| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 46
Na začetekNa prejšnjo stran12345Na naslednjo stranNa konec
1.
Uporaba spektralne analize v energetiki : diplomsko delo
Sara Božnik, 2024, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen splošni pregled uporabe spektralne analize v energetiki s poudarkom na problematiki hrupa in vibracij v energetskih postrojih. Razvili smo kodo za izvedbo spektralne analize zvoka na podlagi hitre Fouriereve transformacije v računalniškem okolju Matlab in jo uporabili na merilnih podatkih zvoka. V ta namen smo predstavili potrebno matematično ozadje za razumevanje Fouriereve analize. Ker so dandanes računalniki in druge pametne naprave široko dostopne, smo preizkusili tudi izbran računalniški program in mobilno aplikacijo, ki ne zahtevata znanja programiranja.
Ključne besede: spektralna analiza, hitra Fouriereva transformacija, zvok, hrup
Objavljeno v DKUM: 18.03.2024; Ogledov: 230; Prenosov: 30
.pdf Celotno besedilo (6,71 MB)

2.
Analiza vpliva emocij pri vrednotenju kakovosti govora : magistrsko delo
Maja Črešnjovnjak, 2023, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo analizira vpliv emocij na vrednotenje kakovosti govora. Prikazani sta objektivna in subjektivna analiza vpliva emocionalnih zvočnih posnetkov in degradacij govornih kodekov na vrednotenje kakovosti govora. Posebna pozornost je posvečena tudi VoIP in simulaciji izgube paketov v prenosnem kanalu. Simulacije smo izvedli na slovenski govorni bazi Interface. Objektivno vrednotenje kakovosti govora je vključevalo metrike PESQ, NISQA in VISQOL.
Ključne besede: VoIP, objektivna analiza kakovosti govora, subjektivna analiza kakovosti govora, zvok, degradacije komunikacijskega kanala.
Objavljeno v DKUM: 13.10.2023; Ogledov: 212; Prenosov: 40
.pdf Celotno besedilo (2,79 MB)

3.
Napovedovalna analiza ravnanja kaljenih kovinskih obdelovancev : doktorska disertacija
Tadej Peršak, 2023, doktorska disertacija

Opis: V industriji se kovinski obdelovanci pogosto toplotno obdelujejo z namenom poboljšanja njihovih mehanskih lastnosti, pri čemer pa se pojavljajo neželene deformacije njihove geometrije. Zaradi dosežene visoke trdote (60 HRC ali več) klasični pristopi ravnanja z upogibanjem in valjanjem niso učinkoviti, saj se material poruši. V ta namen smo se v okviru doktorske raziskave ukvarjali z analizo vpliva plastičnih površinskih deformacij na spremembe geometrije kaljenih kovinskih obdelovancev. Izveden je bil laboratorijski eksperiment, v katerem smo na podlagi nadzorovanega vnosa površinskih plastičnih deformacij, visokoresolucijskega zajema geometrije obdelovancev, merjenja pospeškov ter zajema zvoka ravnalnih udarcev (udarci, ki plastično deformirajo površino obdelovanca) pripravili bazo podatkov s 3063 vzorci. Dodatno smo zajemali zvočne odzive nadzorovanih udarcev, ki ne deformirajo površine obdelovanca. Z uporabo U-Net nevronske mreže smo razvili model za napovedovanje spremembe geometrije kaljenega kovinskega obdelovanca glede na vnesene plastične površinske deformacije. V nadaljevanju smo predlagali novo arhitekturo globoke konvolucijske mreže za regresijo, ki omogoča dva vhoda različnih podatkovnih tipov in dimenzij (zvok ravnalnega udarca in reprezentacija geometrije obdelovanca z vključenimi podatki o ravnalnih udarcih) ter večdimenzionalni izhod (napovedana sprememba geometrije obdelovanca). Prav tako smo z uporabo globoke nevronske mreže razvili model, ki izključno na podlagi zvoka nadzorovano izvedenih udarcev, ki ne deformirajo površine obdelovanca, učinkovito napove geometrijo kovinskega obdelovanca. Uspešnost razvitih napovednih modelov smo ocenili z relativno absolutno napako (angl. relative absolute error (RAE)), povprečno kvadratno napako (angl. root mean squared error (RMSE)) in relativno kvadratno napako (angl. relative squared error (RSE)). Najuspešnejši model za napovedovanje oblike obdelovanca je imel na testnih podatkih odlično zmogljivost napovedovanja, saj so povprečne vrednosti RAE znašale 0,0499, RMSE 0,0129 in RSE 0,0040. Pri vključitvi zvoka v napovedovalni model so vrednosti RAE znašale 0,0739, RMSE 0,0185 in RSE 0,0075. Pri napovedi oblike obdelovanca samo iz zvoka pa so povprečne vrednosti RAE znašale 0,7439, RMSE 0,1744 in RSE 0,5638.
Ključne besede: proces ravnanja, kaljeni obdelovanec, proizvodnja, konvolucijska nevronska mreža, modeliranje, oblak točk, zvok
Objavljeno v DKUM: 06.10.2023; Ogledov: 492; Prenosov: 0

4.
Pomen telesne govorice v zborovstvu : magistrsko delo
Lucija Pušenjak, 2023, magistrsko delo

Opis: Zborovodja je osrednja oseba v zboru. V magistrski nalogi smo raziskovali, kako njegova telesna govorica vpliva na kvaliteto petja in njegovo uspešnost. Ključnega pomena so njegove oči in obraz, ki bi naj kazali voljo, razpoloženje in notranje želje. Najtežje je peti pred dirigentom, katerega mimika in kretnje so neizrazite in medle. Pevci predstavljajo glasbilo, na katero zborovodja ˝igra˝, saj se odzivajo na geste, ki jih kaže zborovodja. Zato mora biti zelo pazljiv, saj lahko določena gesta ali pomanjkanje le-te povzroči glasovno napetost ali mlahav ton pri pevcih. Zborovodja ne nakazuje zgolj tempa in dinamike, njegove geste morajo izražati nekaj več, da vzbudi pozornost pevcev. Če je delo vrhunsko zapeto in izvedeno, a brez interpretacije in emocij, pri ljudeh ne zbudi pretirane pozornosti. V empiričnem delu smo predstavili izsledke raziskave o pomenu telesne govorice zborovodij. S pomočjo seznama, sestavljenega za namene te raziskave, smo opazovali in ocenjevali telesno govorico 9 dirigentov, tj. 5 žensk in 4 moških, ki so sodelovali na dirigentskem tekmovanju »Zvok mojih rok,. Analiza 14 posnetkov je pokazala, da večina zborovodij izraža srednjo do visoko mero ekspresivne telesne govorice, in da je zborovodja, katerega telesna govorica je ekspresivna, uspešnejši od tistega, ki ni toliko izrazit.
Ključne besede: Telesna govorica, zborovodja, pevci, ekspresivnost, dirigentsko tekmovanje Zvok mojih rok
Objavljeno v DKUM: 03.10.2023; Ogledov: 287; Prenosov: 33
.pdf Celotno besedilo (931,05 KB)

5.
Prenosni elektronski sistem za brezžično predvajanje glasbe : diplomsko delo
Žiga Petak, 2022, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je zasnovati delujoč prenosni zvočnik za predvajanje glasbe, ki ga uporabljamo s pomočjo brezžične tehnologije Bluetooth. Naredili smo ojačevalno vezje, ki ojači signal in ga razdeli na dva zvočnika. Za začetek diplomske smo prvo naredili raziskavo področja, ki ga izdelek zajema, kjer smo podrobneje opisali zvočnike in njihovo uporabo. V nadaljevanju smo s pomočjo podatkovnih listov izbirali najboljše možne komponente, izdelali vezje in sestavili izdelek. Na koncu smo izdelek testirali.
Ključne besede: prenosni zvočnik, zvok, tiskano vezje
Objavljeno v DKUM: 25.10.2022; Ogledov: 433; Prenosov: 30
.pdf Celotno besedilo (3,43 MB)

6.
Notni zapis razpoznanih zvokov glasbil s pomočjo nevronske mreže : diplomsko delo
Mark Žejn, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljen način, kako lahko glasbeno datoteko pretvorimo v valovno transformacijo, ki nam omogoča frekvenčni zapis zvoka. Tekom diplomske naloge je predstavljena klasifikacija posameznih tonov, intervalov in akordov z različnimi instrumenti (harmonika in flavta). Tak frekvenčni zapis lahko uporabljamo za učenje nevronske mreže. Nevronsko mrežo bi lahko v nadaljevanju, po uspešnem učenju uporabljali za prepoznavo posameznih tonov, intervalov, akordov in pridobljene signale frekvenčnega zapisa spreminjali v notne zapise, kar bi posamezniku omogočalo na avtomatiziran način zapisati notni zapis.
Ključne besede: notni zapis, nevronska mreža, glasba, pretvorba, zvok
Objavljeno v DKUM: 21.10.2022; Ogledov: 786; Prenosov: 82
.pdf Celotno besedilo (8,73 MB)

7.
Analiza hrupa polimernih zobnikov : diplomsko delo
Jon Jelen, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljene osnove akustike oz. zvoka in njegove značilnosti, povzeti pa so tudi osnovni tipi mikrofonov, izbira katerega je ključnega pomena za pridobitev kvalitetnega posnetka hrupa. Ob upoštevanju tega je opisan potek zvočne meritve polimernega zobnika s kovinskim nanosom, s katerim smo pridobili kakovostne zvočne posnetke hrupa med obratovanjem.
Ključne besede: Zvok, zobnik, vibracije, mikrofon.
Objavljeno v DKUM: 02.09.2022; Ogledov: 457; Prenosov: 72
.pdf Celotno besedilo (4,00 MB)

8.
Sodobna produkcija elektronske glasbe : diplomsko delo
Žan Kapun, 2020, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je osredotočeno na sodobno elektronsko glasbo ter strojno in programsko opremo, ki se pri tem uporablja. V teoretičnem delu so opisani elektronska glasba, strojna oprema, komponente, iz katerih je sestavljen zvok, ter koncept mešanja in masteringa. Vsi ti elementi so nato uporabljeni za ustvarjanje primera elektronske glasbe, na podlagi katerega je bilo prikazano ustvarjanje glasbe brez klasičnih inštrumentov in z uporabo minimalne strojne in programske opreme.
Ključne besede: zvok, glasbena produkcija, DAW, zvočni miks, mastering
Objavljeno v DKUM: 04.11.2020; Ogledov: 1187; Prenosov: 84
.pdf Celotno besedilo (1,52 MB)

9.
Vzpostavitev preverljivega varnega komunikacijskega kanala s pomočjo zvoka : magistrsko delo
Gregor Ivajnšič, 2019, magistrsko delo

Opis: V današnjem času, ko velika večina komunikacije poteka preko interneta, je potrditev sogovorčeve identitete postala oteženo opravilo. Mnogo je primerov, ko se osebe izdajajo za nekoga drugega z namenom preslepitve ali pridobitve drugačne koristi od sogovorca. Kot odgovor na ta problem je bila razvita mobilna aplikacija, ki omogoča vzpostavitev preverljivega varnega komunikacijskega kanala s pomočjo zvoka. Dodane so ji bile tudi druge funkcionalnosti, kot so shranjevanje povezanih naprav, nastavitve z možnostjo izbire zvočnih profilov, možnost ponastavitve identitete naprave in sejne identitete. Aplikacija deluje v operacijskem sistemu iOS in se za prenos podatkov preko zvoka ter za uporabo kriptografskih konstruktov zanaša na zunanji knjižnici. Serializacija podatkov in njihova pretvorba v binarno obliko je prav tako realizirana s pomočjo zunanje knjižnice.
Ključne besede: kriptografija, varni kanal, varni komunikacijski kanal, zvok
Objavljeno v DKUM: 21.11.2019; Ogledov: 1007; Prenosov: 95
.pdf Celotno besedilo (2,30 MB)

10.
Uporaba difuzijskih elementov za izboljšanje akustičnih karakteristik v prostoru : diplomsko delo
Miha Kostevc, 2019, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje uporabo difuzijskih elementov in kako sta difuzorja vplivala na izboljšavo akustičnih karakteristik v prostoru. Opisan je način izdelave in načrtovanja dveh difuzorjev (enodimenzionalnega in dvodimenzionalnega) ter opravljene meritve in prikaz rezultatov meritev. Meritve so se opravljale s programom ARTA. Meritve so bile opravljene v povsem praznem prostoru. Diplomska naloga zajema področje elektroakustike, akustike in prostorske akustike.
Ključne besede: zvok, akustika prostora, načrtovanje difuzorja, enodimenzionalen difuzor, dvodimenzionalen difuzor
Objavljeno v DKUM: 11.11.2019; Ogledov: 895; Prenosov: 63
.pdf Celotno besedilo (3,48 MB)

Iskanje izvedeno v 3.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici