| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Gastroezofagealna refluksna bolezen in osveščenost ljudi
Katja Krajnc, 2014, diplomsko delo

Opis: POVZETEK Gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB) je vse pogostejša kronična bolezen v sodobnem času, pri kateri gre za čezmerno izločanje želodčne vsebine nazaj v požiralnik. Najpogostejši težavi, ki ju povzroča GERB, sta zgaga (pekoč občutek za prsnico) in regurgritacija (pritekanje želodčne vsebine nazaj v usta). Namen diplomskega dela je predstaviti GERB, kdaj in kako pogosto se pojavlja, kako se ljudje soočajo s težavami, ki jih povzroča bolezen, in kako te težave vplivajo na njihov način življenja. V empiričnem delu so predstavljeni pridobljeni rezultati raziskave, ki je temeljila na kvantitativni metodologiji. Kot predmet raziskovanja nam je služil anonimni anketni vprašalnik z 18 vprašanji. V raziskavo je bilo zajetih 100 naključno izbranih občanov občine Sv. Tomaž. Z raziskavo smo ugotovili, da se znaki GERB najpogosteje pojavljajo po obroku in da ima večina anketiranih težave večkrat letno. Anketirani se s težavami, ki jih povzroča bolezen, soočajo tako, da upoštevajo dieto oz. se izogibajo prehrane, ki jim povzroča težave, nekateri pa preprosto ne storijo ničesar. Seznanjenost o bolezni je torej zelo dobra, je pa nekoliko slabše upoštevanje ukrepov za spremenjen način življenja, s katerimi bi anketirani lahko lajšali svoje težave.
Ključne besede: Ključne besede: GERB, zgaga, regurgritacija, zdravstvena vzgoja, prehrana gastroezofagealne refluksne bolezni.
Objavljeno: 02.04.2014; Ogledov: 1359; Prenosov: 234
.pdf Celotno besedilo (834,23 KB)

2.
Obravnava pacienta z gastroezofagealno refluksno boleznijo
Katja Lebar, 2013, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: Gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB) je stanje, pri katerem se želodčna vsebina vrača iz želodca nazaj v požiralnik. Najpogostejša simptoma GERB sta zgaga in regurgitacija. Namen diplomskega dela je ugotoviti kako pogosto in kdaj se pojavlja zgaga pri pacientih z GERB. Raziskovalna metodologija: V raziskavi je sodelovalo 30 anketirancev, ki imajo GERB. Pri raziskavi smo uporabili anketni vprašalnik, ki je vseboval 25 vprašanj. Rezultate smo računalniško obdelali in jih grafično prikazali s pomočjo programov Microsoft Excel in Microsoft Word. Rezultati: V raziskavi smo ugotovili, da ima 40 % anketiranih težave z zgago enkrat na teden, 13 % anketiranih pa kar vsak dan. Na podlagi analiziranih podatkov smo tudi ugotovili, da se pri 2/3 anketiranih zgaga pojavlja po obrokih. 63 % anketiranih je navedlo, da ima zaradi GERB-a težave s spanjem ponoči, prav tako jih 63 % meni, da so zaradi GERB-a bolj utrujeni čez dan. 87 % anketiranih pozna ukrepe spremembe načina življenja, vendar je kar 67 % anketiranih navedlo, da ni spremenilo način življenja pri pojavu GERB. Razprava in sklep: GERB se pogosteje pojavlja pri ženskah kot pri moških. Ob pogostem pojavljanju zgage in regurgitacije je potrebna sprememba načina življenja.
Ključne besede: GERB, zgaga, zdravstvena nega, pacient
Objavljeno: 11.10.2013; Ogledov: 1384; Prenosov: 212
.pdf Celotno besedilo (843,34 KB)

Iskanje izvedeno v 0.06 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici