| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
VIZUALIZACIJA SLIKANICE
Jernej Šenk, 2014, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga Vizualizacija slikanice poleg teorije in zgodovine ilustracije predstavlja avtorsko slikanico z naslovom Pujsova nebeška dogodivščina in podroben opis vseh faz ustvarjanja le-te. Odločitvi za nastanek slikanice je botrovala predvsem želja po ustvarjanju. Diplomska naloga v sklopu teoretičnega dela zajema zgodovino slovenske ilustracije, njen razvoj in glavne ilustratorje posameznega obdobja. Vsebuje definicije književne ilustracije in merila za kakovostno ilustracijo. Predstavimo tudi likovne tehnike, ki se večinoma uporabljajo pri ilustraciji, in podroben opis materiala, ki se uporablja pri določenih likovnih tehnikah in je v uporabi pri nastanku avtorske slikanice. Diplomsko delo sestavlja tudi priloga, avtorska slikanica. Na podlagi slikanice smo pripravili predstavitev v razredu. Z izsledki raziskave ugotavljamo, da je na učence delovala ustvarjalno motivacijsko, kar je bil eden izmed glavnih namenov praktičnega dela diplomske naloge.
Ključne besede: zgodovina ilustracije, avtorska slikanica, potek ustvarjanja ilustracij
Objavljeno: 12.11.2014; Ogledov: 1641; Prenosov: 345
.pdf Celotno besedilo (2,28 MB)

2.
KNJIŽNA ILUSTRACIJA IN POSKUS KNJIŽNE ILUSTRACIJE V PRAKSI
Mateja Jakopič, 2013, diplomsko delo

Opis: Tema diplomskega dela izhaja iz naslova Knjižna ilustracija in poskus knjižne ilustracije v praksi. V diplomskem delu je obravnavan pojem ilustracije, obča zgodovina knjižne ilustracije in knjižna ilustracija na Slovenskem; pri le- tej je izpostavljen srednji vek, začetki založništva na Slovenskem ter izbrani slovenski knjižni ilustratorji starejše generacije. Na koncu diplomskega dela je v praktičnem delu predstavljen poskus knjižne ilustracije v praksi, gre za avtorske ilustracije zgodb v že izdani knjigi slovenskega pisatelja. Namen diplomskega dela je bil raziskati pojem knjižne ilustracije ter izoblikovati študijski pregled knjižne ilustracije s poudarkom na razmerju med tekstom in ilustracijo. S tem namenom so narejene analize posamičnih avtorjev - ilustratorjev ter medsebojna primerjava določenih avtorjev. Metodologija dela izhaja iz raziskovalnih metod ter uporabljenih virov, pri čemer sem upoštevala naslednjo metodologijo dela: analizo vsebine, strukturno analizo, primerjalno analizo, dialektično sintezo, abstrakcijo, konkretizacijo, generalizacijo, specializacijo, klasifikacijo (po Šešiću, 1974) ter metodologijo dela po Mužiću (1977): zgodovinsko metodo, deskriptivno metodo, komparativno metodo. Uporabljeni so bili primarni viri, t.j. literatura v obliki knjižnega gradiva, časopisnih člankov in razstavnih katalogov ter sekundarni viri: enciklopedije, slovarji in priročniki. Dodatne vire sem črpala iz spletnih virov. Cilj diplomskega dela je bil smiselni prikaz likovnega razvoja knjižne ilustracije v umetnostnozgodovinskem okvirju ter nato aplikacija le- tega na praktični del diplomskega dela.
Ključne besede: Ilustracija, knjižna ilustracija, zgodovina knjižne ilustracije, knjižna ilustracija na Slovenskem, avtorji slovenske knjižne ilustracije, poskus knjižne ilustracije v praksi.
Objavljeno: 24.09.2013; Ogledov: 2790; Prenosov: 496
.pdf Celotno besedilo (4,90 MB)

Iskanje izvedeno v 0.08 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici