SLO | ENG

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 1526
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Celični antiproliferacijski in antioksidativni učinki vode z zmanjšano vsebnostjo devterija
Tjaša Krenker, 2017, magistrsko delo/naloga

Opis: V literaturi obstajajo poročila o ugodnih učinkih vode z zmanjšano vsebnostjo devterija na razvoj rakavih obolenj v in vitro- in kliničnih študijah. V ta namen smo v magistrskem delu preučevali učinke vode z zmanjšano vsebnostjo devterija (40–140 ppm D) v primerjavi z navadno vodo (150 ppm D) na človeških netumorskih celičnih linijah H4 in TLT ter na tumorski liniji Caco-2. Pri tem tem smo zasledovali vplive na proliferacijo celic in na znotrajcelični oksidativni stres. Rezultati so pri celični liniji Caco-2 pokazali statistično značilno zmanjšanje celične proliferacije pri koncentraciji devterija 40 ppm v primerjavi z vsemi ostalimi koncentracijami, pri celičnih linijah H4 in TLT pa statistično značilne razlike ni bilo. Podobno smo ugotovili, da nižje koncentracije devterija povzročajo oksidativni stres v celicah. Za ureditev, grafično predstavitev in statistično analizo razultatov smo uporabili programa Excel in SPSS. Rezultati te naloge so delno v skladu s svetovno literaturo, saj so podobni anti-proliferacijski učinki v naši raziskavi (40 ppm D) doseženi pri spodnji koncentracijski učinkovitostni meji v drugih raziskavah (30–90 ppm D). S tem smo potrdili, da ima voda z zmanjšano koncentracijo devterija vpliv na celične procese.
Ključne besede: voda z zmanjšano vsebnostjo devterija, celice, antiproliferacijski učinki, antioksiativni učinki
Objavljeno: 08.12.2017; Ogledov: 17; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (1,86 MB)

2.
Dopolnitev ponudbe Izobraževalnega centra Piramida Maribor z ekološkimi pekovskimi in slaščičarskimi izdelki
Darko Hercog, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: V zadnjih letih se je pojavil porast zanimanja za ekološke izdelke. Temu je sledil tudi Izobraževalni center Piramida Maribor, v okviru katerega deluje Medpodjetniški izobraževalni center (MIC). Njegov namen je vzpostavitev infrastrukture za izvajanje vseh oblik izobraževanja ter usposabljanja za potrebe živilstva in prehrane. Projekt, v katerega je bil Center vključen, je omogočil, da sta začeli delovati Učna prodajalna in slaščičarna. Poleg osnovne ponudbe kruhov, pekovskega peciva in slaščic smo si v Centru zadali cilj ljudem ponuditi tudi ekološke izdelke. Tako je MIC v redno ponudbo dodal dva ekološka pekovska izdelka in pet ekoloških slaščičarskih izdelkov. Vsi izdelki so iz ekološko pridelanih in certificiranih surovin ter prostorsko in časovno ločeni od priprave neekoloških izdelkov. V diplomskem delu je opisan proces nastanka izdelka od nabave do distribucije. Natančno so torej prikazane recepture in postopki priprave za vsak izdelek, opozorjeno je na spremembe sistema HACCP, opisani so obrazci za spremljanje živil in zapisniki pri izdelavi ter deklaracije. Vse to je omogočilo vključitev izdelkov v ponudbo Učne prodajalne in slaščičarne.
Ključne besede: Izobraževalni center Piramida Maribor – Medpodjetniški izobraževalni center (MIC), ekološka predelava, ekološki pekovski izdelki, ekološki slaščičarski izdelki
Objavljeno: 08.12.2017; Ogledov: 16; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (1,30 MB)

3.
Ocena ekonomike pridelave in predelave na kmetiji – študija primera
Klemen Potnik, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: Z namenom ponovne vzpostavitve kmetijske pridelave na podedovani kmetiji, je bila analizirana ekonomika kmetijske pridelave in predelave. Z razvitim simulacijskim modelom bomo ocenili glavne ekonomske indikatorje za vsako kmetijsko pridelavo po posameznih letih. Kalkulacijski model analizira skupne stroške, skupne prihodke, lastno ceno, koeficient ekonomičnosti in končni finančni rezultat. Z uporabo Cost Benefit analize (CBA) bomo raziskali finančno upravičenost predelave oljnic. Rezultati bodo služili kot vodilo za načrtovanje pridelave, predelave in vzpostavitve poslovanja na analizirani kmetiji, za katero načrtujemo v obdobju naslednjih 5 letih preusmeritev v ekološko kmetovanje. Rezultati kažejo, da je pridelava na analizirani kmetiji ekonomsko upravičena (FR = 10.907,73 €). Izvedena je bila tudi analiza investicije v predelavo oljnic v hladno stiskana olja. Investicija v višini 110.825,23 € se ob predpostavljeni 5,5 % obrestni meri in konstantnem letnem denarnem toku (LDT = 10.366,50 €) povrne v sedemnajstih letih. V tem letu znaša neto sedanja vrednost (NSV = 1.802,73 €).
Ključne besede: ekonomika, ocena investicije, lastna kmetija, predelava
Objavljeno: 28.11.2017; Ogledov: 16; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (1002,88 KB)

4.
Spremljanje vsebnosti polikloriranih bifenolov v živilih z oceno vnosa
Katarina Pučko, 2017, magistrsko delo/naloga

Opis: Poliklorirani bifenili (PCB) spadajo v skupino sintetičnih organoklornih spojin, ki se akumulirajo v okolju. Že desetletja je znano, da poliklorirani bifenili (PCB) preko onesnaženega okolja prehajajo v človeško prehranjevalno verigo. Kopičijo se v maščobnem tkivu in odvisno od količin ter časa izpostavljenosti povzročajo različne zdravstvene zaplete. V magistrskem delu smo pregledali podatke o vsebnosti PCB v določenih živilih na osnovi monitoringa, ki ga je v letih 2012–2014 izvedla Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo ratslin. Analizirana so bila 103 različna živila, ki so jih testirali na prisotnost 18 različnih PCB in vsoto 6 indikatorskih PCB. V 98 % so bili odvzeti vzorci živalskega izvora, kjer se PCB tudi najpogosteje kopičijo. Z osnovno statistično analizo smo opisali porazdelitev vrednosti vsote 6 indikatorskih PCB v posameznih kategorijah živil in jih primerjali z mejnimi vrednostmi UREDBE KOMISIJE (ES) št. 1881/2006 o določitvi mejnih vrednosti nekaterih onesnaževal v živilih. Ugotovili smo, da so bili vsi odvzeti vzorci pod najvišjo dovoljeno mejno vrednostjo. Vnos PCB s hrano smo ocenili na podlagi enostavnega točkovnega modela za vnos kemikalij in za to uporabili povprečne vrednosti vsote šestih indikatorskih PCB v posamezni kategoriji živil ter zaužite količine te kategorije živil pri prebivalcih Slovenije. Za oceno zaužitih količin živil smo uporabili podatke ankete o porabi živil v gospodinjstvih (APG) za leto 2012, ki smo jih pridobili od Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Glede na podatke APG smo izračunali, da največ PCB vnašamo v naš organizem z drugimi živalskimi maščobami in z uživanjem rib, najmanj pa z jetri. Najvišje izmerjena koncentracija iskanih PCB je bila najdena v ribah, najnižja pa v margarini in drugih rastlinskih maščobah.
Ključne besede: PCB, obstojna organska onesnaževala, okolje, vnos v organizem, prehranjevalna veriga
Objavljeno: 27.11.2017; Ogledov: 66; Prenosov: 7
.pdf Celotno besedilo (1,37 MB)

5.
Variations in leaf total protein, phenolic and thiol contents amongst old varieties of mulberry from the Gorizia region
Tina Ugulin, Tamas Bakonyi, Rebeka Lucijana Berčič, Andreja Urbanek Krajnc, 2015, izvirni znanstveni članek

Opis: Preserving the plant genetic resources of genus Morus is insuff­cient but undoubtedly vital for conservation of the world’s germplasm for our successors. This research was focused on old mulberry varieties from the Gorizia region in Slovenia which were assessed for their contents on crucial metabolites (proteins, phenolics and thiols) in leaves regarding their antioxidant and nutraceutical potentials. Total proteins were measured spectrophotometrically by following the procedure of Bradford, the total phenolic contents were determined using the Folin-Ciocalteu method and thiols were established with monobromobimane fluorescent dye. The presented metabolite screening showed that some of the evaluated genotypes had higher concentrations of glutathione and were superior in contents of proteins and phenolics when compared to the results of other authors and could be propagated as highly recommendable feed for silkworms, and other animals.
Ključne besede: feeds, glutathione, Morus, phenols, proteins
Objavljeno: 14.11.2017; Ogledov: 48; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (359,62 KB)

6.
The effect of late autumn cutting of lucerne (Medicago sativa L.) on the growth rhythm of the first cut in the following year
Miran Podvršnik, Anastazija Gselman, 2016, izvirni znanstveni članek

Opis: The field experiment aimed at determination of influence of autumn harvest on rhythm of the growth of lucerne (Medicago sativa L.) and yield quality of the first cut in the following year was carried out in Spodnji Gabernik (258 m above sea level, 46°15′54.94″ N and 15°34′6.05″ E), in the fourth growth year of the lucerne variety ‘Soča’. The experiment was designed as a randomized block in four replications. The individual treatments represented weekly autumn cuttings (1) 24/9/2014, (2) 01/10/2014, (3) 08/10/2014, (4) 15/10/2014 and (5) 22/10/2014. The paper presents data associated with the amount of lucerne dry matter yield (DMY) per treatment compared with the DMY of the first spring cut in the year 2015 (18/05/2015). The growth rhythm of lucerne in each treatment, which took place before the first cut in year 2015, was based on the measurements of the height of the plants. The yield quality was evaluated by NIRS method for determination of crude protein (CP), the net energy of lactation (NEL) and metabolic energy (ME) in dry samples regarding to DMY of each treatment. In autumn 2014, statistically significant higher dry matter yields were obtained in later harvested treatments (5 and 4). Similarly, in spring 2015 the trend of higher crop dry matter yield was observed in treatments harvested later in the autumn of 2014. However, the differences were not significant. Statistically significant differences between treatments were acquired within CPY, NELY and MEY. Before the first mowing, in spring 2015, statistically significant trend of higher plants was also detected in treatments with later cutting in 2014.
Ključne besede: Medicago sativa, cutting regime, growth rhythm, dry matter yield
Objavljeno: 14.11.2017; Ogledov: 47; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (346,98 KB)

7.
The accuracy of the germination rate of seeds based on image processing and artificial neural networks
Uroš Škrubej, Črtomir Rozman, Denis Stajnko, 2015, izvirni znanstveni članek

Opis: This paper describes a computer vision system based on image processing and machine learning techniques which was implemented for automatic assessment of the tomato seed germination rate. The entire system was built using open source applications Image J, Weka and their public Java classes and linked by our specially developed code. After object detection, we applied artificial neural networks (ANN), which was able to correctly classify 95.44% of germinated seeds of tomato (Solanum lycopersicum L.).
Ključne besede: image processing, artificial neural networks, seeds, tomato
Objavljeno: 14.11.2017; Ogledov: 52; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (353,43 KB)

8.
System dynamic models as decision-making tools in agritourism
Tadeja Jere Lazanski, 2016, izvirni znanstveni članek

Opis: Agritourism as a type of niche tourism is a complex and softly defined phaenomenon. The demands for fast and integrated decision regarding agritourism and its interconnections with environment, economy (investments, traffic) and social factors (tourists) is urgent. Many different methodologies and methods master softly structured questions and dilemmas with global and local properties. Here we present methods of systems thinking and system dynamics, which were first brought into force in the educational and training area in the form of different computer simulations and later as tools for decision-making and organisational re-engineering. We develop system dynamics models in order to present accuracy of methodology. These models are essentially simple and can serve only as describers of the activity of basic mutual influences among variables. We will pay the attention to the methodology for parameter model values determination and the so-called mental model. This one is the basis of causal connections among model variables. At the end, we restore a connection between qualitative and quantitative models in frame of system dynamics.
Ključne besede: agritourism, multi-criteria decision-making, modelling, system dynamics
Objavljeno: 14.11.2017; Ogledov: 15; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (525,84 KB)

9.
Sweet maize growth and yield response to organic and mineral fertilizers, N rates and soil water regimes
Franc Bavec, Martina Bavec, Silva Grobelnik Mlakar, Milojka Fekonja, 2015, izvirni znanstveni članek

Opis: Sweet maize is an underutilized vegetable in European temperate areas, and its consumption is increasing. For better understanding of cultivation practices, this pot experiment aimed to determine the eff­ects of diff­erent water regimes and nitrogen (N) rates calculated from N target values. N rates of 0 (control), 0.6 and 2 g N pot$^{-1}$ were applied as organic by-products pumpkin cake and pig manure digestate, and mineral fertilizers CAN 27 and ENTEC®26. Treatments of water supply were based on measured soil matric potentials of 2.8 pF (drought stress), 2.6 pF (optimal water) and 2.4 pF (overwatered). In comparison to mineral fertilizers, pumpkin cake proved to be equal in eff­ectiveness in plant height (155.8 cm), cob (85.8 g), green (124.9 g) and leaf mass per plant (44.2 g), or even better in root (72.3 g) and broom mass per plant (3.0 g). Yield parameters, cob mass (70.1 g), its length (6.3 cm) and diameter (2.0 cm), as well as the residual mineral N (59 mg N kg$^{-1}$) significantly increased at the highest N rate. Significantly lower values of the evaluated morphological parameters and photosynthetic rates (at brooming and harvesting) were associated with drought stress. The matric tension of 2.6 pF was established as an appropriate water regime for sweet maize growth.
Ključne besede: Zea mays L. saccharata Sturt., nitrogen, fertilizers, soil water potential, growth conditions
Objavljeno: 14.11.2017; Ogledov: 18; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (257,82 KB)

10.
Perspectives of Christmas rose (Helleborus niger L.) genetic improvement
Andrej Šušek, 2016, izvirni znanstveni članek

Opis: The Christmas rose is becoming a very important ornamental plant on the market. It is relatively new to intensive production technologies. The number of genetically-improved varieties on the market is limited, and many of the old cultivars are no longer available because of slow and economically unfeasible vegetative propagation. In the future, its genetic improvement will probably become inevitable. New cultivars will have to satisfy the specific requirements of the market and producers as well as strict environmental policy. In order to obtain new cultivars it will be necessary to evaluate the existing germplasm and apply an adequate genetic breeding approach. There are seven main possibilities of creating new varieties: the use of natural variation associated with seed germination, population approach based on recurrent selection, individual selection based on specific genetic combinations, the creation of inbred lines and the formation of hybrids, interspecific hybridisation, mutagenesis and genetic engineering. Molecular markers can be very helpful during the breeding process. They can be used in order to study genetic relationships amongst populations, ecotypes, varieties, and hybrids.
Ključne besede: Christmas rose, Helleborus niger, cultivars, breeding perspectives
Objavljeno: 14.11.2017; Ogledov: 21; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (468,79 KB)

Iskanje izvedeno v 0.24 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici