| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 21
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
LOGOTIP, PLAKAT IN LETAK KOT OBLIKE VIZUALNIH SPOROČIL - GLEDALIŠKA PROCUKCIJA GUSTAF TEATER
Staša Slapnik, 2009, diplomsko delo

Opis: Vidna sporočila vključujejo grafično oblikovanje kot najbolj tradicionalno stroko, vse načine vizualnega komuniciranja, od vizualnih umetnosti do porabniških, tržnih komunikacij, posredovanih s klasičnimi in sodobnimi elektronskimi mediji. Grafično oblikovanje je oblikovanje vizualnih likov, simbolov in drugih nosilcev sporočil. Pripada osnovnemu umetniškemu oblikovanju tiskanih del: knjižnih ovitkov, brošur, oglasov v tiskanih medijih, časopisov, revij, embalaže, emblemov, blagovnih znamk, ilustracij, plakatov, celostne grafične podobe za podjetja itn. V diplomskem delu je predstavljeno oblikovanje logotipa, plakata in letaka za gledališče Gustaf Teater, in sicer od ideje in snovanja do oblikovanja oziroma izvedbe. Obravnavane teme nakazujejo pregled oblik vizualnih sporočil, še posebno znaka in plakata, njihovo oblikovalsko zasnovo, tehnologijo oblikovanja in kratek pregled slovenskega grafičnega oblikovanja v obdobju 60 do 90-ih let 20. stoletja.
Ključne besede: Industrijsko oblikovanje, grafično oblikovanje, plakat, gledališki plakat, znak.
Objavljeno: 07.07.2009; Ogledov: 3531; Prenosov: 462
.pdf Celotno besedilo (1,96 MB)

3.
UGOTAVLJANJE SKLADNOSTI APARATA TASSIMO Z ZAHTEVAMI STANDARDA SIST EN 60335
Matjaž Goličnik, 2009, diplomsko delo

Opis: Za lansiranje novega aparat na evropski trg je potrebno pridobiti znak CE, zato je v tem delu opisano, katere preskuse je potrebno opraviti, da pridobimo ta znak. Podrobneje je opisan standard SIST EN 60335, po katerem smo opravili vsa testiranja na aparatu. Ker se je pri preskušanju pokazalo, da nismo zadostili vsem varnostnim pogojem glede plazilnih tokov, je opisano tudi, kako smo na enostaven in poceni način zadostili tem pogojem.
Ključne besede: gospodinjski aparat, CE znak, preskušanje, certificiranje, standard
Objavljeno: 03.12.2009; Ogledov: 2520; Prenosov: 163
.pdf Celotno besedilo (2,30 MB)

4.
DOBRA IGRAČA V TEORIJI IN PRAKSI
Maja Petovar, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu z naslovom Dobra igrača v teoriji in praksi je predstavljen problem igrač z znakom »DOBRA IGRAČA«. Diplomsko delo je sestavljeno iz dveh delov, in sicer iz teoretičnega in empiričnega dela. V teoretičnem delu je na osnovi strokovne literature zbranih nekaj misli, definicij o igri in igračah različnih avtorjev. V nadaljevanju je predstavljena igrača z znakom »DOBRA IGRAČA«, pojasnjeno je tudi, kako je le-ta pomembna za otrokov vsestranski razvoj. Pozornost je posvečena še nakupovanju igrač, ker menimo, da je zelo pomembno, katere igrače kupujemo za otroka. V empiričnem delu diplomskega dela smo izvedli raziskavo v različnih splošnih in specializiranih otroških trgovinah. Namen raziskave je bil ugotoviti, koliko igrač z znakom »DOBRA IGRAČA« je namenjenih za prodajo. Rezultati so pokazali, da je prisotnost igrač z znakom »DOBRA IGRAČA« v teh trgovinah precej nizko, kar je zelo zaskrbljujoč podatek.
Ključne besede: predšolski otrok, igra, igrače, znak »DOBRA IGRAČA«, nakupovanje igrač.
Objavljeno: 17.06.2010; Ogledov: 4241; Prenosov: 807
.pdf Celotno besedilo (4,82 MB)

5.
ZAVRNITEV REGISTRACIJE ZNAMKE IZ RAZLOGA PODOBNOSTI
Mateja Pehar, 2014, diplomsko delo

Opis: Znamke so ena izmed pravic industrijske lastnine, katere osnovna funkcija je razlikovanje med istovrstnim ali podobnim blagom oziroma storitvami različnih tržnih subjektov. Kot znamka se sme registrirati znak ali kombinacija znakov, ki omogočajo razlikovanje blaga ali storitev enega podjetja od blaga ali storitev drugega podjetja in jih je mogoče grafično prikazati. V diplomski nalogi bo pisano o podobnosti znamk po pravilu podobnosti, kot izhaja iz enega izmed relativnih razlogov za zavrnitev (lahko tudi kršitev) registracije znamk (točka b) prvega odstavka 44. člena Zakona o industrijski lastnini). V prvem delu diplomske naloge bo pojasnjen potek registracije znamke, pravna sredstva imetnikov znamk ter splošen opis relativnih razlogov za zavrnitev registracije. V drugem – obširnejšem delu naloge pa gre za podrobnejši opis in razčlenitev pravila podobnosti na posamezne institute. Presoja obstoja verjetnosti zmede, ki vključuje tudi verjetnost povezovanja s prejšnjo znamko, je odvisna od splošne ocene več soodvisnih dejavnikov. Ti vključujejo: podobnost znakov, podobnost blaga in storitev, razlikovalne in dominantne elemente nasprotujočih si znakov, razlikovalni učinek prejšnje znamke in upoštevno javnost. Prvi korak pri ocenjevanju ali obstaja verjetnost zmede je vzpostavitev teh petih dejavnikov, drugi korak pa je ugotovitev njihovega pomena. Omenjeni instituti bodo v nalogi pojasnjeni z vsebinsko analizo ob sprotnem navajanju sodne prakse slovenskega Upravnega sodišča, Splošnega sodišča, Sodišča EU in UUNT.
Ključne besede: znamka, znak, blago in storitve, relativni razlogi za zavrnitev registracije, industrijska lastnina, podobnost, zmeda v javnosti, upoštevna javnost, razlikovalni učinek prejšnje znamke, dominantni element znamke
Objavljeno: 22.12.2014; Ogledov: 1408; Prenosov: 257
.pdf Celotno besedilo (1,26 MB)

6.
OZNAČEVANJE VELIČIN STIKALNIH APARATOV IN CE ZNAK
Nejc Polenek, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo obravnava električne veličine stikalnih aparatov in iskanje neskladja v označevanju električnih veličin različnih naprav. Predstavljene so nazivne električne veličine, kot so nazivna napetost, nazivni izolacijski nivo, nazivna frekvenca nazivni trajni tok, dvig temperature, nazivni kratkotrajni zdržni tok, nazivni temenski zdržni tok, čas kratkega stika, itd. Podrobneje je opisan tipski in kosovni preskus ločilnika ter CE označevanje in CE znak.
Ključne besede: Električne naprave, odklopnik, ločilno stikalo, ločilnik, CE znak, označevanje
Objavljeno: 05.01.2012; Ogledov: 1968; Prenosov: 139
.pdf Celotno besedilo (2,06 MB)

7.
8.
Bolečina kot peti vitalni znak
Aleksandra Bašnec, 2012, diplomsko delo

Opis: Bolečina je redni spremljevalec v našem življenju, zato smo v diplomskem delu govorili o bolečini kot petem vitalnem znaku, o lestvicah za ocenjevanje bolečine, o dokumentiranju bolečine. Ugotoviti smo želeli kaj pomeni ocenjevanje bolečine kot peti vitalni znak in koliko je takšno ocenjevanje pomembno za pacienta. Opisali smo bolečino, fiziologijo bolečine, možne načine zdravljenja bolečine. Predstavili smo pomembno vlogo medicinske sestre. V zdravstveni negi je ključnega pomena dokumentiranje. Zagotavlja kontinuiranost dela medicinske sestre in je pogoj za vrednotenje kakovostne in primerne oskrbe bolnika, zato smo v diplomsko delo vključili tudi ta del. Z anonimno raziskavo v kateri je sodelovalo 42 izvajalcev zdravstvene nege, smo želeli ugotoviti, ali se na Kliniki za kirurgijo bolečina ocenjuje, primerno dokumentira in obravnava kot peti vitalni znak. Zanimalo nas je ali za ocenjevanje bolečine uporabljajo lestvice za merjenje bolečine ter katere bolečinske lestvice in vprašalniki se najpogosteje uporabljajo. Na podlagi analize anketnega vprašalnika smo ugotovili, da na oddelku bolečino sicer ocenjujejo, vendar gre bolj za ocenjevanje bolečine v primeru kadar pacient omeni, da ga boli in ne v smislu ocenjevanja bolečine kot peti vitalni znak. Za ocenjevanje bolečine na oddelku najpogosteje uporabljajo številčno lestvico. Raziskava je pokazala, da izvajalci zdravstvene nege bolečine ne dokumentirajo na primeren način, saj o bolečini pacienta največkrat poročajo na predaji službe in le-te ne zabeležijo v negovalno dokumentacijo. Za boljšo in učinkovito obravnavo ter lajšanje bi bolečino morali obravnavati kot peti vitalni znak. Pripisovati bi ji morali večji pomen in je ne ignorirati, kot da je nekaj s čimer se pacient preprosto mora sprijazniti in z njo živeti.
Ključne besede: bolečina, lestvice za merjenje bolečine, medicinska sestra, peti vitalni znak
Objavljeno: 20.09.2012; Ogledov: 2943; Prenosov: 449
.pdf Celotno besedilo (18,24 MB)

9.
ZNAK KOT IZHODIŠČE CELOSTNE GRAFIČNE PODOBE, CELOSTNA GRAFIČNA PODOBA SKUPINE FILTRKOMINAT
Adrijana Furlan, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo Znak kot izhodišče celostne grafične podobe, celostna grafična podoba skupine Filtrkombinat, sem razdelila na dva dela, teoretični in praktični del. V prvem, teoretičnem delu, se osredotočam na področje grafičnega oblikovanja in oblikovanja vizualnih komunikacij. Izpostavim celostno grafično podobo iz vsebinskega ter oblikovnega vidika. Predstavim in analiziram tudi nekaj obstoječih znakov in celostnih grafičnih podob v slovenskem prostoru. Na koncu opredelim skupino Filtrkombinat ter namen oblikovanja celostne grafične podobe skupine. V drugem, praktičnem delu, pristopim k načrtovanju in oblikovanju. Poleg znaka, ki je izhodišče, predstavim še vse druge elemente celostne grafične podobe, ki jih skupina Filtrkombinat potrebuje za svoje uspešno delovanje.
Ključne besede: grafično oblikovanje, vizualne komunikacije, celostna grafična podoba, znak, logotip
Objavljeno: 10.10.2012; Ogledov: 1943; Prenosov: 127
.pdf Celotno besedilo (164,84 MB)

10.
OSVEŠČENOST POTROŠNIKOV GLEDE VARNOSTNIH OZNAK NA EMBALAŽI IGRAČ: PRIMER DOBRE IGRAČE
Tanja Hrapot, 2012, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bil predstaviti trg igrač, z njim povezane predpise Evropske Unije. Podrobneje smo opisali tudi največkrat upodobljene varnostne oznake na embalaži igrač, na koncu pa smo ugotavljali, kakšna je osveščenost potrošnikov o le-teh in kako jo dvigniti na višji nivo.
Ključne besede: Igrača, embalaža igrač, varnost igrač, Direktiva 2009/48/ES, predpisi Evropske Unije, varnostne oznake na embalaži igrač, zgodovina embaliranja igrač, odpoklicane igrače, Zveza potrošnikov Slovenije, znak CE, znak DOBRA IGRAČA, Komisija za oceno igrač, anketni vprašalnik, statistične metode.
Objavljeno: 01.11.2012; Ogledov: 1575; Prenosov: 154
.pdf Celotno besedilo (1,22 MB)

Iskanje izvedeno v 0.19 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici