.
Ključne besede: organizacijska klima, zadovoljstvo pri delu, dimenzije organizacijske klime
Objavljeno: 04.06.2018; Ogledov: 38; Prenosov: 7
.pdf Celotno besedilo (1,61 MB)

2.
Zrelost projektnega managementa v velikih slovenskih logističnih podjetjih
Igor Grofelnik, 2018, magistrsko delo/naloga

Opis: V današnjem času se organizacije zavedajo, da projektni način dela prinaša številne prednosti. S projektnim načinom dela so namreč organizacije prilagodljivejše ter se lažje in hitreje prilagajajo željam in potrebam potrošnikov. Hkrati pa krepijo in izboljšujejo svoj položaj na trgu. Cilj magistrskega dela je bil raziskati in določiti stopnjo zrelosti projektnega managementa v velikih slovenskih logističnih podjetjih. V teoretičnem delu smo podrobno proučili teorijo s področja projektov, projektnega managementa in izbranih zrelostnih modelov. Osredotočili smo se na dva modela zrelosti projektnega managementa, in sicer »Portfolio, Programme and Project Management Maturity Model (P3M3)« in »Project Management Maturity Model (ProMMM)«. Za namene empirične raziskave smo izdelali vprašalnik, ki je temeljil na izbranih in predstavljenih modelih, ter izvedli spletno anketo v velikih slovenskih logističnih podjetjih. Rezultati raziskave so pokazali, da anketirane organizacije v povprečju dosegajo srednje visoko stopnjo zrelosti projektnega managementa. Izračunana povprečna ocena po modelu P3M3 je namreč organizacije uvrstila v zrelostno raven 3, kar pomeni, da je v anketiranih organizacijah moč zaznati ustrezno opredeljen proces projektnega managementa. Povprečna ocena po modelu ProMMM pa anketirane organizacije v povprečju uvršča v raven »Novice«, kar pomeni, da so projekti v organizacijah sicer prisotni, vendar projektna kultura še ni zaživela v pravem pomenu. Glede na rezultate raziskave lahko trdimo, da se organizacije zavedajo pomena projektnega managementa, vendar pa še vedno obstaja prostor za izboljšave.
Ključne besede: projekt, zrelost, projektni management, model, P3M3, ProMMM
Objavljeno: 04.06.2018; Ogledov: 26; Prenosov: 13
.pdf Celotno besedilo (1008,22 KB)

3.
Vzpostavitev javnega potniškega prometa v Spodnje Savinjski regiji
Klara Gradič, 2017, magistrsko delo/naloga

Opis: Družbeno ekonomske spremembe so hitro odvijajoč se proces. Generira jih potreba po izdelkih, storitvah in delovni sili, kar terja mobilnost ljudi in predmetov. Pri tem se kaj malo zavedamo, da so pod težo neskončnih potreb in želja naše ceste vse bolj obremenjene. Posledica intenzivnega prometa je nezdravo okolje, kar močno vpliva na zdravje ljudi. Tako se je pojavila težnja, da promet peljemo v smeri, ki jo črta ekologija. Raziskovalne naloge smo se lotili v želji dodati drobec k izboljšanju kvalitete okolja Spodnje Savinjske doline, ki nam je dano na up. Prebivalcem smo ponudili anketne vprašalnike in dobili odgovore o njihovih potovalnih navadah. Rezultate smo prepletli z znanjem, pridobljenim s proučevanjem teorije. V veliko pomoč so nam bili obstoječi dokumenti lokalnih skupnosti, ki temeljijo na Celostni prometni strategiji Slovenije. Vse skupaj smo strnili v predlog novih linijskih povezav v regiji in spodbujanja kolesarjenja.
Ključne besede: mobilnost, kvaliteta življenja, celostna prometna strategija, javni prevoz, logistika
Objavljeno: 04.06.2018; Ogledov: 17; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (1,31 MB)

4.
Študija o stroškovnem vidiku smiselnosti ukinitve skladišča v hčerinski družbi ETI Madžarska podjetja ETI d.d.
Katja Plesnik, 2018, magistrsko delo/naloga

Opis: Skladišča podjetjem služijo kot blažilci negotovosti materialnega toka, ki kljub zastojem v proizvodnji in transportu omogočajo pravočasno dostavo blaga končnim odjemalcem. S tem podjetja dvigujejo zadovoljstvo svojih končnih odjemalcev s poslovanjem podjetja in preprečujejo beg h konkurenci. Prav zaradi teh razlogov je odločitev o ukinitvi skladišča strateškega pomena in jo je potrebno podrobno analizirati. V magistrskem delu smo analizirali stroškovni vidik smiselnosti ukinitve skladišča ETI HU, saj le-to podjetju trenutno predstavlja najbolj pereč problem. Raziskave smo se lotili z dvostopenjskim procesom reševanja problema, kjer smo v prvi fazi izdelali simulacijski model poslovanja podjetja s skladiščem ETI HU, v drugi fazi pa smo izdelali simulacijsko-optimizacijski model za neposreden transport blaga grosistom na Madžarskem z novim manjšim optimalno upravljanim skladiščem v matičnem podjetju. Na podlagi razvitih modelov smo nato oblikovali dve stroškovni funkciji, s katerimi smo izračunali celotne stroške poslovanja podjetja, tako v trenutni, kot tudi v simulirani situaciji. Stroškovna funkcija je sestavljena iz treh glavnih kategorij stroškov, in sicer letnih stroškov priprave blaga na odpremo v podjetju, letnih stroškov celotnega transporta in letnih stroškov skladiščenja. Simulacijske modele smo oblikovali v programskem okolju Netlogo, izračune stroškov pa smo zaradi njihove kompleksnosti sprogramirali v programu Matlab. Čeprav smo na stroške gledali skozi izračunana matematična upanja, predvsem pri izračunu stroškov skladiščenja, in je končen rezultat neka groba ocena skupnih stroškov poslovanja podjetja, lahko brez večjih tveganj trdimo, da so dobljeni rezultati dovolj dobri za sprejemanje tako strateško pomembnih odločitev.
Ključne besede: skladišče, transport, simulacijski model, stroškovni vidik, optimalno upravljanje zalog, »Inventory routing« problem, ETI d. d.
Objavljeno: 04.06.2018; Ogledov: 18; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (4,21 MB)

5.
Analiza delovnih procesov v skladišču gotovih izdelkov v podjetju unior
Petra Preložnik, 2017, magistrsko delo/naloga

Opis: Skladiščenje omogoča ustrezno delovanje številnih funkcij, od nabav, do proizvodnje in prodaje, ter s tem zagotavlja nemoteno oskrbo ob planiranem času. Osnovna naloga skladiščenja je vzdrževanje zalog, s tem pa so povezani razmeroma veliki stroški. V zalogah se namreč skriva pomemben del finančnih sredstev. Povečevanje proizvodnje, uvajanje novih proizvodov in širjenje ponudbe zahtevajo vedno večje skladiščne zmogljivosti. V ta namen se gradijo veliki sodobni logistični centri. Ti so opremljeni z najmodernejšo skladiščno opremo, informacijskimi in računalniškimi programi.
Ključne besede: skladiščenje, komisioniranje, pakiranje, predpakiranje
Objavljeno: 04.06.2018; Ogledov: 19; Prenosov: 5
.pdf Celotno besedilo (1,99 MB)

6.
Pomoč pri uvajanju standarda kakovosti iso 9001 v podjetje
Klavdija Gerdovič, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu obravnavamo problem centralizacije, ažurnosti podatkov in dostop do podatkov iz oddaljenih mest pri uvajanju standarda kakovosti ISO 9001 v podjetje Loteks, d. o. o. Za podjetje bomo poiskali rešitev za ta problem, tako, da se bomo najprej seznanili s poslovanjem, ga predstavili in nato izvedli anketiranje zaposlenih, ki nam bo dalo uvid v stanje ter pripomoglo k iskanju rešitve. Današnje poslovanje podjetij zahteva hitre, racionalne rešitve, zato se bomo osredotočili na iskanje programske opreme, ki lahko reši problem centralizacije, ažurnosti podatkov in dostopa do podatkov iz več oddaljenih mest pri uvajanju standarda kakovosti. Podjetju Loteks, d. o. o., je najbolj pomembno zadovoljstvo kupcev, ki je tudi glavni razlog za uvajanje standarda kakovosti.
Ključne besede: Centralizacija podatkov, ažurnost podatkov, dostopanje do podatkov iz oddaljenih mest, zadovoljstvo kupcev
Objavljeno: 04.06.2018; Ogledov: 20; Prenosov: 5
.pdf Celotno besedilo (2,08 MB)

7.
Varnostno kopiranje podatkov v podjetju Pancom d.o.o.
Boštjan Rožič, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: V današnjem hitrem tempu je varnostno kopiranje podatkov izredno pomembno. Običajno se podatkovne datoteke hranijo na eno mesto, kar je zelo nevarno. Računalniške izgube, kraje, naravne nesreče in nenamerno brisanje so samo nekateri načini, zaradi katerih lahko izgubimo podatke. Zato je izredno pomembno, da ima podjetje kakovostno varnostno strategijo. Obstaja veliko varnostnih načinov za varnostno kopiranje podatkov, ki zagotavlja zmanjšano tveganje izgube le-teh. V diplomskem delu smo predstavili pomen varnostnega kopiranja podatkov in podjetju Pancom, d. o. o., predlagali rešitev z uvedbo varnostnega kopiranja podatkov prek mrežnega diska NAS. Za nadaljnji razvoj informacijske tehnologije podjetja je nujna skrb za redno posodabljanje programske opreme in redne strojne nadgradnje. S tem ima podjetje na voljo več programskih funkcij, ki podjetju omogoči nemoteno poslovanje, varno kopiranje podatkov na strežnik, nižje stroške poslovanja ter čas.
Ključne besede: varnostno kopiranje, podatki, mediji za shranjevanje, Windows Server Backup, Microsoft Azure Backup, podjetje Pancom, d. o. o.
Objavljeno: 04.06.2018; Ogledov: 19; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (2,06 MB)

8.
Analiza sistema nagrajevanja v proučevani organizaciji javnega sektorja
Gašper Marc, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: Nagrajevanje je eno izmed ključnih orodij, s katerimi organizacije oblikujejo in dosegajo cilje s pomočjo svojih zaposlenih. Pravica vseh zaposlenih je, da so natančno seznanjeni s sistemom nagrajevanja, ki mora biti jasen in pošten, predvsem pa učinkovit. Predstavili smo sistem nagrajevanja v javnem sektorju ter prikazali razlike pri nagrajevanju med gospodarstvom in negospodarstvom. V analizi sistema nagrajevanja v proučevani organizaciji javnega sektorja smo prišli s pomočjo intervjujev do zaključkov, ki pričajo o tem, da so zaposleni seznanjeni s sistemom nagrajevanje ter da jim je na letnih razgovorih s strani vodje jasno predstavljena ocena delovne uspešnosti in razlogi zanjo. Trditve, ki se nanašajo na izražanje mnenj, predlogov in idej na letnem razgovoru ter trditve, da osebna ocena odraža dejansko delo zaposlenega in da imajo vsi enake možnosti za napredovanje, so pokazale slabše rezultate oziroma s strani anketirancev niso bile enoglasno potrjene..
Ključne besede: nagrajevanje, javni sektor, sistem, letni razgovor, ocena
Objavljeno: 24.05.2018; Ogledov: 43; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (829,20 KB)

9.
Logistika v spreminjajočem družbeno-političnem okolju
Jure Hrvatin, 2018, magistrsko delo/naloga

Opis: Logistika je bila vedno tesno povezana z dogodki v družbeno-političnem okolju. Igrala je izjemno pomembno vlogo pri oblikovanju modernih držav in mednarodne skupnosti, ki so se razvile iz številnih mednarodnih konfliktov. Z obdobjem relativnega globalnega miru po drugi svetovni vojni so vlogo oblikovalca logistike prevzela multinacionalna podjetja in mednarodne organizacije. Logistika je postala nosilec gospodarskega napredka. Današnje mednarodno trgovanje je osredotočeno na globalne trgovske tokove, uspešnost katerih je v večji meri povezana z izboljšavami na področju logistične infrastrukture in logističnih dejavnosti. Prihodnost logistike je tako tesno povezana z aktualnimi družbeno-političnimi temami, ki bodo oblikovale trgovske tokove prihodnosti. V pričujočem delu bomo spoznali razvoj logistične teorije in transportnih sredstev skozi zgodovino družbeno-političnih dogodkov. Analizirali bomo aktualne trgovske tokove in stopnjo razvoja logistike v največjih gospodarstvih na svetu. Na podlagi preteklega razvoja logistike in današnjega stanja večjih gospodarstev in logistike v njih bomo skušali predvideti logistične trende v prihodnosti.
Ključne besede: zgodovina logistike, mednarodna logistika, logistična teorija, mednarodne organizacije, globalni trgovski tokovi
Objavljeno: 24.05.2018; Ogledov: 27; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (1,99 MB)

10.
Reorganizacija skladišča v podjetju a1 slovenija d.d.
Tadej Potrč, 2018, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu smo predstavili problem trenutno neučinkovitega skladiščenja v podjetju A1 Slovenija d.d.. Do neustreznega skladiščenja prihaja zaradi prostorske stiske in neučinkovite porabe časa pri izvajanju skladiščnega procesa. Učinkovito skladiščenje je ključnega pomena za vsako podjetje, saj pri preobremenjenosti skladiščnega prostora, neustrezni tehnologiji ali pri neustrezni organizaciji skladiščenja, lahko prihaja do povišanja stroškov skladiščenja, kar v podjetju predstavlja izgubo pri poslovni uspešnosti. V izbranem podjetju smo napravili analizo obstoječega stanja. S pomočjo internih podatkov in pregleda stanja smo lahko pridobili vpogled na potek dogajanja na področju skladiščenja. Nato smo proces skladiščenja razdelali na 3 ključne faze in izdelali natančen diagram poteka v vseh fazah procesa skladiščenja. S pomočjo kritične analize obstoječega stanja smo izpostavili pomanjkljivosti oz. kritične točke, na podlagi katerih smo lahko podali predloge za nove uvedbe, ki bi izboljšale trenutno stanje. Spoznali smo, da se največ pomanjkljivost zgodi v fazi skladiščnega procesa, zato smo se reorganizacije lotili pri samem vrhu oz. pri pričetku skladiščenja. Nato smo izdelali analizo, ki je prikazala, kako bi reorganizacija učinkovala in kako bi se pokazale izboljšave ter kaj to pomeni za samo podjetje. Na koncu smo podali zaključke in možnosti za nadaljnji razvoj obravnavanega podjetja.
Ključne besede: skladišče, proces skladiščenja, faze procesa skladiščenja, optimalno skladiščenje, reorganizacija skladišča
Objavljeno: 24.05.2018; Ogledov: 38; Prenosov: 10
.pdf Celotno besedilo (1,92 MB)

Iskanje izvedeno v 0.27 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici