SLO | ENG

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 2038
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Laična oskrba ran v prvi pomoči
Boris Tomanič, 2018, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: Znanje laikov o oskrbi ran v prvi pomoči je zelo pomembno, saj so običajno ravno oni prvi na kraju nesreče. Včasih so rane tako obsežne oziroma nevarne, da lahko človek, če ni takojšne oskrbe, umre. V diplomskem delu smo predstavili, kako laiki kot prvi prisotni pomagajo drugim in sebi pri oskrbi ran. Z raziskavo smo hoteli ugotoviti, kakšno je znanje ljudi o oskrbi ran. Raziskovalna metodologija: Uporabili smo opisno (deskriptivno) metodo dela in kvantitativno metodo raziskovanja. Podali smo tudi anketni vprašalnik, ki je vseboval 18 vprašanj. Raziskovalni vzorec je zajemal 50 anektiranih od tega 33 moških in 22 žensk. Pridobljene rezultate smo obdelali s pomočjo programa Excel in jih prikazali z grafikoni. Rezultati: Z raziskavo smo ugotovili, da je splošno znanje o ranah ter njeni oskrbi dobro. Laična populacija pozna postopke, kako ukrepati v primerih, ko pride do poškodbe. Rezultati so pokazali tudi to, da bi se v večini udeležili predavanja na temo oskrbe ran. Sklep: Znanje družbe je o prvi pomoči je zelo pomembna veščina saj nikoli ne vemo, kdaj jo bomo potrebovali. Znanje vprašanih je dobro; menimo, da bi se lahko z dodatnimi tečaji oz. predavanji na to temo še izboljšalo.
Ključne besede: Poškodbe kože, populacija, znanje ukrepi, opekline
Objavljeno: 23.02.2018; Ogledov: 7; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (912,31 KB)

2.
Motnje v spolnosti in načrtovanje družine pri multipli sklerozi
Nina Klampfer, 2018, diplomsko delo

Opis: Izhodišča: Multipla skleroza je kronična vnetna bolezen, za katere pogosteje zbolijo ženske kot moški, v starostni meji med 20. in 40. letom starosti. V času, ko šele začnejo živeti, iskati življenjskega partnerja in načrtujejo družino. Sama bolezen neposredno ne vplivana rodnost, ima pa za posledico motnje v spolnosti. Namen diplomskega dela je predstaviti multiplo sklerozo, najpogostejše motnje v spolnosti, ki se pojavijo ob dolgotrajni bolezni ter vpliv bolezni pri načrtovanju družine. Raziskovalne metode: Pri pisanju diplomskega dela je uporabljena deskriptivna metoda dela. V okviru empiričnega dela pa kvantitativna metodologija raziskovanja. Za raziskovalno orodje je bil uporabljen anketni vprašalnik s šestnajstimi vprašanji. V raziskavo smo vključili 87 oseb z multiplo sklerozo med 18. in 50. letom starosti, ki so zboleli za multiplo sklerozo. Rezultati: Rezultati raziskave so pokazali, da ima kar 47 % anketiranih motnje v spolnosti. Pri moških je zaznalo težave 44 % anketiranih, najpogosteje so prisotne motnje erekcije, pri ženskah (56 %) pa se najpogosteje pojavlja odsotnost želje po spolnosti. Večina se o težavah v spolnosti ne pogovarja z nikomer. Pri snovanju družine 13 % anketiranih najbolj skrbi ali bodo otroci podedovali multiplo sklerozo. Diskusija in zaključek: Ker gre za bolezen tisočih obrazov, je pomembno, da se bolniki z multiplo sklerozo pogovarjajo o svojih težavah odkrito, kar pomeni tudi o motnjah v spolnosti in načrtovanju družine. Vsakega posameznika je potrebno obravnavati individualno glede na njegove potrebe, saj bodo le tako s strani zdravstvenih delavcev deležni ustrezne oskrbe in zdravljenja, kar jim bo omogočilo kakovostno življenje.
Ključne besede: multipla skleroza, spolnost, motnje, družina, dedovanje
Objavljeno: 23.02.2018; Ogledov: 4; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (1,48 MB)

3.
Pomen komunikacije z duševno manjrazvitimi osebami
Bojana Kuharič, 2017, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: Duševno manjrazvite osebe imajo pogosto težave zaradi nezmožnosti verbalne komunikacije, zato mora oseba, ki z njimi dela, komunikacijo prilagoditi njihovim zmožnostim in uporabljati t. i. terapevtsko komunikacijo, ki bo spodbujala njihovo rast in samostojnost. Namen raziskave je bil predstaviti komunikacijo med zdravstvenim osebjem in duševno manjrazvitimi osebami ter ugotoviti njeno pomembnost v zdravstveni negi. Raziskovalna metodologija: Pri teoretičnem delu smo uporabili deskriptivno metodo. Raziskavo, ki je temeljila na kvantitativni metodologiji dela, smo izvedli s pomočjo anketnega vprašalnika. Vključenih je bilo 59 zaposlenih v zdravstveni negi in oskrbi v posebno socialnem varstvenem zavodu. Rezultati: Anketiranci se zavedajo, da je komunikacija ključnega pomena pri obravnavi duševno manjrazvitih oseb. Večina uporablja pri delu terapevtsko komunikacijo. Srečujejo se tudi z različnimi ovirami, ki pa jih skušajo omiliti s prijazno besedo, z razumevanjem ipd. K večji kakovosti obravnave duševno manjrazvitih oseb bi po njihovem mnenju pripomoglo več dodatnega izobraževanja in večje število zaposlenih. Diskusija in zaključek: Zaposleni v posebno socialnem varstvenem zavodu se zavedajo pomena terapevtske komunikacije, zato jo tudi v večji meri uporabljajo pri svojem delu. Najpomembnejše je, da se duševno manjrazvitim osebam nudi terapevtska komunikacija, ki vzpostavlja in vzdržuje dobre medsebojne odnose ter tako zagotovi kakovostno zdravstveno oskrbo.
Ključne besede: komunikacija, terapevtska komunikacija, duševna manjrazvitost, medicinska sestra.
Objavljeno: 23.02.2018; Ogledov: 4; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (1,22 MB)

4.
Vplivi strižne napetosti toka krvi na endotelij karotide
Manja Sluga, 2017, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu najprej sistematično predstavimo poznane mehanizme zaznavanja strižne napetosti, njihov vpliv na endotelij karotide in drugih arterij ter vlogo poznanih mehanizmov na produkcijo dušikovega oksida (NO). Ključni mehanosenzorni kompleksi, ki se aktivirajo ob spremembah strižne napetosti in ki sprožajo različne signalne poti v endotelnih celicah, so ionski kanali, receptorji tirozin kinaze, G-proteini, kaveole, adhezijski proteini, citoskelet, glikokaliks in primarne migetalke. Večjo pozornost v nalogi posvetimo tudi opisom mehanosenzornega kompleksa medceličnih stikov, ki mu je v zadnjem času pripisana vedno večja vloga pri mehanotransdukciji strižne napetosti in aktivaciji anti-aterosklerotičnih signalnih poti. V nadaljevanju obravnavamo matematični model, ki kot mehanotransduktorje vključuje ionske kanale, integrine in receptorje, povezane z G-proteini. Model ovrednotimo z namenom ugotavljanja njegove zmožnosti za reprodukcijo relevantnih izmerjenih podatkov produkcije NO. Ugotovitve primerjamo še z drugim modelom, ki upošteva vpliv zgolj dveh mehanoreceptorjev (integrinov in receptorjev, povezanih z G-proteini), toda podrobneje opisuje vplive kompleksa kalcij/kalmodulin (Ca2+/CaM), encima protein kinaza B (Akt) ter stresnega proteina (Hsp90) na aktivnost encima endotelijska sintaza dušikovega oksida (eNOS). Za razliko od prvega modela drugi ne vključuje inhibitornih vplivov encima protein kinaza C (PKC) in nukleotida cikličnega gvanozin monofosfata (cGMP) na aktivnost eNOS in kodacijo signala Ca2+. Modela sta skladna v tem, da v obeh primerih strižna napetost v endotelijski celici sproži produkcijo inozitol trifosfata (IP3), kar vodi do sproščanja Ca2+ iz znotrajceličnih shramb in do kodacije podobnih signalov Ca2+. V obeh modelih je odziv produkcije NO na strižno napetost dvofazen, pri čemer je za pojav druge faze bistvenega pomena signalna pot, ki vključuje encima fosfoinozitid 3-kinazo (PI3K) in Akt. Oba encima imata ključno vlogo pri fosforilaciji encima eNOS, ki je potrebna za dosego njegove največje aktivnosti. Čeprav noben izmed modelov ni povsem popoln, pa vsak izmed njiju omogoča poglobljen in sistematičen vpogled v razumevanje kompleksnih biokemijskih procesov, ki jih lahko sproži strižna napetost v karotidi, in hkratno kvantitativno ovrednotenje pomembnosti posameznih signalnih poti in procesov.
Ključne besede: strižna napetost, endotelij, mehanotransdukcija, mehanosenzorni kompleks, dušikov oksid, matematični model
Objavljeno: 23.02.2018; Ogledov: 4; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (1021,95 KB)

5.
Alergije po piku žuželk pri otrocih
Amar Alijagić, 2017, diplomsko delo

Opis: V svetu prihaja do naraščanja alergijskih bolezni in s tem tudi posledično so v porastu alergije na pike žuželk. Pri osebah, ki niso alergične, piki izzovejo le bolečino in rahlo oteklino, vendar pa pri osebah, ki so alergične na pike žuželk lahko izzovejo zelo resne alergijske reakcije, ki so včasih smrtno nevarne. Z anketnim vprašalnikom smo želeli ugotoviti kakšne reakcije se lahko zgodijo po piku žuželk pri otrocih, kako lahko ukrepamo, ter predstaviti tudi pomembnost zdravljenja s specifično imunoterapijo.
Ključne besede: alergija, piki žuželk, zdravljenje alergije, občutljivost otrok na pike žuželk.
Objavljeno: 23.02.2018; Ogledov: 8; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (1,07 MB)

6.
Kalkulacija stroškov operativnega posega odstranitve vratne medvretenčne ploščice z zatrditvijo
Sebastijan Tišler, 2017, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi smo opravili kalkulacijo stroškov operativnega posega odstranitev vratne medvretenčne ploščice z zatrditvijo in raziskali, kako Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor obvladuje stroške, ki nastanejo pri tem operativnem posegu. V prvem teoretičnem delu smo pregledali in analizirali relevantno literaturo s področja obvladovanja stroškov, proučili smo vrste stroškov in opredelili vlogo stroškovnih mest. V nadaljevanju smo predstavili še kalkulacije stroškov, ki predstavljajo temelj za obvladovanja stroškov organizacije. Sledi predstavitev zdravstvenega varstva in plačevanja zdravstvenih storitev, saj sta ti dve tematiki tesno povezani s predmetom proučevanja. V drugem empiričnem delu smo popisali in izračunali stroške porabljenega medicinsko potrošnega materiala, stroške uporabljenih zdravil in izračunali amortizacijo iz naslova uporabe aparatur potrebnih za izvedbo posega. Dodali smo tudi izračun stroškov dela, to je v našem primeru stroške dela operativnega tima. Raziskali in preučili smo tudi vse ostale stroške, ki nastajajo pri tovrstni oskrbi pacienta. V nadaljevanju smo preučili način kalkulacije stroškov, ki ga uporablja UKC Maribor za tovrstne operativne posege in ga primerjali s predlaganim. V zaključku pa smo se osredotočili še na primerjavo med finančnimi sredstvi, ki jih za poseg nameni zdravstveni ustanovi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in v predlagani kalkulaciji identificiranimi stroški samega operativnega posega in postopkov povezanih z njim.
Ključne besede: stroški v zdravstvu, kalkulacija stroškov, obvladovanje stroškov v zdravstvu, financiranje zdravstva, sistem diagnostičnih skupin (DRG).
Objavljeno: 26.01.2018; Ogledov: 39; Prenosov: 29
.pdf Celotno besedilo (761,94 KB)

7.
Seznanjenost, stališče in odnos zdravstvenih delavcev do povzročiteljev bolnišničnih okužb
Ksenija Širec, 2017, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo opisali problematiko okužb, povezanih z zdravstvom. Opisali smo najpogostejše povzročitelje, njihove poti prenosa, raziskali strokovne smernice za preprečevanje okužb, povezanih z zdravstvom, ki zdravstveno osebje zavezuje k upoštevanju ter poudarili pomen higiene rok. Namen magistrskega dela je bil oceniti seznanjenost, stališče in odnos glede standardnih ukrepov okužb, povezanih z zdravstvom, in z njimi povezanih determinant med zdravstvenimi delavci v socialnovarstvenih ustanovah. Raziskovalna metodologija: V raziskavi je bila uporabljena kvantitativna metodologija. Izvedli smo mnenjsko anketo med zdravstvenimi delavci v dveh socialnovarstvenih ustanovah. Podatke smo zbrali s pomočjo namensko izdelanega vprašalnika. Rezultate ankete smo obdelali s pomočjo računalniških programov Microsoft Office Excel 2010 in IBM SPSS Statistisc 19. Rezultati raziskave: V raziskavi smo potrdili hipotezo, da zdravstveni delavci z višjo izobrazbo bolje poznajo povzročitelje okužb, povezanih z zdravstvom. Prav tako smo potrdilo hipotezo, da delovna doba zdravstvenih delavcev nesignifikantno vpliva na poznavanje povzročiteljev okužb, povezanih z zdravstvom. Ugotovili smo tudi, da imajo zdravstveni delavci pozitivno stališče in odnos do izvajanja smernic za preprečevanja okužb, povezanih z zdravstvom. Sklep: Predvsem v zadnjih letih so bili doseženi pomembni premiki v zavedanju pomena okužb, povezanih z zdravstvom. Zdravstveni delavci imajo dobro znanje, pozitivno stališče in odnos do povzročiteljev okužb, povezanih z zdravstvom. Za zmanjševanje okužb, povezanih z zdravstvom, pa sta pomembna nadzor in nenehno izobraževanje na tem področju.
Ključne besede: okužbe, povezane z zdravstvom, povzročitelji okužb, povezanih z zdravstvom, higiena rok, poti prenosa okužb, povezanih z zdravstvom, smernice, zdravstveni delavci.
Objavljeno: 26.01.2018; Ogledov: 33; Prenosov: 22
.pdf Celotno besedilo (1,10 MB)

8.
Revmatoidni artritis in kajenje
Maja Božič, 2017, diplomsko delo

Opis: Revmatoidni artritis je avtoimunska bolezen,ki povzroči kronično vnetje sklepov in drugih delov telea in je neozdravljiva.Kajenje je pomembni dejavnik tveganja za razvoj t bolezni in lahko poslabša stanje.
Ključne besede: Revmatično obolenje, dejavniki tveganja, zdravljenje, vpliv kajenja, zdravstvena nega revmatičnega pacienta
Objavljeno: 26.01.2018; Ogledov: 53; Prenosov: 29
.pdf Celotno besedilo (937,43 KB)

9.
Is education for using humour in nursing needed?
Jana Bezenšek, Jadranka Stričević, Vida Sruk, 2017, izvirni znanstveni članek

Opis: Introduction: Although there has been considerable discussion regarding the presence of therapeutic aspects of humour in the nurse educational programme and syllabus, little is known about the use of humour in the nurse - patient relationship and the needed topics in the Slovene educational system for nurses. From educational and medical perspectives, humour is anything that evokes laughter and it has been proven that laughter contributes to physical health. A sense of humour in nursing has a conformist, quantitative and productive importance which is manifested through the essential elements of humour: meta-communication sensitivity, personal affection for humour and emotional admissibility. As nurses spend a lot of time with patients, humour adds to the quality of their work as well as to the nurses’ satisfaction with their work with patients. The aim of this paper is to contribute to a better understanding of the significance of humour in nursing both for the employees and for the patients and to discuss humour within the framework of nursing profession in Slovenia. The specific objective of our study is to explore the attitudes of Slovenian nurses towards humour and their actual use of humour during their interaction with patients. Methods: For the purpose of this study, a quantitative research methodology was adopted. A questionnaire was used to collect data on the topic and a set of statistical analyses (frequency distribution method, the χ2 and Spearman rank correlation test) was performed on the data obtained. Results: Our study shows that Slovenian nurses are prone to the use of humour in their work and they welcome it as an integral part of their work with patients. We found that humour also enhances their sense of belonging to the nursing profession and serves as a tool for socialization. Discussion: Humour, employed in nursing can help overcome certain difficulties which nurses face in the workplace as they also try to fulfil some social objectives and get socialized via humour. These psychological-sociological features of humour stand out as cognitive and social benefits of the positive emotions of joy, the use of humour for social communication and their influence on the release of stress and coping, which draws from the ergonomics of humour as social interaction. Therefore, topics of humour in nurse education are required. Limitations: 279 Slovenian nurses with different levels of education participated in the study. Conclusions: Humour should be used by nurses since it is important in their professional interaction with patients. It can be used as a bridge between individuals and can serve as a means of individual's integration into groups, cultures and, consequently, into the society as a whole.
Ključne besede: education, humour, nurses, nursing, patients
Objavljeno: 23.01.2018; Ogledov: 74; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (455,43 KB)

10.
Vpliv različnih probiotikov na rast in preživetje bakterije Escherichia coli v mleku
Dunja Šulc, 2017, magistrsko delo

Opis: Probiotiki so živi mikroorganizmi, ki dokazano pozitivno učinkujejo na zdravje gostitelja, če jih zaužije v zadostnih količinah. Probiotični sevi imajo različne mehanizme delovanja in opravljajo specifične naloge. Na trgu je dostopnih vedno več probiotičnih izdelkov, predvsem v obliki prehranskih dopolnil. Zaradi potrošniške industrije moramo biti pozorni, da za probiotike štejemo zgolj izdelke, ki so analizirani in vsebujejo probiotične seve, katerih učinke potrjujejo klinične raziskave. V magistrskem delu smo preverili vpliv različnih probiotikov na rast in preživetje bakterije Escherichia coli v mleku.
Ključne besede: probiotiki, pozitivni učinki probiotikov, Escherichia coli, klasične gojitvene metode štetja mikroorganizmov, PCR, metoda agar spot.
Objavljeno: 18.01.2018; Ogledov: 87; Prenosov: 23
.pdf Celotno besedilo (1,23 MB)

Iskanje izvedeno v 0.36 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici