SLO | ENG

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 3270
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Pristopi učiteljev pri oblikah pomoči učencem z učnimi težavami pri matematiki
Amalija Žakelj, 2013, izvirni znanstveni članek

Opis: Na šolsko uspešnost učenca vplivajo različni dejavniki: kognitivni, socialni in emocionalni dejavniki, domače okolje, šolsko okolje idr. Pomembno vlogo pri šolskih dejavnikih imajo tako organizacija pouka kot učiteljeva ravnanja pri poučevanju. S perspektive učencev z učnimi težavami so odločitve učiteljev tesno povezane s poznavanjem vzrokov in značilnosti učnih težav ter z metodičnim znanjem za poučevanje učencev z učnimi težavami. V prvem delu članka opredelimo splošne in specifične učne težave učencev pri matematiki, vzroke zanje ter ukrepe pomoči. V drugem delu so prikazani rezultati raziskave, katere osnovni namen je bil proučiti vsebine, pri katerih imajo učenci učne težave pri matematiki, zadovoljstvo učiteljev z učinkovitostjo različnih oblik pomoči učencem z učnimi težavami pri matematiki ter usposobljenost učiteljev za izvajanje oblik pomoči. Rezultati raziskave so pokazali, da največ učiteljev zaznava učne težave pri poštevanki, seštevanju in odštevanju s prehodom, pri količinah/merskih enotah/pretvarjanju, pri reševanju matematičnih problemov ter pri besedilnih nalogah. Z učinkovitostjo različnih oblik pomoči so učitelji srednje zadovoljni. Največje zadovoljstvo z učinkovitostjo oblik pomoči so učitelji izrazili pri tistih pristopih, pri katerih se tudi čutijo najbolj usposobljeni, to je pri uporabi ustreznih učnih pripomočkov ter pri prilagajanju utrjevanja znanja.
Ključne besede: učne težave, matematika, specifične učne težave, ukrepi pomoči, prepoznavanje učnih težav
Objavljeno: 22.09.2017; Ogledov: 11; Prenosov: 0
.pdf Polno besedilo (281,56 KB)

2.
Primer razvoja novega pedagoškega koncepta
Karakuma Samai, 2017, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je obravnavalo pedagoški koncept v vrtcu, osnovni šoli, srednji šoli in na fakulteti. V teoretičnemu delu smo opredelili pojme vzgoje in izobraževanja, utemeljitelje različnih pedagoških konceptov ter njihove značilnosti, spremembe v vzgoji in izobraževanju ter pedagoški koncept v današnjem času. Skozi cilje diplomske naloge smo raziskovali vzroke potreb po novem pedagoškem konceptu danes; novosti, ki se so morebiti že pojavile v svetu, ter ovire, s katerimi se lahko srečamo pri realiziranju novih idej. Namen raziskovanja je bil ugotoviti, kako je uspelo realizirati nove vzgojno-izobraževalne ideje nekaterim utemeljiteljem; kako pedagoški delavci ocenjujejo potrebo po novostih v vzgojno-izobraževalnem sistemu ter kakšne novosti pedagoških konceptov se kot alternative že pojavljajo v Sloveniji ter drugod po svetu. V empiričnem delu smo podali naše ideje novega pedagoškega koncepta za vzgojno-izobraževalni sistem in zapisali odgovore ter interpretacijo štirih intervjujev s pedagoškimi delavkami iz različnih vzgojo-izobraževalnih ustanov.
Ključne besede: Fakulteta, osnovna šola, pedagog, pedagoški koncept, utemeljitelj pedagoškega koncepta, vrtec, vzgoja in izobraževanje.
Objavljeno: 22.09.2017; Ogledov: 12; Prenosov: 0
.pdf Polno besedilo (1,94 MB)

3.
Primerjava slovenskega učbeniškega kompleta za učni predmet družba z avstrijskim učbeniškim kompletom za učni predmet geografija in gospodarstvo
Viktorija Fartelj, Vlasta Hus, 2009, kratki znanstveni prispevek

Opis: Namen raziskave je bil ugotavljanje pestrosti ponudbe učbeniških kompletov in celovitosti učbeniških kompletov za učni predmet družba v petem razredu devetletne osnovne šole v Sloveniji in za učni predmet geografija in gospodarstvo v prvem razredu glavne šole oziroma za peto izobraževalno stopnjo splošne šolske obveznosti v Avstriji ter primerjanje slovenskega učbeniškega kompleta z avstrijskim učbeniškim kompletom po določenih kriterijih. V raziskavo so bili zajeti slovenski učbeniški kompleti za družbo v petem razredu in avstrijski učbeniški kompleti za učni predmet geografija in gospodarstvo na peti stopnji splošne šolske obveznosti. Raziskava je pokazala, da je večja pestrost ponudbe učbeniških kompletov za omenjena učna predmeta v Avstriji. Celovitost pa je večja pri slovenskih učbeniških kompletih. Primerjava slovenskega in avstrijskega učbeniškega kompleta kaže, da obstajajo razlike v usklajenosti ciljev učbeniškega kompleta s cilji nacionalnega učnega načrta in med sestavnimi deli posameznih učnih gradiv. Na drugi strani obstajajo podobnosti med učbeniškima kompletoma, kot so spodbujanje aktivnega učenja in poučevanja, spodbujanje medpredmetnih povezav in podobne izvenbesedilne karakteristike.
Ključne besede: družba, geografija in gospodarstvo, slovenski učbeniški kompleti, avstrijski učbeniški kompleti
Objavljeno: 22.09.2017; Ogledov: 13; Prenosov: 0
.pdf Polno besedilo (536,48 KB)

4.
Dejavnosti različnih vzgojnih področij kot spodbuda za gibalno izražanje otrok
Maša Laussegger, 2017, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu v teoretičnem delu opredeljujemo področje plesne vzgoje. Poglavja obsegajo tudi razvoj, cilje, načela, metode in oblike plesne vzgoje. Opozarjamo na spontano gibalno izražanje otrok. V tem poglavju izpostavljamo tudi ključne naloge in vloge vzgojitelja pri njem. Glavno vodilo diplomskega dela je ples v povezavi z drugimi vzgojnimi področji, kar smo vključili najprej teoretično. V zadnji točki teoretičnega dela smo vključili vse cilje in predstavili dejavnosti plesne vzgoje, primerne za starost 1. do 3. leta po Kurikulumu za vrtce. V praktičnem delu so predstavljeni načrt dejavnosti, priprave in evalvacije izvedenih dejavnosti. V dejavnosti je bilo vključenih 14 otrok, 8 deklic in 6 dečkov, starih 2 in 3 leta, ki obiskujejo Vrtec Šentvid, enoto Sapramiška. Dejavnosti so potekale v obliki mesečnega načrtovanja z dvema tedenskima nastopoma v skupini. Vsak izmed njih je bil eden izmed sedmih področjih kurikuluma v povezavi s plesno vzgojo. Želeli smo ugotoviti, ali in na kakšen način druga vzgojna področja vplivajo na gibalno izražanje otrok. Ugotovili smo, da z dobro spodbudo drugega področja otroci dobijo zadostno mero motivacije in ustvarjalnosti, da se ob tem lahko brez težav gibalno izražajo.
Ključne besede: druga vzgojna področja, plesna vzgoja, dejavnosti, področja Kurikuluma za vrtec, spontano gibalno izražanje.
Objavljeno: 22.09.2017; Ogledov: 1; Prenosov: 2
.pdf Polno besedilo (4,59 MB)

5.
Primerjava rezultatov veleslaloma ter izbranih telesnih razsežnosti in gibalnih sposobnosti med spoloma kategorije U14
Stojan Puhalj, 2016, izvirni znanstveni članek

Opis: Namen raziskave je bil ugotoviti, ali obstajajo razlike v izbranih telesnih izmerah, gibalnih sposobnostih in povprečjih treh časov, doseženih na tekmovanjih v veleslalomu, med tekmovalkami in tekmovalci alpskega smučanja, starimi do 14 let. Raziskava je bila opravljena na vzorcu 40 kategoriziranih tekmovalcev iz različnih slovenskih smučarskih klubov, od tega 20 dečkov (M= 12,5; SD= 0,513) in 20 deklic (M= 12,55; SD= 0,510). Razlike med spoloma v izbranih telesnih izmerah (obseg levega kolena, indeks telesne mase, odstotek maščevja v telesu) in v izbranih testih gibalnih sposobnosti (deseteroskok sonožno, tek osmic, test stabilnosti) smo ugotavljali s t-testom za neodvisne vzorce. Prav tako smo s t-testom za neodvisne vzorce ugotavljali razlike med spoloma v povprečnem času treh veleslalomov za pokal Rauch. Statistično značilnost razlik smo ugotavljali na ravni tveganja p < 0,05. Rezultati so pokazali, da obstajajo statistično značilne razlike (p < 0,05) le v parametru odstotek maščevja v telesu. Ugotovitve kažejo, da je pri tekmovalcih in tekmovalkah v starostni kategoriji do 14 let in sezoni 2013/14 nivo izbranih gibalnih sposobnosti enak. Prav tako je mogoče ugotoviti, da se skupini ne razlikujeta v večini izbranih telesnih razsežnosti. Zato ne preseneča dejstvo, da je tudi nivo smučarskega znanja pri tekmovalkah in tekmovalcih v alpskem smučanju v starostni kategoriji do 14 let na enakem nivoju. Rezultati raziskave so pokazali možnost izenačenih in povezanih vadbenih postopkov ter tekmovanj v alpskem smučanju za dečke in deklice starostne kategorije do 14 let.
Ključne besede: alpsko smučanje, veleslalom, telesne izmere, gibalne sposobnosti, motorične sposobnosti
Objavljeno: 22.09.2017; Ogledov: 3; Prenosov: 0
.pdf Polno besedilo (128,06 KB)

6.
Primerjava razvoja jezikovne sporazumevalne zmožnosti slepih in slabovidnih v institucionaliziranem izobraževanju in programih inkluzije
Mateja Forte, 2015, pregledni znanstveni članek

Opis: Prispevek je raziskava s področja uporabnega jezikoslovja. Osnova predstavljene vsebine je jezikovna sporazumevalna zmožnost oziroma vprašanje njenega razvoja pri slepih in slabovidnih. Metodologija, uporabljena pri raziskavi, je tako primarne kot sekundarne narave. Sekundarna so teoretična izhodišča iz jezikoslovja, psihologije, medicine, pedagogike in specialne pedagogike. Primarno gradivo pa sestoji iz dveh delov. Prvi je primerjava modelov poučevanja slepih in slabovidnih v rednih šolah in specializirani instituciji. Drugi del pa predstavlja poglobljeno analizo, narejeno na podlagi štirih strukturiranih intervjujev. Rezultati analize predstavljajo odgovor na vprašanje o razliki razvitosti jezikovne sporazumevalne zmožnosti slepih in slabovidnih glede na model izobraževanja.
Ključne besede: jezikovna sporazumevalna zmožnost, razvoj, slepi in slabovidni, zavodi, inkluzivno šolstvo
Objavljeno: 22.09.2017; Ogledov: 2; Prenosov: 0
.pdf Polno besedilo (156,40 KB)

7.
Primary school students´ and teachers´ opinions about interactive boards and their possible utilization in tuition
Milan Klement, Martina Rešková, 2012, izvirni znanstveni članek

Opis: Nowadays, the utilization of information and communication technologies in all types of schools has become obvious. Information and communication technologies bring a significant number of positive effects which appropriately complete and support education. The generally declared necessity for integration of new media and new educational technologies into the educational process is a prerequisite for further development of pedagogical sciences and practice. Since, in this context, it is essential to promote new didactic techniques and methods derived from them, it is equally important to follow the development of target groups opinions and attitudes. As the authors of the presented study are not aware of an overall study dealing with this issue, we have decided, based on research execution, to find out primary school students and teachers opinions about the introduction of modern didactic tools such as interactive boards into teaching practice. The presented study introduces the progress, the process, and the results of this significant research.
Ključne besede: didactic tools, ICT, interactive boards, digital presentation, digital technology, multimedia
Objavljeno: 22.09.2017; Ogledov: 2; Prenosov: 0
.pdf Polno besedilo (190,91 KB)

8.
Pre-service teachers' attitude towards learning and teaching English to young learners
Silva Bratož, 2015, izvirni znanstveni članek

Opis: Considerable attention has recently been invested into researching the influence of affective variables, such as attitudes and motivation on foreign language learning and teaching. The topic is timely and relevant especially at the time when English is being introduced as an obligatory subject in the first cycle of primary school in Slovenia. Two key issues are addressed: attitudes towards learning and teaching English as a foreign language and the profile of the young learners' language teacher. The article presents the results of a small-scale research conducted with a group of primary education students on their attitudes towards learning and teaching English. The results suggest that trainee teachers have moderately positive attitudes towards learning English but diverse attitudes towards teaching a foreign language.
Ključne besede: English as a foreign language, pre-service teachers, attitudes, motivation, young language learners
Objavljeno: 22.09.2017; Ogledov: 3; Prenosov: 0
.pdf Polno besedilo (689,14 KB)

9.
Vloga staršev in vzgojiteljev pri razvoju vrednot predšolskih otrok
Tamara Bratec, 2017, diplomsko delo

Opis: V teoretičnem delu diplomskega dela smo se najprej posvetili moralni vzgoji in moralnemu razvoju, saj je morala predpogoj za oblikovanje vrednot. Dotaknili smo se tudi učenja moralnih pravil, ki se jih otroci učijo iz lastnih izkušenj, starši pa se za uravnavanje njihovega vedenja poslužujejo raznih vzgojnih tehnik. Predstavili smo tudi definicije vrednot posameznih avtorjev, katerim so skupne ugotovitve, da vrednote prevzamemo in jih ponotranjimo, da usmerjajo naše vedenje, so nekaj, kar je vredno, in človeka k nečemu zavezujejo. Sledi razlaga Muskove hierarhije vrednot, ki jo sestavljajo nižja raven, vrednostne usmeritve srednjega obsega, vrednostni tipi ter vrednostne superdimenzije. V diplomskem delu smo pisali tudi o tem, zakaj so vrednote za človeka pomembne oz. kako mu koristijo v življenju. Predstavili smo štiri pristope, ki jih uporabljajo odrasli, ko učijo otoke vrednot. Vrednote se spreminjajo oziroma se oblikujejo skozi vse naše življenje, zato se nam je zdelo pomembno, da nekaj besed namenimo tudi temu poglavju. Sledijo najpomembnejša poglavja, ki se nanašajo na predšolsko obdobje, v njih pa opisujemo, na kakšen način otroku približati vrednote, kdaj začeti z vzgojo vrednot, učenje vrednot preko izkušenj ter glavno temo diplomskega dela, vlogo odraslega pri razvoju vrednot, ki smo ji posvetili tudi največ besed.
Ključne besede: vrednote, vloga, predšolsko obdobje, otrok, vrtec.
Objavljeno: 22.09.2017; Ogledov: 2; Prenosov: 0
.pdf Polno besedilo (1,42 MB)

10.
Prepričanja učencev, staršev in učiteljev o notranjih dejavnikih učne uspešnosti
Helena Smrtnik Vitulić, Irena Lesar, 2014, izvirni znanstveni članek

Opis: S prispevkom smo želeli proučiti prepričanja učencev, učiteljev in staršev o notranjih dejavnikih učne uspešnosti ter preveriti, ali se njihova prepričanja med seboj razlikujejo. V prispevku so tematizirana prepričanja o naslednjih notranjih dejavnikih učne uspešnosti: osebnostnih potezah, intelektualnih sposobnostih, govorni kompetentnosti, zanimanju za predmet in lokusu nadzora. V vzorec je bilo vključenih 516 učencev petega, sedmega in devetega razreda iz 12 različnih osrednjeslovenskih osnovnih šol, njihovih 408 staršev in 195 učiteljev. Starši so v anketnem vprašalniku med širšimi osebnostnimi potezami kot najpomembnejši za učno uspešnost označili odprtost in vestnost, učenci odprtost in ekstravertiranost, učitelji pa sprejemljivost in čustveno stabilnost. Med drugimi izpostavljenimi notranjimi dejavniki učne uspešnosti pa po prepričanjih anketirancev na učno (ne)uspešnost najbolj vplivata (ne)zanimanje za predmet in notranji lokus nadzora, nekoliko manj pa učenčeve intelektualne sposobnosti in govorna kompetentnost. Prepričanja o posameznih dejavnikih učne uspešnosti se med skupinami anketirancev razlikujejo. V prihodnje bi bilo učence, učitelje in starše smiselno spodbuditi k razmišljanju o pomenu posameznih dejavnikov učne uspešnosti, predvsem pa bi bilo z njimi potrebno spregovoriti o tem, na katere dejavnike učenci, učitelji in starši lahko vplivajo in s tem izboljšajo učno uspešnost učenca.
Ključne besede: učna uspešnost, prepričanja, notranji dejavniki, starši, učenci, učitelji
Objavljeno: 22.09.2017; Ogledov: 2; Prenosov: 0
.pdf Polno besedilo (188,61 KB)

Iskanje izvedeno v 0.38 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici