| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
PRIMERJAVA ZNAČILNOSTI MALIH IN SREDNJE VELIKIH PODJETIJ TER VELIKIH PODJETIJ NA PRIMERU SLOVENSKEGA GOSPODARSTVA
Petra Vogrinc, 2015, diplomsko delo

Opis: Malih in srednje velikih podjetij (MSP) je bilo po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (SURS, 2014) leta 2013 99,8 %. V ta odstotek so vključili vsa slovenska podjetja, ki imajo zaposlenih do 250 ljudi. Ostalih 0,2 % je velikih podjetij. Kljub temu, da manjša podjetja prevladujejo, se v (narodnem) gospodarstvu z velikimi dopolnjujejo, zato sta pomembni in potrebni obe kategoriji. Poiskali smo njihove podobnosti in v čem se razlikujejo. V diplomski nalogi smo podrobneje predstavili različne definicije MSP in velikih podjetij. Obstaja veliko različnih avtorjev, ki so opredeljevali MSP. Mi smo skladno z lastnimi zmožnostmi subjektivno izbrali le nekatere. MSP in velika podjetja smo primerjati tudi po značilnostih, kot so: vodenje podjetja, organiziranost, nabava, proizvodnja, prodaja, raziskave in razvoj, financiranje, kadri, odstranjevanje odpadnih snovi, logistika ter družbena odgovornost. Opredelili smo tudi prednosti in slabosti enih in drugih. V empiričnem delu smo na izbranih podjetjih vse to tudi praktično proučili. Za ta namen smo izbrali dva MSP in dve veliki podjetji iz slovenskega gospodarstva. Diplomsko nalogo zaključujemo z ugotovitvami o značilnostih ter prednostih in slabostih malih in srednje velikih ter velikih podjetij in predlogi za slovensko gospodarstvo.
Ključne besede: značilnosti malih in srednje velikih podjetij, značilnosti velikih podjetij, prednosti MSP, prednosti velikih podjetij, primerjava MSP in velikih podjetij
Objavljeno: 27.10.2015; Ogledov: 1375; Prenosov: 262
.pdf Celotno besedilo (1,41 MB)

2.
IZBRANE ZNAČILNOSTI MIKRO, MALIH, SREDNJE VELIKIH IN VELIKIH PODJETIJ NA PRIMERU PODJETIJ IZ ZASAVJA
Ana Jurić, 2016, diplomsko delo

Opis: Za slovensko gospodarstvo so pomembna tako mikro, mala in srednje velika kot velika podjetja. Vsako podjetje, ne glede na svojo velikost, ima svoje prednosti. Mikro podjetja so najmanjša podjetja, njihova prednost pa je, da npr. pri pravni obliki samostojni podjetnik (s. p.) ustanovitelj ne potrebuje začetnega kapitala, tudi ustanovitev je preprosta. Mala podjetja se zaradi majhnosti lahko veliko hitreje prilagodijo spremembam kot velika podjetja. Srednje velika podjetja lahko izkoriščajo prednosti tako majhnosti kot velikosti. V vseh treh predstavljenih velikostnih razredih je lastnik izredno pomembna oseba pri razvoju in poslovanju podjetja. Zaposleni pri delu upoštevajo lastnika, njegove želje in vrednote. Srednje velika podjetja ponekod že predajo poslovodenje managerjem. Tudi po številu zaposlenih se že lahko bližajo velikim podjetjem. Vsa ta so zelo pomembna, saj zagotavljajo nova delovna mesta. Velika podjetja dajejo velik pomen družbeni odgovornosti in programu promocije zdravja na delovnem mestu. Vključujejo se tudi v razna združenja in sodelujejo s skupnostjo, v kateri poslujejo. Velika podjetja imajo večji tržni položaj kot mikro, mala in srednje velika podjetja. Prav tako imajo boljši finančni položaj, večjo možnost rasti in boljše konkurenčne prednosti. V diplomskem projektu podrobneje predstavimo mikro, malo, srednje veliko in veliko podjetje. V vsakem poglavju prikažemo značilnosti, po katerih se ta podjetja razlikujejo oz. ujemajo. V praktičnem delu diplomskega projekta predstavimo analizo anketnega vprašalnika podjetij iz regije Zasavje. Strnemo tudi ugotovitve in priporočila za prakso.
Ključne besede: mikro podjetja, mala podjetja, srednje velika podjetja in velika podjetja, značilnosti MSP, značilnosti velikih podjetij.
Objavljeno: 01.12.2016; Ogledov: 680; Prenosov: 80
.pdf Celotno besedilo (1,21 MB)

Iskanje izvedeno v 0.05 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici