SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 1625
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Finančna analiza investicije v hladilnico s kontrolirano atmosfero
Gašper Žerjal, 2018, master's thesis/paper

Abstract: Na svetovni ravni se je od leta 1990 pridelava ameriških borovnic (Vaccinum corymbosum L.) povečala za štirikrat. V Sloveniji je trenutno posajenih nekaj deset hektarjev nasadov ameriških borovnic. Največ na Ljubljanskem barju, kjer se pridelava kljub ugodnim razmeram in povpraševanju ni zelo razširila. Zaradi kratke sezone obiranja in presežkov na trgu v poletnih mesecih se lahko v hladilnici s kontrolirano atmosfero podaljša obstojnost plodov ter izven sezone potencialno dosega višje prodajne cene. V magistrskem delu je s pomočjo razvitega simulacijskega modela ocenjena ekonomika 10 ha velikega nasada ameriških borovnic in investicija v hladilnico s kontrolirano atmosfero po metodi neto sedanje vrednosti (NSV). Zaradi spremenljivih razmer na trgu in nihanja letnih pridelkov so analizirani trije scenariji, v katerih sta ključni spremenljivki predvidena prodajna cena za kilogram ameriških borovnic in hektarski pridelek. Pridelava je s finančnega vidika v vseh analiziranih scenarijih upravičena. Za prvi scenarij je ocenjen najvišji koeficient ekonomičnosti (KE = 1,23), najnižji ocenjeni KE je v primeru tretjega scenarija (1,02). Ocenjena NSV znaša po desetih letih ob 4% diskontni stopnji pri prvem scenariju 408.027 €, pri drugem scenariju -175.027 € in pri tretjem scenariju 163.447 €. Rezultati so pokazali, da se investicija povrne v predpostavljenem času samo v primeru prvega in tretjega scenarija.
Keywords: investicija, ekonomika, kalkulacije, ameriške borovnice, hladilnica
Published: 19.11.2018; Views: 34; Downloads: 3
.pdf Full text (740,72 KB)

2.
Učinkovitost različnih terminov in višin košenje na rast in razvoj pelinolistne ambrozije (ambrosia artemisiifolia l.)
Blažka Šutar, 2018, bachelor thesis/paper

Abstract: Namen raziskave je bil preučiti, kakšen je optimalen čas košnje ambrozije ter višina odkosa, da bi preprečili širjenje ambrozije na druge lokacije in njene škodljive vplive na zdravje ljudi. V ta namen smo izvedli lončni poskus z več dejavniki. Prvi dejavnik je bil višina mesta odkosa od tal (4 ali 8 cm od tal), drugi višina rastlin ambrozije, ko se izvede prvi odkos, in termin, ko se odkos ponovi (5 ali 10 tednov). Ambrozija je tekmovala s trpežno ljuljko (Lolium perenne L.), kanadsko hudoletnico (Conyza canadensis L.) in belo metliko (Chenopodium album L.). Rez s škarjami je bila simulacija košnje. Na koncu rastne dobe smo odstranili nadzemni del rastlin ambrozije in izvedli ocene števila semen, ki so jih oblikovale rastline,ter mase nadzemnega dela. Rezultati kažejo, da ima tekmovanje ambrozije z drugimi pleveli značilen vpliv na razvoj. Priporočljiva je čim kasnejša košnja, da zmanjšamo višino rastlin in število oblikovanih semen do konca rastne sezone. Rastline, ki so bile ponovno obrezane po 10 tednih, do polovice oktobra ne nadoknadijo velike nadzemne mase. Zaključujemo, da nižja točka reza (4 cm) spodbuja rast pri tekmovanju ambrozije v monokulturi, obratno pa višja rez (8 cm) spodbuja rast pri tekmovanju ambrozije z drugim plevelom. Regeneracija rastlin do konca rastne sezone je težja po poznejši rezi. Poskus kaže, da je z dvema fenološko natančno prilagojenima košnjama možno skoraj 100 % preprečiti cvetenje in oblikovaje semen ambrozije.
Keywords: Ambrosia artemisiifolia /zatiranje / košnja / cvetenje / tvorba semena
Published: 26.10.2018; Views: 25; Downloads: 6
.pdf Full text (1,12 MB)

3.
Poznavanje alternativnih načinov prehranjevanja med študenti
Anja Murg, 2018, master's thesis/paper

Abstract: V magistrskem delu smo ugotavljali odnos študentov do prehrane, zlasti do alternativnih načinov prehranjevanja ter njihove prehranjevalne navade. Ugotavljali smo tudi povezanost med načinom prehranjevanja in pomanjkanjem železa ali kalcija ter kroničnimi boleznimi. Raziskovalni del je zajemal predstavitev rezultatov, ki so bili pridobljeni s pomočjo anketnega vprašalnika, ki ga je izpolnilo 200 študentov štirih različnih fakultet Univerze v Mariboru in 50 študentov Višje strokovne šole za lesarstvo Maribor. Med vsemi sodelujočimi študenti je bilo 233 vsejedcev. Raziskava je glede na priporočila uravnotežene prehrane pokazala, da 27 % študentov poje premalo sadja in zelenjave, 52,4 % poje premalo rib, preveč mesa ter mesnih izdelkov zaužije 61,2 % študentov in po nezdravih prigrizkih poseže 45,6 %. Ugotovili smo, da način prehranjevanja ne vpliva na pojav kroničnih bolezni, obstaja pa povezanost med načinom prehranjevanja in pomanjkanjem železa ali kalcija, kjer imajo težave s pomanjkanjem tisti, ki posegajo po alternativnih načinih. Preverjali smo tudi stopnjo strinjanja s trditvami glede naklonjenosti alternativnim načinom prehranjevanja in subvencionirane prehrane. Iz rezultatov je razvidno, da študentje niso naklonjeni trditvam, ki odražajo naklonjenost alternativnim načinom prehranjevanja.
Keywords: uravnotežena prehrana, alternativni načini prehranjevanja, prehranjevalne navade študentov
Published: 26.10.2018; Views: 35; Downloads: 14
.pdf Full text (2,29 MB)

4.
Vpliv substrata in termina potikanja na ukoreninjanje molembekije (muehlenbeckia complexa)
Barbara Ješovnik, 2018, bachelor thesis/paper

Abstract: Od oktobra 2016 do marca 2017 smo v rastlinjaku Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede, Univerze v Mariboru, proučevali vpliv izbire dveh različnih substratov in prav tako vpliv termina potikanja na ukoreninjanje molembekije [Muehlenbeckia complexa (A. Cunn.) Meisn.]. Poskus je potekal v petih različnih terminih, kjer smo uporabili dvonodijske potaknjence drobnolistne molembekije. Ugotovili smo, da se potaknjenci bolje ukoreninijo v substratu Klasmann – Steckmedium kot Fruhstorfer Erde. V substratu Fruhstorfer Erde so potaknjenci bolje priraščali, saj so dosegli v povprečju večje število listov, bili so višji in dosegli povprečno večje mase svežih in posušenih rastlin. Prav tako na uspeh ukoreninjanja vpliva termin potikanja. V substratu Klasmann – Steckmedium smo v novembrskem terminu potikanja dosegli 100-odstotno ukoreninjenost.
Keywords: molembekija / vegetativno razmnoževanje / potaknjenec / substrat / termin potikanja
Published: 25.10.2018; Views: 36; Downloads: 10
.pdf Full text (2,81 MB)

5.
Vpliv sezone na sestavo mleka
Barbara Štajner, 2018, master's thesis/paper

Abstract: V okviru magistrskega dela smo vrednotili vpliv sezone glede na sestavo mleka z območij, ki jih analizira laboratorij za mleko na KGZS Zavodu Ptuj (Ptuj, Celje, Novo mesto). V raziskavo smo vključili analize, ki so bile opravljene v sklopu AT4-kontrole (kontrola prireje mleka) za obdobje desetih let (2004–2014). Obravnavali smo naslednje parametre: vsebnost maščob, beljakovin, laktoze, sečnine in število somatskih celic v mleku. Za analizo obravnavanih meritev smo uporabili opisno statistiko, linearno regresijo ter preverili korelacije med parametri. Vpliv sezone smo ugotavljali s stališča treh dejavnikov: prehranjevalnega režima (zimski, letni obrok), vpliva obdobja (pomlad, poletje, jesen, zima) in območja prireje. Rezultati so pokazali, da se posamezni parametri mleka spreminjajo glede na prehranjevalni režim, glede na letni čas in da med območji obstajajo razlike. Med obravnavanimi spremenljivkami se je na območju Novega Mesta pokazala pozitivna korelacija med maščobo in sečnino ter številom somatskih celic in leti v obravnavanem obdobju, medtem ko so bile na območju Celja in Ptuja izbrane spremenljivke monotono povezane.
Keywords: mleko / maščobe / beljakovine / laktoza / sečnina/ somatske celice / analiza
Published: 23.10.2018; Views: 35; Downloads: 20
.pdf Full text (4,28 MB)

6.
Spremljanje vsebnosti makroelementov v mleku sesalcev domačih živali in v mlečnih napitkih rastlinskega izvora
Barbara Bernjak, 2018, bachelor thesis/paper

Abstract: Namen raziskave je bil določiti vsebnost suhe snovi, pepela in pomembnejših mineralov (Ca, Mg in P) v mleku sesalcev domačih živali, kokosovem mleku in mlečnih napitkih rastlinskega izvora ter na osnovi rezultatov podati prispevek uživanja mleka k dnevnemu vnosu posameznih mineralov v organizem. Koncentracije Ca in Mg smo določili z atomsko absorpcijsko spektrometrijo, koncentracije P pa z molekulsko absorpcijsko spektrometrijo. Analizirali smo 4 vzorce iz vsake skupine živil (skupaj 24 vzorcev). Najvišjo vsebnost suhe snovi smo izmerili v kravjem surovem mleku (12,3 %) in najnižjo v sojinem napitku (5,8 %), medtem ko je bila vsebnost pepela najvišja v kozjem in homogeniziranem kravjem mleku ter kokosovem mleku. Največ Ca vsebujeta kozje in homogenizirano kravje mleko (135 mg/100 g) ter sojin napitek (44 mg/100 g). Vsebnosti Mg so bile od 1,93 mg/100 g v riževem napitku do 15,21 mg/100 g v kokosovem mleku in P od 6,14 mg/100 g v riževem napitku do 95 mg/100 g v surovem kravjem in kozjem mleku. Mg v mleku statistično značilno pozitivno korelira s Ca, v mlečnih napitkih pa s P. Odrasla moška oseba pri zaužitju 1 dcl mleka pokrije približno desetino dnevnih potreb po Ca in P.
Keywords: mleko, sojin in rižev napitek, kokosovo mleko, kalcij, magnezij, fosfor
Published: 18.10.2018; Views: 34; Downloads: 14
.pdf Full text (297,35 KB)

7.
Pregled in analiza uvedbe davčnih blagajn in davčno zakonodajnih novosti vezanih na dopolnilne dejavnosti na kmetiji
Mojca Kramberger, 2018, master's thesis/paper

Abstract: Namen magistrskega dela je pregled novejše zakonodaje s področja obdavčitve dopolnilnih dejavnosti na kmetiji in ugotoviti ali ZDavPR vpliva na število dopolnilnih dejavnosti na kmetiji. V analizo smo vključili 90 nosilcev dopolnilnih dejavnosti. Ugotovili smo, da je ZDavPR najbolj prizadel dopolnilne dejavnosti, katerih letni promet ne presega 3.500 EUR, saj je kar 62 % respondentov v času uvedbe davčnih blagajn razmišljalo o opustitvi dopolnilnih dejavnosti. 26 % nosilcev tistih dopolnilnih dejavnosti, ki so ustvarili manj kot 3.500 EUR letnega prometa, pa je dejavnost zaprlo. ''Iz analize izhaja, da omenjeni zakon ni bil glavni razlog za opustitev dopolnilnih dejavnosti. Kljub temu je zaradi uvedbe davčnih blagajn dopolnilno dejavnost opustilo 5,75% vseh nosilcev.
Keywords: ZDavPR, davčne blagajne, dopolnilne dejavnosti na kmetiji, davčna zakonodaja
Published: 12.10.2018; Views: 100; Downloads: 7
.pdf Full text (973,84 KB)

8.
Growth performance, haematology and serum biochemistry of West African dwarf sheep fed cassava peel-oil palm leaf meal based diets in a hot humid tropics
Peter-Damian Chukwunomso Jiwuba, Lydia Chidimma Jiwuba, Moses Udoha Onyekwere, 2017, original scientific article

Abstract: The growth performance, haematological and serum biochemical characteristics of thirty-six West African Dwarf (WAD) sheep of about 10 - 12 months of age and averaged 8.53kg in weight were sourced from the College flock. Four dietary treatments designated as T1, T2, T3 and T4 were formulated to contain 0%, 10%, 20% and 30% oil palm leaf meal (OPLM) respectively were randomly assigned to the animals. The experimental animals were divided into four groups of nine animals each, with each group replicated thrice with three animals per replicate. Each group was allotted to one of the diets in a completely randomized design. The animals were weighed at the beginning of the trial and weekly subsequently and data for growth performance were generated. Blood samples were obtained from one animal in each replicate, and data generated were analyzed statistically. Average daily feed intake, total dry matter intake and average daily weight gain were significantly (P<0.05) influenced by the dietary treatment, with animals on T4 group having higher and better values. Feed conversion ratio (FCR) also differed significantly (P<0.05) with sheep on T3 and T4 (11.82 and 11.49 respectively) having the best FCR. The haematology showed that the packed cell volume (PCV), red blood cell (RBC), and mean cell haemoglobin concentration (MCV) were significantly (P < 0.05) improved at 10%, 20% and 30% inclusion levels of OPLM, respectively. Sheep in treatment groups had improved (P < 0.05) white blood cell (WBC) count than those on the control group. Serum biochemistry results showed that total protein, albumin and globulin were significantly influenced (P < 0.05) and tended to increase with increasing levels of test ingredient. Sheep in treatment groups had higher (P < 0.05) urea values than those on control. Creatinine values at 20% and 30% inclusion differed significantly (P < 0.05) with the control value. Cholesterol was significantly influenced (P < 0.05) and followed an irregular trend across the treatment groups. The results showed that inclusion of OPLM had a beneficial effect on the general performance of the WAD sheep. Therefore, 30% OPLM supplementation was recommended for optimum performance in WAD sheep.
Keywords: sheep, supplemental diets, proximate composition, oil palm leaf meal, casava peel, blood parameters
Published: 10.10.2018; Views: 32; Downloads: 4
.pdf Full text (219,92 KB)

9.
Yield performance and agronomic efficiency in oil pumpkins (Cucurbita pepo L. group Pepo) depending on production systems and varieties
Manfred Jakop, Silva Grobelnik Mlakar, Martina Bavec, Martina Robačer, Tjaša Vukmanič, Urška Lisec, Franc Bavec, 2017, original scientific article

Abstract: In 2013 and 2014, a long-term trial (which was established in 2007) was conducted at the University Agricultural Centre in Pivola near Hoče. It included different production systems (conventional, integrated, organic, biodynamic), carried out in a field trial with oil pumpkins. The aim of the research was to analyse the effects of different production systems, varieties (hybrid and population variety) and years of production, on formation of oil pumpkin yields. The agricultural practice has been carried out in accordance with the applicable legislations and standards for the individual production system. When sowing, before fertilizing with nitrogen in early June and after the harvest, the amount of soil mineral nitrogen was monitored. We evaluated the number and weight of harvestable, unripe and decayed fruits, and yield of oil seed pumpkins and calculated the agronomic efficiency of the applied nutrients. The results showed that the year of production, the production system and the variety have a significant effect on some fruit characteristics and the yield of oil pumpkin seeds. The content of soil mineral nitrogen in May and September was significantly influenced by the production system and the year. In June, only the production system had a significant effect. The hybrid significantly increased the yields of oil pumpkin seeds in all production systems, even in the year that was less suitable for production. The agronomic efficiency of the applied nutrients in the biodynamic and organic production system is higher or equal than in the conventional production system, similarly, agronomic efficiency is higher in the hybrid compared to the oldest population variety efficiently. A comparable oil pumpkin yield can be expected in biodynamic and organic production, when proper nutrition and well carried out cultivation practices are combined with a new variety, when compared to less sustainable production systems, which often cause damage to the environment.
Keywords: production systems, variety, oil pumkins, mineral nitrogen, agronomic efficiency, yield
Published: 10.10.2018; Views: 52; Downloads: 8
.pdf Full text (290,91 KB)

10.
Blood profile and gut microbial load of broilers fed siam weed (Chromolaena odorata) leaf meal in their diets
Peter-Damian Chukwunomso Jiwuba, Ifeanyi Princewill Ogbuewu, Elisha Dauda, Caritas Chibuike Azubuike, 2017, original scientific article

Abstract: The responses of 96 day old broilers fed Chromolaena odorata leaf meal (COLM) on blood profile and gut microbial load were studied for 49 days. The birds were randomly assigned to four treatment groups and replicated three times in a completely randomized design. The birds were fed four experimental diets formulated at 0%, 2%, 4% and 6% for the starter phase and 0%, 4%, 8% and 12% of COLM at the finisher phase for T1, T2, T3 and T4 respectively. All the haematological parameters were similar (P>0.05) across the treatment groups except MCH and WBC which were significantly (P< 0.05) higher and better in the treatment groups than the control group. The results on serum chemistry showed significant (P<0.05) difference for total protein, albumin, creatinine and cholesterol across the treatment groups. Cholesterol was significantly (P<0.05) reduced with increasing levels of COLM. Results showed that coliforms and E.coli were consistently higher (P<0.05) among the T1 birds than those fed T2, T3 and T4. It was concluded that, COLM enhanced adequate haematocrit and immune status, hypoglycaemic ability, suppresses the growth of gut pathogenic microorganisms and enhanced the growth of beneficial microorganism in broilers.
Keywords: broilers, COLM, leaf meal, gut health, blood profile, medicinal plant
Published: 10.10.2018; Views: 40; Downloads: 4
.pdf Full text (226,11 KB)

Search done in 0.2 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica