SLO | ENG

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 3090
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Pristop k varovanju podjetja, ali so zaposleni varnostniki strošek ali korist
Sandi Kotnik, 2017, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava varovanje podjetja in varnostnike v podjetju. Da je podjetje varno in uspešno, ga je treba nenehno varovati pred vsakim škodnim pojavom, pretiranim tveganjem in negotovostjo (Vršec, 1993). Podjetje lahko za varovanje izbere fizično ali tehnično varovanje. Oba načina varovanja imata enak cilj, in sicer preprečiti škodne dogodke na varovanem območju ali objektu. Fizično varovanje je varovanje, ki ga v podjetju izvajajo strokovno usposobljeni varnostniki. Podjetje ima dve možnosti, in sicer varnostno službo lahko sestavljajo lastni varnostniki, ali pogodbeno najeti varnostniki (Podbregar, 2007). V obeh primerih je glavna naloga varnostnika preprečiti nepooblaščenim osebam dostop v varovani objekt, zaščititi ljudi in materialne dobrine, varovati pred uničenjem, poškodovanjem, odtujitvijo in preprečiti oziroma hitro zaznati kriminalna dejanja (Zarič in soavtorji, 2013). Pri fizičnem varovanju podjetja se postavi vprašanje, ali so zaposleni varnostniki strošek ali korist. Nekateri lastniki podjetij funkcijo varnostnika vidijo le kot strošek in menijo, da ga podjetje ne potrebuje. Pri tem je potrebno poudariti, da za varovanje podjetja ne zadošča samo tehnično varovanje, saj tehnika ni vedno popolnoma zanesljiva. Varovanje podjetja je lahko v tem primeru popolnoma zanesljivo samo, če v podjetju izvaja varovanje tudi varnostnik, ki je stalno prisoten na varovanem območju (Zarič in soavtorji, 2013). Seveda mora biti način varovanja in stopnja ogrožanja ter iz nje izhajajoča posledica tako velika, da je uvedba smiselna (Podbregar, 2007). Diplomsko delo je razdeljeno na več poglavij. Najprej na splošno predstavi podjetje in opisuje škodne dejavnike, ki vplivajo na podjetje in kaj vse lahko ogroža varnost v podjetju. Spoznamo notranje in zunanje škodne dejavnike, ki vplivajo na varnost podjetja. Nato predstavi, kako se mora podjetje lotiti vzpostavitve varnostnega sistema in katere lastnosti potrebuje za dober varnostni sistem. Prikazana so fizična in tehnična sredstva varovanja podjetja. Sledi predstavitev organiziranja varnostnih služb v podjetju in predstavitev varovanja podjetja z lastnimi varnostniki ter pogodbeno najetimi varnostniki. Pri tem je podrobneje opisan poklic varnostnika v podjetju. Na koncu diplomskega dela je predstavljeno, ali je varnostnik v podjetju strošek ali korist. Narejen je tudi intervju z varnostniki v podjetju in z lastniki ter vodstvom podjetij.
Ključne besede: podjetja, varovanje, varnost, zasebno varovanje, varnostno svetovanje, varnostna politika, tehnično varovanje, fizično varovanje, varnostne službe, varnostniki, diplomske naloge
Objavljeno: 21.06.2017; Ogledov: 28; Prenosov: 2
.pdf Polno besedilo (663,38 KB)

2.
Varnost v vodenem moto turizmu
Primož Bric, 2017, diplomsko delo

Opis: V zaključnem delu bomo predstavili pasti in nevarnosti turizma. Konkretno se bomo osredotočili na edinstveno branžo turizma, ki je postala zelo priljubljena, in sicer vodeni moto turizem, ki poteka pod nadzorom izkušenega vodnika. Pri moto turizmu gre za potovanje z motociklom, ki se v marsičem razlikuje od klasičnega turizma. Izpostavljenost nevarnostim je na motociklu precej večja, zaradi česar je potovanje v vodeni skupini precej bolj priljubljeno. Predstavili bomo tovrsten način potovanja in njegove prednosti. Osredotočili se bomo na balkansko regijo oziroma točneje države Zahodnega Balkana. Razgibana regija za obiskovalce, ki v večini prihajajo izven evropskega kontinenta, predstavlja velike kulturne, podnebne in infrastrukturne razlike, zaradi česar bomo v pričujočem delu predstavili tudi, kako se s temi razlikami soočajo tujci in kako jih turistični vodniki pomagajo varno premostiti. Ugotovili smo, da udeleženci v veliki meri zaupajo organizatorju potovanja. Tako z vidika zagotavljanja varnosti kot logistike potovanja. Pri vodenem potovanju se jasno kaže, da vodnik potovanja prevzema tako odgovornost za zagotavljanje občutka varnosti kot tudi za zagotavljanje varnosti. Iz pogovora smo razbrali, da so redki obremenjeni glede varnosti potovanja v države Zahodnega Balkana. Nekaj jih je sicer izrazilo pomisleke pred samim začetkom potovanja, a so na koncu mnenje spremenili in bi se v to regijo zagotovo še vrnili. S tem se jasno kaže razvoj turizma v regiji Zahodnega Balkana.
Ključne besede: turizem, moto turizem, turistične destinacije, organizatorji, varnost, zagotavljanje varnosti, diplomske naloge
Objavljeno: 21.06.2017; Ogledov: 26; Prenosov: 1
.pdf Polno besedilo (1,62 MB)

3.
Mučenje živali kot oblika ekološke kriminalitete v Sloveniji
Monja Erhatič, 2017, diplomsko delo

Opis: Z mučenjem živali se srečujemo vsakodnevno. Ljudje v 21. stoletju postajajo vedno bolj izvirni. Načini mučenja, ki jih lahko opazimo dandanes, so naravnost grozljivi. Fizično kaznovanje psa z ostrimi in topimi predmeti ali zavrženje komaj rojenih mačk v naravo, brez možnosti za preživetje, sta le dva izmed mnogih primerov mučenja živali. Ker se dandanes mučenje živali še vedno kaže v grozljivih oblikah, smo se v diplomskem delu osredotočili na mučenje živali kot obliko ekološke kriminalitete, pri čemer je poudarek na oblikah, analizah in primerih mučenja živali v Sloveniji in sami občini Ormož. V občini Ormož lahko najdemo veliko psov na verigah, ogromno mačk je zavrženih s strani lastnika, veliko jih živi v neprimernih bivalnih pogojih. Ljudje se ne zavedajo, da takšna početja vplivajo na psihično stanje njihove živali, zaradi česar lahko žival posledično pade v depresijo, postane agresivna ali utrpi kakšno trajnejšo poškodbo. Posledice so torej grozljive.
Ključne besede: živali, mučenje živali, zaščita živali, ekološka kriminaliteta, pravna ureditev, diplomske naloge
Objavljeno: 21.06.2017; Ogledov: 27; Prenosov: 5
.pdf Polno besedilo (1,65 MB)

4.
Doping v plavanju v Evropi in Sloveniji
Tjaša Vozel, 2017, diplomsko delo

Opis: V svojem diplomskem delu pišem o dopingu v plavanju v Evropi in Sloveniji. Plavanje je zahteven in naporen šport, kjer je potrebno za dosego vrhunskih rezultatov vložiti veliko truda, volje in odrekanja. V želji postati najboljši se marsikdo odloči za uporabo dopinga. Na začetku diplomskega dela najprej pišem o tem, kaj sploh je doping, kaj je lista prepovedanih snovi in postopkov, kakšne so nevarnosti dopinga, kaj je kontrola dopinga in kakšne so sankcije za kršitelje dopinških pravil. V nadaljevanju se osredotočim na najodmevnejše dopinške primere v svetu plavanja v preteklosti, kjer ne gre spregledati sistemskega dopinga v Vzhodni Nemčiji. Pojasnim tudi vlogo Svetovne protidopinške agencije (WADA) in Slovenske antidoping organizacije (SLOADO) pri odkrivanju dopinga. Sledi analiza trenutnega stanja v evropskem in slovenskem plavanju, kjer pišem o najodmevnejših dopinških aferah v zadnjem obdobju. Nedavno sta bili zaradi kršitve dopinških pravil s štiriletno prepovedjo udejstvovanja v športu kaznovani dve slovenski plavalki. Najpomembnejši del diplomskega dela predstavljata poglavji o problemih dopinga v plavanju in zmanjševanju oz. preprečevanju uporabe dopinga. Tu pišem o problematiki informiranja in izobraževanja za šport brez dopinga, pogostosti doping kontrol, protidopinškem programu v plavanju v Sloveniji, mednarodnih konvencijah, ipd. V zaključku diplomskega dela pa povzamem najpomembnejše ugotovitve.
Ključne besede: doping, prepovedane substance, šport, plavanje, protidopinški programi, diplomske naloge
Objavljeno: 20.06.2017; Ogledov: 34; Prenosov: 6
.pdf Polno besedilo (747,77 KB)

5.
Razširjenost modne industrije in okoljska problematika v nerazvitih državah
Tjaša Rajh, 2017, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava različne dejavnike tveganja, ki so spremljevalci sodobne tekstilne in modne industrije. Živimo v času, v katerem je vedno večji poudarek na materialnih dobrinah, ljudje pa vedno večjo pozornost namenimo prav oblačilom. Tako se je tekstilna industrija v zadnjih letih zelo razširila, zaradi česar občutimo negativne posledice na marsikaterem področju. Namen naloge je prav tako opozarjanje in ozaveščanje ljudi, da lahko z drugačnimi izbirami in s spremembo potrošniških navad na področju mode vplivajo na proizvajalce, modne korporacije in od njih zahtevajo drugačne, višje standarde glede človekovih pravic in varovanja okolja. V diplomskem delu so predstavljeni temeljni pojmi s področja tekstilne industrije ter njen vpliv na okolje in človeka. Zaradi hitrega razvoja in vedno večje potrebe po oblačilih prihaja do vedno več obolenj ljudi, onesnaževanja in uničevanja okolja ter kršenja človekovih pravic. Na tem področju poznamo pravično trgovino, ki se vse bolj uveljavlja tudi v Sloveniji in katere cilj je v prvi vrsti opozoriti ljudi, da naj bo trgovina pravična za vse in da naj vsak dobi ustrezno plačilo za svoje delo. Prizadeva si odpraviti izkoriščanje in pokazati ljudem, da se da pravično trgovati. Velika težava je tudi neekološko pridobivanje bombaža, saj zaradi različnih vrst pesticidov uničujejo rodovitna tla, krčijo se gozdne površine in izginjajo jezera. Pesticidi ostanejo tudi v že obranem bombažu, ki je pozneje v stiku z delavci v tekstilnih tovarnah in nato tudi z našo kožo, kar lahko negativno vpliva na zdravje. Skoraj nikoli se ne vprašamo, od kje pride bombažna majica, ki jo kupimo po nenormalno nizki ceni, kakšna je njena sestava in pod kakšnimi pogoji je bila izdelana. Ugotovili smo, da so ljudje v zadostni meri ozaveščeni o problematiki v modni industriji, vendar kljub vsemu premalo, da bi prišlo do večjih izboljšav. Potrošniki sami bi lahko uvedli največ izboljšav na tem področju, že s spremembo nakupovalnih navad.
Ključne besede: tekstilna industrija, bombaž, pridobivanje bombaža, ekološka kriminaliteta, delovne razmere, pravična trgovina, nevladne organizacije, diplomske naloge
Objavljeno: 20.06.2017; Ogledov: 24; Prenosov: 2
.pdf Polno besedilo (899,33 KB)

6.
Vpliv kazni na cestno prometne prekrške
Denis Stramec, 2017, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu bomo predstavili statistiko prometnih nesreč, raziskali varnost v cestnem prometu ter opisali prometne prekrške in posledice le-teh. V diplomskem delu bomo razkrili ugotovitve glede vprašanja ali se je varnost v cestnem prometu izboljšala. Namen diplomskega dela je dokazati, da višina kazni zaradi cestno prometnih prekrškov ni igrala bistvene vloge pri zagotavljanja varnosti v cestnem prometu. Manjše število prometnih nesreč ter izboljšanja varnosti v cestnem prometu ne bomo dosegli z višanjem kazni ter ostalimi sankcijami, poglobiti se je namreč treba v ukrepe za doseganje cestno prometne varnosti. Eden izmed učinkovitih ukrepov je na primer načrt Nacionalnega programa, s katerim želimo zmanjšati število prometnih nesreč. V njem so zapisane vizije in cilji ter načrt, kako bomo to cilje dosegli. Najbolj pomembno pa je to, da dosežemo, da se bo vsak posameznik v cestnem prometu, obnašal odgovorno ter se zavzemal za svojo varnost in varnost ostalih udeležencev v cestnem prometu. Tako lahko namreč že preventivno zagotovimo dobro varnost v prometu. Zakon o prekrških pa določa višino in obliko sankcije za prekršek, kateri je že bil storjen. Ravno zato je treba preventivno poskrbeti za zagotovitev cestno prometne varnosti, ter se osredotočiti na odpravo vzrokov za cestno prometne prekrške, in ne njihovih posledic. Najpogostejši prometni prekršek je prehitra vožnja, ki je velikokrat povezana z uživanjem alkohola. Kot posledica tega nepravilnega ravnanja, pride do prometne nesreče, vendar kazen po storjeni napaki ne bo popravila storjene škode. V kolikor pa bi se vsak udeleženec cestnega prometa obnašal odgovorno ter bi upošteval ukrepe za doseganje varnosti v prometu, do prometnega prekrška ne bi prišlo.
Ključne besede: cestni promet, varnost, prometna varnost, prekrški, kaznovanje, diplomske naloge
Objavljeno: 20.06.2017; Ogledov: 21; Prenosov: 3
.pdf Polno besedilo (567,75 KB)

7.
Pogrešane osebe - sum umora
Maruša Robida, 2017, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je obravnavana tematika pogrešanih oseb, ki so vsakdanji tako družbeni kot kriminalistični problem in v mnogo primerih izginejo brez sledi. Ni nujno, da je izginotje posledica kaznivega dejanja, a se lahko velikokrat konča zaradi velikih težav in konfliktov. V ozadju prijave o pogrešanosti in navidezno prostovoljnega odhoda so lahko duševna bolezen, nesreča, samomor, lažna prijava ali pa dobro prikrito in načrtovano kaznivo dejanje — umor. Vzroki so nepojasnjeni, storjeni v čudnih in sumljivih okoliščinah, in pojavijo se indici, da je pogrešana oseba morda žrtev kaznivega dejanja. Takrat se z iskanjem pogrešanih oseb začnejo ukvarjati kriminalisti s področja krvnih deliktov. Da bi ugotovili, kaj se je s pogrešano osebo v resnici zgodilo, je naloga preiskovalcev zbiranje, ugotavljanje dejstev in dokazov o okoliščinah pogrešanosti. Pomembno je ugotoviti motiv za izginitev in morebitni motiv za umor. Na sum umora pogrešane osebe lahko kažejo tudi osebnostne lastnosti, značilnosti in navade pogrešanega, pri tem pa je bistvena tudi njegova preteklost. Ključnega pomena za razrešitev primera, da se odkrije storilca in da se mu dokaže krivda, so indici, pridobljeni na kraju, kjer je bila oseba videna nazadnje, ter dokazi, najdeni na kraju umora in na kraju najdbe trupla, če se ta najde.
Ključne besede: pogrešane osebe, iskanje, umori, žrtve, preiskovanje, diplomske naloge
Objavljeno: 20.06.2017; Ogledov: 21; Prenosov: 1
.pdf Polno besedilo (606,18 KB)

8.
Delo detektivov pri obravnavi poslovnih goljufij
Polona Medved, 2017, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi obravnavamo poklic detektiva na področju poslovnih goljufij. Da bi uspešno spoznali ta poklic smo najprej opredelili pojme, kot so detektiv, detektivska dejavnost in detektivska zbornica. Ugotovili smo, kdo lahko to dejavnost opravlja v Republiki Sloveniji. Spoznali smo tudi, kako pridemo do samega poklica. V nalogi opisujemo delo detektivov in metode, ki jih pri samem delu uporabljajo. Opredelimo tudi zgodovino detektivske dejavnosti in se osredotočamo na vprašanje, od kje segajo prvi začetki same dejavnosti. V nadaljevanju ugotavljamo, kakšna je pomembnost samega poklica v Sloveniji ter drugod po svetu ter kako je ta poklic zakonsko opredeljen. V diplomskem delu opredelimo tudi kar nekaj omejitev ter dolžnosti, ki jih imajo detektivi pri samem delu. Detektivska dejavnost se je razvila na več področjih dela, zato opredelimo tudi vrste detektivov in jih podrobneje opišemo. Opredelili smo razmerje med policijo in detektivi ter njihovo medsebojno sodelovanje. V diplomski nalogi je prav tako velik poudarek na goljufijah, ki so zaradi gospodarske krize po našem mnenju v svetu še dosti bolj prisotne, kot bi sicer bile. Ukvarjamo se z definicijami tega pojma ter jih predstavimo po vrstah; osredotočimo se predvsem na poslovne. Da bi bolje opredelili delo detektivov in ga tudi lažje razumeli ter, seveda, da lahko potrdimo naše ugotovitve, smo pripravili intervju in ga posredovali trem aktivnim detektivom.
Ključne besede: detektivska dejavnost, detektivi, pooblastila, poslovne goljufije, diplomske naloge
Objavljeno: 20.06.2017; Ogledov: 23; Prenosov: 2
.pdf Polno besedilo (600,08 KB)

9.
Measuring information security performance with 10 by 10 model for holistic state evaluation
Igor Bernik, Kaja Prislan, 2016, izvirni znanstveni članek

Opis: Organizations should measure their information security performance if they wish to take the right decisions and develop it in line with their security needs. Since the measurement of information security is generally underdeveloped in practice and many organizations find the existing recommendations too complex, the paper presents a solution in the form of a 10 by 10 information security performance measurement model. The model—ISP 10×10M is composed of ten critical success factors, 100 key performance indicators and 6 performance levels. Its content was devised on the basis of findings presented in the current research studies and standards, while its structure results from an empirical research conducted among information security professionals from Slovenia. Results of the study show that a high level of information security performance is mostly dependent on measures aimed at managing information risks, employees and information sources, while formal and environmental factors have a lesser impact. Experts believe that information security should evolve systematically, where it’s recommended that beginning steps include technical, logical and physical security controls, while advanced activities should relate predominantly strategic management activities. By applying the proposed model, organizations are able to determine the actual level of information security performance based on the weighted indexing technique. In this manner they identify the measures they ought to develop in order to improve the current situation. The ISP 10×10M is a useful tool for conducting internal system evaluations and decision-making. It may also be applied to a larger sample of organizations in order to determine the general state-of-play for research purposes.
Ključne besede: information security, organizations, efficiency, measuring, security management
Objavljeno: 19.06.2017; Ogledov: 9; Prenosov: 1
.pdf Polno besedilo (2,92 MB)

10.
Doživljanje migrantske krize z vidika policista ter prostovoljcev kot predstavnikov nevladnih organizacij
Jernej Lešnjak, 2017, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu predstavljamo soočanje in doživljanje migracijskih tokov z vidika policistov in predstavnikov nevladnih organizacij v času največje migrantske krize v letu 2015. Opravili smo intervjuje s policisti, ki so bili neposredno udeleženi s tovrstno krizo, s člani nevladnih organizacij in drugimi ter jih primerjali med seboj. Na tako zbranih podatkih smo preverjali vpliv migracijskih tokov na mnenje in odnos udeleženih do v migrantski krizi udeleženih migrantih in beguncih. V nadaljevanju primerjamo doživljanje migrantske krize na formalno in neformalno delovanje, sodelovanje med aktivnimi udeleženci migrantske krize, doživljanje posameznega udeleženca pri obravnavi migrantov in beguncev ter osebno razmišljanje.
Ključne besede: migracije, migranti, begunci, azilanti, migrantska kriza, policija, policisti, prostovoljci, humanitarne organizacije, diplomske naloge
Objavljeno: 15.06.2017; Ogledov: 42; Prenosov: 5
.pdf Polno besedilo (927,56 KB)

Iskanje izvedeno v 0.4 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici