| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 7 / 7
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Razvoj detektorjev za visoko ločljivo pozitronsko tomografijo
Borut Grošičar, 2012, magistrsko delo

Opis: V delu je predstavljen razvoj detektorjev za uporabo pri visokoločljivostni pozitronski tomografiji PET, positron emmision tomography). Pozitronska tomografija je dobro uveljavljena metoda tridimenzionalnega slikanja v nuklearni medicini za postavljanje diagnoze. Ker diagnoza temelji na opazovanju slik pridobljenih s slikanjem, je bistvena kvaliteta slike oz. ločljivost. Z motivacijo izboljšanja krajevne ločljivosti pri slikanju s pozitronsko tomografijo je nastal koncept PET sonde, ki znotraj omejenega vidnega polja izboljša prostorsko ločljivost obstoječega pozitronskega tomografa. Srce PET sonde je krajevno ločljiv silicijev senzor. V delu je opisan razvoj in karakterizacija silicijevih detektorjev za uporabo pri PET sondi, ter karakterizacija in umeritev detektorskih blokov za uporabo pri napravi PET v kombinaciji s PET sondo. V okviru tega dela je bil razvit večplastni način zlaganja silicijevih senzorjev, ki omogoča večjo verjetnost pri interakciji anihilacijskih fotonov energije 511 keV in kot tak obeta izboljšanje kvalitete slike pri slikanju s pozitronsko tomografijo v kombinaciji s PET sondo.
Ključne besede: Silicijevi senzorji, emisijska pozitronska tomografija, PET sonda, zlaganje senzorjev, zaporni tok
Objavljeno: 11.09.2012; Ogledov: 1942; Prenosov: 64
.pdf Celotno besedilo (23,90 MB)

3.
Rekonstrukcija krožnega avtomata za izdelavo brusnih plošč
Milan Leskovar, 2015, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo se navezuje na proizvodnjo podjetja Swatycomet. Tematsko predstavlja rekonstrukcijo krožnega avtomata za izdelavo brusnih plošč. Stroj zaradi svoje starosti izgublja na produktivnosti kar pomeni, da na trgu ni več konkurenčen. Iztrošenost določenih enot stroja predstavlja ozko grlo pri produktivnosti in dodatno obremenjuje operaterje stroja. Odločili smo se za obnovo stroja na način, da rekonstruiramo enote stroja, ki predstavljajo problematiko.
Ključne besede: brusna plošča, avtomat, doziranje, zmes, prirobnice, zlaganje
Objavljeno: 20.01.2016; Ogledov: 551; Prenosov: 36
.pdf Celotno besedilo (1,92 MB)

4.
Načrtovanje manipulatorja za zlaganje paketov
Mitja Cerovšek, 2016, diplomsko delo

Opis: V okviru diplomske naloge bo načrtovan manipulator, oz. transportna naprava, ki bo delovala kot samostojni element za predpripravo paketov, katere zatem robot s prijemalom zloži na euro paleto. Zaradi velike zmogljivosti paketov, ki prihajajo iz polnilnega stroja po transportnih trakovih, eden za drugim, bo naprava robotu zložila poljubno število paketov eden na drugega. Del manipulatorja je tudi transport paketov, brez katerega naprava nebi delovala. Pri načrtovanju smo uporabili najboljše komponente, zato pričakujemo, da bo naprava zadovoljila potrebe po zanesljivosti in hitrosti, saj je zahtevana dnevna zmogljivost 36000 paketov.
Ključne besede: konstruiranje, dimenzioniranje, zlaganje, transportiranje, prostorsko modeliranje, SolidWorks
Objavljeno: 06.05.2016; Ogledov: 651; Prenosov: 99
.pdf Celotno besedilo (5,54 MB)

5.
ANGLICIZMI V BESEDOTVORNEM POSTOPKU ZLAGANJA
Alenka Kučinić, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi sem skušala prikazati, kako so angleški izrazi vplivali na nemški besedotvorni proces zlaganja v zadnjih desetih letih. V ta namen sem v zbirki novih besed ˝Die Wortwarte˝ poiskala in zbrala zloženke, ki vsebujejo enega ali več anglicizmov. Tako je nastala nekakšna zbirka tovrstnih besed. Te besede sem nato preštela, jih razvrstila glede na njihovo zgradbo in opazovala. Izkazalo se je, da je približno 1/3 vseh besed, ki so nastale v zadnjih desetih letih, anglicizmov ali pa te vsebujejo. Velika večina teh besed so zloženke, ki poleg nemških besed vsebujejo še angleške kot sestavne dele. Takšna vrsta zloženk je zelo razširjena. Pri tem se anglicizmi obnašajo enako kot nemške besede. Dobro se vežejo tako s preprostimi besedami kot s kompleksnimi tvorjenkami, besednimi zvezami in tudi celimi stavki. Najpogosteje se pojavljajo kot eden izmed dveh delov podstave neke zloženke. Iz vsega tega lahko sklepamo, da se anglicizmi dobro prilagodijo jezikovnemu kodu nemškega jezika. Tematična analiza teh besed prikaže, kako zelo dogajanje v družbi vpliva na nastanek novih besed. Novi izumi in novi dogodki dajejo govorcem novo pogovorno tematiko in s tem nove priložnosti za iznajdbo novih besed. Zaradi globalizacije, tehničnega napredka in splošne odprtosti družbe v jezik prihajajo zmeraj nove tujke, ki jih govorci ustvarjalno uporabijo za tvorjenje novih besed. Pri tem pa ustvarjalnost nima meja. Anglicizmi se pogosto pojavljajo v publicističnem jeziku, strokovnih jezikih in našem vsakdanu. Pogosto jih govorci uporabljajo, da bi se izrazili z določenim stilom, bodisi želijo bolje pritegniti pozornost sprejemnikov, jih bolje nagovoriti ali pa želijo le izraziti svoj življenjski slog. Jezikoslovci na jezike gledajo zelo različno. Nekateri so zelo kritični in menijo, da angleški izrazi zelo spreminjajo jezik. Drugi pa jezik vidijo kot sistem, ki se neprestano spreminja in razvija, zato menijo, da anglicizmi jezik še obogatijo. Kot kaže, bodo anglicizmi tudi v prihodnje bogatili nemški jezik.
Ključne besede: zloženka, anglicizem, besedotvorje, zlaganje
Objavljeno: 22.06.2016; Ogledov: 531; Prenosov: 73
.pdf Celotno besedilo (3,36 MB)

6.
Konstruiranje traktorskega gozdarskega dvigala DOT 50ZK
Nejc Arzenšek, 2020, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje konstruiranje traktorskega gozdarskega dvigala DOT 50ZK. Dvigalo je narejeno na osnovi kinematike Z dvigala. Dodana je nihalka na nihaji roki, s čimer se približamo nihajnim momentom kot so pri K dvigalih. Iz začrtanega 3D modela je narejen izračun sile dviga po zahtevanem momentu 50 kNm. Po izračunih je izrisan tudi diagram dviga na različnih dolžinah roke in preračun, kdaj roka preide v zlaganje. Iz 3D modela je pripravljena trdnostna analiza po MKE metodi. Na koncu je sledil še test dvigala, ki je potrdil preračune sile dviga roke na različnih razdaljah. Testirali smo tudi zlaganje dvigala.
Ključne besede: traktorsko gozdarsko dvigalo, konstruiranje dvigala, moment dviga, zlaganje dvigala, MKE simulacija obremenitev rok
Objavljeno: 30.06.2020; Ogledov: 210; Prenosov: 82
.pdf Celotno besedilo (3,34 MB)

7.
Konstruiranje naprave za zlaganje škatel
Jakob Otaševič, 2020, magistrsko delo

Opis: V sklopu magistrske naloge je predstavljeno konstruiranje naprave za zlaganje škatel. Naprava se uporablja v sklopu avtomatiziranih transportnih linij, kjer z zlaganjem blaga, pakiranega v kartonski embalaži, nudi hitro in zanesljivo rešitev za paletizacijo blaga. Naprava omogoča veliko natančnost pri zlaganju treh različno velikih in težkih kartonskih embalaž. Blago v kartonskih embalažah do naprave pripotuje po tračnem transporterju, kjer ga nato naprava prime in prenese do palete. Na paleto zlaga embalažo v več slojih do predpisane višine. Ko je paleta polna, se po valjčni progi transportira naprej po liniji. Na njeno mesto pa pride nova prazna paleta in cikel polnjenja produkta na paleto se ponovi.
Ključne besede: zlaganje škatel, konstruiranje, dimenzioniranje
Objavljeno: 16.09.2020; Ogledov: 54; Prenosov: 10
.pdf Celotno besedilo (5,81 MB)

Iskanje izvedeno v 0.19 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici