| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Patronažno varstvo in ohranjanje oralnega zdravja otrok
Patricija Šraj, 2020, diplomsko delo

Opis: Izhodišča in namen: Patronažno varstvo s pomočjo celostne preventivne in kurativne obravnave pomembno vpliva na zdravstveno stanje prebivalstva. Zdravje zobovja in ustne votline je del splošnega zdravja otrok, diplomirane medicinske sestre v patronažnem varstvu imajo pomembno vlogo tudi pri ohranjanju in izboljševanju le-tega. Namen zaključnega dela je raziskati preventivno vlogo diplomirane medicinskih sester v patronažnem varstvu na področju oralnega zdravja otrok ter ugotoviti ali so matere zadovoljne s preventivnimi patronažnimi obiski. Raziskovalna metoda: V teoretičnem delu je bila uporabljena deskriptivna metoda dela, v empiričnem delu kvalitativna metodologija, kjer smo izvedli tri študije primerov s pomočjo intervjuja. Zbrane podatke smo opisno predstavili. Rezultati: Ugotovili smo, da so starši največ informacij prejeli s strani zdravstvenih delavcev in preko interneta. Matere so bile zadovoljne s preventivnimi patronažnimi obiski. Informacije in nasveti, ki so jih bile deležne, so bili uporabni in razumljivi. Diskusija in zaključek: Za oralno zdravje otroka je potrebno začeti skrbeti že pred njegovim rojstvom. Ključno vlogo pri tem ima tudi diplomirana medicinska sestra v patronažnem varstvu, s tem, ko promovira zdrav življenjski slog nosečnice, primerno prehrano otroka, razlaga pomen ustrezne ustne higiene ter poudarja škodljivost različnih razvad.
Ključne besede: zobovje, ustna higiena, preventiva, diplomirana medicinska sestra v patronažnem varstvu, pediatrična populacija
Objavljeno: 12.03.2020; Ogledov: 530; Prenosov: 185
.pdf Celotno besedilo (880,91 KB)

2.
OTROK IN ZOBOZDRAVNIK
Manja Kutin, 2013, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča. Lep in zdrav izgled naših zob na prvi pogled odražata posameznikovo samozavest, moč in osebnost. Vendar se za zdravim nasmehom skrivajo tako zdrava usta in zobje ter dobra in dosledna ustna higiena, ki se prične še pred otrokovim rojstvom ter nadaljuje skozi celo življenje. V diplomskem delu smo predstavili razvoj mlečnega in stalnega zobovja ter tri najpomembnejše dejavnike, ki so odločilnega pomena za zdravje zob in ustne votline: pravilna prehrana brez sladkorja, dobra ustna higiena ter redni pregledi pri zobozdravniku. Opisani so vplivi na zdravje zob in ustne votline, kot so dojenje, dodajanje fluora, uživanje zdrave prehrane in pijače ter dosledna higiena s ščetkanjem zob. Izpostavili smo velik pomen pravočasnega preventivnega obiska zobozdravnika ter pomembno vlogo medicinske sestre pri zobozdravniškem pregledu. Metodologija raziskovanja. V diplomskem delu smo uporabili deskriptivno metodo dela. Teoretična izhodišča pri diplomskem delu smo opredelili s pomočjo analize domače in tuje strokovne literature ter virov. Sklep. Zobozdravniški pregled otroka pri nas se izvaja v skladu s predvideno zakonodajo o zobozdravstveni dejavnosti. Zdravo zobovje in ustna votlina vplivata na boljše psihofizično počutje, zato ni naključje, da je skrb za zdravje zob ena izmed ključnih človeških vrednot. Pri osveščanju pa ima pomembno vlogo prav medicinska sestra.
Ključne besede: otrok, zob, otroško zobovje, starši, medicinska sestra, zobozdravstvena dejavnost
Objavljeno: 12.12.2013; Ogledov: 1107; Prenosov: 210
.pdf Celotno besedilo (496,08 KB)

3.
Higienizacija zob otrok v vrtcu
Nina Kurnik, 2010, diplomsko delo

Opis: Zdravi zobje so cilj, ki ga lahko doseže vsak, če poskrbi za ustrezno ustno higieno in preventivo. V diplomskem delu je opisana zgradba zob, otroško zobovje ter vpliv prehrane na zdravje zob. Prvi zobje izrastejo že približno pri šestem mesecu starosti, zato je s higienizacijo potrebno začeti že zelo zgodaj, da preprečimo nastajanje zobne gnilobe. Predstavili smo vlogo staršev in vzgojiteljev pri higienizaciji zob ter sodelovanje medicinske sestre z vrtcem. V empiričnem delu je predstavljena raziskava, ki je bila izvedena v mesecu maju in juniju 2010 med desetimi vzgojiteljicami v vrtcu na Prevaljah. Z raziskavo smo ugotavljali, ali si otroci v vrtcu čistijo zobe, ali radi uživajo sladkarije ter kakšno je sodelovanje vrtca z medicinsko sestro. Ugotovili smo, da si otroci redno čistijo zobe, da še vedno raje posegajo po sladkarijah kot po sadju ali zelenjavi ter da je sodelovanje vrtca z medicinsko sestro dobro.
Ključne besede: Otroško zobovje, higienizacija zob, vrtec, medicinska sestra, zdravstvena vzgoja.
Objavljeno: 16.11.2010; Ogledov: 2136; Prenosov: 338
.pdf Celotno besedilo (897,60 KB)

Iskanje izvedeno v 0.09 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici