| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 9 / 9
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Analiza hrupa polimernih zobnikov
Jon Jelen, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljene osnove akustike oz. zvoka in njegove značilnosti, povzeti pa so tudi osnovni tipi mikrofonov, izbira katerega je ključnega pomena za pridobitev kvalitetnega posnetka hrupa. Ob upoštevanju tega je opisan potek zvočne meritve polimernega zobnika s kovinskim nanosom, s katerim smo pridobili kakovostne zvočne posnetke hrupa med obratovanjem.
Ključne besede: Zvok, zobnik, vibracije, mikrofon.
Objavljeno v DKUM: 02.09.2022; Ogledov: 92; Prenosov: 12
.pdf Celotno besedilo (4,00 MB)

2.
Konstruiranje zobniškega gonila težkega transporterja : diplomsko delo
Domen Zver, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno konstruiranje zobniškega gonila težkega transporterja, ki služi za transport materiala. Na začetku je predstavljena razvrstitev gonil in opis osnov konstruiranja gonil. Sledi pregled teoretičnega preračuna gonil. V nadaljevanju je sledilo konstuiranje gonila. Zasnova gonila se je začela z izdelavo zahtevnika z osnovnimi zahtevami. Sledil je preračun gonil kateri je izhajal iz znanih podatkov. Poznali smo skupno medosno razdaljo, skupno prestavno razmerje, moč in vrtilno frekvenco motorja ter vgradne mere. Pred izračunom v programskem paketu KISSSoft je bilo potrebno določiti število zob zobnikov za zagotovitev želenega prestavnega razmerja ter modul in nagib bočnic zobniških parov. Predpostavljene oz. ocenjene lastnosti zobniških parov so bile osnova za izdelavo geometrijskega, kinematičnega in trdnostnega preračuna kateremu je sledila analiza rezultatov. V sklopu konstruiranja gonila je sledila primerna izbira ležajev in dimenzioniranje gredi s preračunom ter izbira maziva. Z določenimi vrtljivimi deli je sledilo konstruiranje ohišja dotičnega gonila. V sklepu so ovrednoteni dobljeni rezultati in dodani komentarji o nadaljnjem razvoju gonila.
Ključne besede: zobniško gonilo, zobniške dvojice, zobnik
Objavljeno v DKUM: 16.09.2021; Ogledov: 274; Prenosov: 81
.pdf Celotno besedilo (1,81 MB)

3.
Možnosti obdelave zobnikov v robotizirani celici z robotom ACMA XR701 : magistrsko delo
Tomaž Grešak, 2019, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je opisana izdelava in uporaba različnih vrst zobnikov. Večji poudarek je na izdelavi beveloidnih zobnikov. Predstavljena je tudi uporaba beveloidnih zobnikov v industriji. Predstavljena je izvedba obdelave z robotom Acma XR701 v kombinaciji z dvema servo osema. V enem izmed poglavij je opisana sinhronizacija servo osi, ki sta pomemben gradnik celotnega sistema. Robot je uporabljen za manipulacijo obdelovalnega orodja. Največjo težavo sta predstavljali sinhronizacija obeh servo motorjev in postavitev celotnega sistema. Sistem je bilo potrebno razviti tudi iz vidika konstrukcije, kar je podrobneje predstavljeno v tem magistrskem delu.
Ključne besede: ACMA, beveloidni zobnik, servo motor
Objavljeno v DKUM: 02.09.2019; Ogledov: 633; Prenosov: 64
.pdf Celotno besedilo (2,71 MB)

4.
Parametrično modeliranje avtomobilskega menjalnika : diplomsko delo
Domen Jošt, 2018, diplomsko delo

Opis: Parametrično modeliranje je novejši način modeliranja, pri katerem s pomočjo parametrov definiramo geometrijo izdelka. Parametri so s formulami povezani v tabeli globalnih parametrov. Njihova prednost je hitro in enostavno spreminjanje izvirnega modela. Postopek je še posebej primeren za manjše serije podobnih izdelkov. V diplomski nalogi je prikazan potek parametričnega modeliranja avtomobilskega menjalnika. Diplomska naloga prikazuje uporabo lokalnih, globalnih parametrov, modeliranje sestavnih delov menjalnika in njihovo sestavo v končni model. Na koncu diplomske naloge je prikazana fleksibilnost posameznih sestavnih delov ter celotnega menjalnika.
Ključne besede: Parametrično modeliranje, SolidWorks, CAD, Menjalnik, Zobnik
Objavljeno v DKUM: 30.10.2018; Ogledov: 1144; Prenosov: 191
.pdf Celotno besedilo (3,73 MB)

5.
Načrtovanje kakovosti procesa proizvodnje zobnika
Nejc Fajmut, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno načrtovanje in nadzor procesa proizvodnje zobnika v podjetju CNC P&K, d. o. o., iz Radelj ob Dravi. Prikazan je način organizacije nadzora kakovosti v podjetju ter uporaba merilne opreme, uporabljene za nadzor kakovosti izbranega izdelka. Prikazan je potek spremljanja kakovosti zobnika od izdelave kontrolnega plana, odvisnega predvsem od kritičnih toleranc, preko izdelave do kontrole in ukrepanje v primeru neskladnosti .
Ključne besede: kakovost, proizvodne meritve, načrtovanje kakovosti, zobnik
Objavljeno v DKUM: 12.09.2016; Ogledov: 1006; Prenosov: 206
.pdf Celotno besedilo (3,42 MB)

6.
Analiza gonila prečnega transporterja gredic
Tomaž Vogel, 2014, diplomsko delo

Opis: Gonilo ali prenosnik je najpomembnejši vmesni člen od pogonskega do gnanega stroja, saj prenaša moči ter prilagaja vrtilni moment in vrtilno frekvenco. V diplomski nalogi smo analizirali gonilo prečnega transporterja gredic, kjer je prišlo do loma zobniške dvojice. Napravili smo preračun zobniških dvojic s pomočjo programa Zobnik. Na koncu smo podali rešitve, ki so mogoče in enostavne za naš primer ter zobniški prenosnik na koncu zmodelirali in napravili tehniško dokumentacijo.
Ključne besede: gonilo, transporter, reduktor, zobnik, zobniška dvojica
Objavljeno v DKUM: 15.10.2014; Ogledov: 1272; Prenosov: 235
.pdf Celotno besedilo (2,41 MB)

7.
Konstruiranje sinhrona za pogonsko prikolico
Gregor Slemnik, 2013, diplomsko delo

Opis: V predloženem delu je predstavljeno konstruiranje sinhrona za pogonsko prikolico. Ker je trg vedno bolj zahteven so se v podjetju Struc odločili, da bodo dimenzije plaščev na enoosnem traktorju in pogonski prikolici enake, zato je potrebno spremeniti dimenzije plaščev na enoosnem traktorju. Ker bomo spremenili dimenzije plaščev je bilo potrebno na novo preračunati sinhron in narediti trdnostni preračun valjastih zobnikov. S pomočjo programa AuoCAD sem naredil tehnično in tehnološko dokumentacijo. Na koncu sem sinhron sestavil in naredil opis poteka montaže.
Ključne besede: sinhron, gnana prikolica, trdnostni preračun, enoosni traktor, montaža, zobnik
Objavljeno v DKUM: 07.11.2013; Ogledov: 2076; Prenosov: 355
.pdf Celotno besedilo (3,01 MB)

8.
FIZIKALNO MODELIRANJE MENJALNIKA Z DVOJNO SKLOPKO
Nebojša Ilić, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena najsodobnejša rešitev hitrega spreminjanja prestavnega razmerja, in sicer menjalnik z dvojno sklopko. Podana je zgodovina razvoja in opisane so vse različice tega tipa menjalnika. Za bolje razumevanje celotne tematike, je v diplomskem delu podrobno razloženo delovanje navadnega ročnega menjalnika, na katerem menjalnik z dvojno sklopko temelji. Podani so fizikalni principi delovanja zobniške dvojice ter torne sklopke. Opisan je celoten potek pretikanja z dvojno sklopko. V zaključku so navedene še prednosti in slabosti, ki jih vožnja s takim menjalnikom prinaša.
Ključne besede: transmisija, menjalnik, dvojna sklopka, prenosna gred, odgonska gred, zobniška dvojica, zobnik s poševnim ozobjem, sinhron, torna lamela
Objavljeno v DKUM: 21.11.2012; Ogledov: 1975; Prenosov: 487
.pdf Celotno besedilo (1,27 MB)

9.
Obnova kolesnih dvojic tirnih vozil
Branko Ekselenski, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je narejena primerjava obnove pogonske kolesne dvojice za potniško garnituro DMW 713/715 med postopkom, ki ga izvajajo v SŽ-Centralne delavnice Ljubljana, proizvodnja Ptuj in postopkom, na izbranih sodobnejših strojih. V SŽ-Centralne delavnice Ljubljana, proizvodnja Ptuj imajo velike probleme pri doseganju zahtevanih standardov, ki jih določajo kupci, oziroma jih zahtevajo stroga varnostna navodila, saj so stroji, na katerih poteka obnova kolesnih dvojic dokaj zastareli. Cilj diplomske naloge je bil poiskati ustrezne sodobne obdelovalne stroje, s katerimi bi bila obnova kolesne dvojice kvalitetnejša, varnejša, predvsem pa hitrejša. Diplomska naloga zajema opis postopka razstavitve kolesne dvojice, opis kontrole in obdelav posameznih komponent ter opis sestavitve oziroma naprešanja kolesne dvojice. Največ pozornosti je namenjene strojni obdelavi posameznih komponent in izračunu obdelovalnih časov na izbranih sodobnejših strojih. Narejena je tudi časovna primerjava med sedanjim postopkom obnove, ki poteka v SŽ-Centralne delavnice Ljubljana, proizvodnja Ptuj, in postopkom na izbranih sodobnejših strojih.
Ključne besede: kolesna dvojica, os, monoblok plošča, zavorni disk, zobnik, ležaji, struženje, naprešanje, povrtavanje, delovni potek, orodje, orodni list
Objavljeno v DKUM: 04.07.2012; Ogledov: 1883; Prenosov: 267
.pdf Celotno besedilo (4,47 MB)

Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici