| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 26
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Mnenje osnovnošolskih učiteljev o usposobljenosti za sodelovanje s starši
Kristina Šrot, Nataša Rizman Herga, 2013, review article

Abstract: V prispevku predstavljamo rezultate raziskave glede usposobljenosti učiteljev prvega in drugega triletja osnovne šole za sodelovanje s starši. Preverili smo, s kakšnimi težavami se učitelji najpogosteje srečujejo v odnosih s starši, na kakšne načine se z njimi soočajo in kako jih poskušajo obvladovati. Pri tem so nas zanimale razlike glede na delovno dobo učiteljev in šolsko okolje, v katerem poučujejo. Anketirani učitelji menijo, da se za delo s starši v dodiplomskem izobraževanju niso dovolj strokovno usposobili in da jim primanjkuje vrsta kompetenc, ki bi jim sodelovanje s starši olajšale. Glede na rezultate raziskave anketiranih učiteljev – učitelji v srečanjih s starši zaznavajo pripravljenost staršev na konstruktiven pogovor, tudi precenjevanje staršev sposobnosti njihovega otroka, nemoč staršev v pogovorih o njihovih otrocih ter celo elemente agresivnega obnašanja – podajamo smernice, ki bi lahko doprinesle k izboljšanju konkretne situacije. V učeči se družbi postajajo kompetence učiteljev kompleksnejše, kar zahteva njihovo stalno strokovno izpopolnjevanje, izobraževanje ter sledenje sodobnim izobraževalnim in vzgojnim trendom. Obenem pa se zavedamo, da je komunikacija dvosmeren in soodvisen proces, zato moramo ob kompetencah učitelja upoštevati tudi kompetence staršev in njihov doprinos h kakovostnemu sodelovanju in dobri komunikaciji.
Keywords: vzgoja in izobraževanje, kompetence učiteljev, sodelovanje s starši, odnosi, ovire v komunikaciji
Published: 30.12.2015; Views: 1543; Downloads: 162
.pdf Full text (838,00 KB)
This document has many files! More...

2.
3.
4.
Samoevalvacijsko poročilo Univerzitetne knjižnice Maribor : študijsko leto 2011/2012
Dunja Legat, Branka Kerec, Gabrijela Kolbič, Nina Lončar, Vlasta Stavbar, 2013, other monographs and other completed works

Abstract: samoevalvacija visokošolsko knjižničarstvo Univerzitetna knjižnica Maribor
Keywords: Samoevalvacija; Visokošolsko knjižničarstvo; Univerzitetna knjižnica Maribor
Published: 07.08.2015; Views: 1398; Downloads: 48
.pdf Full text (1,43 MB)

5.
6.
7.
Medbibliotečna izposoja - eden od osnovnih elementov sistema znanstvenih informacij
Breda Filo, 1988, professional article

Published: 10.07.2015; Views: 875; Downloads: 26
URL Link to full text

8.
Razvoj ter vplivi evropskih in ameriških univerzitetnih knjižnic
Irena Sapač, 2000, review article

Abstract: Avtorica primerja razvoj univerzitetnih knjižnic v Evropi in Ameriki ter ugotavlja, da so se univerzitetne knjižnice v Združenih državah Amerike tri stoletja razvijale pod vplivom evropskih knjižnic, v zadnjem stoletju pa so se evropske univerzitetne knjižnice razvijale pod vplivom ameriških. Ameriške univerzitetne knjižnice so v obdobjih, ko še ni bilo profesionalnih knjižničarjev, urejali univerzitetni učitelji, ki so se izobraževali na evropskih univerzah. Tako se evropske vzore prenesli tudi v knjižnice. Tudi prve knjige so ameriške univerzitetne knjižnice dobivale iz Evrope. Močan vpliv na razvoj ameriških univerzitetnih knjižnic pa je imel kasneje tudi model Humboldtove univerze. Šele v drugi polovici 19. stoletja, posebno pa v 20. stoletju, so ameriške univerzitetne knjižnice dosegle tako razvojno stopnjo na področju katalogizacije, klasifikacije, kooperacije, organizacije, računalniških mrež, nosilcev informacij, izobraževanja in gradnje knjižničnih stavb, da so njihove načine pričele prevzemati evropske knjižnice.
Keywords: univezitetne knjižnice, razvoj, Evropa, ZDA
Published: 10.07.2015; Views: 833; Downloads: 16
URL Link to full text

9.
Etnologija, etnografija ali narodopisje
Jerneja Ferlež, 2000, review article

Abstract: Avtorica v članku naniza pregled problemov, ki jih imajo etnologi in antropologi v knjižnicah in na kratko predstavi posebnosti etnološke strokovne terminologije ter različne poglede na geslenje s poudarkom na uporabniško usmerjenih geslih. Iste probleme opredeli še na podlagi ankete med etnologi in neetnologi, vprašanj uporabnikov v Univerzitetni knjižnici Maribor in primerjave gesel, ki so jih posamezne knjižnice uporabile za geslenje etnološkega gradiva.
Published: 10.07.2015; Views: 1470; Downloads: 25
URL Link to full text

10.
Search done in 1.94 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica