| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Posodobitev celostne grafične podobe avstrijskega podjetja
Tomaž Lazar, 2019, diplomsko delo

Opis: Celostna grafična podoba je temeljni gradnik uspešnega podjetja. Preko nje podjetje predstavi svojo identiteto in dejavnost. Podoba mora biti skrbno premišljena in natančno definirana. Danes se veliko podjetij odloča za prenovo celostne grafične podobe, na področju medijskih komunikacij pa je ta tema zelo pomembna. Podjetje Palfinger se je odločilo za prenovitev grafične podobe proizvodnih prostorov v Mariboru. Naš namen je preučiti trenutno grafično podobo ob preučevanju elementov celostne grafične podobe v splošnem. Cilj diplomske naloge je preoblikovanje notranje grafične podobe podjetja Palfinger Maribor d.o.o. Na koncu diplomskega dela smo opisali postopek izdelave izbranih elementov celostne grafične podobe in predstavili končne izdelke ter zapisali ugotovitve.
Ključne besede: celostna grafična podoba, logotip, zloženka, oglasni pano
Objavljeno: 21.11.2019; Ogledov: 382; Prenosov: 39
.pdf Celotno besedilo (1,55 MB)

2.
ANGLICIZMI V BESEDOTVORNEM POSTOPKU ZLAGANJA
Alenka Kučinić, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi sem skušala prikazati, kako so angleški izrazi vplivali na nemški besedotvorni proces zlaganja v zadnjih desetih letih. V ta namen sem v zbirki novih besed ˝Die Wortwarte˝ poiskala in zbrala zloženke, ki vsebujejo enega ali več anglicizmov. Tako je nastala nekakšna zbirka tovrstnih besed. Te besede sem nato preštela, jih razvrstila glede na njihovo zgradbo in opazovala. Izkazalo se je, da je približno 1/3 vseh besed, ki so nastale v zadnjih desetih letih, anglicizmov ali pa te vsebujejo. Velika večina teh besed so zloženke, ki poleg nemških besed vsebujejo še angleške kot sestavne dele. Takšna vrsta zloženk je zelo razširjena. Pri tem se anglicizmi obnašajo enako kot nemške besede. Dobro se vežejo tako s preprostimi besedami kot s kompleksnimi tvorjenkami, besednimi zvezami in tudi celimi stavki. Najpogosteje se pojavljajo kot eden izmed dveh delov podstave neke zloženke. Iz vsega tega lahko sklepamo, da se anglicizmi dobro prilagodijo jezikovnemu kodu nemškega jezika. Tematična analiza teh besed prikaže, kako zelo dogajanje v družbi vpliva na nastanek novih besed. Novi izumi in novi dogodki dajejo govorcem novo pogovorno tematiko in s tem nove priložnosti za iznajdbo novih besed. Zaradi globalizacije, tehničnega napredka in splošne odprtosti družbe v jezik prihajajo zmeraj nove tujke, ki jih govorci ustvarjalno uporabijo za tvorjenje novih besed. Pri tem pa ustvarjalnost nima meja. Anglicizmi se pogosto pojavljajo v publicističnem jeziku, strokovnih jezikih in našem vsakdanu. Pogosto jih govorci uporabljajo, da bi se izrazili z določenim stilom, bodisi želijo bolje pritegniti pozornost sprejemnikov, jih bolje nagovoriti ali pa želijo le izraziti svoj življenjski slog. Jezikoslovci na jezike gledajo zelo različno. Nekateri so zelo kritični in menijo, da angleški izrazi zelo spreminjajo jezik. Drugi pa jezik vidijo kot sistem, ki se neprestano spreminja in razvija, zato menijo, da anglicizmi jezik še obogatijo. Kot kaže, bodo anglicizmi tudi v prihodnje bogatili nemški jezik.
Ključne besede: zloženka, anglicizem, besedotvorje, zlaganje
Objavljeno: 22.06.2016; Ogledov: 655; Prenosov: 85
.pdf Celotno besedilo (3,36 MB)

3.
4.
Prehod iz tiskanih verzij embalažnih načrtov tehničnega pregleda na tehnični pregled elektronskih verzij
Karmen Slak, 2014, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu bomo najprej predstavili problem velike porabe papirja in barve pri tiskanju embalažnih načrtov, za katerega bomo poizkušali najti najboljšo rešitev. Do velike porabe papirja prihaja zaradi tiskanja vseh zrisanih embalažnih načrtov in vse spremne dokumentacije, ki je bila osnova za izris načrta. Rešitev bo vključevala prehod iz klasičnih fizičnih verzij embalažnih načrtov na elektronske verzije, v takšnem obsegu, kolikor je to mogoče. Elektronske verzije embalažnih načrtov bi tehnični pregledovalci pregledovali na dodatnem računalniškem ekranu. Določili bomo cilje diplomskega dela in metode dela, s katerimi si bomo pomagali pridobiti potrebne informacije za dosego cilja. Teoretično bomo bolj podrobno predstavili embalažo, kaj predstavlja in kakšne vrste embalaže poznamo v farmacevtski industriji. Predstavili bomo vrste in izgled embalažnih načrtov. V nadaljevanju bomo predstavili okolje, v katerem opazujemo delovni proces, opisali bomo podjetje, v katerem se odvija opazovani delovni proces, ter predstavili dejansko stanje okolja oz. oddelka, v katerem bomo opazovali proces dela. S kritično analizo bomo prikazali glavne vire oz. dejavnike za nastali problem in opisali vzroke. Podali bomo predlog rešitve za problem in to prikazali s teoretično izboljšavo po uvedbi predloga rešitve.
Ključne besede: embalažni načrt, PixelProof, DocuProof, zloženka, kliše, navodilo, tehnični pregled
Objavljeno: 28.01.2015; Ogledov: 613; Prenosov: 75
.pdf Celotno besedilo (1,61 MB)

5.
Optimizacija stroškov nabave sekundarne ovojnine v farmacevtski industriji s poudarkom na izbiri sodobnih materialov in uvajanju novih tehnologij
Sanja Vehar, 2011, diplomsko delo

Opis: Farmacevtska industrija sodi med najpomembnejše in najzahtevnejše panoge na svetu. Proizvodnja zdravil in embalaža v farmacevtski industriji sta z vidika stroškov ključnega pomena. Pod nenehnim nadzorom raznih inšpekcij mora upoštevati predpisane standarde, ki veljajo tako za zdravilne učinkovine kot embalažo. V podjetju Krka, d. d., se srečujemo s pakiranjem različnih zdravilnih oblik v različno ovojnino. Vsaka ovojnina ima specifične lastnosti in zahteve. Izbiramo jo v oddelku za razvoj embalaže v sodelovanju z marketingom. Preden pa se odločimo za nabavo večjih količin, jo preizkusimo v pilotni proizvodnji, kjer se pokažejo določene pomanjkljivosti in prednosti. S trenutnim dobaviteljem A sodelujemo že skoraj 20 let. S sodobno tehnologijo tiska pa lahko spremenimo dizajn embalaže in posledično znižamo stroške.
Ključne besede: farmacevtska industrija, embalaža, zloženka, stroški, dobavitelji, tehnologija tiska
Objavljeno: 16.04.2012; Ogledov: 1350; Prenosov: 285
.pdf Celotno besedilo (1,70 MB)

Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici