| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Vpliv izbire maziva na življensko dobo zobniških dvojic
Emir Kadirić, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sem obravnaval snov, s katero se bom srečal pri svojem delu, in sicer snov ki se nanaša na vpliv izbire maziva na življenjsko dobo zobniških dvojic. Zaradi problemov, ki se lahko pojavijo zaradi nepravilne izbire maziv in kako bi olajšal delo pri izbiri ustreznih maziv bom s pomočjo teoretično pridobljenih znanj na osnovi literature in zapiskov, ki sem jih zbral na predavanjih med študijem in znanj ki sem jih pridobil tekom opravljanja praktičnega usposabljanja v programskem paketu KISSSoft naredil preračune življenjske dobe zobniških gonil za različne vstopne podatke. Zaradi neprimernega mazanja se lahko pojavijo različni problemi oz. nezaželeni učinki kot so: pojav visokega trenja oz. obrabe pri elementih gonil, toplotno razjedanje, jamičenje/kavitacija, skrajšanje življenjske dobe ter zmanjšanje izkoristka gonila. Zobniške dvojice pri ubiranju zob po evolventi povzročajo trenje zaradi česa pride do lokalnih temperaturnih skokov kar posledično vpliva na obrabo zobnikov oz. površine bokov zob ki so v stiku. Da bi zmanjšali trenje in povečali odvod toplote je potrebno izbrati pravilen način mazanja in ustrezno mazivo. Zaključni del diplomskega dela predstavlja rezultate in primerjave izračunov življenjske dobe zobniških dvojic, na osnovi katerih sem napisal smernice za pravilno izbiro maziv. Metode ki sem jih uporabil pri diplomskem delu so naslednje: opisna metoda, eksperimentalna metoda, primerjalna metoda. S pomočjo opisne metode sem na podlagi pridobljenih znanj in literature opisal oz. predstavil osnove zobniških gonil in maziv zaradi lažjega reševanja diplomskega dela, z eksperimentalno metodo sem pridobil rezultate izračunov življenjske dobe, ki sem jih naredil v programu KISSSoft, v zaključnem delu diplomskega dela sem s primerjalno metodo na osnovi pridobljenih rezultatov naredil primerjave med določenimi preračuni ter napisal smernice za pravilno izbiro maziv.
Ključne besede: zobniške dvojice, izbira maziva, lastnosti maziv, izbira materiala, trenje, tipi maziv, načini mazanja, aditivi
Objavljeno v DKUM: 19.09.2022; Ogledov: 3; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (3,14 MB)

2.
Konstruiranje zobniškega gonila težkega transporterja : diplomsko delo
Domen Zver, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno konstruiranje zobniškega gonila težkega transporterja, ki služi za transport materiala. Na začetku je predstavljena razvrstitev gonil in opis osnov konstruiranja gonil. Sledi pregled teoretičnega preračuna gonil. V nadaljevanju je sledilo konstuiranje gonila. Zasnova gonila se je začela z izdelavo zahtevnika z osnovnimi zahtevami. Sledil je preračun gonil kateri je izhajal iz znanih podatkov. Poznali smo skupno medosno razdaljo, skupno prestavno razmerje, moč in vrtilno frekvenco motorja ter vgradne mere. Pred izračunom v programskem paketu KISSSoft je bilo potrebno določiti število zob zobnikov za zagotovitev želenega prestavnega razmerja ter modul in nagib bočnic zobniških parov. Predpostavljene oz. ocenjene lastnosti zobniških parov so bile osnova za izdelavo geometrijskega, kinematičnega in trdnostnega preračuna kateremu je sledila analiza rezultatov. V sklopu konstruiranja gonila je sledila primerna izbira ležajev in dimenzioniranje gredi s preračunom ter izbira maziva. Z določenimi vrtljivimi deli je sledilo konstruiranje ohišja dotičnega gonila. V sklepu so ovrednoteni dobljeni rezultati in dodani komentarji o nadaljnjem razvoju gonila.
Ključne besede: zobniško gonilo, zobniške dvojice, zobnik
Objavljeno v DKUM: 16.09.2021; Ogledov: 270; Prenosov: 78
.pdf Celotno besedilo (1,81 MB)

3.
Konstruiranje pogonov diskaste kosilnice
Blaž Cvikl, 2012, diplomsko delo

Opis: V današnjem času se mora podjetje hitro prilagajati razmeram na trgu in upoštevati želje in predloge kupca, ki ta izdelek uporablja. Zato je za vsako podjetje nujno, da se v čim krajšem času odzove tem predlogom, saj si s le s tem ohranja vodilni položaj na trgu. V diplomskem delu je predstavljen razvoj in preračun pogona diskaste kosilnice. S pomočjo analize lastnih izdelkov in izdelkov konkurenčnih podjetij smo prišli do grobe zasnove pogona kosilnice, ki nam je služil kot osnova za nadaljnji preračun. Pri načrtovanju in preračunu smo si pomagali z 3D modelirnikom SolidWorks in programskim paketom za preračunavanje strojnih elementov KISSoft. Dobljeni rezultati so nam pomagali, da smo lahko izdelali tehniško dokumentacijo in natančno določili vse sestavne elemente pogonskih sklopov.
Ključne besede: kosilnica, gonilo, stožčasti zobniki, jermensko gonilo, valjaste zobniške dvojice
Objavljeno v DKUM: 21.11.2012; Ogledov: 1740; Prenosov: 283
.pdf Celotno besedilo (10,90 MB)

4.
Diagnostika zobniške dvojice z uporabo mehanskega modela : magistrsko delo
Matej Ozebek, 2009, magistrsko delo

Opis: Zobniško dvojico s poškodbami lahko raziskujemo z raznimi eksperimentalnimi metodami in oblikujemo zbirko pravil, ki opisujejo posamezno poškodbo. Nadomestni dinamični model zobniške dvojice omogoča raziskavo dinamičnih odzivov za poljubni primer valjastih evolventnih zobnikov pri izbranih pogojih in izbrani napaki na zobniku. Prispevek vsebuje modele za opisovanje zobniških dvojic ter natančno obravnavo in popis za masni rotacijski model z upoštevanjem trenja, triboloških zakonitosti in zakonov ozobij. Poglobljeno so obravnavana in upoštevana področja dinamike masnih modelov valjastih zobniških dvojic, Hertzovega kontakta, tribologije Hertzovega kontakta in algoritmi izračunavanja rezultatov z orodjem Mathematica.
Ključne besede: valjaste zobniške dvojice, dinamika zobnikov, model zobniške dvojice, odziv zobnika, vibracije, Hertzov kontakt, Hertzovo EHD-mazanje, koeficient trenja
Objavljeno v DKUM: 04.01.2010; Ogledov: 2989; Prenosov: 191
.pdf Celotno besedilo (1,50 MB)

5.
Iskanje izvedeno v 0.07 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici