| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 9 / 9
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Prevajanje jamajške angleščine v romanu Beli zobje
Nina Vrečer, 2009, diplomsko delo

Opis: Književni prevod ima že od antike naprej velik pomen. Mnogi menijo, da je književni prevod ena od najbolj zapletenih oblik medkulturnega sporočanja. Še posebej zahtevno pa je prevajanje dialekta. Roman Beli zobje je prvenec avtorice Zadie Smith in je ena izmed prvih knjig, ki so izšle leta 2000, in takoj požele uspeh. V njej je predstavljena zgodba treh kulturno različnih, večrasnih družin v obdobju več kot 50 let. Avtorica uporablja tudi več različnih dialektov angleščine: jamajško angleščino, mladinski sleng in Cockney. V diplomski nalogi sem se osredotočila predvsem na jamajško angleščino. Za ta angleški dialekt sta značilni poenostavljena gramatika in fonologija, pa tudi besedišče je nekoliko drugačno. V romanu se je pojavilo kar nekaj teh značilnosti, tako da se je jamajška angleščina takoj ločila od standardne angleščine. Prevajanje dialektov je zelo zahtevno in možno je uporabiti različne prevajalske strategije. Kljub temu pa nobena od strategij ne zajame vseh značilnosti dialekta, marsikaj se s prevodom tudi izgubi.
Ključne besede: književno prevajanje, prevajanje dialektov, jamajška angleščina, Beli zobje
Objavljeno: 29.08.2009; Ogledov: 2805; Prenosov: 285
.pdf Celotno besedilo (388,64 KB)

2.
Skrb za zdravje ustne votline v mestu in na podeželju
Stanislava Maček, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili vlogo medicinske sestre v otroški zobozdravstveni preventivi ter navade predšolskih otrok v skrbi za ustno zdravje v mestu in na podeželju. Predstavljene so tudi najpogostejše bolezni zob predšolskega otroka. V drugem delu so predstavljeni rezultati raziskave, ki smo jo izvedli v Vrtcu Kozje in Bistrica ob Sotli ter v Vrtcu Anice Černejeve v Celju- Enota Luna in Enota Mavrica v mesecu marcu 2009. Namen raziskave je bil ugotoviti v kolikšni meri si otroci umivajo zobe ter ali starši dobijo informacije o pravilni ustni higieni s strani medicinske sestre. Rezultate smo pridobili z vprašalnikom odprtega in zaprtega tipa, razdeljenim med 15 naključno izbranih staršev v vsakem vrtcu, ki so želeli prostovoljno sodelovati pri izpolnjevanju anonimne ankete. Dobljene rezultate smo preučili in grafično prikazali. Rezultati so pokazali, da si 99% otrok umiva zobe. Ugotovili smo, da so starši v mestu bolje seznanjeni s pomenom umivanja zob s strani medicinske sestre. Ugotovili smo tudi, da je vključenost medicinske sestre na področju informiranja o zobozdravstveni preventivi zelo majhna.
Ključne besede: zobje, predšolski otrok, vrtec, zobozdravstvena preventiva, medicinska sestra
Objavljeno: 05.11.2009; Ogledov: 2722; Prenosov: 417
.pdf Celotno besedilo (524,55 KB)

3.
VARIABILNOST SPODNJIH MELJAKOV DINARSKE VOLUHARICE, DINAROMYS BOGDANOVI (V. in E. Martino, 1922), (Rodentia, Mammalia)
Nina Čuček, 2009, diplomsko delo

Opis: V svoji diplomski nalogi sem analizirala starostno variabilnost, sekundarni spolni dimorfizem in geografsko variabilnost spodnjih meljakov dinarske voluharice, Dinaromys bogdanovi. V okviru raziskave sem uporabila uni- in multivariatne analize ter analizo relativnega izkrivljenja. Pri tem sem testirala 35 spremenljivk. V analizo starostne variabilnosti sem zajela 208 osebkov iz 31 lokalitet, ki sem jih nadalje združila v tri geografske regije (S — južno, C — centralno in W — zahodno). Rezultati analize so pokazali, da obstajajo razlike med juvenilnimi in adultnimi osebki tako v velikosti kot v obliki spodnjih meljakov. Analiza sekundarnega spolnega dimorfizma, ki sem jo opravila le na odraslih živalih, je pokazala, da razlik med samci in samicami v velikosti in obliki spodnjih meljakov ni. S pomočjo enosmerne analize variance (F-testa), diskriminantne analize (DFA) in analize relativnega izkrivljenja sem dokazala, da je geografska variabilnost izražena na spodnjih meljakih. Tako obstajajo signifikantne razlike med tremi definiranimi skupinami osebkov dinarske voluharice. Centralna skupina ima glede na zahodno skupino povečano žvekalno površino vseh treh spodnjih meljakov. Omeniti je potrebno, da se je bistveno spremenila prednja zanka, ki se je očitno podaljšala. Primerjava spodnjih meljakov dinarske voluharice centralne in južne regije je pokazala, da je tudi tukaj prvi meljak pri osebkih južne regije postal daljši in širši. Drugi meljak je prav tako nekoliko širši, vendar za spoznanje krajši. Tretji meljak je nekoliko daljši in ožji.
Ključne besede: dinarska voluharica, Dinaromys bogdanovi, zobje, spodnji meljaki, starostna variabilnost, sekundarni spolni dimorfizem, geografska variabilnost
Objavljeno: 17.11.2009; Ogledov: 2181; Prenosov: 112
.pdf Celotno besedilo (2,53 MB)

4.
VPLIV RAZVAD NA ZDRAVJE ZOB PREDŠOLSKIH OTROK
Mateja Ančimer, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu Vpliv razvad na zdravje zob predšolskih otrok smo predstavili anatomijo zob, osnovne značilnosti zobne rasti, razvoj zobovja pri otroku po starostnih skupinah ter mlečno in stalno zobovje. Opisali smo pitje po steklenički, pitje sladkih sokov, sesanje prsta, sesanje dude, uživanje sladkarij, grizenje raznih predmetov, dihanje skozi usta in predolgo dojenje otroka. Predstavljena je bila tudi zobozdravstvena vzgoja ter vzgoja v nosečnosti, v času dojenja, v času prve detencije in popolnega mlečnega zobovja ter v začetnem obdobju menjalnega zobovja. Opisali smo tudi pomen preventivnih obiskov pri zobozdravniku ter vlogo staršev in vlogo vrtca pri ohranjanju zdravih zob. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati raziskave, ki smo jo izvedli med 50 starši otrok v vrtcu Kidričevo, v letu 2009. Namen raziskave je bilo ugotoviti najpogostejše razvade, ki vplivajo na zdravje zob 50 otrok v vrtcu Kidričevo in ali se starši zavedajo teh razvad pri svojem otroku in če jih poskušajo odpraviti. Vzorec raziskave so predstavljali naključno izbrani starši, ki so želeli prostovoljno sodelovati pri izpolnjevanju anonimne ankete. Dobljene rezultate smo preučili in grafično prikazali. Prišli smo do ugotovitev, da so najpogostejše razvade otrok v vrtcu Kidričevo pitje sladkih sokov, sledi uživanje sladkarij, nato sesanje prsta, pitje po steklenički ter sesanje dude. Starši se teh razvad zavedajo in so v večini primerov pri odpravljanju razvad pri svojem otroku tudi uspešni.
Ključne besede: Zobje, predšolski otrok, razvade, zobozdravstvena vzgoja, ustna higiena, vrtec.
Objavljeno: 17.11.2010; Ogledov: 2398; Prenosov: 444
.pdf Celotno besedilo (817,92 KB)

5.
Skrb za oralno zdravje predšolskih otrok
Tadeja Pernat, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili ustno votlino, kjer smo zajeli anatomijo, razvoj in zgradbo zobovja. Opisali smo tudi bolezni zob in ustne votline, vrste razvad in njihov vpliv na nepravilnosti v rasti in razvoju zob ter čeljusti. V nadaljevanju smo predstavili skrb za zdravje zob in ustne votline s posebnim poudarkom na vlogi staršev in vzgojiteljev, vlogi zobozdravstvene preventive ter pomembni vlogi medicinske sestre. V empiričnem delu smo predstavili rezultate raziskave, ki je bila opravljena v mesecu marcu 2012 v vrtcu Spodnji Duplek. V raziskavo je bilo vključenih 50 staršev predšolskih otrok, starih med dvema in šestimi leti. Rezultate smo pridobili z anonimnim anketnim vprašalnikom, ki je vseboval 15 vprašanj zaprtega in odprtega tipa. Pri zbiranju podatkov smo uporabili deskriptivno neeksperimentalno metodo raziskovanja. Ugotavljali smo, kako starši skrbijo in navajajo otroka na ustno higieno ter ali se zavedajo, kakšen je vpliv razvad na oralno zdravje njihovih otrok ter v kolikšni meri so te razvade prisotne. Prišli smo do ugotovitve, da starši menijo, da imajo njihovi otroci zdrave zobe, še vedno pa premalo pozornosti posvetijo skrbi za oralno zdravje svojih otrok. Ugotovili smo tudi, da dobra polovica anketiranih staršev pozna vpliv škodljivih razvad ter da je prisotnost teh razvad zelo majhna.
Ključne besede: zobje, oralno zdravje, predšolski otrok, starši, zobozdravstvena preventiva, medicinska sestra
Objavljeno: 04.07.2012; Ogledov: 1676; Prenosov: 283
.pdf Celotno besedilo (801,67 KB)

6.
Determination of stresses and forces on the orthodontic system by using numerical simulation of the finite elements method
Janko Ferčec, Branislav Glišić, I. Šćepan, Evgenija Marković, Dragoslav Stamenković, Ivan Anžel, Jože Flašker, Rebeka Rudolf, 2012, izvirni znanstveni članek

Opis: This study was addressed to use knowledge about the orthodontic system with numerical simulation of the nite elements method. For the rst time we simulated the stresses on the orthodontic system and, in this manner, calculated the orthodontic force on the tooth. A 3D orthodontic model or orthodontic system was designed resembling moderate crowding in the dental arch with all supporting structures. CATIA V5 computer software was used to set up a model for the orthodontic system and ABAQUS was used for simulation of the stresses on the orthodontic system. Our attention was focused on the stresses on the tooth lateral incisor and its periodontal ligament. The results of the numerical simulation showed complex stresses on the tooth lateral incisor and its periodontal ligament. In this paper is presented a calculation of the orthodontic force acting on the tooth lateral incisor due to the orthodontic wire. This orthodontic force was calculated from the stresses on the bracket. The calculated orthodontic force was in the area which is considered as the optimal orthodontic force for movement of the tooth.
Ključne besede: okluzija, ortodontski sistem, metoda končnih elementov, ortodonske sile, zobje, malocclusion, orthodontic system, finite elements method, orthodontic force, tooth
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 451; Prenosov: 72
URL Povezava na celotno besedilo

7.
Osveščenost ljudi o pomenu higiene ustne votline
Urška Cmok, 2016, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: Pravilna in zadovoljiva higiena ustne votline in zob ima pozitivne učinke na celotno telo. S škodljivimi razvadami se stanje v ustni votlini lahko občutno poslabša, predvsem če higiena ustne votline ni zadovoljiva ali primerna. Naloga medicinske sestre med drugimi je, da s pravilnim podukom in motivacijo posameznike spodbuja k ohranjanju zdrave ustne votline in zob. Z raziskavo želimo ugotoviti kakšna je osveščenost ljudi o pomenu higiene ustne votline v osrednji slovenski regiji. Metodologija raziskave: V empiričnem delu diplomskega dela smo uporabili deskriptivno in kvantitativno raziskovalno metodologijo. Podatke smo zbrali s pomočjo anketnega vprašalnika, sestavljenega iz 14 vprašanj zaprtega tipa in 3 vprašanj pol zaprtega tipa. Raziskovalni vzorec je zajemal 60 naključno izbranih posameznikov, ki so obiskali zobozdravnika ali ustno higieničarko. Rezultati so bili obdelani s pomočjo računalniških programov Microsoft Office Word 2007 in Microsoft Office Excel 2007. Rezultati raziskave: Na podlagi rezultatov raziskave smo ugotovili, da se anketiranci zavedajo pomena higiene ustne votline, saj jih večina redno hodi na kontrolne preglede. Prav tako se več kot polovica anketirancev zaveda, kaj povzročata v ustni votlini karies in zobni kamen, največ informacij pa so dobili s strani zobozdravnika. Smo pa ugotovili, da izobrazba vpliva na higieno ustne votline. Sklep: Higiena ustne votline je velik problem v današnjem času, ko se razdajamo v službi, partnerjem, otrokom, stanovanju, opravilom, povsod okoli nas je stres, neredna prehrana, škodljive razvade, poleg tega smo ves čas v naglici. Vendar ne moremo mimo dejstva, da se vse začne v ustni votlini. Higiena v ustni votlini ne sme biti zapostavljena, četudi vemo, da lahko nadomeščamo zobe z res dobrimi in kakovostnimi nadomestki. Osveščenost o pravilni higieni ustne votline posameznika se poleg medicinske sestre in zobozdravnika začne že v ranem otroštvu s starši, vzgojitelji, učitelji, prijatelji ter navsezadnje z mediji.
Ključne besede: ustna votlina, zobje, zobozdravstvo, vloga medicinske sestre.
Objavljeno: 14.10.2016; Ogledov: 655; Prenosov: 105
.pdf Celotno besedilo (1,96 MB)

8.
Osveščenost staršev o ustni higieni predšolskih otrok
Mojca Mojzeš, 2016, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: Pravilna in redna ustna higiena je izrednega pomena za otrokovo ustno zdravje. Pomembno je, da so starši otrok pravočasno osveščeni o pravilni ustni negi otroka. Za ozaveščanje poskrbijo medicinske sestre, zdravniki, vzgojitelji, učitelji in še kdo. Namen diplomskega dela je bil predstaviti pravilno ustno higieno in ugotoviti kako so anketirani starši seznanjeni z ustno higieno ter kako jo pri otroku izvajajo. Metodologija raziskave: V empiričnem delu diplomskega dela smo uporabili kvantitativno raziskovalno metodologijo. Podatke smo zbirali s pomočjo anketnega vprašalnika, ki je zajemal 14 vprašanj. Raziskavo smo opravili v enem od vrtcev v podravski regiji. Anketiranci so bili starši predšolskih otrok. Dobljene rezultate smo preučili in jih grafično prikazali. Rezultati: Po analizi pridobljenih rezultatov smo ugotovili, da so starši relativno dobro informirani o pravilni ustni higieni zob njihovega otroka. Največ informacij so starši dobili od zobozdravnika, medicinskih sester in pa na internetu. Sklep: Preventiva v zobozdravstvu je zelo pomembna. Odrasli imajo velik vpliv na zdravje otrok. Starši lahko s skrbnostjo in pravilno nego pripomorejo, da bodo njihovi otroci imeli zdrave zobe. Tudi vloga medicinske sestre je izrednega in nemalokrat ključnega pomena, saj je tako kot zobozdravnik tudi ona tista, ki staršem posreduje informacije o pravilni ustni higieni.
Ključne besede: ustna votlina, otroški zobje, ustno zdravje, zobozdravstvena vzgoja, medicinska sestra, vloga staršev.
Objavljeno: 19.10.2016; Ogledov: 666; Prenosov: 129
.pdf Celotno besedilo (814,67 KB)

9.
Odgovornost osnovnošolcev za zdravje skozi vidike prehrane in osebne higiene na OŠ Jožeta Hudalesa in OŠ Zgornja Kungota
Laura Fras, 2019, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo Odgovornost osnovnošolcev za zdravje skozi vidike prehrane in osebne higiene na OŠ Jožeta Hudalesa in OŠ Zgornja Kungota, sestavljajo tri zaključene celote, teoretični, empirični in praktični del. V teoretičnem delu je opredeljen pojem zdravje ter z njim povezani pojmi. Osebna higiena in zdrava prehrana ključno opredeljujeta, kako ostati zdrav. V tem delu je vključena tudi predstavitev osnovnih šol, kateri sodelujeta v raziskavi in projekti, ki tam potekajo. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati, ki sem jih pridobila s pomočjo spletne ankete, katero so učenci izbranih šol rešili sami. Nekaj učencev vsakodnevno zajtrkuje, spet drugi le včasih. Kot pričakovano največ učencev zajtrkuje mleko in kosmiče, malica kruh z dodatki, jedo delno zdravo kosilo in si za večerjo prav tako radi privoščijo kruh z izbranim dodatkom. Učenci so seznanjenim z dejstvom, da je potrebno večerjati vsaj dve uri pred spanjem. Dan pred anketiranjem so jedli premalo zelenjave ter zadostno količino sadja. Učenci se umivajo vsak dan, prav tako si vsakodnevno s pravilno tehniko ščetkanja zjutraj in zvečer umivajo zobe. Nekateri ob tem uporabljajo tudi zobno nitko. Največ otrok si roke umiva pred in po kosilu ter po stranišču. Učenci svoj prosti čas preživljajo kvalitetno, kar pomeni v naravi in z gibanjem. Šola, katero obiskujejo poskrbi, da so njihovi učenci seznanjeni s projekti, ki tam potekajo. V praktičnem delu je predstavljen potek naravoslovnega dne, povezan z osrednjo temo magistrske naloge, kjer so naloge razporejene po skupinah in po podnaslovih.
Ključne besede: zdravje, hrana, osebna higiena, osnovna šola, zobje
Objavljeno: 13.11.2019; Ogledov: 165; Prenosov: 0

Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici