| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Stres in izgorelost visokošolskih učiteljev
Maja Nikolič, 2018, diplomsko delo/naloga

Opis: Stres sproži vrsto fizičnih in duševnih simptomov. Fizični stres slabi imunski sistem, povečuje občutljivost za različne bolezni, povzroča bolečine ter zmanjšuje fizično vzdržljivost. Dolgotrajen stres pa lahko poveča tveganje za kronično utrujenost, ki ga imenujemo tudi sindrom izgorelosti. Stres izčrpa tudi duševno stanje, katere najpogostejši simptomi vključujejo razdražljivost, nihanje razpoloženja in izčrpanost, ki lahko preide v depresije, tesnobo in nižjo kakovost življenja. Prav tako pa stres vpliva tudi na delovno uspešnost. Poleg osnovnega teoretičnega dela o stresu in izgorelosti smo se osredotočili tudi na proučevanje nastalih simptomov stresa in izgorelosti na delovnem mestu ter kako nastale simptome zmanjšati. Dobri delovni pogoji vodijo k večji učinkovitosti in tudi k večjemu zadovoljstvu zaposlenih, v našem primeru visokošolskih učiteljev. V raziskovalnem delu smo uporabili anketni vprašalnih ter ga razposlali na različne univerze in fakultete po Sloveniji. Želeli smo ugotoviti v kolikšni meri so visokošolski učitelji podvrženi stresu in ali so že kdaj bili izgoreli. Kateri simptomi stresa se pri visokošolskih učiteljih najpogosteje pojavljajo ter katere tehnike sproščanja najpogosteje uporabljajo. Na podlagi zbranih podatkov smo v zaključnem delu podali naše ugotovitve. Ugotovili smo, da visokošolski učitelji niso podvrženi stresu, vendar pa je kar nekaj naših anketirancev že doživelo stopnjo izgorelost. Zato lahko predvidevamo, da tisti, ki so že bili izgoreli pravočasno prepoznajo simptome stresa in jih tako pravočasno ublažijo. Najpogostejši način sproščanja med našimi anketiranci je druženje s prijatelji in družino. Ugotovili pa smo tudi, da stopnja stresa ne vpliva na spol posameznika ter da prav tako ni odvisna od vrste zaposlitve.
Ključne besede: - stres, - izgorelost, - visokošolski učitelji, - simptomi stresa in izgorelosti, - zmanjševanje stresa in izgorelosti.
Objavljeno v DKUM: 30.08.2018; Ogledov: 823; Prenosov: 114
.pdf Celotno besedilo (1,13 MB)

2.
STRES V DELOVNEM OKOLJU
Jure Erazem, 2014, diplomsko delo

Opis: Vsak izmed nas se slej kot prej sooči s težavami zaradi stresa v delovnem okolju. Le-ta namreč v današnjem času zelo hitro narašča, zato moramo najti način, kako se spoprijeti z njim kot delavec ali kot organizacija. Lahko je neopazen, dokler ni prepozno, zaradi česar lahko resno zbolimo. V diplomskem delu smo najprej opredelili stres, pri čemer smo natančno opisali, kaj stres sploh je. Potem smo opredelili vrste stresa, v nadaljevanju pa smo se posvetili stresu na delovnem mestu. Pri omenjenem poglavju smo opredelili stres v delovnem okolju nasploh, vrsto zaposlitve, stresne življenjske dogodke in ceno stresa v delovnem okolju. V naslednjem poglavju smo obravnavali simptome stresa. Nadaljevali smo s poglavjem zmanjševanja oz. obvladovanja stresa. Zaključni del diplomskega dela pa je sestavljen iz raziskovalnega dela, katerega smo opravili s pomočjo ankete, v kateri je sodelovalo 34 anketirancev. Anketo smo opravljali v mesecu juniju 2014 z zaposlenimi v podjetju X na Dolenjskem. Rezultati ankete so pokazali, da v podjetju vsi delavci ne občutijo negativnega stresa. Stres poskušajo najpogosteje obvladovati v družbi s prijatelji ali družino. Stres v delovnem okolju je najpogosteje prisoten zaradi plače in pri zaposlenih je največkrat prisoten simptom utrujenosti oziroma izčrpanosti.
Ključne besede: stres, vrste stresa, simptomi stresa, zmanjševanje/obvladovanje stresa
Objavljeno v DKUM: 23.09.2014; Ogledov: 1296; Prenosov: 206
.pdf Celotno besedilo (745,14 KB)

3.
Stres v poklicih, ki so vezani na delo z ljudmi
Nataša Kolar, 2012, diplomsko delo

Opis: Stres postaja vse večji globalni problem današnje družbe. S stresom se srečujemo skoraj vsak dan bodisi v službi, doma ali drugod. Človek kar eno tretjino življenja preživi na delovnem mestu, zato je pomembno, da ga služba ne izčrpava, ampak ga dopolnjuje na vseh ravneh (fizično, duševno, emocialno, socialno in ekonomsko). Dokler je stresa v majhnih količinah, je za nas dobro in lahko vpliva pozitivno, problem nastane, kadar naše življenje obremenjuje preveč stresa, ko nam primanjkuje časa ali si enostavno ne vzamemo trenutka zase in za sprostitev. Ob izčrpanosti, ki nastopi zaradi dela, lahko pride do izgorelosti, ki je najhujša posledica stresa. V diplomskem delu obravnavamo stres na delovnem mestu, ki je pereč problem današnje družbe, zaposlenih in delodajalcev. Velikokrat smo žrtve preobremenjenosti in izžetosti na delovnem mestu, česar si sploh ne priznamo ali pa pogosto ne opazimo začetnih znakov preobremenjenosti. V empiričnem delu diplomskega dela smo izvedli kvantitativno raziskavo, s pomočjo anketnega vprašalnika z vprašanji zaprtega tipa. V raziskavi je sodelovalo 90 naključno izbranih zaposlenih na zdravstvenem, socialnem in pedagoškem področju. Ugotavljali smo, kolikšna je prisotnost stresa pri poklicih, ki so vezani na delo z ljudmi, in kateri so najpogostejši dejavniki stresa na delovnem mestu. Večina zaposlenih je ocenila, da se srečujejo s stresom na delovnem mestu in da so najpogostejši vzroki stresa količina dela, narava dela in organiziranost dela. Najpogosteje prisotni simptomi stresa, po oceni zaposlenih, so: prehlad, glavobol in utrujenost. Večina zaposlenih je tudi mnenja, da se najbolje sprostijo ob rekreaciji in ob klepetu s prijatelji. Zelo pomembno je, da si po stresnih obdobjih vzamemo čas in v miru premislimo nastalo situacijo ali zaprosimo za pomoč sodelavcev ali drugih. Pri delu ne smemo pozabiti na naša načela in vrednote ter na psihično in fizično sprostitev.
Ključne besede: Ključne besede: delovno mesto, stres, zmanjševanje stresa, izgorelost, preprečevanje izgorelosti
Objavljeno v DKUM: 07.06.2012; Ogledov: 3152; Prenosov: 366
.pdf Celotno besedilo (1,95 MB)

Iskanje izvedeno v 0.04 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici